Backpacken in Portugal: kosten, bezienswaardigheden en voorbereding

Normaal gesproken ben ik vooral buiten Europa aan het reizen, maar vanwege corona werd ik min of meer gedwongen om het dichterbij huis te zoeken. En op een of andere manier was het direct Portugal dat aan me trok. Het is zo’n land waar veel mensen met een busje op avontuur gaan, of net als ikau met een rugzak rondtrekken, en waar het community-leven populair is.

Ik begon mijn reis in de verrassend mooie Algarve en ben 5 maanden later uiteindelijk in Porto beland. Het was wederom een geweldige reis die ik heb mogen meemaken.

Ga jij binnenkort ook backpacken in Portugal? Of ben je van plan een toffe roadtrip te gaan maken? Lees deze gids dan door, want ik deel een hoop waardevolle info met je. Zo zal ik je vertellen welke kosten je kunt verwachten, wat de leuke plekjes en mooie bezienswaardigheden zijn en waarmee je rekening moet houden voor je vertrekt.

Oh ja, thanks corona voor de mooie ervaringen die ik in Portugal heb opgedaan 😉 .

Backpacken in Portugal: de kosten

Vooraf hoorde ik dat Portugal goedkoop is, al ben ik het daar slechts gedeeltelijk mee eens. En wanneer je logisch nadenkt zou het eerlijk gezegd ook een beetje vreemd zijn als alles er inderdaad zo goedkoop was. Immers, het land is de laatste jaren flink populairder geworden bij zowel reizigers als buitenlanders die zich er permanent vestigen. En waar de vraag stijgt, stijgt meestal de prijs.

Maar goed, wat voor kosten kun je daadwerkelijk verwachten? En met welk dagbudget moet je rekening houden?

Op zulk soort vragen geef ik je in dit gedeelte een antwoord. Achtereenvolgens behandel ik de kosten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tours & activiteiten. Afsluitend vertel ik je meer over het benodigde dagbudget.

 

Accommodatie

Deze caravan huurde ik voor €12 per dag

De vraag is hier allereerst of je met eigen vervoer reist of dat je gebruikmaakt van de trein en bus. En als je met een auto, busje of camper rondtrekt, huur je er dan een of kom je zelf vanuit Nederland gereden?

Je snapt dat wanneer het laatste het geval is en je met een busje of camper bent, je gemiddeld genomen goedkoper uit zult zijn. Tenminste, als je er ook voor kiest om op gratis plekken te overnachten.

Zelf heb ik veelal op campings, in hostels, guesthouses en hotels geslapen. Om een lang verhaal kort te maken: de kosten voor accommodatie zullen er het hardst inhakken.

Qua hostels moet je rekening houden met prijzen tussen de €15 en €25 per nacht voor een bed in een slaapzaal. In zowel een hostel als een guesthouse is €50 euro per nacht voor je eigen kamer gangbaar, en in een normaal hotel kan je denken aan prijzen tussen de €50 en €100.

De bovengenoemde bedragen kunnen zeker lager of hoger uitvallen. Zo heb ik bij aankomst in Faro voor €9 in een hostel geslapen, maar aan de andere kant zag ik in Porto een vierpersoons-dorm waar je zowat €50 per bed betaalde. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt.

Reis je rond met een tent? De kosten om je tent op te zetten op een camping liggen meestal ergens tussen de €10 en €20. Hetzelfde geldt als je met een camper bent. Doorgaans betaal je per persoon. Wildkamperen is helaas niet toegestaan, al heb ik zat mensen gesproken die dit wel hebben gedaan.

Op sommige campings kan je trouwens slapen in caravans, cottages, tipi’s of yurts. Hoe hipper de plek, hoe meer je betaalt. Zo heb ik een caravan gehuurd op een hippie-camping voor €12 per nacht, maar ik heb net zo goed caravans verhuurd zien worden voor €50 en meer. Voor het slapen in een yurt, wat overigens een erg vette ervaring is, moet je rekening houden met bedragen van €70 tot en met €120 per nacht.

Verder zijn de prijzen seizoensgebonden. Zo zal je bij de veel accommodaties merken dat de tarieven vanaf april tot en met september omhooggaan. Het ontbijt zit overigens vaak inbegrepen bij de prijs.

 

Eten & drinken

Pastel de nata eten in Aveiro 🙂

Goed nieuws: lekker wat op het terrasje eten en drinken is in Portugal goedkoop. Zo heb je ‘menu do dias’, oftewel dagmenu’s, voor bedragen tussen de €5,50 en €10 bij lokale eettentjes. Hierbij krijg je doorgaans soep als voorgerecht, een hoofdgerecht bestaande uit vlees of vis en een dessert of een espresso als nagerecht. Er zit bovendien een drankje bij, mijn favoriet is de verse jus die ze nagenoeg overal hebben.

Maar je kunt ook gegrilde sardines voor €10,50 eten in bijvoorbeeld Lagos, of ga voor een wat exclusievere vis bij een tentje aan het strand en reken op prijs vanaf €16,50. De fameuze ‘Francesinha’ in Porto kost je normaal gesproken €6,50.

Koffie is trouwens echt een dingetje in Portugal en dan met name espresso. Als je om je heen kijkt zou je bijna denken dat het de eerste levensbehoefte is. En misschien is het dat ook wel 😉 . Op ieder terras zie je locals ervan genieten. En dit is gezien de prijs van €0,70 tot €1 niet zo vreemd. Een biertje kost meestal tussen de €2 en €3 op het terras en voor een verse jus geldt hetzelfde.

Het gebakje van Portugal, ‘pastel de nata’, is bij bakkerijen en cafés geprijsd tussen de €1 en €1,50.

Ga je bij een hip tentje ontbijten waar ze allerlei soorten koffie, healthy pancakes en açai bowls hebben? Dan ben je vanzelfsprekend wat meer kwijt. Bij Noshi Coffee in Porto betaal je bijvoorbeeld €7 voor een açai bowl, €7,50 voor havermout-pannenkoekjes met fruit en €3,50 of meer voor verse sappen.

De supermarktprijzen zijn vergelijkbaar met Nederland, al is de verse vis er wel goedkoper. Zo betaal je voor een kilo tonijn €11 tot €13 en voor een kilo sardientjes €5. Een fles water van 1,5e liter heb je vanaf €0,25, een reep chocola van 200 gram vanaf €1,50 en 1 kilo bananen bedraagt €1.

Verder ben ik regelmatig bij kleinere winkeltjes geweest om amandelen en verse eieren te halen. Amandelen groeien als kool in Portugal en kan je voor €9 tot €11 per kilo krijgen. Verse en bovendien biologische eieren haalde ik soortgelijke zaakjes voor €0,15 per ei.

 

Transport

Is een roadtrip maken in een oud VW-busje iets voor jou?

Een auto huren is vooral interessant als je dit tijdig online regelt en niet bijvoorbeeld een paar dagen van tevoren in het hoogseizoen. Je betaalt dan namelijk zo €130 per dag voor de kleinste auto, de camperprijs is dan ronduit shocking en heeft weinig zin om hier te noemen denk ik. Een partij die ik je aanraad voor het huren van een auto is Discover Cars.

En je bent natuurlijk afhankelijk van de geldende benzine- of dieselprijzen. Dit verschilt de laatste tijd sterk, maar met prijzen van meer dan €2 per liter snap je dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen.

Een meisje wat ik tijdens een plantmedicijn-ceremonie in Aljezur leerde kennen betaalde in maart al rond de €1.200 om 2 weken een Peugeot 3008 te huren. Ik vond dit eerlijk gezegd vrij bizar. Aan de andere kant heb ik enkele weken later een stelletje ontmoet dat hun auto maanden voorafgaand aan hun reis hadden vastgelegd en slechts €10 per dag betaalde.

Zelf ben ik op de meest basale manier door Portugal getrokken door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit is me supergoed bevallen, al had ik op sommige plekken wel dat ik een auto miste. Maar ach, je komt dan altijd weer iemand tegen waarmee je ergens heen kan rijden.

Twee voordelen aan het openbaar vervoer zijn 1) dat je gereden wordt en lekker naar buiten kunt staren en 2) dat het goedkoop is, zowel de trein als de bus. Zo betaalde ik voor de treinreis van Aveiro naar Porto (1 uur en 10 minuten reistijd) slechts €3,55, en om van Faro naar Lagos (1 uur en 45 minuten reistijd) te komen €7,50. De bussen zijn ook verre van prijzig, voor de rit van 1 uur en 40 minuten van Nazaré naar Aveiro ben je bijvoorbeeld €7 kwijt. Echter, is de reis kort dan zal je merken dat de prijs relatief hoog is. Zo betaalde ik van Aljezur naar Odeceixe €9, voor een rit die slechts 15 minuten duurde.

Vaak geldt dat wanneer je je kaartje online eerder koopt, zowel voor de bus als trein, je goedkoper uit bent.

Wil je de Azoren of Madeira bezoeken? Dan kan je met het vliegtuig voor een prikkie vliegen vanuit zowel Porto als Lissabon. De vliegreis van Lissabon naar Madeira duurt 1 uur en 45 minuten en kost je buiten het hoogseizoen rond de €50 voor een enkeltje. Toen ik in juni voor vluchten van Porto naar São Miguel (Azoren) zocht, vond ik zelfs tickets voor €35, deze vlucht duurt 2 uur en 20 minuten.

In de steden zal je het meeste te voet doen, al kan je in bijvoorbeeld Lissabon ook de tram, metro, trein of bus pakken om ergens te komen. Houd rekening met bedragen vanaf €1,35 voor een enkele rit. Daarnaast hebben sommige steden elektrische steps, waar je een starttarief van €1 voor betaalt en daarbovenop nog eens €0,15 per kilometer. Daarnaast kan je op veel plekken mountainbikes huren, dit is met dagprijzen van €15 tot €25 echter behoorlijk aan de prijs. Er rijden uiteraard ook taxi’s die starttarieven van €3,50 hanteren plus €0,80 per gereden kilometer. Je kunt tevens een Uber-taxi boeken in en rond de meeste steden.

 

Tours & activiteiten

Het gotische klooster van Alcobaça – toegang €6

Tot slot is er nog het gedeelte waarin ik het met je ga hebben over de uitgaven op het gebied van tours en activiteiten. Hier zal je normaal gesproken niet zoveel aan kwijt zijn, tenzij je bijvoorbeeld van plan bent om surflessen te gaan volgen of een duikcursus te doen.

Veel dingen kan je in Portugal gewoon gratis ondernemen, of je betaalt enkele euro’s om een bekende bezienswaardigheid te kunnen zien, al is een plek als Sintra een stuk duurder. De leukste manier om een stad te ontdekken is wat mij betreft door simpelweg rond te lopen en dingen spontaan te laten gebeuren. Zo kwam ik in Lissabon bij allerlei mooie plekjes, onder meer Alfama, uit.

Bezienswaardigheden die geld kosten zijn bijvoorbeeld het Mosteiro dos Jerónimos (€10), Castelo de São Jorge (€10) en Torre de Belém (€8,50) in Lissabon, Quinta da Regaleira (€18), Palácio da Pena (€14) en het Moorish Castle (€7) in Sintra en Livraria Lello (€5) in Porto. Musea en kerken kan je meestal bezoeken voor bedragen rond de €3 tot €6. Zo betaal je €6 om het klooster van Alcobaça binnen te gaan.

 

Budget per dag Portugal

Wat is het budget dat je in Portugal per dag nodig hebt als backpacker? Ik heb een verdeling gemaakt tussen laag, midden en hoog.

Ik zeg er wel direct even bij dat het een groot verschil maakt als je een roadtrip doet, of met het openbaar vervoer reist en iedere dag een accommodatie moet betalen. Reis je zelf met een auto of busje, dan zal je uiteraard veel besparen op accommodatie, omdat je gratis of tegen een kleine vergoeding ergens slaapt.

  • Laag: je slaapt in hostels, kookt soms zelf of eet een goedkoop dagmenu en reist met de bus en trein. Veel betaalde activiteiten doe je niet. Denk aan een bedrag van 35 tot €45 per dag. Indien je net als ik 5 maanden gaat en langer op plekken blijft, kan het echter ook goedkoper.
  • Midden: je wisselt hostels af met betaalbare hotels, eet bij lokale zaakjes en pakt zo nu en dan een taxi. Ook doe je wat meer betaalde activiteiten, zoals de paleizen en kastelen in Sintra bezoeken. Denk aan 46 tot €75 per dag.
  • Hoog: voor meer dan 75 per dag slaap je niet meer in hostels maar in gewone of duurdere hotels en zo nu en dan een leuke Airbnb. Verder eet je vooral in populaire eetzaken en pak je veel betaalde activiteiten mee. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Slaap je in hotels van €200 per nacht, pak je veel de taxi en eet je in exclusieve restaurants, kan je makkelijk €300 per dag uitgeven.

Backpacken in Portugal: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat is er zoal te zien en te doen in Portugal? Goed om te weten is dat er zeven regio’s zijn: Noord-Portugal, Centraal-Portugal, Lissabon en omgeving, de Algarve, de Alentejo, de Azoren en Madeira. Al deze regio’s zal ik hieronder voor je bespreken, zodat je voor iedere regio een goed beeld krijgt.

 

1. Noord-Portugal

De Douro-rivier die dwars door Porto loopt

Ik begin dit gedeelte met het schitterende noorden van Portugal, een regio die door velen -op Porto na- maar nauwelijks wordt bezocht.

Je hebt er dus het bruisende Porto, een fijne, compacte stad waar je vrijwel alles te voet kunt doen. Je vindt hier de wereldberoemde boekenwinkel Liveraria Lello, miradouros met prachtige uitzichten, de welbekende smalle straatjes, UNESCO-werelderfgoed en het levendige Cais de Ribeira met terrasjes en muzikanten die livemuziek voor je spelen aan de oever van de rivier.

Verder is een bezoekje aan de Douro Valley absoluut aan te raden. Deze door UNESCO benoemde vallei kenmerkt zich door een golvend, groen landschap met ontelbaar veel wijngaarden, aantrekkelijke dorpjes zoals Pinhão en Peso da Régua, traditionele ‘quintas’ waar je kunt zien hoe men wijn en port produceert en natuurlijk de Douro-rivier die dwars door het landschap snijdt. In deze omgeving kun je waanzinnige roadtrips maken.

En wat te denken van het Peneda-Gerês National Park, dat een walhalla is voor wandelaars en avonturiers. Je hebt er allerlei mooie wandelingen om te doen zoals Trilho da Preguiça, spectaculaire watervallen om af te koelen, pittoreske dorpjes en uitkijkpunten die je voorstellingsvermogen te boven gaan.

Minder bekend maar net zo goed indrukwekkend is het Montesinho National Park, een plek waar je helemaal loskomt van het stadse leven en die mooie natuurwandelingen te bieden heeft. Je vindt er bovendien allerlei eeuwenoude dorpjes waar het leven een versnelling lager lijkt te gaan.

In de buurt van Porto heb je ook nog de stad Braga liggen. Braga is een van de oudste steden van Portugal je hebt er onder meer de barokke Braga Cathedral (Sé de Braga). Qua bezienswaardigheden is het er verder echter niet heel bijzonder, al is het historische centrum zeker gezellig. Je zou daarom voor een dagtrip kunnen kiezen.

Braga kan je overigens perfect combineren met Guimarães, een charmant stadje gelegen in de bergen. Hier kan je rondstruinen door de zigzaggende middeleeuwse straatjes, wat drinken op een van de stadspleinen en een kijkje nemen bij het Guimarães Castle en het vlakbij gelegen Palace of the Dukes of Braganza.

 

2. Centraal-Portugal

Een van de mooiere uitzichten van Nazaré

In Centraal- of Midden-Portugal heb je pittoreske dorpjes, de mooie Zilverkust en indrukwekkende binnenlanden om te hiken.

Allereerst is er de studentenstad Coimbra die voornamelijk bekend is omdat de oudste universiteit van Portugal er gevestigd is. In diezelfde universiteit is de prachtige Biblioteca Joanina te vinden en ook de Capela de São Miguel is een bezoekje waard. Er is overigens wel meer te doen hoor, zo liggen ruïnes van Conímbriga in de buurt. Een fascinerende plek die je terugbrengt in de Romeinste tijd.

Meer landinwaarts ligt het uitgestrekte Serra da Estrela Nature Park. Het landschap bestaat er uit stevige rotspartijen, kronkelende riviertjes, ruige bergpieken en allerlei leuke dorpjes. Voorbeelden daarvan zijn Belmonte, Guarda, Manteigas en Seia. De hoogste berg is de Torre die een lengte heeft van 1.993 meter. Zowel als hiker als roadtripper zal je je hier buitengewoon goed vermaken. Wat denk je bijvoorbeeld van een ritje door de gletsjervallei bij Vale Glaciar do Zêzere?

Aan de kant van de oceaan heb je de fraaie Zilverkust, ook wel de Costa de Prata genoemd. In deze regio heb je surfplaatsjes als Nazaré en Peniche. Maar bijvoorbeeld ook Alcobaça met haar beroemde klooster. En krap 30 kilometer ten oosten van Peniche ligt het charmante vestingstadje Óbidos. Nog een bestemming waar toeristen graag komen is Fátima, een van de bekendere bedevaartsoorden van Europa. Een gave dagtrip vanuit Peniche is die naar de Berlengas-eilanden. In dit natuurreservaat kun je fijne wandelingen maken en aan de drukte ontsnappen.

Qua fotogenieke dorpjes heb ik Óbidos al genoemd. Andere aanraders zijn het met valleien omringde Sortelha, Tomar en het tempelierskasteel en het historische Leiria met haar eeuwenoude straatjes.

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan raad ik je aan om naar Serra do Buçaco te gaan. In dit gebergte ligt een groot en mysterieus bos, waar bomen met kronkelende takken over het wandelpad hangen. Er is bovendien een klooster en als je wilt kan je in het luxueuze Bussaco Palace Hotel overnachten, een voormalig koninklijk paleis.

 

3. Lissabon en omgeving

De populaire Tram 28 in Lissabon

Lissabon, het is wat mij betreft de mooiste grote stad van Portugal. Zo is er indrukwekkend werelderfgoed om te bewonderen, denk bijvoorbeeld aan het Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém. Het stadsdeel Alfama is bovendien heerlijk om urenlang doorheen te slenteren en je dag af te sluiten met een ‘fado’-optreden in een lokaal eettentje. In Alfama zie je weer nieuwe straatjes met boeiende details en intrigerende shops. Ook zijn er diverse mooie stadsparken om uit te rusten of een workout kunt doen. En niet te vergeten Praça do Comércio, het plein dat altijd leeft.

Op een dik half uurtje trein van de hoofdstad ligt het schilderachtige en tevens nogal toeristische Sintra. Toeristisch of niet, je wilt deze plek met veelal sprookjesachtige landhuizen echt niet gemist hebben tijdens je reis door Portugal. Bekende trekpleisters zijn Quinta da Regaleira, het Pena Palace, het Moorish Castle en Palácio Quinta da Regaleira. Bij de eerstgenoemde lijkt het serieus net alsof je in een Harry Potter-film terecht bent gekomen.

Veel mensen kiezen voor een dagtrip naar Sintra gecombineerd met het kustplaatsje Cascais. Heb je de tijd, dan zou ik beide plekken echter een paar dagen bezoeken. Ze zijn het waard namelijk 🙂 . Relax op Praia da Ribeira de Cascais of een van de andere stranden om daarna verse seafood te eten in het oude centrum.

Eventjes ten zuiden van Lissabon ligt het gezellige Setubal. In het centrum wandel je door smalle steegjes met vrolijk gekleurde huisjes en natuurliefhebbers kunnen een kijkje nemen in het Parque Natural da Arrábida, met onder andere Formosinho, de hoogste berg van het nationale park. Verder is het leuk om op een bootje te stappen om dolfijnen te spotten.

Tot slot is er Ericeira, een walhalla voor surfers. Ze wordt gezien als de surfhoofdstad van Portugal en je kunt er zowel als beginner als meer gevorderde surfer terecht. En de seafood is er superlekker.

 

4. De Algarve

Praia Dona Ana in Lagos is een van mijn favoriete stranden in Portugal

De Algarve, het is de streek waar mijn reis door Portugal begon. Ik had er altijd een wat stoffig gevoel bij, alsof er vooral pensionado’s zouden zijn. De realiteit bleek helemaal anders. En ja, tuurlijk is een groot gedeelte ervan overgenomen door buitenlanders met geld en andere grootschalige investeerders. Maar ik vind de Algarve echt heerlijk 🙂 .

Laat ik beginnen met mijn favoriet: Lagos. Het feit dat ik hier een maand geweest ben zegt eigenlijk al genoeg. Met stranden als Meia Praia, Praia do Pinhão, Praia Dona Ana en Praia do Camilo is ultiem chillen gegarandeerd. Ook kan je er diverse wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de kliffen van Ponta da Piedade of richting het nabijgelegen Praia do Luz. Verder is het stadje zelf erg gezellig en vind je er een leuke mix van lokale en toeristische tentjes om wat te eten en te drinken.

Een andere aanrader is het met groen omgeven Aljezur. Het dorpje zelf vind ik niet heel bijzonder, maar in de omgeving kun je schitterende wandelingen maken. Zo is Aljezur een van de tussenstops tijdens de Fisherman’s Trail en zijn er tal van dagwandelingen om uit te kiezen. Daarbij is het een droombestemming voor surfers, met Praia da Arrifana als absolute hoogtepunt. En als je spirituele interesse hebt, dan is Aljezur misschien wel de beste plek van de Algarve. In de omgeving heb je namelijk behoorlijk wat healing centers, yoga-retreats enzovoorts. Ikzelf woonde er bijvoorbeeld een intense huachuma-ceremonie bij, een zeer bijzondere ervaring kan ik wel zeggen.

Faro is een andere stad in de Algarve en tevens de plek waar je de internationale Airport van de Algarve hebt. Het voelt er allemaal vrij gemoedelijk aan en het is een leuke bestemming om kennis te maken met Portugal. Een kilometer of zeven van het centrum heb je met Praia de Faro bovendien een fijne spot om te relaxen aan het water.

Ten oosten van Faro ligt Olhão, het is er qua stadsleven echter een stuk minder boeiend als je het mij vraagt. Wel is dit de perfecte uitvalsbasis om het Ria Formosa National Park te bezoeken, en zelf heb ik even buiten Olhão op deze toffe camping middenin de natuur gestaan.

Weer een stukje verder is Tavira te vinden. Voorheen was dit vooral een handelsplaats voor zout en gedroogde vis, tegenwoordig is ze meer en meer een populairdere bestemming onder toeristen geworden. Je hebt er onder andere Ilha de Tavira waar mensen neerstrijken om te luieren op het strand. Door het centrum stroomt de Gilão River en het is leuk om wat te eten aan de waterkant.

Tot slot wil ik het magische Monchique uitlichten. Dit vredige bergdorpje heeft haar eigen heilige waterbron en in het centrum zie je gekleurde huisjes, gezellige pleintjes en smalle steegjes om doorheen te slenteren. Monchique bezoek je vooral wanneer je van hiken en natuur houdt, simpelweg tot rust wil komen of bijvoorbeeld een yoga-retreat wilt volgen. Het is weer iets helemaal anders dan de Algarve die je aan de kust gezien hebt.

Andere plekken in de Algarve zijn bijvoorbeeld Odeceixe met haar enorm diepe zandstrand, het wat mij betreft minder boeiende Portimão, Albufeira waar je heengaat als je van reuring en een avondje stappen houdt, Silves met haar intact gebleven kasteel, het gave surfdorpje Sagres en Burgau vlakbij Lagos met erg mooie stranden.

 

5. De Alentejo

Kamperen in de natuur vlakbij Amoreiras Gare

Alentejo is de regio waar ik belandde na maandenlang in de Algarve geweest te zijn. Je komt terecht in groene landschappen bestaande uit glooiende heuvels, boerderijen met grazende schapen en bossen vol kurkbomen. Verder zijn er interessante dorpjes en vind je er een van de populairdere kustplaatsen van Portugal.

Om daar meteen op door te gaan: ik heb het over Vila Nova de Milfontes. Dit is vooral een geliefde badplaats onder locals, in de weekenden komen ze er van allerlei uithoeken naartoe. Het oude centrum is knus en als je wat gegeten hebt op een van de terrasjes loop je zo naar Praia da Franquia. Een stukje verder ligt Praia do Farol en achter de duinen vind je het ruigere Praia do Carreiro da Fazenda.

In het hart van de Alentejo ligt de UNESCO- en studentenstad Évora, een fascinerend plaatsje dat je vooral bezoek voor de fijne sfeer en de vele historische en culturele bezienswaardigheden. Een zo’n bezienswaardigheid is de Temple Romano de Évora met veertien overgebleven zuilen uit het Romeinse tijdperk. Of ga naar het spookachtige Capela dos Ossos, een kerk waarvan de muren bestaan uit meer dan 5.000 menselijke schedels en botten.

Een andere leuk stadje om in je reis op te nemen is Marvão. Dit witgekalkte plaatsje is gebouwd op een berg en heeft er met Castelo de Marvão een van de mooiere kastelen van Portugal. Het uitzicht dat je er hebt op de groene vallei is echt waanzinnig.

En zo zijn er eerlijk gezegd nog tientallen dorpjes die ik hier zou kunnen noemen. Denk aan het kleine maar zeer authentieke Monsaraz, het middeleeuwse Castelo de Vide, Pavia waar je kunt raften en kanoën en het door wijngaarden omgeven Beja.

Heb je een auto of busje? Rijd dan de binnenlanden in op zoek naar de meest gave campings in de natuur. De groene, heuvelachtige landschappen zijn voor mij persoonlijk hetgeen wat me het meest bij is gebleven als ik aan de Alentejo denk. Na een spontane zoektocht kwam ik uit bij A Treasure of Nature, een camping gelegen tussen de heuvels, kurkbossen en met authentieke dorpjes in de buurt waar het leven lijkt te hebben stilgestaan.

 

6. De Azoren

De ruige kustlijn van Flores

9 ongerepte eilanden in de Atlantische Ocean, gelegen op ruim 1.500 kilometer van Lissabon en bezaaid met hortensia’s, vulkaankraters, meren en woeste kustlijnen met metershoge kliffen. Ik heb het natuurlijk over de Azoren. Dit is dé bestemming van Portugal als je buiten de gebaande paden wilt gaan en van een actieve reis houdt. Voor mooie stranden moet je hier overigens niet zijn.

Het meest bekende eiland is het groene São Miguel waar je te gekke roadtrips en wandelingen kunt maken. Bekende plekken om te zien zijn onder andere de kratermeren Sete Cidades en Lagoa do Fogo. Of verfris jezelf in de warmwaterbronnen van Ponta da Ferraria.

Een ander relatief bekende plek is Tereceira. Het kleurrijke dorpje Praia do Victoria vlakbij de airport is leuk om gezien te hebben, al kan de echte avonturier beter naar Algar do Carvao gaan, een mystieke grot waarin je liefst 90 meter afdaalt. Hikers raad ik aan om naar de top van Monte Brasil lopen.

Faial is al een stukje minder bekend dan São Miguel en Tereciera. Ga er wandelen door de maanlandschappen rond de Capelinhos-vulkaan, waar het enige teken van leven een verlaten vuurtoren is. De wandeling naar de hoogste piek van Cabeço Gordo is een andere activiteit die ik je aanraad op Faial. Eenmaal boven zie je Pico en São Jorge liggen.

Nu ik Pico hierboven genoemd heb, zal ik je er meteen meer over vertellen. Het letterlijke hoogtepunt op dit eiland is de 2.351 meter hoge Ponta do Pico, wandelend ben je in zo’n 3,5 uur boven. Grottenliefhebbers kunnen ronddwalen in de Gruta das Torres. En wist je dat je Pico de producent is van de lekkere Verdelho-wijn? Zeker proberen dus 🙂 .

Dan São Jorge met haar grillige kustlijn, enorme kliffen, groene bergruggen en ‘fajãs’. Een fajã is een vruchtbare landtong die ontstaan is door lava of een grondverzakking. Op São Jorge zijn er heel wat en je kan ze te voet ontdekken. Fajã da Caldeira do Santo Cristo is de bekendste fajã van het eiland. Indien je nog een verbluffend uitzichten zoekt, raad ik je aan om naar Miradouro da Fajã dos Cubres te lopen.

Bezoek Graciosa en stap gevoelsmatig terug in de tijd. Hier zie je de lokale boeren nog op de traditionele manier hun land bewerken en lopen koeien in een sloom tempo met hun baasje over de wegen. Qua natuurlijk bezienswaardigheden is hier echter het minst te beleven van alle eilanden. Dit wil overigens niet zeggen dat je Graciosa over moet slaan. Al is het alleen maar om authenticiteit te ervaren en om stervormige cheesecake te proeven, dé lekkernij van deze regio.

Santa Maria is het oudste en zuidelijkste eiland van de archipel. In tegenstelling tot de andere acht eilanden heeft Santa Maria trouwens wel enkele goudgele zandstranden. Praia Formosa is daarvan het meest bekend. Tof is om naar Farol de Gonçalo Velho te hiken en jezelf te belonen met een mooi uitzicht op de omgeving. Of kom helemaal tot rust met kwakende kikkers om je heen bij Poço da Pedreira.

De meest afgelegen eilanden zijn Flores en Corvo. Op Flores vind je bloemen in alle kleuren van de regenboog en kan je zwemmen in watervallen en spectaculaire kratermeren bij Sete Lagoas bekijken. Met Lagoa Negra is er zelfs een zwarte variant. Corvo is een vulkanisch eiland met grotendeels verlaten landschappen, alsof je op het einde van de wereld bent aanbeland. Het hoogtepunt is de wandeling naar de krater van Caldeirão.

 

7. Madeira

PR6 Levada das 25 Fontes, een van de levada-wandelingen op Madeira

Ten slotte bespreek ik Madeira, het bloemeneiland dat dichterbij Afrika dan bij Europa ligt maar desondanks tot Portugees grondgebied behoort. Als je een roadtrip wilt maken door variërende landschappen bestaande uit aandoenlijke dorpjes, bergen, torenhoge watervallen en verwilderde jungle én je tegelijkertijd graag wandelt in de natuur, is ‘het Hawaii van Europa’ een bestemming die je eigenlijk niet gemist wilt hebben.

Wanneer je landt met het vliegtuig ben je direct in de buurt van de sfeervolle hoofdstad Funchal. Hier kan je lekker door het oude stadsdeel slenteren en kleurrijke huisjes en street-art spotten, maar bijvoorbeeld ook een ritje in de kabelbaan maken naar de Madeira Botanical Garden. Een vette hike in de omgeving is die van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo.

Over hikes gesproken, die zijn er heel wat op Madeira. Ze worden allemaal afgekort met ‘PR’. Zo is er de al genoemde Pico do Arieiro naar Pico Ruivo die als PR1 bekendstaat. Dit is bovendien de bekendste wandeling van het eiland. Verder zijn er zogeheten levada-wandelingen die je langs irrigatiekanalen brengen. Een aanrader is de PR6 25 Fontes en de bijbehorende PR6.1 naar de Risco Waterfall.

Een van de populairdere highlights is een bezoekje aan het met mist bedekte Fanal Forest, een laurierbos met een betoverend tintje. Je wandelt langs opmerkelijk gevormde bomen met kronkelende takken die bedekt zijn met diepgroen mos, en het kan zomaar zo zijn dat er ineens een groepje koeien voor je opduikt.

Wanneer je aan het toeren bent, zal je waarschijnlijk ook een stop maken bij de Anjos Waterfall. Het water stort langs een grote rotswand direct op de weg, wat voor bijzondere plaatjes en een unieke ervaring zorgt.

Wat trouwens nog een leuk dorpje is om te bezoeken is Santana, dat gelegen is op een rotsklif van 300 meter boven zee. Je hebt er traditionele driehoekige huisjes met strooien daken, een van de typische dingen waarvoor mensen naar Madeira komen.

Net als op de Azoren moet je voor mooie stranden niet op Madeira zijn. Je hebt er wel een aantal, maar ze zijn artificieel en vrij donker van kleur. Seixal Beach is daarvan het bekendste voorbeeld. Betere stranden vind je op het eilandje Porto Santo waar je vanuit Funchal in 2,5 uur naartoe vaart.

 

Voorbereiding backpacken in Portugal: wat je moet weten

Dit soort gevels versierd met ‘azulejos’ zie je door heel Portugal

Tot slot van dit artikel heb ik nog een aantal tips voor je die handig zijn voor je naar Portugal vertrekt. Denk aan de beste reistijd, routes en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Portugal

Gezien het fijne klimaat kan je Portugal eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken, al verschilt het weer per regio.

Echter, als je de keuze hebt raad ik je aan om buiten het hoogseizoen (juni, juli en augustus) te gaan. Dit om de drukte en de extreme hitte te ontwijken én om niet de hoofdprijs te betalen.

Zelf ben ik er van januari tot en met begin juni geweest, en gaandeweg de reis merkte ik dat de accommodatieprijzen begonnen te stijgen en het drukker werd.

In februari was ik trouwens in Lagos, en zelfs toen was het er al behoorlijk druk. Ik kan me voorstellen dat het er in juli en augustus gewoon té druk is en bovendien zijn de meeste accommodatieprijzen dan een stuk hoger.

Ga je in de winter, begin dan bij voorkeur in de Algarve. Het noorden is dan namelijk koud en het regent er veel. Reken wel op koude avonden en ochtenden, wanneer de zon weg is, kan het zomaar 5°C zijn. Ik kan m’n onderkoelde voeten nog maar al te goed herinneren 😉 .

Op de Azoren is het hele jaar door een vrij mild klimaat met temperaturen van zo’n 14°C in de winter en ongeveer 25°C in de zomer.

Wel is het zo dat de minste regen in de maanden juli tot en met oktober valt en de temperatuur dan dus het meest aangenaam is. Daarom kan je deze maanden als de beste reistijd beschouwen.

Tot slot is het goed om te weten dat er op Madeira het gehele jaar een zacht klimaat is met temperaturen tussen de 15°C en 26°C. April tot oktober wordt door velen als beste reistijd gezien. De temperaturen liggen dan gemiddeld tussen de 21°C en 26°C.

 

2. Visum Portugal

Voor Portugal heb je als EU-burger geen visum nodig. Lekker makkelijk dus en je kunt zolang blijven als je wilt 🙂 .

 

3. Geld Portugal

Zoals je weet betalen ze in Portugal net als wij met de euro (€).

Het is overigens aan te raden om voldoende contant geld op zak te hebben. Niet zozeer omdat er weinig pinautomaten zijn, maar vanwege het feit je op sommige plekken simpelweg enkel met contant geld kan betalen. Dit is zo in sommige bussen, maar ook in bepaalde kleine supermarkten en eetzaken.

Hoe zit het met pinnen in Portugal? Met pinnen heb ik in Portugal nooit problemen gehad en het was telkens gratis. Ik adviseer je om bij Multibanco-automaten te pinnen.

Weet dat sommige commerciële partijen, denk aan Euronet, commissies rekenen. Wees hier alert op, want je hebt geen zin om telkens per transactie een extra bedrag te moeten betalen

 

4. Vaccinaties en inentingen Portugal

Voor Portugal zijn geen inentingen verplicht.

 

5. Reisverzekering Portugal

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Route Portugal

Als je op zoek bent naar een leuke route voor je reis door Portugal, raad ik je aan om mijn eigen Backpackgids Portugal aan te schaffen. Er staat bovendien heel wat andere waardevolle info in en je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij.

 

7. Vliegticket Portugal

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar, en zorgen ervoor dat je de scherpste prijs krijgt aangeboden.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. CE

    Hi, ik ben van plan om in maart 4 weken een solo reis van Porto naar Faro te maken. Ik zou het leuk vinden om andere backpackers onderweg te ontmoeten. Heerst er in maart wel een backpack vibe en zijn er wel veel andere backpackers? Groetjes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw