Maakt reizen gelukkig?

Veel mensen zijn op zoek naar geluk en het komt regelmatig voor dat op reis gaan hiermee wordt geassocieerd.

Maar is dit terecht? Wat denk jij? Maakt reizen gelukkig?

Laat ik eens beginnen met een wetenschappelijk feitje: een studie toont namelijk aan dat geld uitgeven aan ervaringen een mens gelukkiger maakt dan wanneer het wordt besteed aan materiële dingen.

Dit zegt in andere woorden dat je beter je verdiende euro’s kunt uitgeven aan bijvoorbeeld een reis dan aan een nieuwe iPhone. Een andere telefoon is even leuk, maar zoals je waarschijnlijk wel weet, ben je er al vrij snel aan gewend. Het ‘geluk’ dat je ervaart, is slechts van korte duur.

Met nieuwe ervaringen ligt dit net even anders. Een ervaring is écht onderdeel van jou, terwijl spullen los van je staan. Ze zijn niet met je verbonden, ondanks dat mensen er wel hun identiteit aan kunnen ontlenen.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die een Ferrari rijdt en zichzelf daarom ‘cool’ vindt. Of een persoon die altijd de nieuwste gadgets heeft en zichzelf als ‘innovator’ ziet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Echter, of deze mensen gelukkig zijn, is de vraag.

Maar goed, even terugkomend op de vraag of reizen gelukkig maakt. Een definitie van geluk op encylco.nl, is de volgende:

“Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden.” Volgens wikipedia kunnen hierbij verschillende emoties aanwezig zijn, bijvoorbeeld vreugde, ontspannen- en vrolijkheid.

Eén ding is in ieder geval zeker: geluk is voor iedereen anders.

Maar dat de nieuwe dingen die je meemaakt een positieve invloed gaan hebben, dat ligt voor de hand. Dit zeg ik op basis van het eerder genoemde onderzoek, maar ook vanwege m’n eigen ervaringen die ik met reizen heb.

Persoonlijk voel ik me bijvoorbeeld op reis altijd een stuk fijner dan thuis wanneer ik veel dezelfde dingen doe en relatief weinig meemaak. Toeval? Ik denk het niet.

Trouwens, ook de mindere kanten van een reis kunnen bijdragen aan jouw geluk. Niet op het moment zelf misschien, maar later wel.

Denk maar eens na: die situaties waarin alles mis leek te gaan. Ze vormen vaak de perfecte inspiratie voor een niet-standaard-verhaal waarover je (hard) kunt lachen met vrienden en familie.

Zelfs als ik terugdenk aan de periode dat ik me doodziek voelde in de Filipijnen, word ik een beetje gelukkig. Niet omdat ik me slecht voelde, maar puur omdat de hosteleigenaresse (Isabel) zo goed voor me zorgde.

Persoonlijk vind ik het wel van belang om ervaringen te blijven opdoen. Als dit (te) lang uitblijft en er weinig nieuws gebeurt, merk ik dat ik al snel wat minder in m’n vel zit. En daar gaat een nieuwe iPhone echt geen verandering in brengen.

Oh voordat ik het vergeet: je hoeft niet perse te gaan backpacken om nieuwe dingen mee te maken en je gelukkiger te voelen. Je kunt het natuurlijk ook dichterbij zoeken. Echter, zelf merk ik dat op reis de ervaringen als het ware voor het oprapen liggen, terwijl dit thuis (veel) minder het geval is.

Geld uitgeven is overigens ook geen must. Ervaringen opdoen, daar gaat het om. Of ze iets kosten, is onbelangrijk.

Over geld gesproken…

De reizen en gebeurtenissen in mijn leven hebben me een stuk minder materialistisch gemaakt dan dat ik was. Dure kleding boeit me bijvoorbeeld totaal niet meer. Ik probeer me te focussen op dingen die bijdragen aan een goed gevoel op de lange termijn.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw