62 échte tips voor de eerste keer backpacken

Hey 🙂 !

Je bent hier vast gekomen omdat je binnenkort voor de eerste keer gaat backpacken. Ja toch?

En of je nou van plan bent om naar Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika of waar dan ook naartoe te gaan, op deze pagina zit je helemaal goed. Ik ga je namelijk liefst 62 tips geven voor jouw eerste backpack-avontuur.

Ikzelf maakte mijn eerste backpackreis trouwens in 2011-2012. Het enige wat ik wist is dat ik een enkele reis naar Bangkok had geboekt. Ik als groentje had totaal geen idee wat ik kon verwachten, al had ik al wel dingen gehoord over de Full Moon Party op Koh Phangan en het op dat moment ronduit beruchte tuben in Vang Vieng. En natuurlijk over de backpackersstraat bij uitstek: Khao San Road in Bangkok.

Op het moment dat ik vertrok dacht ik letterlijk: wtf ben ik eigenlijk aan het doen? Ben ik wel een backpacker? Ik stapte immers, ook voor het eerst, in een wildvreemd vliegtuig vanuit Düsseldorf op weg naar het voor mij compleet onbekende Bangkok. Geen vaste verblijfplaats, geen mensen om op terug te vallen, geen concrete routes. Niets wat dat betreft. Maar wél avontuur en met name een sprong in het diepe. Juist hetgeen waar ik zo naar uitkeek.

Inmiddels heb ik er al meerdere lange soloreizen opzitten en het zal je niet verbazen als ik je zeg dat het helemaal geweldig is.

En, ondanks dat ik totaal geen planner ben of iemand die zichzelf tot in de puntjes voorbereid, weet ik na al die reizen wel dat beginnende backpackers wat hulp kunnen gebruiken voor ze vertrekken. En juist daarom heb ik dit uitgebreide artikel voor je geschreven.

Veel reizigers lopen tijdens hun avonturen namelijk meerdere keren tegen de spreekwoordelijke lamp. Denk bijvoorbeeld aan (te) weinig weten over de lokale culturen, geen idee hebben hoe te moeten handelen in bepaalde situaties of het vergeten van belangrijke spullen.

Geloof me, ik spreek uit ervaring.

Met de tips uit dit artikel weet je in ieder geval zeker dat je met een gerust hart aan je trip kunt beginnen.

Ik hoor je denken: 62 tips, is dat niet een beetje overdreven Robbert?

Maak je geen zorgen. Ja, 62 tips kan overkomen als een overkill en ik snap die gedachte. Echter, het zijn tips en geen ‘musts’. Jij doet er dus mee wat je wilt, alles is goed 🙂 .

Het lijstje begon overigens ooit met tien tips. Maar telkens voeg ik nieuwe toe door de ervaringen die ik opdoe, waardoor er nu in 2024 deze enorme (en waardevolle!) lijst ontstaan is.

Geen bullshit, ik deel alleen de dingen waar je écht iets aan hebt.

Maareuh…

Voordat deze intro véél te lang wordt, lijkt het me beter om te beginnen met de tips die ik voor je heb.

Let’s go.

 

1. Je hoeft niet bang te zijn

Als de dag van vertrek nadert, kan angst om te vertrekken een vervelend (mentaal) probleem gaan vormen.

Weet dat een sprong in het diepe inderdaad eng kan zijn, maar dat je niet de enige persoon in de wereld bent die een dergelijke stap maakt of heeft gemaakt. Een advies dat ik je wil meegeven: je hebt het meeste baat bij relaxen. Natuurlijk kun je dit doen met een gezonde dosis spanning, maar zorg ervoor dat deze spanning je niet in de weg gaat zitten.

Dit merkte ik voor mijn eerste keer backpacken, waarbij ik onder meer Vietnam, Indonesië, Thailand, Cambodja, Maleisië en Laos op de planning had staan. In de maanden vooraf keek ik erg uit om naar Azië te gaan. Echter, hoe dichterbij de dag van vertrek kwam, hoe minder ik ernaar leek uit te kijken. Een vreemde gedachtenkronkel eigenlijk… Overigens was dit wat negatievere gevoel vrij snel na aankomst in Soi Rambuttri (Bangkok) verdwenen.

Realiseer je wat de reden ook alweer was om de reis te maken. Waarom wilde je gaan backpacken? Juist!

 

2. Ga niet alleen van je reisgids uit

Reisgidsen zijn zeer bruikbaar om een algemeen beeld te krijgen over een bepaalde plaats, bestemming of to-do, maar in de (meeste) reisboeken vind je niet de unbeaten paths en de gaafste restaurants of barretjes. Het ontbreekt ook nog al eens aan actuele prijzen van bijvoorbeeld accommodaties. Kortom: een reisgids is niet ‘de waarheid’ of zo.

Een aanrader is om locals of andere reizigers om adviezen te vragen om zo de beste inside-informatie te weten te komen. Ook kun je op Facebook diverse backpack-groepen raadplegen, zoals ‘Backpackers NL’, ‘Azië Backpackers’ en ‘New Zealand Backpackers’.

 

3. Reis langzaam

Mountainbiken-Sapa-1
Reis langzaam en leer een plek écht goed kennen – een fiets huren is wat dat betreft ideaal

Als je in de mogelijkheid bent natuurlijk 🙂 . Hoe vaak ik niet backpackers ben tegengekomen die kost-wat-kost ‘alles’ wilden zien binnen een veel te krap tijdschema. NIET DOEN. Beter minder bestemmingen dan continu in de weer zijn en gestrest raken.

Wat gebeurt er als je teveel to-do’s in je reis stopt in verhouding tot je beschikbare reistijd? Ja, je hebt foto’s en veel ervaringen opgedaan, maar de echte kennis en indrukken van de bestemmingen mis je. Daarnaast is het continu verplaatsen niet goed voor je algehele stressniveau, geloof me.

Achteraf zal je denken: had ik het allemaal maar wat langzamer aangepakt.

Dus mijn advies is: wees niet (te) gehaast, ook al heb je bijvoorbeeld maar 3 weken tot je beschikking. Maak ook tijd vrij om een dagje (of meerdere) te relaxen op het strand, in het park of bij te komen van een avondje stappen.

Slow travel zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van de ervaringen die je opdoet veel hoger is dan wanneer je in no time van hot naar her trekt.

Zo was ik bijvoorbeeld 2 weken in het plaatsje Sapa in Vietnam. Normaal gesproken gaan mensen daarheen voor een trekking van een of enkele dagen langs de rijstterrassen. Maar omdat ik er dus zolang was, heb ik ook allerlei andere vette dingen gedaan. Denk aan het beklimmen van de Fansipan en het ontdekken van de omgeving met een mountainbike (zie de foto hierboven). Een fiets huren en erop uitgaan is op veel plekken sowieso iets wat ik je kan aanraden.

 

4. Afwisseling is belangrijk

Als er iets is dat ik heb geleerd is het wel dat afwisseling key is.

Kijk, een paradijselijk strand klinkt allemaal leuk, maar het kan goed zijn dat je het er na een paar dagen wel weer gehad hebt. Ga daarna bijvoorbeeld na een leuke stad, trek de bergen in of ga ergens vrijwilligerswerk doen. Opties genoeg in ieder geval.

 

5. Inpakken backpack: houd het licht

Dit klinkt misschien logisch, maar al backpackend kom je de grootste gevaartes tegen als het om rugzakken gaat. Stap niet in deze valkuil, pak je backpack vooral niet te zwaar in.

Laat ik je alvast een ding zeggen: 10 tot 12 kg is echt voldoende, liefst zelfs nog minder. Tijdens mijn trips ben ik zoveel andere reizigers tegengekomen die (veel) te veel bij zich hadden en daardoor gedwongen spullen weggaven of zelfs in de prullenbak deden.

Tijdens mijn eerste trip nam ik een backpack mee van 60 liter bepakt met een kilo of 12. Als ik het overnieuw zou doen, zou ik kiezen voor een backpack van 40 liter met minder inhoud. Tegenwoordig maak ik het nog bonter: ik reis met een ‘backpack’ van slechts 30 liter. Ik kan je zeggen dat m’n rugzak nooit meer dan 6-7 kilogram weegt. En dat is inclusief laptop van 1 kilogram.

Nu zeg ik er ook meteen bij dat het geen wedstrijdje is van wie er het lichtst kan inpakken hoor. Doe vooral wat je zelf fijn vindt natuurlijk.

Onthoud verder dat je héél veel -zo niet bijna alles- op locatie aan kunt schaffen. Sommige dingen hoef je zelfs niet eens te kopen. Waarom zou je in godsnaam een klamboe (mosquito net) meenemen als deze in nagenoeg alle accommodaties aanwezig zijn?

Tip: bekijk mijn inpaklijst voor lichtgewicht backpacken. Ook raad ik je aan om deze minigids door te nemen voor het aanschaffen van de perfecte backpack.

6. Maak de avonturier in je los

In de jungle van Ban Lung, onontdekt Cambodja

Oftewel: wijk van de geijkte paden af.

In de breedste zin van het woord, dus of we het nu hebben over het eten van insecten, bungeejumpen, duiken, het zelfstandig ontdekken van onontgonnen watervallen of wildwater-raften; probeer het eens. Ook al ben je voor je gevoel misschien niet of nauwelijks avontuurlijk ingesteld.

De boodschap die ik je in deze tip eigenlijk probeer mee te geven is dat je jezelf zo nu en dan moet proberen uit te dagen. Probeer nieuwe dingen te doen. Of dit nou fysiek of mentaal is, je zal er altijd sterker uitkomen. En zeg nou zelf: wie kan er nou vertellen dat hij of zij een stukje schorpioen gegeten heeft of de Mount Kinabalu heeft beklommen?

Door niet voor het gangbare te kiezen, kom je vaak in avontuurlijke situaties terecht. Misschien zelfs dingen die nog niet in reisgidsen beschreven staan.

Uiteindelijk zal je merken dat je zelfvertrouwen groeit, iets dat tijdens je reis goed van pas kan komen. Al moet je natuurlijk niet overmoedig worden 😉 .

Lees ook: op zoek naar avontuur? Lees dan mijn uitgebreide artikel over off the beaten track gaan in Australië of deze leuke route door India.

7. Schaf een lokale simkaart aan (of niet)

Op zoek naar mobiel internet? Lokale simkaartjes zijn overal ter wereld te verkrijgen, easy peasy dus. Schaf er eentje aan en maak het jezelf makkelijk, in plaats van je Nederlandse data er als een malle doorheen te jagen of op roamingkosten te worden gejaagd. Op het vliegveld betaal je er doorgaans meer voor dan in de stad, dan weet je dat vast.

Toch moet ik bekennen amper nog een lokale simkaart te kopen, ik wil gewoonweg niet continu online zijn. Tegenwoordig is er op zoveel plekken wifi, en voor navigatie gebruik ik Maps.me wat offline prima werkt. Tuurlijk, in sommige gebieden is het internet veelal shit (of niet aanwezig) en zal een simkaart beslist wel van pas komen. Zo was het in Nieuw-Zeeland tijdens mijn roadtrip echt een must. Maar bijvoorbeeld op Bali of in Thailand hoeft het van mij niet zo. Maar hey, da’s natuurlijk persoonlijk.

Extra tip: ‘bevries’ je huidige abonnement en activeer deze pas weer als je terug in Nederland (of België) bent. Vraag de voorwaarden even na bij je huidige provider. Op deze manier voorkom je (onnodig) hoge kosten. Een andere optie is om je abonnement met nummerbehoud om te zetten in prepaid, dit is wat ik altijd doe.

8. Plan niet teveel, wees flexibel

Zoals ik in mijn tweede tip al zei, is het aan te raden om niet alles te willen plannen. Flexibiliteit is hierbij essentieel. Indien je teveel plant, dan is er niet of nauwelijks ruimte aanwezig voor spontane gebeurtenissen. Laat nou juist het spontane element zo leuk zijn aan reizen.

Dus, ook al ben je een planner pur sang, zorg er altijd voor dat je enige mate van flexibiliteit in je reisschema propt. Laat je leiden door de waan van de dag. Met andere woorden: go with the flow.

Laat dingen op je afkomen, laat ‘het’ gewoon gebeuren. Dit levert per definitie minder stress op en zal je een meer relaxend en ontspannen gevoel geven.

Aan de andere kant wil ik ook zeggen dat jij vooral moet dan waar jij jezelf goed bij voelt, dat is natuurlijk het belangrijkste 🙂 .

 

9. Neem extra geld mee voor de gevallen waarin pinnen niet mogelijk is

Backpacken in niet zo duur als je in eerste instantie misschien zou denken. In Azië kun je bijvoorbeeld voor minder dan €15 per dag reizen (low-budget) en in Australië voor €35-40 (activiteiten even uitgezonderd). Let op: ik heb het hier over minimumbedragen.

Echter, gaandeweg je reis zal je merken dat je zo nu en dan tegen onverwachte kosten aan gaat lopen. Denk bijvoorbeeld aan het impulsief veranderen van je reisschema, het moeten aanschaffen van bepaalde medicatie of toch die ene duiktrip op het pinautomaat-loze-eiland (bijvoorbeeld Koh Rong Samloem in Cambodja) willen doen.

Koh Rong Samloem: mijn favoriete paradijs in Cambodja

Ikzelf heb een dergelijke situatie gehad in El Nido dat gelegen is in de Filipijnen. Helaas werd ik erg ziek, net nadat mijn reismaatjes hadden besloten om verder te gaan reizen. Het was zo ernstig, dat er een dokter ter plaatse moest komen. Deze arts wilde mij voorzien van een infuus, maar het probleem was dat ik hier niet genoeg cash voor had. Een ander issue was dat er toen (2012 schrijven we) geen pinautomaat in de buurt was, vervelend dus. Uiteindelijk heb ik in plaats van het vochtinfuus verschillende medicatie gehad die mij er weer bovenop hebben geholpen.

En het kan ook nog zo zijn dat de pinautomaten die er zijn niet werken. Ik heb dit bijvoorbeeld meegemaakt op Siargao en op Bantayan Island. Het is dan wel zo handig als je cash bij je hebt, hoewel een creditcard je dan vaak ook nog wel uit de brand kan helpen.

Extra tip: zorg er eventueel voor dat je een bedrag bij je hebt in de valuta van het eerste land waar je heengaat. Het kan zijn dat je pinpas niet werkt. Je hebt zo altijd een kleine reserve in geval van nood. Maar eerlijk gezegd doe ik dit zelf nooit. Een pinpas en creditcard geeft me voldoende rust.

10. Wijzig de instellingen van je pinpas

Dit is misschien een inkoppertje, maar onlangs ben ik het zelf nog vergeten. Wat ik bedoel, is dat je de gebruikersinstellingen voor je pinpas van ‘Europa’ overzet naar ‘Wereld’. Als je dit niet doet, kun je namelijk geen geld pinnen als je bijvoorbeeld naar Azië, Australië of Zuid-Amerika gaat.

Laatst toen ik landde in Bangkok, kwam ik er dus achter dat ik deze instelling vergeten was aan te passen. Kon ik dus mooi naar m’n geld fluiten. Gelukkig was er toevallig iemand die ik kende en me een klein bedragje kon voorschieten. Ik heb via de ING-app de pas direct op ‘Wereld’ gezet, maar dit kon tot 24 uur duren (inmiddels is dit gelukkig vrijwel gelijk geregeld!). Zelf als ervaren backpacker heb je dus (soms) nog een hoop te leren 😉 .

Overigens, om skimming tegen te gaan adviseer ik je om je pas enkel voor 1 dag op ‘wereld’ te zetten. Zo kan er op andere dagen geen misbruik van worden gemaakt.

 

11. Vaak is het voordelig om een zo groot mogelijk bedrag te pinnen

Op Bali kan je bij veel pinautomaten maximaal omgerekend slechts 75 euro pinnen

Als ik het dan toch over pinnen heb: in veel landen betaal je een transactiebedrag per opname. Meestal ligt dit tussen de 3 en 10 euro. Daar komen de kosten van de meestal niet al te gunstige wisselkoers nog eens bij.

In zulke gevallen is het daarom aan te raden om een zo groot mogelijk bedrag te pinnen. Je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven, maar je wilt in ieder geval voorkomen dat je iedere dag naar de pinautomaat moet en op die manier onnodige kosten maakt.

In sommige landen is het echter ook zo dat de maximumbedragen die je op kunt nemen vrij laag liggen. Zo heb ik in Indonesië al vaker meegemaakt dat het maximale bedrag 1.250.000 Indonesische rupiah was. Omgerekend is dit nog geen 75 euro. Gelukkig rekenen de banken daar geen transactiekosten.

 

12. Pinnen in winkels kan vaak met je pinpas (en is het goedkoopst!)

Tegenwoordig hoef je in lang niet alle winkels meer met cash te betalen.

Oké, ga je naar een lokaal eettentje dan is het meestal niet mogelijk om met je pinpas of creditcard af te rekenen. Maar loop je bijvoorbeeld een 7-Eleven in Thailand binnen, dan kun je gewoon met je pinpas betalen. Hier zijn amper extra kosten aan verbonden, en als je ziet wat pinnen bij de geldautomaat in Thailand kost (zie tip 13) kost, dan scheelt je dit een hoop geld.

Als je de keuze krijgt tussen betalen in lokale valuta of de euro, kies dan steevast voor de lokale valuta. Zo bespaar je omrekenkosten.

Let op, want ik heb tevens ondervonden dat betalen met je creditcard (van de reguliere banken zoals ING en Rabobank) duurder uitvalt dan met je pinpas. Kies daarom, indien mogelijk, eerst voor je pinpas.

 

13. In sommige landen is geld wisselen (veel) goedkoper dan pinnen

Pinnen in Thailand is prijzig

Je zou misschien denken dat geld omwisselen bij een wisselkantoor relatief duur is, maar deze bewering gaat niet altijd op. Zo is het in bijvoorbeeld Thailand ronduit superduur om te pinnen. Door de hoge transactiekosten plus de kosten die je eigen bank rekent, kom je daar al snel op 20 euro of meer per pinbeurt uit.

Een voorbeeldje: in 2023 pinde ik in Ao Nang 18.000 THB, omgerekend 487,50 euro. De totale afschrijving van mijn rekening bedroeg echter 509,04 euro. Een verschil van 21,54 euro. Nogal leip toch?

Als je vanuit Europa naar een land als Thailand gaat waar pinnen duur is, is het daarom handig om contante euro’s mee te brengen die je vervolgens inwisselt bij een officieel kantoor. Doe dit het liefst bij een bank, daar krijg je normaal gesproken een faire koers aangeboden.

Om de kosten van je eigen bank te minimaliseren tijdens het pinnen bij een geldautomaat, zijn Bunq en Wise aanraders (zie tip 14). Zij brengen niet de kosten in rekening die de reguliere banken zoals ING en Rabobank wel doen.

 

14. Maak gebruik van Wise om kosten te besparen

Via Wise -ook bekend als ‘TransferWise’- kan je een bankkaart krijgen en betaal je geen toeslagen tijdens het pinnen. Of zoals ze zelf zeggen: “Spend abroad with the real exchange rate. No markups, no sneaky transaction fees.” Precies waar je als backpacker op zit te wachten 🙂 .

Bunq, een Nederlandse bank, biedt overigens soortgelijke diensten aan. Geen onnodige wisselkoersopslag dus wanneer je pint in het buitenland.

Nog een goede redenen om Wise te gebruiken is om geld over te maken. Stel bijvoorbeeld dat je transactiekosten van Airbnb wilt omzeilen en de eigenaar direct wilt betalen, dan kan dit met contant geld of digitaal. Echter, doe je de betaling via Paypal en stuur je een andere munteenheid -bijvoorbeeld Thaise baht- dan jijzelf hebt -euro-, dan zijn hier flinke kosten aan verbonden. Bij Wise is dit niet het geval, en is de transactie zelfs bijna helemaal gratis. Ik heb er supergoede ervaringen mee!

Daarnaast heb ik Wise gebruikt als vervanging van de (dure) pinautomaat. Zo leerde ik een meisje kennen dat geld verdiende als duikinstructrice, in contanten uitbetaald. Ze zocht iemand die het geld wilde omwisselen, zodat ze de relatief grote bedragen op haar rekening kon zetten. Daarvoor gebruikten we dus Wise. Ik stuurde online geld naar haar account tegen een hele kleine commissie en kreeg haar contanten ervoor terug. Weer een andere keer stuurde ik via Wise geld naar mijn guesthouse-eigenaar op Koh Lanta. Ik betaalde op die manier de kamer plus ik kwam zo aan cash, zonder een (dure) pinautomaat te hoeven gebruiken.

 

15. Wees niet TE verlegen

Als jij een introvert persoon bent, is dit misschien wat lastig voor je om toe te passen. Echter, probeer het toch. Stap zo nu en dan uit je comfortzone, al moet je dit ook weer niet te vaak doen. Het gaat er natuurlijk vooral om dat jij je goed voelt.

Ben je veel bezig met de gedachte wat andere mensen van jou denken? Ben je bang dat je een verkeerde indruk maakt of dat andere reizigers je misschien niet zo leuk vinden? Get out of it, en weet dat dit, al is het misschien in mindere mate, ook voor andere personen geldt.

Het vergt inderdaad wat moed om op vreemdelingen af te stappen, maar iedereen die jij tegenkomt bevindt (heeft) zich in het zelfde schuitje (bevonden). Andere reizigers willen ook nieuwe mensen leren kennen. Ben jij er daar één van? Zet dat de eerste stap, daag jezelf uit. Dit komt je assertiviteit trouwens alleen maar ten goede. Win-win toch?!

 

16. Alleen zijn is niet vreemd

Ik op Roys Peak in Nieuw-Zeeland

Onlangs sprak ik mijn nichtje die voor het eerst alleen is gaan backpacken. Ze begon haar reis in Bangkok en was continu bezig met wat anderen van haar dachten. “Ben ik geen loser als ik hier alleen loop?” is wat ze zichzelf continu afvroeg.

Het zijn geen vreemde gedachtes trouwens hoor, zeker als je een beetje onzeker bent aangelegd. Bovendien doe je thuis dingen waarschijnlijk veelal met andere mensen en ga je niet zomaar in je uppie op een terrasje zitten. Het is daarom iets helemaal anders.

Weet echter dat alleen zijn tijdens het reizen heel normaal is en dat iedere soloreiziger met zulke dingen te maken heeft. Probeer dit te onthouden wanneer je het zwaar hebt. Vaak is het een kwestie van even door de zure appel heen bijten, waarna je alleen rondlopen op den duur zelfs gaat waarderen.

Enne, ik kom zelf ook van deze situatie af hoor. Toen ik voor het eerst in Bangkok was, vond ik het ook erg lastig om alleen bij een eetzaakje te gaan zitten en vroeg ik me af wat anderen ervan zouden denken. Ook had ik het idee dat mensen naar me keken. Het is puur je mind die met je fuckt. Het zijn allemaal processen waar je doorheen moet, en waar je ook weer van leert 🙂 .

 

17. Reizen is het doel, niet het aantal bestemmingen

Ook dit is reizen 🙂

Veel reizigers gaan backpacken om simpelweg de kruisjes op hun bucketlist te kunnen zetten. In mijn opinie is dit niet de manier waarop je het meest van je reis gaat genieten.

Op deze manier ben je met name bezig om ‘kwantitatief’ te denken. Reizen gaat om kwaliteit, denk daarom ‘kwalitatief’. Pak het moment, leef in het nu, en probeer niet teveel bezig te zijn wat nog allemaal ‘moet’.

Om eerlijk te zijn heb ik zelf helemaal geen bucketlist. Ik ga gewoon en zie wel wat er gebeurt. Maar hey, dat ben ik hè. Ik snap ook dat wanneer je minder lang de tijd hebt, je bepaalde dingen gezien wilt hebben. Alleen nogmaals: schiet hier niet in door.

 

18. Zorg dat je verzekerd bent

Je zou het maar vergeten! Wat als je bijvoorbeeld in een verkeersongeval betrokken raakt of ziek wordt en je bent niet verzekerd? Inderdaad, dit wil je voorkomen. De kosten zijn laag, vaak luttele euro’s per maand. Check mijn uitgebreide gids voor afsluiten van je reisverzekering als je je trip aan het voorbereiden bent.

Goed om te weten is dat, als je de module ‘medische kosten’ aan hebt staan, de reisverzekering het verschil vergoedt tussen het Nederlandse zorgtarief en de kosten van de behandeling in het buitenland. Het andere gedeelte wordt door je zorgverzekering uitgekeerd. Een simpel voorbeeldje: stel dat een ziekenhuisbezoek je in land A €120 kost en in Nederland €100, dan vergoedt de reisverzekering €20 en de zorgverzekering €100.

Zo kwam mijn verzekering goed van pas toen ik een privéarts naar mijn hostel moest laten komen in de Filipijnen. Ook in een dergelijk goedkoop land, waren de kosten een al snel rond de €100. Toch fijn als dat wordt vergoed.

 

19. Denk aan je gezondheid

Voor sommige landen heb je inentingen nodig om veilig en gezond te kunnen backpacken. Check welke vaccinaties vereist zijn en haal deze op tijd.

Zelf pak ik altijd de vaccinaties die ‘verplicht’ zijn. Dus niet de ‘aanbevolen’ inentingen, wat in mijn optiek meer geldklopperij dan noodzaak is.

Tja, en hoe zit het dan met malaria? Ook dit is een persoonlijke keuze. Ik heb zelf nog nooit Malariatabletten geslikt, aangezien ik er zulke slechte verhalen over heb gehoord. Haaruitval, psychotische dromen, noem maar op. Daarom smeer ik me gewoon altijd goed in met een lokale muggencrème en zorg ik ervoor dat ik bij schemering lange mouwen en een jeans draag.

Maar goed, ik wil je zeker niet aanmoedigen om géén tabletten te gebruiken, dit is jouw eigen beslissing. Doe altijd even navraag bij een medisch expert of bij andere reizigers met ervaring. Je kunt ze altijd meebrengen, voor het geval je in nood komt.

 

20. Wees voorbereid op scams

Met name in Azië komen verschillende ‘scams’ (oplichtingspraktijken) voor. Zorg dat je jezelf hier goed over inleest, zodat je voorbereid bent op wat je te wachten staat. Door voorbereid te zijn, minimaliseer je de kans om een slachtoffer te worden van zwendelaars en in malafide praktijken terecht te komen.

Overdrijven wil ik dit echter ook niet. Met je gezonde verstand kom je vaak al een heel eind hoor. Bovendien leer je ook naarmate je langer op pad bent.

 

21. Streetfood is (meestal) niet onhygiënisch of gevaarlijk

Streetfood in in Taiwan een begrip op zich

“Streetfood is onhygiënisch, de kleine kraampjes op straat zien er niet schoon uit,” is een veelgehoorde uitspraak. Niets is echter minder waar. Weet dat deze straatkraampjes veelal gebruikmaken van verse ingrediënten. Ik zal het je nog sterker vertellen: voor mij is het ‘eten op de straat’ iets dat mijn culinaire voorkeuren heeft verrijkt. Heerlijk vind ik het.

Het is niet voor niets dat ik thuis nog altijd ‘pad thai’ klaarmaak, een van de bekende gerechten in de streetfood-scene van Bangkok. Zo perfect als ‘daar’ krijg ik het zelf alleen nooit.

Toegegeven, vaak bestel ik streetfood zonder bijvoorbeeld kip of ander vlees. Ik vind het namelijk niet heel veilig om dit te eten als het al een tijdje in de zon ligt en niet wordt gekoeld. En aangezien er doorgaans al een behoorlijke dosis tofu in de gerechten zit, is het wat mij betreft voldoende vullend (en lekker).

Ben ik wel eens ziek geworden van het eten van streetfood? Ja dat wel, maar dit was eigenlijk mijn eigen schuld. Dit was in Luang Prabang in Laos. Je zag daar letterlijk de vliegen op de baguettes zitten, niet zo handig om er dan vervolgens eentje te bestellen. Al weet ik natuurlijk niet zeker of die vliegen de boosdoeners waren.

 

22. Laat je niet gek maken door fabeltjes over ijsklontjes

Net als streetfood wordt er nogal eens negatief gedaan over ijsklontjes. En dan met name dat deze niet veilig zouden zijn om in je drankje te doen. Persoonlijk heb ik hier echter nul slechte ervaringen mee. Ook niet bij lokale eettentjes.

Tuurlijk, het zal heus niet altijd goed spul zijn. Maar nogmaals: ikzelf heb er nog nooit last van gehad.

Om zeker te zijn kun je in ieder geval altijd even checken of het om gekocht ijs gaat en niet om ijs gemaakt van kraanwater.

 

23. Aftandse eettentjes zijn vaak de beste

Mijn favo nasi goreng in Ubud (Bali), alleen locals eten hier

Toeristen hebben er een handje van om naar -inderdaad- toeristen-eetzaken te gaan. De echt lokale tentjes zien er vaker wel dan niet totaal niet aantrekkelijk uit en de bijkomende gedachte is nogal eens dat het er niet schoon is enzovoorts.

Vaak staan er een aantal krakkemikkige plastic krukken, tafels die zowat uit elkaar barsten en in de keuken kan zomaar een golfplaat van asbestcement hangen. En een koelkast ontbreekt soms.

Maar laat ik je een ding heel duidelijk zeggen: zulke aftandse tentjes zijn vaak (veel) beter dan de restaurants gericht op toeristen. In de lokale zaken koken ze voor jou zoals ze dit voor locals doen. Oftewel, met alle kruiden en andere ingrediënten. In Azië kan het daarom wel wat pittig uitvallen, al kun je altijd zeggen: “Not so spicy please.”

Tuurlijk, heus niet alle afgrijselijk uitziende eettenten zijn goed. Zo is het ook zeker niet. Het devies is vrij simpel: check of het er druk is met locals en je zit doorgaans helemaal goed.

 

24. Vraag of de kok zonder MSG kookt

Beter laat dan nooit, maar ik kwam er pas in 2024 achter dat men op Bali en in andere Zuidoost-Aziatische landen veel gebruikmaakt van het chemische goedje ‘MSG’. Dit is een smaakversterker die het eten misschien lekkerder maakt, maar niet goed is voor je gezondheid.

Oké, een keertje kan vast geen kwaad, iedere dag is echter een ander verhaal.

Zelf ben ik de laatste tijd daarom op m’n hoede en vraag ik bij vers bereide gerechten steevast of ze de MSG achterwege willen laten.

 

25. Maak je niet kwaad als je meer betaalt dan locals

Ik heb het al zo vaak meegemaakt, lokale eetzaken met een menukaart zonder prijzen, überhaupt geen menukaart of een kaart in het Engels. Dat laatste is vrij apart wetende dat er vrijwel uitsluitend locals eten.

In deze gevallen betaal je doorgaans meer dan de locals doen, 1,5 tot 2 keer zoveel. Vooral in landen als Thailand en Indonesië is het me opgevallen. Telkens kom je er achteraf pas achter.

De eigenaar van het eettentje lijkt héél aardig en authentiek, intussen word je echter bedonderd. Ik hou er naderhand altijd een niet zo’n fijn gevoel aan over.

Maar weet je wat het is? In euro’s is het verschil doorgaans te verwaarlozen. Desondanks blijft het niet helemaal eerlijk, bij mij is het vooral dit wat knaagt. Het zou ze sieren om hier gewoon open over te zijn.

Toch heeft het weinig zin om je er druk over te maken, zo is mijn ervaring. Gezien de taalbarrière is de kans klein dat je er een goed gesprek over kunt hebben. Daar komt bij dat men het zelf de normaalste zaak van de wereld vindt om voor een bepaald gerecht 50% tot 100% meer te rekenen aan toeristen.

Probeer het daarom van je af te laten glijden, negatieve energie vreet alleen maar aan je.

 

26. Lees boeken die je inspireren

Into The Wild
Dit boek moet je gewoon gelezen hebben

Ook als je geen boekenwurm bent is boeken lezen een must. Ikzelf ben bijvoorbeeld zo iemand: thuis lees ik niet bepaald veel boeken maar tijdens de reizen die ik maak juist wel. Het lekkere hieraan is dat je helemaal tot rust kunt komen, meer over een land te weten komt en het avonturiers-gevoel nog meer wordt versterkt. Dit laatste gold voor mij toen ik het boek The Beach las, het gaf me nog meer het gevoel dat ik écht op reis was.

Ik kan wel zeggen dat het lezen van boeken (zowel fictie als non-fictie) mijn avonturen extra kleur hebben gegeven. Ze hebben me aan het nadenken gezet en aan het denken gezet. Ja, dat zeg ik als niet-frequent-boekenlezer 🙂 .

 

Persoonlijke aanraders om te lezen tijdens het backpacken

 • Into The Wild (John Krakauer): wat een geweldig boek! Je kent vast de gelijknamige film? Het is mijn favoriet. Die moet je echt kijken.
 • Into Thin Air (John Krakauer): aangrijpend verhaal waarin de Mount Everest wordt beklommen.
 • Wild (Cheryl Strayed): waargebeurd verhaal over een vrouw die tijdens een loodzware periode in haar leven aan een 1.700 kilometer lange trektocht begint.
 • The Beach (Alex Garland): lezen als je naar Thailand gaat.
 • The Power Of Now (Eckhart Tolle): wellicht wat taai maar erg leerzaam en interessant als je meer over spiritualiteit wilt weten.
 • First They Killed My Father (Loung Ung): zeker lezen als je in Cambodja gaat reizen. Het vervolg Lucky Child vond ik trouwens ook de moeite waard.
 • Siddhartha (Herman Hesse): prachtig verhaal over een jongen die op zoek is naar zijn ware zelf.

Overigens wil ik je adviseren om, als je geen e-books maar fysieke boeken leest, maximaal een tot twee boeken mee te nemen. Als je er eentje uit hebt gelezen, koop je onderweg weer een nieuwe of je ruilt ‘m om tegen een ander exemplaar. Inderdaad, dit zijn vaak Engelse boeken, maar een beetje training is altijd goed toch?

Tegenwoordig breng ik trouwens altijd een e-reader mee. Geen fysiek gesjouw meer wat mij betreft. Ik zet ‘m thuis vol met boeken die me interessant lijken, en klaar is Kees.

 

27. Als je het nachtleven induikt, neem alleen het noodzakelijke mee

Breng in ieder geval niet meer geld mee dan nodig en laat bankpasjes en dergelijke liever in je hostel. Stel dat er iets met je gebeurt, dan heb je in ieder geval de middelen om je uit de situatie te redden (in plaats van dat je misschien je creditcard kwijtraakt).

Zelf neem ik, als ik op reis ben, bijvoorbeeld nooit een portemonnee mee tijdens het uitgaan. Mijn geld doe ik in een soort klein geldtasje dat ik vastmaak aan mijn broek en vervolgens in mijn zak doe. Zo minimaliseer ik de kans op kwijtraken of bestolen te worden.

Google op ‘geldtasje voor op reis’ en je zult zien wat ik bedoel 🙂 .

 

28. Gebruik een tasje voor je belangrijke spullen

Handbagage
Zo loop ik er op reis bij 😀 – die slippers komen trouwens uit Myanmar, echt aanraders (vraag naar ‘Hnyat-phanat’)

Als je de veiligheid van het hostel waar je verblijft niet vertrouwt, zorg er dan voor dat de juiste documenten (paspoort, geld, pasjes, rijbewijs, waardevolle spullen, ticket) in je handbagage zitten. Dit tasje kun je met je meedragen.

Dit is ook wat ik altijd doe. Ik schaf een klein schoudertasje aan dat ik meeneem, zeker als ik in een wat obscuur of twijfelachtig hostel verblijf.

 

29. Neem een slotje mee (of schaf deze ter plaatse aan)

Zeker als je in een dorm slaapt, is het aan te raden om je backpack ‘op slot’ te doen. Een flightbag is wat mij betreft overbodig wanneer je je rugzak afsluit met een slotje.

Doe dit trouwens ook als je je rugzak in de lobby van je hostel legt op de dag dat je vertrekt. Je wilt niet dat er iemand anders in je tas gaat rommelen. Toegegeven, de kans hierop zal niet zo groot zijn, maar toch.

Zelf gebruik ik trouwens een klein TSA-slotje en ben daar erg tevreden over. Je kunt deze tevens gebruiken voor het afsluiten van je kluisje in een hostel.

 

30. Leer de basics van de lokale taal

Ik tussen de locals in Ruteng op Flores (Indonesië) – ik kon in gebrekkig Indisch met ze praten wat erg gaaf was

Dit zal heel erg worden gewaardeerd door de locals. Je moet hier overigens niet te zwaar over denken, maar gangbare woorden als ‘hallo’ en ‘dankjewel’ zijn wel handig om te kennen.

Wist jij bijvoorbeeld dat ze in Thailand naargelang of je man of vrouw bent een verschillende manier van bedanken hebben? Vrouwen zeggen hier “kap-kun-ka” terwijl mannen je bedanken met “kap-kun-kap”. En wist je dat een paprika in Australië ‘capsicum’ wordt genoemd?

Onlangs toen ik in Indonesië was, ben ik veel met een local opgetrokken. Hierdoor heb ik best een hoop over de taal geleerd. Van 1 tot 100 tellen is geen probleem en zinnen als “hoeveel kost dat?”, “doe mij maar een vis,” en “hoe heet je?” kan ik nu moeiteloos in het Indonesisch zeggen. Ook talloze basiswoorden ken ik inmiddels. Ik merk dat de lokale mensen dit erg waarderen. Bovendien maak je het jezelf een stuk makkelijker. Het oordeel van Indonesisch is trouwens dat Maleisisch er heel erg op lijkt. Zo kan ik me dus in beide landen behoorlijk als een local gedragen 🙂 .

 

31. Vraag het hostelpersoneel om informatie

Ook al verblijf je niet in het desbetreffende hostel, het personeel kan jou vaak een heel eind op weg helpen. Dit is zo, omdat veel accommodaties een eigen reis- of infobureau hebben. Ze kunnen je alles vertellen over de plaatsen en bezienswaardigheden die ze aanraden. Vraag ook altijd even goed door of ze lokale tips voor je hebben.

Behalve de hostels heb je in iedere stad een toerist-informatiepunt zitten waar je met vragen terechtkunt. Maak hier gebruik van.

 

32. Gebruik (de juiste) oordopjes om te slapen in een hostel

Zeker als je in een dorm (slaapzaaltje) slaapt, raad ik je dit aan. Of ben jij zo iemand die goed kan slapen in het bijzijn van snurkers en mensen die terugkomen van een avondje stappen?

Waxbolletjes zijn mijn favoriet, omdat ze geen pijnlijke oren veroorzaken. Ik ben inmiddels zo aan de stilte gewend, dat ik er zelfs thuis mee slaap. Of dat helemaal normaal is weet ik niet, maar ach wat doet het ertoe 😉 .

 

33. Houd je aan de ‘hosteletiquette’

Wat mij betreft een hele belangrijke. Zorg ervoor dat jij NIET die typische persoon wordt die andere backpackers in een dorm irriteert. Ik heb het persoonlijk al zo vaak meegemaakt dat mensen anderen tot last zijn, omdat ze simpelweg geen rekening houden met de omgeving. Probeer dit een klein beetje te doen en je kamergenoten zullen je dankbaar zijn.

34. Leer onderhandelen

Maar overdrijf dit niet, dit kan tot boze of onaangename reacties bij de verkopers leiden. Wees vriendelijk en probeer de toeristenprijs meer richting de lokale prijs te krijgen. Zeker in Azië, bijvoorbeeld op Khao San Road of de Chiang Mai Nightmarket is afdingen eerder regel dan uitzondering. Maar nogmaals, doe dit tactisch.

In Chiang Mai op de avondmarkt heb ik eens meegemaakt dat een verkoper boos op me werd. Heel erg boos. Het ging om een Levi’s jeans, een nagemaakte zoals je zult begrijpen. De verkoper vroeg hier ongeveer €35 voor, iets dat ik belachelijk vond. Daarom zei ik: “This is a crazy price.” Vervolgens bood ik omgerekend €15, toen moest ik maken dat ik wegkwam. Hij werd boos, maakte een schietgebaar en schreeuwde dat ik naar m’n eigen land terug moest gaan. Dit zal ik de volgende keer dan ook anders aanpakken.

Let op: afdingen of onderhandelen over de prijs in horecagelegenheden in Australië is niet gangbaar. Op lokale marktjes zijn prijsonderhandelingen dan weer ‘normaal’. Denk hierbij aan de Rocks Markets, Bondi Markets en Paddington Markets in Sydney.

35. Let op je attitude

Ik-Angkor-Wat
Ik, aan het genieten van het uitzicht bij Angkor Wat

Raak niet geïrriteerd als een local je in eerste instantie niet kan helpen. Het kan immers zo zijn dat de taalbarrière hier de oorzaak van is en niet zijn of haar bereidwilligheid. Soms moet je je geduld bewaren en even tot drie tellen. Kan de local je geen hulp bieden? Bedank hem of haar dan met een glimlach voor de moeite.

Ben in ieder geval niet boos omdat hij of zij geen of nauwelijks Engels spreekt. Dat wij (luxe Westerlingen) dit kunnen, wil niet zeggen dat iedereen dit kan!

Probeer ook niet onbeschoft te reageren als die ene verkoper uit Bali persé wil dat je zijn of haar product aanschaft. Doorzetten of ‘vastbijten’ is nou eenmaal de tactiek die in veel Aziatische landen wordt gehanteerd. Lach vriendelijk, en als je geen interesse hebt: loop gewoon verder alsof je neus bloedt 🙂 .

Je houding is tevens belangrijk voor het ontmoeten van andere reizigers. Iemand zal je niet zo snel benaderen als je er gesloten en/of onvriendelijk uitziet. Wees je hier van bewust!

Als je iemand niet vertrouwt, probeer dan enigszins diplomatiek te zijn en laat dit vooral niet teveel merken in je houding. Neem afstand van de persoon of situatie en ga verder. Je intuïtie is meestal een goede raadgever.

Enne, ook oordelen hoort wat mij betreft in dit rijtje. Je doet zoiets (onbewust) nogal snel, en vaak niet al te positief. Realiseer je alleen wel dat je te gast bent in het land in kwestie, en dingen simpelweg niet altijd gaan zoals thuis. En hoe het thuis gaat, is niet persé beter dan in een ander land. Ook al denken we dat soms.

 

36. Toon verantwoordelijkheid

De vele reizigers die jaarlijks over de wereld trekken, laten hun sporen na. In positieve en negatieve zin. Denk daarom na bij de dingen je je doet als je te gast bent in andere landen.

Wat denk je bijvoorbeeld wat voor invloed al die bezoekjes aan lokale dorpjes, schooltjes etcetera hebben? Leuk om een week als vrijwilliger mee te helpen in een schooltje, maar de kinderen moeten jou vervolgens missen en hebben te maken met veel wisselende contacten. Hebben zij wel baat bij zo’n instabiele omgeving? Het is niet voor niets dat dit artikel in 2014 door de NOS werd gepubliceerd.

Maar ook de invloed die je als backpacker hebt op het milieu. Natuurlijk zie je, zeker in Azië, vaak veel rommel op straat liggen. Dit wil echter niet zeggen dat jij ook zomaar alles op de grond moet gooien.

Tip: je kan je steentje bijdragen aan het plasticprobleem door een fles met waterfilter mee te nemen, bijvoorbeeld van Lifestraw of Grayl. Ook kun je een lege fles opnieuw vullen met water uit een grote watergallon, sommige guesthouses hebben zulke gallons voor hun gasten.

En wat te denken van de prachtige koralen die de onderwaterwereld zo’n openbaring maken? Supermooi, dat zeker. Maar wist jij dat het duizenden jaren kan duren voordat koraal opnieuw wordt aangemaakt? Dat gezegd hebbende, kan ik me best wel ergeren als ik tijdens het snorkelen van die tourgroepen letterlijk op het koraal zie staan. Hoe zonde is zoiets?

En zoals je wellicht weet is chemische zonnebrand ook zeer schadelijk voor het koraal. Een natuurlijke variant is daarom beter en bovendien gezonder voor je lichaam.

Heb je ooit over dit soort zaken nagedacht?

 

37. Let op je budget, maar overdrijf dit niet

Als backpacker is het besparen van geld doorgaans een van de dingen waar je mee bezig bent, zeker als je een lange reis gaat maken. Mijn advies is om dit met mate doen en zeker niet te ver door te drijven.

Probeer bijvoorbeeld op accommodatie te besparen zodat je geld uit kunt geven aan een leuke tour of activiteit, maar ga niet letterlijk op je centen zitten om maar zo goedkoop mogelijk te leven. Reizen is ook lol maken, en ja dat kost soms geld. Daarbij is het opdoen van unieke ervaringen wat mij betreft meer waard dan die paar 100 euro die je extra hebt bespaard. Ja toch?!

Ik wil je ook meegeven dat goedkoop niet perse ‘beter’ betekent. In sommige gevallen is het niet verkeerd om wat meer te betalen voor bijvoorbeeld extra comfort, lekkerder eten of tijdbesparing.

38. Weet dat je vliegtickets prima een paar dagen op voorhand kan boeken

Banda-Neira-propellervliegtuig
Ik heb dus in zo’n vliegtuigje gevlogen – vond dit echt eng haha

Voor het boeken van je ticket naar je eerste bestemming raad ik je aan om Skyscanner.nl (of hun app) te gebruiken. Je krijgt hier per maand een handig overzicht van alle prijzen. Ook wil ik je aanraden om mijn stappenplan voor het vinden van een goedkope vlucht eens te bekijken.

Extra tip: als je een vlucht zoekt via Skyscanner en de website + prijs van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt staan er niet tussen, bekijk deze dan alsnog. Ik heb dit meegemaakt voor AirAsia en Philippine Airlines en dit scheelde me telkens 15 euro op een ticket (45 euro in plaats van de getoonde 60 euro).

Het boeken van een vlucht op voorhand levert je doorgaans de beste prijs op. Het is echter niet meer zo als vroeger dat je 3 tot 5 maanden van tevoren moet boeken om een gunstig tarief te krijgen. Vluchten op reis zelf boek ik vaak enkele dagen vooraf, omdat ik weinig plan. De prijzen zijn dan over het algemeen helemaal prima.

Overigens geldt het doen van prijsvergelijk voor meer dingen dan alleen voor de aanschaf van je vliegtickets. Je kunt ook denken aan de koop van een zonnebril, slippers, tanktops of een boek.

 

39. Een bewijs dat je het land verlaat is (lang) niet altijd nodig

Ik krijg nogal eens de vraag: “Is het nodig om een bewijs te hebben waarmee je aan kunt tonen dat je de bestemming binnen het aantal toegestane dagen gaat verlaten?”

Laat ik kort zijn: vaak is dit niet zo. Het hangt helemaal af van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. Dit had ik laatst toen ik naar Bali vloog met Qatar Airways. Of ik binnen 10 minuten nog even een ticket wilde kopen. Doe daarom van tevoren even navraag, zodat je niet op het vliegveld in de stress hoeft te schieten omdat je nog een ander ticket moet boeken. Een aanrader hiervoor is om een relevante Facebook-groep te raadplegen.

In bijvoorbeeld Thailand heb ik nooit iets hoeven te laten zien waarmee ik kon bewijzen dat ik het land binnen 30 dagen weer zou verlaten. Echter, bij het inchecken of boarden wordt hier soms wel naar gevraagd! Mexico is net zo goed een eitje. Ook in Australië kun je eenvoudig binnenkomen met een enkeltje, als je maar voldoende geld op je rekening hebt staan. Ook Nieuw-Zeeland kom je (met een werkvisum) binnen wanneer je een enkeltje hebt, het lukte mij zelfs met een toeristenvisum.

Weet wel dat een enkeltje doorgaans relatief een stukje duurder is dan een retourvlucht, maar het geeft je wel het heerlijke gevoel van vrij te zijn.

Zelf neem ik overigens meestal het zeker voor het onzekere door een nep-ticket te maken. Die optie heb je dus ook altijd nog.

 

40. Maak een foto van de inhoud van je backpack

Dit versterkt jouw positie als je bijvoorbeeld geld wilt verhalen op je (reis)-verzekering. Op deze manier heb je een concreet bewijs van wat je mee hebt genomen.

 

41. Word geen mobiele apotheek

Dus breng niet meer dan nodig! In het buitenland hebben ze ook apotheken, wees niet bang 🙂 . Zo neem ik eigenlijk alleen maar diarreeremmers, mebendazol en paracetamol mee.

In Koh Chang liep ik een oorontsteking op. Uiteindelijk hield dit aan en ben ik bij terugkomst in Bangkok naar de apotheek gegaan. Zij -de erg goed geschoolde medewerkers- gaven aan dat ik een binnenoorontsteking had en boden me direct een middeltje aan. Binnen een paar dagen was ik weer zonder pijn en had ik m’n gehoor terug.

 

42. Wees voorbereid op een stevige hike

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor hikers – hier zie je de met sneeuw bezaaide Mount Taranaki

Je wilt misschien een trekking gaan doen, goede schoenen zijn dan wel handig.

Overigens raad ik -als je niet van plan bent om veelvuldig te gaan hiken of jungletrekken- zware bergschoenen niet aan vanwege het (relatief) hoge gewicht dat je met je mee moet sleuren. Schoenen van Sketchers of hardloopschoenen voldoen ook zeker. Ikzelf kies altijd voor het laatste, hardloopschonen van Asics met lekker veel demping.

Koop wel originele hardloopschoenen, zeker als je ook regelmatig wilt gaan sporten. In bijvoorbeeld Azië is veel namaak te krijgen, maar of er aan voldoende demping gedacht is, betwijfel ik. Je lichaam, en in dit geval met name je knieën, is belangrijker dan die paar rotcenten.

Wees niet bang hoor, het gros van de tijd zal je waarschijnlijk doorbrengen op je vertrouwde flipflops.

Extra tip: natte schoenen? Gebruik krantenpapier of ‘papieren handdoeken’ om te drogen. Serieus, dit werkt. Met name de papieren handdoeken absorberen het vocht erg goed. Laat je schoenen een nachtje staan en het resultaat zal je verbazen.

Hoe staat het met je conditie? Een bergbeklimming of een tocht door de jungle kan behoorlijk intensief zijn weet ik uit eigen ervaring. Lees maar eens over de uitputtingsslag die ik heb moeten leveren op de Rinjani-vulkaan op Lombok.

 

43. Ook op reis kun je (makkelijk) fit blijven

Sporten op reis
Hier ben ik mezelf aan het optrekken aan een boom – met een beetje creativiteit kom je een heel eind 😉

Vaak als ik mensen op reis spreek zeggen ze dat ze thuis weer gezond willen gaan leven en het sporten opnieuw willen oppakken.

Maar wat als ik je zeg dat je ook op reis kunt sporten en op die manier fit kan blijven?

Zelf sport ik eigenlijk iedere dag, ook als ik reis. Soms doe ik burpees (ken je ze?) in m’n kamer, in Bangkok ontdekte ik een toffe en bovendien gratis buiten-gym en hardlopen gecombineerd met optrekken kan buiten bijna overal. Ook simpelweg joggen langs het strand is mogelijk. In Canggu, Bali zie je aan het eind van de middag tig mensen bijeenkomen om dit te doen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over simpele dingen als zwemmen in de zee of een bergbeklimming. Deze dingen houden je natuurlijk ook fit.

Dus nee, je hoeft je fitheid heus niet aan diggelen te gooien hoor als je gaat backpacken. Dit heb je echt zelf in de hand.

 

44. Een voorraadje pasfoto’s is aan te raden

Deze kun je inderdaad ook laten maken bij de ambassades ter plaatse. Echter, het is handig als je er al een aantal bij je hebt. Op die manier hoef je jezelf met dit soort zaken niet meer bezig te houden als je in het buitenland bent. Pasfoto’s komen bijvoorbeeld goed van pas bij het aanvragen of het verlengen van een visum. Neem er een stuk of tien mee en je zit voorlopig wel goed.

 

45. Koop lokale muggenspray

Dit heb ik aan den lijve ondervonden. Voorafgaand aan mijn eerste Azië-trip had ik van alles gelezen over muggenspray met een zo hoog mogelijk deet-gehalte. Bij aankomst bleek het middeltje dat ik in Nederland had gekocht totaal niet goed te werken.

Daarom kocht ik een lokale muggenspray van het merk OFF met veel minder deet. Wat bleek? Deze werkte veel beter en was dus nog minder schadelijk ook.

En in Ubud op Bali gebruikte ik zelfs geheel natuurlijke muggenspray op basis van oliën. Ook die werkte supergoed. Ik heb ‘m trouwens gehaald bij het zaakje Nadis Herbal, mocht je interesse hebben.

 

46. Download handige apps

Er zijn verschillende apps die ik je absoluut aanraad om op je telefoon te zetten (of gebruik de websites):

 1. Agoda. Zeer handig voor het boeken van accommodaties. Bovendien biedt Agoda soms betere prijzen dan wanneer je direct bij het ho(s)tel boekt.
 2. Booking.com. Zelfde als Agoda, altijd goed om beide even te vergelijken en de beste prijs te pakken.
 3. Maps.me. Wie gebruikt er tegenwoordig nog Google Maps? Maps.me kun je offline gebruiken en helpt je moeiteloos om naar je bestemming te komen. Ik gebruik de app dagelijks, ik ben er zelfs een keer meer uit de jungle gekomen toen ik de weg compleet kwijt was 😀 .
 4. Voor het boeken van transport zijn Bookaway en 12Go Asia aanraders.
 5. Benieuwd naar de tours en activiteiten die er zijn in je omgeving? Check dan Get Your Guide.
 6. Wil je de uitgaven van je reis op een eenvoudige manier bijhouden? Dan is de app TravelSpend een aanrader om te downloaden.

PS. Qua accommodaties zou ik altijd online betalen als dit kan. Zo voorkom je vaak te moeten pinnen en daarvoor kosten te maken (zie puntje 13).

 

47. Huur een scooter (Azië) of een auto/camper (Australië en Nieuw-Zeeland)

Roadtrip Bokor National Park
Ik onderweg op de scooter – ergens op de wereld 😉

En verken de omgeving in je eigen tempo. Een motorbike huren geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je hebt vast al eens gehoord van de bekende Ho Chi Minh Trail of de Mae Hong Son Loop. Beide geweldige tripjes om met een brommer te maken.

Datzelfde geldt in Australië en Nieuw-Zeeland voor de huur (of koop) van een auto of camper om een roadtrip door deze mooie landen te kunnen maken. Zo kocht ik in Nieuw-Zeeland een tot camper omgebouwde auto waar ik 2 maanden me heb rondgetoerd. Dit was echt geweldig. Voor het huren van een auto is Discover Cars het platform waar je moet zijn.

Goed om te weten: scooters hebben in het buitenland vaak een grotere cilinderinhoud dan 50cc, dit is voor de Nederlandse wet een motor(scooter). Indien je geen (internationaal) motorrijbewijs hebt, ben je dus niet verzekerd voor letsel bij anderen. Je (reis)verzekering kan daarom een schadevergoeding weigeren te betalen. In deze gids vertel ik er alles over.

 

48. Houd een reisdagboek bij

Dit is een echte aanrader! Zo kun je jaren later jouw avonturen tot in detail weer herbeleven. Ik raad een boekje aan zonder lijntjes, zodat je ook je creatieve gedachten uit kunt tekenen. Begin hier in het begin van je reis mee.

Schrijf verhalen en maak tekeningen als jij daar zin in hebt, laat het geen dwangmatigheid worden dat je per dag persé iets op papier moet krijgen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Schrijf vooral als je inspiratie hebt.

Wil je dit ook digitaal doen en dingen direct delen met het thuisfront? Dan is Polarsteps een fijne app.

 

49. Please, verlies jezelf niet in sociale media

Ff wat posten hoor 😉

Instagram, TikTok, YouTube; de sociale media hebben ons leven in grote mate overgenomen. Soms lijken mensen meer in hun telefoon te leven dan in de echte wereld.

Laat ik je één ding zeggen: juist op reis gaat het om de echte ervaringen. Als je voornamelijk bezig bent met de digitale wereld, likes en hartjes, dan mis je de essentie en heb je simpelweg geen oog meer het huidige moment.

Tuurlijk, je kunt social media best gebruiken, maar verlies jezelf er niet in. Laat je verder misleiden door je ego dat wordt gestreeld door de likes die je krijgt (en verwacht). Als je geluk daarvan afhangt, dan zal je namelijk snel ongelukkig worden.

 

50. Voorkom ‘backtracking’

Tenminste, als je gebonden bent aan een strak tijdschema. Door inefficiënties in je route verlies je kostbare tijd, tijd die je hard nodig hebt omdat je niet oneindig veel dagen tot je beschikking hebt.

Als je niet aan tijd gebonden bent, zou ik hier minder waarde aan hechten. Immers, dan doet tijd er niet toe. Heerlijk 🙂 .

Tip: als je een leuke route zoekt voor je komende reis, bekijk dan mijn backpackgidsen eens.

51. Nederlandse tv kijken is mogelijk met een VPN

Zeker als je voor een langere periode gaat reizen, bijvoorbeeld in Australië of ergens in Azië, kan het zo nu en dan wel eens fijn zijn om je favoriete Nederlandse tv-programma terug te kijken via bijvoorbeeld Kijk.nl. Of je favoriete serie op Netflix of Videoland.

Het vervelende is alleen dat je, vanwege de uitzendrechten, de meeste programma’s enkel in Nederland kunt kijken.

Maar… Hier is gelukkig een oplossing voor door het gebruik van een VPN-verbinding.

Ga bijvoorbeeld naar Hola.org en download daar de applicatie. Vervolgens kun je in je browser instellen dat je in Nederland bent, waardoor je alsnog jouw favo serie kunt zien. Ikzelf ben er heel blij mee, zo kan ik toch mijn favoriete talkshow Veronica Inside meepakken.

Ook kun je, als je een Ziggo-abonnee bent, via deze weg gebruikmaken van de app Horizon waarmee je live Nederlandse tv-programma’s kunt kijken. Simpelweg inloggen op Ziggo Go kan trouwens ook.

 

52. Luister niet te veel naar anderen

Hiermee bedoel ik niet dat je alle adviezen van mensen die je tegenkomt direct naast je neer moet leggen, zeker niet. Maar waar je wel voor moet waken, is dat je alles wat anderen beweren zomaar klakkeloos aanneemt. Dit kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Zo hoorde ik hier en daar dat Vietnam een gevaarlijk land was om heen te gaan, dat er tig scams voorkomen en héél veel onaardige locals enzovoorts. Volgens sommigen was het er “vreselijk”. Dit weerhield me er destijds van om het land te bezoeken. Zonde, zo is achteraf gebleken.

Het is niet voor niets dat dit land een van de meest bijzondere en mooiste landen is om te backpacken. Zo denk ik nu er tenminste over. Want inmiddels ben ik er gelukkig wél geweest. En de lokale bewoners? Die zijn simpelweg superlief.

Houd voor ogen dat mensen altijd wel wat te zeuren en te zeiken hebben. Ga vooral zelf ontdekken hoe je een bepaalde plaats of bezienswaardigheid vindt en laat je niet teveel beïnvloeden door de vaak gekleurde mening van iemand anders.

En als de plek tegenvalt, dan is dat zo. Je hebt ’t in ieder geval een eerlijke kans gegeven.

 

53. Er is altijd iemand die iets overtreffends heeft meegemaakt, en da’s prima

Je komt zo nu en dan types tegen die beweren dat het ergens anders nog vetter, hectischer, viezer of ongelofelijker is dan op de plek waar je nu zit.

Terwijl je net vol ergernis aangeeft hoe ongekend bizar het verkeer in Cebu City is, vertelt een backpacker tegenover je dat het in India vele malen erger is.

Sommige mensen hebben er een handje van om te beweren de meest extreme situaties te hebben meegemaakt. Da’s prima, maar het gevoel van een wedstrijd te spelen daar ben ik nooit zo van.

 

54. Soms kun je iemand beter laten uitratelen

Op enig moment zal je iemand tegenkomen die tegen je begint te praten en niet meer van ophouden weet. Zo’n spraakwaterval weet je wel?

Ik maakte het bijvoorbeeld mee in Chiang Mai, toen ik rustig een ijskoffie dacht te gaan drinken. Nou, mooi niet dus. De man in kwestie stak een verhaal af over fietsen en wilde van geen stoppen weten. Eerijk gezegd best vermoeiend, ook omdat ik op m’n laptop wilde werken.

Wat te doen op zulke momenten? Degene lekker laten uitratelen en niet teveel vragen stellen, anders wordt het een eindeloze monoloog 😉 . Of op je strepen gaan staan en beleefd zeggen dat je ervantussen gaat.

 

55. Spreek de gangbare taal

Daar zaten we dan, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido
Daar stonden we dan met allerlei nationaliteiten, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido – wel zo handig als je in dat geval de gangbare taal spreekt 🙂

Stel dat je al een poosje op pad bent met een paar buitenlandse backpackers en dat je onderweg een Nederlandssprekende reiziger tegenkomt die zich bij de groep voegt. De verleiding is dan al vrij snel aanwezig om samen in het Nederlands te communiceren.

Doe dit niet, of in ieder geval niet te vaak. Voor de buitenlandse personen is dit erg storend, zij begrijpen namelijk niet waar jullie het over hebben.

Dit klinkt misschien logisch, maar de praktijk is vaak anders. Ik kan dit uit eigen ervaring vertellen.

Toen ik met paar Engelse reizigers op pad was, kwam ik per toeval twee Nederlandse jongens tegen. Zij spraken veel Nederlands tegen me, ook als de Britten erbij waren. Persoonlijk vond ik dit nogal storend en schakelde daarom over in het Engels.

Ook heb ik aan de andere kant gestaan. Dit gebeurde toen ik in de bus van Pai naar Chiang Mai een Franse jongen leerde kennen. In de bus kwamen vrienden van hem bij ons zitten, twee meisjes. Wat gebeurde er, ze spraken ALLEEN maar Frans. Dit ging door in Chiang Mai, ook als we samen gingen eten. Ik voelde me best wel eenzaam, een soort buitenbeetje, en wist niet echt goed hoe me te gedragen. Uiteindelijk heb ik m’n eigen plan getrokken en heb ik andere mensen ontmoet.

Bedenk zelf eens: hoe zou jij het vinden als je in je eentje met twee of drie mensen omgaat die de hele tijd in hun eigen taal praten?

 

56. Kies zo nu en dan voor jezelf

Wat ik meerdere keren heb meegemaakt, is dat mensen waar je totaal geen fijn gevoel bij hebt zich aan je opdringen omdat ze op zoek zijn naar een reismaatje. Laat ik simpel zijn: als je even geen zin in iemand hebt omdat het niet goed voelt of omdat je simpelweg alleen wilt zijn, maak dit dan op een (goede) manier duidelijk.

Zoiets maakte ik mee in Kota Kinabalu (Sabah, Borneo). In het guesthouse waar ik verbleef, was een andere backpacker (hopeloos) op zoek naar iemand om dingen samen mee te doen. Begrijp me niet verkeerd, een reisgenootje zoeken is altijd goed. Echter, als je dit doet door op allerlei manieren indruk te maken dan schiet je je doel voorbij.

Dit is dus wat hij deed, hij was erg druk, mengde zich continu (geforceerd) tussen anderen en zei letterlijk tegen me: “Wanneer gaan we naar Sandakan?” Dit terwijl ik hem nog amper had gesproken.

Op dat moment, ook al voelde het wat egoïstisch, zei ik dat ik er geen behoefte aan had. Deze persoon was zo druk, ik kreeg het er Spaans benauwd van. Het leek me dan ook niet zo verstandig om met hem te gaan reizen. Tja, soms moet je ook voor jezelf kiezen en naar je intuïtie luisteren.

Waak zelf trouwens ook voor dit soort gedrag, het werkt eerder afstotelijk dan dat iemand er positief op zal reageren. Gedraag je gewoon zoals je bent, hier heb je het meeste profijt van.

 

57. Verdiep je in de lokale cultuur en religie(s)

Cultuur snuiven in het gezellige Little India (Kuala Lumpur)

Persoonlijk vind ik het interessant om meer te weten te komen over de plaatselijke cultuur en religies. Het kan je verder beter doen begrijpen waarom locals zich op een bepaalde manier gedragen. Ook kan het verfrissend zijn, omdat je op deze manier anders tegen bepaalde dingen aan leert kijken.

Zo is het boeddhisme meer dan alleen Boeddha. Waarom lopen monniken in de rood/oranje gewaden? Wat is de reden waarom ze zo vroeg opstaan? Waarom moeten ze kaal zijn (ja, ook de vrouwen)? Weet jij wat mediteren inhoudt?

En stel dat je een niet zo positief beeld van de islam hebt. Verdiep je er eens wat meer in. Maak kennis met lokale islamieten in bijvoorbeeld Maleisië en Indonesië en je zult zien dat je geconditioneerde manier van denken best wat bijgesteld kan worden.

Een goede manier om dieper de lokale cultuur in te duiken is te zorgen dat je op een bestemming bent tijdens belangrijke culturele evenementen. Denk aan Nyepi, Galungan en Kuningan op Bali, Songkran in Thailand, het Suikerfeest in Kuala Lumpur en Carnaval in Rio de Janeiro.

 

58. Blijf niet (te) lang in negativiteit hangen

Reizen is heus niet altijd leuk en er zullen altijd wel dingen voorvallen waar je niet zo gelukkig van wordt. Denk bijvoorbeeld aan oplichting, zakkenrollerij of misschien een groep mensen die je niet aanspreekt. Probeer hier mee te dealen, het is nou eenmaal onderdeel van het on the road zijn. In het normale leven gebeurt dit soort dingen ook, realiseer je dat goed.

Blijf in ieder geval niet te lang hangen in deze negatieve emoties. Zo lang je maar veilig en gezond bent, dat is het belangrijkste. Probeer je vrij snel weer te focussen op iets nieuws, iets waar je zin in hebt. Een andere aanrader is om een reisdocumentaire of -serie te kijken. Hierdoor krijg je direct weer een hoop nieuwe positieve energie. Zelfs als je reismoe bent 🙂 .

 

59. Eenzaamheid is part of the job

Een eenzame backpacker

Het is heel simpel: als je alleen op reis gaat, dan moet je er rekening mee houden dat je op bepaalde momenten behoorlijk eenzaam kunt voelen.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je in een wat ‘zware’ gemoedstoestand verkeert, waarbij gevoelens komen kijken die je op dat moment liever niet met andere backpackers deelt of kunt delen.

Of misschien mis je de dierbare mensen thuis wel heel erg?

Ook in groepen kan je je trouwens eenzaamheid ervaren, bijvoorbeeld als de interesses en de gespreksonderwerpen totaal anders zijn dan de dingen waarin jij geïnteresseerd bent.

Wat ik je wel wil meegeven: wees niet bang om eenzaam te zijn. Laat het gevoel toe in plaats van ervoor weg te rennen. Je kunt ervan leren, wat is de reden dat je je zo voelt?

Contact met belangrijke personen in je leven kan er goed bij helpen om je beter te voelen. En bovendien: na regen komt altijd weer zonneschijn. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

 

60. Je hoeft niet door te gaan

Ik in Myanmar
Dit ben ik op een uitkijkpunt bij Ngwe Saung Beach in Myanmar

Als blijkt dat reizen toch niet helemaal jouw ding is en je er geen lol en ontspanning uit kunt halen, evalueer dan goed en stop eventueel. Met evalueren bedoel ik: ga een paar dagen relaxen op het strand, in een leuke stad of iets dergelijks en maak voor jezelf duidelijk wat je tot nu toe uit je reis hebt gehaald.

Had je doelen? Is hier iets van terechtgekomen? Zijn het voornamelijk negatieve gevoelens die boven komen drijven?

Indien er sprake is van het laatste, ga dan gewoon naar huis. Doe dit alleen niet te snel, het kan best enige tijd duren voordat je het gevoel hebt op je plek te zijn! Als je jouw besluit hebt genomen om terug te vliegen, wees dan niet te teleurgesteld. Je hebt het immers geprobeerd en bent erachter gekomen dat backpacken niet helemaal je ding is. So be it!

Je hebt het in ieder geval een eerlijke kans gegeven, beter dan helemaal niet, toch?

 

61. Thuiskomen kan best lastig zijn

Weet dat als je thuiskomt het best weer eventjes wennen is, zeker na een langere reis. Natuurlijk is het leuk om iedereen weer te zien, maar voor je het weet ben je weer beland in je oude leven vol met planningen en routines. De vrijheid die je tijdens het backpacken had, is er niet meer (of in mindere mate). Waarschijnlijk verlang je al vrij snel terug naar die fijne momenten die je op reis had. Dit is in ieder geval wat ik altijd heb 🙂 .

Ook kan het zo zijn dat je je totaal vervreemd voelt als je terug bent op het vertrouwde nest. Dit had ik in 2019 toen ik na 3 jaar reizen weer terug in Nederland kwam. Alsof Nederland niet meer mijn land was of zo. Ik miste het buitenleven en het opdoen van bijzondere ervaringen. Ik kan je zeggen dat ik het er behoorlijk lastig mee had, al was ik na een tijdje weer redelijk gewend. 4 maanden later vertrok ik echter weer naar Bali. Eenmaal backpacker altijd backpacker hè 😉 ?

 

62. Zorg dat je in ieder geval eens in je leven alleen hebt gebackpackt

Ik met reisgenootjes voor we aan een drankspel begonnen in het destijds beruchte Vang Vieng (Laos)

Alleen backpacken is een ervaring op zich. Wat mij betreft leer je op deze manier het best om onafhankelijk te zijn, maak je de grootste persoonlijke groei door en heb je een grotere kans op andere backpackers te ontmoeten.

Ja toegegeven, zeker voor de eerste keer is dit eng en best wel vreemd. Zeker als je veel bezig bent met wat anderen van je vinden, kan je nogal het idee hebben dat je overkomt als een ‘loser’. Wie gaat er nou alleen op reis? Nou ik zal je zeggen: veel mensen, héél veel. En nogmaals: wat anderen van je vinden, boeiend!

 

Tot slot…

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn bovenstaande tips. Zie het echt als adviezen, dus niet persé al dingen die moeten of zo. Ik bedoel, het zou zonde zijn als je met een volledig volgestopt hoofd het vliegtuig instapt. Kies daarom de tips uit waar jij het meest aan denkt te hebben.

En nog iets…

Het is logisch dat je enigszins nerveus bent om deze stap te zetten. Maar neem van mij aan dat het allemaal heel erg mee gaat vallen. Je zult al snel merken dat je denkt: waren deze spanningen nou echt nodig?

Ik denk trouwens dat dit artikel je ook zal inspireren.

Enne,, als je nog vragen hebt dan kan je ze in de comments stellen.

 

Relax, heb vertrouwen, en geniet van het geweldige avontuur dat komen gaat… 

En als jij toevoegingen hebt, laat het mij en andere backpackers weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
38 Antwoorden
 1. Elise

  Wat fijn om al deze tips te lezen . Ik ga in januari 5 weken naar de filipijnen. Voor het eerst echt solo backpacken.. en ik zit nu in de omg waar begin ik aan fase. Keuzestress, een beetje overwhelmed.. dingen die ik allemaal nog moet doen van te voren.. het is herkenbaar zo te lezen haha! Eigenlijk zijn het luxe problemen natuurlijk! Gelukkig weet ik dat het zeer de moeite waard gaat zijn en dankzij dit artikel toch weer iets meer rust! Go with the flow 🙂

 2. Tristan

  Hoi, super interessante blog met veel nuttige informatie! Prettige schrijfstijl ook en veel handige tips.

  Ga zo door zou ik zeggen en veel plezier bij toekomstige reizen 🙂

 3. Malou

  Hoi!

  Je beschrijft precies hoe ik me een jaren geleden op mn eerste backpackreis voelde.
  Mooi om zo terug te lezen en alles is zo herkenbaar. Thanks!

  Ik ga je blog zeker doorsturen naar mensen om me heen die nu op dat punt staan 🙂

  Liefs Malou

 4. Benjamin

  Hallo Robbert,

  Een leuk stuk om te lezen!! Ik vertrek binnenkort naar Bangkok en heb geen uitgaand ticket staan. Ik vlieg met Qatar Airways. Ik ben benieuwd hoe je weet dat Qatar Airways dit wel controleert?
  Wat raad je mij aan om te doen? Ik weet nog niet precies hoelang ik er blijf omdat ik ook andere landen ga bezoeken.
  Kan ik op moment van controle alsnog een ticket boeken?

  ‘Update augustus 2016: onlangs heb ik een enkeltje naar Bangkok geboekt bij de Russische maatschappij Aeroflot, al wilde ik vooraf eigenlijk met Qatar Airways vliegen. Echter, na wat onderzoek gedaan te hebben, bleek dat zij doorgaans vragen om een uitreisticket terwijl dit bij Aeroflot niet het geval is.’

  Ik hoor graag van je 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Benjamin,

   Dat Qatar Airways controleert, weet ik uit eigen ervaring en die van vele andere backpackers. Er zijn uitzonderingen mogelijk hoor, onlangs heb ik namelijk van iemand vernomen dat zijn niet werd gecontroleerd. Maar ga er maar vanuit dat het bij QA wel gebeurt.

   Een ticket kun je zeker op dat moment nog boeken, als je maar voldoende tijd hebt totdat de vlucht is.

   Als er nog wat is, laat het zeker weten.

   Groet, Robbert

 5. feline

  Dankjewel voor deze nuttige tips, ik ga in januari voor onbepaalde tijd naar Azië en dat wordt mijn eerste backpack-trip. Ik ben best zenuwachtig maar artikels als deze geven me goede moed!

 6. Jeroen

  Geweldig Robbert,

  Hier ben ik heel blij mee!
  ik ben zelf 26 en heb nog nooit solo gereisd.

  Ik heb namelijk de pech dat ik hooguit 2 a 3 weken kan vrij pakken op mijn werk.

  Het blijft wel een droom van mij!
  Ik heb alle forums gelezen, reizen uitgestippeld en vaak voor de computer gezeten een druk op de knop verwijderd om een vliegticket te ”boeken”.

  Hopelijk kan ik volgend jaar gaan, al weet ik niet waar naar toe en hoe lang.

  Ik ben in ieder geval enorm geholpen met deze blog.

  Groeten, Jeroen

 7. Kelsey

  Hallo! Goede tips hoor!
  Zelf ben ik al een keer 2 jaar weggeweest. Ik ga binnenkort voor onbepaalde tijd weg. Iemand ervaring met het uitschrijven uit Nederland en de zorgkosten? Ik ben al op onderzoek geweest maar twijfel erover ivm je AOW. Ik zie mezelf nog niet emigreren maar wel blijven reizen. Beetje werken hier en daar.
  Liefs

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Kelsey,

   Officieel moet je je laten uitschrijven als je langer dan 8 maanden weggaat. Of je dit doet, is aan jou. Erachter komen zullen ze (waarschijnlijk) niet hoor 😉 . Eerlijk gezegd heb ik mezelf nog nooit uitgeschreven.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Mirna,

   Dit zijn over het algemeen universele tips.

   Ik heb zeker heel veel specifieke tips voor Nieuw-Zeeland. Check anders mijn artikelen daarover eens.

   Als je nog iets wilt weten, stel je vraag hier gerust.

 8. Esther

  Fijne blog dit!!! Precies wat ik nodig heb! Ik vertrek over 6 dagen alleen naar Australië voor onbepaalde tijd op een one way ticket en dit is echt prettig om zo vlak van tevoren nog te lezen! Lekker nuchter geschreven ook, love it!

 9. Elisa

  Super handig en fijn om al je artikelen te lezen!
  Ik ben op dit moment mijn eerste solo reis naar Australië aan het plannen (voor 3 maanden ong) op een work away visum. Natuurlijk vind ik het heel gaaf en kijk ik er naar uit, maar toch ben ik wel een beetje nerveus over het ”alleen” zijn.

  Heb je tips over het dealen met bijvoorbeeld alleen eten ’s avonds? En hoe vind je het snelst en makkelijkst een betrouwbaar bijbaantje?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Elisa,

   Dat had ik de eerste keer ook hoor. Het voelde eerlijk gezegd ook best wel vreemd om alleen ergens te eten, maar dit went heel erg snel. Het is met name vrij eenvoudig omdat er heel veel anderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

   Bovendien: je zult heel veel andere mensen tegenkomen, dus als je behoefte hebt aan contacten dan gaat dit meestal vanzelf. Uiteraard zal je wel wat moeite moeten doen, maar dit komt goed.

   Voor het vinden van een baantje raad ik je aan om de Australië-artikelen even door te nemen. Daarin staan heel veel tips.

   Succes en veel plezier!

 10. Corne

  Ik heb alle 47 tips en nog meer van je blogs op je pagina gelezen. En ook ik kon me erg vinden dat het wel spanning veroorzaakt als je er voor het eerst erop uit trekt naar de andere kant van de wereld in je eentje. je omschrijft goed wat je voelt en hoe je daar het best mee om kan gaan. Dat is iets wat ik bij andere blogs wel is mis.

 11. Bjorn

  Ik vraag me af, hoe zit het met jullie werksituatie? Ik ga zelf backpacken in spanje voor de eerste keer in het nieuwe jaar 2020 maar kan dit doen omdat ik werkloos gevallen ben en daardoor genoeg tijd kan nemen, maar ii wil niet in deze huidige situatie blijven natuurlijk. Hoe regel je dit wanneer je een vast contract hebt bijvoorbeeld? Dan is het toch onmogelijk om nu en dan eens een maand te verdwijnen en te gaan backpacke? 😥

 12. Nino van der Steen

  Heb je een lijstje met je meest inspirerende documentaire films/series? Waarvan je zin hebt om cultuur te zien of juist om sociale interacties op te zoeken?

  Hopelijk snel toch wat mee te kunnen gaan maken met de huidige maatregelen..

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Nino,

   Niet zozeer cultureel gericht, maar dé film die mij altijd zin geeft om op avontuur te gaan is Into The Wild. Een andere film die ik indrukwekkend vind is Everest, die gebaseerd is op het boek Into Thin Air. Wild heb ik niet gezien, maar het boek las heerlijk weg.

 13. Max

  Hey, super interessante blog! Ik ben ondertussen 34jaar en hoewel ik wat gereisd heb, is “backpacken” er nooit echt van gekomen. Dit jaar in mei heb ik 2weken verlof genomen en ik dacht bij mezelf, deze keer ga ik het echt eens doen. Maar ik vraag me af of ik er niet te oud voor geworden ben om te beginnen met backpacken…? Omdat het maar 2weken is, plan ik ergens in Europa te packen. Heb je eventueel aanraders? Alvast bedankt voor je verhaal hier! Grtjes Max

  1. Avatar foto

   Hey Max,

   Thanks voor je berichtje!

   Grappig, want ik ben ook 34 😀 . Gewoon doen joh, er staat echt geen leeftijd voor. Ik ben op m’n 24e begonnen en sindsdien is het voor mij dé manier van reizen.

   Misschien ook dit stukje even lezen?

   Enne, in Europa kan ik je het zuiden van Portugal aanraden. Ik zit daar nu en het is echt geweldig. Maar, er zijn zoveel mooie plekken, waar ben je naar op zoek?

   Groet, Robbert

 14. Max

  Oh heb het even opgezocht en dat lijkt me idd een leuke plaats om te beginnen met backpacken. Voor mij zou een mix tussen natuur, steden/cultuur en wat zon ideaal zijn om dit voor een eerste keer te doen. Alvast bedankt voor de tip en ga zeker je artikels over Portugal deze week lezen. Groetjes

  1. Avatar foto

   Ja het is echt super hier. Lagos bijvoorbeeld, waar ik nu ben, is een leuk stadje, maar binnen een mum van tijd zit je in de natuur. Bovendien kan je met een auto of de bus naar zat andere mooie plekjes vanuit hier.

   Als er nog wat is hoor ik het wel 🙂 .

 15. Hi Robbert,

  Deze post was zo wat ik nodig had haha. Ik ga vanaf april 5 maanden reizen. Voor een tweede keer alleen, maar voor het eerst langer dan 2 maanden. Ik word kriegelig van alle facebookgroepen waarin zoveel gepland wordt en raakte er inmiddels een beetje onzeker over of ik het dan wel ‘goed’ doe als ik niks plan. Toch een beetje de angst om dan ergens naïef of onwetend te zijn. Al gaandeweg leert men, denk ik toch? (ja ik zoek even naar jouw ervaren bevestiging hoor haha)

  Ik zal waarschijnlijk centraal- en zuid-amerika aandoen. Ik neem wel wandelschoenen mee, omdat ik in ieder geval weet dat ik meerdaagse wandeltochten wil maken. Ik ga nog niet plannen welke. Heb jij daar ervaring mee, meerdaagse hikes? En eventueel het meenemen van gear zoals slaapzak, matje, tent.. Of raad je aan dit daar te huren bijvoorbeeld.

  Tot slot wil ik je bedanken voor je inspiratie en uitgebreide blogs! Superdapper besluit dat je in 2014 alles hebt opgezegd.

  1. Avatar foto

   Hey Kirsten,

   Goed om te horen 🙂 .

   Ach ja, trek je niet te veel aan van de mensen die zoveel plannen, iedereen doet het op z’n eigen manier. Mijn ervaring is dat het altijd helemaal goed komt. Zelf doe ik niet of nauwelijks aan voorbereiding. Je kan eventueel een globale route uitstippelen en handige tips lezen voor je gaat, maar veel meer is echt niet nodig.

   Spontane beslissingen leveren vaak de leukste ervaringen op…

   Als je een meerdaagse hike doet en gaat kamperen dan zou ik dat lokaal regelen (huren of kopen bij een zaak als Decathlon). Tenzij je heel veel hikes gaat doen, dan is het handig om je eigen spullen mee te nemen. Je wilt denk ik zo min mogelijk dingen bij je hebben die je amper gebruikt.

   Nou, als er nog wat is laat het me zeker even weten! Succes met je voorbereidingen 🙂 .

 16. Kim

  Hey Robbert,

  Fijn om jouw blog hier te lezen.
  Zelf heb ik anders ook wel een vraagje.

  Ikzelf vertrek in mei van Belgie naar Hawaii.
  Nu zit ik nog te twijfelen om dit 4 of 5 weken te doen, en is het ook de eerste keer om alleen te gaan backpacken.

  Het enige minpunt is dat ik in juni mag starten op een nieuwe job.
  Indien ik 4 weken zou nemen, heb ik een 10 a 12 dagen om terug in mijn ritme te komen vooraleer ik begin te werken.
  Als ik 5 weken zou reizen in Hawaii, heb ik een 5-tal dagen om in mijn ritme te geraken vooraleer ik begin op de nieuwe job.

  Natuurlijk klinkt 5 weken altijd interessanter, maar lijkt dit ook realistisch om te doen?

  Welk advies kunt u mij hierbij geven?

  1. Avatar foto

   Hey Kim,

   Wat tof zeg, zelf ben ik daar nog nooit geweest.

   5 dagen moet wel genoeg zijn lijkt me hoor…

   Ik zou in ieder geval niet je reis met een week inkorten zodat je het dubbele aantal dagen hebt voor je aan je baan begint. Waarschijnlijk kom je er dan op dag 6 in België achter dat het zonde is dat je Hawaii eerder hebt verlaten.

   En anders kun je altijd nog voor 4,5e week gaan natuurlijk.

   Fijne reis en maak je niet te veel zorgen 🙂 .

 17. Albert

  Beste Robbert,

  Ik ben van plan om binnenkort voor onbepaalde tijd te vertrekken naar Zuidoost Azie.
  Kun je mij ajb vertellen hoe het zit met visumaanvraag voor verschillende landen die ik wil aandoen. Moet ik deze al aanvragen, terwijl ik nog in Nederland ben, of kan ik deze ook als ik in Zuidoost Azie ben online aanvragen en zo mijn route bepalen?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw