Sagres: leuke tips voor dit gezellige surfplaatsje

Rita -een van de lieve medewerkers in het chille hotel in Lagos waar ik verbleef- had tips voor de omgeving gegeven, en Sagres, Monchique en Silves mocht ik volgens haar niet missen.

En over een van die plekjes, Sagres, ga ik het met je hebben in dit artikel.

Het schattige surfplaatsje ligt op ongeveer 30 kilometer ten westen van Lagos, en wordt vanwege de ligging en de onwerkelijke landschappen wel eens omschreven als ‘het einde van de wereld’. Sagres ligt namelijk bijna op het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. Bijna, maar niet helemaal dus. Het nabijgelegen Cape Saint Vincent gaat met deze eer aan de haal.

Voorheen was Sagres overigens een slaperig vissersdorp dat enkel bij een verdwaalde toerist op de radar stond, al is het plaatsje de laatste jaren behoorlijk populair geworden en daarmee ook een stuk meer ontwikkeld. Zoals eigenlijk voor bijna alle bestemmingen in de Algarve geldt.

Sagres is vooral geliefd onder surfers. Zo kun je er in een surfkamp verblijven en de inspannende watersport op die manier stap voor stap leren. Tegelijkertijd ontmoet je tijdens de leuke trainingsdagen een hoop andere mensen.

Ik hoor je denken: is Sagres dan alleen boeiend voor surfers? Nee hoor. Er is zeker meer te beleven dan alleen dat.

Ken je het bekendste biermerk van Portugal trouwens? Je weet wel, het pilsje met de naam ‘Sagres’. En inderdaad, die wordt in Sagres zelf gebrouwen. Dit gebeurt door bierbrouwerij Sociedade Central de Cervejas.

Je kunt een dagtrip doen vanuit Lagos, al is het leuk om er een paar dagen te blijven en Sagres ietsje beter te leren kennen.

Ben jij benieuwd geworden naar dit vissersplaatsje dat inmiddels is uitgegroeid tot een waar surfwalhalla? Lees dan deze gids door, want ik geef je een heleboel tips. Inclusief wat er te doen is, waar te overnachten en fijne eettentjes.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Sagres

Wat er is allemaal te doen en te zien in Sagres? Ik vertel je er alles over in het vervolg van dit artikel.

 

Stranden en surfen

Het ruige Praia do Beliche

Vlakbij het dorpje liggen twee stranden: Praia da Mareta en Praia do Tonel. Het laatstgenoemde strand is dé surfspot van Sagres waar je zowel als beginner als meer ervaren surfer terechtkunt. Wil je leren surfen, dan zijn er genoeg surfschooltjes om even binnen te lopen, denk bijvoorbeeld aan de International Surf School.

Op zo’n 3 kilometer van het centrum ligt met Praia do Beliche nog een ander fraai strand. De baai is omringd door torenhoge kliffen. Via een steile trap kom je uiteindelijk beneden en kun je genieten van de omgeving en een drankje doen bij de Beliche Beach Bar.

Als je eigen vervoer hebt, is het trouwens tof om naar het mooie Praia do Telheiro te rijden. En vergeet het verwilderde Praia do Cordoama ook zeker niet, wat een ongerepte baai is dit zeg. Het is natuur in optima forma.

 

Cape Saint Vincent

De grillige omgeving rond Cape Saint Vincent voelt inderdaad als het einde van de wereld

2 kilometer van Praia do Beliche ligt het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland: Cape Saint Vincent, ‘Cabo de São Vicente’ genoemd in het Portugees. Hier staat de bekende vuurtoren met uitzichten op de kliffen en de woeste zee. Dit is dus het einde van de wereld waar men het zo vaak over heeft als het over Sagres gaat.

Vanuit Sagres kan je overigens met de bus naar de kaap reizen. Op de terugweg kan je uitstappen in Sagres of blijven zitten en teruggaan richting Lagos.

 

Ponta da Atalaia

Mocht je zin hebben om een stukje te wandelen, trek dan je schoenen aan en loop over de houten boardwalk naar Ponta da Atalaia. Wees wel voorbereid op harde wind, al is dat in deze regio sowieso een dingetje. Ga je verder omhoog langs de westkust, dan word je zo nu en dan letterlijk omver geblazen. Ik weet het nog maar al te goed toen ik in Aljezur en omstreken rondliep.

Vanaf de kliffen heb je prachtige vergezichten en zie je vissers van grote hoogte een lijntje uitgooien. Ik heb dit een paar keer gezien in Portugal en vroeg me telkens af hoe die lui dit doen. Ikzelf zou echt hoogtevrees hebben, maar goed haha.

 

Fortaleza de Sagres

Zoals zoveel plekken in Portugal heb je ook in Sagres een eeuwenoud fort staan. Heel bijzonder ziet het er echter allemaal niet uit, al kan je vanaf het bouwwerk wel van een weids uitzicht op de oceaan genieten.

Met een beetje geluk zie je net als bij Ponta da Atalaia vissers die bovenop de steile kliffen aan het vissen zijn.

 

De beroemde zonsondergang

De zonsondergang vanaf Praia do Tonel

De meeste mensen sluiten hun dag in Sagres af met een biertje op Praia do Tonel, wachtende op de zonsondergang die hier vaak zo spectaculair is. Ook bij Cape Saint Vincent kan je van een schitterende zonsondergang genieten trouwens.

Sommigen hebben het zelfs over “de beste zonsondergang ter wereld,” al ben ik zelf altijd een beetje terughoudend met zulke uitspraken. Ik bedoel, iedere bestemming heeft zo z’n eigen charme en bovendien kunnen zonsondergangen er iedere dag weer anders uitzien. Voor mij persoonlijk is het Thaise eiland Koh Lanta de koning als het op zonsondergangen aankomt, maar dat terzijde 😉 .

Nog iets: als het je vet lijkt om per jeep richting Cape Saint Vincent te crossen en daar met een wijntje de zonsondergang te bewonderen, dan is deze sunset-tour echt een aanrader om te doen. Onderweg stop je ook bij een paar verlaten baaitjes.

 

Dolfijnen en walvissen spotten

Wat ten slotte erg gaaf is om meegemaakt te hebben is met een bootje de zee opgaan om dolfijnen en walvissen in het wild te spotten. De boottocht an sich is al een leuke ervaring, maar als je -na wat geduld te hebben- deze prachtige beesten uit het water omhoog ziet komen dan voel je je echt zielsgelukkig. Op de weg terug vaar je nog door zeegrotten, wat het uitstapje helemaal compleet maakt.

Een van de betere touroperators om mee op pad te gaan is Mar Ilimitado. Dit kleinschalige bedrijfje zet zich bovendien in voor het behoud van dolfijnen en walvissen.

 

‘Coasteering’ voor adrenaline-junkies

Ja, met zo’n ruige kustlijn als in Sagres en omstreken kan het natuurlijk niet anders dan dat er ook ware adrenaline-activiteiten wordt georganiseerd. Populair is het zogeheten ‘coasteering’. Tijdens deze spannende middag zal je klauteren langs rotsen, van hoge kliffen afspringen en door donkere watergrotten zwemmen.

Lijkt je zo’n avontuur je wel wat? Check dan deze tour.

 

Welke plekjes zijn aanraders qua eten en drinken in Sagres?

Als je van seafood houdt is Sagres een bestemming waar je blij van wordt. Dagelijks komen de vissers aan in de haven om hun vangsten aan de locals te verkopen. Leuk om even gezien te hebben als je een kijkje in het lokale Portugese leven wilt. In de vroege ochtend kan je hier tevens de zonsopkomst bekijken.

Een aanrader om vis te gaan eten is het zaakje A Sereia. Verder heb je bij Adega dos Arcos lekkere seafood.

Meer trek in een vlees en dat in een moderne setting? Een hip tentje met goede hamburgers is Three Little Birds. Ze hebben er bovendien goede spareribs en, zoals ze het zelf zeggen, huisgemaakte soulfood. Klinkt goed hè?

Heb je zin gekregen in gebak en koffie? Ga dan naar Villa Mareta of Picnic Sagres. Bij de Picnic Sagres maken ze naast ijs ook broodjes om van te watertanden.

En vergeet jezelf niet te verwennen met een ijsje bij Alice Gelateria. Want als Portugal ergens in uitblinkt, zijn het wel de heerlijke ijsjes die je door heel het land kunt krijgen. En Alice Gelateria is zo’n typisch ijssalon met romige ijsjes die je smaakpapillen op hol jagen. De ijsbollen die je krijgt zijn behalve lekker ook behoorlijk groot kan ik je zeggen 🙂 . Wil je even zitten? Plof dan op een stoel in de sfeervolle tuin die ze hebben.

 

Waar in Sagres raad ik je aan om te overnachten?

Kies je ervoor om een of meerdere nachten in Sagres te blijven hangen, dan zijn er genoeg leuke accommodaties waar je terechtkunt.

Allereerst heb ik drie hostels geselecteerd die chill zijn om te verblijven en gelijkgestemden te ontmoeten. Het gaat om Blacksheep Sagres Guesthouse & Surf, Aldeia Caiçara en The Lighthouse Hostel.

Fijne en tevens betaalbare kamers heb je bij Kichershome. Residencia Julio is perfect wanneer je een iets ruimer budget tot je beschikking hebt.

Zit je liever in een appartementje met je eigen keuken? Check in dit geval Sagres Time Apartamentos.

Tot slot heb je met Mareta Beach House – Boutique Residence en Martinhal Sagres Beach Family Resort Hotel twee luxe plekken, waarbij het laatstgenoemde resort vijf sterren heeft.

 

Hoe kom je in Sagres?

Het prachtige Praia do Cordoama even ten noorden van Sagres

Vanuit Lagos kan je met de bus naar Sagres gaan, deze rit duur om en nabij de 50 minuten. Je kunt ook blijven zitten en in Cape Saint Vincent uitstappen. Heb je het daar gezien, dan pak je de bus terug die de omgekeerde route aflegt om even later in Sagres uit te stappen.

Het is in Sagres handig om eigen vervoer te hebben, helemaal als je door wilt reizen naar Aljezur of Odeceixe. Toen ik er was, reden er namelijk geen bussen naar deze bestemmingen. Als je met de bus reist, is teruggaan naar Lagos dan dus je enige optie. Of je kan een bus pakken naar het plaatsje Vila do Bispo.

Reis je met een camper of auto? Dan is het helemaal makkelijk om er te komen. Van Lagos naar Sagres ben je om en nabij de 35 minuten onderweg en er zijn zat plekken om te parkeren.

Heb je een tip nodig voor het vinden van een relatief goedkope huurauto? Check Discover Cars.

 

Ben je op zoek naar een leuke route inclusief Sagres?

In Backpackgids Portugal heb ik een flink aantal toffe routes voor je uitgestippeld, waarbij ook Sagres een aantal keren voorkomt. Naast de routes heb ik een hoop insider-tips, handige transportschema’s en bijzondere plekjes in Portugal in de gids gezet.

Of je nou gaat backpacken, van plan bent om een roadtrip te maken of een avontuurlijke rondreis door Portugal wilt maken, Backpackgids Portugal geeft je antwoord op al je vragen. En niet minder belangrijk: de gids is ook nog eens leuk om te lezen en zal je enorm inspireren.

 

Meer lezen over Portugal?

Alle andere artikelen over Portugal met tips en een boel mooie foto’s kun je vinden op deze pagina.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw