15 epische dingen om te doen in Bangkok (+ tips)

Bangkok is voor mij de eerste plek geweest waar ik ooit heb gebackpackt. Pure nostalgie.

Het was 20 november 2011 en ik stapte op het vliegveld in een knalroze taxi, om net zoals zovelen naar Khao San Road te gaan. Ik boekte een claustrofobische maar spotgoedkope hotelkamer zonder ramen, in het tegenovergelegen straatje. Een dag later leerde ik de Hawaiiaanse Bobby kennen. Een man van halverwege de veertig die als kapitein op een onderzeeboot werkte. De twee geplande nachten werden er zeven. We gingen drie dagen achter elkaar op stap in Khao San Road, en voerden diepgaande gesprekken die zelfs tot tranen leidden. Nou, als ik iets niet had verwacht is dat zo iemand m’n eerste reismaat zou zijn. Heel bijzonder allemaal!

Intussen ben ik er ik weet niet hoe vaak heengegaan, gewoon omdat ik het een heerlijke bestemming vind. Waar de ene straat superdruk is, heb je 50 meter verderop altijd wel een plekje om op een terrasje te relaxen met een verkoelende Thaise ijsthee of een kokosnoot. Dit is nou juist wat Bangkok zo fijn maakt, de hectiek en tegelijkertijd de erg chille backpack-vibe.

Maar de Thaise hoofdstad trekt me om zoveel meer redenen…

De glinsterende gouden torens van tempels die machtig boven de rest van de stad uittorenen, overal zie je rokerige kraampjes met streetfood, monniken die gehuld in oranje gewaden over de straten lopen, backpackers van twintig maar net zo goed van tachtig, de gevlochten armbandjes met de meest bizarre teksten en rondrazende gekleurde tuk-tuks die je het typische Thailand-gevoel geven.

Waar zie je zoiets? Only in Bangkok!

Alles samen is de sfeer heel eigen, je vindt het echt alleen in Bangkok.

Veel reizigers gebruiken ‘de Stad der Engelen’ enkel als doorreis-stad en blijven er maximaal een paar dagen plakken. Zonde als je het mij vraagt. Bangkok is niet alleen maar vies en volgepropt met hoogbouw. Je moet het alleen wel de kans geven natuurlijk.

Alles is mogelijk in de backpackhoofdstad van Azië, wat Bangkok voor mij zonder twijfel is.

Als jij Bangkok op de planning hebt staan, lees deze ultieme gids dan in alle rust door. Ik vertel je namelijk alles over de bezienswaardigheden en activiteiten die er te doen zijn, welke plekken ik je als backpacker aanraad en verder een hoop tips qua accommodaties en vervoer.

Goed om te weten: de prijzen in deze gids zijn telkens in Thaise baht (THB). Op het moment van schrijven is 40 THB gelijk aan 1 euro.

De actuele dagkoers kan je hier bekijken

Bangkok: een korte introductie van de stad

De oorspronkelijke hoofdstad van Thailand is Ayutthaya, een stad die 60 kilometer ten noorden van Bangkok ligt. Toen deze stad in 1767 werd verwoest door het Birmese leger, werd Bangkok de officiële hoofdstad van het Land van de Glimlach.

Er wonen vandaag de dag meer dan acht miljoen mensen in Bangkok. Oftewel, net zoveel als de helft van Nederland. Om je een nog duidelijker beeld te geven: met een oppervlakte van 1.569 vierkante kilometer is Bangkok ongeveer zeven keer zo groot als Amsterdam.

Voor de meeste mensen die voor het eerst gaan backpacken in Azië, is Bangkok de bestemming waar het allemaal begint. Ze heeft reizigers dan ook bijna alles te bieden en mag met recht de backpackhoofdstad van Azië worden genoemd. Een bruisend nachtleven, heerlijke streetfood, excentrieke figuren, prachtige tempels, authentieke marktjes en vooral heel veel andere backpackers om te leren kennen.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Bangkok

Wat is er te doen in Bangkok? In dit gedeelte bespreek ik de wat mij betreft tofste bezienswaardigheden en activiteiten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de Thaise hoofdstad.

 

Begin in de backpackersplekken Khao San Road en Soi Rambuttri

Khao San Road, een plek waar het altijd leeft

Ik noem Khao San Road en Soi Rambuttri tegelijk, aangezien deze backpackersstraten parallel aan elkaar lopen. Het is de perfecte locatie in Bangkok om je backpackreis te beginnen.

Laat ik eens beginnen met Khao San Road, door de locals ook wel ‘Khao San Load’ genoemd. Het is zonder twijfel de meest bekende straat van heel Bangkok, in ieder geval voor ons backpackers. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met de film The Beach waarin Leonardo Di Caprio een hoofdrol heeft. Deze kaskraker begint namelijk op deze inmiddels wereldberoemde plek.

Neppe-identiteit-Khao-San-Road
Sorry voor de slechte kwaliteit, maar de foto is van m’n eerste reis – je kon toen valse identiteiten kopen op Khao San Road (ondenkbaar in Nederland)

Als je in Bangkok bent geland, raad ik je aan om je hier door de taxi (of bus) af te laten zetten. In deze straat wemelt het van de backpackers, streetfood en allerlei shops die gekste dingen verkopen. Ik heb zelfs een kraampje gezien waar je een valse identiteit kan laten aannemen, of een diploma kunt krijgen wat je uiteraard nooit hebt behaald (zie de bovenstaande foto). Niets is er te gek.

Wil je de drukte wat ontwijken, ga dan naar het nabijgelegen Soi Rambuttri, persoonlijk mijn favoriete plek in Bangkok. Het gaat er hier allemaal ietsje gemoedelijker aan toe dan in Khao San Road, het is er dan ook een stukje minder druk. Verwacht cafeetjes met zitzakken, veel massagestoelen, stalletjes met goedkope kleding en terrasjes. En verrassend veel bomen.

Een enthousiaste tuk-tuk-driver in Soi Rambuttri

Zeker het gedeelte van Rambuttri schuin tegenover Khao San Road is de moeite waard. De streetfood die er aan het begin van de avond te krijgen is, is bovendien heerlijk. ‘Pad thai’, bananenpannenkoeken met Nutella en ‘pad krapow’, er is een hoop lekkers.

Als ik het nachtleven van Bangkok in wil duiken, begin ik meestal relaxed in Soi Rambuttri, om later op de avond naar het drukkere Khao San Road te gaan en daar een terrasje te pakken. Hier heb je tevens meerdere grote bars en discotheken. Bereid je overigens voor op een kabaal van jewelste, want het geluid dat uit de speakers knalt staat maximaal aan. In Rambuttri is de Volkswagen-cocktailbus vet om gezien te hebben. Je kunt er tevens een stickie roken, wiet is immers legaal in Thailand!

Tip: als je de straat oversteekt bij Soi Rambuttri (schuin tegenover Khao San Road), staan er diverse tuktuk-chauffeurs toeristen op te wachten. Ze spreken continu iedere voorbijganger aan (“Tuktuk?”) en willen je meenemen voor te hoge prijzen.

Probeer niet geïrriteerd te raken, maar zeg gewoon “No” en loop vriendelijk verder. Scams liggen hier op de loer.

Vooral indien je alleen reist is het een aanrader om vanaf het vliegveld naar een van deze twee straten te gaan. Je raakt er gemakkelijk in contact met andere reizigers.

 

Relax of sport in de stadsparken

De toffe (gratis) outdoor-fitness in het Saranrom Park in Bangkok

Sanam Luang, gelegen op 1 kilometer van Khao San Road, is de plaats waar ik naartoe ga om even weg te zijn van de drukte of om even lekker een paar rondjes hard te lopen. Want fit blijven op reis is iets dat ik belangrijk vind. Sporten geeft me altijd een heerlijk gevoel, zeker als de workout erop zit. Aangezien ik thuis veel sport, probeer ik op reis altijd deze lijn door te trekken.

Het kolosale grasveld ligt pal tegenover Wat Phra Kaew en het Grand Palace. Vroeger werd deze plaats tevens gebruikt om mensen van het koningshuis te cremeren. Tegenwoordig worden er talrijke koninklijke ceremonies gehouden.

Naast sporten, kun je ook gewoon lekker in het gras gaan liggen of zitten en even genieten van de relatieve rust in Bangkok. Een middagdutje heb ik hier ook regelmatig gedaan haha.

Een extra tip voor als je van sporten houdt, is het Saranrom Park. Per toeval kwam ik dit park tegen, omdat Sanam Luang gesloten was vanwege festiviteiten. Je loopt er vanaf Sanam Luang in een minuut of tien naartoe. En nu komt het: er is een hardloopparcours aangelegd én je vindt er een outdoor-gym om gratis gebruik van te maken. Het was voor mij echt een aangename verrassing. Je sport tussen de locals en kunt zo lekker een beetje fit blijven. Anno 2024 kom ik er nog altijd.

Als laatste mag ook het Lumpini Park niet ontbreken. Dit is het oudste en bovendien grootste park van de stad. Het is er vaak gezellig druk, er zijn altijd wel mensen aan het hardlopen of chillen en er is veel lekkere local food te krijgen.

 

Tempels: bewonder het Grand Palace en Wat Phra Kaew

Een gouden Boeddha in het Grand Palace

Zoals ik hierboven al zei, liggen het Grand Palace en Wat Phra Kaew vlakbij Sanam Luang en dus op loopafstand van Khao San Road. Beiden zijn interessant om kennis te maken met het boeddhisme in Bangkok.

Het Grand Palace werd in 1782 gebouwd nadat de voormalige hoofdstad Ayutthaya werd veroverd door de Birmezen. Het gebied diende vroeger als Koninklijk Paleis en wordt daarom nog regelmatig ‘Kings Palace’ genoemd.

Eerlijk is eerlijk, het voormalig Koningshuis is niet zo indrukwekkend als Wat Phra Kaew. Wel is ze zeker het bezoeken waard met de mooie binnentuin, de olifantenbewakers en de drie gouden torens. Helaas domineren tourgroepen de boel op het complex, waardoor je -jammer genoeg- vrij snel de neiging kunt hebben om door te lopen.

Tip: wil je de drukte bij deze bezienswaardigheden voor zijn? Ga dan naar zo vroeg mogelijk.

Als je bij Wat Phra Kaew bent, val je letterlijk van de ene verbazing in de andere. Het prachtige goud, de met edelstenen versierde torens, het rode plafond, de enorme houten troon, de poortwachters die het kwaad weghouden en de omringende tempels, maken dit bouwwerk tot een bijzondere plek.

What Phra Kaew is eveneens bekend als ‘de tempel van de smaragdgroene Boeddha’. Deze Boeddha van slechts 66 centimeter groot vind je in een vitrine, bovenop de grote houten troon binnenin Wat Phra Kaew. Veel mensen zijn aan het bidden of brengen kleine offertjes. Indrukwekkend om mee te maken. Deze Boeddha is overigens het meest heilige Boeddhabeeld van heel Thailand.

Vanaf Khao San Road loop je in ongeveer 10 tot 15 minuten naar het Grand Palace en Wat Phra Kaew. De entree is 500 THB en het paleis is geopend tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Goed om te weten, is dat je op het complex waterfonteintjes hebt waar je gratis gebruik van kunt maken.

Zorg wel dat je een lange broek plus een T-shirt met mouwen draagt. Toen ik hier voor het eerst kwam, had ik een zwembroek aan en kon ik dus niet naar binnen. Wel kun je bij de ingang een lange broek kopen of huren, zodat je niet helemaal terug hoeft naar je guesthouse. Bereid je in dit geval wel voor op lange wachtrijen.

Tip: pas op voor de bekende scam waarbij tuktuk-chauffeurs of zogenaamde overheidsmedewerkers beweren dat het Royal Palace gesloten is. Zij willen je een gratis ‘stadstour’ aanbieden. Een echte trip door de stad wordt het helaas niet: je komt uit bij enkele commissiepunten waar deze chauffeurs geld mee verdienen.

Nog meer tempels: beklim Wat Arun

De betoverende Wat Arun

Dan Wat Arun, deze tempel ligt aan de overkant van de rivier en is met haar 82 meter hoge porseleinen toren niet te missen. Van dichtbij zie je de mooiste details; het bouwwerk is versierd met allerlei bloemenmozaïeken. Schrik niet van de grote poortwachters bij de ingang. Ze kijken tamelijk woest en hebben allebei een gigantisch zwaard in hun handen. Het enige wat zij doen, is het kwaad buiten het heiligdom houden 🙂 .

Het is de moeite waard om Wat Arun, ook wel ‘de tempel van de Dageraad’ genoemd, te beklimmen. Eenmaal boven, word je beloond met een mooi uitzicht over de Chao Phraya Rivier, diverse tempeltjes en de stad.

Als je nog vol energie zit, plan dan je bezoek aan dit tempelcomplex meteen na Wat Pho, voor een habbekrats kun je met de boot de rivier oversteken. Wat Arun is geopend tussen 08.30 uur en 18.00 uur en kost 100 THB.

 

Boeddha’s: bewonder Bangkok’s beroemde liggende Boeddha bij Wat Pho

Wat Pho: ‘s-werelds grootste liggende Boeddha

Wat Pho ook wel bekend als ‘de Tempel van de liggende Boeddha’. Inderdaad, hier vind je het beroemde bladgouden Boeddhabeeld van wel 46 meter land en 15 meter hoog. Als je binnenkomt, kun je helemaal om het prachtige beeld heenlopen.

Behalve de liggende Boeddha, is ook het omliggende terrein met de diverse stoepa’s en fraaie Boeddhabeeldjes de moeite waard om overheen te wandelen.

Tip: volg een cursus Thaise massage. Met de vijfdaagse training kan ook jij straks masseren zoals de Thai dat doen.

Mocht je geen T-shirt met mouwen aanhebben, dan kun je bij de ingang een jas krijgen om je armen te bedekken. Handig, zo hoef je niet helemaal terug naar je hostel om jezelf om te kleden.

De entree voor deze bezienswaardigheid bedraagt 200 THB. Hiervoor krijg je tevens een flesje water om uitdroging te voorkomen. Probeer ook hier (vroeg) in de ochtend te gaan, zeker midden op de middag wordt het onaangenaam druk. Wat Pho is dagelijks geopend tussen 08.00 uur en 18.30 uur. Het complex ligt op minder dan twee kilometer van Khao San Road en is zodoende goed te belopen.

 

Maak een boottochtje over de Chao Phraya Rivier

De Chao Phraya River die door Bangkok kronkelt

Ga vanuit Khao San Road naar de Phra Arthit pier en stap op de Chao Phraya Express Boat om over de stadsrivier van Bangkok te varen: de Chao Phraya Rivier. Wist je trouwens dat de Chao Phraya uitmondt in de Golf van Thailand?

Varend de stad verkennen, is een coole manier om Bangkok eens van een andere kant te zien. Onderweg kom je langs diverse tempels, longtailboten, wolkenkrabbers maar ook vrolijk gekleurde huisjes van locals.

Deze boot vertrekt om de 10 minuten en vaart iedere dag tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Een ticket is met 10 THB tot 40 THB spotgoedkoop. De prijzen variëren naargelang de afstand die je wilt varen.

Je kunt eveneens kiezen voor een excursie waarbij je tijdens de zonsondergang een cruise over de rivier doet. Ook gaaf natuurlijk!

 

Ga fietsen door Bangkok

Fietsen in Bangkok is voor een heleboel backpackers het absolute hoogtepunt van hun bezoek aan de hoofdstad. Al fietsend kom je op een aantal boeiende locaties die je zelf niet zo snel zou bezoeken. Wanneer je alleen reist is het tevens een ideale activiteit om met andere reizigers in contact te komen.

Meer hierover lees je in dit artikel, waarin ik verslag doe van de fietstocht die ik deed met Co van Kessel.

 

Bezoek het historische Jim Thompson House en shop in MBK

Jim Thompson House Bangkok
Een altaar bij het Jim Thompson House

Bangkok heeft absoluut meer te bedien dan alleen tempels, Khao San Road en streetfood. Iets volstrekt anders cools om te doen is een bezoekje brengen aan voormalige huis van de Amerikaan Jim Thompson. De woning is tegenwoordig een museum en een bekende trekpleister in Bangkok.

Binnenin het huis is te zien waar de voormalig zakenman van hield: kunst, kunst en nog eens kunst. Doe een housetour en kom meer te weten over het levensverhaal van deze bijzondere Amerikaan die de Thaise zijde-industrie op de kaart heeft gezet.

De toegang tot de woning is 200 THB, dit is inclusief een Engels sprekende gids. Het kan zijn dat je even moet wachten vooraleer je aan de beurt bent, neem dan even plaats in de mooie tuin.

Het huis ligt trouwens vlakbij het walhalla voor shoppers: MBK. De gigantische mall met het duizelingwekkende aantal van 2.500 winkels. Persoonlijk is het niet zo mijn ding, het is er zo druk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Desondanks vinden veel andere lui dit overdekte winkelcentrum juist wel de moeite waard. Je kunt er in elk geval leuke koopjes scoren, werkelijk alles hebben ze nagemaakt.

 

Wandel door het bruisende Chinatown

In Chinatown is altijd wat te beleven

In deze historische Chinese wijk, die ook bekendstaat als Thanon Yaowarat, kun je jezelf verwennen en -natuurlijk- heerlijk en goedkoop eten. Het is niet voor niets dat ik ze tot de betere streetfood-spots van Bangkok reken.

Behalve de lekkere gerechten, vind je in Chinatown tevens de grootste gouden Boeddha ter wereld: Wat Traimit, oftewel de Tempel van de Gouden Boeddha. Het beeld is bijna vier meter hoog, weegt liefst 5.500 kilo en is van massief goud gemaakt. De geschatte waarde is dan ook gigantisch: $260 miljoen. Verder is het ook de moeite waard om een kijkje te nemen op de Flower Market (Pak Khlong Talat) en daarbij de zoete geur van de felgekleurde bloemen op te snuiven.

Chinatown ligt op 1 kilometer van het Hua Lamphong Railway Station en loopt van Yaowarat Road naar Odeon Circle. Met name in Yaowarat Road is de streetfood té lekker om te laten staan.

 

Doe een drankje in een skybar

Bangkok is ook een plek die bekendstaat om de vele skybars om ’s avonds te genieten een prachtig uitzicht over de verlichte stad. De prijzen liggen hier wel een behoorlijk stuk hoger dan bij normale bars, maar jezelf een keertje verwennen, moet ook kunnen toch?

Aanraders zijn Sky Bar en het nabijgelegen Sirocco Rooftop Restaurant, Vertigo & Moon Bar, Baiyoke Sky, Octave Rooftop Bar Hotel en The Speakeasy Rooftop Bar. De eerstgenoemde is tevens de bar waar de bekende film Hangover 2 is opgenomen.

Als je naar Sirocco gaat en hoogtevrees hebt, wees dan voorbereid. De bar lijkt namelijk te zweven. Schrik niet: een cocktail kost er al snel 800 THB en een colaatje 400 THB. Gelukkig is een consumptie niet verplicht 😉 . Draag verder nette kleding, dus geen teenslippers, tanktops en dergelijke. Een pak of kostuum is ook weer niet nodig: casual met gepaste schoenen is oké.

Voor de bars die ik je hierboven heb aangeraden betaal je overigens geen entreekosten. Cloud 47, een favoriet onder backpackers vanwege de subtiele dresscode, is sinds 2017 helaas gesloten. Mocht je nou op zoek zijn naar een rooftopbar met niet-strenge kledingvoorschriften, neem dan een kijkje bij Above Eleven.

 

Bekijk een potje Muay Thai in het Radjadamnern Thai Boxing Stadium

Als je het leuk vindt om live een Muay Thai of kickboks-gevecht bij te wonen, ga dan naar het Radjadamnern Thai Boxing Stadium. Hier vechten bekende nationale en internationale boksers. Het is tevens een van de oudste stadions in heel Bangkok.

Tickets zijn onderverdeeld in drie klassen: Ring Side Class, 2nd Class & 3rd Class en kosten doorgaans tussen de 1.000 THB en 2.000 THB. Wedstrijden vinden plaats op maandag, woensdag, donderdag en zondag. Goed om te weten is dat het stadion op slechts 1,6 kilometer vanaf Khao San Road ligt.

Tip: een andere bekende boksring is het New Lumpinee Boxing Stadium, op zo’n vier kilometer ten zuidoosten van MBK.

Struin over een van de markten

Behalve bekende markten zoals Chatuchak kom je in de stad genoeg lokale marktjes tegen, zo kwam ik hier toevallig uit

Ik ben een liefhebber van de typische sfeervolle marktjes die je veel in Azië ziet. Zo ook de Chatuchak Weekend Market, de ultieme markt als je in Bangkok bent. Ik ben niet de enige die dit vindt; met 200.000 bezoekers per dag is ze een populaire plek om naartoe te gaan. Zowel voor locals als toeristen.

Om je een indruk van de omvang te geven: de markt is opgedeeld in 27 verschillende secties. Het is dan ook de grootste markt van heel Thailand. Gelukkig zijn de paden genummerd, zodat je weet waar je bent.

Je kunt er van alles kopen: schilderijen, honden, lokale kleding en handgemaakte spulletjes. Als je geïnteresseerd bent in kunst, is het interessant om een schilder live aan het werk te zien. Natuurlijk kun je ook hier veel streetfood krijgen. Probeer de lokale snacks maar ook zeker de verfrissende aardbeienyoghurt en de Thaise thee.

De Chatuchak Weekend Market is enkel in het weekend geopend, op zaterdag en zondag tussen 09.00 uur en 18.00 uur. Pak vanuit Khao San Road een tuktuk of taxi, de markt ligt zo’n negen kilometer ten noorden van de backpackersstraat.

Er is op het gebied van markten overigens nog veel meer te beleven in Bangkok. Als je door de stad wandelt kom je vanzelf bij de leukste plekjes uit. Ik belandde geheel toevallig bij de Thewarat Market, die je op de bovenstaande foto ziet. Een kleine, deels overdekte versmarkt met van alles in de aanbieding. Thaiser kan het niet: hoewel er nauwelijks plek voor is, rijden er zo nu en dan scooters over het smalle pad.

Een andere top-spot die ik al wandelend heb ontdekt is de Indy Market Pinklao, een bruisende avondmarkt die onder toeristen nauwelijks gekend is. En uiteraard heb je er tal van maaltijden voor een prikkie.

 

En bezoek ook een drijvende markt

Aan drijvende markten is in Bangkok evenmin een gebrek, en het is een hele belevenis om zo’n floating market te bezoeken. Wel teken ik hierbij aan dat je je van tevoren goed moet inlezen om te voorkomen bij een regelrechte toeristenval uit te komen. Want sommige van deze drijvende markten zijn hun authenticiteit volstrekt verloren.

Veel reizigers kiezen voor de Damnoen Saduak Floating Market, een prima optie om voor te gaan al is het er logischerwijs nogal toeristisch.

Minder toeristen zie je bij de Khlong Lat Mayom Floating Market, waardoor je er een authentiekere ervaring zult hebben. Het is een echte markt gericht op de lokale bevolking, met goed eten en zelfs live-muziek. De kruidige geuren van gewokte gerechten zullen je hongerig maken 🙂 .

Als laatste is de Song Khlong Floating Market het noemen waard. Je vaart met een motorbootje door de grachten en stopt onderweg bij meerdere kraampjes om smakelijke gerechtjes te proberen. Dit is overigens niet de grootste drijvende markt, maar wel een hele leuke.

 

Doe een streetfood-tour

Bangkok en streetfood = ❤️

Bangkok is qua streetfood denk ik de beste plek die je je maar kunt wensen. Hier heb ik een aantal goede spots voor je geselecteerd, al staat er eigenlijk op iedere hoek van de straat wel een kraam om iets lekkers te proberen.

Maar, als je in relatief korte tijd op een leuke manier met Thailands meest iconische gerechten in aanraking wilt komen, is het doen van een streetfood-tour absoluut gaaf om op je planning te zetten. Je hebt eveneens excursies waarbij je met een tuk-tuk op pad gaat en bij streetfood-spots stopt, die door het prestigieuze Michelin worden aangeraden.

Streetfood is overal

Tof is bovendien dat je met een stel andere reizigers bent en je vrij gemakkelijk contacten zult leggen. Aan het begin van je reis is zoiets erg fijn kan ik je zeggen.

Tot slot, mijn persoonlijke eet-tips: pad krapow, pad thai, ’tom yum’, ’tom kha’, ‘som tam’ en ‘khao pad’. Man man, ik krijg er tijdens het typen serieus trek van!

Welke tours kan ik je aanrader? Deze en deze zijn favorieten onder backpackers.

 

Neem een kijkje in het beruchte Soi Cowboy

Ping pong show?” Wat heb ik deze vraag vaak gesteld gekregen zeg, met knalgeluiden en al. Meestal zijn het tuk-tuk-drivers die hem stellen.

Maar waar ik heen wil is het volgende: Bangkok is behalve al het bovenstaande natuurlijk net zo goed bekend om de uitbundige seks-scene. Dat hoeven we niet onder stoelen of banken te steken toch?

Soi Cowboy is de bakermat van alles wat hiermee te maken heeft. Go-go-bars, nachtclubs en massagesalons met de welbekende happy endings zijn alom vertegenwoordigd.

Het is lachen om hier eens rond te slenteren en de nogal bijzondere sfeer te proeven. Je hoeft je niet te schamen hoor, een heleboel toeristen doen het!

Benieuwd wat er tijdens een ‘ping pong-show’ gebeurt trouwens? Google het maar…

 

Welke tours in Bangkok zijn populair?

Via Get Your Guide kun je tig leuke uitstapjes in Bangkok boeken. Hieronder zie je de zes populairste, binnen enkele klikken geboekt:

Powered by GetYourGuide

 

Waar in Bangkok raad ik je aan om te overnachten?

New Siam Guesthouse, ooit een heerlijke plek voor backpacker – maar heeft het corona-tijdperk niet overleefd

Ikzelf vind het prettig om in het wat rustigere Soi Rambuttri te verblijven. Khao San Road kan ook, maar is een stukje hectischer, al heb je hier ook hostels waar je weinig van de drukte merkt. Hieronder mijn suggesties per straat.

 

Soi Rambuttri

Indien je low-budget wilt overnachten in een eigen kamer is Lamphu House Bangkok een uitstekend guesthouse om een paar nachten te boeken. Het is een waar icoon in de straat.

Rambuttri Village Inn & Plaza is ideaal mocht je een zwembad erbij willen. Je kunt ook gewoon het hotel binnengaan en naar het zwembad lopen. Dit is wat ik regelmatig heb gedaan, al is dit officieel niet toegestaan 😀 .

Meer luxe en comfort vind je in het Chillax Heritage Hotel Khaosan en het nabijgelegen Riva Surya Bangkok.

 

Khao San Road

Een aanrader is het Nappark Hostel. Ideaal als je een sociale plek zoekt om andere backpackers te ontmoeten.

Zoek je iets meer luxe, dan is het Buddy Lodge Hotel een aanrader. Op het dak is tevens een zwembad om een duik te nemen. En da’s erg prettig gezien de hitte in de stad.

 

In de buurt van Khao San Road en Soi Rambuttri

Heb je behoefte aan rust en wil je zo min mogelijk last hebben van mensen die ’s nachts deuren hard dichtslaan of andere geluiden? Dan kun je beter iets buiten de bovenstaande uitgaansgebieden verblijven. MalaDes House ligt op ongeveer 4 minuten lopen van Khao San Road, en is een erg chille plek waar je geen geluidsoverlast zult hebben.

Op een kwartiertje wandelen van Khao San Road heb je het authentieke TAVEE Guesthouse. Ik heb er een paar keer prima geslapen en vlakbij is de reeds genoemde Thewarat Market.

Verder vond ik Charlie House Pinklao heel relaxed, het ligt buiten de drukte en er is bovendien een zwembad. De avondmarkt die vlakbij gehouden wordt is bovendien een van m’n favoriete avondmarkten in Bangkok.

Daarnaast raad ik het Here Hostel aan. Deze populaire backpackers-spot vind je op ongeveer 700 meter van Khao San Road in een relatief rustig straatje. Een ander cool hostel is het Bedspread Hostel.

Tot slot is Hansa Bangkok House een mooi hotel met een goed oog voor design. Je zit in de rust, maar toch dichtbij de straten waar het allemaal gebeurt. En de kamers zijn lekker comfortabel.

 

Andere locaties in Bangkok

Bangkok is natuurlijk meer dan Khao San Road en Soi Rambuttri. Klik op de knop hieronder om een overzicht te krijgen van alle leuke accommodaties in de hoofdstad.

Bekijk de leukste accommodaties in Bangkok

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Bangkok te blijven?

Als je aan mij de vraag stelt hoelang je in Bangkok nodig hebt, zeg ik tenminste 3 dagen.

Zo heb je 1 dag om door de straten van Soi Rambuttri, Khao San Road en omgeving te slenteren, sfeer te proeven en het lekker op je gemakje te doen – plus 2 andere dagen om uit te trekken voor enkele tours en activiteiten die ik in deze gids heb genoemd.

Indien Bangkok je eerste bestemming is vanuit Nederland zal je bovendien sowieso wat tijd nodig hebben om van je (waarschijnlijke) jetlag af te komen.

 

Hoe zit het met transport in Bangkok?

De iconische rode bussen die sinds jaar en dag door Bangkok rijden

Je hebt verschillende opties. De stadsbussen kosten amper iets, doorgaans niet meer dan 10 THB voor een ritje. Houd er wel rekening mee dat ze overvol zitten en je relatief lang onderweg bent.

Een tuk-tuk of taxi binnen de stad kost, na onderhandelen, maximaal 200 THB. Qua taxi’s zijn de apps Grab en Bolt aanraders om te downloaden. Je ziet onmiddelijk de prijs die je voor de rit betaalt. Via Grab kun je bovendien een goedkope motorbike-taxi boeken.

Als je van de Skytrain (BTS) of metro gebruikmaakt, reken dan op 15 THB tot 50 THB. Er zijn tevens dagkaarten beschikbaar voor 140 THB. Dit is het meest relaxte transportmiddel in Bangkok wat mij betreft.

Goed om te weten is dat er rond Khao San Road helaas geen BTS aanwezig is, al heb ik in 2023 gezien dat ze begonnen zijn met de bouw ervan. Een medewerker van een koffiezaakje sprak over een project van liefst 5 jaar, nog even wachten dus. Siam Station, Ratchatewi Station en National Stadium Station liggen allemaal op ongeveer 5 kilometer afstand vanaf Khao San Road.

 

Waar moet je zijn voor uitgaan in Bangkok?

Stappen in Khao San Road, je zult het de dag erna voelen

Als backpacker zijn zowel Soi Rambuttri als Khao San Road spots om je ’s avonds te vermaken, waarbij het op Khao San tot in de late uurtjes doorgaat. De backpackers-straat is vrijwel iedere avond afgeladen vol met toeristen en overal kun je buckets tot de nok gevuld met drank krijgen. In Soi Rambuttri is het allemaal ietsje gemoedelijker, je kunt er bijvoorbeeld genieten van livé-optredens met een drankje erbij. Hit na hit wordt gecoverd, soms door verrassend goede zangers en zangeressen.

Voor de Thai zelf is er een heel ander gebied als het om uitgaan gaat: Sukhumvit Soi 11. Hier vind je vooral trendy bars, clubs en rooftop-bars. Vergeleken met de voorgenoemde straten is het er een stuk chiquer, je hoeft dan ook niet in je backpack-kloffie aan te komen. Het is maar niet wat je zoekt.

 

Wat is de beste reistijd om Bangkok te bezoeken?

Het is heel simpel: Bangkok is het hele jaar door prima te bezoeken. Ik ben er in iedere maand van het jaar geweest, en heb het weer eigenlijk altijd als hetzelfde ervaren.

Toch is er wel iets te zeggen over bijvoorbeeld de hitte en kans op meer regen dan normaal.

Zo wordt november tot en met februari door velen als fijnste reisperiode bestempeld.

In maart tot en met mei is het hete seizoen, het wordt dan een stuk benauwder in de stad. Met name in mei, wanneer er relatief veel neerslag valt, kan het enorm broeierig worden.

In de regenperiode -juni tot en met oktober- is het minder druk in Bangkok, maar laat je niet afschrikken door het woordje ‘regen’. Een verkoelende bui aan het eind van de middag kan best lekker zijn. En die kan in de droge maanden net zo goed vallen trouwens.

 

Hoe kom je vanaf de airport in het centrum?

Allereerst is het goed om te weten dat Bangkok twee vliegvelden heeft: Suvarnabhumi en Don Mueang. Kom je vanuit Europa, dan zal je arriveren op Suvarnabhumi Airport.

Om naar Khao San Road te komen vanaf de Suvarnabhumi-luchthaven heb je tal van opties: de taxi (450 THB tot 700 THB) is ideaal indien je met meerdere mensen bent. Of pak de S1-bus (60 THB) of de Airport Limo Bus (180 THB). Een andere optie is de Airport Rail Link (45 THB) naar het Phya Thai Station. Je bent meestal 1 tot 1,5 uur onderweg.

Indien je op de andere airport –Don Mueang– bent, heb je behalve de taxi ook de mogelijkheid om de bus te nemen. Met een lokale bus voor 50 THB of de commerciële Airport Limo Bus voor 180 THB. De reistijd is doorgaans 1 uur.

Tickets koop je op de luchthaven of alvast online via 12Go Asia.

Welke bestemmingen kun je na Bangkok bezoeken?

Ik aan het chillen op Koh Phangan

De meest gekozen routes zijn ofwel naar het zuiden ofwel naar het noorden van Thailand. Een enkeling kiest ervoor om richting het noordoosten af te reizen en het minder bekende Isaan te ontdekken.

In het geval je richting het zuiden gaat liggen er tal van mooie eilanden op je te wachten. Om te feesten, te relaxen, cultuur te snuiven of om avontuur te gaan, er is voor ieder wat wils.

De eilanden die het dichtstbij Bangkok liggen zijn Koh Samet (4,5 uur reistijd) of Koh Larn (4,5 uur reistijd). Toen ik voor het eerst ging reizen, koos ik ervoor om vanuit Bangkok richting Koh Chang (zo’n 6 uur reistijd) te gaan. Veel backpackers kiezer er eveneens voor om de trein naar Surat Thani (9 tot 12 uur reistijd) te pakken, en vanuit daar de boot te pakken richting Koh Phangan of Koh Samui. Voor Koh Tao is Chumphon (7 tot 10 uur reistijd) een betere locatie om uit te stappen. Mijn treinreis naar Chumphon duurde echter flink langer dan voorspeld.

Ga je naar het noorden, dan zijn Ayutthaya (2,5 uur reistijd), Chiang Mai (10 tot 13 uur reistijd) populaire bestemmingen. Vanuit Chiang Mai is het geliefde Pai niet te missen. Minder op de radar staan Sukhothai (7 tot 8 uur reistijd) en Lampang (9 tot 12 uur reistijd), al is ook daar genoeg leuks te beleven. Indien je van Bangkok naar Chiang Mai wilt, is de nachttrein een aanrader om mee te reizen. Niet persé omdat het comfortabel is trouwens, maar omdat je het gewoon een keer meegemaakt moet hebben.

Ik ben ook wel eens met de trein van Bangkok naar Butterworth in Maleisië gereisd, om vanuit daar Penang te bezoeken. Niet bepaald de meest gangbare route, maar een hele belevenis. Weer een andere keer pakte ik de bus naar Siem Reap in Cambodja (hier lees je m’n verslag van deze beruchte trip).

Hieronder boek je gemakkelijk een vervoersticket naar je volgende bestemming:

Powered by 12Go system

 

Het treinstation van Bangkok

Sinds januari 2023 is er een nieuw treinstation geopend in Bangkok: Krung Thep Aphiwat. Hierdoor vertrekken veel treinen niet meer vanaf het Hua Lamphong-station, al is die wel degelijk nog in gebruik.

 

Meer lezen over Bangkok

Wil je meer leuks lezen over Bangkok, van mijn ervaringen tot aan handige tips voor je reis? Dit zijn alle Bangkok-artikelen die ik heb geschreven:

 

Zoek je een leuke route voor Thailand?

Bangkok is waarschijnlijk het beginpunt van je avontuur door Thailand. Mijn vraag aan jou is of je al nagedacht hebt over een af te leggen route. Er is onwijs veel keus, waardoor het lastig kan zijn om voor jezelf te bepalen welke plekken je precies wilt zien.

Laat me je een handje helpen, en check deze toffe route van 4 weken eens.

Verder raad ik je aan om de door mij geschreven Backpackgids Thailand aan te schaffen. Hierin beschrijf ik de mooiste plekken van Thailand en deel ik een hoop veelzijdige routes met je, inclusief hoelang je van A naar B onderweg bent. Erg handig en inspirerend, al zeg ik het zelf 🙂 . Het feit dat nog geen enkele klant gebruik heeft gemaakt van de niet-goed-geld-terug-garantie zegt eigenlijk genoeg. Je krijgt er bovendien een bonusgids met insider-tips bij.

 

Heb je vragen over Bangkok? Of een leuke tip? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw