Aljezur: een heerlijke bestemming voor natuurliefhebbers

Ik werd wakker in mijn hotel en het was rond de klok van zeven. Na een maand in Lagos te zijn geweest, ging ik vandaag ergens anders heen. Alleen wist ik nog niet waarheen.

Ik had een Airbnb in Aljezur op het oog, maar tegelijkertijd dacht ik aan het bergdorpje Monchique of back to basics gaan en met een tentje rondtrekken. Na ontbeten te hebben ben ik gaan lopen, wetende dat 3 kwartier later de voorlopig laatste bus naar Aljezur vertrok.

Oké, het wordt Aljezur. Nee, toch niet. Hmm. Monchique dan? Of naar de Decathlon in Portimao, een tent kopen en de Fisherman’s Trail richting het noorden hiken?

Het waren allemaal opties die door m’n hoofd schoten en ik voelde me zo langzamerhand gek worden van de besluiteloosheid en de onzekerheid.

Toen hakte ik de knoop door en besloot voor Aljezur te kiezen. De bus kwam aanrijden en ik stond in de rij van het loket om een kaartje te kopen. Achter me hoorde ik de bus vertrekken en ik seinde naar de chauffeur dat ik meewou. Ik wees naar het loket, aangezien ik dacht daar een kaartje te moeten halen, waarna ik me omdraaide richting het loket. Vervolgens toeterde de man megahard en ik schrok me werkelijk rot. Ik keek naar hem, en hij gebaarde zichtbaar geïrriteerd dat ik in de bus een kaartje moest kopen en niet bij het loket.

Wist ik veel? Dit is namelijk bij iedere maatschappij verschillend hier in de Algarve.

Maar goed, ik zat in de bus en was onderweg naar Aljezur. Ik ben er dik 2 weken geweest en in dit artikel vertel ik je alles over deze bijzondere bestemming.

Over Aljezur

De pittoreske Old Town van Aljezur

Aljezur is een klein kustplaatsje in de Algarve, gelegen langs een smalle rivier en omgeven door weidse groene velden en heuvelachtige landschappen. Ze ligt middenin het 150 kilometer lange Costa Vicentina Natural Park, een ongerept hikersparadijs. Een boogbrug verdeelt het stadje in twee delen: het oude en het nieuwe gedeelte.

Wanneer je aankomt zie je heuvels die bezaaid zijn met karakteristieke witte huisjes, helemaal bovenaan staat een middeleeuws kasteel en in de buurt liggen ruige stranden met goede golven om te surfen. Ook is het een van de rustpunten voor avonturiers die de Fisherman’s Trail lopen, de ruim 200 kilometer lange hike die van Porto Covo naar Lagos loopt, of andersom natuurlijk.

Het is overigens niet zo’n bruisende stad als bijvoorbeeld Lagos, in Aljezur zou ik de sfeer eerder dorps en gemoedelijk noemen. Fancy hotels en dergelijke hoef je er bijvoorbeeld niet te verwachten, sowieso is het aanbod qua accommodaties vrij beperkt. Het stadje is de laatste jaren echter steeds populairder en hipper geworden, zo schieten de yoga-retreats, spirituele centra en surfschooltjes er als paddenstoelen uit de grond.

Ponte de Aljezur, de brug die het oude met het nieuwe gedeelte verbindt

Goed om te weten is bovendien dat je hoe dan ook een auto of mountainbike nodig hebt wanneer je Aljezur wilt verkennen. Het is namelijk niet zoals in Lagos waar je in enkele minuten naar diverse stranden wandelt. Bovendien liggen accommodaties soms kilometers buiten het centrum.

De combinatie van rust, natuur en outdoor-activiteiten maken Aljezur tot een hele gave bestemming. Weet echter wel dat de prijzen er vrij hoog liggen. Niet zozeer voor uit eten gaan, maar wel op het gebied van overnachten.

Oké, na deze korte informatieve intro ga ik verder met mijn persoonlijke verhaal, te beginnen met de onwijs vette cottage waar ik 2 weken ben verbleven.

 

Verblijven in een afgelegen cottage in de natuur

Vet plekje hè?

Na een maand in Lagos geweest te zijn had ik echt behoefte aan een rustige plek in de natuur. Zo vond ik op Airbnb deze toffe houten cottage die ik meteen voor 2 weken boekte. Een kleine maar prima slaapkamer, een buitenkeuken en uitzicht op glooiende groene heuvels; dit had ik nodig. Het bleek bovendien een van de enige plekken voor jezelf die een beetje betaalbaar was.

Er is trouwens ook een buitendouche met uitzicht op de heuvels, waarop allerlei soorten bomen staan. ’s Avonds douchen is extra bijzonder, je ziet dan namelijk een fonkelende sterrenhemel boven je.

De cottage is ongeveer 6 kilometer buiten het centrum en daarom wist ik dat ik een fiets of auto nodig zou hebben. In het nieuwe gedeelte van Aljezur heb ik daarom een fiets gehuurd, waarover ik je verderop meer vertel in het stukje over transport.

Relaxen…

Achter het huisje, wanneer je de autoweg oversteekt, loop je in luttele seconden de ongerepte natuur in en beland je in de bergen die volgepakt zijn met eucalyptusbossen. Geen mensen, geen gebouwen, geen verkeer; helemaal puur. Ik ben eucalyptusblaadjes gaan kauwen en dit verfriste enorm. Zo’n ‘een met de natuur-gevoel’ weet je wel? Het is goed voor je tandvlees, las ik later ergens.

Ik heb er al met al een hele fijne tijd gehad, al moet ik ook toegeven dat ik het hier en daar best lastig vond. Het weer zat namelijk niet altijd mee en als je dan alleen op je kamertje ligt in de middle of nowhere word je wel eens overvallen door een gevoel van eenzaamheid. Terwijl ik goed alleen kan zijn hoor, begrijp me niet verkeerd. Ach, het heeft me ook weer een paar dingen geleerd en realiseerde ik me wat ik al wist: in het diepste van jezelf vind je altijd rust en geluk.

 

De stranden van Aljezur

In de buurt van Aljezur liggen meerdere fraaie stranden, waarvan Arrifana het meest populair is. Als je van surfen houdt of dit wilt leren, is Aljezur de perfecte plek om een tijdje neer te strijken. Hieronder bespreek ik kort de stranden die ik tijdens mijn verblijf heb bezocht.

 

Praia da Arrifana

Praia da Arrifana van boven gezien

Arrifana is zoals gezegd het populairste strand van Aljezur en dé plek waar surfers op afkomen om zich uit te leven. Je kunt er zowel als beginneling als ervaren surfer terecht.

Dit surfmekka ligt ingeklemd tussen enorme zwarte kliffen, wat voor een mooi aanzicht zorgt. Verder vind je rond het strand een aantal zaakjes om wat te eten en te drinken, het Sea You Surf Café is een aanrader.

Ook is het leuk om een stukje verder te lopen naar Fortaleza de Arrifana. Vanuit deze ruïne heb je een magistraal uitzicht op de kliffen, terwijl de vogels langs je heen vliegen.

 

Praia de Monte Clérigo

De woeste zee bij Monte Clérigo

Bij het dorpje Monte Clérigo vind je het gelijknamige strand, een behoorlijk diepe zandstrook met sfeervolle huisjes die gebouwd zijn op de omringende heuvels. Je ziet er dagjesmensen, surfers en families die er hun vakantie vieren.

Zelf ben ik er vanuit Aljezur heen gefietst, een ritje van om en nabij de 7 kilometer. Vanaf boven bij de parkeerplaats heb je een gaaf uitzicht op de baai en het dorpje.

Het diepe zandstrand Praia de Monte Clérigo

Als je niet in Aljezur-centrum wilt verblijven maar liever bij een gezellig strand, raad ik je aan om hier je accommodatie te boeken.

 

Praia da Fateixa

Wat een schitterend strand hè?

Dit vind ik misschien wel het mooiste strand van allemaal. Met name omdat er geen mensen komen, en ik ze min of meer toevallig tegenkwam tijdens het wandelen door de duinen van Monte Clérigo richting de wijk Vale da Telha. Op Maps.me zag ik dat er een uitkijkpunt lag, en ik was nieuwsgierig wat ik er zou aantreffen.

Ik liep overigens met de mountainbike aan m’n zijde door het zand, wat niet de meest slimme zet bleek. Helemaal toen ik via de smalle paadjes door de stugge planten naar Vale da Telha ging. Ik kon op een gegeven moment niet anders dan de fiets optillen, wat me flink wat spierverzuring en zweetdruppels kostte. Echter, het viewpoint met het fenomenale uitzicht op de goudkleurige baai deed me direct beseffen dat ik dit niet had willen missen. Echt supermooi.

Iemand vertelde me later dat je klauterend naar beneden kan gaan, al zou ik eerlijk gezegd niet weten waar deze afdaling begint.

 

Praia do Canal

Ongerept en verwilderd, zo zou ik Praia do Canal omschrijven

Praia do Canal is het strand wat het dichtstbij de cottage lag waar ik verbleef, op zo’n 7 kilometer afstand. Ideaal om er even met de mountaibike heen te crossen dacht ik. In het begin was dit inderdaad zo, maar na een tijdje werd de weg zo dramatisch dat ik stuiterend over de weg ging en er zowat koppijn van kreeg. De weg bestond uit zand met vastgeklemde stenen en ontelbare hobbels en kuilen. Ik zag rijsporen van auto’s en ik vroeg me af hoe de hell hier überhaupt auto’s konden rijden.

Heuvel op en heuvel af. Het was ook wel weer een tof avontuurtje.

Eenmaal beneden zag ik de woeste golven en een strand dat volledig uit stenen bestond. Geen zandstrand dus. Verder staat er een verlaten huis wat de setting een mysterieus tintje geeft. Vanaf de kliffen heb je indrukwekkende uitzichten en je kunt doorlopen of fietsen naar het al genoemde Praia da Arrifana, wat ongeveer 4 kilometer verderop ligt. Dit stuk is een onderdeel van de Fisherman’s Trail, waarover ik je verderop meer vertel.

 

Praia da Bordeira

Praia da Bordeira met haar vele zandduinen

Het laatste strand waar ik een kijkje heb genomen is Praia da Bordeira. Onderweg naar deze hotspot heb je absoluut niet het idee dat er hier een strand ligt, je voelt je eerder ergens aan het einde van de wereld. Maar als je aankomt blijkt er een mooi en wijde baai op je te wachten.

Toen ik Bordeira Beach bezocht was het nogal onstuimig en de golven erg wild. Ik heb een kleine wandeling gemaakt over het poederzand en ben even gaan relaxen in de achterliggende duinen. Langs het strand loopt trouwens ook nog een rivier die direct verbonden is met de oceaan.

Ik raad je aan om over de houten loopbrug naar de top van de kliffen te wandelen. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht. En bij het begin heb je de Bordeira Beach Bar waar je effe lekker een hapje en drankje kunt doen.

 

Typische bezienswaardigheden

Aljezur bezoek je wat mij betreft vooral voor de natuur, de stranden en de sfeer, niet zozeer vanwege de bezienswaardigheden. Die zijn er wel een aantal hoor, maar daar hoef je niet al te veel van te verwachten.

De bekendste trekpleister is de Castle of Aljezur die je bovenaan de heuvel in het oude gedeelte vindt. Je hebt daar een aardig uitzicht over de weilanden, de rivier en verderop zie je het nieuwe gedeelte van Aljezur liggen. Het kasteel zelf is redelijk vervallen.

Bij het kasteel heb je een leuk uitzicht op het nieuwe gedeelte van Aljezur

Wanneer je richting het kasteel loopt, kom je langs het Museu Municipal de Aljezur, waar je onder andere meer te weten kunt komen over de Arabische bezetting tijdens de 10e en 11e eeuw. Weet wel dat alles hier in het Portugees is, Engelse vertalingen ontbreken.

Weer een stukje verder, op weg naar het kasteel, ligt Igreja da Misericórdia, een klein kerkje wat er wel schattig uitziet. In het nieuwe gedeelte is trouwens ook nog de fraaie Igreja Matriz de Aljezur met haar grote klokkentoren. Je hebt er bovendien een gezellig pleintje met wat terrasjes.

 

Een huachuma-ceremonie bij Temple of the Earth

Temple of the Earth tijdens de zonsopkomst

De laatste dagen in Aljezur ben ik naar de Temple of the Earth gegaan, een plek voor healing even buiten het centrum, prachtig gelegen in de bergen. Ik heb daar een huachuma-ceremonie bijgewoond, wat een behoorlijk intense maar tegelijkertijd waardevolle ervaring is geweest.

Bij de tempel worden ook allerlei andere evenementen en rituelen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan yoga, zweethut-sessies, mannencirkels, source connection en zulk soort dingen. Het is echt een bijzondere plek en -zeker wanneer je spirituele interesse hebt- de moeite om naartoe te gaan.

Update mei 2023: de tempel is op dit moment gesloten omdat de eigenaren naar een nieuwe locatie zoeken. Je kunt ze wel contacteren via hun eigen website.

 

De Fisherman’s Trail hiken door het Costa Vicentina National Park

Wandelen door de natuur in het mooie Aljezur 🙂

Aljezur ligt middenin het uitgestrekte natuurpark Costa Vicentina, een beschermd gebied met ruige kustlijnen en ongerepte natuur. Hoogbouw vind je er niet, vandaar dat je er veel minder toeristen tegenkomt dan in bijvoorbeeld Lagos of Faro.

Vanuit Aljezur kan je wandelen of fietsen door gedeeltes van de Costa Vicentina, maar veel mensen kiezen er tevens voor om de inmiddels beroemde Fisherman’s Trail te lopen. Deze wandeling gaat van Porto Covo naar Lagos (of andersom) en is 226,5 kilometer lang. Je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de hike doen en starten in Aljezur.

Wildkamperen is overigens niet toegestaan, al ken ik iemand van de camping bij Olhão die de hele hike met een hangmat heeft gedaan. Is dat geen vet avontuur 🙂 ? Hij is me in Aljezur nog komen opzoeken.

 

Waar in Aljezur kan je lekker eten en drinken?

Wat een absolute aanrader is, is om pizza te gaan eten bij Arte Bianca. Je loopt via een trappetje omhoog en komt uit bij een leuk terrasje onder een olijfboom. En de pizza’s zijn er heerlijk.

Wist je trouwens dat Aljezur bekendstaat om haar lekkere zoete aardappels? Er wordt jaarlijks zelfs een festival gehouden waarbij deze plant centraal staat. Bij Pont’a Pé heb je een lekkere zoete aardappel-schotel met octopus. Seafood-liefhebbers raad ik aan om naar Cervejaria Mar te gaan.

Voor lekkere vegan food is het biologische Roots Aljezur een plek die je niet mag missen. Het is een fijne spot om even een ontbijtje te pakken, bijvoorbeeld een acai bowl.

Qua koffie kan je terecht bij Café do Mercado, het al genoemde Roots Aljezur of het wat hippere zaakje KOYO Speciality Coffees The Roastery. Of natuurlijk gewoon bij een van de terrasjes. Qua koffie zit je in Portugal eigenlijk overal wel goed is mijn ervaring.

Als je zelf kookt heb je de mogelijkheid om inkopen doen bij de Mercado Municipal, de Intermarché of het biologische zaakje BioLogico in Vale da Telha.

 

Hoe kom je in Aljezur?

Zelf ben ik vanuit Lagos met de bus naar Aljezur gegaan. Deze trip duurt ongeveer 50 minuten. Indien je van de andere kant komt, kan je in bijvoorbeeld Odeceixe een bus pakken, je bent dan 20 minuten onderweg. Je komt aan bij de Mercado Municipal.

Er is verder geen treinstation.

 

Hoe zit het met transport in Aljezur?

Zoals ik al aangaf is het 100% nodig om een auto of mountainbike te hebben als je in Aljezur bent. De stranden van Arrifana en Monte Clérigo liggen bijvoorbeeld 7-8 kilometer van het centrum af. Bovendien is de afstand tussen de verschillende stranden meestal minimaal 4 kilometer.

Zelf heb ik een mountainbike gehuurd bij Hashtag Bike Rental, veel andere plekken zijn er overigens ook niet. De Engelse eigenaar Nick is een coole gozer en heeft een heleboel mountainbikes staan. Tevens een aantal elektrische, mocht je dat willen.

 

Waar in Aljezur raad ik je aan om te overnachten?

Indien je een accommodatie middenin de natuur zoekt, dan is de cottage waar ik heb geslapen wat je zoekt. Je zit dan 6 kilometer buiten het centrum in de middle of nowhere.

Veel hostels heb je er verder niet, maar het Amazingh Design Hostel in het oude gedeelte en HI Arrifana Destination Hostel bij het strand zijn prima opties. Een chil surfhostel is Endless Summer Surf House in Vale da Telha.

Een tof guesthouse bij Arrifana Beach is het Arrifana Guest House. Je hebt er uitzicht op zee en de kamers zijn prettig.

Zoek je luxe en comfort, dan raad ik je aan om naar het Praia do Canal Nature Resort te gaan.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw