Leuke tips voor het Portugese dorpje Peniche

Peniche in Portugal is in eerste instantie misschien niet een plek die je zal verbluffen, er lijkt namelijk niet of nauwelijks wat te gebeuren. Je vraagt jezelf misschien zelfs af: wtf moet ik hier doen?

Echter, als je er een paar dagen bent zal je dit plaatsje omarmen. Ze is vooral bekend vanwege het wereldkampioenschap surfen dat er jaarlijks wordt gehouden en vanwege de mooie stranden die je er vindt.

Ben je geen surfer? Niet getreurd, want ook als je niets met surfen hebt kan je je prima vermaken. Al is het alleen maar vanwege de fijne laidback-vibe die er hangt. Een must is in ieder geval om de nabijgelegen Berlengas-eilanden te bezoeken. Dit is echt dé hotspot in de omgeving.

Zoek je een plek met bars en levendigheid? Dan is Peniche duidelijk niet wat je zoekt. Maar wanneer je bijvoorbeeld net in het hectische Lissabon geweest bent, vind je het waarschijnlijk heerlijk om te genieten van de rust en authenticiteit die Peniche je te bieden heeft.

Denk jij eraan om naar Peniche te gaan? Lees dan even verder, want in deze gids vertel ik je alles over de bezienswaardigheden en heb ik handige tips voor je.

Maak een boottochtje langs de rotsformaties bij Cabo Carvoeiro

Het ruigste stukje van Peniche ligt bij Cabo Carvoeiro, waar je enkele interessante rotsformaties hebt om te bewonderen. Er is een uitkijkpunt en je kan er langs de kliffen lopen. Er staat een oude vuurtoren en er is bovendien de Furninha Grotto, een grot waarin vele archeologische vondsten gedaan zijn.

Het vetste is om er een boottocht te maken, dit uitstapje is te regelen via Get Your Guide. Behalve de geologische formaties is de kans groot dat je onderweg heel wat dolfijnen tegenkomt. Het zal je helemaal blij maken đŸ™‚ .

 

Ga naar de stranden van Peniche

Peniche heeft een aantal fraaie stranden. Hieronder noem ik de bekendste en mooiste voor je.

 

Porto da Areia Sul Beach

Vanuit het centrum van Peniche loop je eenvoudig naar het kleine Porto da Areia Sul Beach, al zijn de stranden die ik hierna noem wat mij betreft meer de moeite waard. Je kunt er natuurlijk altijd even een kijkje nemen.

 

Praia dos Supertubos

Praia dos Supertubos is een prachtig uitgestrekt strand even ten zuiden van het centrum, dat populair is bij surfers en wandelaars. En uiteraard kan je er tevens gewoon lekker relaxen met een handdoekje in het fijne zand of op de terrasjes van een van de beach bars.

Verder naar het zuiden heb je ook nog het fraaie en verderop te bespreken Praia da ConsolaĂ§Ă£o.

 

Baleal Beach

Baleal Beach ligt in een mooie baai en je zal er flink wat surfers tegenkomen. En als je wilt leren surfen, kan je bij een van de surfscholen binnenlopen, Drop Surf Center staat erg goed bekend.

Daarnaast heb je er leuke strandtentjes om wat te eten en te drinken. Heerlijke seafood heb je bij Taberna do GanhĂ£o. Probeer daar zeker de malse tonijnsteak.

Houd je van yoga of wil je dit graag leren? Dan is Yoga Center Peniche een aanrader om heen te gaan.

 

Praia da ConsolaĂ§Ă£o

Het laatste strand dat ik bespreek is Praia da ConsolaĂ§Ă£o, ook bekend als ‘Consolation Beach’, wat aan de zuidkant van Peniche ligt. Dit is een grote en mooie baai waar je vooral voor je rust komt.

Het waait er meestal wel vrij hard overigens, aangezien het een immense open vlakte is zonder kliffen met enkel wat duinen. Dit zorgt er echter wel voor dat je er goed kunt surfen.

 

Doe een dagtrip naar de Berlengas Islands

Heb je al wel eens van de Berlengas Islands gehoord? Het is een archipel waarvan Berlenga Grande er een is. Dit is overigens een tip die ik van een local in Lissabon heb gehad.

Het hele eiland is een natuurreservaat en er leven verschillende soorten vogels en planten. Een dagje wandelen is hier zeker aan te raden, en als je wilt kan je er zelfs overnachten. Er is tevens het Fort of SĂ£o JoĂ£o Baptista en gaaf is ten slotte om een boottochtje door de grotten te maken.

Met de ferry ben je er in 45 minuten, of pak de speedboot en doe er slechts 20 minuten over. Een andere optie is om deze tour te boeken waarbij alles voor je geregeld is, inclusief een tocht door de mysterieuze grotten. Het gave is dat je in een bootje met een glazen bodem vaart.

 

Bezoek het sfeervolle dorpje Ă“bidos

Heb je tijd over? Maak dan een uitstapje naar het vlakbij gelegen dorpje Ă“bidos, dat nog geen 30 kilometer verderop ligt. Het is de ideale bestemming om na Peniche te bezoeken, of eventueel als dagtrip. Je kunt er zowel met de bus heengaan (45 minuten reistijd) als zelf rijden (30 minute reistijd).

Je vindt hier pittoreske middeleeuwse huisjes en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Ook het met azulejos versierde Porta da Vila is een mooie plek even te stoppen. Hetzelfde geldt voor het Castelo de Ă“bidos. Verder kan je er uren door de geplaveide straatjes dwalen, een aanrader is bijvoorbeeld Rua Direita.

 

Leuke tips voor eten en drinken

Peniche is bekend om de heerlijke ‘caldeira’ die je er kunt eten. Dit is een visstoofpotje met aardappelen, tomaat, uit en een of meerdere soorten vis. Ik raad je aan om dit te proberen bij Tasca de Joel, Rocha of A Sardinha.

Heb je juist zin in kebab? Ga dan naar Duna Kebab. Of maak kennis met de kruidige Indiase keuken bij Maharani Peniche, zij bieden bovendien een hoop veganistische gerechten aan.

Tot slot is het heerlijk om met een koffie en gebakje of een stukje cake je dag te beginnen bij Java House Pastelaria. Ze hebben er ook lekkere smoothies trouwens.

 

Waar in Peniche raad ik je aan om te overnachten?

Twee prima hostels om te slapen zijn het Peniche Hostel en WOT Peniche.

Een fijn guesthouse middenin het centrum is Sea Garden, ResidĂªncia. Ben je meer van de B&B’s, ga dan naar Mercearia D’Alegria Boutique B&B. Een lekker hotel vlakbij ConsolaĂ§Ă£o Beach is Hotel Neptuno.

Als je een wat luxer verblijf aan het strand zoekt, dan is MH Peniche -dat op een minuut of twintig van de haven ligt- een aanrader om een paar dagen te verblijven.

 

Hoe kom je in Peniche?

Vanuit Lissabon kan je met de bus naar Peniche reizen, de reistijd is 1,5 uur. Ook vertrekken er bussen uit Nazaré (1 uur en 10 minuten reistijd). Rijd je zelf vanuit Lissabon naar Peniche (1 uur reistijd(, dan kan je eerst naar Óbidos en een stop maken bij Bacalhôa Buddha Eden, een mooie Boeddha-tuin.

Stap je in Ericeira op de bus, dan zal je eerst naar Torres Vedras (45 minuten reistijd) moeten gaan om daar de bus richting Peniche (50 minuten reistijd) te nemen.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw