Budget backpacken Azië: hoe ik in 8 maanden slechts €4.500 nodig had

Heb jij al enig zicht op het budget dat je denkt nodig te hebben voor backpacken Azië? Ik kan me best voorstellen dat je dit lastig vindt, aangezien je overal behoorlijk uiteenlopende dingen leest. De ene website schrijft dat je voor een jaar minimaal €10.000 nodig hebt, terwijl je ergens anders ziet dat het ‘slechts’ €8.000 zou zijn enzovoorts.

In dit artikel wil ik je meenemen in mijn persoonlijke verhaal: één van m’n avonturen door Azië. In deze trip van acht maanden spendeerde ik niet meer dan €4.500. Behoorlijk low-budget dus, maar de reis was echt fantastisch. Zo bezocht ik onder meer zeven landen, leerde ik de meest authentieke mensen kennen en ging ik -zo nu en dan- compleet back-2-basics.

Ik wil hiermee maar aangeven dat alles mogelijk is, ook als je krap bij kas zit. Voor minder dan €600 per maand had ik thuis in ieder geval niet kunnen leven, dat is een ding dat vaststaat.

Ter informatie: deze €4.500 is exclusief de vliegtickets van en naar Nederland. Van Kuala Lumpur naar Amsterdam betaalde ik €450 (Malaysian Airlines), heen vloog ik voor €319 (Air Berlin).

Voor ik vertrok had ik €9.000 gespaard, hier wilde ik zo lang mogelijk van kunnen reizen. Vandaar dat ik ervoor koos om budget-bewust te gaan backpacken. Uiteindelijk had ik bij terugkomst dus nog een behoorlijk bedrag op mijn bankrekening staan, maar dit vond ik niet zo erg 🙂 . Het feit dat ik geen 1000-en euro’s per maand uitgaf, heeft er in ieder geval niet tot geleid dat mijn reis kwalitatief minder was. In tegendeel zelfs, ik werd er eerder creatief van.

 

“Begrijp me niet verkeerd: ook ik heb met het relatief kleine budget verschillende betaalde activiteiten ondernomen. Denk aan jungletrekkings, snorkeltours, het bezoeken van aansprekende nationale parken enzovoort.”

 

Low budget backpacken zonder je direct een gierigaard te voelen en jezelf allerlei beperkingen op te leggen, kan dus wel degelijk. Alleen moet je wel even weten ‘hoe’.

Lees even verder, want ik laat je zien hoe ik in acht maanden slechts €4.500 uit heb gegeven en een geweldige reis heb gehad.

Hieronder de tips:

 

1. Wees je bewust van de accommodatiekosten

Koh Chang accommodatie
Uitzicht vanuit m’n huisje op Koh Chang (vlakbij Lonely Beach)…

Toen ik aankwam in Bangkok, had ik op voorhand nog geen accommodatie of hostel geboekt. Ik wist waar ik moest zijn, namelijk het bekende Khao San Road. Daar aangekomen met de taxi, liep ik naar het nabijgelegen Soi Rambuttri.

Ik was vrij vermoeid van de reis en besloot daarom in te checken bij Sawasdee Guesthouse, waar ik om en nabij de €12,50 voor een kamer met airco betaalde.

Goedkoop.

Zo dacht ik.

Inderdaad, €12,50 is voor Nederlandse begrippen weinig geld voor een eenpersoonskamer. Onthoud echter wel dat je in Azië zit!

Toen ik een tijdje later terugkwam vanuit Koh Chang, wist ik wel beter. In plaats van €12,50 betaalde ik nog slechts €4 voor een kamer bij My House gelegen in hetzelfde Soi Rambuttri. Iets minder comfort (geen airco maar een ventilator), maar voor luxe kamers ging ik niet naar Azië. Prima dus!

Wat te denken van Laos? Daar sliep ik voor $1 in Siem Reap. Ik ben wel eerlijk, erg comfortabel was het niet. Het was in de buitenlucht zonder muren, waardoor ik vaak al rond 6 uur wakker werd van het licht.

Een paar dagen later kwam een reisgenootje van me naar Siem Reap. Dit was meteen een mogelijkheid om een kamer te delen, dit deden we dan ook. Aangezien deze ook maar $4 was, was de keuze snel gemaakt!

Tip: loop altijd even rond en doe een vergelijkend onderzoekje. Zo sliep ik vanaf de tweede nacht in Koh Chang in mijn eigen hutje voor €3,50, terwijl ik de eerste nacht €12 uitgaf.

Ook op de toeristische plekjes, zoals Perhentian Kecil en Sihanoukville heb je voldoende budgetopties. Je moet er soms alleen wat moeite voor doen om ze te vinden! Toegegeven, op een plek als Koh Phi Phi, naar mijn mening overhypet, is dit wat lastiger.

Overigens is mijn motto sowieso om zo min mogelijk aan accommodatie uit te geven, zodat ik een wat ruimer budget overhoud om uit te geven aan leuke dingen.

 

2. Samen reizen biedt comfort en bespaart geld

Reisgenootjes
Ik met reisgenootjes in de Filipijnen

Mijn reis door Azië in dit verhaal deed ik individueel, laat dat duidelijk zijn. Maar tijdens mijn trip ben ik heel veel andere backpackers tegengekomen. Met een aantal van hen heb ik samen gereisd (zie bijvoorbeeld de bovenstaande foto van mij en m’n reisbuddy’s in de Filipijnen), zowel met alleen reizenden als met stelletjes. Dit heeft er toe geleid dat ik niet altijd tot dorms (slaapzalen) ‘veroordeeld’ was, maar dat ik voor diezelfde lage prijs in een comfortabele kamer (of huisje) samen met anderen kon verblijven. Ook kun je bijvoorbeeld de kosten voor het huren van een scooter delen.

Tip: als je weet dat je ergens voor een langere periode blijft, bijvoorbeeld één of twee weken, schroom dan niet om te onderhandelen over de prijs. Dit deden ik en mijn reisgenootjes ook op Don Det (4000 Islands) in Laos. Uiteindelijk konden we een prachtig huisje aan de Mekong huren voor een behoorlijke korting per nacht!

3. Eet waar de locals eten

Mama's-Warung-Ubud
Gado gado: een lokaal gerecht in Indonesië

Eerlijk gezegd heb ik zelden in een (luxe) restaurant gegeten. A, omdat het daar driemaal zo duur is als het eten van streetfood en B, omdat het eten in de lokale tentjes gewoon erg lekker is.

Natuurlijk moet je dit niet overdrijven, maar dit geldt voor alles. Hiermee bedoel ik dat je heus wel eens jezelf mag verwennen of naar dat ene exclusieve pizzarestauranttje kunt gaan om te genieten van een lekkere Westers gerecht.

De kosten voor het eten bij een straatkraampje vielen bij mij vaak niet hoger uit dan €2, super goedkoop dus!

 

4. Transport Azië: pak de lokale bussen

Doorgaans heb je de keuze tussen minivans, big buses en public buses. De laatste zijn het goedkoopst en tevens de bussen waar de locals gebruik van maken. Doe dit ook, dit kan je veel geld besparen aangezien transport één van de voornaamste kostenposten van je reis zal vormen.

Zo ben ik van Chiang Mai naar Pai gegaan in een publieke bus, van Vang Vieng naar Pakse en van Puerto Princesa naar El Nido. Maar ook in bijvoorbeeld Myanmar van Yangon naar Ngwe Saung.

Buiten dat het goedkoop is, vond ik het leuk om tussen de locals te zitten en kennis te maken met bepaalde gebruiken en gewoonten. Zo liepen er in Myanmar mensen met schapen (of geiten, dit weet ik niet meer exact) de bus in bij een tussenstop. Dit zie je niet elke dag 🙂 .

Ook voor stadstransport geldt logischerwijs dat de lokale de lokale bussen goedkoper zijn dan een taxi of tuktuk. Je moet alleen wel eventjes uitzoeken waar ze vertrekken. Ik overdrijf niet als ik zeg dat een stadsbus 10 keer zo goedkoop is als bijvoorbeeld een tuktuk.

In de Filipijnen heb je nog een leuk alternatief, de Jeepney. Een ervaring op zich, zeker niet vergeten te doen 🙂 .

Om naar het walhalla voor shoppers in Bangkok te komen, inderdaad MBK, ben ik met een lokale rode stadsbus gegaan. Deze vertrok schuin tegenover Soi Rambuttri en kostte me slechts 7 Baht, omgerekend nog geen €0,25.

Tip: op zoek naar een leuke route om te backpacken door Thailand? Lees dat het artikel waarin ik een backpack-route voor je uiteenzet.

 

5. Activiteiten hoeven niet veel geld te kosten

Handwas
Ook de was doe ik vaak zelf

Dit is iets dat ik aan den lijve heb ondervonden. Activiteiten kunnen prijzig zijn. Heel prijzig. Je kunt echter ook wat avontuurlijker zijn door niet bij het eerste de beste bureau een activiteit te boeken. Huur bijvoorbeeld een motorbike of een fiets en trek er zelf op uit om de omgeving te verkennen.

Dit deed ik bijvoorbeeld in Chiang Mai. Ik huurde een mountainbike voor +/- 3,50 en besloot zelf naar de Tiger Kingdom te fietsen. Vervolgens ben ik nog een stuk verder gegaan en bij een aantal prachtige watervallen uitgekomen. Bijkomend voordeel: er waren nauwelijks toeristen. De mensen die er waren, waren lokale bewoners.

Buiten dat het zelf ondernemen van activiteiten jouw budget ten goede komt, kom je dus ook op plekjes waar je via een touroperator niet zo 1,2,3 gekomen zou zijn. Wat te denken bijvoorbeeld van mijn avontuur in El Nido of simpelweg in en hangmat een boekje lezen op Koh Rong? Geweldig!

Zoals je waarschijnlijk wel weet, puilt Azië uit van de tempels (wat te denken van Angkor Wat in Cambodja en de Shwedagon Pagoda in Myanmar) en bijvoorbeeld Maleisië van de moskeeën. Veel van deze indrukwekkende bouwwerken zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te bezoeken. Maak hier gebruik van!

Tip: ook voor dit advies geldt weer: overdrijf het niet. Natuurlijk moet je de activiteiten ondernemen die op je bucketlist staan. Maar als je op je budget wilt letten, wees selectief!

6. Je hoeft niet iedere dag super actief te zijn

Ik Perhentians
Hier lig ik op Long Beach, Perhentian Kecil (en ja dat ligbedje was gratis 😉 )

Er ‘mogen’ ook dagen zijn dat je jezelf rust gunt. Wat is er mis met een boekje lezen op het strand of in je hangmat onder het genot van een koud biertje (of watertje 😉 )? Precies, niets. Dergelijke dagen kosten je weinig geld maar bieden je uiterste ontspanning. Heerlijk toch?

Lees ook: mijn favoriete 10 niet-toeristische stranden in Azië.

Tijdens mijn verblijf op Perhentian Kecil (Maleisië) en Sihanoukville (Cambodja) heb ik eigenlijk niet veel anders gedaan dan lezen, wandelen door de oerwouden en zwemmen in de zee.

Als mijn boek uit was, ging ik naar een bookstore om ‘m in te ruilen tegen een andere. Op dergelijke dagen spendeer je daarom eigenlijk alleen maar je budget aan eten, drinken en accommodatie.

Tip: probeer je uitgelezen boeken steeds te ruilen tegen een andere. Vaak kun je tegen geringe bijbetaling een nieuw (gekopieerd) boek ervoor terugkrijgen.

 7. Creatief sporten is gratis

Met creatief bedoel ik niet naar een boks- of fitnessschool gaan waar je, zeker in bijvoorbeeld Thailand, vrij hoge bedragen betaalt om deel te kunnen nemen. Wat ik wel bedoel, is bijvoorbeeld zelfstandig crossfit-oefeningen in de buitenlucht doen. Denk hierbij aan optrekken, opdrukken, yoga-oefeningen en dat soort workouts. Dit kost je niets, je hebt een activiteit om te doen en je voelt je fit. Drie vliegen in één klap dus 😉 .

Ikzelf ben erg sportief ingesteld. Dit kan ik wel zeggen, gezien het feit dat ik iedere dag wel een sportieve activiteit onderneem. Denk aan hardlopen, fietsen maar ook krachttraining in de buitenlucht. Inderdaad, allemaal gratis 😉 .

Zo ook in Azië. Wat ik daar vaak doe, is hardlopen langs het strand of in verschillende stadsparken (Kota Kinabalu, Bangkok, Kuala Lumpur). Ook doe ik veel krachtoefeningen vlakbij mijn accommodatie. In Laos hadden ik en mijn reisgenootjes bijvoorbeeld een grote balk voor de ingang van ons huisje. Je raadt het al, iedere dag deden we hier even wat optrekoefeningen.

Wat ook een goede is, is om een springtouw mee te nemen. Deze gaat standaard mee mijn backpack in. Je kunt ‘m overal gebruiken, en na een korte maar intensieve sessie voel jij je als herboren. Dat beloof ik je 🙂 .

 

8. Lang reizen betekent niet iedere dag uitgaan

Alcohol-buckets
Buckets en de Full Moon Party: leuk voor af en toe maar overdrijf het niet | Credits: Roberto Trombetta, Flickr

Het is wat mij betreft een misvatting dat het maken van een lange reis gelijkstaat aan iedere dag stappen, drinken en dat soort zaken. Natuurlijk ben ik bij aankomst in Khao San Road ook het nachtleven van Bangkok ingedoken, maar na drie dagen wist ik één ding zeker:

 

“Iedere dag met een kater opstaan zie ik niet zitten.”

 

Buiten dat ik het zonde zou vinden om hele dagen op bed door te brengen zou ik relatief snel door m’n budget heen zijn. Nee, dat wilde ik niet.

Onderweg ben ik een Amerikaan tegengekomen, Matt. Hij wilde een langere periode zich gaan richten op mediteren, vroeg opstaan en gezond leven. Met name de interesse in meditatie leek mij ook wel wat. In die periode heb ik een aantal weken zeer weinig alcohol gedronken, ben ik niet uitgegaan maar heb ik vooral goed na kunnen denken.

Tevens heb ik me verdiept in het Boeddhisme en verschillende vormen van meditatie, leven in het ‘nu’. Hiervoor heb ik diverse boeken gelezen, onder meer The Power of Now, Siddharta en Buddha.

Buiten het feit dat het weinig drinken van alcohol een fijne bijkomstigheid was voor m’n budget en fitheid, leerde ik mezelf en mijn omgeving beter begrijpen doordat ik veel interessante boeken las en tijd overhield voor andere dingen. Het gaf me een heerlijk gevoel, een gevoel van rust. Ik wil het je dan ook zeker aanbevelen!

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids AziëLaat mij je dan helpen 🙂 . Samen met een aantal andere ervaren backpackers heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld.

Onder meer de volgende issues worden aangepakt en opgelost:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Je krijgt er meer dan 70!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Als jij een budgetbackpacker bent en binnenkort door Azië gaat reizen, hoop ik dat je wat met de bovenstaande adviezen kunt!

Als jij nog andere suggesties hebt, laat het zeker weten!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
 1. Hoi Robbert,

  wij reizen ook door Azië en vinden het moeilijk te geloven dat wanneer je veel reist, van A naar B en naar de verschillende landen je maar €4500,- uitgeeft. Onmogelijk. Wij hebben een xcelsheet bijgehouden met de kosten die wij hebben gemaakt in alle landen en onderverdeeld in categorien. Indien je dingen wil doen en niet een aantal weken op 1 plek wilt zitten is 4500,- voor 8 maanden geen realistisch bugdet.

  Wij reizen met zijn tween en hadden een budget van €60 per dag. Dit is iets hoger uitgvallen i.v.m. het hoger uitvallen van vervoerskosten. We hebben elke keer de goedkoopste mogelijkheden uitgezocht, lopen, bus, liften, vliegtuig, boot etc.

  Verder goed artikel.

  Groetjes Geert-Jan bruinenblond.nl

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Geert Jan,

   Dank voor je berichtje.

   Toch is het zo, ik heb wél extreem low-budget gereisd. Ik heb bijvoorbeeld amper gevlogen en ben -in tegenstelling tot jou- vaak wél vrij lang op één plek verbleven. Als ik al het vliegtuig pakte, was dit vaak voor minder dan €20.

   Het feit dat ik weinig alcohol dronk, bijna altijd streetfood at, lokale bussen pakte, lang (soms wel weken) op één bestemming bleef en veel activiteiten op eigen houtje heb ondernomen, zorgde voor het relatief lage budget. Soms leefde ik voor €10 per dag… Inderdaad, als je veel onderweg bent en relatief snel doorreist, dan wordt het een ander verhaal.

   Groet, Robbert

  2. Wow… €60 per dag??

   Ik ben het niet met je eens. Als ik alleen in Azië zou blijven, zou ik het ook met zo ‘weinig’ geld kunnen doen. Met gemak. Ik heb nu 16 jaar aan backpackervaring en ik weet zelfs dat ik het met nog minder kan redden.

   Dat bedrag is absoluut realistisch, als je maar geen eisen gaat stellen aan je accommodatie bijvoorbeeld. En erg creatief bent. Ik zou zelf niet eens weten wat ik met €60 per dag moet doen. Dat maak ik niet op. Toen ik een half jaar om de wereld reisde (en dus niet alleen Azië) eindigde ik met mijn man in Azië met een dagbudget van €15 in totaal. Voor ons tweetjes dus. En dat hebben we prima gered.

 2. Herkenbaar! Zelf reisde ik met mijn man een half jaar om de wereld. Daarbij eindigden we in Azië met een dagbudget van €15 in totaal. Maar tijdens deze reis deden we ook ‘duurdere’ landen aan zoals Amerika, New Zealand en Australië. En daarvoor hadden we in totaal maar een bedrag van €10.000 uit gegeven! Dus €5000 p.p. voor een half jaar en dan dus met die dure reisbestemmingen erbij. Het is inderdaad mogelijk. En alle dingen die ik lees, zijn dan ook erg herkenbaar voor me. Wel merk ik dat het je vooral goed afgaat als je ervaren bent als backpacker. Dat maakt ook een verschil. Die jaren reis ervaring hielp ons in ieder geval.

  Ik mis nog wel een tip waar ik veel gebruik van maakte: gratis slapen door te gaan couchsurfen! Een aanrader!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Wow, 15 euro in totaal voor 2 mensen? En dan dus ook nog landen als Nieuw-Zeeland en Australië? Dat is wel heel weinig… Knap hoor 😉 . In die landen met een camper onderweg geweest? Couchsurfen is een goede, ik heb het zelf alleen niet gedaan tijdens de bovenstaande reis, vandaar dat ik ‘m niet heb genoemd.

 3. Ester

  Hi Robbert,

  Ik ga je hele website af; super tips en wat fijn om allemaal te lezen! 🙂 Gisteren heb ik (eindelijk) een ticket geboekt en over 3 weken vertrek ik!
  Major thanks voor je tips!

 4. Amina

  Hallo Robbert

  Over een jaar wil ik samen met m’n vriendin door Oost Azië gaan backpacken. We hebben een budget van ongeveer 7000 euro voor 3 maanden. Nu is mijn vraag wat vind je van dit budget? Is het oké, te veel of te weinig? Ook wil ik graag weten hoe het zit met veiligheid. We zijn twee meisjes en het lijkt ons nogal gevaarlijk, of zitten we mis? Na deze 3 maanden wil ik alleen verder voor 3 weken backpacken door Nieuw-zeeland en Australië. Hiervoor heb ik een budget van 3000 euro klaar staan. Het zou fijn zijn om de mening van een ervaren persoon en expert hierover te weten.
  Leuk artikel trouwens en dank je voor je tips!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat budget is meer dan voldoende.

   Qua veiligheid zit het wel goed hoor, al moet je op je hoede zijn voor scams. Gezond verstand gebruiken, inlezen, en het moet goed komen 🙂 .

   Groet, Robbert

  2. Floris

   Hoi Amina. Gaaf dat je gaat reizen binnenkort! Australië en Nieuw-Zeeland zijn prachtige (en dure) landen. En groot. 3 weken voor beide landen is… VEEL te weinig. Zelfs 3 weken voor Nieuw-Zeeland is veel te weinig. Als je langer weg kunt, doe dat dan. Je komt er niet zomaar weer…

 5. amal

  maar hoe zit het met reizen van land naar land soms kan dat duur zijn met vliegtuig? en welke site gebruik je daarvoor en hoe kis je de volgende bestemming uit bedoel land waar je daarna naar toegaat?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Amal,

   Gebruik Skyscanner of Momondo voor vliegtickets. Wat is duur? vliegen in Zuidoost-Azië is vaak spotgoedkoop, helemaal binnenlands.

 6. Leah

  Hi Robert. Leuk artikel! Ik had van tevoren jouw en andere artikelen over de kosten gelezen, maar voor mij blijkt dit budget zeer onrealistisch. Ik ben nu twee maanden aan het reizen en als je wel veel gaat feesten kom je er niet met zo weinig geld. Toch bedankt! Groeten, Leanne

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Leah,

   Snap ik helemaal. Ik reisde toen ook wel heel erg budget hoor moet ik zeggen. Ben op de reis die ik nu maak een stuk meer kwijt, ook al ga ik eigenlijk weinig op stap.

   Fijne reis nog!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw