7 reistips om uit je comfortzone te stappen

Heb jij behoefte aan reistips om uit je comfort-zone te stappen? Wil je jezelf uitdagen en even afstand nemen van ‘normaal’ doen of ‘binnen de lijntjes’ blijven? Lees dan even verder, want in dit artikel geef ik je zeven adviezen die tijdens het backpacken kunt toepassen om je standaardgedrag te verruilen voor avontuur. Het zijn tips om dingen te doen waar je niet vertrouwd mee bent en waar je profijt van zult hebben.

Zeker als je voor de eerste keer gaat backpacken, kom je tijdens je reis voor veel nieuwe situaties te staan. Loop je hiervoor weg, of gooi je jezelf in het diepe? Ik zou zeggen: probeer het laatste zo nu en dan eens uit 😉 .

Welke uitdagingen zijn er zoal om uit je comfort-zone te stappen? Hieronder noem ik er zeven:

 

1. Reis alleen

Heb jij al eens alleen een lange reis gemaakt?
Heb jij al eens alleen een lange reis gemaakt?

Probeer de gedachte dat je perse met iemand samen moet reizen los te laten. Zeker als je hier moeite mee hebt, is dit is dé manier om uit je comfortzone te stappen.

Allereerst wil ik je even zeggen dat je niet bang hoeft te zijn om alleen te reizen, ook al snap ik heel goed dat je dit voorafgaand aan je trip bent. Dit was ook zo voor mij, toen ik voor het eerst alleen een lange reis ging maken. Maar deze wat angstige mindset verruil je -waarschijnlijk- al vrij snel voor een positief gevoel. Voor mij persoonlijk is het in ieder geval zo dat ik achteraf dacht:

 

Waarom ben ik zo bang geweest om alleen te vertrekken? Alleen reizen is juist supervet!

 

Zo kun je doen wat je wilt en heb je naar niemand toe enkele verplichtingen.

Maar natuurlijk ben je dan ook soms echt in je uppie. Laat dit nou juist een uitdaging vormen. Zeker als je thuis niet gewend bent om af en toe op jezelf aangewezen te zijn. Hoe ga je hiermee om?

Indien je behoefte hebt aan sociale contacten, dan zal je hier zelf werk van moeten maken. Ook dit is weer een soort van uitdaging om aan te gaan. Durf je op vreemde mensen af te stappen en ze aan te spreken? Ja, toegegeven, ik vind dit best wel lastig. Maar ook hierin groei je naarmate je trip vordert.

Als je niet alleen reist, maar bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, is alles al snel ‘veilig en vertrouwd’.  Uit ervaring, en wat ik van andere backpackers heb gezien, weet ik dat je in dat geval minder snel andere mensen leert kennen. Je bent immers al met iemand en de sociale behoefte is daarom minder groot.

Zonde toch? Reizen is wat mij betreft ook jezelf openstellen voor anderen en nieuwe, verfrissende contacten opdoen.

 

2. Doe een groepsactiviteit of tour

Persoonlijk ben ik geen al te grote voorstander van activiteiten georganiseerd te ondernemen. Echter, voor de afwisseling van je reis kan het zeker waardevol zijn om tussendoor een tour te doen. Ze variëren van een dagdeel tot meerdere dagen (en soms zelfs langer).

Behalve dat een tour zorgt voor variatie, is het tevens een goede manier om nieuwe contacten op te doen. Hoe ga jij om met al deze mensen uit verschillende landen? En wat als je jezelf irriteert aan iemand die continu overdreven aanwezig is of ‘de leider’ wil spelen? Dit soort dingen kunnen een behoorlijke uitdaging zijn, helemaal als je niet bepaald een groepsmens bent.

Verder ontkom je er soms niet aan om een tour te doen, omdat je op bepaalde plekken niet mag komen zonder gids. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beklimmen van een bekende berg, een tocht door een nationaal park of een trekking door een afgelegen jungle.

Behalve dat je in aanraking komt met allerlei mensen, is er ook nog een andere reden waarom het doen van een tour buiten je comfortzone kan liggen. Dergelijke activiteiten kost namelijk best wat geld, soms wel meer dan €100. Stel nou dat je een backpacker bent die ieder dubbeltje omdraait, dan kan het loslaten van je financiële principes ook betekenen dat je uit je comfortzone stapt. Het is namelijk niet iets dat je vaak doet.

 

3. Doe dingen ongepland

Zeker voor mensen die alles tot in de kleinste details geregeld willen hebben, kan dit een lastig puntje zijn. Maar ga ‘m zeker niet uit de weg. Alles willen weten, is zeker niet iets dat ik je aanbeveel.

Tijdens de verschillende reizen die ik heb gemaakt, ben ik meerdere keren lost geraakt omdat ik me op onbekend terrein bevond. Dit klinkt misschien ‘eng’ maar ik kan het je alleen maar aanraden. Al is het maar een wandeling buiten het centrum waarbij de bestemming niet vaststaat. Niet weten waar je bent, heef namelijk ook z’n spannende kanten.

Ik ben in Chiang Mai op een mountainbike gestapt en vanuit het centrum gaan fietsen naar de prachtige gebieden buiten de stad. Zo kwam ik uit bij watervallen en bergdorpjes waar geen enkele toerist was. Dit was een impulsieve actie die ik diezelfde ochtend had bedacht, maar wel eentje waardoor ik mooie ervaringen heb opgedaan en even het gevoel had weg te zijn van de bewoonde wereld.

Dingen spontaan ondernemen biedt je de mogelijkheid om de omgeving rustig te verkennen en daarbij naar plekjes te gaan waar je op basis van de Lonely Planet nooit zou komen. Er is meer dan alleen maar de geijkte to-do’s van je bucketlist afstrepen 🙂 .

 

4. Probeer een onbekend gerecht

Het grote aanbod aan eten dat je tijdens je reis tegenkomt, is wat mij betreft een van de de leukere dingen aan reizen. En dan met name de onbekende gerechten. Probeer ze eens!

Begrijp me niet verkeerd, het hoeft niet perse iets super vreemds te zijn of zo. Stel dat je streetfood eten al spannend vindt omdat je bijvoorbeeld bang bent dat het onhygiënisch zou zijn, dan kan het proberen van een standaardgerecht van een straatkraampje ook uit je comfortzone stappen zijn.

In Bangkok heb je verschillende mogelijkheden op het gebied van streetfood: schorpioenen, sprinkhanen, krekels, maden, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar natuurlijk ook gewoon ‘normalere’ gerechten als noodles, rijst, banana pancakes en dergelijke. Toen ik  op de Perhentian Islands was, zag ik haai op de barbecue liggen. Niet bepaald alledaags 😉 . En wat te denken van het traditionele bushtucker-voedsel uit Australië, oftewel: eten uit de woestijn. Al eens geprobeerd?

 

5. Leer de locals kennen

Rijstwijn drinken met locals in de jungle
Rijstwijn drinken met locals in de jungle

Eén van de gavere dingen tijdens het reizen, vind ik toch wel het in contact komen met de lokale bevolking. Stap af van het idee dat je alleen reizigers aan kunt spreken. Waarom geen local benaderen? Dit kan tot leuke situaties leiden.

Zo ben ik tijdens het backpacken door Maleisië in Kuala Lumpur aan de praat geraakt met een Maleisische man die al vele jaren door India aan het reizen was. Hij bood met aan om een tea tarik (een typisch Maleis drankje: thee met melk) te gaan drinken en we hadden een tof gesprek. Zo liet hij me diverse foto’s zien die hij tijdens zijn reizen had gemaakt, en welk gevoel ze bij mij opriepen.

Ook heb ik in El Nido (de Filipijnen) een lokale tourguide leren kennen die mij en m’n reisgenootje meer vertelde over z’n werk als eilandhopper. Hij bood ons aan om tripjes mee te organiseren. Verder sprak hij over de barre leefomstandigheden met weinig tot geen studievooruitzichten en de corrupte overheid van het land.

In de jungle van Ban Lung in Cambodja heb ik een soort van ceremonie bijgewoond en heb ik de lokale rice wine gedronken met verschillende locals. Op de foto hierboven zie je dat ik letterlijk tussen de locals zit om hun lokale wijn te proeven.

Ik kan nog tig situaties opnoemen, maar je snapt m’n punt denk ik wel. Dit zijn van die typische ervaringen die je altijd zullen bijblijven.

 

6. Doe een uitdagende hike

Nee, hiermee bedoel ik geen wandeling door het stadscentrum. Echt een tocht waarmee je jezelf tot het uiterste dwingt.

Denk bijvoorbeeld aan het beklimmen van een berg, zoals de Mt. Kinabalu in Kota Kinabalu (Borneo) waarbij een gedeelte van de tocht in het donker is. Of naar de top lopen van de meest actieve vulkaan van Indonesië: Mount Bromo. Je kunt ook denken aan een meerdaagse trekking door de jungle of door de bergen van Sapa of Nepal.

Het positieve gevoel dat je overhoudt aan het doen van dit soort activiteiten is zo overweldigend, waardoor de mentale en fysieke pijn naar de achtergrond verdwijnen. Zeker als het allemaal achterwege is, zal je jezelf nog wel eens een schouderklopje geven omdat je trots bent dit gedaan te hebben.

 

7. Onderneem iets dat je nog nooit hebt kunnen doen

Tiruvannamalai
De spirituele plek Tiruvannamalai in India | Credits: Vinoth Chandar, Flickr

Of het nou een sport is of het doen van een meditatie-retreat, gooi het eens over een andere boeg.

Wellicht is het doen van vrijwilligerswerk in Siem Reap iets dat jou aanspreekt? Ben je een kickbokser en altijd al benieuwd geweest hoe het is om in de Thaise ring te staan? Of misschien de adrenalinekick die hoort bij skydiven of bungeejumpen? Heb jij altijd al willen weten hoe het is om te duiken, ga dan op voor je PADI.

Zo lijkt het mij een uitdaging om een langere periode in een Boeddhistisch klooster door te brengen en te ervaren hoe het is om te leven in absolute stilte. Hoe is het om te mediteren tussen echte monniken en daarbij niet te mogen praten? Trek ik het om iedere dag om 04.00 uur op te staan?

Ook lijkt het me indrukwekkend om kennis te maken met de spirituele plekken in India (bekijk deze route eens), bijvoorbeeld in het plaatsje Thiruvannamalai dat volstaat met ashrams. Hoe is het om hier een tijdje in te leven?

Een ander idee dat ik heb, is om tijdens m’n komende reizen interviews te houden met mensen die ik toevallig tegenkom en die me op een of andere manier fascineren. Dit kunnen locals zijn of andere backpackers. Wat hebben ze meegemaakt? Waarom reizen ze? Achter iedere persoon gaan bijzondere verhalen schuil, vaak hele andere dan we zelf denken. Het benaderen van mensen voor een interview, is iets ik nog niet eerder heb gedaan. Maar ik denk dat dit waardevolle en leuke verhalen op kan leveren voor m’n blog.

 

Durf jij uit je comfortzone te stappen en je angst te laten varen 🙂 ? 

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Melene

  Ik ben via google op je blog gekomen en ik moet zeggen dat je artikelen verslavend zijn! Bij een artikel staan weer zoveel links naar andere posts en bij die posts wordt er weer verwezen naar andere gerelateerde dingen. Er staan zo’n 15 tabs open en iedere als ik er een paar sluit, komen er gelijk weer een paar bij! Ik wilde even zeggen dat je blog awesome is en je een leuke, persoonlijke stijl van schrijven hebt Robbert :)!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Melene, super-bedankt voor je (grote) complimenten zeg. Erg leuk om te horen 🙂 . Verslavend zelfs… Dat is nogal wat 😉 . Als je ooit nog reisvragen hebt, laat het me zeker weten!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw