Backpacken in Indonesië: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Indonesië is zonder twijfel een van mijn favoriete landen op deze wereld. Denk alleen al aan de surfstranden en de pittoreske rijstvelden op Bali, de authentieke Javaanse keuken en de beruchte komodovaranen bij Flores. En wat te denken van de wilde jungle op Sumatra, de Sasak-dorpjes op Lombok en de imposante vulkanen die je eigenlijk door heel het land vindt?

Het zijn allemaal voorbeelden van hoe bijzonder Indonesië is. En er is nog zoveel meer te zien en te beleven. Bovendien zijn de mensen er superlief, behulpzaam en tegelijkertijd een tikkeltje nieuwsgierig. En dat laatste heeft wel weer wat schattigs vind ik zelf 🙂 .

Als jij plannen hebt om in dit heerlijke land met meer dan 17.000 eilanden te gaan backpacken, dan weet ik eigenlijk wel zeker dat je er een geweldige tijd gaat hebben. Het is niet voor niets dat ik er zelf al zo vaak ben geweest en meerdere keren op Bali heb gewoond.

In deze minigids bespreek ik onder meer de kosten die je kunt verwachten tijdens je rondreis. Ook deel ik per belangrijk eiland de mooiste plekjes om te bezoeken, inclusief leuke accommodaties. Tenslotte geef ik nog wat tips voor de voorbereiding van je reis, denk bijvoorbeeld aan de beste reistijd, vaccinaties en je reisverzekering.

Backpacken in Indonesië: de kosten

Voordat ik je meer ga vertellen over de bezienswaardigheden in Indonesië, geef ik je eerst een uitgebreid overzicht van de typische kosten waar je mee te maken krijgt. Achtereenvolgens bespreek ik de uitgaven voor:

 • Accommodatie
 • Eten & drinken
 • Vervoer
 • Tours & activiteiten

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro. Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 15.000 IDR = €1.

De laatste tijd daalt de waarde van de rupiah echter behoorlijk, en 16.000 IDR = €1 lijkt de voorlopige nieuwe koers te zijn. Dit betekent dus dat Indonesië nog een stukje goedkoper geworden is dan het al was.

Voor de meest actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie

Houd er rekening mee dat je over heel Indonesië minder snel een dorm (slaapzaal) zult vinden dan bijvoorbeeld in Thailand het geval is. Wel is het voordeel dan weer dat het gros van de accommodaties aantrekkelijk geprijsd zijn, aangezien je door heel het land behoorlijk veel guesthouses hebt.

Het prijsniveau van de ho(s)tels in Indonesië ligt in sommige gebieden (onder meer Jakarta, Bali en Gili Trawangan) een stukje hoger dan in de minder toeristische bestemmingen in het land. Sumatra is wat mij betreft qua accommodatie één van de meest voordelige eilanden om te verblijven.

Zo kun je er in een tweepersoonskamer slapen voor al €3 tot €5, terwijl de goedkoopste kamer die ik op Gili Trawangan kon vinden minimaal drie keer zo duur was. In bijvoorbeeld Yogyakarta kun je uitgaan van minimaal 10 euro voor een eigen ruimte.

In het gemiddelde backpackers-hostel betaal je zo’n €8,50 voor een kamer of slaapzaaltje met een gedeelde badkamer en ongeveer €15 voor een tweepersoonskamer. Ben je op zoek naar een hotel, dan kost dit je zo’n €25. Let op, ik heb het hier over gemiddelden, de prijzen kunnen dus zeker lager of hoger uitvallen!

Als proef op de som zoek ik via Hostelbookers.nl naar een kamer met een tweepersoonsbed op het relatief dure eiland Gili Trawangan. De goedkoopste optie die ik vind, is Aquaddiction Dive & Bungalows waar ik per kamer met eigen voorzieningen €10,50 per nacht betaal. Dit is relatief goedkoop, want kijk ik twee opties verder, dan ben ik al direct €17,50 per nacht kwijt (Gili La Boheme).

De goedkoopste dorm op Gili Trawangan is in The Black Pearl

Om goed te vergelijken, doe ik hetzelfde voor Medan dat op het relatief goedkope Sumatra ligt. Aangezien via Hostelbookers.com enkel het K77 Guesthouse verschijnt, kijk ik ook eventjes bij Hostelworld.nl. Hier krijg ik inderdaad meer resultaten. Het goedkoopste hostel dat ik kan vinden, is Amelia Guesthouse. Voor €7 heb ik hier een kamer met tweepersoonsbed. Zelfs inclusief badkamer 🙂 . Niet slecht dus.

Dorms kan ik via beide platforms niet vinden in Medan. Maar zoals je ziet: een eigen kamer is op Medan hetzelfde geprijsd als voordeligste dorm die ik op Gili Trawangan kan vinden.

Een pluspunt is overigens dat in Indonesië het ontbijt doorgaans is inbegrepen. Verderop in dit artikel geef ik je per bestemming verschillende adviezen op het gebied van accommodatie.

 

Eten en drinken

Zoals je in Azië gewend bent, is het lokale eten en drinken spotgoedkoop. Zo ook in Indonesië. Je kunt al streetfood eten voor, schrik niet, minder dan €0,50. In een lokaal restaurantje (een ‘warung’), ben je gemiddeld zo’n één tot tweeënhalve euro kwijt voor een goede maaltijd. Een flesje water kost je ongeveer €0,20 in een restaurant, terwijl je hier voor een blikje frisdrank om en nabij de €0,50 betaalt.

Wil je een Westers menu, houd dan rekening met hogere prijzen. Bijvoorbeeld €7 voor een uitgebreid menu inclusief drankje. Ach, nog steeds goed betaalbaar denk ik zo.

Als je op zoek bent naar de goedkopere, maar wel lekkere, spots om te eten, zorg dan dat je bij een lokaal eetgelegenheid terechtkomt. In Indonesië heten ze ook wel warungs. Je vindt er doorgaans veel locals en de meest pure producten die het land te bieden heeft. En het mooie is: tegen zéér aantrekkelijke prijzen. Gerechten variëren tussen de €1 en €2,50. Zelf eet ik vaak een gebakken vis, rijst en wat groenten. Wat dat laatste betreft kan ik je de ‘jack fruit curry’ aanraden.

Tip: in een warung spreekt de kok lang niet altijd Engels. De menukaart, als deze er al is, zal over het algemeen in het Indonesisch geschreven zijn.

Daarom heb ik een aantal kleine vertalingen voor je gedaan: ‘goreng’ betekent ‘gebakken’ maar meestal ‘gefrituurd’ en ‘nasi’ ‘rijst’. Oftewel: als je een ‘nasi goreng’ bestelt, krijg je gebakken (‘fried’) rijst met wat specifieke groenten erdoor. Wil je een eitje erbij? Zeg dan ‘nasi goreng telor’.

Vaak zul je ook het woordje ‘sate’ zien staan, naja ik hoef je niet te vertellen wat dat is denk ik 🙂 . Maar wat als er ‘sate ayam’ op de menukaart staat? ‘Ayam’ betekent ‘kip’ en dus gaat het hier om kipsaté.

De gemiddelde kosten per dag die je in Indonesië aan eten en drinken kwijt bent, zullen als budgetbackpacker liggen tussen de €5 en €7. Echter, als je veel het nachtleven in wilt duiken en wellicht regelmatig een biertje wilt drinken, zullen de uitgaven stijgen. Logisch natuurlijk, maar ik zeg dit omdat alcohol in Indonesië vrij prijzig is door de hoge belastingen.

Het bekendste merk dat wordt geschonken, is Bintang. Ze wordt ook wel het Heineken van Indonesië genoemd. Niet gek, aangezien ze van dezelfde brouwerij afkomstig is. Als je in een bar bent, reken dan op €2 voor een 0,33l flesje en ongeveer €3,50 voor een 0,66l fles. Voor een cocktail kun je al snel €6 betalen. Niet gek als je jezelf bedenkt dat een fles Jack Daniels in de lokale drankwinkel €73(!) kost.

Tot slot, als je rookt dan is dit vergeleken met thuis behoorlijk goedkoop. Zo kost een pakje Marlboro gemiddeld €1,20 en kun je zelfs nog goedkoper roken als je voor een lokaal merk kiest. Je betaalt in dergelijke gevallen meestal minder dan €0,60.

 

Transport

Reizen door Indonesië betekent dat je gebruik kunt maken van verschillende types transport. En die heb je wel nodig, aangezien dit immense land uit meer dan 17.000 verschillende eilandjes bestaat. Aangezien de afstanden groot zijn, zal je regelmatig een binnenlandse vlucht boeken. Tevens zal je regelmatig de (mini)bus, trein, gedeelde auto of boot als transportmiddel kiezen. Uiteraard is de scooter ook een optie.

Je gaat ongetwijfeld veel gebruikmaken van de verschillende ferry’s die je van eiland naar eiland brengen. Transport per boot is goed betaalbaar, en dan druk ik me nog voorzichtig uit 🙂 . Zo kost een ticket van Oost-Java naar West-Bali kost je nog geen €0,50. Van Oost-Bali naar Lombok ongeveer €2,50 voor (deze rit duurt vier tot vijf uur).

Goed om te weten: de nationale scheepsmaatschappij van Indonesië is Pelni en is tevens de enige operator die met volwaardige passagiersschepen tussen de verschillende eilandjes vaart. Je hebt hierbij de keuze uit diverse klassen: van zitten op het dek tot een cabine met airco. Voor meer informatie en boekingen kun je een kijkje nemen op de website van Pelni.

Tussen de toeristische eilanden varen overigens ook altijd wel verschillende particuliere touroperators met zowel langzame als speedboten.

Op de eilanden zelf kun je kiezen voor goedkope bussen of treinen. Zo betaal je voor een acht uur durende trip met de bus ongeveer €4 en voor een nachtbus zo’n €8. Als je op Java bent, kun je gebruikmaken van de trein die de steden Jakarta, Surabaya, Yogyakarta en Bandung met elkaar verbindt. Als je voor de bus kiest, dan heb je zowel de grote publieke bussen als minivans waar je mee kunt reizen.

Ook heb je in Indonesië, bijvoorbeeld op Bali, zeer goede mogelijkheden om de eilandjes zelfstandig met de scooter te gaan verkennen. Buiten dat dit de meest avontuurlijk manier van reizen is, is het ook nog eens het goedkoopst. Zo kost het huren van een brommer je maximaal €4,50 per dag en zijn de benzineprijzen verwaarloosbaar.

Wanneer je bijvoorbeeld een een dagje van Yogyakarta naar Surabaya wilt rijden, ben je minder dan €5 aan benzine kwijt plus de huurkosten van €4,50. Een reisje met de trein kost je al snel €18.

Verder zijn gedeelde auto’s op bepaalde eilanden gangbaar. Zelf heb ik er op Sumatra veel gebruik van gemaakt. Zo ben ik van Medan naar Bukit Lawang gegaan. Voor dit ritje heb ik omgerekend €10 betaalt. Dergelijk transport is doorgaans te boeken bij het ho(s)tel waar je verblijft.

Tot slot kun je ook voor het vliegtuig opteren. Met meer dan 230 luchthavens, heb je in ieder geval voldoende keuze. Weet wel dat de kosten in het geval van vliegen een stuk hoger zullen uitvallen dan wanneer je voor een ander type transport kiest om van eiland naar eiland te gaan. Echter, als je tijdig boekt, kunnen de kosten voor een vliegticket behoorlijk gunstig uitvallen. Zeker als je gebruikmaakt van budgetaanbieders als Kalstar of Lion Air.

Zo kun je met de bus van Surabaya (Java) naar busstation Ubung in Denpasar (Bali) reizen. Deze rit duurt ongeveer tien uur en kost je tussen de €8 en €14. Hierbij is de boottocht van Java naar Bali overigens inbegrepen. Als ik op Skyscanner zoek naar een ticket van Surabaya naar Denpasar, kan ik al terecht voor €22. Niet slecht dus.

Tip: mocht je je vervoerstickets alvast online willen vastleggen, dank kun je dit eenvoudig doen via 12Go Asia.

 

Tours en activiteiten

Een trekking door Bukit Lawang waarbij ik deze poserende Thomas Leaf-aap tegenkwam

De kosten voor activiteiten variëren vrij sterk. Ik wil je aanraden om altijd even verschillende touroperators met elkaar te vergelijken, zodat je voorkomt om (veel) te veel te betalen. Als je bepaalde prijsverschillen opmerkt voor dezelfde activiteit, kijk dan of dit gerechtvaardigd is.

Wellicht wordt er van luxer transport gebruikgemaakt of duurt de ene trekking simpelweg langer dan de andere. Het kan ook voorkomen dat er helemaal geen verschil is of dat bureautje A gewoon duurder is dan bureau B. Research is daarom belangrijk.

Zo betaal je voor het Bunaken National Park op Sulawesi om en nabij de €3 terwijl je voor de Mount Batur Sunrise Trekking tussen de €25 en €55 kwijt zult zijn, afhankelijk van de tour die je kiest. Als je orang-oetans wilt zien op Sumatra, betaal je voor een trekking in Bukit Lawang door het Gunung Leuser National Park doen, ongeveer €30 per dag. Ben je op Java en wil je populaire Borobudur-tempel bezoeken, dan kost je dit zo’n €20. Van plan om je PADI te behalen? Dat kan in vier dagen en bedraagt in bijvoorbeeld Tulamben (Bali) zo’n €360 terwijl je op Manado (Sulawesi) al snel €450 kwijt bent.

Nogmaals: deze prijzen verschillen per touroperator, let daarom goed op waar je boekt. Je kunt voor veel uitstapjes natuurlijk ook zelf naar de locatie rijden en een toegangsbewijs bij de bron halen. Dit is logischerwijs het goedkoopst, en het meest avontuurlijk 😉 .

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om om je tours en activiteiten in Indonesië zelf te regelen, om zo de lokale bevolking te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Indonesië

Overall genomen moet je als budgetbackpacker rekening houden met 255.000 IDR tot 330.000 IDR (€17-€22) per dag. Hierbij ga ik uit van basisaccommodatie, drie maaltijden, transport en zo nu en dan een biertje. Echter, ga je alleen maar naar de toeristische spots, dan kan je dagbudget zomaar €10 hoger uitvallen. Als je samen met iemand reist, kun je de kosten voor accommodatie natuurlijk delen, wat je verblijf weer een stukje voordeliger maakt.

Wil je niet al te low-budget reizen? Ga dan uit van minimaal 450.000 IDR (€30) per dag.

 

Backpacken in Indonesië: bestemmingen en bezienswaardigheden

Zoals je (misschien al) weet, is Indonesië groot. Heel groot. Je zult begrijpen dat ik daarom niet ieder eilandje kan beschrijven. In dit artikel kies ik voor Java, Bali, Lombok & de Gili-eilanden, Sulawesi, Sumatra, Flores, Kalimantan en de Molukken.

Tevens geef ik je per bestemming diverse suggesties op het gebied van accommodatie, onderverdeeld in verschillende prijsklassen.

1. Java

In dit gedeelte bespreek ik de drie voornaamste bestemmingen op het eiland Java: Jakarta, Yogyakarta en de bloemenstad Bandung. Om je alvast in de stemming te brengen, een typerende foto van Jakarta:

De eeuwige verkeersdrukte in Jakarta, een stad waar je het liefst zo snel mogelijk weg bent

Haha, je snapt dat ik wat sarcastisch ben denk ik. Java heeft echt een hoop moois te bieden hoor, al is Jakarta gewoon geen fijne stad als je het mij vraagt. Wat dat betreft heeft Yogyakarta veel meer charme.

Anyway…

Het backpackgedeelte in Jakarta vind je in Jalan Jaksa en Sirih Street. Je hebt daar een heleboel guesthouses, bars en eetzaakjes.

Vanaf Jalan Jaksa kun je te voet naar culturele bezienswaardigheden als het Merdeka Square en het National Museum. Ik zou verder aanraden om zeker een kijkje te nemen bij de Istiqlal Mosque. Deze gigantische moskee -één van de grootste in Zuidoost-Azië- bezoek je het best in de ochtend, aangezien er dan nog weinig toeristen zijn. Weet verder dat je hier als vrouw volledig bedekt moet zijn om binnen te komen. Deze kleding hoef je niet zelf bij je te hebben, maar kun je bij de moskee regelen.

Een andere aanrader is Thousand Doors Mosque, oftewel de moskee met 1.000 deuren. Je vindt dit mysterieuze bouwwerk net buiten het centrum van Tangerang.

Doe een dagtripje (of langer natuurlijk) naar de Seribu Islands, lokaal Pulau Seribu genoemd. Deze eilandjes staan ook wel bekend als ‘de duizend eilanden van Jakarta’. Het fijne is dat dit een ideale spot is als je de hectiek van de stad wilt ontvluchten en op zoek bent naar paradijselijke omgevingen. Je kunt rondom de eilandjes zeer goed duiken en snorkelen.

Ook is de lokale markt bij Pasar Baru een leuke activiteit om te ondernemen. Dit is de oudste markt van heel Jakarta waar je werkelijk alles kunt vinden: kleding (zoals schoenen en overhemden op maat), handgemaakte spulletjes en heerlijk eten.

Tot slot, doe een ‘hidden tour’ door de sloppenwijken van de stad en kom te weten in wat voor arme toestanden veel van de locals leven. Onderweg kom je de meest lieve mensen tegen, erg indrukwekkend.

Accommodaties in Jakarta

In Yogyakarta vind je het backpackgedeelte rondom de wijk Sosrowijayan. Dit is de Khao San Road van Yogyakarta. Je hebt hier vele leuke eetgelegenheden, barretjes en goedkopere accommodaties. Yogyakarta wordt ook wel “de ziel” van Indonesië genoemd aangezien ze nog erg traditioneel is.

Leuk om te weten is dat ‘Yog’ een studentenstad is, door de aanwezigheid van verschillende universiteiten. Hierdoor zijn, behalve een goed scholingsniveau, veel barretjes, restaurants en andere uitgaansgelegenheden aanwezig in de stad.

Ik op het Prambanan-tempelcomplex

Sosrowijayan is een zijstraat van Jalan Malioboro, de belangrijkste straat van Yogyakarta. Hier vind je straatmuzikanten, artiesten en verschillende marktjes. Je kunt hier alles kopen wat je maar kunt bedenken. Helaas ook veel opdringerige fietstaxichauffeurs en verkopers. Dan heb je ook weer een uitdaging: blijf rustig en raak niet te snel geïrriteerd 🙂 .

Een spot die je zeker niet mag vergeten te bezoeken, is de Borobudur. Een Boeddhistisch heiligdom op ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Ze vormt zonder uitzondering de grootste Boeddhistische tempel ter wereld gelegen tussen de vulkanen Merapi en Merbabu.

Iets minder bekend wellicht, maar zeker niet minder indrukwekkend, is de Prambanan-tempel: het grootste Hindoe-Javaanse complex van heel Indonesië. Ze ligt op ongeveer 18 kilometer ten oosten van Yogyakarta. Het is hier behoorlijk groot; je kunt hier makkelijk een halve dag, of zelfs langer, rondwandelen. Niet gek, als je weet dat er liefst 237(!) verschillende bouwwerken staan. Veel zijn er overigens (deels) verwoest door de recente aardbeving in 2006, al is men bezig met de restauraties.

Bij het complex wordt in de avond overigens ook een indrukwekkende balletvoorstelling gegeven: Ramanyana Ballet. Op de achtergrond zijn de tempels verlicht (al was dit bij mijn meest recente bezoek niet zo), wat gecombineerd met de show voor een prachtig effect zorgt.

Een andere te gekke to-do op Java is het beklimmen van de Merapi-vulkaan waarbij je in het donker naar de top van de Gunung Merapi loopt en in de ochtend kunt genieten van een fabelachtige zonsopgang. Wel raad ik je aan om warme kleding mee te nemen en vooral goede schoenen. Onderweg kom je namelijk langs rotsen en vulkanisch zand waar je overheen moet zien te komen. Goed om te weten is dat dit de meest actieve vulkaan van Indonesië is, al was de laatste uitbarsting op 26 oktober 2010.

De bekendste vulkaan op Java is trouwens Mount Bromo. Ook op en rond deze berg is een trekking meer dan de moeite waard. De prachtige groene omgeving en de kleuren die ontstaan tijdens de zonsopkomst zijn beelden die je altijd zullen bijblijven. Bromo is overigens goed te combineren met een andere parel op Java: Ijen.

Accommodaties in Yogyakarta

Tot slot is een bezoek aan de grote stad Bandung ook zeker de moeite waard als je op Java bent. Op dit moment is ze nog niet erg toeristisch, waardoor de prijzen een stukje lager liggen dan in bijvoorbeeld Jakarta.

Het mystieke Kawah Putih nabij Bandung

Ook zijn de sporen van het Nederlandse koloniale verleden nog goed zichtbaar, helemaal als je naar Jalan Braga gaat waar je typisch Nederlandse gebouwen en teksten vindt. Het is trouwens de winkelstraat van Bandung die de stad de bijnaam ‘het Parijs van Java’ heeft gegeven. Houd dus rekening met grote drukte.

Tip: als je vanuit Jakarta naar Bandung wilt, doe dat dan met de trein. Onderweg kom je langs prachtige landschappen met onder meer indrukwekkende rijstvelden. Zo kun je tijdens je rit van een heerlijk uitzicht genieten.

Bandung is met name bekend vanwege de vele goedkope merkkleding die je in er kunt kopen. Behalve winkelen, heb je ook de mogelijkheid om de prachtige heuvelachtige landschappen te gaan verkennen. Dit kun je doen door het huren van een lokale gids die jou een dag lang rondrijdt langs de rijstvelden, theeplantages, hot springs, meertjes en diverse vulkanen. Twee aanraders zijn de Sari Ater Hot Spring en het Patengan Lake.

Je kunt ook zelf op avontuur gaan: huur een fiets in het centrum en verken behalve de drukke binnenstad ook de rustigere buitenwijken.

Accommodaties in Bandung

Extra tip: een absolute aanrader als je op Java bent, is een bezoekje aan Karimunjawa en de omringende eilanden. Snorkelen en eilandhoppen is hier echt super!

2. Bali

Ubud
Een kokosnoot-verkoper in de rijstvelden van Ubud

Bali is grotendeels bekend vanwege de vele surfplaatsjes, snorkelen, duiken, de mooie kustlijn, groene rijstvelden en ga zo nog maar even door. Ze is zonder twijfel het meest populaire eiland van Indonesië. Bijkomende nadelen zijn (helaas) dat Bali doorgaans wat duurder en drukker is dan de rest van Indonesië.

Tip: heb je behoefte aan mooie natuur, ruige landschappen, verlaten stranden en weinig toeristen? Bezoek dan het overweldigende Nusa Penida. Het is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Je bent er al in een klein half uur vanuit Sanur.

Aan de westkust vind je verschillende surfscholen (en veel backpackers) in Seminyak, Kuta, Canggu en Uluwatu. Aan de oostkust vind je met name in het natte seizoen veel surfers en backpackers in Nusa Dua, Serangan en Keramas. De golven zijn in dit seizoen hoger dan aan de westkust van het eiland.

In het midden van Bali ligt het prachtige Ubud. Het plaatsje wordt ook wel het culturele middelpunt van Bali genoemd. Het zijn met name de backpackers die geen vast schema hebben, die hier doorgaans langer blijven dan ze in eerste instantie hadden verwacht. Met name de authenticiteit van het stadje trekt toeristen erg aan.

Wat ik persoonlijk een van de mooiste bestemmingen op Bali vind, is Munduk. Je vindt hier schitterende landschappen bestaande uit bergen, tropisch regenwoud, kratermeren er zeer indrukwekkende watervallen. Gaaf is om er vanuit Ubud met de scooter naartoe te rijden.

Een andere trekpleister voor backpackers op Bali is Lovina. Dit is een plaatsje gelegen in het noorden van Bali. Je hebt hier een groot vulkanisch strand dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Verder staat deze plek bekend als een goede bestemming om dolfijnen te spotten en bergen te beklimmen. Persoonlijk vind ik Lovina een interessante plek, simpelweg omdat er onwijs veel mooie natuur is en er nog altijd niet zoveel toeristen komen.

Tip: weet dat verschillende stranden op Bali (vaak) een te sterke stroming en te hoge golven hebben om goed te kunnen snorkelen en duiken. Er zijn zeker goede opties in de buurt om onderwateractiviteiten te ondernemen, bijvoorbeeld bij Amed en Pemuteran, maar ook rond Nusa Lembongan en Nusa Penida.
Lees ook: mijn tempelguide voor Bali.

Accommodaties op Bali

3. Lombok & de Gili-eilanden

Het uitzicht vanuit mijn hutje op Gili Meno

Lombok is een eiland gelegen ten oosten van Bali en een stuk minder toeristisch dan zijn grote buurman. Kom je voor stranden en ongerepte natuur naar Indonesië, dan geniet deze plek mijn voorkeur boven Bali. Lombok is tevens een perfecte bestemming om te eilandhoppen.

Het eiland staat overigens bekend om de chilipepers. Houd je van spicy, probeer dan eens de échte lokale sambal.

Ten noorden van de hoofdstad, Mataram, ligt de badplaats plaats Senggigi. Je vindt hier onder andere diverse stranden en goed betaalbare accommodaties. Echt de moeite vind ik het persoonlijk niet. Eigenlijk is ze met name een handige bestemming om een tussenstop te maken, als je op Lombok bent. Bijvoorbeeld voordat je naar de Gili’s of richting Bali gaat.

Indien je zin hebt in wat meer avontuur en jezelf zowel fysiek als mentaal wilt uitdagen, dan is het beklimmen van Mount Rinjani waarschijnlijk iets waar je naar op zoek bent. Met ruim 3.700 meter is ze de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Je hebt er een oogstrelend kratermeer en meerdere hotsprings, een welkome beloning na een zware klim 🙂 . Andere avontuurlijke aanraders in de buurt zijn Pergasingan Hill en de Tiu Kelep Waterfall.

Tiu Kelep Waterfall
Toen de trekking erop zat, werd ik beloond met deze prachtige watervallen van Tiu Kelep

Voor surfen en de mooiere stranden van het eiland, moet je in Kuta zijn. Je denkt in dit geval misschien al snel aan Bali, maar ook op Lombok ligt een plaatsje met deze naam. Het is heerlijk om er een scooter te huren, op avontuur te gaan en de talloze adembenemende stranden te ontdekken.

Pantai Mawun
Het schitterende Mawun Beach in de omgeving van Kuta

Aan de noordwest-kant van Lombok vind je de Gili-eilanden. Gili Trawangan is de hotspot waar backpackers samenkomen en tevens hét party-eiland van heel Indonesië. De andere twee eilandjes Gili Air en Gili Meno zijn een stuk rustiger en minder op bijvoorbeeld een hectisch nachtleven ingericht. Al moet ik zeggen dat ook Gili Air steeds toeristischer aan het worden is, het eiland ontwikkelt zich (helaas) enorm.

De ‘Gili’s’ vormen de ultieme spot voor duik- en snorkel-liefhebbers. Wist jij dat je geen auto’s vindt op deze eilanden? Fietsen of de ouderwetse paard met wagen vormen er de voornaamste vorm van transport.

Accommodatie op Lombok en de Gili-eilanden

4. Sulawesi

Een Tongkonan-dorpje in Rantapeo – het zijn de typische zadelhuizen die je in de Toraja-regio vindt

Van (zeer) toeristisch naar minder toeristisch, zo mogen we het eiland Sulawesi wel omschrijven. Het eiland is nog relatief onontgonnen en vergeleken met bijvoorbeeld eilanden als Bali en Lombok komen hier relatief weinig backpackers en andere toeristen.

Als ik dan toch het gedeelte waar backpackers verblijven ‘moet’ aanwijzen, dan zeg ik Noord-Sulawesi. Dit is zo, omdat het gros van de vooraanstaande hotspots zich daar bevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende nationale parken, vulkanen, watervallen en ultieme duik- en snorkelplekken.

Dus, ben jij het type backpacker dat ervan houdt om af te wijken van ‘wat gangbaar is’ en wel van wat avontuur houdt en zich graag tussen de locals bevindt? Dan is Sulawesi de plek waar je naartoe moet gaan.

De meest bekende plekken van het eiland zijn Makassar, Tana Toraja, Bunaken en Manado. Wat kun je zoals doen op en rondom deze bestemmingen? Hieronder heb ik enkele suggesties voor je:

Luieren op het prachtige strand van Bira Beach gelegen in het vissersdorpje Bira dat in het zuiden van Sulawesi ligt. Ook kun je gaan snorkelen of duiken bij Bunaken Island (Manado) maar ook zeker bij de Togian Islands en Bitung. Vanuit de havenstad Bitung kun je een uitstapje maken naar Pulau Lembeh. Bij de Togian Islands kom je terecht op bounty-eilandjes die je alleen uit films kent 😉 .

Verder is de wandeling langs de twee vulkanen in Tomohon een aanrader. Deze stad wordt lokaal ook wel ‘Kota Kembang’ genoemd en de vulkanen heten de Lokon en de Mahawu. In dit gebied heb je verder prachtige hooglanden. Ook is het Linau Lake met haar prachtige kleuren en rustige omgeving de moeite waard om eens te bekijken.

Als je in Makassar bent, dan is een bezoekje aan Fort Rotterdam aan te bevelen. Ze is het voormalige hoofdkwartier van de Nederlanders in Zuid-Sulawesi.

In de bergen van Tana Toraja is een must-do het bijwonen van een lokaal uitvaartritueel. Wees je er wel van bewust dat tijdens de begrafenissen verschillende waterbuffel- en varkensoffers worden gedaan. Het is niet vreemd als jij als toerist bij een dergelijke plechtigheid aanwezig bent, zolang je maar een offer meeneemt. Dit kunnen bijvoorbeeld sigaretten, suiker en dergelijke zijn.

Tot slot is een bezoek aan het Lindu National Park een aanrader als je in Centraal-Sulawesi bent. Alleen de weg hiernaartoe is al een ervaring op zich. Eenmaal aangekomen in het park, kun je mooie wandelingen maken en onderweg veel wildlife spotten. Je kunt hierbij denken aan unieke dieren als dwergbuffels en hertzwijnen. Ook vliegen er regelmatig felgekleurde vlinders en diverse vogelsoorten langs. Speciaal is overigens dat het laagste punt op 300 meter hoogte ligt. De top is ruim 2.350 meter.

Accommodaties op Sulawesi

5. Sumatra

bukit-lawang-sandra-2
Deze orang-oetan genaamd Sandra zag ik in Bukit Lawang

Tot slot het één na grootste eiland van Indonesië, Sumatra. Op dit prachtige eiland vind je diverse vulkanen, kratermeren, verschillende bevolkingsgroeperingen (bijvoorbeeld de ‘Mentawai-stam’ op de Mentawai-eilanden), groene nog ongerepte regenwouden en pure wildernis. Ook vind je hier tropische stranden, mocht je even genoeg hebben van rondtrekken door de jungle 🙂 .

De meeste backpackers vind je in het noorden van Sumatra, mede omdat het Tobameer (zie verder) in dit gedeelte ligt. Maar ook Medan is een bekende spot onder rugzaktoeristen, met name vanwege de unieke natuurbezienswaardigheden.

Ga zeker een kijkje nemen bij -ik noemde ‘m al even- het diepste meer ter wereld: Danau Toba (het Tobameer). Ze is ontstaan nadat de Tobavulkaan zo’n 75.000 jaar geleden uitbarstte en groter dan bijvoorbeeld Singapore.

Als je van eilanden houdt, maak dan uitstapjes naar Belitung Island en Lengkuas Island. Op de eerstgenoemde plek vind je bovendien het prachtige Tanjung Tinggi Beach. De grote rotsen rondom het strand maken deze plek bijna tot een droom die werkelijkheid wordt. Als je de eilandjes wilt bezoeken, kun je een tour boeken en gaan eilandhoppen.

Als je wilt gaan duiken, dan adviseer ik je om dit bij Pulau Weh te doen. Je gaat hier indrukwekkende koralen en andere openbaringen aantreffen.

Tot slot raad ik je aan om orang-oetans te spotten in het Gunung Leuser National Park in Bukit Lawang. Buiten deze aapsoort, vind je hier tropische regenwouden met andere bedreigde diersoorten, zoals tijgers, olifanten, neushoorns en de Thomas Leaf Monkey. Je waant je al snel in de Disney-knaller Jungle Book. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de kans op het spotten van een tijger, neushoorn of olifant niet heel erg groot is. Desalniettemin vormt het park een ervaring op zich. Je kunt de tour eenvoudig lokaal regelen, maar voorafgaand boeken is ook een optie. Ik raad je aan om dit te doen via Local Guides.

Overigens is het goed om te weten dat Bukit Lawang vandaag de dag vrij toeristisch is geworden. Zoek je een onontdekte jungle, dan kun je naar Batu Rongring en Batu Katak gaan.

Accommodaties op Sumatra

6. Flores

Een Komodovaraan op Rinca Island

Op een uurtje vliegen van Bali ligt het steeds populairder wordende Flores. Een veelzijdig eiland met ongerepte natuur, schitterende koralen bijzondere dieren en ruige vulkanische landschappen.

Het gros van de mensen komt naar Flores om de Komodo Dragon van dichtbij te kunnen zien. Deze imponerende varaan kan liefst 3 meter lang worden en leeft verder bijna nergens anders. Een unieke kans om dit beest te spotten dus. Dit kun je doen door vanuit Labuan Bajo een tour te boeken naar het Komodo National Park. Zo’n tour is overigens ook mogelijk vanaf Lombok.

Als je van mooie uitzichten houdt, dan is Mount Kelimutu een aanrader. Boven, na korte een wandeling van krap 20 minuten, zie je namelijk drie felgekleurde kratermeren liggen. En zeg nou zelf, waar zie je zoiets?

Wae Rebo Village is een afgelegen dorpje waar locals op traditionele wijze hun leven leiden. De kegelvormige huisjes gemaakt van bamboe en gras zijn typerend voor het plaatsje. Je komt er door 3 tot 4 uur te hiken, een waar avontuur.

Flores heeft nog zoveel meer te bieden. Denk aan uitstapjes naar tropische eilanden rond Maumere, het wonderschone Koka Beach en bijvoorbeeld een bezoek aan Bajawa en Ruteng.

Accommodaties op Flores

7. Kalimantan

Behalve de orang-oetan, is ook de neusaap een bekende bewoner in het Tanjung Puting National Park

Ben je in voor avontuur en heb je altijd al eens naar Borneo willen gaan? Dan is Kalimantan een eiland om aan je lijstje toe te voegen. Houd er overigens wel rekening mee dat er nauwelijks publiek transport is, waardoor rondreizen al snel vrij prijzig kan worden.

Een van de hoogtepunten op Kalimantan is het zien van orang-oetans in het Tanjung Puting National Park. Behalve dat, kun je er tevens de bijzondere neusapen spotten.

Paradise vind je bij de Derawan-eilanden, waar Pulau Maratua een walhalla is voor snorkelaars en duikers. Verder is het erg tof om een trekking te doen in de Meratus Mountains of in de Apokayan Highlands. Ook is met een vissersbootje dobberen op het kraakheldere Labuan Cermin Lake een ervaring om niet te vergeten.

Accommodaties op Kalimantan

8. De Molukken

Het bizar heldere water rond Kei Kecil

Ik wilde altijd al zo graag naar de Molukken, met name door de vele schitterende foto’s die ik op de Facebookpagina van Wonderful Indonesia voorbij zag komen. En oh, wat ben ik blij dat ik de stap uiteindelijk heb gezet. Maluku, hoe men de Molukken lokaal noemt, is een geweldige bestemming als je een liefhebber bent van parelwitte stranden, verlaten eilandjes en weinig toeristen. Erheen reizen is een hele expeditie, vanuit Jakarta ben je namelijk dik 3,5 uur onderweg om Ambon te bereiken.

Ambon is trouwens zowel een eiland als de gelijknamige hoofdstad van de Molukken. In de stad is niet zo gek veel te beleven, maar als je de omgeving met een scooter gaat ontdekken is er een hoop boeiends te zien. Een strand dat erg mooi is, is Liang Beach. Het voelt er een beetje aan alsof je op de Malediven bent. Verder raad ik je aan om te gaan snorkelen bij Lubang Buaya Morella Beach, een uitstapje te maken naar een van de nabijgelegen eilandjes en om naar Air Terjun Waai te rijden. Een waterval die ver verstopt ligt in het tropische regenwoud.

Een andere toffe bestemming in de Molukken is Banda Neira, een eiland met een -helaas- bloederige historie. De VOC vermoordde er namelijk 14.000 van de 15.000 inwoners om de macht over de nootmuskaathandel te kunnen krijgen. Anyway, vandaag de dag merk je hier behalve het Fort Belgica vrij weinig meer van. Hoogtepunten zijn het beklimmen van Gunung Api, het bezoeken van idyllische eilandjes zoals Pulau Hatta, Pulau Ai en Pulau Run en de Spice Tour op het nabijgelegen Banda Besar. Maar ook zeker het authentieke leven in het dorp is iets moois om van dichtbij mee te maken. En wat te denken van vliegen in een mini-propellervliegtuigje?

En dan de droom van iedere Indonesië-bezoeker: Kei Kecil. Althans, als je op zoek bent naar parelwitte stranden en het gaaf vindt om er met de boot op uit te gaan om spectaculaire eilandjes te bezoeken. Pulau Bair en Ngurtafur Beach zijn wat dat betreft echte aanraders. Vergeet ook zeker niet om naar Pasir Panjang te lopen; een geweldig lang en wit strand. Zo wit dat je ogen pijn doen, zonder te overdrijven.

Op de Molukken kun je nog tig andere plekken bezoeken, denk aan Saparua en Ternate. Maar met de bovenstaande spots heb je in ieder geval een goede eerste indruk.

Accommodaties op de Molukken

 

Is er nog meer te doen in Indonesië?

Ja. Indonesië heeft nog een hoop meer te bieden dan enkel de eilanden die ik hierboven heb besproken. Voor ultieme duikmogelijkheden raad ik je bijvoorbeeld Raja Ampat en ook zeker Sumba aan. Bovendien is datzelfde Sumba een ideale plek om kennis te maken met het authentieke Indonesië. Sumbawa, tenslotte, is een tof eiland om te gaan surfen.

 

Voorbereiding backpacken in Indonesië: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Indonesië afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Indonesië

Het klimaat in Indonesië verschilt naargelang op welk eiland of in welke stad je bent. Grofweg is april tot oktober de periode met de minste neerslag. Weet dat je in Indonesië te maken hebt met het regen- en droogseizoen. Laat je echter niet meteen afschrikken door het woordje ‘regen’. De buien zijn doorgaans vrij intens maar van korte aard.

Hieronder geef ik je een overzichtje van de beste reistijden in Indonesië per eiland:

 

Beste reistijd voor Java

De meeste regen valt op Java van december tot en met maart. Voor een zo droog (en aangenaam) mogelijke reis, kies je het best voor de periode juni tot en met oktober. Tevens dient gezegd dat dit met name geldt voor Westmidden (Bandung)- en Oost-Java (Surabaya) en in mindere mate voor het noordwesten. Specifieker: in het noordwesten van Java, bijvoorbeeld op Jakarta, zijn de droogste maanden juni, juli en augustus.

 

Beste reistijd voor Bali

Ook wel het godeneiland van Indonesië genoemd. Bali is het meest aangenaam om te bereizen van mei tot en met september, al begint het droge seizoen al in april. Het regenseizoen start eind oktober. Al heb ik eigenlijk louter goede ervaringen gehad tijdens de regentijd op Bali.

 

Beste reistijd Indonesië voor Lombok & Gili-eilanden

Het klimaat op Lombok is nagenoeg hetzelfde als op Bali. Ik adviseer je daarom te gaan ergens in de maanden mei tot en met september, al kan april ook al. Het natste is het van december tot en met maart.

 

Beste reistijd Indonesië voor de Molukken

Maak hier onderscheid tussen de noordelijke en zuidelijke eilanden. Voor de zuidelijke Molukken is de beste reistijd november tot en met februari. Wil je naar de noordelijke eilanden zoals Ternate of Tidore? Een echt seizoen aanwijzen is hier vrijwel onmogelijk. Vermijd in ieder geval de maanden juli en augustus, deze zijn het natst.

 

Beste reistijd Indonesië voor Sulawesi

Op Sulawesi vind je twee verschillende klimaten. In het noordoosten is de droge periode vrij kort, deze loopt van de maanden augustus tot en met oktober. Het zuidwesten kent een langere droogteperiode, namelijk van april tot en met november. De natste maanden van het jaar zijn december tot en met maart, waarin januari en februari de uitschieter vormen.

 

Beste reistijd Indonesië voor Sumatra

Houd er rekening mee dat het hier altijd wel kan regenen. De periode juni (eventueel mei) tot en met augustus (eventueel september) is het meest aangenaam om op Sumatra te zijn. In deze maanden is er gemiddeld genomen de minste neerslag.

 

Beste reistijd Indonesië voor Kalimantan (Borneo)

Net als op Sumatra kan het hier iedere dag wel even regenen. De maanden juni tot en met oktober zijn prima maanden voor een bezoekje aan Kalimantan. Hierbij zijn juli en augustus het meest prettig om te gaan. De meeste regen valt van november tot en met mei.

 

2. Visum Indonesië

Tot 30 dagen is er geen visum nodig om Indonesië binnen te komen. Bij binnenkomst krijg je een gratis visa on arrival dat je niet kunt verlengen. Strikt genomen is het geen visum maar slechts een stempeltje dat je recht geeft om 30 dagen in Indonesië te verblijven, daarom wordt het ook de ‘Visa Exemption’ genoemd.

Update juli 2023: tijdens de corona-periode is dit gratis visum tijdelijk opgeschort, en ook nu wordt het nog niet afgegeven. Zodoende kun je enkel het zogeheten Visa on Arrival krijgen, dat ik hierna bespreek. Je betaalt hiervoor 500.000 IDR (zo’n €33) en hebt hiermee recht op 30 dagen Indonesië. Je kunt deze net als het onderstaande betaalde VOA met nog eens 30 dagen verlengen. Of het gratis visum (de Visa Exemption) terugkomt is nog niet zeker.

Je kunt ook een betaald visa on arrival krijgen bij binnenkomst in Indonesië. Dit visum is wel te verlengen tot een verblijf van maximaal 60 dagen. Dit doe je bij een willekeurig immigratiekantoor. Volg op de luchthaven de bordjes Visa On Arrival (VOA) en betaal vervolgens het verschuldigde bedrag. Dit kost je 500.000 IDR (ruim €33). Op het immigratiekantoor betaal je nog eens datzelfde bedrag, waardoor de totale kosten voor het VOA op 1.000.000 IDR (ongeveer €67) komen.

Sinds een tijdje is het tevens mogelijk om online een e-VOA te regelen, dit kan vanuit ieder land buiten Indonesië. Handig! Je doet dit via deze website. Je hebt twee opties:

 • het Visa B213 dat hetzelfde werkt als het normale VOA;
 • het Visa 211A dat je direct recht geeft op 60 dagen (1.500.000 IDR, niet verlengbaar).

Behalve het e-VOA kun je online ook allerlei anders visums aanvragen, bijvoorbeeld het B211-visum waarmee je 60 dagen in Indonesië kunt blijven en na verlenging maximaal 180 dagen.

Overigens wordt in het geval van een gratis visum (vaak) om een uitreisticket gevraagd, dit was bij mij zo in Medan. Toen heb ik voor de betaalde visa on arrival gekozen ($35), hierbij is een uitreisbewijs niet nodig. Het kan voorkomen dat je tevens in deze situatie een exit-ticket dient te overhandigen, al is dit uitzonderlijk. Het is trouwens ook voorgevallen dat ik op de luchthavens van Jakarta (meerder keren), Makassar en Lombok bij het krijgen van m’n visa on arrival helemaal geen uitreisbewijs hoefde te laten zien. Alles hangt af van de stemming van de immigratiemedewerker.

Een andere optie is om thuis een visum aan te vragen via de Indonesische ambassade, al is dit gezien het al genoemde e-VOA eigenlijk niet meer nodig .

Tot slot: zorg dat je paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is en dat je dus een uitreisbewijs hebt waarmee je aantoont Indonesië binnen de gestelde termijn te verlaten. Je kunt het risico lopen en deze niet aanschaffen, als erom gevraagd wordt kun je altijd nog ter plaatse zo’n ticket kopen.

 

3. Geld Indonesië

Als je gaat backpacken in Indonesië, heb je te maken met de Indonesische rupiah. Houd er rekening mee dat de wisselkoers tussen de euro en de rupiah flink schommelt, waarbij op het moment van schrijven één euro gelijkstaat aan 15.000 rupiah.

Wees verder ook voorbereid op flink wat biljetten als je in Indonesië bent, dit is zo aangezien het bankbiljet met de grootste waarde 100.000 rupiah bedraagt.

Gebruik je een creditcard? Dit kan prima in de grotere steden maar is (veel) minder gangbaar buiten deze gebieden. Pinnen kan bijna overal, in de meer afgelegen gebieden kan het wat lastiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan Flores.

Trouwens, Indonesië vormt een ideale bestemming om je onderhandel-skills te trainen. Niet zelden zal je in winkels terechtkomen waar geen prijzen staan vermeld. Onderhandelen is in dit soort gevallen eerder regel dan uitzondering. Ook op de markt, in taxi’s zonder meter en fietstaxi’s zijn prijsonderhandelingen gebruikelijk. Blijf goedgehumeurd en weet dat je doorgaans 1/2 tot 2/3 van de initiële prijs kunt afdingen!

 

4. Vaccinaties en inentingen Indonesië

Backpacken in Indonesië betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Indonesië in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Indonesië blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in heel Indonesië voor, behalve op Bali en Oost- & West-Java. Je kunt hiervoor Malariatabletten slikken en/of jezelf goed insmeren met een daarvoor geschikte insectenspray of -crème.

 

5. Reisverzekering Indonesië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Route Indonesië

Ben jij op zoek naar een toffe route voor Indonesië? Dan raad ik je aan om Backpackgids Indonesië aan te schaffen. De gids staat vol met veelzijdige routes voor alle eilanden en je krijgt er bovendien een bonusgids bij met waardevolle insider-tips.

 

7. Vliegticket Indonesië

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en bieden bovendien scherpe prijzen aan.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
19 Antwoorden
  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lennie,

   Jakarta richt zich voornamelijk op toeristen die van winkelen houden, je hebt er talloze malls en marktjes. Wat dit betreft raad ik Pasar Baru en de Tanah Abang Market aan.

   Ga verder lekker in Jalan Jaksa wat vertier zoeken, hier zijn veel andere backpackers. Ook de Old Town is leuk om doorheen te wandelen. Doe vooral niet too much als je er maar 2 daagjes bent.

 1. Jorinda

  Hallo Robbert, Wat een geweldige en handige site! Alles wat ik wilde weten beschrijf je super uitgebreid. Wij gaan zelf met 23 man 1 week naar Bali (trouwen) vervolgens een week door java (vanaf jogyakarta richting Bali) rondtrekken en tot slot nog een week door Bali reizen. Bedankt voor al je tips en je mooie site. Groetjes Jorinda.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat ligt eraan naar welke plekken je wilt gaan. Bekijk de beste reistijd anders even die ik aanraad per gedeelte.

   Zelf ben ik bijvoorbeeld in december op Karimunjawa geweest waar het weer prima was. Echter, in Yogyakarta was het in die periode weer wat minder. In oktober was ik op Sumatra, in Bukit Lawang was het prima weer terwijl het op Pulau Weh de hele week geregend heeft. Er is dus niet altijd iets zinnigs over te zeggen.

   Wil je safe zitten, dan is het simpel en raad ik je aan om in de droge periode te reizen.

 2. Rudi Peeters

  Wat een prachtige website zeg! Heel herkenbaar als liefhebber van dit mooie land.
  Nog een tip voor mensen die Lombok / de Gili’s bezoeken: naast de bekende 3 (Trawangan, Air en Meno), zijn er nog vele andere die (in mijn beleving) nog mooier en heerlijk rustig zijn. Hier kun je ook perfect snorkelen en duiken. Voorbeelden zijn Gili Nanggu, Gili Kedis, Gili Gede.

 3. Lisa

  Hi!

  Je bent op verschillende plekken geweest, wij gaan met ze tweeën reizen, is het heel lastig om wat luxere verblijfplaatsen te vinden? Op ten duur heb je wel eens behoefte aan wat luxer denk ik?

  Lisa

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lisa,

   Dank voor je bericht. Sorry voor mijn late reactie, maar op dit moment zit ik in het noorden van Lombok waar nauwelijks internet is. Nu gelukkig even wel.

   Maar luxere verblijfplaatsen zijn vaak makkelijk te vinden hoor. Tenzij je echt in het meest lokale plekje bent beland natuurlijk.

   Groet,

   Robbert

 4. Nura

  Hoi Robbert,

  Handig artikel! Ik heb nog een vraagje; Ik ben van plan half oktober tot half november naar Indonesië te gaan, maar ik zou best wel graag (misschien een understatement haha) zon en warmte willen. Een keer een bui vind ik absoluut niet erg, maar enig idee of het (behalve warm) ook een beetje zonnig is in die tijd?
  Alvast bedankt!

  Nura

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Nura,

   Genoeg zon hoor. Zelf ben ik ook in die periode in Indonesië geweest. Het kan tegenvallen, maar de zon zal zich zeker vaak genoeg laten zien. Zelf was ik bijvoorbeeld in november op Karimunjawa waar het heerlijk weer was. In Yogyakarta, daarentegen, regende het weer best wel veel.

   Groet, Robbert

 5. Manouk

  Hoi Robbert,

  Allereerst leuke site en handige tips! Momenteel verblijven wij op Borneo (Maleisië) en willen hierna graag naar Indonesië. Echter is er zoveel te zien en te doen in Indonesië dat wij eigenlijk langer dan 30 dagen willen blijven. Heb jij enig idee waar wij dat visum voor 60 dagen kunnen aanvragen/regelen? Of is het handiger om eerst 30 dagen in Indonesië te verblijven, even een tripje naar een ander land te maken voor een paar dagen en dan weer terug te gaan naar Indonesië? Of mag dat niet?

  Oh en als ik het goed begrijp heb je voor dat 60 dagen visum geen uitreisbewijs nodig?

  Groetjes, Manouk.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Manouk,

   Je kunt dit ook alvast in Nederland aanvragen via de ambassade of bijvoorbeeld E-visums.nl. Je kunt het ook doen in Indonesië, maar dan zal je het op de manier moeten regelen zoals beschreven in dit artikel – of je kunt een agent inhuren die het voor een commissie regelt. Je hoeft dan maar een keer bij de immigratie te verschijnen.

   Voor het verlengen naar 2 maanden heb je een uitreisbewijs nodig. Wanneer je dit VOA bij binnenkomst in Indonesië krijgt, niet. Wel wanneer je voor normale 30 dagen visum gaat. Echter, in mijn geval is ook vaak voorgekomen dat ik niets hoefde te tonen.

   Wat handiger is kan ik niet voor je bepalen… Je kunt inderdaad redelijk eenvoudig op en neer gaan, bijvoorbeeld via Singapore en Kuala Lumpur. Echter, als je nu al weet dat je langer wil blijven en weinig behoefte hebt aan de voorgenoemde plekken, zou ik gewoon gaan voor het verlengbare visum of het visum voor 2 maanden alvast in NL regelen.

   Succes!

 6. Margot

  Hoi Robbert
  Allereerst wil ik je bedanken voor de leuke blog, zo weet ik perfect wat er te zien is in Indonesië.
  Toch wil ik je raad vragen over het aantal eilanden die ik kan bezoeken op ongeveer 20 dagen tijd, ik vind het heel moeilijk om te kiezen aangezien ze allemaal zo mooi zijn en ik niet goed kan inschatten hoeveel tijd je spendeert op 1 eiland.
  Heb jij een goede raad van tante Kaat? 🙂
  Dankjewel!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Margot,

   In 20 dagen zou ik zeker niet te veel doen hoor. Je zou Bali kunnen combineren met Flores (Bali 1,5e week en Flores 2,5e week) of Bali met Lombok en de Gili’s. Voor Java alleen al kun je makkelijk een maand uittrekken. Of je gaat enkel naar Yogyakarta, Bromo en Ijen en vanuit daar door naar Bali. Sulawesi is ook erg gaaf, maar hier zou ik de volle 3 weken sowieso blijven, voor Sumatra geldt hetzelfde, tenzij je enkel het noorden bezoekt.

   Waar wil je heen? Dan kan ik je wat gerichter helpen.

 7. Margo

  Hi Robbert,

  Wat een gaaf verhaal. Ik krijg er nog meer zin in. Ik wil 2 maanden naar Indonesië, in mei en juni 2021 (hopelijk is Corona dan zo goed als weg). Heb jij deze eilanden in 1 reis gedaan en hoelang was je toen weg? Hoe lang raad je per eiland aan? Bali en Lombok heb ik eerder bezocht en sla ik nu over maar zo te lezen ga ik nog wel een flinke schifting maken. Ik denk dat jij wel lang (of meerdere keren) bent geweest.. maar misschien heb ik het mis

  Groetjes, Margo

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Margo,

   Ik ben er inderdaad meerdere keren geweest, zoiets doe je niet zo snel in één reis 😉 .

   Voor Flores raad ik 2 tot 2,5e week aan (zie ook: https://www.backpackblog.nl/route-flores-indonesie).

   Voor Java, Sulawesi, Kalimantan en Sumatra kun je makkelijk een maand per eiland uittrekken. Echter, je kunt bijvoorbeeld ook voor delen van de eilanden kiezen. Op de Molukken kun je in een week of 2-3 een hoop moois zien.

   Een voorbeeldje: zelf ben ik bijvoorbeeld eens 2 weken op Noord-Sumatra geweest en daarna ben ik naar Yogyakarta gevlogen en heb ik in een week of 2 ook nog Karimunjawa en Semarang bezocht.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw