Sukhothai: alles wat je wilt weten over deze tempelstad

Net als Ayutthaya is ook Sukhothai een bestemming die bekendstaat om de vele tempelruïnes. Tussen de 13e en 14e eeuw behoorde het noorden van Thailand namelijk tot het Sukhothai Koninkrijk, waarvan Sukhothai de hoofdstad was. In de stad vind je vandaag de dag daarom een heleboel tempels uit die tijd en het toenmalige koninklijk paleis.

Je kunt de tempels -grotendeels ruïnes- bekijken in het ommuurde oude gedeelte van de stad, het Sukhothai Historical Park. Behalve eeuwenoude tempels is er tevens in de omgeving een hoop moois te zien, je komt dan in het échte Thailand terecht.

Sukhothai is bovendien de plek waar koning Ramkhamhaeng de basis legde voor het Thaise geschrift en het theravada-boeddhisme, de officiële religie van Thailand. De stad heeft daarmee een belangrijke historische waarde voor de Thai.

In tegenstelling tot Ayutthaya is Sukhothai echter een vrij onbekende plaats onder reizigers. Dus, als jij een rustiger alternatief zoekt voor Ayutthaya, dan raad ik je absoluut aan om naar deze eerste koningsstad van Thailand te gaan. Je kunt ze trouwens ook goed met elkaar combineren, want beide steden liggen op de weg van Bangkok naar Chiang Mai.

Zit jij eraan te denken om naar Sukhothai te gaan? Lees deze gids dan even door, ik vertel je namelijk alles over deze tempelstad. Van de mooiste tempels en de omgeving tot aan tips op het gebied van accommodatie, vervoer en hoe je er kunt komen.

Sukhothai Historical Park

In het Sukhothai Historical Park staan 26 ruïnes van tempels en de overblijfselen van het voormalige koninklijk paleis. Deze immense site behoort al sinds 1999 tot het prestigieuze werelderfgoed van UNESCO. Behalve dat het gebied met tempels bezaaid is, is het er mooi groen en liggen er diverse fotogenieke vijvers.

Benieuwd hoe oud Sukhothai is? Het historische park bestaat al ruim 700 jaar, zo werd het eerste heiligdom ontdekt tussen 1292 en 1340.

Goed om te weten is dat het oude centrum zo’n 12 kilometer van het nieuwe gedeelte van Sukhothai afligt.

De beste -en leukste- manier om dit park te verkennen is met de fiets. Je kunt ze op verschillende plekken in Sukhothai huren, meestal voor 30 baht per dag. Vervolgens fiets je naar het gedeelte dat je aanspreekt en ga je te voet verder.

Het park is verdeeld in vijf verschillende zones, en je kan per zone een ticket kopen. De zones zijn: oost, centraal, noord, zuid en west. De zones met de meeste tempels zijn: oost, centraal en noord.

 

Wat kost de entree?

  • Per zone betaal je 100 baht.
  • Heb je een fiets bij je, dan betaal je nog 10 baht extra. Voor een motorbike rekent men 20 baht.

Goed om te weten: de voordeelpas voor alle vijf de zones (350 baht) is niet meer beschikbaar. Verder zijn de tickets geldig voor 1 dag, je mag de poorten wel in- en uitlopen.

 

Wanneer is het park geopend?

De openingstijden zijn van 6.30 uur tot 19.30 uur, en op zaterdag tot 21.00 uur.

 

Hoe groot is het historische park?

Het gebied is zo’n 70 km² groot. In het centrale gedeelte kan je alles te voet doen, maar wil je ook naar de andere zones dan heb je echt vervoer nodig. Daarom is het absoluut handig als je een fiets bij je hebt.

In totaal zijn er 26 tempel-ruïnes en het voormalige koninklijke paleis om te bewonderen.

 

Met of zonder gids?

Met een gids op pad gaan is mogelijk en aan te raden als je meer achtergrondinformatie over de tempels en Sukhothai zoekt. Een gids kan je via je accommodatie regelen of bij het park zelf. Ook audiogidsen zijn beschikbaar bij de ingang van het park, de kosten bedragen 150 baht.

 

Wat neem je mee?

Neem zelf water, snacks en eventueel wat fruit zoals bananen mee. Er is een café in het park, maar gezien de grootte van het park zou ik zeker zelf spullen meebrengen.

Zorg verder dat je schouders en knieën bedekt zijn, dit in verband met de boeddhistische gebruiken.

 

New Sukhothai

Ondanks dat je in het oude gedeelte moet zijn voor de meeste bezienswaardigheden van Sukhothai, verblijven de meeste toeristen in het gezellige New Sukhothai, wat als gezegd 12 kilometer verderop ligt. Je vindt er een hoop eettentjes, bars en leuke hostels om te verblijven.

Vanuit New Sukhothai kan je vervolgens met de fiets naar het archeologische park gaan. Een andere optie is het nemen van een tuk-tuk of een ‘songthaew’. Daarnaast rijden er pendelbussen voor 30 baht, de reistijd is iets minder dan een half uur. De fiets is zeker de leukste manier, zo kan je bovendien makkelijk van tempel naar tempel gaan. Al kan je er ook voor kiezen om er een te huren bij het Sukhothai Historical Park.

 

Tempels in Sukhothai

Als gezegd bestaat het Sukhothai Historical Park uit vijf verschillende zones, elk met hun eigen mooie tempels. Hieronder enkele aanraders met daarachter de zone waar je de desbetreffende tempel kunt vinden. Kies je voor één zone, dan raad ik je aan om voor centraal te gaan.

 

Wat Mahathat (zone: centraal)

De grootste en wat mij betreft een van de boeiendste tempels is Wat Mahathat. Het is tevens de eerste tempel die je ziet als je het historische park betreedt.

Indrukwekkend is hier de enorme zittende Boeddha die je op de bovenstaande foto kunt zien. De afgebrokkelde roodbruine pilaren en de verkleuring van de Boeddha zorgen voor een magisch aanzicht. De pittoreske vijver die op de voorgrond ligt maakt het plaatje helemaal compleet.

 

Wat Si Sawai (zone: centraal)

Vlakbij Wat Mahathat ligt Wat Si Sawai, een tempel bestaande uit drie goed intact gebleven torens die gebouwd zijn in de typische Khmer-stijl. Een bouwstijl die je ook in het Cambodjaanse Angkor Wat tegenkomt, en duidelijk verschillend is van de meeste andere tempels in het Sukhothai Historical Park.

 

Wat Sa Si (zone: centraal)

Op een klein eiland in een van de lotusvijvers van het park ligt de Wat Sa Sri-tempel. De blikvanger is hier het grote Boeddhabeeld dat voor de klokvormige ‘chedi’ zit.

Een chedi is trouwens een ander woord voor stoepa, je komt het in Thailand regelmatig tegen.

 

Wat Si Chum (zone: noord)

Wanneer je de meest indrukwekkende zittende Boeddha wilt bewonderen, dan mag een bezoekje aan Wat Si Chum absoluut niet ontbreken. Het imponerende beeld ligt ingesloten tussen torenhoge muren, en is bijna 15 meter hoog en meer dan 11 meter breed.

De rustgevende Boeddha heeft trouwens een opvallend sierlijke hand die de aandacht trekt, een hand die behalve sierlijk ook reusachtig is. Je zal het wel zien als je ervoor staat 🙂 .

 

Wat Phra Phai Luang (zone: noord)

Deze vrij grote tempel met zwartgeblakerde stenen wordt omringd door een gracht en is goed te combineren met Wat Si Chum.

In de 13e eeuw zou dit het centrum van de Khmer-overheersing geweest zijn, en aan de voorkant staat een indrukwekkende toren in de herkenbare Khmer-stijl. Er waren ooit overigens drie van zulke torens, al is er daar dus nog maar eentje van over.

 

Wat Traphang Thong (zone: oost)

Bij Wat Traphang Thong wordt jaarlijks het Loy Krathon-festival gevierd waarbij men ontelbare lampionnen oplaat. Mooi is hier de grote chedi en de Boeddha-voetafdruk die dateert uit de 14e eeuw.

Leuk is om er in de vroege ochtend de aalmoezenceremonie bij te wonen, waarbij monniken in een lange rij langs je heenlopen en je ze een aalmoes kunt schenken, denk bijvoorbeeld aan wat rijst of vers fruit. Voor de Thai is het geven van een aalmoes aan een monnik een manier om dankbaarheid te uiten aan het werk dat ze verrichten.

 

Wat Saphan Hin (zone: west)

Deze tempel is te vinden op een 200 meter hoge heuvel en te bereiken via een klim over een stenen loopbrug. De eyecatcher is een grote staande Boeddha die achter een aantal afgebrokkelde pilaren alle aandacht trekt.

Gaaf is om hier in alle vroegte de zonsopkomst te bekijken.

 

Fietsen in de omgeving van Sukhothai

Behalve het bezoeken van de tempels is het leuk om de landelijke omgeving van Sukhothai met de fiets te verkennen. Want Sukhothai heeft zeker meer te bieden dan enkel en alleen de eeuwenoude ruïnes.

Tijdens de fietstocht kom je door lokale dorpjes, waarvan Ban Khuai er bijvoorbeeld een is. Verder fiets je langs prachtige rijstvelden, een traditionele markt, irrigatiekanalen, plaatselijke tempeltjes en zie je de Khao Luan Mountain liggen, met 1.835 meter officieel de hoogste berg van Zuid-Thailand.

Je kunt zelf met een mountainbike op pad gaan, maar bijvoorbeeld ook deze tour boeken. Een gids vertelt je onderweg van alles over de plekken die je tegenkomt, en verder zit een bezoek aan het Sukhothai Historical Park erbij inbegrepen. Je kunt tevens eventjes binnenlopen bij Sukhothai Bicycle Tour Thailand, zij bieden allerlei verschillende excursies aan. Supertof 🙂 .

 

Welke zaakjes raad ik je aan op het gebied van eten en drinken?

Op loopafstand van het historische park ligt Chanda’s Historical Garden Restaurant, een aanrader als je van authentiek Thais eten houdt. Een andere tip in de buurt is Na Kothai.

Lekker Thais eten in New Sukhothai heb je bij CHECK IN Eatery. En wanneer je specifiek op zoek bent naar seafood dan is Sukhothai Seafood een tent die ik je aanraad.

Wil je even relaxen in een leuk koffietentje? Ga dan naar 379 Drip. Bij Melbourne is Sukhothai hebben ze trouwens ook lekkere koffies.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven in Sukhothai?

Als je enkel voor het oude gedeelte en de tempels naar Sukhothai komt, is 1 volle dag genoeg om het belangrijkste gedeelte (oost, centraal en noord) te zien.

Wil je echter ook de omgeving verkennen, rustig wat ronddwalen in het nieuwe gedeelte en niet al te gehaast reizen, blijf dan 3 dagen.

 

Waar in Sukhothai raad ik je aan om te overnachten?

Een fijn guesthouse om te verblijven is het Smilingface Guesthouse. Chill is verder dat ze gratis fietsen aanbieden om naar het historische park te gaan. Of overnacht in Dorm of Happiness, een plek waar je makkelijk andere backpackers zult ontmoeten. Een wat luxere accommodatie is Sriwilai Sukhothai, prachtig gelegen in de groene velden met een lekker zwembad om te ontspannen.

Weet wel dat je bij de bovenstaande accommodaties vlakbij het Sukhothai Historical Park zit en dus niet in New Sukhothai. Dit is ideaal wanneer je tijdens de zonsopkomst in het park wilt zijn.

Indien je liever in het nieuwe gedeelte verblijft in een goed en betaalbaar hotel, dan is Midtown Sukhothai een plek die ik je aanraad. Of ga naar het J&J Guesthouse, wat meer op backpackers gericht is.

 

Hoe kom je in Sukhotai?

De makkelijkste manier om naar Sukhothai te reizen is per bus. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Bangkok (7 uur reistijd), Ayutthaya (6 uur reistijd), Chiang Mai (5 uur reistijd), Lampang (3,5 uur reistijd) en Chiang Rai (7 tot 9 uur reistijd).

Kom je vanuit Myanmar gereisd? Dan kan je in het grensplaatsje Mae Sot de bus pakken, deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Het dichtstbijzijnde treinstation is in Phitsanulok, vanwaar het nog 1 uur reizen met de bus naar Sukhothai is.

Je ticket regel je in je accommodatie of online via 12Go Asia.

Vliegen op Sukhothai kan ook. Vertrek je in Bangkok dan duurt de vlucht 1 uur en 20 minuten.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw