10 tips om op reis uit je comfortzone te breken

In het kader van comfortzone…

Ken je Jiskefet en in het bijzonder Debiteuren Crediteuren?

Jos, Edgar en Storm werken in deze komische creatie in een stoffig kantoor, vergezeld door koffiejuffrouw Jannie. Iedere aflevering was het verhaal min of meer hetzelfde, waarbij het weinig inspirerende en voorspelbare leven van de kantoorklerken centraal stond.

Deze drie mannen deden werkelijk alles wat binnen hun comfortzone lag. Het zou voor hen serieus als een mokerslag aankomen indien juffrouw Jannie niet op zou komen draven met de koffie. Dan zou het immers anders lopen dan verwacht.

Klinkt saai? Kan ik inkomen, maar je bleef ernaar kijken omdat het zo onwijs grappig was haha!

Terug naar de comfortzone…

Als ik artikelen of video’s voorbij zie komen over dit thema heb ik altijd zoiets van: ja, het zal wel. Je wordt er mee doodgegooid door (zelfbenoemde) goeroes en coaches.

“Je leven begint aan het eind van je comfortzone.”

Zie ik zoiets, dan haak ik meestal af. Het is misschien wel zo, maar het is té vaak gezegd en nagepapegaaid. Zo’n slogan verliest daarmee z’n waarde. Het triggert totaal niet meer.

Of: “Doe iedere dag iets buiten je comfortzone.”

Ja leuk, maar voor de meeste mensen niet realistisch.

Herkenbaar?

Ik hoop jou met het schrijven van dit stukje een ander gevoel te bezorgen, en je wél die stappen buiten je comfortabele bubbel te laten zetten.

Een reis an sich is daar overigens het perfecte voorbeeld van. On the road doe je veelal (spannende) nieuwe dingen, dingen die voor persoonlijke groei zorgen. Het binnen de lijntjes kleuren is afgelopen, en je zult ervaren wat écht leven is.

Zeker als je voor de eerste keer gaat backpacken kom je telkens weer voor nieuwe situaties te staan. Loop je hiervoor weg, of gooi je jezelf in het diepe?

Oh trouwens, ik wil hier niet popiejopie gaan zitten lullen dat je continu dingen moet doen die oncomfortabel voelen hoor. Nee, absoluut niet. Routines en comfy time zijn hartstikke fijn.

Wanneer je het gevoel hebt langzaam in te dutten raad ik je echter aan om eens iets nieuws proberen. Want voor je het weet kom je in een sleur terecht, in standje passief. Je wilt het bloed weer door je aderen voelen stromen, het gevoel hebben te leven.

Voor de goede orde: ik wil me niet stoerder voordoen dan ik ben. Ik mag dan op een tropisch eiland vertoeven, maar voor mij is het ook alweer een poosje geleden dat ik iets écht buiten m’n comfortzone deed. Ik ben overwegend met dit blog en sport in de weer. Meteen even een wake-up call voor mezelf dus, om binnenkort weer eens iets spannends te ondernemen 🙂 .

Anyway, hoe doe je dat nou precies op reis, het buiten je comfortzone gaan?

Ieders comfortzone is anders

Voor Gert kan het lastig zijn om streetfood te eten, terwijl Leo het onwijs moeilijk vindt om in z’n eentje op een terras te zitten. Merel is een verlegen meisje en stapt niet zo snel op iemand af en Frank kijkt al dagen op tegen de presentatie die gepland staat.

En voor thrilseeker Britt is parachutespringen een eitje, terwijl ze bang is om zich in grote groepen te begeven.

Op teenslippers naar de Appie gaan kan voor iemand al een hele stap zijn. Die persoon is overwegend bezig met de mening van anderen: wat gaan mensen wel niet van me denken?

Wat ik me maar wil zeggen: ieders comfortzone is anders.

Wanneer ik het op mezelf betrek noem ik de Huachuma-ceremonie (plantmedicijnen) in Aljezur als een dikke uit-je-comfortzone-knaller. Man, wat was dit heftig. Vooral de grootte van de groep en het intens diep gaan op emotioneel vlak met z’n allen. En in het begin de groepscirkel, waarin iedereen onmiddellijk poedeltje naakt ten tonele verscheen. Naja iedereen, ik en een handjevol andere ‘zielen’ besloten onze edele delen toch maar eventjes te verstoppen achter een handdoek. Waar de hel was ik beland?

Einstein zei ooit: “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.”

Doe je veel van hetzelfde, dan heb je een hoop spannends om te ontdekken. Grijp die kans zou ik zeggen.

 

Waarom reizen de ultieme manier is om uit je comfortzone te stappen

Een reis brengt je in nieuwe omstandigheden. Dit is voor sommigen al het geval bij het startpunt, het simpelweg in je eentje in een vliegtuig stappen niet wetende wat je te wachten staat.

Daar is vrijwel alles volkomen anders dan je thuis gewend bent. (Bijna) iedere dag is onvoorspelbaar. En of je het nou wil of niet, op bepaalde momenten zal je gedwongen worden om je comfortabele situatie achter je te laten en je angsten overboord te gooien. Er is niets om op terug te vallen, soms zelfs geen bed. Je redt je maar!

Oh, ik wil je niet bang maken trouwens. Bekijk het positief: je zult een enorme persoonlijke groei doormaken. En bovendien reizen backpackers al jaren de wereld over. Dus er zal vast wel iets fijn zijn 🙂 . Sterker nog, het is een van de allermooiste dingen die er is!

 

Hoe werk dat dan, uit je comfortzone breken op reis (10 tips)?

Oké, hier komen ze. Tien tips om het op je reis anders te doen dan normaal, oftewel: uit je comfortzone stappen.

 

1. Reis alleen

Heb jij al eens alleen een lange reis gemaakt?
Heb jij al eens alleen een lange reis in je eentje gemaakt?

Een inkoppertje, ik weet ’t. Niettemin een belangrijke.

Probeer de gedachte dat je persé met iemand samen moet reizen los te laten. Vooral als je hier moeite mee hebt en het idee te hebben nauwelijks alleen te kunnen zitten, is het is dé manier om uit je comfortzone te stappen.

Tuurlijk, zoiets is makkelijk gezegd. Ik hoor je 🙂 .

Maar echt… Je hoeft serieus niet bang te zijn om alleen te reizen, ook al snap ik heel goed dat je voor je trip met niet al te fijne gevoelens zit. Deze ietwat angstige mindset verwissel je -waarschijnlijk- al gauw voor een positief gevoel.

Ik zat destijds in hetzelfde schuitje. Na een paar weken dacht ik echter:

Waarom ben ik in hemelsnaam zo bang geweest om alleen te vertrekken? Alleen reizen is juist supervet!

En bovendien: je kunt doen wat je wilt en hebt nul verplichtingen. Wat wil een mens nog meer?

Ja, zo nu en dan ben je echt in je uppie. Voor jou bepaald niet comfortabel en zelfs eng. Zeker indien je thuis niet gewend bent om af en toe op jezelf aangewezen te zijn. Hoe ga je hiermee om?

Zie het als een uitdaging. Dit is het moment dat je persoonlijke groei doormaakt.

Enne, heb je behoefte aan een praatje, dan zal je aan de bak moeten om mensen te ontmoeten. Evengoed een uitdaging. Durf je op vreemde mensen af te stappen en ze aan te spreken? Ik zal je zeggen dat ik dit knap lastig en ongemakkelijk vond gedurende m’n eerste reis. Naarmate je langer reist gaat het beter en beter. Het kan zelfs je comfortzone worden.

Reis je daarentegen met een vriend of vriendin, dan is alles al snel ‘veilig en vertrouwd’. Uit ervaring, en wat ik van andere backpackers heb gezien, weet ik dat je in dat geval minder snel andere mensen leert kennen. Je bent immers al met iemand en trekt eerder naar elkaar toe.

Zonde toch? Reizen is wat mij betreft ook jezelf openstellen voor anderen en nieuwe, verfrissende contacten opdoen.

Paradoxaal genoeg is voor loners samen met iemand reizen juist een hele uitdaging. Zo zie je maar weer, we zijn allemaal anders.

 

2. Doe een groepsactiviteit

Boek eens een tour en laat alles op je afkomen. Je hoeft heus niet meteen te gaan bungeejumpen of parachutespringen hoor. Een simpele Free Walking Tour kan al helemaal prima zijn.

Behalve dat een tour zorgt voor een nieuwe belevenis, krijg je eveneens met onbekende mensen te maken. Hoe ga jij om met al deze lui die ieder hun eigen gedragingen hebben? En wat als je jezelf irriteert aan iemand die continu overdreven aanwezig is, een zeurpiet blijkt of de leider wil uithangen (zoals Remy Bonjasky in Expeditie Robinson haha!)?

Je wordt langs alle kanten uitgedaagd, met name als je van origine geen groepsdier bent en misschien een tikkeltje introvert.

Behalve het dealen met allerlei soorten mensen, is er nog een andere reden waarom het voor jou best spannend kan zijn om een tour te boeken. Tours kunnen namelijk een behoorlijke duit kosten. Denk aan een meerdaagse jungletocht van 150 euro of een trip naar de Galapagos-eilanden waarvoor je zomaar 1.000 euro neertelt.

Ben jij die typische backpacker die ieder dubbeltje omdraait om zo lang mogelijk te kunnen reizen, dan voelt zoiets als een rib uit je lijf. Maar geloof me, het is goed voor je.

 

3. Doe dingen ongepland

Kamperen op een bounty-eilandje kwam al een volslagen verrassing

“Wat ga je de komende dagen doen”

“Eh, weet ik veel. Ik laat het lekker op me afkomen!”

Zeker voor mensen die alles tot in de kleinste details geregeld willen hebben, zal dit een uitdager zijn. Maar, ga ‘m niet uit de weg. Alles willen weten raad ik je niet aan. Durf je in het onbekende te storten, daar liggen juist de mooie kanten van het leven.

Zo belandde ik in een homestay op Lombok en stelde de lieve eigenaar diezelfde dag voor om naar het onbekende eilandje Gili Kondo te gaan. Als ik wou kon ik er zelfs in een tentje slapen. Totaal onverwachts, maar supercool!

En nu ik dit schrijf zit ik eraan te denken om een ticket richting India te boeken, voor mij een sprong in het diepe.

Het kan overigens net zo goed iets zijn als je hostelbuddy die je meevraagt voor een lesje muay thai, yoga of meditatie. Ga ervoor.

Dingen spontaan ondernemen brengt je op plekjes waar je met de Lonely Planet, reisblogs of Insta nooit zou komen. Er is meer dan slechts de bekende must-sees aftikken. Je hebt bovendien nauwelijks tijd om je voor te bereiden, en zult je zodoende over moeten geven aan de situatie.

 

4. Probeer onbekende hapjes

Durian: you hate it or love it 🙂

“Effe serieus man, ik ga toch geen gefrituurde tarantula eten?”

Haha, nee. Zo bont hoef je het heus niet direct te maken hoor.

Voor de groentjes onder ons zal streetfood eten al een hels karwei zijn. De verhalen die je erover hebt gehoord waren niet al te denderend en je bent bang om dagenlang op de wc te belanden. Zet het van je af en probeer het gewoon eens.

In Bangkok barst het van de streetfood, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Schorpioenen, sprinkhanen, krekels, vogelspinnen maden, ze lopen er mee te paraderen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Al heb je er net zo goed standaarddingen als noodles, rijst, loempia’s, bananenpannenkoeken en ga zo maar door.

Toen ik op de Perhentian Islands was zag ik tot mijn verbazing haai op de barbecue liggen. Alleen ja, zoiets vind ik dan toch bedenkelijk en laat ik liever aan me voorbijgaan.

En wat dacht je van het eeuwenoude bushtucker-voedsel waar de Aboriginals in Australië van smullen? Al ’s geprobeerd?

Ten slotte mag de durian hier niet ontbreken. De nogal eens verboden en romige stinkvrucht die menig mens heeft doen kotsen. Ik vind deze stekelige makkers verrukkelijk, zonder dollen.

 

5. Doe een nieuwe activiteit

De Rinjani beklimmen: een veelbewogen avontuur

Of het nou een hike, skydiven, scooter-rijden, surfen, duiken, een roadtrip maken, vrijwilligerswerk of een meditatie-retraite is; gooi het ‘ns over een andere boeg. Doe iets nieuws, ook al fluistert dat stemmetje in je hoofd om te blijven doen wat je al deed.

Zo koos ik voor de zware klim naar de bijna vier kilometer hoge piek van de Rinjani-vulkaan. Mijn eerste vulkaan ooit. Een barre tocht, waarbij ik door een rollercoaster van emoties ging. Ik leek net een of andere labiele knakker. Het euforische gevoel op de top zal ik nooit meer vergeten

Wel geldt in deze: des te meer je tegen een bepaald iets opziet, hoe meer je uit je comfortzone getrokken wordt – en het leven ten volste beleeft.

 

6. Slaap ergens waarvan je denkt: meh

Als ik zoiets zie krijg ik het Spaans benauwd

Yep, we houden allemaal van een lekkere nacht slaap.

Wat voor de een een walhalla is om te tukken, is voor de ander desondanks een regelrechte hel.

Denk bijvoorbeeld aan een slaapzaal in een hostel. De meeste backpackers zweren erbij, ik heb het altijd een dingetje gevonden. Weinig privacy, mensen die ’s nachts om 3 uur binnen komen strompelen en het licht zonder pardon aanzetten, snurkers, penetrante zweetgeuren, eventuele bedbugs…

Voor mij is een nacht in een hostel pitten dus serieus buiten m’n comfortzone gaan. Ik hoor je lachen 😉 .

Voor iemand anders kan het slapen in een eigen kamer daarentegen de hel op aarde betekenen. Hij of zij wil namelijk juist die prikkels en continue reuring hebben.

Toch brengt het je wel degelijk iets, slapen in een omgeving die je niet bepaald tot je favorieten rekent. Je leert met situaties te dealen waar je anders voor weg zou lopen. De volgende keer hoef je er niet meer als een blok tegenop te zien. En bovendien: het kan in de praktijk heel erg meevallen!

 

7. Doe iets ongewoons in het openbaar

Zen op Ilha Grande 😀

Durf jij op een druk strand in kleermakerszit op een handdoekje te zitten en te mediteren, dit terwijl er tig mensen oordelend naar je kijken waar je in godsnaam mee bezig bent?

Een vriend van me deed het in Lagos en ik was er serieus van onder de indruk. Echt moedig en knap vond ik, zo in volledige overgave zonder met anderen bezig te zijn. Ik merkte daar nog niet te zijn. Enkele dagen later zag ik op datzelfde strand een meisje mediteren, bijna een teken richting mij om me er ook ’s aan te wagen.

Nu, een paar jaar laten ben ik voor m’n gevoel wel op dat punt aanbeland. Het punt waarop op het oog ongewone dingen doen in het openbaar me makkelijker afgaan.

Gooi de schroom van je af en doe de handstand op een stadsplein, schreeuw keihard je emoties eruit, pak je gitaar erbij en geef een miniconcert of knal een set van Angerfist aan en ga hakken. Weet jij nog iets?

 

8. Zet je telefoon een paar dagen uit

Ja, lastig hè?

Ik weet het.

Doet het toch maar en zie wat voor goeds het met je doet. Plots gaat er een hele nieuwe wereld voor je open…

Veel van ons mensen zijn het ‘gezond’ gebruiken van dat ding al lang vergeten en worden er onbewust door vergiftigd. Iedere dag opnieuw.

Zullen we het samen proberen?

 

9. Koop géén simkaart

Doorgaand op die telefoon: het eerste wat veel reizigers doen na het landen is als de bliksem op zoek naar een simkaart. Want ja, je moet natuurlijk wel online zijn hè? Ga je zelf niet op zoek, dan vinden de verkopers van die kaartjes jou wel.

Pak het de eerstvolgende keer anders aan, en laat die simkaart lekker liggen. Er is vandaag de dag op tig plekken wifi, en het is een verademing om niet op ieder moment van de dag internet bij de hand te hebben. En om jezelf te navigeren is er de offline app Maps.me.

Ik spreek uit ervaring!

 

10. Leer een nieuwe taal

Bisa meroko disini?

Deze geldt eerlijk gezegd voor iedereen wel. Want het is natuurlijk makkelijk om altijd maar Engels te lullen. Waarom zou je moeite doen om de lokale taal te leren, het is immers toch niet nodig?

In Indonesië heb ik ervaren dat het superfijn is om een beetje van het ‘Bahasa’ -de lokale taal- te weten. Zo kun je teven kletsen met de locals die geen Engels praten. Ik deed het zonder cursus overigens, ik heb het gewoon al reizende onder de knie gekregen door veel in lokale tentjes te eten.

Je voelt je zoveel rijker wanner je meerdere talen machtig bent, en je komt er trouwens ook een stuk verder mee. Op een heleboel plekken in bijvoorbeeld Zuid-Amerika zal je wel Spaans moeten spreken, anders ben je telkens veroordeeld tot Google Translate. Als je tenminste een telefoon hebt (zie puntje 8) 😉 .

 

En… Durf jij het aan?

Zo, nu is het tijd om ook daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen en het niet bij mooie praatjes te houden. Je weet wat je te doen staat.

Enne, vergeet niet: nagenoeg alle problemen spelen zich tussen je oren af. Zodra je die beperkte gedachten loslaat is alles mogelijk.

Zullen we afspreken dat je op je komende reis de dingen anders gaat doen dan normaal? Ik spreek je dan 🙂 !

 

Durf jij uit je comfortzone te stappen en je angst te laten varen? 

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Melene

    Ik ben via google op je blog gekomen en ik moet zeggen dat je artikelen verslavend zijn! Bij een artikel staan weer zoveel links naar andere posts en bij die posts wordt er weer verwezen naar andere gerelateerde dingen. Er staan zo’n 15 tabs open en iedere als ik er een paar sluit, komen er gelijk weer een paar bij! Ik wilde even zeggen dat je blog awesome is en je een leuke, persoonlijke stijl van schrijven hebt Robbert :)!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Melene, super-bedankt voor je (grote) complimenten zeg. Erg leuk om te horen 🙂 . Verslavend zelfs… Dat is nogal wat 😉 . Als je ooit nog reisvragen hebt, laat het me zeker weten!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw