Waarom aan ‘de norm’ voldoen?

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg,” is een kreet die je vast wel kent. Als je aan ‘de norm’ voldoet, dan ben je goed bezig.

Ja toch?

Het is iets waar ik me absoluut niet mee identificeer.

Even terug naar ‘de norm’: wat is dit eigenlijk?

Carrière maken, samenwonen, een gezinnetje stichten? In het weekend afspraken plannen en doordeweeks routinematig doorkomen? Vrijdagmiddag sociaal afsluiten in de kroeg? Altijd maar roepen dat je ‘druk’ bent?

De bovenstaande dingen lijken inderdaad normaal, aangezien veel mensen hun leven op zo’n manier invullen.

Echter, is het zo omdat iedereen “A” zegt jij dat ook moet doen?

Nee toch? Maar waarom doet 99% het dan?

Als je er gelukkig van wordt, oké. Maar als het tegenovergestelde waar is, dan ga je er toch niet mee door?

Dat doen wat als ‘normaal’ wordt beschouwd, is een soort automatisme denk ik. Afwijken is al snel iets negatiefs.

Indien je ervoor kiest om een andere weg in te slaan, dan kun je door velen nogal eens als ‘vreemd’ of ‘gek’ worden bestempeld. In veel gevallen zal je ook te maken krijgen met mensen die je totaal niet begrijpen en eigenlijk nauwelijks serieus naar je verhaal luisteren.

Het is in ieder geval wel iets waar ik mee te maken heb gehad, en nog steeds.

Wanneer mensen vragen wat ik doe, dan leg ik uit dat ik artikelen schrijf voor deze website. De reacties zijn dan vaak erg positief.

Als ik dan vervolgens vertel dat ik boeken heb geschreven, deze verkoop en kies voor een avonturenbestaan, dan zie ik (in Nederland) vaak mensen ja-knikken maar nee denken. Dat ik mezelf dit niet verbeeld, blijkt wel uit de opmerkingen die gemaakt zijn:

“Hé weet je, ik heb een goed idee waar je een bedrijf mee kunt beginnen.”

“En je toekomst dan?”

“Moet je geen baan gaan zoeken?”

Als ik (nogmaals) uitleg dat ik op deze manier wil leven, is er een volgend ‘probleem’:

“Is het niet veel te eenzaam wat je doet?”

Ik heb toch gezegd dat dit is wat ik nu wil?

Ook heeft de buurman van mijn moeder wel eens gezegd:

“Hij had gewoon moeten gaan werken, dat was veel beter voor hem geweest.”

Hoezo ‘beter’? En alsof ik niet werk?

Zeker wel, alleen ik kies voor een totaal ander pad. En juist dat is voor veel mensen niet te begrijpen. Simpelweg omdat het iets anders is dan de gangbare norm die door nagenoeg iedereen wordt herkend en geaccepteerd.

En als iets te mooi klinkt om waar te zijn, kan het toch niet? Hoe kun je nou leven zonder minimaal 40 uur te werken en zonder iets op te bouwen? Je begrijpt dat ik sarcastisch ben.

Doen wat anderen doen en denken dat dit normaal is zonder echt te luisteren naar wat je gevoel zegt? Het gaat om je leven hè, niet zomaar iets.

Wel moet ik zeggen dat -misschien door het afwijken van deze norm- de verbondenheid met veel mensen waarmee ik vroeger omging, een stuk minder is geworden. Als ik ze zie is het heel gezellig hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar gevoelsmatig ben ik (soms) ver verwijderd.

Dit is onder meer zo omdat de manier waarop we leven, haaks op elkaar staat. Ik heb geen vriendin, geen eigen woning, geen vaste baan, geen dik inkomen en ik ben al helemaal niet bezig met de toekomst.

Ook ben ikzelf, door hectische gebeurtenissen in de afgelopen jaren, simpelweg best wel veranderd. Ik ben meer op mezelf geworden.

Al met al zijn er steeds minder raakvlakken.

Jammer, maar het leven loopt zoals ’t loopt. Al is het gevoelsmatig niet altijd zo eenvoudig.

Vaststaat dat ik in ieder geval m’n eigen norm heb gesteld en m’n leven niet door anderen laat bepalen. Eén waar ik achtersta. Eén waarbij ik mezelf kan zijn.

Waaruit deze norm bestaat?

Vrijheid, geluk, ‘levelen’ met mensen en positieve energie. Alles wat daarbuiten valt, laat ik liever zo veel mogelijk aan me voorbijgaan. En tja, dat niet iedereen me begrijpt, is dan maar zo.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
20 Antwoorden
 1. Rhode

  Hey Robbert,

  Ik herken mezelf zo erg in deze blog. Heel mooi verwoord.
  Mensen in mijn omgeving zijn vaak zo hard in hun reacties. Dan vragen ze bijvoorbeeld waarom ik reizen zo leuk vind, zij vinden dan dat je net zo goed op tv natuur programma’s of andere programma’s van bepaalde landen kunt zien. alsof dat ook maar enigzinds hetzelfde is.

   1. Stijn

    Hoi Robbert,

    Ik kan mij heel erg vinden in jou woorden. Deze maand moet ik DE keuze maken. Verder studeren of toch een jaar reizen. In vergelijking tot mijn omgeving ben ik ‘laat’ met studeren, terwijl ik nog maar 19 ben.

    Het is moeilijk om de stap te zetten die ons uit onze vertrouwde patronen haalt. Want mensen die buiten de norm vallen zijn ‘raar’, toch? Nee, mensen die buiten de norm vallen zijn dapper en inspirerend.

    Stijn

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Stijn,

     Wat maakt het inderdaad uit of je op je 24e of 26e klaar bent met studeren? Ik zou gaan voor wat extra levenservaring, zeker als dat voor nu goed voelt…

     Mooie woorden trouwens!

     Groet, Robbert

  1. Sanne

   Hi Robbert,

   Bedankt voor deze fantastische blog. Dit had ik nodig. Ik ben altijd een persoon geweest die het avontuur opzoekt en vooral mijn eigen leven leeft. Ik kom uit een familie waar de normen een grote rol spelen in het leven. Ik ben altijd het buitenbeentje geweest in mijn familie. In mijn familie draait het vooral om werken, het huisje, boompje, beestje idee. Ik sta nu een beetje stil, omdat ik ben afgestudeerd en eigenlijk niet echt het werk kan vinden waar ik voor leef. Ik wil de vrijheid opzoeken, gaan en staan waar ik wil en niet volgens een vast patroon leven. Een avontuur opzoeken en leven zoals ik dat wil. Je hebt me geïnspireerd! Ik ben blij te zien dat er meer mensen zijn die niet naar de algemene normen leven. Bedankt!

   Groetjes,
   Sanne

 2. Rick

  Hoi Robbert,

  Ik ben Rick, 18 jaar oud en ben dit jaar voor het eerst in mijn eentje gaan backpacken. Ongetwijfeld de mooiste tijd van mijn leven, dat gevoel ken jij natuurlijk als geen ander. Dit jaar ga ik (natuurlijk) weer backpacken. Helaas heb ik nog te dealen met school wat ik wel af wil/moet maken, omdat ”het hoort”. Ik zet mijzelf ook steeds af tegen dingen die ik tegen mijn zin in doe. Maar als ik besluit om die manier van leven te gaan volgen, moet ik toch ergens mijn geld mee zien te verdienen. natuurlijk gaat het mij niet om de hoeveelheid. het gaat mij erom dat ik rond kan komen. Ik vraag me alleen af wat ik zou kunnen doen om te reizen en ook rond te komen. ik ben al enige tijd opzoek.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Rick,

   Jij bent er al vroeg bij!

   Er zijn meerdere mogelijkheden. Ben je ergens goed in? Dan kun je bijvoorbeeld je diensten aanbieden tegen een uurtarief of projectprijs. Ook kan je natuurlijk tijdens je reis, bijvoorbeeld in Australië, een leuk centje verdienen. Een andere optie is om een eigen business te ‘bouwen’ waarbij je overal ter wereld kunt werken en enkel een laptop nodig hebt 🙂 .

   Hopelijk kun je er wat mee!

 3. Laurie

  Hi Robbert,

  Bedankt voor je mooie woorden. Ik denk dat je een hele wijze jongen bent.
  En voor mij in ieder geval heel inspirerend.
  Vandaag heb ik de keuze gemaakt om een jaar naar Australie te gaan… ik heb mijzelf 2 maanden de tijd gegeven om te achterhalen wat ik nu wil, werken of studeren?
  Nee, ik wil reizen, de wereld zien. Dan maar raar in iemands anders ogen.
  Maar ik vind het dood echt, dat moet ik er wel bij zeggen.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Laurie,

   Wat is wijs hè 😉 ?

   Mooi om te horen dat je je hart volgt. Spannend is het zeker, maar zonder spanning is alles ook maar voorspelbaar toch?

   Fijne reis alvast!

 4. Steven

  Hey Robbert,

  heel veel respect voor je keuze. Het lijkt makkelijk, maar is het eigenlijk niet. Denk dat heel veel mensen hier al aan gedacht hebben , maar het nooit gedurfd hebben.
  Soms moet je gewoon je hart en gevoel volgen, niet altijd de rede en het verstand.
  Intussen ben ik al op iets rijpere leeftijd (53) en heb ver reizen nog maar een paar jaar ontdekt, maar ben er wel volledig aan verslaafd.
  Veel plezier nog op je reizen en hou ons op de hoogte hé.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Steven,

   Thanks!

   Makkelijk is het zeker niet, maar als het gevoel duidelijk is, dan is dat wat mij betreft de way to go… Natuurlijk, als je allerlei verplichtingen hebt, is dit allemaal wat lastiger….

   Ik zie het ook maar zo: de keuzes die ik nu maak zijn niet iets definitiefs of zo. Sowieso houd ik niet zo van het woordje ‘definitief’. Ik probeer gewoon te doen waar ik me op het moment zelf lekker bij voel.

   En op de hoogte houd ik je zeker 🙂 .

   Groet, Robbert

 5. Ineke

  Hallo Robert.
  Pas op mijn 55 begonnen met reizen . Ik ben nu 3 x in Azië geweest en de sfeer pakt me ..
  Ik ben nu bijna 57 en weduwe sinds 2 jaar. Ik denk erover om 3 maand alleen te gaan reizen door Azië om te kijken of het bevalt om voor langere tijd alleen te zijn. Ik ga dus zeker je boek aanschaffen. Hoe doe jij dat met de verschillende visums?

 6. Peter

  Hoi Robbert,

  Ik kan me inleven in je verhaal.
  Gevoel van vrijheid is voor mij ook belangrijk en ik kan me ook al jaren niet vinden in wat de standaard is in deze maatschappij en krijg steeds meer het gevoel te gaan reizen.
  Dat terwijl ik nooit verre reizen heb gemaakt. Maar hier in Nederland zit ik “vast” in uitzichtloze situatie waar ik me niet gelukkig voel.
  Ik ben 40 en ben met een minima inkomen al 2,5 jaar aan het sparen om naar Indonesië te gaan backpacken voor een week of 3 / 4.
  Ik hoop dat het me goed bevalt en mij persoonlijk ook ontwikkeld zodat ik ook buiten de standaard durf te gaan leven want eng vindt ik het wel, zeker de eerste keer.
  Geld is wel een nadeel van reizen, het kost zo veel en mijn inkomen is erg laag.
  Ik vind je site erg informatief!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Peter,

   Dankjewel voor je verhaal.

   Je zegt dat de kosten een nadeel van reizen zijn, maar reizen (in Zuidoost-Azië) is goedkoper dan leven in Nederland 😉 .

   Succes met je plannen!

   1. Peter

    Ja, vooral vliegtickets zijn een grote hap uit het budget.
    Als je daar eenmaal bent is Azie betaalbaar.
    En inderdaad, in Nederland gaat het inkomen grotendeels op aan vaste lasten.
    Dank je wel Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw