13 redenen waarom mensen gaan reizen

Laat ik eens beginnen met een vraag: wat is voor jou de belangrijkste reden om te reizen?

Iedereen heeft verschillende aanleidingen om op reis te gaan, om die gewaagde sprong in het diepe te maken.

Wanneer ik jaren terug in de tijd stap en terugkijk naar mijn eerste backpackavontuur in 2011, was voor mij de drijfveer om los te breken van het gebruikelijke, en niet meteen als het perfecte modelmens na mijn studie te solliciteren en een baan te vinden. Ik zocht duidelijk iets nieuws en avontuurlijks. Ook voelde ik mezelf er simpelweg niet klaar voor om van negen-tot-vijf achter een beeldscherm te belanden.

(Later evenmin trouwens, zo zou blijken…)

Voor m’n gevoel moest ik de wijde wereld in, al vertrok ik zeker met de nodige twijfels. De twijfels zoals de meeste beginnende backpackers die wel kennen.

In dit artikel deel ik dertien redenen die mensen ertoe aanzetten om te gaan reizen, ik ben benieuwd of je jezelf er in een of misschien wel meerdere herkent.

Enne, mocht je nou nog niet zeker weten of je überhaupt wel gaat, zie het lijstje dan als motivatie. Het zijn namelijk nagenoeg allemaal redenen om de stap te wagen en je in het avontuur te storten. De knoop doorhakken wordt zo een makkie! En ik zeg je vast: het zal waarschijnlijk niet bij deze ene keer blijven 😉 .

Dus, om het concreet te maken: waarom reizen mensen? Hieronder dertien redenen…

 

1. Om iets totaal anders te ervaren

Yes yes yes!

Thuis in je comfortabele bubbel word je lang niet iedere dag geconfronteerd met nieuwe dingen. Het gaat allemaal z’n gangetje, je doet je ding, maar bepaald spannend is het niet. Iedere dag zit je tegen diezelfde muren en gezichten aan te kijken.

Alles is h-e-t-z-e-l-f-d-e.

*Gaap*

De welbekende autopilot heeft je te grazen genomen en je sust langzaam in slaap.

De écht inspirerende dingen komen niet op je pad, juist datgene waar je diep van binnen naar snakt. Bovendien kan de zin van wat je doet een beetje ontbreken.

Je voelt het aan alle vezels in je lijf: de tijd is aangebroken om de boel te veranderen. Heb jij behoefte aan nieuwe ervaringen? Dan is dit een goede reden om je backpack uit het stof te halen (of te kopen) en de boel vaarwel te zeggen. Je bent toe aan ‘het onbekende’, ga ervoor!

Hoe is het om low-budget rond te trekken zonder comfort? En ga je het tukken in een slaapzaal met twintig andere (stinkende) backpackers overleven? Zal je overprikkeld raken? Scooter rijden in Azië, hoe zit dat? Welk gevoel heb je wanneer je bovenaan een rokerige vulkaan staat bij het rijzen van de zon?

En hoe voel jij je zonder je vertrouwde omgeving? Welke kosten kun je verwachten? Hoe deal je met eenzaamheid?

Je hebt geen flauw idee, maar bent rete-nieuwsgierig. De drang naar vernieuwing is geboren en laat je niet meer los.

Buiten nieuwe ervaringen opdoen zal je je skill-set enorm uitbreiden. Thuis weet je bij wijze van spreken nog niet eens hoe je de band van je fiets moet plakken (eh, ik ben er zo een 😉 ) of hoe je een tent opzet. On the road moet je simpelweg een boel dingen zelf oplossen en heb je niemand die je uit de brand helpt. Denk aan onderhandelen, zelfredzaamheid, je intuïtie vertrouwen, scooter rijden, een auto kopen voor je roadtrip, hoe vrienden te maken, nieuwe talen leren, online geld verdienen enzovoorts.

Het doen van iets nieuws was voor mij een van de voornaamste redenen om na afloop van mijn studie richting Azië te vertrekken. Na een zware (en eveneens leuke!) periode op de universiteit vond ik het tijd om mijn eigen route te bepalen. Iets compleet anders, daar had ik behoefte aan. Zodoende vertrok ik die kant op, een beslissing die overigens mijn hele leven zou veranderen.

Ik heb nog slechts een advies: vetrek, met gierende banden 😀 .

 

2. Om antwoorden op levensvragen te vinden

Wees niet bang, ik ga je niet in het stereotype hokje stoppen van die ene reiziger die zichzelf probeert te vinden 😉 .

Maar wanneer je in een onbekende omgeving wordt geworpen, ontstaat vanzelf ruimte om met een frisse, onbevooroordeelde blik naar jezelf te kijken.

Waar sta ik nu? Wat heb ik tot nu toe bereikt? Wat wil ik nog doen? Wie ben ik nu eigenlijk?

Zulke levensvragen kun je vaak beter beantwoorden als je een lange reis gaat maken. Thuis heb je toch al gauw wat anders te doen, of verval je in dezelfde denkpatronen omdat je niet wordt uitgedaagd. Buiten je vertrouwde omgeving ben je verlost van externe factoren en kun je vrijuit denken. Je komt hierdoor dichtbij jezelf, dichter dan je misschien op voorhand had gedacht.

Dus, wil jij het leven en jouw rol daarin eens vanuit een andere hoek bekijken? Heb je inspiratie nodig om vervolgstappen te zetten? Ga dan backpacken en je zult zien tot nieuwe, verfrissende inzichten te komen. Deze ideeën zullen je bovendien een brok nieuwe energie en inspiratie opleveren!

Overigens herken ik deze reden bij mezelf toen ik eind 2023 op het vliegtuig stapte. De prikkel die me deed vertrekken was een andere dan jaren eerder, toen ik net m’n diploma in de pocket had (zie punt 1). Zo zie je maar dat je in de loop van de tijd andere redenen kunt krijgen om te gaan.

Persoonlijk denk ik trouwens wel dat hoe ouder je wordt (en hoe meer je meemaakt), hoe meer je jezelf zult afvragen of wat je op dit moment doet (en wat je gedaan hebt), wel hetgeen is wat bij je past.

Misschien zeg jij binnenkort je baan wel op om te gaan reizen, wie zal het zeggen?

3. Om verlost te zijn van de geldende norm

Eindelijk vrij 😀

Een ander ding dat om de hoek komt kijken is hoe jij je ‘hoort’ te gedragen, zowel op kantoor als in de maatschappij. Dus, ‘wat min of meer moet‘.

Je wordt, hoe je ’t ook wendt of keert, in een rol geduwd en daar moet je het dan maar mee doen. Zeker mensen met de ruggengraat van een banaan (gejat van Gordon 😀 ) leggen zich er simpel bij neer.

Na loopt van tijd begint het echter toch aan je te knagen. Je bent niet wie je bent en speelt een spelletje. Net alsof je in de politiek zit.

Op reis gelden andere wetten. Daar kun je je echte ik zijn, zonder aangekeken te worden of je een of andere freak bent.

Je verlangt ernaar om lange haren te hebben als jongen, om als hippie te leven of om je baard een half jaar niet te scheren. Of om een tanktop en slippers te dragen. Onmogelijk in je leven thuis. De maatschappij en je werk verlangen iets van je, het ideale en geaccepteerde plaatje.

F*ck it!

Je bent deze opgelegde gedragscode beu en wilt er zonder raar aangestaard te worden met -ik noem maar iets- rasta’s of een losse pofbroek bijlopen. Je wilt de vrije geest kunnen zijn die je stiekempjes bent. Je zult je bevrijd en verlost voelen.

 

4. Om nieuwe mensen te ontmoeten

Nieuwe mensen met nieuwe perspectieven

Nee nee, ik bestempel je niet als Koos-vriendloos 😉 .

Het leren kennen van nieuwe mensen uit vreemde culturen zal je verrijken. Buiten het feit dat personen uit andere landen doorgaans weer andere (verfrissende) dingen te melden hebben, kun je op reis diepere vriendschappen opdoen.

Want zeg nou zelf, hoeveel nieuwe mensen leer je nog echt kennen als je afgestudeerd bent en eenmaal op kantoor belandt? Veel, maar met wie van die lui bouw je daadwerkelijk een diepere band op?

Tip: twijfel je of je een backpacker bent? Check dan dit lijstje waaruit blijkt of wel of geen backpack-dna hebt!

Nu weet ik ook wel dat je tijdens je backpacktrip over het algemeen geen lange termijn-vrienden gaat maken. Helaas maar waar! Echter, op reis hebben jij en andere backpackers zeeën van tijd, verplichtingen zijn er immers niet of nauwelijks. Hierdoor ontstaat de ruimte om mekaar goed te leren kennen en een band op te bouwen.

Zo heb ik verschillende personen slechts twee weken (of zelfs korter) gekend, maar in die periodes wel een relatief goede relatie met ze opgebouwd. Simpelweg door dagelijks met elkaar op te trekken en goede gesprekken te voeren. Gesprekken over het leven in plaats van over studie of werk, dingen die in wezen slechts afleiding zijn.

Het ontmoeten van nieuwe mensen kan daarom een logische reden zijn waarom jij alles achter wilt laten. A) om ook ’s andere types te spreken, en B) om iemand écht goed te leren kennen in een relatief kort tijdsbestek.

En liefde vinden op reis? Da’s een lastige als je het mij vraagt, aangezien ieder z’n eigen reisplannen heeft.

 

5. Om zich open te stellen en meer te weten te komen

Monniken-Myanmar
Myanmar is een bijzonder land

Waarom Azië zo aan je trekt? Omdat je gehoord hebt over het boeddhisme en graag zelf kennis wilt maken met deze vredige religie. Zijn de mensen echt zo aardig en zonder oordelen?

De slechte verhalen die we in Nederland nogal eens over moslimlanden horen, wat is daar eigenlijk van waar?

Bali, is het werkelijk zo’n paradijs zoals je overal leest?

Is India inderdaad gevaarlijk om als vrouw alleen te reizen? En zo vies?

En Zuid-Amerika? Linke soep, of valt het best mee?

En hoe zit dat met Australië? Kan je daar zo goed surfen als de verhalen je willen doen geloven? Moet je angst hebben voor de griezelige dieren daar?

Zijn ze in Japan echt zo afstandelijk? En de locals in Vietnam niet aardig?

Enne Nieuw-Zeeland, is het er zo onoverkomelijk duur als beweerd wordt?

Je bent benieuwd en wil je eigen mening vormen, met zo min mogelijk invloeden van buitenaf. Het zou jammer zijn wanneer jouw bucketlist wordt gevormd door meningen van anderen, nietwaar?

Nadat je eenmaal on the road bent merk je al snel een behoorlijk bekrompen wereldbeeld te hebben gehad, veelal gevoed door wat de media is ons eigen land ons voorspiegelt. Je opent jezelf voor de wereld, in plaats van er bevooroordeeld naar te kijken.

 

6. Om onafhankelijk te zijn

Deze reden gaat met name op voor degenen die de knoop doorgehakt hebben om solo te gaan backpacken. Hoe is het om helemaal alleen te vertrekken en op jezelf aangewezen te zijn?

Ga ik mezelf redden? Hoe zit het met eenzaamheid? Wat als ik op niets en niemand terug kan vallen?

Is je interesse gewekt en wil je jezelf bovendien op dit vlak prikkelen, is ‘onafhankelijkheid’ een goede reden om je biezen te pakken.

Heb je het weten te overleven in je uppie? Gefeliciteerd, je bent gegroeid!

7. Om te ‘ont-wikkelen’

En hiermee bedoel ik het gebruikelijke ‘ontwikkelen’. Immers, nagenoeg alle punten die ik in deze lijst noem dragen bij aan je ontwikkeling.

Nope, ik heb het hier over het afpellen van lagen, lagen die je in de loop der jaren om je pure zelf hebt gewikkeld. In figuurlijke zin zoals je begrijpt.

De lagen zijn als het ware conditioneringen en houden je weg van je meest pure vorm. Het is de ruis waardoor je op een bepaalde manier tegen dingen in het leven aankijkt, hoe je je uit enzovoorts. Niet persé slecht, maar je wilt toegang tot je diepste zelf, tot je hart. In andere woorden: tot je gevoel en weg van je ratio.

Een onderdeel ervan is het ego, veelal de veroorzaker van giftig gedrag. Denk aan roddelen, oordelen en claimen van mensen; het zijn zaken die het ego doen groeien.

Er komt een moment waarop je jezelf in de spiegel aankijkt en voelt dat de tijd rijp is om deze reis naar binnen te maken. Je ego vindt het wel best zo, maar jij? Mooi niet!

Je wilt af van de gewoonten die je niets brengen en je jezelf hebt aangeleerd. Je authentieke zelf kun je op je reis terugvinden, door laagje voor laagje langzaam af te pellen. Je kunt hierbij denken aan een meditatie-retraîte, een vipassana, het integreren van yoga in je leven, lezen van spirituele boeken of gewoonweg reizen an sich.

Na een poosje breken de eerste lichtstralen door de duisternis van het ego en ben je op een onomkeerbaar pad gekomen. Het pad naar geluk.

Eckhart Tolle zei eens: “The secret to life is to die before you die.” Is je interesse gewekt? Ga De kracht van het NU zeker lezen! Ik kwam er op m’n eerste backpackreis mee in aanraking, echt een ontzettend bijzonder boekje.

Sommige mensen gaan naar een psycholoog, sommigen gaan reizen 🙂 .

 

8. Om zichzelf te resetten

Heb je het idee volkomen vastgelopen te zijn in het leven?

Allereerst: je bent niet de enige die hiermee te kampen heeft!

Zeker de laatste jaren, onder meer door de corona-tijd, zijn er nogal wat lui tegen de lamp gelopen.

Voor een heleboel mensen is het resetten van zichzelf dé reden om te gaan backpacken. Op reis ontvouwen zich nieuwe wegen en kan je een soort van opnieuw beginnen. Langzaam voel je de energie en de levensvreugde weer door je lichaam stromen, een gevoel wat je eigenlijk niet meer kende.

Na je trip kom je als een ander mens terug, vol energie en levenslust. Je kunt er weer voor de volle honderd procent tegenaan.

Overigens is een reis geen garantie voor de reset die je zoekt, al is de kans erg groot dat je ‘m gaat vinden 🙂 .

 

9. Om het oermens in zichzelf los te maken

Handwas
Wasje draaien? Zo doen wij dat!

Backpacken is ook met weinig middelen overleven. Je gaat weer een beetje terug naar de basis, zoals het leven ooit bedoeld was.

Hoe is het om meerdere dagen de jungle in te duiken, een trekking waarbij je zelf verantwoordelijk bent om genoeg eten en drinken bij elkaar te sprokkelen? Je wilt één worden met de natuur in plaats van met beton.

Je wilt ervaren hoe het is zonder telefoon, zonder wasmachine en zonder luxe supermarkten. Spartaans in plaats van luxe.

Je wilt terug naar de roots en bent op zoek naar avontuur. Je wilt het leven voelen. Gelijk heb je.

Zulke dingen kunnen een goed argument vormen om te besluiten te gaan backpacken. Immers, vandaag de dag leven we met laptops, smartphones, tablets etcetera. Het houdt ons weg van waar het in feite om draait.

Zo ben ik eens twee backpackers tegengekomen die op eigen houtje een jungletrekking wilden gaan doen. Dus zonder gids en ranger. In de verwilderde jungle van Maleisië. Aardig leip als je het mij vraagt trouwens…

Toen ik ze later sprak bleken ze ergens in het regenwoud verdwaald te zijn. Levensgevaarlijk, gezien de tijgers en giftige slangen die er rondsluipen. Na een drietal dagen waren ze veilig en ongedeerd uit het oerwoud weten te komen, godzijdank.

Nou is het bovenstaande voorbeeld misschien een tikje extreem, maar je snapt m’n punt.

 

10. Om bij te dragen aan de ontwikkeling van een land

Met deze lieverds ging ik plastic opruimen, en heb ik ze hopelijk een klein beetje bewustzijn bijgebracht

Jij bent die ene goedzak die gaat backpacken om te helpen. Lang niet ieder land heeft het zo goed als wij in het Westen. Jij bent je hier bewust van en voelt je geroepen om actie te ondernemen. Een voorbeeld hiervan is vrijwilligerswerk.

Lesgeven op een schooltje, het ondersteunen van nieuwe school- en ziekenhuisprojecten, het helpen op een boerderij, kinderen opvoeden in een weeshuis of het bijdragen aan het welzijn van bedreigde diersoorten… Het zijn stuk voor stuk mogelijkheden om op je lijstje te zetten.

 

11. Om bepaalde gebeurtenissen een plekje te geven

Pulau-Bair

Je hebt een hoop dingen om te verwerken en vragen die je beantwoord wilt zien.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je de laatste jaren veel moeilijke dingen hebt meegemaakt. Denk hierbij aan overlijden(s) van belangrijke personen in je leven, ontslag(en), ziekte(n), teleurstellende relatie(s) enzovoort.

Thuis kom je helaas geen steek verder.

De bovenstaande ingrijpende gebeurtenissen kunnen voor jou een buitengewoon goede reden zijn om te besluiten te gaan reizen. Wellicht dat jij alles wat je de laatste tijd heb meegemaakt daar wél een plaatsje weet te geven. Op reis kan je eindelijk je hoofd eens helemaal leegmaken. Iets wat thuis lastig is, aangezien je daar telkens wordt geconfronteerd met de ingrijpende en wellicht zelfs traumatische gebeurtenissen uit het verleden.

Ik heb het aan den lijve ondervonden toen m’n zus uit het leven stapte. Na 1,5 jaar thuis gerouwd te hebben voelde ik de stap te moeten zetten. De reis bleek voor mij een volgende fase van het verwerkingsproces.

Afstand nemen, zonder daarbij je gevoel uit het oog te verliezen trouwens, zal je als herboren doen voelen! Bij terugkomst heb je hopelijk al het leed een plekje weten te geven en kan je er volle bak tegenaan.

 

12. Om zichzelf te overwinnen

Het is dat stemmetje in je hoofd wat tegen je fluistert: “Dit is niks voor jou joh, je kunt beter iets gemakkelijkers kiezen.”

Toch beslis je om het volstrekt anders aan te pakken en juist wél op reis te gaan. Jij wilt aan jezelf (en anderen) bewijzen het aan te durven en doet iets wat de mensen om je heen niet verwachten.

Men kent je vooral als een verlegen persoon die vaak voor de veilige weg kiest. Ditmaal is het echter een ander verhaal. Iedereen zal verbaasd zijn.

Deze stap zal een hoop met je zelfvertrouwen doen, je komt hier hoe dan ook sterker uit.

 

13. Om te vluchten

Is deze reis een vlucht?

Yep, deze hoort net zo goed in het rijtje thuis.

Is je situatie thuis onhoudbaar geworden en kan je het gewoonweg niet meer aan?

Of ben je op reis en zie je thuis weinig perspectief, en blijf je daarom maar gewoon rondreizen?

Voor zulke mensen is de reis eerder een vlucht van de werkelijkheid dan een van de bovenstaande dingen die ik heb genoemd.

Ik moet je bekennen ook al eens in zo’n periode gezeten te hebben. In Nederland heb ik geen eigen stek, en terwijl ik diep van binnen terugwilde bleef ik toch maar over de wereld fladderen. Ik had geen trek om in Nederland van huis naar huis te trekken en van anderen afhankelijk te zijn. Tja… Da’s toch een vorm van vluchten denk ik zo.

 

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze redenen?

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Bren

    Zo, klopt als een bus. ‘Vastgeroest’ zitten in de periode net na je studie, een baan ingaan waar je na 3 maanden al van weet dit is het ook niet, een relatie die na bijna 10 jaar onverwacht uitgaat en al jaren ideeen om eens langere tijd te gaan reizen… dus nu 29, gespaard, baan opgezegd, 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in Afrika en nu over 1,5 week richting Zuid-Amerika voor minimaal 3 maanden en wellicht wel langer. Verstand op nul en gaan, nieuwe landen, natuur en cultuur. Heel veel zin in. Superblog trouwens, veel nuttige, interessante en leuke info en tips😀.

  2. Ikke

    Wat een leuke site! Je kan goed vertellen en ik herken mezelf in je verhalen.
    Ik heb ook mijn baan opgezegd en vertrek in oktober naar Colombia 🙂 ….en ik ben 32 😉

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw