Krabi: alles wat je wilt weten over deze Thaise strandbestemming

De provincie Krabi wordt gedomineerd door weelderige jungle, mooie stranden, ontelbaar veel palmbomen, diverse grotten en ruige rotsen waarop klimmers zich uitleven. Behalve een provincie is het ook een populaire kuststad en een heerlijke bestemming voor zowel avonturiers als mensen die komen om te relaxen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een erg fijne tijd in Ao Nang gehad, de bekendste plaats in de regio om te verblijven.

Toch is Krabi vooral een uitvalsbasis om vele prachtige eilanden in de omgeving te bezoeken. Populair zijn Koh Phi Phi en Koh Lanta en dagtrips naar paradijselijke plekjes als Koh Rok, Hong Island, Koh Gai, Koh Tup, Koh Mawr en Koh Poda.

Ikzelf ben inmiddels meerdere keren in Krabi geweest en zal je er in deze gids alles over vertellen. Zo bespreek ik de mooiste stranden, indrukwekkende bezienswaardigheden, leuke eetzaakjes en accommodaties en vertel ik je meer over de idyllische eilanden die in de omgeving liggen.

Dorpjes in Krabi

De boulevard van Ao Nang

De provincie Krabi is opgedeeld in verschillende gedeeltes, en om te weten waar je wilt verblijven is het goed om een indruk te hebben wat je per deel kunt verwachten. Daarom bespreek ik hieronder de plaatsjes Ao Nang en Krabi Town en ook het wat minder bekende Klong Muang.

Om je een indruk te geven van de grootte: de afstand van Krabi Town naar Ao Nang is zo’n 18 kilometer en 20 minuten rijden.

 

Ao Nang

Ao Nang is dé hotspot in Krabi. Hier ligt een uitgestrekte boulevard vol met winkeltjes, reisbureaus, restaurants, bars en er struinen toeristen rond uit allerlei hoeken van de wereld.

Je vindt er zowel backpackers als gezinnen die lekker vakantie vieren. Ik vond het een fijne plek om te bezoeken nadat ik op de rustige eilanden Koh Yao Yai en Koh Yao Noi was geweest. Het strand is bovendien een chille spot om lekker te relaxen, je te laten masseren of wat te eten en te drinken.

 

Krabi Town

Krabi Town is een andere plaats om te verblijven als je in Krabi bent en een stuk minder op toeristen gericht dan Ao Nang. Dit is waar je vooral in aanraking zult komen met het lokale leven van de Krabi-regio.

In de weekenden heb je ’s avonds vanaf 18.00 uur de Krabi Town Night Market om overheen te struinen. Als je een mooi strand zoekt, is Klong Muang Beach een aanrader om heen te rijden, het strand dat ik verderop in deze gids bespreek.

 

Klong Muang

Klong Muang is perfect als je op zoek bent naar rust. Je hebt er het mooie Klong Muang Beach met vrolijk gekleurde strandbars en enkele hotels en guesthouses om te verblijven.

Jaren geleden, in 2013 toen ik niets van Krabi wist en voor de tweede keer in Thailand was, had ik mijn accommodatie bij Klong Muang Beach geboekt en had ik het bijbehorende strand helemaal voor mezelf. Inmiddels is het verder ontwikkeld, maar nog altijd is het er erg rustig, helemaal wanneer je dit vergelijkt met de hectiek van Ao Nang.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Krabi

Wat is er te doen in Krabi? Een ding is zeker: je hoeft je hier absoluut niet te vervelen. Lees even verder voor mijn beste tips.

 

1. Bezoek de stranden van Krabi

Pai Long Beach is via een weg door de jungle te bereiken vanaf Ao Nang Beach

Welke stranden liggen er in Krabi? Ik zeg je alvast: een heleboel 🙂 . En het zijn ook nog eens hele mooie stranden. In het gedeelte hieronder bespreek ik de mooiste plekjes om te bezoeken.

 

Railay Beach

Railay is een schiereiland voor de kust vlakbij Ao Nang en is zo’n beetje de populairste plek onder dagjesmensen. Hier vind je een van de meest bekende stranden van Thailand: Railay West Beach.

Railay is opgedeeld in vier verschillende gebieden, te weten: Railay West, Tonsai Beach, Railay East en Phra Nang Beach. Al deze stranden zijn met elkaar verbonden via paden door de jungle. Een andere bekende spot is de Hidden Lagoon. Dit gebied is bovendien waar je moet zijn als je naar Krabi bent gekomen om rotsen te beklimmen, of je nou een beginner of een ervaren klimmer bent.

In Railay West maken toeristen de inmiddels wereldberoemde foto van de goudgele baai met de immense kalkstenen kliffen op de achtergrond. Aan het strand liggen diverse hotels, strandbars en eetgelegenheden, en met name overdag zal het er vrij druk worden.

Als je liever een rustiger strand hebt, dan is het om de hoek gelegen Tonsai Beach een betere plek om naartoe te gaan. Er hangt hier een coole, gemoedelijke vibe. Tonsai Beach is behalve een mooie baai erg populair onder rotsklimmers.

Dan is er Railay East, de kans is groot dat je er aanmeert aangezien het gros van de boten hier aankomt en vertrekt. Je hebt er het Railay Beach Viewpoint waar je, na even geklommen te hebben, kunt genieten van een prachtig uitzicht op duizenden palmbomen, ruige kliffen en de Andamanse Zee. Doe wel goede schoenen aan, want het kan behoorlijk glad zijn. Verder is er de Diamond Cave die indruk maakt vanwege de verzamelingen stalactieten en stalagmieten. Het strand is hier overigens heel smal en door de mangroves is het niet de beste plek om te zwemmen. Railay West scoort in die zin meer punten.

Phra Nang Beach is behalve pittoresk (en druk!) tevens populair onder rotsbeklimmers en ligt het meest zuidelijk van alle vier de stranden. Verder zie je er talloze loslopende aapjes en heb je er twee grotten om te ontdekken. Een daarvan is de Princess Cave, die nogal bizar te noemen is.

Waarom noem ik deze grot bizar? Omdat ze volledig gevuld is met houten penissen. Ja echt, je leest het goed. Vraag naar de ‘Penis Cave’, als je ballen hebt :D.

Om op Railay Beach te komen pak je in Ao Nang een longtailboot die je 15 minuten later afzet op het strand. De prijs voor de boot is 100 baht en niet onderhandelbaar. Vanuit Krabi Town is een andere optie, al ben je dan langer onderweg en betaal je het dubbele.

Wil je jezelf zowel fysiek en mentaal uitdagen, dan is rotsklimmen misschien ook iets voor jou om te proberen. Krabi, en met name Railay, is daar namelijk dé bestemming in Thailand voor. Deze tour is wat dat betreft een aanrader en perfect als je een beginner bent.

 

Ao Nang Beach

Ao Nang Beach is mooi, maar verwacht geen kristalhelder water of zo. Daarvoor moet je echt naar Railay Beach of de eilanden gaan. Het uitzicht op de grote kalksteenrotsen aan de zijkant vergoedt echter een hoop. Bovendien kun je er altijd wel een rustig plekje vinden, ondanks dat dit een van de meest toeristische stranden van Krabi is.

Gaaf is verder om de junglewandeling naar Pai Long Beach te doen, waar je met wat geluk aapjes tegen zult komen. Of naja geluk, ze kunnen behoorlijk opdringerig zijn dus let een beetje op haha. Ik spreek uit ervaring 😉 .

 

Klong Muang Beach

Kong Muang Beach is een chill strand

Klong Muang Beach noemde ik al even, maar wil ik tevens afzonderlijk bespreken. In tegenstelling tot Ao Nang Beach is het er lekker rustig en gemoedelijk. Op het 1,5e kilometer lange zandstrand zijn wat eetzaakjes en kan je heerlijk relaxen.

Toen ik in 2013 voor de tweede keer naar Thailand ging kwam ik per toeval op Klong Muang Beach uit, en vond ik het al een paradijsje. Onlangs was ik er er weer eens en ik ben blij om te zien dat ze nog altijd niet ontdekt is door de grote massa.

Hoe kom je er? Vanuit Ao Nang rijd je er in een kwartiertje naartoe.

 

2. Ga eilandhoppen

Een dagje eilandhoppen mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Krabi

Vanuit Ao Nang kun je tevens een Four Island Tour doen waarbij je een bezoekje brengt aan vier ware paradijsjes: Koh Gai, Koh Tup, Koh Mawr en Koh Poda.

Er is ook een Seven Island Tour mogelijk. Deze is vergelijkbaar met de Four Island Tour, al bezoek je nog net wat meer eilanden. Een daarvan is Koh Yawasam.

Leuk is om deze Sunset Tour te boeken, waarbij de de dag afsluit met een barbecue en vanaf Phra Nang Beach de zon onder ziet gaan. Naderhand neem je een duik om lichtgevend plankton zien, wat een erg gave ervaring is. Zoiets moet je echt een keer meegemaakt hebben.

4. Ga kajakken door mangroves

Wil je Krabi eens van een andere kant zien en de drukte ontwijken? Spring dan in een kajak en peddel door de Andamanse Zee naar mangrovebossen, grotten, lagunes, canyons en de zo imponerende karstrotsen die uit het water omhoogsteken. Let onderweg goed op, je zult namelijk een boel speciale vogels en apen spotten. Een heerlijke lunch is inbegrepen in de 2 uur durende tour.

Je kunt deze excursie boeken of zelf een kajak huren en zonder gids op pad gaan. Let in dat geval wel op de weg die je hebt afgelegd, zodat je weet hoe je terug moet komen 🙂 .

 

5. Loop naar de top van de Tiger Cave Tempel

Eenmaal boven zie je deze indrukwekkende gouden Boeddha

Bij de Tiger Cave Tempel, tevens bekend als ‘Wat Tham Suea’, vind je een gigantische gouden Boeddha bovenop een heuvel. En let op, want je zult liefst 1.237 treden moeten trotseren vooraleer je boven bent.

De weg is trouwens versierd met erg mooie en soms ook mystieke boeddhistische elementen, wat de tocht extra bijzonder maakt.

Het pad naar boven is vaak nogal steil. Sommige treden zijn serieus meer dan 30 centimeter hoog! Je gaat daarom soms bijna recht de lucht in. Zweten gegarandeerd dus 😉 .

Puffend aangekomen op de top zie je de prachtige gouden Boeddha en word je beloond met een supermooi 360-graden-uitzicht over de natuur die Krabi te bieden heeft.

 

6. Hike in het Khao Phanom Bencha National Park

Leuk is om vanuit Krabi Town naar het Khao Phanom Bencha National Park te rijden, dat een kilometer of twintig buiten de stad ligt. Hier ga je heen als je het gehad hebt met de drukte in de stad en simpelweg in de natuur wilt zijn.

In dit relatief kleine nationale park kan je lekker door de tropische bossen hiken, genieten van geluiden van wilde dieren en watervallen bekijken, al vallen die eerlijk gezegd wat tegen. Onderweg kom je langs een aantal viewpoints met schitterende uitzichten op de rijke natuur.

Mocht je zin hebben in wat inspanning, dan is het een aanrader om in Ao Nang een mountainbike te huren en naar het nationale park te fietsen. Reken op ongeveer 50 minuten tot 1 uur reistijd.

 

7. Hike de Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail

Een andere aanrader in de omgeving is het hiken van de Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail. Een behoorlijk uitdagende wandeling. waarbij je in 2 uur naar de top van de Hang Nak-berg loopt, die tevens bekend is onder de naam ‘Dragon Crest Mountain’. Daar wacht de ultieme beloning op je, je hebt er namelijk een fenomenaal uitzicht op talloze kalkstenen kliffen, groene velden en de zee.

Om er te komen kan je vanuit bijvoorbeeld Ao Nang op de scooter stappen, je bent dan ongeveer een half uur onderweg naar de start van de hike. De exacte locatie daarvan vind je hier.

 

8. Maak een dagtrip naar Hong Island

De onwerkelijke omgeving bij Hong Island

Een andere tip die ik voor je heb is de dagtrip naar het fabelachtige Hong Island, oftewel Koh Hong. In 3 kwartier tot 1 uur vaar je vanuit Ao Nang naar deze droomplek, een eiland met een van de mooiere stranden en smaragdgroene lagunes die je in de Krabi-regio vindt. En natuurlijk de enorme rotsen van kalksteen die het strand omringen en uit het water steken.

Verder ga je snorkelen bij Lading Island, waar je allerlei bijzondere vissen langs je heen ziet zwemmen. Je hebt tevens de mogelijkheid om de grot bovenop het eiland te verkennen. Je sluit de dag af met de zonsondergang en een barbecue op Pakbia Island.

Houd er wel rekening mee dat je 300 baht dient te betalen om het nationale park binnen te kunnen komen.

Wil je je dagtrip alvast boeken? Een aanrader die ik voor je heb is deze te gekke dagtrip naar Hong Island.

 

8. Maak een dagtrip naar Koh Rok

De omgeving op Koh Rok is paradijselijk

Wat verder een absolute aanrader is, is om een dagtrip naar het prachtige eilandje Koh Rok te maken. Hier kan je supergoed snorkelen en geniet je van kraakhelder water en spierwitte zandstranden.

Een aanrader is deze tour waarbij je behalve Koh Rok ook naar het bounty-eilandje Koh Haa gaat.

De echte avonturiers kunnen er bovendien voor kiezen om er een nachtje te kamperen. Tenten worden ter plaatse aangeboden door het nationale park.

 

9. Ga streetfood eten op een van de avondmarkten

Wat voor streetfood vind jij lekker?

Ik heb de Krabi Town Night Market al eventjes kort besproken in het stukje over Krabi Town, en wanneer je van avondmarkten en local food houdt dan is dit een toffe spot om naartoe te gaan. Deze markt is enkel ’s weekends geopend, van vrijdag tot en met zaterdag tussen 18.00 uur en 23.00 uur.

Het is een waar streetfood-paradijs en je komt hier om een beetje cultuur te snuiven. Verwacht overigens geen grote markt, in 10 minuten heb je alle kraampjes wel gezien. Behalve eten komen er ook straatartiesten langs, wat voor een gezellig en authentiek sfeertje zorgt.

Een andere night market om te bezoeken is de Ao Nang Landmark Night Market in -hoe kan het ook anders- Ao Nang. Deze markt is echter erg klein en daarmee minder de moeite dan die in Krabi Town. Maar ach, als je in de buurt bent kan je natuurlijk altijd even een kijkje nemen.

 

Hoe zit het met transport in Krabi?

De makkelijkste manier om je te verplaatsen in Krabi is met de motorbike. Zo’n motorbike (125cc) huur je voor 200 baht per dag.

Een andere optie is het huren van een mountainbike, te regelen via Krabi Eco Cycle voor 250 baht per dag.

Echter, ben je van plan om in Ao Nang te blijven en verder niet al te veel te ondernemen én wil je niet zelf rijden, dan kan je ook kiezen voor een taxi. Ik raad je in dit geval aan om gebruik te maken van Grab-taxi, download daarvoor de app Grab.

Tot slot rijden er ook ‘songthaews’ in Krabi, dit is het publieke transport dat vooral door locals wordt gebruikt. Het zijn kleine busjes waarin je tegenover elkaar zit. Van Krabi Town naar Ao Nang -wat 20 tot 40 minuten rijden is, afhankelijk van het aantal stops- zou je 50 baht kwijt moeten zijn.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Railay Beach ❤

Uitstapjes naar de omringende eilanden, de kajak-tour waarover ik sprak, rotsklimmen of tickets naar je volgende bestemming kan je bij lokale travel agencies of je hostel kopen, of online via Get Your Guide.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Deze white snapper at ik in Ao Nang – lekker, maar op een of andere manier had ik de dag erna het gevoel alsof ik zwaar gezopen had?

Ik heb diverse tips voor je, en om het makkelijk voor je te maken deel ik ze op in Ao Nang en Krabi Town.

 

Ao Nang

Mijn absolute aanrader om Thais te eten in Ao Nang is Kai Tuan. Dit is een lokaal tentje met echt heerlijke gerechten, gerund door een lief, hardwerkend stel. Ik kwam er voor het eerst in 2017 en ze bestaan nog altijd 🙂 . Twee andere traditionele Thaise eetzaakjes zijn Family Thaifood & Seafood en Kodam Kitchen.

Zin gekregen in Italiaans en met name pizza? Dan is Caesars Pizza een plek waar je helemaal blij van zult worden.

Wanneer je nog een goed veganistisch restaurant zoekt, ga dan eten bij PLANT-ERIAN.

 

Krabi Town

De avondmarkt in Krabi Town is als gezegd sowieso een aanrader om in het weekend heen te gaan en de lokale keuken te proeven. Of je nou papajasalade, loempia’s, curry of gefrituurde hartigheden zoekt; je kunt hier eigenlijk alles vinden.

Indien je behoefte hebt aan een gezonde hap in Krabi Town, dan is Krua Panida een leuke zaak om heen te gaan. Een typisch Thais zaakje met erg lekker eten in is het Takola Restaurant.

 

Waar in Krabi raad ik je aan om te overnachten?

Deze toffe longtailboot ligt voor het Dusit Thani Krabi Beach Resort bij Klong Muang Beach

Als gezegd heb je de keuze om in Ao Nang, Krabi Town of het laidback Klong Muang te verblijven. Ao Nang is puur gericht op toeristen, terwijl je in Krabi Town wat meer van het lokale Thaise leven te zien krijgt. Klong Muang is zoals ik al zei voor rustzoekers. Naast de bovengenoemde plekken is ook Railay een optie om te overnachten.

Ik zal voor alle vier de gedeeltes mijn aanbevelingen geven.

 

Ao Nang

In Ao Nang heb je flink wat goede en gezellige hostels waar je makkelijk andere backpackers zult ontmoeten. Drie aanraders zijn TAN Hostel x Cafe, het K-Bunk Hostel en het Surf Hostel.

Zelf heb ik een dikke week in het BlueSotel Krabi gezeten, een fijn hotel met een buitengewoon heerlijk ontbijt in een mooie, ruimte met natuurlijk licht. Eitjes die voor je neus worden gebakken, pannenkoeken, muesli en nog veel meer lekkers. Twee andere goed betaalbare hotels die zeer goed bekendstaan zijn het Anda Sea Tales Resort en het Vipa Tropical Resort.

Ben je op zoek naar wat luxers? Dan zal The Pavilions Anana Krabi je waarschijnlijk wel aanspreken. Ze hebben er hele fijne kamers en een lekker ontbijt.

 

Krabi Town

Een goed hostel in Krabi Town is het Pak-Up Hostel. Een andere tip die ik voor je heb is het Play Poshtel & Cafe’.

Drie hotels met goedkope kamers en tegelijkertijd geweldige reviews zijn Uncle House Krabi, Peak Boutique City Hotel Krabi en het Sita Krabi Hotel. Ietsje duurder maar lekker comfortabel is The Brown Hotel.

Zoek je een luxer hotel? Dan kan je beter in het meer op toeristen gerichte Ao Nang of bij het hierna te noemen Klong Muang kijken.

 

Klong Muang

Een leuk hostel bij Klong Muang Beach is het Reset Hostel. Eenvoudige houten hutjes aan het strand heb je bij Pine Bungalow Krabi.

Comfortabele eigen kamers vind je bij het Klong Muang Sunset House en bij JR Place. Bij JR Place heb je tevens een zwembad om te verkoelen.

En wanneer je van absolute luxe wilt genieten, dan zijn het Dusit Thani Krabi Beach Resort en Nakamanda Resort and Spa twee aanraders.

 

Railay

Wanneer je rond Railay Beach verblijft, weet dan dat je gemiddeld genomen wat meer betaalt voor wat je krijgt. Tja, locatie hè 😉 .

Veel hostels heb je overigens niet in Railay al is Blanco Hideout Railay in Railay East zeker een aanrader om heen te gaan. Dit is dé plek in Railay waar backpackers bijeenkomen.

Een fijn hotel is Avatar Railay, dat eveneens in Railay East ligt. Je hebt er kamers direct aan het zwembad, wat natuurlijk geen straf is.

Een luxere accommodatie die goed bekendstaat is Railay Phutawan Resort. Het uitzicht wat je vanuit het zwembad hebt is onbetaalbaar. Ga het zelf ervaren zou ik zeggen 🙂 .

 

Kan je je visum verlengen in Krabi?

Jazeker, en het is een fluitje van een cent. Het immigratiekantoor waar je heen moet ligt net buiten Krabi Town.

Lees deze gids over mijn ervaringen en de tips die ik voor je heb.

 

Reis door naar Koh Lanta of Koh Phi Phi

Wordt Koh Phi Phi jouw volgende bestemming?

Het is zeker aan te raden om vanuit Krabi Town met de boot naar Koh Lanta (2 uur reistijd) en Koh Phi Phi (1,5 uur reistijd) af te reizen, twee eilanden die beiden onder de Krabi Province vallen.

Leuk is om na deze eilanden verder af te zakken richting het zuiden, je kunt vanaf zowel Koh Lanta als Koh Phi Phi met de boot naar Koh Lipe varen. Andere opties die je hebt zijn de eilanden bij Trang: Koh Mook, Koh Kradan en Koh Ngai.

Hoe kom je in Krabi?

Vanuit Khao Sok National Park (3,5 uur reistijd), Phuket (3 uur reistijd), Trang (2,5 uur reistijd), Surat Thani (4 uur reistijd), Pak Bara (5 uur reistijd) en Bangkok (11 uur reistijd) vertrekken dagelijks (mini)bussen naar Krabi.

Tickets koop je bij je accommodatie, een travel agency of online via 12Go Asia.

Een andere optie is om naar Krabi te vliegen. Vanuit Chiang Mai en Bangkok doe je er respectievelijk 2 uur en 1 uur en 15 minuten over.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw