9 redenen waarom mensen gaan backpacken

Waarom reizen mensen? In dit artikel bespreek ik negen ‘drijfveren’ die personen -zoals jij en ik- ertoe aanzetten om te gaan backpacken. Aangezien jij een (potentiële) backpacker bent, ben ik benieuwd of jij je in veel van de onderstaande punten kunt vinden. Ikzelf in ieder geval wel 🙂 .

 

“Ik nodig je uit om even verder te lezen en te kijken welke van de volgende negen redenen op jou van toepassing zijn.”

 

Mensen gaan backpacken, omdat?

 

1. Om iets totaal anders te ervaren dan dat je gewend bent

Bestemming onbekend
Credits: Nicolas Raymond, Flickr

Back home, oftewel tijden je ‘veilige’ leventje thuis, word je niet iedere dag geconfronteerd met nieuwe dingen. Het gaat allemaal z’n gangetje, je doet je ding, maar echt spannend is het allemaal niet.

Hoe is het om low budget in een slaapzaal met 20 andere backpackers te slapen, een scooter te rijden in Azië of door de woestijn van Australië te trekken? En hoe voel jij je zonder je vertrouwde omgeving? Hoe zit het met kosten besparen als je gaat backpacken? Je hebt hier geen idee van, maar bent erg nieuwsgierig.

De tijd is daarom aangebroken om daar verandering in te brengen. Heb jij behoefte aan nieuwe ervaringen, anders dan dat je gewend bent? Dan is dit een goede reden om je backpack uit het stof te halen (of aan te schaffen) en te gaan reizen. Je bent toe aan ‘het onbekende’, ga ervoor!

Dit was voor mij persoonlijk één van de voornaamste redenen om na afloop van mijn studie in Azië te gaan backpacken. Na een zware periode op de Universiteit vond ik het tijd voor wat nieuws! Een wereld die compleet anders is, daar had ik behoefte aan. Zodoende vertrok ik die kant op.

 

2. Om een nieuw perspectief op het leven te krijgen

Wanneer je in een nieuwe omgeving terechtkomt, één die voor jou onbekend is, kan dit je de ruimte bieden om met een frisse, onbevooroordeelde blik naar het leven te gaan kijken.

 

Waar sta ik nu? Wat heb ik tot nu toe bereikt? Wat wil ik nog doen? Wie ben ik nu eigenlijk?

 

Dit soort levensvragen kun je vaak goed beantwoorden als je een lange reis gaat maken. Thuis heb je toch al snel wat anders te doen, of verval je in dezelfde denkpatronen omdat je niet wordt uitgedaagd. Buiten je vertrouwde omgeving ben je ‘verlost’ van externe factoren en kun je vrijuit denken. Je komt hierdoor dichtbij jezelf, dichter dan je misschien op voorhand had gedacht.

Dus, wil jij het leven en jouw rol daarin eens vanuit een andere hoek bekijken? Heb je inspiratie nodig om vervolgstappen te zetten? Ga dan backpacken en je zult zien dat je tot nieuwe, verkwikkende inzichten komt. Deze ideeën zullen je bovendien een brok nieuwe energie en inspiratie opleveren!

Overigens herken ik deze reden bij mezelf. Binnenkort, zo rond ga ik weer voor een lange onbepaalde tijd backpacken. De reden voor mijn vertrek is echter een andere dan jaren geleden toen ik klaar was met mijn studie (zie punt 1). Zo zie je maar dat je in de loop van de tijd andere redenen kunt krijgen om te gaan.

Persoonlijk denk ik trouwens wel dat hoe ouder je wordt (en hoe meer je meemaakt), hoe meer je jezelf gaat afvragen of wat je op dit moment doet (en wat je gedaan hebt), wel hetgeen is dat bij je past. Misschien zeg jij binnenkort je baan wel op om te gaan reizen, wie zal het zeggen?

3. Om verlost te zijn van de (sociale) druk en routines

Hippie
Credits: Fred Rockwood, Flickr

Het is nou eenmaal een gegeven dat, zeker als je werkt, het leven neigt naar eentonigheid. Veel dagen zijn hetzelfde doordat je te maken hebt met routineklussen. Daarbij, als je pech hebt, word je ook nog eens afgerekend als je de gestelde targets niet hebt behaald.

Je kent ‘het’ inmiddels allemaal wel. De écht spannende dingen ontbreken en laat nou juist dat hetgeen zijn waar jij behoefte aan hebt.

Ben jij dit zat? Wil je van deze eentonigheid en opgelegde druk verlost zijn? Ben je toe aan een break wil jij je eigen daginvulling bepalen? Dan vormt deze derde richtlijn jouw drijfveer om op reis te gaan.

Los van de routines en werkdruk, heb ik het hier ook over sociale druk. Dus ‘wat moet’.

Jij weet dat je op je reis compleet anders kunt zijn, oftewel je andere zelf. Je verlangt ernaar om lange haren te hebben (als jongen/man), om als hippie te leven of om je baard een half jaar niet te scheren. Helaas weet je ook dat dit in je vertrouwde omgeving niet goed mogelijk is. De maatschappij (en zeker je werk) verlangt toch iets van je, het ideale en geaccepteerde plaatje.

Ben jij het type dat tijdens het backpacken er compleet anders bijloopt dan anders -bijvoorbeeld met rasta’s 😉 – en is dit een reden voor jou om te vertrekken? Voel jij je als het ware bevrijd als je in je uiterlijk en gedragingen 180 graden kunt draaien? Dan is dit punt voor jou een grote reden om te gaan backpacken.

 

4. Om nieuwe mensen te ontmoeten

Nee, daarmee bedoel ik niet direct dat je het type ‘koos-vriendloos’ bent 😉 .

Het kennismaken met mensen van andere nationaliteiten en culturen kan een verrijking zijn voor jou als persoon. Buiten het feit dat personen uit andere landen doorgaans weer andere (verfrissende) dingen te melden hebben, kun je iemand tijdens een reis goed leren kennen.

Want zeg nou zelf, hoeveel nieuwe mensen leer je nog echt kennen als je afgestudeerd bent en eenmaal werkt? Veel, maar met hoeveel van die personen bouw je daadwerkelijk een goede (dieperliggende) band op?

Nu weet ik ook wel dat je tijdens je backpack-trip over het algemeen geen lange termijn-vrienden gaat maken. Maar tijdens het reizen hebben jij en andere backpackers wel de tijd voor elkaar, omdat jullie–over het algemeen- geen verplichtingen hebben. Hierdoor ontstaat de ruimte om elkaar goed te leren kennen en een band op te bouwen.

Zo heb ik verschillende personen slechts twee weken (of zelfs korter) gekend, maar heb ik in die periodes wel een relatief goede band met ze opgebouwd. Simpelweg door dagelijks met elkaar op te trekken en goede gesprekken te voeren. Gesprekken over het leven in plaats van over studie of werk.

Het ontmoeten van nieuwe mensen kan daarom een logische reden zijn waarom jij wilt gaan backpacken. A, om je horizon onder de mensen te verbreden en B, om nieuwe mensen écht goed te leren kennen in een relatief kort tijdsbestek.

 

5. Om meer over een land te weten te komen

Monniken-Myanmar

Waarom jij naar Azië wilt gaan? Omdat je gehoord hebt over het Boeddhisme en graag zelf kennis wilt maken met deze vredige religie. Zijn de mensen echt zo aardig als je over hoort en leest?

En hoe zit dat met Australië? Kan je daar echt zo goed surfen? Klopt het dat er Down Under meer dan 10.000 stranden zijn? Zijn de typische Outback towns net zo authentiek zoals je in de films ziet?

Je bent benieuwd en wil dit soort zaken graag zelf aan den lijve ondervinden. Je wilt je eigen mening gaan vormen, zonder invloeden van buitenaf. Het zou jammer zijn als jouw bucketlist wordt gevormd door meningen van anderen, nietwaar?

 

6. Om onafhankelijk te zijn

Dit argument gaat met name op voor degenen die besluiten om alleen te gaan backpacken. Hoe is het om helemaal alleen te vertrekken en op jezelf aangewezen te zijn?

Ga ik mezelf redden? Hoe zit het met eenzaamheid? Wat als ik op niets en niemand terug kan vallen?

Als je daar benieuwd naar bent en bovendien jezelf op dit vlak wilt ontwikkelen, is ‘onafhankelijkheid’ een legitieme reden om te gaan reizen.

 

7. Om het oermens in je los te maken

En hoe kan dat nou beter dan tijdens een lange reis, waarin jij jezelf uitdaagt om met weinig middelen te overleven.

Hoe is het om een meerdaagse jungletrekking te doen waarbij je er zelf voor moet zorgen dat je voldoende eten en drinken bij elkaar sprokkelt? Je wilt één worden met de natuur, daar waarvoor de wereld oorspronkelijk is bedoeld. Ik deed het in Cambodja 🙂 .

Dit soort zaken kan zeker een goed argument vormen om tot het besluit te komen om te gaan backpacken. Immers, vandaag de dag leven we met laptops, smartphones, tablets etcetera.

Hoe is het om zonder luxe te leven, of in ieder geval voor een bepaalde periode? Je wilt terug naar de roots en bent op zoek naar avontuur. Gelijk heb je 🙂 .

Zo ben ik op één van mijn reizen twee backpackers tegengekomen die zelf een jungletrekking wilden gaan ondernemen. Dus zonder gids en ranger. En dat door de jungle ergens in Maleisië.

Toen ik ze later sprak, bleek dat ze in de jungle waren verdwaald. Levensgevaarlijk, wetende dat daar onder meer gevaarlijke tijgers leven. Na een drietal dagen zijn ze weer veilig uit het oerwoud gekomen, godzijdank.

Nou is het bovenstaande voorbeeld misschien een uiterste, maar je snapt m’n punt 😉 .

 

8. Om bij te dragen aan de ontwikkeling van een land

Udawalawe-olifant-2

Jij bent die ene goedzak die gaat backpacken omdat je wilt helpen. Lang niet ieder land heeft het zo goed als wij in het Westen. Jij bent je hier terdege bewust van en wilt hier wat aan doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van vrijwilligerswerk

Voorbeelden zijn het lesgeven op een schooltje, het ondersteunen van nieuwe school- en ziekenhuisprojecten, het helpen op een boerderij, kinderen opvoeden in een weeshuis of het bijdragen aan het welzijn van bedreigde diersoorten.

 

9. Om bepaalde dingen een ‘plekje’ te geven

Je weet het allemaal even niet meer, het voelt alsof je ‘vast’ zit en niet meer verder komt. Eigenlijk heb je nog een hoop dingen om te verwerken en vragen om te beantwoorden. Thuis kom je helaas niet echt verder.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je de laatste jaren veel moeilijke dingen hebt meegemaakt. Denk hierbij aan overlijden(s) van belangrijke personen in je leven, ontslag(en), ziekte(n), teleurstellende relatie(s) enzovoort.

De bovenstaande ingrijpende gebeurtenissen kunnen voor jou een (erg) goede reden zijn om te besluiten te gaan reizen. Wellicht dat jij alles wat je de laatste tijd heb meegemaakt wél een plaatsje kunt geven als je gaat backpacken. Daarbij kun je eindelijk je hoofd eens helemaal leegmaken, iets dat thuis lastig is aangezien je daar steeds weer wordt geconfronteerd met de moeilijke situaties uit het verleden.

Afstand nemen (zonder daarbij je gevoel uit het oog te verliezen) kan je als herboren doen voelen! Bij terugkomst heb je hopelijk weer een hoop levenslust teruggevonden…

Tip: twijfel jij of je een ‘backpacker’ bent? Lees dan mijn artikel waaruit blijkt of jij wel of geen backpack-dna hebt!

 

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Herken jij jezelf in één of meerdere van bovenstaande punten?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Bren

    Zo, klopt als een bus. ‘Vastgeroest’ zitten in de periode net na je studie, een baan ingaan waar je na 3 maanden al van weet dit is het ook niet, een relatie die na bijna 10 jaar onverwacht uitgaat en al jaren ideeen om eens langere tijd te gaan reizen… dus nu 29, gespaard, baan opgezegd, 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in Afrika en nu over 1,5 week richting Zuid-Amerika voor minimaal 3 maanden en wellicht wel langer. Verstand op nul en gaan, nieuwe landen, natuur en cultuur. Heel veel zin in. Superblog trouwens, veel nuttige, interessante en leuke info en tips😀.

  2. Ikke

    Wat een leuke site! Je kan goed vertellen en ik herken mezelf in je verhalen.
    Ik heb ook mijn baan opgezegd en vertrek in oktober naar Colombia 🙂 ….en ik ben 32 😉

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw