De ultieme gids voor je bezoek aan Madeira

Het relatief kleine -741 km2– vulkanische eiland Madeira heeft al meerdere keren de prijs van beste eiland in Europa gewonnen, al is het absoluut geen standaardeiland. Want denk je aan eilanden, dan komen er al snel wuivende palmen, hagelwitte stranden en helderblauw water in je op, ja toch?

Madeira is compleet anders.

Opmerkelijk is trouwens dat het eiland (veel) dichterbij Marokko ligt dan bij Portugal. En door de ligging is het er vrijwel altijd lekker weer. Ze wordt gekscherend ook wel eens ‘het Hawaii van Europa’ genoemd. En dit is dus niet vanwege de tropische stranden, want die heb je er niet.

Je begint in de gezellige hoofdstad Funchal en zal al roadtrippend kennismaken met variërende landschappen bestaande uit mistige bergtoppen, eeuwenoude oerbossen, epische uitkijkpunten, torenhoge watervallen, rustgevende riviertjes, kleurrijke bloemen, verwilderde jungle en charmante dorpjes.

Het is al met al een walhalla voor natuurliefhebbers die zin hebben in een actieve vakantie en houden van hiken. Er zijn honderden wandelpaden aangelegd om je te vermaken. Ze variëren van 45 minuten tot een hele dag. Kom je om te chillen op het strand, dan zou ik gewoon lekker op het vasteland van Portugal blijven, bijvoorbeeld in Lagos.

In deze gids vertel ik je alles over bloemeneiland Madeira, inclusief bezienswaardigheden, leuke hikes, accommodaties, handige tips met betrekking tot vervoer en hoe je er kunt komen.

Bestemmingen en bezienswaardigheden op Madeira

Wat kun je zoal doen op Madeira? Welke bezienswaardigheden zijn er? In het gedeelte hieronder vertel ik je er alles over.

 

Funchal

Funchal ziet er zo uit als je met de kabelbaan naar boven bent gegaan

De hoofdstad van Madeira is het gezellige Funchal. Dit is bovendien de plek waar je in de buurt zal landen als je aankomt met het vliegtuig.

Wat is er te doen in Funchal?

Wandel naar het St. Tiago Fortress in het oude centrum en geniet van het mooie uitzicht op zee. Doe erna een drankje op een van de terrasjes. Wat daar tevens de moeite is in het ‘Centro Historico de Funchal’, is om street-art te bewonderen.

Een andere aanrader is om de Funchal Cable Car te pakken naar de hoger gelegen Madeira Botanical Garden in het dorpje Monte. Je hebt daar een gaaf zicht op Funchal met haar witte huisjes en terracotta daken.

Loop verder de rijkelijk versierde Igreja do Colegio Sao Joao Evangelista binnen, en geniet van alle prachtige schilderingen en decoraties die je in deze kerk vindt.

Struin je graag rond op traditionele markten? Ga dan naar de Mercado dos Lavradores, tevens bekend als de ‘Farmers’ Market’. Behalve een overvloed aan fruit en groenten kan je zien hoe ze op ambachtelijke wijze vis fileren.

Voetballers, tot slot, mogen niet vergeten om een kijkje te nemen in het CR7 Museu, een museum gewijd aan Cristiano Ronaldo. Tenzij je een die hard Messi-fan bent natuurlijk 😉 .

In de buurt is trouwens een van de bekendere gebieden om te hiken, namelijk rond Pico do Arieiro. Ik vertel je er meer over in het volgende kopje.

 

Pico do Arieiro

De PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Met een hoogte van 1.818 meter is Pico do Arieiro een van de hoogste toppen van Madeira. Je kunt de auto parkeren op 50 meter van het viewpoint en ik raad je aan om er tijdens de zonsopkomst of zonsondergang naartoe te gaan. De uitzichten die je dan hebt zijn echt fenomenaal, bij helder weer tenminste.

Rond de top heb je flink wat mogelijkheden om rond te lopen, je zal je er dus prima vermaken. Doe wel goede schoenen aan trouwens.

Span je je liever wat meer in? Maak dan de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1 Vereda do Arieiro), met 1.862 meter de hoogste berg van Madeira. Weet wel dat dit zo’n beetje de populairste hike van Madeira is en je dus flink wat mensen tegen zult komen. Vind je heen en terug lopen -11 kilometer- wat veel van het goede? Vanuit Pico Ruivo vertrekken busjes terug richting Pico do Arieiro.

Goed om te weten: met ‘PR’ worden veel van de wandelroutes op Madeira aangegeven.

Camacha

Indien je nog een leuke plek zoekt tussen Funchal en de luchthaven, dan het landelijke dorpje Camacha een aanrader om te stoppen. De groene heuvelachtige omgeving is prachtig en je kunt er de Camacha – Levada do Caniço hiken. In ongeveer 2 uur kom je langs diverse landschappen en uiteindelijk in Caniço

Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen aan het eind van je roadtrip op Madeira, als je niet nog een keer naar Funchal wilt en graag vlakbij de airport een slaapplek hebt. Overnacht in een mooie vakantieboerderij zoals Casas de Pedra en sluit je reis in stijl af.

 

Fanal Forest

De surrealistische setting in de Fanal Forest

De Fanal Forest is een eeuwenoud mysterieus laurierbos waar vaak een dikke laag mist hangt, vooral wanneer het wat bewolkter is op Madeira.

De takken van de bomen hebben kronkelende vormen en de stammen zijn veelal bedekt met mos. En je bent hier niet alleen, want in het bos leven een hoop koeien. Knipper een keer met je ogen en ze kunnen zomaar ineens voor je neus opduiken, die kans is groot bij de Fanal Pond.

In het bos heeft men twee wandelroutes aangelegd: PR13 en PR14.

Soms kan je slechts een paar meter vooruitkijken, het is daarom handig als je de app van Maps.me bij de hand hebt. Zeker wanneer je van de wandelpaden bent afgeweken.

Echter, het is er lang niet altijd mistig. Het kan er bijvoorbeeld net zo goed zo uitzien:

Nog steeds mooi, maar natuurlijk een stuk minder spannend 🙂 .

 

Anjos Waterfall

Lijkt het je wat om onder een waterval door te rijden en op die manier de uniekste carwash ever te krijgen? Het overkomt je allemaal bij de Anjos Waterfall, die je rond Ponta do Sol vindt. Je rijdt over een kronkelende weg langs de grillige kust van Madeira, waarna je ineens een enorme plons water van een rotswand midden op de weg ziet kletteren.

Weet wel dat je deze spot waarschijnlijk niet voor jezelf hebt, het is zo’n typische Instagram-plek die toeristen aantrekt om een foto te schieten.

 

Miradouro do Cabo Girão

Ben je van de uitkijkpunten maar wil je het net even wat spannender maken dan normaal? Ga dan naar Miradouro do Cabo Girão, een platform dat geheel uit glas bestaat en waar je bijna 600 meter de diepte inkijkt. Een behoorlijke uitdaging als je hoogtevrees hebt kan ik je zeggen.

Wel vertel ik er direct bij dat het hier meestal vrij druk wordt en dat file-lopen geen uitzondering is. Ga daarom bij voorkeur wat vroeger in de ochtend. Dan ben je de welbekende volgepakte touringcars voor.

 

Andere uitkijkpunten op Madeira

Madeira barst trouwens van de uitkijkpunten. Als je aan het rondtoeren bent kan je eigenlijk continu stoppen om te genieten van de meest indrukwekkende vergezichten. Enkele andere aanraders zijn bijvoorbeeld Calhau da Lapa, Miradouro do Espigão, Miradouro da Raposeira, Miradouro do Massapez, Miradouro do Fio, Miradouro Ponta da Ladeira, Miradouro da Ponta do Rosto, Miradouro da Pipa en Ribeira do Inferno.

Ook wil ik Miradouro da Garganta Funda nog even genoemd hebben. Behalve het uitzicht heb je hier namelijk een 140 meter hoge waterval om te aanschouwen.

Wat verder leuk is, is om naar Miradouro do Teleférico das Achadas da Cruz te gaan. Je kunt er met de kabelbaan naar beneden en weer naar boven gaan, wat een toffe ervaring is. Je kunt tevens te voet afalen en daarna de kabelbaan terug omhoog pakken.

 

Levada-wandelingen

De indrukwekkende Risco-waterval die je tijdens de PR6.1 tegenkomt

Wat je verder zeker gedaan wilt hebben is een van de ‘levada’-wandelingen, waarbij je langs irrigatiekanalen -een levada dus- door de jungle loopt. De meeste van deze levada-tochten vind je rond de Rabaçal Valley.

Hieronder enkele aanraders:

  • De PR6 25 Fontes en de bijbehorende PR6.1 naar de Risco Waterfall. Reken op ongeveer 3,5 wandelen. Het hoogtepunt is de Risco-waterval, die van 100 meter naar benden stort.
  • PR 6.2 Levada do Alecrim. Je wandelt door het weelderige Laurissilva-bos en je komt bij diverse watervallen uit. In totaal ben je 3 tot 3,5 uur onderweg.
  • PR7 Levada do Moinho. Een wandeling van zo’n 3,5 uur die je langs het platteland, watervallen, een tunnel en mooie bossen brengt. Maar let op, de steile afgronden stellen je hoogtevrees zo nu en dan op de proef. Je kunt deze hike combineren met Levada Nova.
  • PR9 Levada do Caldeirão Verde. Een hike van 4 tot 5 uur dwars door groene landschappen die eindigt bij een waterval.
  • Vereda do Larano. Een gave kustwandeling met fraaie uitzichten die 5 tot 6 uur duurt.
  • PR18 Levada do Rei. Deze hike van 3,5 uur biedt weidse uitzichten op de landbouwgronden van São Jorge en Santana. Je loopt ook onder een waterval door.

 

Curral das Freiras (Valley of the Nuns)

De nonnenvallei ligt in het hart van Madeira in een schitterende bergachtige omgeving. Curral das Freiras is het dorpje waar in 1566 de nonnen vanuit Funchal naartoe vluchtten toen Franse piraten de stad aanvielen en kwamen plunderen.

Klinkt spannend hè?

Je ziet hier helaas weinig meer van terug en zult het dus vooral met de verhalen moeten doen. Waarom kom je dan wel naar deze plek? Toch voornamelijk om te wandelen.

Een van de hikes die populair is in deze regio is PR 2 Vereda do Urzal, die ongeveer 4 uur (een kant op) duurt. Heen en terug ben je dus twee keer zo lang aan het lopen. Onderweg kom je door een dicht eucalyptusbos met immense bomen en pure inheemse natuur. Je passeert bovendien diverse uitkijkpunten waar je de vallei en het bergachtige landschap ziet liggen. Soms is het wat eentonig, dat moet ik er wel bijzeggen.

Indien je geen energie voor hebt voor zo’n lange trip, kan je er tevens voor kiezen om simpelweg een gedeelte van de wandeling af te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een kilometer of tien heen en terug.

 

Seixal Beach

Seixal Beach is een mooie plek om de zonsondergang te bekijken

Madeira bezoek je zoals ik al aangaf niet zozeer voor de stranden, al is Seixal Beach absoluut een plaatje om gezien te hebben. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is dit een grijs getint zandstrand omgeven door groene bergen.

Er is tevens een natuurlijke rock pool waar je jezelf kunt verfrissen, wandel hiervoor naar Piscinas Naturais do Seixal. Je hebt er bovendien Poça das Lesmas. Meer zweminspiratie nodig? Een andere plek die ik je wat dat betreft aanraad is Piscinas Naturais de Porto Monìz. Of ga zwemmen met een view bij Complexo Balnear do Lido.

Seixal Beach is overigens een van de weinige zandstranden die je op Madeira ziet. De kustlijn bestaat vrijwel volledig uit kliffen, keien en rotsen. Een aanrader is om erheen te gaan tijdens het ondergaan van de zon, zoals op de bovenstaande foto te zien is.

Een ander tof strand met donker zand en omgeven door rotsen is Praia da Maiata, vlakbij Porto da Cruz. Het is een fijne plek om je dag in alle rust te beginnen met een picknick.

 

Santana

Een traditioneel driehoekig huisje in Santana

Santana is een bekend dorp waar je enkele traditionele driehoekige huizen met strooien daken kunt bekijken. In het Portugees noemt men ze ‘palheiros’. Het is overigens wel een typische toeristentrekpleister, dit merk je vooral aan het feit dat men de voormalige huizen heeft veranderd in souvenirwinkeltjes.

Het is echter zeker de moeite om even gezien te hebben, zo krijg je een idee hoe de mensen hier vroeger leefden. Ik zou er alleen geen uur voor omrijden, tenzij je niets wilt missen natuurlijk.

 

Ponta de São Lourenço

Hiken door de verlaten landschappen van Ponta de São Lourenço

Het 6 kilometer lange schiereiland Ponta de São Lourenço is de ideale plek als je van ruige kustwandelingen houdt.  Ze loopt van Caniçal tot de eilanden Ilhéu do Farol en Ilhéu do Desembarcadouro. Op het eerstgenoemde eiland vind je de Farol da Ponta de São Lourenço, de oudste vuurtoren van de Madeira-regio.

Op Ponta de São Lourenço heb je de PR8, een relatief eenvoudige wandeling van 2 tot 3 uur met mooie uitzichten. En omdat ze officieel tot het Reserva Parcial da Ponta de São Lourenço behoort, vind je er geen bebouwing en is alles er nog lekker ongerept. Vlakbij de parkeerplaats ligt bovendien het Miradouro da Ponta do Rosto, het uitkijkpunt dat ik hierboven al even noemde.

 

Flower Festival

Bezoek je Madeira in maart, april of mei, dan staat het hele eiland in bloei en word je omgeven door felgekleurde bloemen. Blauwe hortensia’s, paradijsvogelbloemen, trompetbloemen, witte aronskelken, zwanenbloemen, passiebloemen; je kunt het zo gek niet bedenken of het groeit er.

Bovendien ruik je op veel plekken de geur van verse citrusvruchten. Jaarlijks wordt bovendien het Madeira Flower Festival gehouden.

 

Chão Das Feiteiras

Zoek je nog een rustgevende plek in de natuur en word je net als ik helemaal gelukkig van graslanden met grazende schapen? Ga dan naar Chão Das Feiteiras. Leuk is om wat te eten en te drinken mee te brengen en er te picknicken. Neem wel je rotzooi mee, toeristen laten hier helaas nogal eens hun spullen achter.

Je hebt hier tevens de Ribeiro Frio to Chão das Feiteiras Levada, een wandeling van 2 tot 3 uur.

Overigens kan je ook met de auto door dit natuurpark rijden. Na iedere bocht word je weer verrast met nieuwe vergezichten.

 

Ga op zoek naar dolfijnen en walvissen

Dolfijnen spotten vanuit Funchal

Zwemmen met dolfijnen is een echte aanrader als je op Madeira bent. Goed om te weten is dat deze lieve beestjes goed beschermd worden en de touroperators er alles aan doen om ze een stressloze middag te bezorgen. Tijdens de tour zal je trouwens ook op zoek gaan naar walvissen.

De meeste tours vertrekken vanuit Funchal of Calheta, en je bent zo’n 2 tot 3 uur onderweg. Je hebt de keuze uit een speedboot- of catamaran-tour.

 

Surfen op Madeira

Surfen en Madeira, het is misschien niet de combinatie waar je direct aan denkt. Toch heb je op het eiland een paar toffe surfspots die menig surfhart sneller doen kloppen.

Stop bijvoorbeeld in het dorpje Jardim do Mar. Behalve surfen kan je hier bovendien ook suppen. Vlakbij liggen boeiende plekken zoals Miradouro da Raposeira en de wandeling Levada da Rocha Vermelha. Daarnaast kan je richting Prazeres rijden om de Levada Prazeres – Raposeira te gaan hiken. Trek hier 2 tot 4 uur voor uit.

Een andere leuke surfspot om te bezoeken is Porto da Cruz. Mocht je nog nooit gesurfd hebben en het willen leren, dan is Calhau Surfschool een goede plek om lessen te volgen.

 

Porto Santo

Praia do Penedo op Porto Santo

Op 2,5 uur varen van Funchal ligt het eilandje Porto Santo, waar een heerlijke ongedwongen, laidback-sfeer hangt. In tegenstelling tot op Madeira vind je hier wel een aantal goudgele zandstranden. Voorbeelden zijn Calheta Beach, Luamar Beach, Penedo Beach en Ribeiro Cochinho Beach.

Loop ook naar de top van Pico do Facho (516 meter) om jezelf te belonen met een weergaloos uitzicht op het turquoise water en de lange zandstrook. Leuk is verder om het eiland met de fiets te verkennen.

Je kunt er overnachten als je wilt, al is dit over het algemeen behoorlijk aan de prijs. Maar goed, soms zijn de ervaringen belangrijker dan de euro’s toch? Hier heb je een overzicht van de accommodaties op Porto Santo.

 

Welke adresjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Probeer een ‘Espetada’, dit is een stokje met rundvlees met zout, knoflook en laurierblaadjes. Het is een lokale specialiteit op Madeira. Een andere tip is om ‘Espada’ te proeven, een gerecht gemaakt van de Zwarte haarstaartvis, een behoorlijk griezelig zeedier. Of ga voor ‘Bolo do Caco’, krokant gebakken knoflookbrood. Het traditionele drankje van Madeira is Poncha, een fruitige cocktail op basis van rum. En natuurlijk de fameuze Madeira-wijn.

In Funchal heb ik een aantal aantal lokale tentjes voor je om een lekker hapje te eten. Om precies te zijn Rubi’s Snack Bar en Restaurante Snack-Bar “O Barrilinho”. Voor uitstekende hamburgers raad ik je The Snug Smoke House aan.

Goede koffiezaakjes heb je in Funchal genoeg, dus als koffiesnob zit je er helemaal op je plek. Aanraders zijn bijvoorbeeld MaiaCoffeeShop, Greenhouse Coffee Roaster en Niquita Coffee Shop. Bij de laatstgenoemde spot heb je bovendien lekkere snacks, mocht je zin hebben in een cheat day of gewoon behoefte hebben aan een vette hap.

Dan nog een aantal tips buiten Funchal. Ga sowieso naar The Beach Bar – Restaurant als je onderweg bent richting Jardim Do Mar. Tenminste, als je van goed eten -bijvoorbeeld seafood– met uitzicht op zee houdt 😉 . Een stukje noordelijker ligt Restaurante O Forno waar je allerlei lekkere grillgerechten hebt. In Porto Moniz is Conchinha een aanrader voor een gezonde hap, alles wordt hier vers bereid. De sapjes zijn er ook heerlijk trouwens. Tot slot is Paladares da Terra in Caniçal een fijne spot om voor een prikkie te lunchen, ideaal als je daarna São Lourenço wilt ontdekken.

 

Heb je een auto nodig op Madeira?

Een auto huren is absoluut aan te raden is als je Madeira bezoekt. Doe je dit niet, dan ben je veelal afhankelijk van tours, wat je over het algemeen meer geld zal kosten. Een partij die ik je aanraad voor de huur van een auto is Discover Cars.

Er rijden ook bussen op het eiland hoor, al zijn die niet zozeer op toeristen gericht maar met name op de lokale bevolking. Er worden daarom veel stops gemaakt, zo kan een ritje dat met de auto 1 uur duurt met de bus zomaar 2,5 tot 3 uur duren.

Ik raad je aan om bij aankomst op de luchthaven in Santa Cruz een auto te huren, dit is als gezegd  de makkelijkste manier om je op het eiland te verplaatsen. Op veel plekken kan je bovendien niet eens met het openbaar vervoer komen.

Een andere optie is om een mountainbike te huren en Madeira op die manier te verkennen. Fietsen is hier sowieso een prachtige ervaring.

 

Waar op Madeira raad ik je aan om te overnachten?

Ik kan hier natuurlijk niet voor heel Madeira accommodaties bespreken, vandaar dat ik het voor nu eventjes bij Funchal houd. Voor backpackers is het 29 Madeira Hostel een prima plek om te slapen. Als je graag een studio voor jezelf hebt raad ik je Apartamentos Turisticos Atlantida aan. Een fijn hotel met zwembad en een heerlijk ontbijt is het Terrace Mar Suite Hotel.

Voor alle overige plekken raad ik je aan om te kijken op Booking.com en daar leuke accommodaties met goede reviews te zoeken.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Het is handig om je tours online te boeken via Get Your Guide, zo hoef je ter plaatse niks meer te regelen. Je kunt het natuurlijk ook gewoon lokaal doen.

De meeste dingen op Madeira kan je echter gewoon zelf ondernemen, maar om bijvoorbeeld een dolphin and whale watching tour te doen is een boeking vereist.

 

Wat is de beste reistijd voor Madeira?

Madeira kent een aangenaam mild klimaat, wat betekent dat de temperatuur altijd tussen de 14ºC en 27ºC ligt, al kan het zo nu en dan natuurlijk net wat kouder of warmer worden. Het fijne aan dit klimaat is dat je het eiland het hele jaar door kunt bezoeken, al wordt april tot en met oktober als beste reisperiode gezien. Er valt dan simpelweg het minste regen en met temperaturen tussen de 21°C en 27°C is het er heerlijk.

De beste tijd om walvissen te spotten is overigens ook van april tot oktober, waarbij mei, juni en september als absolute topmaanden worden beschouwd. Dolfijnen zijn er eigenlijk altijd wel.

 

Welke route is leuk voor Madeira?

In Backpackgids Portugal heb ik een te gekke route uitgestippeld voor Madeira. Tijdens deze epische reis kom je zowel op bekende als meer geheime plekjes terecht.

Een andere optie is om Funchal als uitvalsbasis te gebruiken en elke dag vanuit daar leuke plaatsen te bezoeken. Het ligt er een beetje aan van welke manier van reizen je houdt.

 

Hoe kom je op Madeira?

De meeste mensen pakken in Lissabon (1 uur en 45 minuten reistijd) of Porto (2 uur reistijd) het vliegtuig naar Madeira. Ook kan je direct vanuit Amsterdam naar Madeira vliegen, je bent dan zo’n 4 uur en 10 minuten onderweg.

De luchthaven van Madeira heet Funchal International Airport en ligt in Santa Cruz, op zo’n 10 kilometer ten noordoosten van Funchal.

Je hebt echter ook de mogelijkheid om vanuit Portimão met de veerboot te gaan, je kunt dan je auto meebrengen. Weet wel dat deze tocht zo’n 24 uur duurt.

Enne, mocht je nog meer avontuur zoeken, dan kan je vanaf Madeira doorvliegen naar Ponta Delgada op de Azoren.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw