47 tips voor de eerste keer backpacken - Backpackblog.nl

47 tips voor de eerste keer backpacken

Je gaat voor de eerste keer backpacken. Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika? Waar jij ook van plan bent om heen te gaan, één ding hebben nieuwe reizigers doorgaans met elkaar gemeen: de mix in gevoelens van hoop, angst en natuurlijk vooral de ZIN om te vertrekken.

Toen ik mijn eerste grote backpack-avontuur ging maken door Azië, was ik natuurlijk ook maar een ‘groentje’ . Ik wist niet wat ik kon verwachten, behalve dan dat ik over de standaarddingen als de Full Moon Party op Koh Phangan en het tuben in Vang Vieng had gehoord.

Op het moment dat ik vertrok, dacht ik letterlijk: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Ben ik wel een backpacker? Ik stapte immers, ook voor het eerst, in een wildvreemd vliegtuig vanuit Düsseldorf op weg naar het voor mij totaal onbekende Bangkok. Geen vaste verblijfplaats, geen mensen om op terug te vallen, geen concrete routes. Niets wat dat betreft. Maar wél avontuur en met name een sprong in het diepe. Juist hetgeen waar ik zo naar uitkeek.

Het is simpelweg een gegeven dat de meeste backpackers gedurende hun reizen ’fouten’ maken. Met fouten bedoel ik in dit geval onhandigheden zoals gedrag dat niet passend is, (te) weinig weten over de lokale culturen, hoe te moeten handelen in bepaalde situaties of het vergeten van belangrijke spullen.

Tip voor vertrek: heb jij al een backpack aangeschaft? Nee? Check dan mijn tips voor het kopen van een goede backpack eens.

Inmiddels heb ik vele jaren ervaring opgedaan op het gebied van backpacken. Met de kennis die ik nu heb, wil ik jou als beginnende reiziger de volgende 47 tips meegeven:

 

1. Je hoeft niet bang te zijn

Als de dag van vertrek nadert, kan angst om te vertrekken een vervelend (mentaal) probleem gaan vormen.

Weet dat een sprong in het diepe inderdaad eng kan zijn, maar dat je niet de enige persoon in de wereld bent die een dergelijke stap maakt of heeft gemaakt. Een advies dat ik je wil meegeven: je hebt het meeste baat bij relaxen. Natuurlijk kun je dit doen met een gezonde dosis spanning, maar zorg ervoor dat deze spanning je niet in de weg gaat zitten.

Dit merkte ik voor mijn eerste keer backpacken, waarbij ik onder meer Vietnam, Indonesië, Thailand, Cambodja, Maleisië en Laos op de planning had staan. In de maanden vooraf keek ik erg uit om naar Azië te gaan. Echter, hoe dichterbij de dag van vertrek kwam, hoe minder ik ernaar leek uit te kijken. Een vreemde gedachtenkronkel eigenlijk… Overigens was dit wat negatievere gevoel vrij snel na aankomst in Soi Rambuttri (Bangkok) verdwenen.

Realiseer je wat de reden ook alweer was om de reis te maken. Waarom wilde je gaan backpacken? Juist!

 

2. Ga niet alleen van je reisgids uit

Welke reisgids gebruik jij?
Welke reisgids gebruik jij? | Credits: VanessaC, Flickr

Reisgidsen zijn zeer bruikbaar om een algemeen beeld te ontwikkelen over een bepaalde plaats, bestemming of to-do, maar in de (meeste) reisboeken vind je niet de unbeaten paths en de nieuwste restaurants of barretjes. Het ontbreekt ook nog al eens aan  actuele prijzen van bijvoorbeeld accommodaties. Kortom: een reisgids is niet ‘de waarheid’ of zo.

Een aanrader is om locals of andere reizigers om adviezen te vragen om zo de beste inside-informatie te weten te komen. Ook kun je op Facebook diverse backpack-groepen raadplegen, zoals ‘Backpackers NL’, ‘Azië Backpackers’ en ‘Australië Reizigers’.

 

3. Reis langzaam

Als je in de mogelijkheid bent natuurlijk 🙂 . Hoe vaak ik niet backpackers ben tegengekomen die kost-wat-kost ‘alles’ wilden zien binnen een veel te krap tijdschema. NIET DOEN. Beter minder bestemmingen dan continu in de weer zijn en gestrest raken.

Wat gebeurt er als je teveel to-do’s in je reis stopt in verhouding tot je beschikbare reistijd? Ja, je hebt foto’s en veel ervaringen opgedaan, maar de echte kennis en indrukken van de bestemmingen mis je. Daarnaast is het continu verplaatsen niet goed voor je algehele stressniveau, geloof me.

Achteraf zal je denken: had ik het allemaal maar wat langzamer aangepakt.

Dus mijn advies is: wees niet (te) gehaast, ook al heb je bijvoorbeeld maar 3 weken tot je beschikking. Maak ook tijd vrij om een dagje (of meerdere) te relaxen op het strand, in het park of bij te komen van een avondje stappen.

 

4. Inpakken backpack: houd het licht

Dit klinkt misschien logisch, maar al backpackend kom je de grootste gevaartes tegen als het om rugzakken gaat. Stap niet in deze valkuil, pak je backpack vooral niet te zwaar in.

Laat ik je één ding zeggen: 10 tot 12 kg is echt voldoende, liefst zelfs nog minder. Tijdens mijn trips ben ik zoveel andere reizigers tegengekomen die (veel) te veel bij zich hadden en daardoor gedwongen spullen weggaven of zelfs in de prullenbak deden.

Checklist nodig?

Voor wat betreft backpacken in Azië heb ik een handige backpackchecklist ontwikkeld waarin verschillende tips en checks staan die je zeker niet moet vergeten voor je vertrekt.

Tijdens mijn eerste trip nam ik een backpack mee van 60 liter bepakt met een kilo of 12. Als ik het overnieuw zou doen, zou ik kiezen voor een backpack van 40 liter met minder inhoud. Tegenwoordig maak ik het nog bonter: ik reis met een ‘backpack’ van slechts 30 liter. Ik kan je nu al zeggen dat m’n rugzak de komende trip niet meer dan 6-7 kg weegt.

Onthoud dat je héél veel -zo niet bijna alles- op locatie aan kunt schaffen. Sommige dingen hoef je zelfs niet eens te kopen. Waarom zou je in godsnaam een muggennet (mosquito net) meenemen als deze in nagenoeg alle accommodaties aanwezig zijn?

Bekijk mijn huidige inpaklijst voor lichtgewicht backpacken 🙂 .

 

5. Maak de avonturier in je los

Oftewel: wijk van de geijkte paden af.

In de breedste zin van het woord, dus of we het nu hebben over het eten van insecten, bungeejumpen, het zelfstandig ontdekken van onontgonnen watervallen of wildwater-raften, probeer het eens. Ook al ben je zelf misschien niet of nauwelijks avontuurlijk ingesteld.

De boodschap die ik je in deze tip eigenlijk probeer mee te geven is dat je jezelf zo nu en dan moet proberen uit te dagen. Probeer nieuwe dingen te doen. Of dit nou fysiek of mentaal is, je zal er altijd sterker uitkomen. En zeg nou zelf: wie kan er nou vertellen dat hij of zij een stukje schorpioen gegeten heeft of de Mount Kinabalu heeft beklommen?

Door niet voor het gangbare te kiezen, kom je vaak in avontuurlijke situaties terecht. Misschien zelfs dingen die nog niet in reisgidsen beschreven staan.

In the end zal je merken dat je zelfvertrouwen groeit, iets dat tijdens je reis goed van pas kan komen. Al moet je natuurlijk niet overmoedig worden 😉 .

Lees ook: op zoek naar avontuur? Lees dan mijn uitgebreide artikel over off the beaten track gaan in Australië of deze leuke route door India.

6. Schaf een lokale simkaart aan

Ja inderdaad, tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden zoals Facebook, Whatsapp enzovoort. Echter, de voorgenoemde platformen zijn niet ideaal als het gaat om het maken van afspraken, vind je wel? Je weet immers niet of degene die je probeert te bereiken op dat moment gebruikmaakt van internet…

Lokale simkaartjes zijn overal ter wereld te verkrijgen, easy as hell dus. Schaf er eentje aan en maak het jezelf makkelijk.

Extra tip: ‘bevries’ je huidige abonnement en activeer deze pas weer als je terug in Nederland (of België) bent. Vraag de voorwaarden even na bij je huidige provider. Op deze manier voorkom je (onnodig) hoge kosten.

7. Plan niet teveel, wees flexibel

Zoals ik in mijn tweede tip al zei, is het aan te raden om niet alles te willen plannen. Flexibiliteit is hierbij essentieel. Indien je teveel plant, dan is er niet of nauwelijks ruimte aanwezig voor spontane gebeurtenissen. Laat nou juist het spontane element zo leuk zijn aan reizen.

Dus, ook al ben je een planner pur sang, zorg er altijd voor dat je enige mate van flexibiliteit in je reisschema propt. Laat je leiden door de waan van de dag. Met andere woorden: go with the flow!

Laat dingen op je afkomen, laat ‘het’ gewoon gebeuren. Dit levert per definitie minder stress op en zal je een meer relaxend en ontspannen gevoel geven.

Aan de andere kant wil ik ook zeggen dat jij vooral moet dan waar jij jezelf goed bij voelt, dat is natuurlijk het belangrijkste 🙂 .

 

8. Neem extra geld mee

Backpacken in niet zo duur als je in eerste instantie misschien zou denken. In Azië kun je bijvoorbeeld voor minder dan €15 per dag reizen (low-budget en in Australië voor €35-40 (activiteiten even uitgezonderd). Let op, ik heb het hier over minimumbedragen 🙂 !

Echter, gaandeweg je reis zal je merken dat je zo nu en dan tegen onverwachte kosten aan gaat lopen. Denk bijvoorbeeld aan het impulsief veranderen van je reisschema, het moeten aanschaffen van bepaalde medicatie of toch die ene duiktrip op het pinautomaat-loze-eiland (bijvoorbeeld Koh Rong in Cambodja) willen doen.

Ikzelf heb een dergelijke situatie gehad in El Nido dat gelegen is in de Filipijnen. Helaas werd ik erg ziek, net nadat mijn reismaatjes hadden besloten om verder te gaan reizen. Het was zo ernstig, dat er een dokter ter plaatse moest komen. Deze arts wilde mij voorzien van een infuus, maar het probleem was dat ik hier niet genoeg cash voor had. Een ander issue was dat er geen pinautomaat in de buurt was, vervelend dus. Uiteindelijk heb ik in plaats van het vochtinfuus verschillende medicatie gehad die mij er weer bovenop hebben geholpen.

Extra tip: zorg er eventueel voor dat je een bedrag bij je hebt in de valuta van het eerste land waar je heengaat. Het kan zijn dat je pinpas niet werkt. Je hebt zo altijd een kleine reserve in geval van nood.

9. Wijzig de instellingen van je pinpas

Dit is misschien een inkoppertje, maar onlangs ben ik het zelf nog vergeten. Wat ik bedoel, is dat je de gebruikersinstellingen voor je pinpas van ‘Europa’ overzet naar ‘Wereld’. Als je dit niet doet, kun je namelijk geen geld pinnen als je bijvoorbeeld naar Azië, Australië of Zuid-Amerika gaat.

Laatst toen ik landde in Bangkok, kwam ik er dus achter dat ik deze instelling vergeten was aan te passen. Kon ik dus mooi naar m’n geld fluiten. Gelukkig was er toevallig iemand die ik kende en me een klein bedragje kon voorschieten. Ik heb via de ING-app de pas direct op ‘Wereld’ gezet, maar dit kan tot 24 uur duren. Zelf als ervaren backpacker heb je dus (soms) nog een hoop te leren 😉 .

 

10. Wees niet TE verlegen

Als jij een introvert persoon bent, is dit misschien wat lastig voor je om toe te passen. Echter, probeer het toch. Stap zo nu en dan uit je comfortzone, al moet je dit ook weer niet overdrijven. Het gaat er natuurlijk vooral om dat jij je goed voelt.

Ben je veel bezig met de gedachte wat andere mensen van jou denken? Ben je bang dat je een verkeerde indruk maakt of dat andere reizigers je misschien niet zo leuk vinden? Get out of it, en weet dat dit, al is het misschien in mindere mate, ook voor andere personen geldt.

Het vergt inderdaad wat moed om op vreemdelingen af te stappen, maar iedereen die jij tegenkomt bevindt (heeft) zich in het zelfde schuitje (bevonden). Andere reizigers willen ook nieuwe mensen leren kennen. Ben jij er daar één van? Zet dat de eerste stap, daag jezelf uit. Dit komt je assertiviteit trouwens alleen maar ten goede. Win-win toch?!

 

11. Reizen is het doel, niet het aantal bestemmingen

Veel reizigers gaan backpacken om simpelweg de kruisjes op hun bucketlist te kunnen zetten. In mijn opinie is dit niet de manier waarop je het meest van je reis gaat genieten.

Op deze manier ben je met name bezig om ‘kwantitatief’ te denken. Reizen gaat om kwaliteit, denk daarom ‘kwalitatief’. Pak het moment, leef in het nu, en probeer niet teveel bezig te zijn wat nog allemaal ‘moet’.

 

12. Zorg dat je verzekerd bent

Je zou het maar vergeten! Wat als je bijvoorbeeld in een verkeersongeval betrokken raakt of ziek wordt en je bent niet verzekerd? Inderdaad, dit wil je voorkomen. De kosten zijn laag, vaak luttele euro’s per maand. Check Independer voor het afsluiten van je reisverzekering als je je trip aan het voorbereiden bent.

Goed om te weten is dat, als je de module ‘medische kosten’ aan hebt staan, de reisverzekering het verschil vergoedt tussen het Nederlandse zorgtarief en de kosten van de behandeling in het buitenland. Het andere gedeelte wordt door je zorgverzekering uitgekeerd. Een simpel voorbeeldje: stel dat een ziekenhuisbezoek je in land A €120 kost en in Nederland €100, dan vergoedt de reisverzekering €20 en de zorgverzekering €100.

Zo kwam mijn verzekering goed van pas toen ik een privéarts naar mijn hostel moest laten komen in de Filipijnen. Ook in een dergelijk goedkoop land, waren de kosten een al snel rond de €100. Toch fijn als dat wordt vergoed.

 

13. Denk aan je gezondheid

Voor sommige landen heb je inentingen nodig om veilig en gezond te kunnen backpacken. Check welke vaccins vereist zijn en haal deze op tijd.

Zelf pak ik altijd de vaccinaties die ‘verplicht’ zijn. Dus niet de ‘aanbevolen’ inentingen, wat in mijn optiek meer geldklopperij dan noodzaak is.

Tja, en hoe zit het dan met Malaria. Ook dit is een persoonlijke keuze. Ik heb zelf nog nooit Malariatabletten geslikt, aangezien ik er zulke slechte verhalen over heb gehoord. Haaruitval, psychotische dromen, noem maar op. Daarom smeer ik me gewoon altijd goed in met een lokale muggencrème en zorg ik ervoor dat ik bij schemering lange mouwen en een jeans draag.

Maar goed, ik wil je zeker niet aanmoedigen om géén tabletten te gebruiken, dit is jouw eigen beslissing. Doe altijd even navraag bij een medisch expert of bij andere reizigers met ervaring.

 

14. Wees voorbereid op scams

Met name in Azië komen verschillende ‘scams’ (oplichtingspraktijken) voor. Zorg dat je jezelf hier goed over inleest, zodat je voorbereid bent op wat je te wachten staat. Door voorbereid te zijn, minimaliseer je de kans om een slachtoffer te worden van zwendelaars en in malafide praktijken terecht te komen.

Tip: bereid je verder voor met mijn boek Veilig Backpacken In Azië.

Overdrijven wil ik dit echter ook niet. Met je gezonde verstand kom je vaak al een hee eind. Bovendien leer je ook naarmate je langer op pad bent.

 

15. Streetfood is (meestal) niet onhygiënisch of gevaarlijk

Streetfood is onhygiënisch, de kleine kraampjes op straat zien er niet schoon uit”, is een veelgehoorde uitspraak. Niets is echter minder waar. Weet dat deze straatkraampjes veelal gebruikmaken van verse ingrediënten. Ik zal het je nog sterker vertellen: voor mij is het ‘eten op de straat’ iets dat mijn culinaire voorkeuren heeft verrijkt. Heerlijk vind ik het.

Het is niet voor niets dat ik thuis nog altijd pad thai klaarmaak, een van de bekende gerechten in de streetfood-scene van Bangkok. Zo perfect als ‘daar’ krijg ik het zelf alleen nooit.

Toegegeven, vaak bestel ik streetfood zonder bijvoorbeeld kip of ander vlees. Ik vind het namelijk niet heel veilig om dit te eten als het al een tijdje in de zon ligt en niet wordt gekoeld. En aangezien er doorgaans al een behoorlijke dosis tofu in de gerechten zit, is het wat mij betreft voldoende vullend (en lekker).

Ben ik wel eens ziek geworden van het eten van streetfood? Ja dat wel, maar dit was eigenlijk mijn eigen schuld. Dit was in Luang Prabang in Laos. Je zag daar letterlijk de vliegen op de baguettes zitten, niet zo handig om er dan vervolgens eentje te bestellen 😉 .

Wil je ook eten waar de locals eten? Vermijd dan de restaurantjes met allerlei keurlabels, logo’s en stickers op de ramen of billboards. Natuurlijk kun je hier best naartoe gaan, maar voor het échte lokale gevoel moet je hier doorgaans niet zijn.

 

16. Lees boeken

Into The Wild

Ook als je geen boekenwurm bent! Ikzelf ben bijvoorbeeld zo iemand: thuis lees ik niet bepaald veel boeken maar tijdens de reizen die ik maak juist wel. Het lekkere hieraan is dat je helemaal tot rust kunt komen, meer over een land te weten komt en het avonturiers-gevoel nog meer wordt versterkt. Dit laatste gold voor mij toen ik het boek The Beach las, het gaf me nog meer het gevoel dat ik écht op reis was.

Ik kan wel zeggen dat het lezen van boeken (zowel fictie als non-fictie) mijn avonturen extra kleur hebben gegeven. Ze hebben me aan het nadenken gezet en aan het denken gezet. Ja, dat zeg ik als niet-frequent-boekenlezer 🙂 .

Persoonlijke aanraders om te lezen tijdens het backpacken

 • Into The Wild (John Krakauer): wat een geweldig boek! Je kent vast de gelijknamige film?
 • Into Thin Air (John Krakauer): aangrijpend verhaal waarin de Mount Everest wordt beklommen.
 • Wild (Cheryl Strayed): waargebeurd verhaal over een vrouw die tijdens een loodzware periode in haar leven aan een 1.700 kilometer lange trektocht begint.
 • The Beach (Alex Garland): lezen als je naar Thailand gaat.
 • The Power Of Now (Eckhart Tolle): taai maar erg leerzaam!
 • First They Killed My Father (Loung Ung): zeker lezen als je in Cambodja gaat reizen.
 • Siddhartha (Herman Hesse): prachtig verhaal over een jongen die op zoek is naar zijn ware zelf.

Overigens wil ik je adviseren om, als je geen e-books maar fysieke boeken leest, maximaal één tot twee boeken mee te nemen. Als je er eentje uit hebt gelezen, koop je onderweg weer een nieuwe of je ruilt ‘m om tegen een ander exemplaar. Inderdaad, dit zijn vaak Engelse boeken, maar een beetje training is altijd goed toch?

Voor mijn komende reis ben ik trouwens van plan om voor het eerst een e-reader mee te nemen. Geen fysiek gesjouw meer wat mij betreft. Ik zet ‘m thuis vol met boeken die me interessant lijken, en klaar is Kees.

 

17. Als je het nachtleven induikt, neem alleen het noodzakelijke mee

Breng in ieder geval niet meer geld mee dan nodig en laat bankpasjes en dergelijke liever in je hostel. Stel dat er iets met je gebeurt, dan heb je in ieder geval de middelen om je uit de situatie te redden (in plaats van dat je misschien je creditcard kwijtraakt).

Zelf neem ik, als ik op reis ben, bijvoorbeeld nooit een portemonnee mee tijdens het uitgaan. Mijn geld doe ik in een soort klein geldtasje dat ik vastmaak aan mijn broek en vervolgens in mijn zak doe. Zo minimaliseer ik de kans op kwijtraken of bestolen te worden.

Google op ‘geldtasje voor op reis’ en je zult zien wat ik bedoel 🙂 .

 

18. Zorg dat je in ieder geval eens in je leven alleen hebt gebackpackt

Alleen backpacken is een ervaring op zich. Wat mij betreft leer je op deze manier het best om onafhankelijk te zijn, maak je de grootste persoonlijke groei door en heb je een grotere kans op andere backpackers te ontmoeten.

Ja toegegeven, zeker voor de eerste keer is dit eng en best wel vreemd. Zeker als je veel bezig bent met wat anderen van je vinden, kan je nogal het idee hebben dat je overkomt als een ‘loser’. Wie gaat er nou alleen op reis? Nou ik zal je zeggen: veel mensen, héél veel. En nogmaals: wat anderen van je vinden, boeiend!

 

19. Gebruik een tasje voor je belangrijke spullen

Handbagage
Tip 19: dit tasje droeg ik tijdens mijn eerste reis met me mee!

Als je de veiligheid van het hostel waar je verblijft niet vertrouwt, zorg er dan voor dat de juiste documenten (paspoort, geld, pasjes, rijbewijs, waardevolle spullen, ticket) in je handbagage zitten. Dit tasje kun je met je meedragen.

Dit is ook wat ik altijd doe. Ik schaf een klein schoudertasje aan dat ik meeneem, zeker als ik in een wat obscuur of twijfelachtig hostel verblijf.

 

20. Neem een slotje mee (of schaf deze ter plaatse aan)

Zeker als je in een dorm slaapt, is het aan te raden om je backpack ‘op slot’ te doen. Om dit gemakkelijk te maken raad ik ook om een beschermhoes voor je backpack te kopen en deze af te sluiten.

Doe dit trouwens ook als je je rugzak in de lobby van je hostel legt op de dag dat je vertrekt. Je wilt niet dat er iemand anders in je tas gaat rommelen. Toegegeven, de kans hierop zal niet zo groot zijn, maar toch.

 

21. Leer de ‘basics’ van de lokale taal

Dit zal heel erg worden gewaardeerd door de locals. Je moet hier overigens niet te zwaar over denken, maar gangbare woorden als ‘hallo’ en ‘dankjewel’ zijn wel handig om te kennen.

Wist jij bijvoorbeeld dat ze in Thailand naargelang of je man of vrouw bent een verschillende manier van bedanken hebben? Vrouwen zeggen hier “kap-kun-ka” terwijl mannen je bedanken met “kap-kun-kap”. En wist je dat een paprika in Australië ‘capsicum’ wordt genoemd?

Onlangs toen ik in Indonesië was, ben ik veel met een local opgetrokken. Hierdoor heb ik best een hoop over de taal geleerd. Van 1 tot 100 tellen is geen probleem en zinnen als ‘hoeveel kost dat’, ‘doe mij maar een vis’ en ‘hoe heet je’ kan ik nu moeiteloos in het Indonesisch zeggen. Ook talloze basiswoorden ken ik inmiddels. Ik merk dat de lokale mensen dit erg waarderen. Bovendien maak je het jezelf een stuk makkelijker. Het oordeel van Indonesisch is trouwens dat Maleisisch er heel erg op lijkt. Zo kan ik me dus in 2 landen behoorlijk als een local gedragen 🙂 .

 

22. Informatie nodig? Vraag het hostelpersoneel!

Ook al verblijf je niet in het desbetreffende hostel, het personeel kan jou vaak een heel eind op weg helpen. Dit is zo, omdat veel accommodaties een eigen reis- of infobureau hebben. Ze kunnen je alles vertellen over de plaatsen en bezienswaardigheden die ze aanraden. Vraag ook altijd even goed door of ze lokale tips voor je hebben.

Behalve de hostels heb je in iedere stad een toerist-informatiepunt zitten waar je met vragen terechtkunt. Maak hier gebruik van!

 

23. Gebruik (de juiste) oordopjes om te slapen in een hostel

Zeker als je in een dorm (slaapzaaltje) slaapt, raad ik je dit aan. Of ben jij zo iemand die goed kan slapen in het bijzijn van snurkers en mensen die terugkomen van een avondje stappen?

Waxbolletjes zijn mijn favoriet, omdat ze geen pijnlijke oren veroorzaken. Ik ben inmiddels zo aan de stilte gewend, dat ik er zelfs thuis mee slaap 🙂 .

 

24. Houd je aan de ‘hosteletiquette’

Wat mij betreft een hele belangrijke. Zorg ervoor dat jij NIET die typische persoon wordt die andere backpackers in een dorm irriteert. Ik heb het persoonlijk al zo vaak meegemaakt dat mensen anderen tot last zijn, omdat ze simpelweg geen rekening houden met de omgeving. Probeer dit een klein beetje te doen en je kamergenoten zullen je dankbaar zijn.

25. Leer onderhandelen

Maar overdrijf dit niet, dit kan tot boze of onaangename reacties bij de verkopers leiden. Wees vriendelijk en probeer de toeristenprijs meer richting de lokale prijs te krijgen. Zeker in Azië, bijvoorbeeld op Khao San Road of de Chiang Mai Nightmarket is afdingen eerder regel dan uitzondering. Maar nogmaals, doe dit tactisch.

In Chiang Mai op de avondmarkt heb ik eens meegemaakt dat een verkoper boos op me werd. Heel erg boos. Het ging om een Levi’s jeans, een nagemaakte zoals je zult begrijpen. De verkoper vroeg hier ongeveer €35 voor, iets dat ik belachelijk vond. Daarom zei ik: “This is a crazy price.” Vervolgens bood ik omgerekend €15, toen moest ik maken dat ik wegkwam. Hij werd boos, maakte een schietgebaar en schreeuwde dat ik naar m’n eigen land terug moest gaan. Dit zal ik de volgende keer dan ook anders aanpakken.

Let op: afdingen of onderhandelen over de prijs in horeca-aangelegenheden in Australië, dit is niet gangbaar. Op lokale marktjes zijn prijsonderhandelingen dan weer ‘normaal’. Denk hierbij aan de Rocks Markets, Bondi Markets en Paddington Markets in Sydney.

26. Let op je attitude

Ik-Angkor-Wat
Ik, aan het genieten van het uitzicht bij Angkor Wat

Raak niet geïrriteerd als een local je in eerste instantie niet kan helpen. Het kan immers zo zijn dat de taalbarrière hier de oorzaak van is en niet zijn of haar bereidwilligheid. Soms moet je je geduld bewaren en even tot drie tellen. Kan de local je geen hulp bieden? Bedank hem of haar dan met een glimlach voor de moeite.

Ben in ieder geval niet boos omdat hij of zij geen of nauwelijks Engels spreekt. Dat wij (luxe Westerlingen) dit kunnen, wil niet zeggen dat iedereen dit kan!

Probeer ook niet onbeschoft te reageren als die ene verkoper uit Bali perse wilt dat je zijn of haar product aanschaft. Doorzetten of ‘vastbijten’ is nou eenmaal de tactiek die in veel Aziatische landen wordt gehanteerd. Lach vriendelijk, en als je geen interesse hebt: loop gewoon verder alsof je neus bloedt 🙂 .

Je houding is tevens belangrijk voor het ontmoeten van andere reizigers. Iemand zal je niet zo snel benaderen als je er gesloten en/of onvriendelijk uitziet. Wees je hier van bewust!

Als je iemand niet vertrouwt, ben dan ‘diplomatiek’ en laat dit vooral niet teveel merken in je houding. Neem afstand van de persoon of situatie en ga verder. Je intuïtie is meestal een goede raadgever.

 

27. Toon verantwoordelijkheid

De vele reizigers die jaarlijks over de wereld trekken, laten hun sporen na. In positieve en negatieve zin. Denk daarom na bij de dingen je je doet als je te gast bent in andere landen.

Wat denk je bijvoorbeeld wat voor invloed al die bezoekjes aan lokale dorpjes, schooltjes etcetera hebben? Leuk om een week als vrijwilliger mee te helpen in een schooltje, maar de kinderen moeten jou vervolgens missen en hebben te maken met veel wisselende contacten. Hebben zij wel baat bij zo’n instabiele omgeving? Het is niet voor niets dat dit artikel in 2014 door de NOS werd gepubliceerd.

Maar ook de invloed die je als backpacker hebt op het milieu. Natuurlijk zie je, zeker in Azië, vaak veel rommel op straat liggen. Dit wil echter niet zeggen dat jij ook zomaar alles op de grond moet gooien.

En wat te denken van de prachtige koralen die je in de zee vindt. Supermooi, dat zeker. Maar wist jij dat het duizenden jaren kan duren voordat koraal opnieuw wordt aangemaakt? Dat wetende, kan ik me best wel ergeren als ik tijdens het snorkelen van die tourgroepen letterlijk op het koraal zie staan. Hoe zonde is dit?

Heb je ooit over dit soort zaken nagedacht?

 

28. Let op je budget, maar overdrijf dit niet

Als backpacker is het besparen van geld doorgaans een van de dingen waar je mee bezig bent, zeker als je een lange reis gaat maken. Mijn advies is om dit met mate doen en zeker niet te ver door te drijven.

Probeer bijvoorbeeld op accommodatie te besparen zodat je geld uit kunt geven aan een leuke tour of activiteit, maar ga niet letterlijk op je centen zitten om maar zo goedkoop mogelijk te leven. Reizen is ook lol maken, en ja dat kost soms geld. Daarbij is het opdoen van unieke ervaringen wat mij betreft meer waard dan die paar 100 euro die je extra hebt bespaard. Ja toch?!

Ik wil je ook meegeven dat goedkoop niet perse ‘beter’ betekent. In sommige gevallen is het niet verkeerd om wat meer te betalen voor bijvoorbeeld extra comfort, lekkerder eten of tijdbesparing.

29. Vergelijk prijzen

Zo kunnen de prijzen van reizen met het vliegtuig nog al eens verschillen. Ik raad je af om bijvoorbeeld een vliegticket te boeken via je hostel dat (hoge) commissies rekent. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de handige website Skyscanner, waar je per maand een handig overzicht hebt van alle prijzen. Ook wil ik je aanraden om mijn stappenplan voor het vinden van een goedkope vlucht eens te bekijken.

Extra tip: als je een vlucht zoekt via Skyscanner en de website + prijs van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt staan er niet tussen, bekijk deze dan alsnog. Ik heb dit meegemaakt voor AirAsia en Philippine Airlines en dit scheelde me telkens 15 euro op een ticket (45 euro in plaats van de getoonde 60 euro).

Het boeken van een vlucht op voorhand levert je doorgaans de beste prijs op. Mijn advies is minimaal drie maanden voor vertrek om de beste deals te bemachtigen.

Extra tip: maak gebruik van de ‘Google Chrome incognito modus’ om je tickets te zoeken. Zo worden je cookies niet opgeslagen waardoor de prijzen ‘eerlijk’ blijven en niet worden verhoogd omdat een website ‘weet’ dat je naar tickets op zoek bent.

Overigens geldt het doen van prijsvergelijk voor meer dingen dan alleen voor de aanschaf van je vliegtickets. Je kunt ook denken aan de koop van een zonnebril, slippers, tanktops of een boek.

 

30. Een bewijs dat je het land verlaat is (lang) niet altijd nodig

Ik krijg nogal eens de volgende vraag: “Is het nodig om een bewijs te hebben waarmee je aan kunt tonen dat je de bestemming binnen het aantal toegestane dagen gaat verlaten?”

Laat ik kort zijn: vaak is dit niet zo. Het hangt helemaal af van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. Doe daarom van te voor even navraag, zodat je niet op het vliegveld in de stress hoeft te schieten omdat je nog een ander ticket moet boeken.

Voor bijvoorbeeld Thailand heb ik nog iets hoeven te laten zien waarmee ik kon bewijzen dat ik het land binnen 30 dagen weer zou verlaten. Ook in Australië kun je eenvoudig binnenkomen met een enkeltje, als je maar voldoende geld op je rekening hebt staan 🙂 . Weet wel dat een enkeltje doorgaans relatief een stukje duurder is dan een retourvlucht, maar het geeft je wel het heerlijke gevoel van vrij te zijn.

Update augustus 2016: onlangs heb ik een enkeltje naar Bangkok geboekt bij de Russische maatschappij Aeroflot, al wilde ik vooraf eigenlijk met Qatar Airways vliegen. Echter, na wat onderzoek gedaan te hebben, bleek dat zij doorgaans vragen om een uitreisticket terwijl dit bij Aeroflot niet het geval is.

 

31. Maak een foto van de inhoud van je backpack

Dit versterkt jouw positie als je bijvoorbeeld geld wilt verhalen op je (reis)-verzekering. Op deze manier heb je een concreet bewijs van wat je mee hebt genomen.

 

32. Word geen mobiele apotheek

Dus breng niet meer dan nodig! In het buitenland hebben ze ook apotheken, wees niet bang 🙂 . Zo neem ik eigenlijk alleen maar diarreeremmers en paracetamol mee.

In Koh Chang liep ik een oorontsteking op. Uiteindelijk hield dit aan en ben ik bij terugkomst in Bangkok naar de apotheek gegaan. Zij -de erg goed geschoolde medewerkers- gaven aan dat ik een binnenoorontsteking had en boden me direct een middeltje aan. Binnen een paar dagen was ik weer zonder pijn en had ik m’n gehoor terug.

 

33. Wees voorbereid op een stevige hike

Je wilt misschien een trekking gaan doen, goede schoenen zijn dan wel handig.

Overigens raad ik -als je niet van plan bent om veelvuldig te gaan hiken of jungletrekken- zware bergschoenen niet aan vanwege het (relatief) hoge gewicht dat je met je mee moet sleuren. Schoenen van het type Sketchers of hardloopschoenen voldoen ook zeker. Ikzelf kies altijd voor het laatste, running shoes met lekker veel demping.

Koop wel originele hardloopschoenen, zeker als je ook regelmatig wilt gaan sporten. In bijvoorbeeld Azië is veel namaak te krijgen, maar of er aan voldoende demping gedacht is, betwijfel ik. Je lichaam is belangrijker dan die paar centen!

Wees niet bang hoor,  het gros van de tijd zal je waarschijnlijk doorbrengen op je vertrouwde flipflops 🙂 .

Extra tip: natte schoenen? Gebruik krantenpapier of ‘papieren handdoeken’ om te drogen. Dit werkt! Met name de papieren handdoeken absorberen het vocht erg goed. Laat je schoenen een nachtje staan en het resultaat zal je verbazen.

Hoe staat het met je conditie? Een bergbeklimming of een tocht door de jungle kan behoorlijk intensief zijn weet ik uit eigen ervaring.

 

34. Een voorraadje pasfoto’s is aan te raden

Deze kun je inderdaad ook laten maken bij de ambassades ter plaatse. Echter, het is handig als je er al een aantal bij je hebt. Op die manier hoef je jezelf met dit soort zaken niet meer bezig te houden als je in het buitenland bent. Pasfoto’s komen bijvoorbeeld goed van pas bij het aanvragen van een visum. Neem er een stuk of 10 mee en je zit voorlopig wel goed.

 

35. Voor Azië-reizigers: koop lokale muggenspray

Dit heb ik aan den lijve ondervonden. Voorafgaand aan mijn eerste Azië-trip had ik van alles gelezen over muggenspray met een zo hoog mogelijk deet-gehalte. Bij aankomst bleek het middeltje dat ik in Nederland had gekocht totaal niet goed te werken. Daarom kocht ik een lokale muggenspray met veel minder deet. Wat bleek? Deze werkte veel beter en was dus nog minder schadelijk ook!

 

36. Download handige apps

Er zijn drie apps die ik je absoluut aanraad om op je telefoon te zetten:

 1. Agoda. Zeer handig voor het boeken van accommodaties. Bovendien biedt Agoda soms betere prijzen dan wanneer je direct bij het ho(s)tel boekt.
 2. Booking.com. Zelfs als Agoda, altijd goed om beide even te vergelijken en de beste prijs te pakken.
 3. Maps.me. Wie gebruikt er tegenwoordig nog Google Maps? Maps.me kun je offline gebruiken en helpt je moeiteloos om naar je bestemming te komen. Ik gebruik de app dagelijks.

 

37. Huur een scooter (Azië) of een auto/camper (Australië)

En verken de omgeving in je eigen tempo. Een motorbike huren geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je hebt vast al eens gehoord van de bekende Ho Chi Minh Trail of de Mae Hong Son Loop. Beide geweldige tripjes om met een brommer te maken.

Datzelfde geldt in Australië voor de huur van een auto of camper om een onvergetelijke roadtrip door dit prachtige land te kunnen doen.

Goed om te weten: scooters hebben in het buitenland vaak een grotere cilinderinhoud dan 50cc, dit is voor de Nederlandse wet een motor(scooter). Indien je geen (internationaal) motorrijbewijs hebt, ben je dus niet verzekerd voor letsel bij anderen! Je (reis)verzekering  kan daarom een schadevergoeding weigeren te betalen.

 

38. Houd een reisdagboek bij

Dit is een echte aanrader! Zo kun je jaren later jouw avonturen tot in detail weer herbeleven. Ik raad een boekje aan zonder lijntjes, zodat je ook je creatieve gedachten uit kunt tekenen. Begin hier in het begin van je reis mee.

Schrijf verhalen en maak tekeningen als jij daar zin in hebt, laat het geen dwangmatigheid worden dat je per dag perse iets op papier moet krijgen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede!

 

39. Voorkom ‘backtracking’

Tenminste, als je gebonden bent aan een strak tijdschema. Door inefficiënties in je route verlies je kostbare tijd, tijd die je hard nodig hebt omdat je niet oneindig veel dagen tot je beschikking hebt.

Als je niet aan tijd gebonden bent, zou ik hier minder waarde aan hechten!

 

40. Nederlandse tv kijken is mogelijk

Zeker als je voor een langere periode gaat reizen, bijvoorbeeld in Australië of ergens in Azië, kan het zo nu en dan wel eens fijn zijn om je favoriete Nederlandse tv-programma terug te kijken via bijvoorbeeld Rtlxl.nl. Het vervelende is alleen dat, vanwege de uitzendrechten, je de meeste programma’s enkel in Nederland kunt kijken.

Maar… Hier is nu een oplossing voor 🙂 .

Ga naar Hola.org en download daar de applicatie. Vervolgens kun je in je browser instellen dat je in Nederland bent, waardoor je alsnog jouw favo serie kunt zien. Ikzelf ben er heel blij mee, zo kan ik toch mijn favoriete talkshow Voetbal Inside meepakken 😉 .

Ook kun je, als je een Ziggo-abonnee bent, via deze weg gebruikmaken van de app Horizon waarmee je live Nederlandse tv-programma’s kunt kijken.

 

41. Luister niet te veel naar anderen

Hiermee bedoel ik niet dat je alle adviezen van mensen die je tegenkomt direct naast je neer moet leggen, zeker niet. Maar waar je wel voor moet waken, is dat je alles wat anderen beweren zomaar klakkeloos aanneemt. Dit kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Zo hoorde ik hier en daar dat Vietnam een gevaarlijk land was om heen te gaan, dat er  veel scams voorkomen en héél veel onaardige locals enzovoorts. Volgens sommigen was het er “vreselijk”. Dit weerhield me er destijds van om het land te bezoeken. Zonde, zo is achteraf gebleken.

Het is niet voor niets dat dit land een van de meest bijzondere en mooiste landen is om te backpacken. Zo denk ik er tenminste over. En de lokale bewoners? Die zijn simpelweg superlief.

Houd voor ogen dat mensen altijd wel wat te zeuren en te zeiken hebben. Ga vooral zelf ontdekken hoe je een bepaalde plaats of bezienswaardigheid vindt en laat je niet teveel beïnvloeden door de vaak gekleurde mening van iemand anders.

En als de plek tegenvalt, dan is dat zo. Je hebt ‘t in ieder geval een eerlijke kans gegeven.

 

42. Spreek de gangbare taal

Daar zaten we dan, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido
Daar stonden we dan met allerlei nationaliteiten, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido – wel zo handig als je in dat geval de gangbare taal spreekt 🙂

Stel dat je al een poosje op pad bent met een paar buitenlandse backpackers en dat je onderweg een Nederlandssprekende reiziger tegenkomt die zich bij de groep voegt. De verleiding is dan al vrij snel aanwezig om samen in het Nederlands te communiceren.

Doe dit niet, of in ieder geval niet te vaak. Voor de buitenlandse personen is dit erg storend, zij begrijpen namelijk niet waar jullie het over hebben.

Dit klinkt misschien logisch, maar de praktijk is vaak anders. Ik kan dit uit eigen ervaring vertellen.

Toen ik met paar Engelse reizigers op pad was, kwam ik per toeval twee Nederlandse jongens tegen. Zij spraken veel Nederlands tegen me, ook als de Britten erbij waren. Persoonlijk vond ik dit nogal storend en schakelde daarom over in het Engels.

Ook heb ik aan de andere kant gestaan. Dit gebeurde toen ik in de bus van Pai naar Chiang Mai een Franse jongen leerde kennen. In de bus kwamen vrienden van hem bij ons zitten, twee meisjes. Wat gebeurde er, ze spraken ALLEEN maar Frans. Dit ging door in Chiang Mai, ook als we samen gingen eten. Ik voelde me best wel eenzaam, een soort buitenbeetje, en wist niet echt goed hoe me te gedragen. Uiteindelijk heb ik m’n eigen plan getrokken en heb ik andere mensen ontmoet.

Bedenk zelf eens: hoe zou jij het vinden als je in je eentje met twee of drie mensen omgaat die de hele tijd in hun eigen taal praten?

 

43. Kies zo nu en dan voor jezelf

Wat ik meerdere keren heb meegemaakt, is dat mensen waar je totaal geen fijn gevoel bij hebt zich aan je opdringen omdat ze op zoek zijn naar een reismaatje. Laat ik simpel zijn: als je even geen zin in iemand hebt omdat het niet goed voelt of omdat je simpelweg alleen wilt zijn, maak dit dan op een (goede) manier duidelijk.

Zoiets maakte ik mee in Kota Kinabalu (Sabah, Borneo). In het guesthouse waar ik verbleef, was een andere backpacker (hopeloos) op zoek naar iemand om dingen samen mee te doen. Begrijp me niet verkeerd, een reisgenootje zoeken is altijd goed. Echter, als je dit doet door op allerlei manieren indruk te maken dan schiet je je doel voorbij.

Dit is dus wat hij deed, hij was erg druk, mengde zich continu (geforceerd) tussen anderen en zei letterlijk tegen me: “Wanneer gaan we naar Sandakan?” Dit terwijl ik hem nog amper had gesproken.

Op dat moment, ook al voelde het wat egoïstisch, zei ik dat ik er geen behoefte aan had. Deze persoon was zo druk, ik kreeg het er Spaans benauwd van. Het leek me dan ook niet zo verstandig om met hem te gaan reizen. Tja, soms moet je ook voor jezelf kiezen en naar je intuïtie luisteren.

Waak zelf trouwens ook voor dit soort gedrag, het werkt eerder afstotelijk dan dat iemand er positief op zal reageren. Gedraag je gewoon zoals je bent, hier heb je het meeste profijt van.

 

44. Verdiep je in de lokale cultuur en religie(s)

Persoonlijk vind ik het interessant om meer te weten te komen over de plaatselijke cultuur en religies. Het kan je verder beter doen begrijpen waarom locals zich op een bepaalde manier gedragen. Ook kan het verfrissend zijn, omdat je op deze manier anders tegen bepaalde dingen aan leert kijken.

Zo is het Boeddhisme meer dan alleen Boeddha. Waarom lopen monniken in de rood/oranje kledij? Wat is de reden waarom ze zo vroeg opstaan? Weet jij wat mediteren inhoudt?

 

45. Blijf niet (te) lang in negativiteit hangen

Reizen is heus niet altijd leuk en er zullen altijd wel dingen voorvallen waar je niet zo gelukkig van wordt. Denk bijvoorbeeld aan oplichting, zakkenrollerij of misschien een groep mensen die je niet aanspreekt. Probeer hier mee te dealen, het is nou eenmaal onderdeel van het on the road zijn. In het normale leven gebeurt dit soort dingen ook, realiseer je dat goed.

Blijf in ieder geval niet te lang hangen in deze negatieve emoties. Zo lang je maar veilig en gezond bent, dat is het belangrijkste. Probeer je vrij snel weer te focussen op iets nieuws, iets waar je zin in hebt. Een andere aanrader is om een reisdocumentaire of -serie te kijken. Hierdoor krijg je direct weer een hoop nieuwe positieve energie. Zelfs als je ‘reismoe‘ bent 🙂 .

 

46. Eenzaamheid is part of the job

Het is heel simpel: als je alleen op reis gaat, dan moet je er rekening mee houden dat je op bepaalde momenten behoorlijk eenzaam kunt voelen.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je in een wat ‘zware’ gemoedstoestand verkeert, waarbij gevoelens komen kijken die je op dat moment liever niet met andere backpackers deelt of kunt delen.

Of misschien mis je de dierbare mensen thuis wel heel erg?

Ook in groepen kan je je trouwens eenzaamheid ervaren, bijvoorbeeld als de interesses en de gespreksonderwerpen totaal anders zijn dan de dingen waarin jij geïnteresseerd bent.

Wat ik je wel wil meegeven: wees niet bang om eenzaam te zijn. Laat het gevoel toe in plaats van ervoor weg te rennen. Je kunt ervan leren, wat is de reden dat je je zo voelt?

Contact met belangrijke personen in je leven kan er goed bij helpen om je beter te voelen. En bovendien: na regen komt altijd weer zonneschijn. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

 

47. Je hoeft niet door te gaan

Ik in Myanmar

Als blijkt dat reizen toch niet helemaal jouw ding is en je er geen lol en ontspanning uit kunt halen, evalueer dan goed en stop eventueel. Met evalueren bedoel ik: ga een paar dagen relaxen op het strand, in een leuke stad of iets dergelijks en maak voor jezelf duidelijk wat je tot nu toe uit je reis hebt gehaald.

Had je doelen? Is hier iets van terechtgekomen? Zijn het voornamelijk negatieve gevoelens die boven komen drijven?

Indien er sprake is van het laatste, ga dan gewoon naar huis. Doe dit alleen niet te snel, het kan best enige tijd duren voordat je het gevoel hebt op je plek te zijn! Als je jouw besluit hebt genomen om terug te vliegen, wees dan niet te teleurgesteld. Je hebt het immers geprobeerd en bent erachter gekomen dat backpacken niet helemaal je ding is. So be it!

Je hebt het in ieder geval een eerlijke kans gegeven, beter dan helemaal niet, toch?

Weet wel dat als je thuiskomt het best weer eventjes wennen is. Natuurlijk is het leuk om iedereen weer te zien, maar voor je het weet ben je weer beland in je oude leven vol met planningen en routines. De vrijheid die je tijdens het backpacken had, is er niet meer (of in mindere mate). Waarschijnlijk verlang je al vrij snel terug naar die fijne momenten die je op reis had. Dit is in ieder geval wat ik altijd heb 🙂 .

 

Tot slot…

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn bovenstaande suggesties. Zie het echt als adviezen, dus niet perse al iets dat ‘moet’ of zo. Beter nog: kies de tips uit waar jij het meest aan denkt te hebben.

En nog iets…

Het is logisch dat je enigszins nerveus bent om deze stap te zetten. Maar neem van mij aan dat het allemaal heel erg mee gaat vallen. Je zult al snel merken dat je denkt: waren deze spanningen nou echt nodig?

-Relax, heb vertrouwen, en geniet-

Ga jij backpacken in Azië, Australië of Zuid-Amerika?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië-, Australië- en Zuid-Amerika-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier, de Australië-gidsen vind je hier en de gidsen voor Zuid-Amerika kun je hier vinden.

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
28 Antwoorden
 1. Avatar
  Elise

  Wat fijn om al deze tips te lezen . Ik ga in januari 5 weken naar de filipijnen. Voor het eerst echt solo backpacken.. en ik zit nu in de omg waar begin ik aan fase. Keuzestress, een beetje overwhelmed.. dingen die ik allemaal nog moet doen van te voren.. het is herkenbaar zo te lezen haha! Eigenlijk zijn het luxe problemen natuurlijk! Gelukkig weet ik dat het zeer de moeite waard gaat zijn en dankzij dit artikel toch weer iets meer rust! Go with the flow 🙂

 2. Avatar
  Tristan

  Hoi, super interessante blog met veel nuttige informatie! Prettige schrijfstijl ook en veel handige tips.

  Ga zo door zou ik zeggen en veel plezier bij toekomstige reizen 🙂

 3. Avatar
  Malou

  Hoi!

  Je beschrijft precies hoe ik me een jaren geleden op mn eerste backpackreis voelde.
  Mooi om zo terug te lezen en alles is zo herkenbaar. Thanks!

  Ik ga je blog zeker doorsturen naar mensen om me heen die nu op dat punt staan 🙂

  Liefs Malou

 4. Avatar
  Benjamin

  Hallo Robbert,

  Een leuk stuk om te lezen!! Ik vertrek binnenkort naar Bangkok en heb geen uitgaand ticket staan. Ik vlieg met Qatar Airways. Ik ben benieuwd hoe je weet dat Qatar Airways dit wel controleert?
  Wat raad je mij aan om te doen? Ik weet nog niet precies hoelang ik er blijf omdat ik ook andere landen ga bezoeken.
  Kan ik op moment van controle alsnog een ticket boeken?

  ‘Update augustus 2016: onlangs heb ik een enkeltje naar Bangkok geboekt bij de Russische maatschappij Aeroflot, al wilde ik vooraf eigenlijk met Qatar Airways vliegen. Echter, na wat onderzoek gedaan te hebben, bleek dat zij doorgaans vragen om een uitreisticket terwijl dit bij Aeroflot niet het geval is.’

  Ik hoor graag van je 🙂

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Benjamin,

   Dat Qatar Airways controleert, weet ik uit eigen ervaring en die van vele andere backpackers. Er zijn uitzonderingen mogelijk hoor, onlangs heb ik namelijk van iemand vernomen dat zijn niet werd gecontroleerd. Maar ga er maar vanuit dat het bij QA wel gebeurt.

   Een ticket kun je zeker op dat moment nog boeken, als je maar voldoende tijd hebt totdat de vlucht is.

   Als er nog wat is, laat het zeker weten.

   Groet, Robbert

 5. Avatar
  feline

  Dankjewel voor deze nuttige tips, ik ga in januari voor onbepaalde tijd naar Azië en dat wordt mijn eerste backpack-trip. Ik ben best zenuwachtig maar artikels als deze geven me goede moed!

 6. Avatar
  Jeroen

  Geweldig Robbert,

  Hier ben ik heel blij mee!
  ik ben zelf 26 en heb nog nooit solo gereisd.

  Ik heb namelijk de pech dat ik hooguit 2 a 3 weken kan vrij pakken op mijn werk.

  Het blijft wel een droom van mij!
  Ik heb alle forums gelezen, reizen uitgestippeld en vaak voor de computer gezeten een druk op de knop verwijderd om een vliegticket te ”boeken”.

  Hopelijk kan ik volgend jaar gaan, al weet ik niet waar naar toe en hoe lang.

  Ik ben in ieder geval enorm geholpen met deze blog.

  Groeten, Jeroen

 7. Avatar
  Kelsey

  Hallo! Goede tips hoor!
  Zelf ben ik al een keer 2 jaar weggeweest. Ik ga binnenkort voor onbepaalde tijd weg. Iemand ervaring met het uitschrijven uit Nederland en de zorgkosten? Ik ben al op onderzoek geweest maar twijfel erover ivm je AOW. Ik zie mezelf nog niet emigreren maar wel blijven reizen. Beetje werken hier en daar.
  Liefs

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Kelsey,

   Officieel moet je je laten uitschrijven als je langer dan 8 maanden weggaat. Of je dit doet, is aan jou. Erachter komen zullen ze (waarschijnlijk) niet hoor 😉 . Eerlijk gezegd heb ik mezelf nog nooit uitgeschreven.

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Mirna,

   Dit zijn over het algemeen universele tips.

   Ik heb zeker heel veel specifieke tips voor Nieuw-Zeeland. Check anders mijn artikelen daarover eens.

   Als je nog iets wilt weten, stel je vraag hier gerust.

 8. Avatar
  Esther

  Fijne blog dit!!! Precies wat ik nodig heb! Ik vertrek over 6 dagen alleen naar Australië voor onbepaalde tijd op een one way ticket en dit is echt prettig om zo vlak van tevoren nog te lezen! Lekker nuchter geschreven ook, love it!

 9. Avatar
  Elisa

  Super handig en fijn om al je artikelen te lezen!
  Ik ben op dit moment mijn eerste solo reis naar Australië aan het plannen (voor 3 maanden ong) op een work away visum. Natuurlijk vind ik het heel gaaf en kijk ik er naar uit, maar toch ben ik wel een beetje nerveus over het ”alleen” zijn.

  Heb je tips over het dealen met bijvoorbeeld alleen eten ‘s avonds? En hoe vind je het snelst en makkelijkst een betrouwbaar bijbaantje?

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Elisa,

   Dat had ik de eerste keer ook hoor. Het voelde eerlijk gezegd ook best wel vreemd om alleen ergens te eten, maar dit went heel erg snel. Het is met name vrij eenvoudig omdat er heel veel anderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

   Bovendien: je zult heel veel andere mensen tegenkomen, dus als je behoefte hebt aan contacten dan gaat dit meestal vanzelf. Uiteraard zal je wel wat moeite moeten doen, maar dit komt goed.

   Voor het vinden van een baantje raad ik je aan om de Australië-artikelen even door te nemen. Daarin staan heel veel tips.

   Succes en veel plezier!

 10. Avatar
  Corne

  Ik heb alle 47 tips en nog meer van je blogs op je pagina gelezen. En ook ik kon me erg vinden dat het wel spanning veroorzaakt als je er voor het eerst erop uit trekt naar de andere kant van de wereld in je eentje. je omschrijft goed wat je voelt en hoe je daar het best mee om kan gaan. Dat is iets wat ik bij andere blogs wel is mis.

 11. Avatar
  Bjorn

  Ik vraag me af, hoe zit het met jullie werksituatie? Ik ga zelf backpacken in spanje voor de eerste keer in het nieuwe jaar 2020 maar kan dit doen omdat ik werkloos gevallen ben en daardoor genoeg tijd kan nemen, maar ii wil niet in deze huidige situatie blijven natuurlijk. Hoe regel je dit wanneer je een vast contract hebt bijvoorbeeld? Dan is het toch onmogelijk om nu en dan eens een maand te verdwijnen en te gaan backpacke? 😥

 12. Avatar
  Nino van der Steen

  Heb je een lijstje met je meest inspirerende documentaire films/series? Waarvan je zin hebt om cultuur te zien of juist om sociale interacties op te zoeken?

  Hopelijk snel toch wat mee te kunnen gaan maken met de huidige maatregelen..

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Nino,

   Niet zozeer cultureel gericht, maar dé film die mij altijd zin geeft om op avontuur te gaan is Into The Wild. Een andere film die ik indrukwekkend vind is Everest, die gebaseerd is op het boek Into Thin Air. Wild heb ik niet gezien, maar het boek las heerlijk weg.

Laat een reactie achter