Een goedkope vlucht boeken, hoe doe ik dat? - Backpackblog.nl

Een goedkope vlucht boeken, hoe doe ik dat?

Goedkope vlucht boeken? Aangezien ik rond januari richting Azië en Australië ga om te backpacken, ben ik bezig met de vraag waar ik goedkope vliegtickets kan scoren. Wel zeg ik daar gelijk bij dat ik het liefst zo min mogelijk tijd kwijt ben aan deze toch wat saaie bezigheid.

Aangezien jij dit artikel leest, ga ik ervan uit dat ook jij interesse hebt in een goedkoop vliegticket gekoppeld aan een niet al te grote inspanning 🙂 . Vandaar dat ik voor jou een handig en tijdbesparend stappenplan heb ontwikkeld waarmee je gegarandeerd één van de goedkopere vluchten vindt, zonder dat je daarbij een hele dag (of zelfs langer) aan het zoeken bent.

Wat ik ga doen, is je een praktisch voorbeeld tonen met een stappenplan dat ik sinds enige tijd hanteer om de beste deals te vinden. Zo kun jij tijd en kosten kunt besparen tijdens de voorbereiding op je backpack-avontuur.

De situatie is als volgt:

Ik ga op zoek naar een enkele vlucht van Amsterdam naar Bali in januari 2016. Overigens vind ik het niet erg om te vliegen op een andere bestemming in Zuidoost-Azië, mocht dit goedkoper zijn. Indonesië kan ik tijdens mijn reis sowieso bezoeken, of dit als eerste is, maakt mij verder niet veel uit. De datum waarop ik mijn zoekopdracht heb ingegeven, is op het moment dat ik dit artikel schrijf, 17-11-2015.

Wat zijn nu de te volgen stappen om een zo goedkoop mogelijk ticket te kunnen vinden? Mijn motto is dat je het in ieder geval niet onnodig moeilijk en tijdrovend moet maken. Langer dan 40 minuten is echt niet nodig 🙂 . Je vindt mijn zesdelige stappenplan hieronder.

 

Stap 1: Gebruik ITA Matrix Airfare

Ken je de ITA Matrix tool al die wordt aangeboden door Google? Een superhandige tool die de meeste koopjesjagers waarschijnlijk al wel eens voorbij hebben zien komen. Houd er wel rekening mee dat de toepassing enkel de grotere vliegmaatschappijen met elkaar vergelijkt en dus niet de kleinere (budget)aanbieders.

Zo wilde ik twee maanden geleden zoeken naar een vlucht Eindhoven-Alicante met Ryan Air, maar dit bleek niet mogelijk op ITA Matrix. Waarschijnlijk omdat er vanaf Eindhoven enkel kleinere aanbieders vliegen.

Het fijne aan ITA Matrix is dat je niet de exacte datum hoeft te selecteren en dat je een overzicht krijgt van alle prijzen in de hele maand, in dit geval dus januari 2016.

Vliegticket Amsterdam-Bali ITA

Zoals je op de bovenstaande afbeelding ziet, is de goedkoopste optie in januari (bijvoorbeeld op de 16e) €428. Als ik verder klik blijkt dit helaas een vlucht met een tussenstop van 12 uur in Guangzhou. Als ik verder kijk, blijken ook de duurdere opties indirecte vluchten te zijn. Conclusie: in de maand januari zijn er geen directe opties op het traject Amsterdam-Bali.

 

Stap 2: Check of er budgetaanbieders zijn

Aangezien ITA Matrix alleen de grotere airlines doorzoekt en bijvoorbeeld niet Wizzair, Ryan Air, AirAsia en Tiger, doe ik ook altijd even een check of er op het traject kleinere budgetmaatschappijen vliegen. Door gebruik te maken van Skyscanner ben ik daar meestal vrij snel achter. Ook hier doe ik direct de check of er directe vluchten beschikbaar zijn, dit blijkt –zoals gedacht- niet het geval voor Amsterdam-Bali.

Hoe zit het met de aanbiedingen die Skyscanner me te bieden heeft? In januari 2016 is de beste deal te vinden op de 31e voor €362, toch €66 goedkoper dan de goedkoopste vlucht die ik in stap 1 heb gevonden. Echter, als ik doorklik, blijkt de prijs niet €362 te zijn maar €432, dat scheelt nogal! Sterker nog, de optie die ITA Matrix me biedt, is €4 goedkoper.

Wanneer ik de vertrekdatum uit stap 1 pak (16 januari 2016), krijg ik op Skyscanner een prijs van €410. Nadat ik heb doorgeklikt, blijkt deze prijs gelukkig wel juist te zijn. Het is dezelfde vlucht als via ITA Matrix, alleen is deze via Skyscanner dus €18 goedkoper.

Omdat ik tevens een concurrent van Skyscanner wil onderzoeken, besluit ik om tevens de prijzen voor Amsterdam-Bali te checken op Kayak. Dit kan drie dagen voor en drie dagen na 16 januari 2016. Ook op Kayak ik 16 januari 2016 de goedkoopste optie. Echter, het ticket naar Bali kost hier €406 en nadat ik heb doorgeklikt €405,20. De beste optie tot dusver dus.

Vliegticket Amsterdam-Bali Kayak

Tip: als je nog meer vergelijkingen wilt doen, kun je nog een aantal andere gelijksoortige websites raadplegen. Denk hierbij aan Expedia, Cheaptickets en Omodo. Tevens kun je overwegen om een partij als Ticketspy of Paperflies te benaderen met de vraag of zij een niet te missen deal hebben gespot. In mijn geval leverde deze alternatieven geen betere prijs op dan die ik reeds heb gevonden op Kayak (€405,20).

 

Heb je je keuze al gemaakt?

 

In mijn geval is het zo dat ik opensta voor omringende bestemmingen, zeker als dit me minder geld kost en als de reis korter duurt. De gevonden optie via Kayak is voor mij daarom zeker nog niet definitief. Ik kijk dus nog even verder…

Stap 3: Check goedkopere alternatieve bestemmingen

Wat ik bedoel, is dat je kunt kijken of er omringende landen zijn waar je betere aanbiedingen kunt vinden. Dit klinkt misschien vreemd, aangezien ik aangegeven heb op Bali te vliegen. Maar ik ben vrij flexibel, waardoor ik het geen probleem vind om mijn reis bijvoorbeeld in Thailand, Maleisië, Cambodja of waar dan ook te beginnen. De vraag is, waar ga ik de beste deal vinden?

Voor deze vraag maak ik gebruik van Google Flights. Het handige aan deze website is dat je een kaartje te zien krijgt waarop nabijgelegen landen te zien zijn inclusief de goedkoopste vliegtickets per bestemming. Handig he?!

Vliegticket Amsterdam-Bali Google Flights

Op de bovenstaande afbeelding zie je duidelijk dat de reis naar Bali €428 kost (dit blijkt ook uit stap 1) en de twee goedkoopste alternatieven Bangalore (€353) en Bangkok (€379) zijn. Aangezien Bangalore mij niet de meest ideale plek lijkt om mijn reis te beginnen, ga ik voor Bangkok als alternatief. Dit is overigens ook een indirecte vlucht (15,5 uur) met wederom een tussenstop (2 uur 25 minuten) in Guangzhou. Ten opzichte van stap 2 levert deze optie me toch een besparing op van €405,20-€379 = €26,20 en 13 uur in tijd (15,5 uur in plaats van 28,5 uur). Win-win dus wat mij betreft.

Dus, de tijdelijke conclusie van dit verhaal is dat ik mijn reis niet ga beginnen met eilandhoppen in Indonesië op Bali maar in Bangkok. Verrassingen zijn altijd fijn 😉 .

Tip: Google Flights is tevens handig om goedkopere alternatieve bestemmingen te vinden om vanuit daar een budgetmaatschappij richting je uiteindelijke bestemming te nemen. De prijs kan dan lager uitvallen, dan in het geval wanneer je een directe vlucht neemt.

Stap 4: Doorloop stap 1 en 2 nog een keer

Dit geldt enkel als je in stap 3 op een andere bestemming uit bent gekomen dan waar je voorafgaand aan je onderzoek mee bent begonnen. Dit is voor mij zo, aangezien ik door de lagere prijs en besparing in tijd (stap 3) voor Bangkok heb gekozen in plaats van Bali. Ik kan echter in heel januari vertrekken, wellicht zijn er betere deals?

Daarom wil ik weten of ITA Matrix, Skyscanner en Kayak in de maand januari goedkopere opties hebben om naar Bangkok te vliegen dan de optie op 16 januari voor €379 via Google Flights (stap 3). Ik ben niet voor niets op zoek naar de beste deal 😉 .

ITA Matrix geeft €376 als beste optie, op 24, 25 en 31 januari. Skyscanner maakt het nog bonter, met €328 op 18 januari. Doorklikken levert me een prijs op van €330 met Oman Air en nog Wi-Fi ook 🙂 ! Op Kayak kan ik drie dagen voor en drie dagen na 18 januari zoeken. Dit doe ik, waarbij de laagste prijs, net als Skyscanner, op maandag 18 januari is. Het betreft dezelfde vlucht, al is deze hoger geprijsd dan de eerder gevonden €330 op Skyscanner, namelijk €342.

Vliegticket Amsterdam-Bangkok Skyscanner

De beste optie is dus vliegen op Bangkok op maandag 18 januari 2016 voor de prijs van €330. Zijn we er dan al? Nee, we hebben nog twee stappen te gaan voor vertrek 🙂 .

 

Stap 5: Check de prijs bij de vliegmaatschappij zelf

Dit lijkt misschien een stap die ik eerder had moeten nemen, maar geloof me als ik zeg dat de vliegmaatschappij lang niet altijd de laagste prijs aanbiedt.

Hoe is dat in mijn geval? Is de vlucht op 18 januari 2016 naar Bangkok met Oman Air op hun eigen website goedkoper dan via Skyscanner (€330)?

Vliegticket Amsterdam-Bangkok Omain Air

Het blijkt dat, indien ik de vlucht bij Oman Air zelf boek, ik een hoger bedrag betaal dan via Skyscanner. De kosten voor het ticket bedragen namelijk €346,27, wat ruim €16 meer is.

Nu weet je dus ook meteen dat boeken direct via de vliegmaatschappij niet perse altijd het goedkoopst hoeft te zijn. Een misvatting die ik graag even uit de wereld help.

De conclusie van dit verhaal is dat ik de optie van €330 kies die uit stap 4 naar voren is gekomen. Ik wil je verder aanmoedigen om, net als ik, flexibel te zijn in de bestemming die je kiest. Dit geldt zeker als je meerdere landen wilt bezoeken. Voor mijn reis heeft de switch van Bali naar Bangkok mij toch €405,20-€330 = €75,20 bespaard!

Stap 6: Boeken en let it go

Hak de knoop door en boek de vlucht. Als je dit stappenplan hebt gevolgd, ben je voor je gevoel wellicht kort bezig geweest (laten we zeggen maximaal 45 minuten), maar een betere deal ga je waarschijnlijk niet vinden. Het zit ‘m niet zozeer in de gebruikte tijd, maar eerder in het feit of je een effectief (en efficiënt) stappenplan hebt gevolgd. Geloof me, dat heb je 🙂 .

Wat ik je wil afraden, is om de prijzen wekenlang te blijven monitoren. Uiteindelijk zal je bijna altijd wel een goedkoper alternatief vinden aangezien de bedragen per uur schommelen. Echter, groot zullen de verschillen niet zijn. Bijkomend nadeel is dat je jezelf op deze manier continu afvraagt: “wat als ik nog even wacht” en je nooit de knoop doorhakt om een ticket te boeken.

Op dit punt ben ik de ‘fout’ in gegaan toen ik voor het eerst ging backpacken. Ik checkte iedere dag de prijzen maar daadwerkelijk een ticket bestellen deed ik niet. Uiteindelijk, zo’n drie weken op voorhand, boekte ik dan toch het ticket dat ik nodig had om naar Thailand te vertrekken.

Of ik goedkoper uit was? Nee. De prijs was hetzelfde gebleven en er waren geen aanbiedingen bijgekomen. Onzin dus om een maand (of langer?) te blijven zoeken naar goedkopere opties. Goed is goed, zo moet je ook maar denken.

Met het stappenplan uit dit artikel, wil ik je behoeden om in dezelfde valkuil te stappen als ik. Het uitstellen kost je onnodig veel tijd en kan tevens leiden tot een steeds hogere drempel om de stap te zetten, niet helemaal de bedoeling toch? Die euro minder (of meer) gaat jou echt niet meer reisplezier opleveren, of wel dan? Als je de knoop (tijdig) doorhakt, zal je merken dat je veel meer rust hebt

Weet trouwens ook dat je webbrowser de gebruikte cookies opslaat, waardoor als je voor een tweede keer dezelfde vliegwebsite bezoekt, de prijzen kunnen stijgen. Dit kun je oplossen door je cookies + geschiedenis uit je browser te wissen. Of voorkom dat je telkens op dezelfde website terugkomt, en boek dat ticket gewoon. Je wilt toch gaan backpacken, of niet soms 😉 ?

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Volg jij mijn stappenplan en boek je binnen drie kwartier een goedkoop ticket naar jouw droombestemming…?

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
24 Antwoorden
 1. Avatar
  Marijn

  Hi Robbert,

  Ik heb toch echt even een vraagje over bovenstaande.. Zoveel voordeliger is het toch niet om eerst naar Bangkok te vliegen? Je moet naderhand ook van Bangkok naar Denpasar, waardoor je uiteindelijk misschien meer geld kwijt bent dan dat je direct vliegt op Denpasar? Of zie ik dat verkeerd? Ik ben zelf namelijk ook in twijfel hierover. Of eerst vliegen op Bangkok of direct door naar Bali..
  Hoor graag van je!

  Groet,
  Marijn

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Marijn,

   Geen probleem hoor!

   Wat ik bedoel is dat als de eerste bestemming je niet zoveel uitmaakt, je qua prijs het best voor de goedkoopste kunt gaan.

   Stel dat je direct naar Bali vliegt, dan wil je daarna ook nog een keer naar Bangkok (waarschijnlijk). Dit kost natuurlijk ook geld. Als je de meest voordelige optie kiest, scheelt je dat in eerste instantie €75,20.

   Even concreet:

   *Optie 1: je vliegt van Amsterdam naar Bali (€405,20 – zie artikel). Na een maandje ga je vanaf Bali richting Bangkok (€90, via Skyscanner). Totaal is dit dus €495,20.

   *Optie 2: je vliegt vanuit Amsterdam naar Bangkok (€330 – zie artikel). Na afloop van je visum (30 dagen) vlieg je naar Bali (€90, via Skyscanner). In totaal kost dit je €420.

   *Conclusie: je hebt dezelfde bestemmingen bezocht, maar je hebt €495,20 – 420 = €75,20 bespaard omdat je eerst naar Bangkok bent gevlogen.

   Hopelijk heb ik het zo voor je duidelijk kunnen maken 🙂 .

 2. Avatar
  Erik

  Hi Robbert,
  Allereerst bedankt voor je duidelijke artikelen, dit helpt mij erg in de voorbereiding voor mijn reis naar Thailand, Cambodja en Maleisië.
  Ik wil rond midden mei van Siem Reap naar Kuala Lumpur vliegen met AirAsia. Ik zou deze vlucht nu al kunnen boeken voor ongeveer 60 dollar, maar hiermee wordt mijn reis wel minder flexibel. Langer in Cambodja verblijven wanneer het hier bevalt gaat dan niet meer. Hierdoor mijn vraag: In jou ervaring met AirAsia, kan je gemakkelijk een week van tevoren boeken? Of zijn de prijzen dan al te ver gestegen?

  Alvast bedankt!

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Erik,

   Mooi 🙂 .

   Een week van te voor zullen de prijzen zeker gestegen zijn. Echter, boek je een week of 2/3 voorafgaand, dan heb je vaak nog relatief voordelige tarieven te pakken. Dit is mijn ervaring in ieder geval bij AirAsia. Als ik nu bijvoorbeeld kijk voor 5 april, zie ik op Skyscanner al een ticket voor 39 euro. Wil ik volgende week, dan is het direct 62 of zelfs 76 euro.

   60 dollar is in jouw geval dus nog niet eens zo’n gunstige prijs. Aan de andere kant: je maakt maximaal zo’n 20 euro verlies. Gelukkig is dat te overzien, zeker als je daarmee je reis flexibel kunt houden. Maar, je weet ook dat je niet langer in Siem Reap blijft, weet je ook zeker dat je vanuit daar verder wilt vliegen? Dan kan nu boeken natuurlijk geen kwaad…

   Groet, Robbert

   1. Avatar
    Erik

    Hi Robbert,

    Dank voor je snelle en uitgebreide antwoord. Ik weet zeker dat ik vanuit Seam Riep wil vliegen, dit past perfect in de route. Zie nu dat de prijs is gedaald naar 45 dollar, dus je had gelijk dat de prijs niet eens zo gunstig was. Scheelt me toch weer 15 dollar, bedankt! 🙂

 3. Avatar
  Simon

  Ik ga met m’n vriendin vanaf januari een rondreis doen door ZuidOost-Azië (Thailand –
  Laos – Cambodja – Vietnam – Filipijnen) voor 3 a 4 maand.
  Ik ben dus op zoek gegaan naar een vliegticket van Amsterdam naar Bangkok.
  Het goedkoopste retour ticket (1pers) dat ik kan vinden is €499 maar dit zijn erg lange vluchten (+/-30u). Een ander ticket die ik vond is €548 met veel kortere vluchten (+/-15u)
  De laagste prijs is dus niet altijd de meest ideale lijkt me.

 4. Avatar
  Dorien

  Dag Robbert,
  Wat is de beste optie voor een wereldreis? Losse tickets boeken of een wereldticket kopen? Er wordt gezegd dat een wereldticket goedkoper uitkomt, maar ik geef persoonlijk eerder de voorkeur aan losse tickets omdat je dan meer vrijheid hebt. En misschien kom je onderweg wel aanbiedingen en buitenkansjes tegen? Groetjes, Dorien

 5. Avatar
  Dorien

  Hey Robbert,

  Ik bedoelde een around the worldticket, een ticket waarmee bepaalde tussenstops vastliggen en waarbij je de bestemming en datum nog kan wijzigen, denk ik. Dat is misschien hetzelfde als een open ticket.

  Groetjes

 6. Avatar
  louis

  Leuke tips voor goedkoop vliegen 🙂 helemaal mijn ding. Ik mis alleen nog de tip om eens bij websites als ticketspy.nl , vluchtdeal.nl of tickettipper.nl te kijken . hier staan vaak deals die op de dag van publicatie heel goedkoop zijn, niet iedereen heeft de tijd om elke dag allerlei sites te bezoeken om een goedkope vliegticket te bemachtigen

 7. Avatar
  Mart

  Hallo Robbert,

  Allereerst bedankt voor je zeer informatieve blog!

  Op mijn eerste backpack avontuur wil ik Thailand en Cambodja en misschien Vietnam combineren.
  Wat zou je adviseren voor het boeken van een vlucht van Chiang Mai naar Siem Reap? Ik wil dit het liefst t.z.t regelen aangezien je dan geen strakke planning hoeft aan te houden. Is het goed te doen om last-minute te boeken daar?

  Groetjes,
  Maarten.

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Maarten,

   Is prima te doen hoor! Ik doe het altijd zo als ik in Azië ben, meestal een paar dagen van te voor. De prijzen zijn dan vaak nog prima te doen, een vlucht die in de goedkoopste boekingsperiode bv. 40 euro kost is dan misschien 50. Soms is de prijs zelfs net zo laag als het goedkoopst mogelijke tarief. Zeker als er veel vluchten gaan op het traject dat je voor ogen hebt.

   Een voorbeeldje: van Bangkok naar Siem Reap betaal ik over 3 dagen 61 euro en over 1,5e maand 56 euro. Nauwelijks verschil dus!

   Het enige is dat er geen directe vluchten van Chiang Mai naar Siem Reap gaan…

 8. Avatar
  Rob

  Hi Robbert,
  Mijn dochter wil vanuit Myanmar vliegen naar de Filipijnen, wat is de beste optie ?
  Ze wil een enkeltje boeken, krijgt ze problemen bij de douane !

  groeten,

  Rob

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Rob,

   Goed om te weten is dat er geen directe vluchten van Myanmar naar de Filipijnen zijn. Bij het boarden wordt doorgaans om een uitreisticket gevraagd, ik had dit 2 weken terug nog (ik vloog toen naar Filipijnen). Echter, ik heb dit opgelost door een nepticket te maken. Dit is vrij eenvoudig en ik heb geen problemen gehad 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel al mijn geheimen met je in Blog Secrets – mijn nieuwe online programma zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb