Budget backpacken Azië: dit is wat ik in 7 maanden uitgaf

Opmerking: ik schreef dit artikel op 3 oktober 2015 gebaseerd op mijn reis in 2011-2012, en heb ‘m op 3 oktober 2024 voor het laatst geüpdatet met de laatste info om je een actueel beeld te geven. Zijn de kosten voor backpacken door Azië vergelijkbaar met destijds of is het duurder geworden?

Oké, ik neem je mee terug in de tijd. Laten we naar november 2011 gaan!

Een maand daarvoor boekte ik een enkeltje naar Bangkok. Niet zonder slag of stoot trouwens, ik wist namelijk niet wat ik wilde (what’s new?). Na de nodige gesprekken met m’n ma had ik dan toch de moed verzameld om de knoop door te hakken.

Mijn eerste backpackreis ooit stond voor de deur. De spanning gierde door mijn lichaam. Naarmate de dag van vertrek dichterbij kwam, begon ik er gek genoeg een beetje tegenop te zien. Een bekend fenomeen bij menig backpacker, zo zou later blijken. De spanning loopt hoog op en je begint je af te vragen of je niet beter het gangbare pad zou kunnen volgen. Je bent de enige in je omgeving die dit doet, en mensen om je heen hebben wellicht hun twijfels uitgesproken.

Op de 21e zette m’n moeder me op de trein naar Düsseldorf, en ik herinner me dat alleen die treinreis voor mij al een heuse expeditie was. Nervositeit, onwennigheid en spanning domineerden mijn gevoelens. Met een vleugje droevigheid van het moeten missen van mensen. Later die dag stapte ik bij het vallen van de Duitse avond in mijn eentje op het vliegtuig. Nu was ik dan toch echt vertrokken. Op naar f*cking Bangkok!

Het voelde ronduit vreemd om dit avontuur totaal alleen aan te gaan. Hoe zou het bevallen? Zou ik leuke mensen tegenkomen? Hoelang zou ik het uit kunnen zingen met mijn zuur verdiende spaarcentjes?

Over die laatste vraag ga ik het in dit artikel met je hebben.

Heb jij al enig zicht op je benodigde budget voor het backpacken in Azië? Ik deel mijn ervaringen met je en zal je bovendien vertellen aan welke bedragen je in 2024 moet denken. Op ’t moment van schrijven vertoef ik alweer een jaar in Azië, ik weet daarom precies wat ’t hier allemaal kost.

De kosten voor 7 maanden backpacken door Azië: €4.500

Tijdens de 7 maanden durende trip spendeerde ik niet meer dan €4.500. Behoorlijk low-budget dus, en de reis was echt fantastisch. Zo bezocht ik zes landen, leerde ik talloze boeiende mensen kennen en ging ik zo nu en dan helemaal terug naar de basis.

De landen waar ik ben geweest waren de volgende: Thailand, Myanmar (destijds een nogal spannende onderneming), Laos, Cambodja, Maleisië (inclusief Sabah op Borneo) en Filipijnen. Helaas geen Vietnam en Indonesië, die zouden later gelukkig volgen.

Wat ik je maar wil zeggen: alles is mogelijk en je hoeft absoluut niet een of andere miljonair te zijn om te kunnen reizen. En jezelf gedragen als een zwerver is evenmin nodig. Voor minder dan die pak ‘m beet €650 per maand had ik thuis in ieder geval niet kunnen leven, da’s wel duidelijk.

Ter informatie: deze €4.500 is exclusief de vliegtickets van en naar Nederland. Van Kuala Lumpur naar Amsterdam betaalde ik €450 (Malaysian Airlines), heen vloog ik voor €319 (Air Berlin, ondertussen op de fles gegaan).

Voor ik vertrok had ik €9.000 gespaard, hier wilde ik het zo lang mogelijk mee uitzingen. Zodoende koos ik ervoor om low-budget te gaan backpacken. Sowieso paste dit beter bij me dan als een malle geld over de balk te smijten.

Bij terugkomst had ik dus nog een behoorlijk bedrag op mijn bankrekening staan. Het feit dat ik geen duizenden euro’s per maand verbraste ging overigens niet ten koste van m’n reis, mocht je die indruk hebben. In tegendeel zelfs, ik werd er eerder creatief van.

Begrijp me niet verkeerd: ook met dit bescheiden budget heb ik tal van betaalde activiteiten gedaan. Denk aan jungle-trekkings, snorkeltrips, hiken in nationale parken en ga zo maar door.

Low-budget backpacken zonder je direct een gierigaard te voelen en jezelf allerlei beperkingen op te leggen, kan dus wel degelijk. Alleen moet je wel even weten ‘hoe’.

 

Hoe ik de kosten laag hield

Ik laat je zien hoe ik in 7 maanden slechts €4.500 uit heb gegeven en een onvergetelijke reis heb gehad, met welke mindset ik erin stond en hoe ik het ben aangevlogen.

Op jonge leeftijd vond ik afdingen en onderhandelen al rete-interessant moet ik zeggen. Evenals de beste deals zien te scoren. Het budgetgericht-denken heeft er in die zin altijd al wel ingezeten.

Ben je overigens sec op zoek naar tips om geld te besparen op reis, check dan deze gids vol inspiratie.

 

1. Ik betaalde nagenoeg nooit meer dan 10 euro voor een slaapplek

Toen ik landde in het backpack-walhalla Bangkok wist ik letterlijk niks. Ik had nog niet eens een hostel geregeld. Een ding wist ik trouwens wel, ik moest naar Khao San Road. De plek in de Thaise hoofdstad waar het allemaal gebeurt. Ik sprak de eerste de beste taxichauffeur aan die me voor een paar honderd baht die kant op wilde brengen. Eenmaal in het epicentrum van het backpacken liep ik naar het nabijgelegen en ietsje gemoedelijkere Soi Rambuttri.

Ik was vrij vermoeid van de reis en besloot daarom in te checken bij het eerste de beste hostel wat er enigszins goed uitzag. Het werd Sawasdee Guesthouse, en de eenpersoonskamer met airco kostte me €12,50 per nacht.

Goedkoop.

Zo dacht ik.

Inderdaad, €12,50 is voor Nederlandse begrippen een schijntje voor een eenpersoonskamer. Onthoud echter wel dat je in Azië zit!

Toen ik een poosje later terugkwam vanaf Koh Chang wist ik wel beter. In plaats van €12,50 betaalde ik slechts €4 voor een kamer bij My House gelegen in hetzelfde Soi Rambuttri. Iets minder comfort en geen airco, ik moest het doen met een roestige plafondventilator. Maar hey, boeiend! Voor luxe kamers ging ik niet naar Azië. Dikke prima!

Wat te denken van Laos? Daar sliep ik zonder dollen voor 1 USD in Siem Reap. Ik ben wel eerlijk, bepaald comfortabel was allerminst. Er lag een stel (dunne) matrassen op de grond in een ruimte zonder muren, waardoor ik vaak al rond 6 uur wakker werd van het licht. Maar goed, 1 dollar, hallo. Mij hoorde je niet klagen 😀 .

Hostel Siem Reap
Het ‘hostel’ in Siem Reap 😀

Een paar dagen later kwam er een maat van me naar Siem Reap, ik kende hem van mijn studietijd even daarvoor in Antwerpen. Cool, en we konden bovendien een kamer delen en zo de kosten splitten. Aangezien een eigen kamer met twee bedden in datzelfde hostel slechts 4 USD bedroeg, was de keuze voor ons snel gemaakt.

Op eilanden merkte ik dat de prijzen gemiddeld genomen een stuk hoger lagen. Denk aan Perhentian Kecil en Koh Phi Phi. Ik herinner me een potje Nutella voor €10. Gedurende de Full Moon Party op Koh Phangan bleek het helemaal bingo, ik betaalde er drie keer zoveel als normaal (da’s nu nog zo trouwens)! Later, in 2017 en 2018, had ik hetzelfde op Koh Lipe, Siargao en Koh Rong Samloem. Toch hoefde je ook daar niet persé heel gek te doen en vond je er doorgaans wel een goedkoop hutje om in te tukken. Zie mijn huisje, dat zowat van ellende uit elkaar viel, op Perhentian Kecil:

Mijn ‘hutje’ waar ik verbleef toen ik op Perhentian Kecil was

En met goedkoop doel ik op minder dan een tientje per nacht.

Overigens was mijn motto sowieso om zo min mogelijk aan accommodatie uit te geven, en daarmee geld in m’n zak te houden voor leuke dingen.

Vandaag de dag is het vele malen makkelijker om een prijsvergelijk te doen, aangezien het gros van de accommodaties online op platform als Booking.com en Agoda staan. Back in the days was dit zeker niet zo, en boekte je eigenlijk nooit iets van tevoren.

Tip: selecteer bij Booking.com op oplopende prijzen, zodat je de goedkoopste opties het eerst ziet. Filter daarna enkel op plekken die met een 9 of hoger beoordeeld worden, en je zit bijna altijd goed.

2. Ik reisde veel samen

Ik met een stel backpacker in Chiang Mai

Mijn reis door Azië maakte ik individueel, mocht het je nog niet duidelijk zijn.

Maar op die trip ben ik met onwijs veel andere backpackers opgetrokken. Met een aantal van hen heb ik samen gereisd, zowel soloreizigers als stelletjes. Daarom was ik vaak niet tot dorms (slaapzalen) ‘veroordeeld’, en kon ik voor diezelfde lage prijs in een comfortabele kamer (of huisje) pitten, door de kamer met iemand te delen.

Super, ook buiten het geldplaatje om trouwens. Want Slaapzalen bleken al gauw niet echt mijn ding te zijn.

Verder kon ik de kosten voor het huren van een scooter regelmatig splitten. Da’s €2,50 in plaats van €5. Niet dat dat nou persé heel spannend is, maar alle kleine beetjes helpen.

Tip: als je weet dat je ergens voor een langere periode blijft, bijvoorbeeld één of twee weken, schroom dan niet om te onderhandelen over de prijs. Dit deden ik en mijn reisgenootjes ook op Don Det (4000 Islands) in Laos. Uiteindelijk konden we een prachtig huisje aan de mekongrivier huren voor 30 procent korting per nacht. Mooi meegenomen toch?

3. Ik at vrijwel uitsluitend local food

Zulke tentjes: ik hou ervan!

Eerlijk gezegd heb ik zelden in een restaurant gericht op toeristen gegeten. A) omdat het daar driemaal zo duur is als het eten op straat, en B) omdat het eten in de lokale tentjes in mijn ogen beter is.

Natuurlijk moet je dit niet overdrijven, al is dat voor alles zo. Je mag jezelf heus wel ’s verwennen en die ene pizzatent of cocktailbar binnenlopen.

De kosten voor het eten bij een straatkraampje of in een lokaal restaurantje vielen bij mij vaak niet hoger uit dan €2, supergoedkoop dus!

 

4. Ik pakte veelal lokale bussen (en vloog weinig)

De iconische rode bussen die sinds jaar en dag door Bangkok rijden

Vervoer is een van de grotere kostenposten tijdens je reis, ga daar dus slim mee om.

Om rond te reizen heb je doorgaans de keuze uit lokale bussen, minivans en luxere coaches. Die lokale bussen kosten amper wat, al moet je verder geen comfort verwachten of zo.

Zo ben ik van Chiang Mai naar Pai gegaan in een publieke bus, van Vang Vieng naar Pakse en van Puerto Princesa naar El Nido. Maar ook in bijvoorbeeld Myanmar van Yangon naar Ngwe Saung.

Buiten dat het goedkoop is vond ik het tof om tussen de locals te zitten om te zien hoe zij reizen. En soms maak je verrassende dingen mee. Zo liepen er in Myanmar mensen met geiten de bus in bij een tussenstop. Een hele belevenis haha.

Voor vervoer binnen de stad geldt logischerwijs evengoed dat de lokale de lokale bussen goedkoper zijn dan een taxi of tuk-tuk. Je moet alleen wel eventjes uitzoeken waar ze vertrekken. Een stadsbus kan gerust dertig keer zo goedkoop zijn als een tuk-tuk. De bus die je op de foto hierboven ziet brengt je bijvoorbeeld voor €0,25 naar je bestemming binnen Bangkok, terwijl een tuk-tuk eerder €7,50 kost. De metro of stadstrein is meestal een tikkeltje duurder dan de lokale bus, maar nog steeds prima te doen. Bijvoorbeeld in Kuala Lumpur is het metro- en treinnetwerk om de stad te verkennen echt top.

In de Filipijnen rijden uitbundige jeepneys. Een ervaring op zich. En bovendien voor een prikkie. Indonesië heeft bemo’s als goedkoopste optie.

Tip: op zoek naar een leuke route om te backpacken door Thailand? Check dan deze inspirerende reisroute van 4 weken.

5. Ik deed een hoop goedkopere activiteiten

Reisgenootjes
Ik met reisgenootjes tijdens onze tour rond El Nido (Filipijnen)

Yep, activiteiten kunnen een aanslag op je budget zijn. En niet zo’n beetje ook.

Je kunt het desondanks evengoed anders aanpakken en op eigen houtje gaan. Huur bijvoorbeeld een scooter of een fiets en trek er zelf op uit om de omgeving te verkennen.

Dit deed ik bijvoorbeeld in Chiang Mai. Ik regelde er een mountainbike voor €3,50 en fietste naar het Tiger Kingdom (intussen -gelukkig- gesloten). Vervolgens ben ik een stuk doorgereden en bij een aantal prachtige watervallen neergestreken.

Buiten het positieve aspect voor je budget kom je zo op spots waar je met een touroperator niet zo 1,2,3 gekomen zou zijn. Mijn avontuur in El Nido is daar een voorbeeldje van, we hadden daar echt een hele gave dag vol avontuur. Al werd ik kort erna helaas wel doodziek, maar da’s een ander verhaal.

Enne, zoal je waarschijnlijk wel weet barst het in Azië van de tempels. Voorbeelden zijn Angkor Wat in Cambodja, Prambanan en de Borobudur in Indonesië, de Shwedagon Pagoda in Myanmar en Wat Pho in Bangkok. Veel van deze indrukwekkende bouwwerken (Angkor Wat, Prambanan en Borobudur uitgezonderd- kun je gratis of tegen een bescheiden vergoeding te bezoeken. Laat die kans niet aan je voorbijgaan.

Tip: voor dit advies geldt eveneens: overdrijf het niet. Natuurlijk moet je de activiteiten ondernemen die op je bucketlist staan. Wil je echter op je budget letten wees dan selectief. Aan de andere kant moet je ook weer geen dingen laten schieten puur vanwege het geld. Nu is de tijd om herinneringen te maken!

6. Er zaten genoeg ‘gratis’ dagen bij

Hangmat Don Det
Backpacken is ook… chillen in je hangmat 🙂

Hey, effe serieus. Zo nu en dan mag je jezelf best rust gunnen hoor!

Wat is er mis met een boekje lezen op het strand of in je hangmat onder het genot van een ijskoude kokosnoot? Precies, niets. Zulke dagen kosten je weinig geld en zijn nog lekker ook.

Nope, je hoeft niet continu eropuit om bezienswaardigheden en activiteiten van je lijstje af te vinken. Of om uit je comfortzone te breken.

Lees ook: mijn favoriete 10 niet-toeristische stranden in Azië.

Tijdens mijn verblijf op Perhentian Kecil en in Sihanoukville (tegenwoordig een regelrechte sh*thole!) heb ik niet veel anders gedaan dan lezen, wandelen door de oerwouden en in de zee plonzen.

Wanneer ik een boek uit had ging ik naar een tweedehands boekwinkel om ‘m in te ruilen tegen een andere. Op dagen als deze ben je zodoende enkel geld kwijt aan eten, drinken en accommodatie.

Tip: probeer je uitgelezen boeken steeds te ruilen tegen een andere. Vaak kun je tegen geringe bijbetaling een door een andere backpacker ingeruild boek ervoor terugkrijgen. Of pak gewoon een e-reader, iets wat ik tegenwoordig doe.

 7. Ik deed aan ‘creatief’ sporten

Mijn pull-up bar op Koh Lanta

Met creatief bedoel ik niet naar een boksschool om gym gaan waar je nogal eens vrij hoge bedragen dokt om deel te kunnen nemen. (Goede) gyms zijn zelfs eerder duurder dan goedkoper vergeleken met Nederland.

Wat ik wel bedoel is iets als calisthenics in de buitenlucht doen. Denk hierbij aan optrekken, opdrukken, yoga-oefeningen, burpees, handstanden en zulk soort dingen. Het kost letterlijk niets, je hebt een activiteit en je voelt je fit. Drie vliegen in één klap dus!

Ikzelf sport trouwens iedere dag, ook op reis. En het is vooral de calisthenics waar ik goed op ga, heb ik gemerkt. Het buitensporten is sowieso fijn, met de open views en frisse lucht. Veel beter dan binnen in zo’n zweethok met betonnen muren, als je ’t mij vraagt tenminste.

Op de reis die ik in dit artikel beschrijf ging ik er vaak op uit om te hardlopen langs het strand of in verschillende stadsparken. En In Laos hadden ik en mijn reisgenootjes een grote balk voor de ingang van ons huisje. Je raadt het al, iedere dag deden we hier even wat optrekoefeningen.

Wat ten slotte een aanrader is, is om een springtouw in je backpack te stoppen. Bij mij gaat ‘ie standaard mee mijn backpack in. Je kunt ‘m vrijwel overal gebruiken en je wordt (en blijft) er enorm fit van.

 

8. Ik waste zelf m’n kleren

Handwas
Handwasje!

Oh, en laten wassen is net zo min duur hoor! In de meeste landen in Zuidoost-Azië ben je omgerekend €1 per kilo was kwijt. Een dag later krijg je je spullen netjes opgevouwen, gestreken en ruikend naar bloemetjes terug.

En ja, die euro klinkt inderdaad goedkoop. Alleen, breng jij wekelijks meerdere keren je vieze was weg dan kan het stiekempjes toch aardig oplopen. Voor ons backpackers dan hè 😉 .

Zelf was ik na een dag mijn gedragen kleding gewoon onder de douche. Beetje wasmiddel erbij en klaar is Kees. Kost quasi niets en m’n kleren zijn bovendien meteen schoon. Kan echt prima!

En in bijvoorbeeld Thailand op de eilanden hebben ze wasmachines die je voor 20 baht tot 40 baht per was kunt gebruiken. Je pleurt dan -ik noem maar iet- 5 kilo was erin, en je bent voor 20 baht klaar. Kan slechter!

 

9. Ik ging niet veel uit en dronk weinig

Het is wat mij betreft een misvatting dat het maken van een lange reis gelijkstaat aan iedere dag op stap gaan. Natuurlijk ben ik bij aankomst in Khao San Road ook het nachtleven van Bangkok ingedoken, maar na drie dagen wist ik één ding zeker:

Iedere dag met zo’n helse koppijn de dag beginnen (en eindigen) zie ik niet zitten.

Zonde en daarnaast slecht voor m’n budget.

On the road leerde ik de Amerikaan Matt kennen. Hij wilde zich een langere periode gaan richten op mediteren, vroeg opstaan en gezond leven. Op de een of andere manier triggerde hij me en besloot ik om het ook over die boeg te gooien. In die periode heb ik een aantal weken zeer weinig alcohol gedronken, ben ik niet uitgegaan en heb ik goed na kunnen denken.

Tevens verdiepte ik me in het boeddhisme en verschillende vormen van meditatie. Ik las verschillende inspirerende spirituele boeken, onder meer The Power of Now, Siddharta en Buddha. Stuk voor stuk aanraders.

Die boeken hebben zonder overdrijven m’n kijk op het leven veranderd. Ik realiseerde me dat het vooral NU is waar het om draait, en bijna alle andere zaken afleiding vormen.

 

10. Als het beviel bleef ik langer plakken

Petanque Don Det
Don Det, een van die typische plekken die me wel beviel

Dat doen de meeste lui toch? hoor ik je denken.

Niet echt eerlijk gezegd. Veel mensen volgen nou eenmaal een bepaald reisschema, beïnvloed door de beperkte tijd die ze hebben. En jezelf veel verplaatsen betekent automatisch meer kosten.

Ik ben op bepaalde plekken lekker een week en soms zelfs wel twee blijven hangen. Je hebt dan, misschien op een scooter na, amper vervoerskosten en leeft een goedkoop leventje. Op zulke dagen kon ik gerust rondkomen van een tientje (of minder!). Reken maar uit: een (vaak) gedeelde slaapplek van zeg €5 per persoon en dan nog enkele euro’s om te eten en iets te drinken.

Plaatsen waar ik langer ben geweest zijn bijvoorbeeld: Don Det (2 weken), Bangkok (2 weken), Perhentian Kecil (2 weken) en El Nido (2 weken).

Heb je de tijd, neem die dan ook 🙂 !

 

Is dit budget in 2024 haalbaar?

Onthoud: een kokosnoot hoeft je nooit meer dan 1 eurie te kosten

€650 per maand en daarmee iets meer dan €20 per dag is absoluut haalbaar tijdens het backpacken in Azië. Laat ik zeggen dat €20 tot €25 een uitstekend bedrag is om vanuit te gaan.

Het is wel een bepaalde mindset die je moet hebben. Ga je veel op stap, naar hippe beachbars, eet je amper local food en doe je volop tours? En ben je van plan om van (duur) eiland naar (duur) eiland te trekken? Tja, dan zal je eerder aan €50 komen. Zo simpel is het.

Weet je wat het is, de grootste kostenposten op je reis zullen toch je dagelijkse uitgaven vormen. Daarmee doel ik op overnachtingen en eten plus drinken. En juist die drie zaken blijken in alle landen vergelijkbaar met mijn reis in 2011.

Toentertijd kocht ik een ‘pad thai’ in Bangkok voor €0,75, in 2024 kost die me €1, Da’s inderdaad zo’n 30 procent duurder, maar omdat het zulke verwaarloosbare bedragen zijn heeft het nauwelijks invloed op je maandelijkse uitgaven. Voor wat betreft hostels en guesthouses is het net zo, evenals toen kun je nog altijd prima slapen voor €5 tot €10 per nacht in hostels en guesthouses.

Wat is nu het dagbudget per land om in te calculeren als doorsnee backpacker? De tabel hieronder vertelt het je.

Land Dagbudget
Thailand €20-25
Maleisië €25-32
Filipijnen €23-27
Laos €20-30
Vietnam €17-22
Cambodja €18-23
Myanmar €20-30
Indonesië €17-30

Je ziet, het is allemaal behoorlijk vergelijkbaar. Bovengenoemde bedragen komen overigens niet uit de lucht vallen. Klik op de landen om een compleet kostenoverzicht te krijgen van accommodaties, eten en drinken, transport en activiteiten. Je ziet dan hoe ik tot de dagbudgetten ben gekomen.

Hier heb ik enkele artikelen voor je die dieper ingaan op de kosten in Zuidoost-Azië:

Op Koh Lanta, het Thaise eiland waar ik nu voor langere tijd verblijf, doe ik het helemaal goedkoop. Ik leef van slechts €325 per maand. De maanden ervoor op Bali kwam ik op een soortgelijk bedrag uit. Ja, je leest het goed. Nu ben ik niet aan het backpacken, maar het is voor mij het bewijs dat het anno 2024 dus nog steeds ontzettend goedkoop kan zijn in Azië. Ik heb een eigen comfortabele kamer met keukentje en het strand is om de hoek, c’est ça.

 

Handige linkjes voor je reis

Vond je dit artikel leuk en heb je er iets aan gehad? Door de onderstaande links te gebruiken krijg ik een kleine commissie en help je me deze site draaiende te houden. Zonder dat jij er meer voor betaalt trouwens. Thanks!

  • Gebruik mijn backpackgidsen om je voorbereiding leuk te maken en toffe insider-tips en routes te krijgen.
  • Booking.com is wat mij betreft de beste plek om je accommodatie te boeken.
  • Om je vervoer te regelen is 12Go Asia superhandig.
  • Voor wat betreft tours en dagtrips raad ik je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide. Specifiek voor privétours in Indonesië is Local Guides top.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
  1. Hoi Robbert,

    wij reizen ook door Azië en vinden het moeilijk te geloven dat wanneer je veel reist, van A naar B en naar de verschillende landen je maar €4500,- uitgeeft. Onmogelijk. Wij hebben een xcelsheet bijgehouden met de kosten die wij hebben gemaakt in alle landen en onderverdeeld in categorien. Indien je dingen wil doen en niet een aantal weken op 1 plek wilt zitten is 4500,- voor 8 maanden geen realistisch bugdet.

    Wij reizen met zijn tween en hadden een budget van €60 per dag. Dit is iets hoger uitgvallen i.v.m. het hoger uitvallen van vervoerskosten. We hebben elke keer de goedkoopste mogelijkheden uitgezocht, lopen, bus, liften, vliegtuig, boot etc.

    Verder goed artikel.

    Groetjes Geert-Jan bruinenblond.nl

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Geert Jan,

      Dank voor je berichtje.

      Toch is het zo, ik heb wél extreem low-budget gereisd. Ik heb bijvoorbeeld amper gevlogen en ben -in tegenstelling tot jou- vaak wél vrij lang op één plek verbleven. Als ik al het vliegtuig pakte, was dit vaak voor minder dan €20.

      Het feit dat ik weinig alcohol dronk, bijna altijd streetfood at, lokale bussen pakte, lang (soms wel weken) op één bestemming bleef en veel activiteiten op eigen houtje heb ondernomen, zorgde voor het relatief lage budget. Soms leefde ik voor €10 per dag… Inderdaad, als je veel onderweg bent en relatief snel doorreist, dan wordt het een ander verhaal.

      Groet, Robbert

    2. Wow… €60 per dag??

      Ik ben het niet met je eens. Als ik alleen in Azië zou blijven, zou ik het ook met zo ‘weinig’ geld kunnen doen. Met gemak. Ik heb nu 16 jaar aan backpackervaring en ik weet zelfs dat ik het met nog minder kan redden.

      Dat bedrag is absoluut realistisch, als je maar geen eisen gaat stellen aan je accommodatie bijvoorbeeld. En erg creatief bent. Ik zou zelf niet eens weten wat ik met €60 per dag moet doen. Dat maak ik niet op. Toen ik een half jaar om de wereld reisde (en dus niet alleen Azië) eindigde ik met mijn man in Azië met een dagbudget van €15 in totaal. Voor ons tweetjes dus. En dat hebben we prima gered.

  2. Herkenbaar! Zelf reisde ik met mijn man een half jaar om de wereld. Daarbij eindigden we in Azië met een dagbudget van €15 in totaal. Maar tijdens deze reis deden we ook ‘duurdere’ landen aan zoals Amerika, New Zealand en Australië. En daarvoor hadden we in totaal maar een bedrag van €10.000 uit gegeven! Dus €5000 p.p. voor een half jaar en dan dus met die dure reisbestemmingen erbij. Het is inderdaad mogelijk. En alle dingen die ik lees, zijn dan ook erg herkenbaar voor me. Wel merk ik dat het je vooral goed afgaat als je ervaren bent als backpacker. Dat maakt ook een verschil. Die jaren reis ervaring hielp ons in ieder geval.

    Ik mis nog wel een tip waar ik veel gebruik van maakte: gratis slapen door te gaan couchsurfen! Een aanrader!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Wow, 15 euro in totaal voor 2 mensen? En dan dus ook nog landen als Nieuw-Zeeland en Australië? Dat is wel heel weinig… Knap hoor 😉 . In die landen met een camper onderweg geweest? Couchsurfen is een goede, ik heb het zelf alleen niet gedaan tijdens de bovenstaande reis, vandaar dat ik ‘m niet heb genoemd.

  3. Ester

    Hi Robbert,

    Ik ga je hele website af; super tips en wat fijn om allemaal te lezen! 🙂 Gisteren heb ik (eindelijk) een ticket geboekt en over 3 weken vertrek ik!
    Major thanks voor je tips!

  4. Amina

    Hallo Robbert

    Over een jaar wil ik samen met m’n vriendin door Oost Azië gaan backpacken. We hebben een budget van ongeveer 7000 euro voor 3 maanden. Nu is mijn vraag wat vind je van dit budget? Is het oké, te veel of te weinig? Ook wil ik graag weten hoe het zit met veiligheid. We zijn twee meisjes en het lijkt ons nogal gevaarlijk, of zitten we mis? Na deze 3 maanden wil ik alleen verder voor 3 weken backpacken door Nieuw-zeeland en Australië. Hiervoor heb ik een budget van 3000 euro klaar staan. Het zou fijn zijn om de mening van een ervaren persoon en expert hierover te weten.
    Leuk artikel trouwens en dank je voor je tips!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Dat budget is meer dan voldoende.

      Qua veiligheid zit het wel goed hoor, al moet je op je hoede zijn voor scams. Gezond verstand gebruiken, inlezen, en het moet goed komen 🙂 .

      Groet, Robbert

    2. Floris

      Hoi Amina. Gaaf dat je gaat reizen binnenkort! Australië en Nieuw-Zeeland zijn prachtige (en dure) landen. En groot. 3 weken voor beide landen is… VEEL te weinig. Zelfs 3 weken voor Nieuw-Zeeland is veel te weinig. Als je langer weg kunt, doe dat dan. Je komt er niet zomaar weer…

  5. amal

    maar hoe zit het met reizen van land naar land soms kan dat duur zijn met vliegtuig? en welke site gebruik je daarvoor en hoe kis je de volgende bestemming uit bedoel land waar je daarna naar toegaat?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Amal,

      Gebruik Skyscanner of Momondo voor vliegtickets. Wat is duur? vliegen in Zuidoost-Azië is vaak spotgoedkoop, helemaal binnenlands.

  6. Leah

    Hi Robert. Leuk artikel! Ik had van tevoren jouw en andere artikelen over de kosten gelezen, maar voor mij blijkt dit budget zeer onrealistisch. Ik ben nu twee maanden aan het reizen en als je wel veel gaat feesten kom je er niet met zo weinig geld. Toch bedankt! Groeten, Leanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Leah,

      Snap ik helemaal. Ik reisde toen ook wel heel erg budget hoor moet ik zeggen. Ben op de reis die ik nu maak een stuk meer kwijt, ook al ga ik eigenlijk weinig op stap.

      Fijne reis nog!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw