Olhão: is deze plek in de Algarve een bezoekje waard?

Nee, Olhão in het oosten van de roemruchte Algarve is voor mij eerlijk gezegd geen hoogvlieger als ik terugdenk aan mijn reis door Portugal. Dan heb ik het over het plaatsje zelf en de sfeer die er hangt. De nabijgelegen plaatsen Faro, Lagos, Odeceixe, Aljezur en ook Tavira vind ik in die zin veel meer hebben. Al is vergelijken met het veel uitgestrektere Lagos en Aljezur eigenlijk waanzin natuurlijk.

In tegenstelling tot de meeste Portugese plekken heb je in Olhão niet (of nauwelijks) de bekende smalle straatjes, mooie gebouwen en -buiten de haven- gezellige pleintjes met terrassen. Je kunt verder duidelijk merken dat men zich hier niet richt op toeristen, al is het vernieuwde havengebied absoluut een stap in die richting.

Maar hey, is het dan allemaal shit? Nee, zo wil ik dit artikel ook niet beginnen. Olhão heeft je zeker wel het een en ander te bieden hoor.

Je bezoekt het havenplaatsje vooral vanwege de mooie, ongerepte omgeving, waarbij het Ria Formosa Natural Park het meest tot de verbeelding spreekt. Als je het mij vraagt tenminste. Zelf ben ik in de buurt bovendien een maand op een hippie-camping geweest, wat een supergave ervaring was.

Enne, dat het er niet overloopt met toeristen heeft natuurlijk ook weer zo z’n charme, Olhão is daarom namelijk behoorlijk authentiek en karakteristiek te noemen.

Als jij van plan bent om Olhão te bezoeken, lees deze gids dan even door. Ik vertel je namelijk wat er te doen is, de bezienswaardigheden die er zijn en deel een aantal bijzondere slaapplekken met je.

Het centrum van Olhão

Het haventje van Olhao

Wanneer je aankomt in Olhão zal je niet direct het fijne gevoel krijgen wat je in veel andere Portugese plaatsjes wel vaak hebt. Zo heb ik het tenminste ervaren.

Er is een doorgaande weg met verkeer, je hebt er wat supermarkten en er is een overdekt winkelcentrum -Ria Shopping- om te shoppen. Dit deel van het stadje is simpelweg weinig boeiend. Zo’n 2 kilometer verderop heb je echter wel een stukje Olhão waar het bruist.

Ik heb het over de haven, lokaal bekend als Porto Recreio de Olhão. Je hebt er tevens een levendige boulevard met toeristenwinkels, een markt, bars en eetzaakjes die verse vis grillen. Dit hele gebied is vrij nieuw en heeft wat leven in de brouwerij gebracht in het anders zo slaperige Olhão. Verderop vertel ik je meer over leuke eettentjes die je er vindt.

Wat behalve rondstruinen en iets eten leuk is om hier te doen, is om er de zonsondergang te bekijken. De lucht kleurt vaak helemaal rood en zorgt met de in het water dobberende bootjes en het uitzicht op de schiereilanden van de Ria Formosa voor perfecte plaatjes.

 

Een boottocht naar het Ria Formosa National Park

Een van de boeiendste dingen om te doen in Olhão is zonder twijfel een boottocht door het Ria Formosa National Park, een uitgestrekt lagunegebied met moerassen, zoutpannen, eilandjes en talloze kanalen. Hier kan je bijzondere vogels, zeeleeuwen en oesters spotten.

Tijdens de tour stop je meestal bij een of twee eilanden, bijvoorbeeld op Culatra Island. Je luncht er met de groep en kunt erna de boel op eigen houtje verkennen.

Daarnaast is een kort bezoekje aan het idyllische Praia Deserta iets dat vaak bij de excursies zit inbegrepen. In de zomermaanden zal er bovendien gesnorkeld worden.

Je vertrekt vanuit de haven, waar je tevens je ticket regelt. Al kan je dit ook online doen, bijvoorbeeld via een platform als Get Your Guide.

 

Het ongerepte Praia dos Cavacos

Praia dos Cavacos is verre van een droomstrand, maar het is een fijne plek om uit te waaien

Vlakbij Olhão heb je Praia dos Cavacos liggen, een rustig strand waarvandaan je Armona Island ziet. Dit strand behoort overigens tot het Ria Formosa National Park.

Verwacht hier geen paradijsje of zo, het is vooral verwilderd en aan de ene kant heb je een gedeelte met moerassen en zoutpannen. Ik heb er zelfs een stuk zout uit een bergje gehakt en gebruikt om mee te koken. In het weekend is het er ietsje drukker, omdat locals dan een kijkje komen nemen.

In de omgeving kan je trouwens prachtige wandelingen door de natuur maken. Steek de N125 over en je bent volledig omringd door groen.

 

Kamperen op een hippie-camping

De caravan waarin ik verbleef, lachen toch?

Op loopafstand van Praia dos Cavacos ligt een funky camping waar ik een geweldige tijd heb gehad, en bijzondere mensen heb ontmoet. Je kunt er een hippie-caravan, tipi of houten hutje huren, je camper parkeren of zelf een tentje opzetten. Verwacht verder geen luxe, het is vrij basic en middenin de natuur.

Daarbij veranderen plekken als deze continu. Is er weinig toezicht, dan gaat de kwaliteit snel achteruit en voor je het weet is het een complete bende. Een vriend van me heeft er een jaar gewoond maar is uiteindelijk vertrokken omdat hij het er niet chill meer vond.

Dus, lees altijd de laatste reviews om goed om de hoogte te zijn. Check daarvoor de listings van de camping op Airbnb.

Hier kan je m’n hele verhaal lezen en vind je de contactgegevens en exacte locatie. Op het moment van schrijven is de camping niet te vinden op Google Maps, volgens mij omdat die officieel niet geregistreerd staat. Eigenlijk illegaal dus, maar goed, dat is de eigenaar z’n probleem en niet het onze denk ik dan maar.

Mocht je als workawayer aan de slag willen, dan kan dit trouwens ook op de camping.

 

Mountainbiken naar Tavira

Amandelbomen in de bloesem op de weg terug, prachtig!

Oké, dit is misschien een beetje teveel van het goede voor de meeste mensen, maar als je zin hebt in een avontuurtje door de countryside van de Algarve, is mountainbiken van Olhão naar Tavira erg vet om te doen.

En dan dus niet over de autoweg, da’s helemaal niks met de continu langs sjezende auto’s en trucks.

De tocht is twee keer 20 kilometer en brengt je langs velden met fruitbomen, amandelbomen die in bloesem staat (afhankelijk van wanneer je gaat), verlaten dorpjes en vrij ruige natuur. In het begin kom je bovendien door het plaatsje Fuseta met wat gezellige terrasjes.

Uiteindelijk beland je in het schattige plaatsje Tavira, waar je -als je net als ik deed op een terrasje langs de weg gaat zitten- het authentieke Portugese leven zult ervaren. Drink een espresso tussen de locals bij een café, eet verse vis aan het strand of pak de boot naar Ilha de Cabanas of Ilha de Tavira.

Deze fietstocht vond echt tof om gedaan te hebben, ook omdat het een idee was dat spontaan in me opkwam. Het stadje Tavira kon me verder niet heel erg boeien, al spreken anderen er vaak vol lof over. Ik had er door alle lovende verhalen misschien iets teveel van verwacht.

Benieuwd geworden? In dit verhaal vertel ik je alles over de trip die ik maakte.

 

Waar in Olhão kan je lekker eten en drinken?

Leuke en veelal authentieke eettentjes, het is een van die dingen die Portugal zo’n leuk land maakt. En in Olhão is vooral de seafood een aanrader, dagelijks komen vissers met hun bootjes de haven invaren om de vangst van de dag aan wal te brengen en te verkopen aan de lokale visrestaurants.

Een zo’n restaurant is Vai e Volta, waar je heerlijke vis van de barbecue kunt proberen. Daarnaast is Maré Shrimp & Stuff een eetzaak die goed bekendstaat voor wat betreft visgerechten. Beide zaken liggen in het havengebied, wat qua locatie een mooie en bruisende spot is om van een hapje en een drankje te genieten.

Over de haven gesproken, het is ook lekker om hier op een bankje te gaan zitten en met één (of twee 😉 ) bolletjes ijs te genieten. IJssalons genoeg, maar São Gelados springt er voor mij bovenuit.

Zoek je een leuk tentje om te lunchen en iets anders dan de geijkte Portugese eetzaak? Check dan Figo de Pita – Brunch & Bowls. Ze hebben er bovendien veel vegetarische en vegan-opties om uit te kiezen.

Verrassend genoeg vind je ook best wat goede sushi-tenten in Olhão. Restaurante Japonês is een plek waar mijn reisgenoten op de camping helemaal lyrisch over waren.

Qua Aziatisch eten is tevens het Bamboo Rooftop Restaurant bij de haven een toppertje.

Ben je net als ik een fan van de Indiase keuken? Dan word je met Restaurante Indian Hut 2 op je wenken bediend. Bestel een knoflook-naan met curry of ga voor een biryani-rijst en laat je smaakpapillen de rest doen 🙂 .

Meer zin in kebab? Dan is de Kebab Hut jouw ding.

Voor een lekker kopje koffie met een gebakje of een ‘pastel de nata’ is Santana Caffe in hartje centrum een aanrader om heen te gaan. Qua gebakjes etcetera is ook de bakkerij Padaria Algarvia een must om eventjes binnen te lopen.

 

Waar in Olhão raad ik je aan om te overnachten?

Allereerst is er natuurlijk de camping even buiten Olhão die ik hierboven al besproken heb.

Slaap je liever in Olhão zelf, weet dan dat het aanbod in hostels beperkt is. Hetzelfde geldt voor luxe hotels. Denk eerder aan een handjevol guesthouses en kwalitatief goede appartementen/Airbnb’s.

Twee fijne guesthouses zijn bijvoorbeeld het Zenit Guesthouse en het EntreCubos Guesthouse.

Of ga voor een eigen appartementje bij Lovely New House.

Qua hostels is OceanOasis prima, ze hebben er een kamer met enkele stapelbedden. Echter, verwacht niet dat het er per definitie volloopt met backpackers, daarvoor is Olhão simpelweg niet de bestemming.

Zoek je een luxe hotel? Real Marina Hotel & Spa voldoet zonder twijfel aan al je wensen.

 

Hoe kom je in Olhão?

Zelf ben ik van Faro naar Olhão gelopen, al raad ik je dat niet persé aan haha. Dit is namelijk zo’n 20 kilometer en met een backpack op je rug vrij pittig. Wat deed ik mezelf aan? Tja, soms ben ik nogal een apart iemand realiseer ik me 😉 . Ik verkeerde in een soort staat van het boeit me allemaal niet meer, ik had er namelijk een typische horrornacht opzitten in een gaar hostel vlakbij de luchthaven van Faro.

Anyways…

Vanuit Faro kan je de trein naar Olhão pakken, je bent dan 10 minuten onderweg. Er gaan ook bussen, de reis duurt dan een minuut of 25.

Verder kun je anuit Tavira je Olhão eenvoudig bereiken. Met de trein doe je er een half uurtje over en met de bus 45 minuten.

Een andere optie, tot slot, is om een auto te huren in bijvoorbeeld Faro en zo zelf richting Olhão te karren. Dit is zeker een aanrader, omdat je zo ook makkelijk de binnenlanden in kunt gaan en niet afhankelijk bent van het (beperkte) openbaar vervoer die kanten op.

 

Op zoek naar een leuke route door Portugal?

Na mijn reis van 6 maanden door Portugal heb ik de mooiste plekjes en unieke tips voor je verzameld en gebundeld in Backpackgids Portugal.

Zoek je nog een toffe route door dit prachtige land of wil je gewoonweg meer weten over geheime en bijzondere plekjes die ik bezocht? En wil je niet te lang bezig zijn met plannen en snel op pad kunnen? Of ben je op zoek naar de ultieme roadtrip door Portugal? Schaf de gids dan aan.

 

Meer over Portugal lezen?

De Alentejo, wat was het hier bijzonder zeg…

Ik heb je nog zoveel meer te vertellen over Portugal. Zoveel moois 🙂 . Van de groene binnenlanden tot aan alternatieve spots in Lissabon. Maar ook de Azoren en Madeira komen aan bod.

Hier vind je alle Portugal-artikelen die ik voor je heb.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw