10 coole dingen om te doen in Labuan Bajo (+ tips)

Samen met een stel andere avonturiers ben ik vanuit Labuan Bajo op een meerdaagse cruise naar de Komodo-eilanden. Op zoek naar reusachtige varanen, bijzondere vissen, tropische eilanden en een roze strand.

Het is ’s ochtends op de tweede dag als een van de bemanningsleden plots roept: “Here it is, jump and you will see the magic.”

Na het opzetten van mijn snorkelmasker spring ik opgewonden het water in. Al gauw spot ik de eerste manta-rog. Ongelofelijk gewoon! Niet lang daarna schrik ik me werkelijk een hoedje wanneer er plots twee andere giga manta’s rond me zwemmen. Nieuwsgierige aagjes zijn het zeg, want ze komen steeds dichterbij. Alsof ze me willen opeten. Hun mond is er in elk geval groot genoeg voor, maar ze zijn godzijdank volkomen ongevaarlijk.

Het gevoel van het zien van deze bijzondere wezens zonder andere toeristen in de buurt is onbeschrijfelijk. Absoluut een van mijn vetste ervaringen ooit!

Labuan Bajo is de bekendste stad op Flores en voor velen de eerste stop op dit prachtige eiland. Van de havenplaats zelf hoef je overigens niet bijster veel te verwachten, al is de omgeving is er schitterend.

Zo kun je op de boot springen en het indrukwekkende Komodo National Park bezoeken. Uiteraard om de beruchte (en gehypete) komodovaraan van dichtbij te bewonderen. Indrukwekkender vond ik desondanks het snorkelen met manta-roggen. Let wel op, want anno 2024 kost zon boottocht langs de eilanden een behoorlijke duit. Al is de ervaring onbetaalbaar, als je het mij vraagt tenminste.

Gaaf is verder om omliggende regio met een scooter te verkennen en zo bij allerlei toffe plekjes uit te komen, of simpelweg van de zonsondergang bij de haven genieten en naderhand en vers gevangen vis te eten in de haven.

In deze minigids deel ik een aantal leuke dingen die je in Labuan Bajo kunt doen. Daarna geef ik je nog wat tips, zodat je met zo min mogelijk vragen blijft zitten voor je verblijf in dit vissersplaatsje.

Over Labuan Bajo

Pulau Kelor, een droomeilandje vlakbij Labuan Bajo

Labuan Bajo wordt vaak in een adem genoemd met de wereldberoemde komodovaraan, de sluipende reuzen-hagedis met het slangentongetje die liefst 3 meter lang kan worden, en vanuit het niets sprints van 20 kilometer per uur weet te trekken.

Behalve de komodo’s is Padar-eiland een spot die je nogal eens ziet terugkomen wanneer het over Flores gaat. En dan met name het verbluffende uitzicht vanaf het hoger gelegen viewpoint.

Maar… Hoe zit het eigenlijk met Labuan Bajo zelf?

Labuan Bajo is een klein vissersdorp op het meest westelijke puntje van Flores en telt zo’n 7.000 inwoners. Je loopt het plaatsje in een half uur helemaal rond. De gezellige hoofdstraat Jalan Soekarno Hatta barst van de restaurantjes, koffiebars, duikscholen en bedrijfjes die tours aanbieden.

Let overigens op waar je loopt in het centrum, want ik stapte met een been in een diepe kuil die men wegens constructie met slechts een dun plaatje had afgedekt. Het leek of je er gemakkelijk overheen kon lopen, juist alsof het plaatje daarvoor was neergelegd. Niet dus. Hoe ik er zo snel op reageerde, door nog voordat ik de grond raakte in een reflex eruit te komen, mag God weten. Wonderbaarlijk genoeg heb ik er niets aan overgehouden.

Qua religie is de meerderheid katholiek, al is de islamitische invloed evengoed duidelijk zichtbaar. Veel meer vergeleken met de rest van Flores, zo is me opgevallen. Het gebed vanuit de moskeeën is iedere dag luid te horen, startend in de vroege ochtend rond de klok van vier. Behalve de vaste inwoners leven er tevens de ‘bajau’, zeenomaden die zich over heel Indonesië verspreid hebben.

Het toerisme is hier de laatste jaren flink op gang komen, en het is vooral Labuan Bajo waar de knikkers worden verdiend op Flores. Je ziet er dan ook een heleboel Europees getinte restaurants, duikshops en luxere accommodaties. Maar wees niet bang, aan hostels is net zo min een gebrek. De prijzen voor de boottripjes naar de omringende eilanden zijn in een paar jaar min of meer verdubbeld, al kun je -wanneer je goed zoekt- meestal wel een leuke deal scoren.

Verwacht in elk geval geen authentieke bestemming, daarvoor is Labuan Bajo simpelweg te populair geworden. Reis je verder om de rest van Flores te ontdekken, dan zal je echter al rap in het échte Indonesië belanden.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Labuan Bajo en omgeving

Wat is er te doen in Labuan Bajo? Het moge duidelijk zijn dat een bootcruise door het Komodo National Park hier het absolute hoogtepunt is. Toch is er in Labuan Bajo zelf ook nog wel het een en ander te beleven.

Lees verder voor mijn tips.

 

Maak een meerdaagse boottocht door het Komodo National Park

Het weergaloze uitzicht op Padar Island

Een uitstapje naar het Komodo National Park is de meest populaire activiteit die je vanuit Labuan Bajo kunt doen. In de hoofdstraat -Jalan Soekarno Hatta- vind je dan ook talloze reisbureautjes om een tour te boeken. “Hello mister, do you want to go on a trip tomorrow?” is de vraag die je er aan de lopende band zult horen.

Ikzelf heb een tweedaagse tour gedaan en kan je die voor de volle honderd procent aanraden. Je bezoekt prachtige eilanden zoals Pulau Kelor, ziet de imponerende Komodovaraan op Rinca of Komodo Island en je gaat snorkelen met mantaroggen. Dat was echt een ervaring om nooit meer te vergeten. Deze immense vissen kwamen zo dichtbij, tot ik ze zowat kon aanraken. Ik schrok er in eerste instantie zelfs een tikkeltje van, omdat ze onverwachts langs me heen zwommen.

Je maakt ook een stop op het idyllische Pink Beach op Komodo Island, en wordt tijdens zonsopkomst getrakteerd op een overweldigend uitzicht wanneer je op de top van Padar Island staat. Deze view behoort tot de betere van heel Indonesië.

Kom je sec om de komodovaraan te bekijken, is een korte trip een betere keuze. Mijn vader en z’n vriendin kozen hiervoor, en charterden een bootje naar Rinca Island. Maar ik had het avontuur van 2 dagen echt niet willen missen. Er zijn eveneens dagtrips naar Rinca, Pulau Kelor en Kanawa Island.

Om toegang te krijgen tot het nationale park betaal je 400.000 IDR per persoon bovenop de kosten van de tour of het charteren. Alles over mijn ervaringen gedurende de bootcruise, de kosten en meer omtrent het Komodo National Park lees je in deze gids.

 

Ga duiken

Voor het gros van de toeristen blijft het bij eilandhoppen en snorkelen. Maar wist je dat het Komodo National Park een van de betere duikspots van Indonesië is?

Gangbaar is om een liveaboard te boeken, waarbij je meerdere dagen onderweg bent en dagelijks een aantal duiken maakt.

Indien je een andere geweldige duikspot zoekt, pak dan de ferry of het vliegtuig naar Alor. Een vriendinnetje van me uit Zwitserland was hier helemaal hoteldebotel over, de beste duikspot ever volgens haar.

 

Ga op avontuur en rijd naar enkele watervallen

Ten zuiden van Labuan Bajo liggen twee watervallen die de moeite waard zijn, de Cunca Wulang Waterfall en de Cunca Rami Waterfall. Je kunt erheen gaan met een georganiseerde tour, maar leuker (en goedkoper) is om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Let er wel op dat je rustig rijdt, want de wegen zijn niet altijd even goed, en dan druk ik me nog zachtjes uit.

En verder?

Als je onderweg bent, vertrouw dan niet voor de volle 100% op Maps.me of Google Maps aangezien de locaties niet al te nauwkeurig staan aangegeven. Vraag aan de locals om ‘Air terjun Cunca Wulang’ of ‘Air terjun Cunca Rami’ en zo kom je vanzelf op de goede plek uit.

Het blijft Indonesië, dus er zal gedokt moeten worden voor de watervallen 😉 . 20.000 IDR per waterval is gangbaar.

Tot slot: ga niet in op mannetjes die zich aanbieden om je de weg te wijzen of gewoonweg met je mee lopen. Zodra je bij een van de watervallen bent, beginnen ze om geld te vragen. Immers, ze hebben je toch gegidst? Wanneer je bewust een gids inschakelt is het natuurlijk een ander verhaal.

 

Zwem in het kristalheldere water van de Rangko Cave

De bloedmooie Rangko Cave

Wil je iets bijzonders meemaken? Rijd dan in een uurtje richting het plaatsje Rangko, waar je met de boot in 10 minuten oversteekt naar de ingang van de Rangko Cave. Als je vervolgens in deze grot loopt, kom je terecht in een sprookjesachtige setting.

Wat meteen opvalt is de helderheid en de turqouise kleur van het water, onder andere veroorzaakt door het binnenvallende licht. Het enige wat je hoeft te doen is erin springen, en daarna genieten van de magische stalagmiet- en stalactiet-formaties die je om je heen ziet.

Ik raad je aan om in de middag te gaan, de lichtinval is dan namelijk het best. Houd er verder rekening mee dat de rotsen behoorlijk glad kunnen zijn.

De kosten bedragen 250.000 IDR per boot en daarbovenop 50.000 entree tot de grot.

 

Sport tussen de locals

Rammen in Mahfoed Gym 😀

Aangezien ik zelf graag sport, ben ik op zoek gegaan naar een plaatselijke fitness-school. En verrassend genoeg was er een: Mahfoed Gym. Afgelegen en ergens waar je het totaal niet zou verwachten.

Alle broodnodige krachtapparatuur is aanwezig en ik heb er in alle rust m’n ding kunnen doen. Er is geen airco of ventilator, dus zweten ga je hier gegarandeerd. Verder hoef je evenmin gepoetste apparaten enzo te verwachten. Haast alles is er roestig aan toe, maar prima om effe lekker te knallen.

Je betaalt 25.000 IDR voor een dagkaart, een zacht prijsje.

 

Pak een yogalesje mee

Nope, yoga heeft in Labuan Bajo lang niet zo’n grote naam als op Bali. Sterker nog, voor zover ik weet is er slechts een yogaschool te bewonderen. Ik heb het over Bajo Yoga.

Je kunt er terecht voor een lesje hatha, vinyasa, yin, ashtanga en fly high yoga. De locatie aan het strand is cool en lerares Sophie weet waar ze het over heeft.

Veel beter kan je je dag niet starten, dus ga ervoor zou ik zeggen 🙂 .

 

Bezoek viewpoints voor de mooiste uitzichten

Uitzicht op de haven vanaf Puncak Waringin

De omgeving van Labuan Bajo heeft genoeg moois te bieden. Dé aandachtstrekker is zonder twijfel de haven met de vele bootjes en de verschillende kalksteenbergen die uit de zee omhoog rijzen.

Indien je graag viewpoints bezoekt, bereid je dan vast voor op een heleboel moois. Langs de waterkant van Labuan Bajo vind je talrijke plaatsen om een stop te maken en van prachtige uitzichten te genieten. Tijdens de zonsondergang is het vrijwel overal spitsuur, aangezien het decor dan extra tot de verbeelding spreekt.

De liefdesheuvel, oftewel Bukit Cinta, is een van de bekendere viewpoints en biedt je uitzicht op de oceaan, zeilboten en verderop zie je tevens het vliegveld liggen. Veel romantischer ga je het niet krijgen.

Puncak Waringin is een andere aanrader. Stil is het trouwens niet, want de aanwezige moskeeën en het langsrijdende verkeer produceren er flink wat geluid 😀 .

Verder wil je Sylvia Hill niet missen. Het landschap met de bergachtige eilandjes heeft iets onwerkelijks, en is een feest voor fotografen.

Zit je ten slotte liever in een bar met een drankje terwijl je naar de ondergaande zon en de zee tuurt? In dat geval is de Paradise Bar de plek die je zoekt.

 

Ga een hapje eten op de vismarkt

Nadat je hebt genoten van de zonsondergang is het tijd om af te zakken richting Labuan Bajo’s fameuze vismarkt. Hier eet je de vangst van de dag en is het smullen geblazen.

Je loopt langs de kraampjes om iets lekkers uit te zoeken, vervolgens bereid men de vis voor je op de barbecue.

Let wel op, want prijzen staan niet op de kaart en toeristen worden regelmatig belazerd. Vraag daarom naar de prijs, vooraleer je bestelt. Afdingen is aan te raden.

 

Ontdek de countryside van Labuan Bajo met de mountainbike

Voor degenen die het andere gezicht Labuan Bajo willen zien en avontuur buiten de gebaande paden zoeken, is een fietstour vet om te doen.

Flores Cycling Tours is een bedrijf dat mountainbike-tours verzorgt en een aanrader om je trip te boeken. Je hebt overigenss de keuze uit diverse programma’s.

Bij een van de tours stap je in de vroege ochtend op de fiets om plekken als Nggorang, Handel, Tana Ndereng en de Wae Mese-brug te bezoeken. Ook zal je kennismaken met lokale dorpsbewoners. Onderweg bestaan de landschappen uit rijstvelden, meanderende riviertjes, bossen en savannes, je krijgt zo een voorproefje wat voor moois de rest van Flores je zoal te bieden heeft.

 

Maak een vierdaagse boottocht naar Lombok

Mojo Island bij Sumbawa is een van de tussenstops

Ben je niet vies van een avontuurtje en wil je via het Komodo National Park de oversteek naar Lombok maken? In dit geval is de vierdaagse cruise van Labuan Bajo naar de Kayangan Port in het oosten van Lombok hoogstwaarschijnlijk precies waar je naar op zoek bent.

Je zult snorkelen met manta-roggen, hiken naar torenhoge viewpoints en neerstrijken op Komodo Island om een glimp op te vangen van Pink Beach. Sumbawa is een andere stop die op het programma staat, waarbij zwemmen met walvishaaien in Saleh Bay de spannendste highlight is. Via Kenawa Island reis je uiteindelijk naar Lombok.

De routes verschillen overigens per operator, check daarom of het programma aansluit bij wat je zoekt.

Lees daarnaast goed de reviews van de maatschappij waarmee je het avontuur aangaat, zodat je niet een nieuw horrorverhaal aan de talrijke slechte ervaringen toe hoeft te voegen. Het internet staat er vol mee. Wanua Adventure staat bijvoorbeeld als goed te boek.

 

Waar boek je tours en activiteiten in Labuan Bajo?

Het stikt van de tour agencies in het centrum van Labuan Bajo. Doe sowieso goed je onderzoek alvorens je ergens boekt, de prijzen verschillen namelijk nogal eens.

Voor privé-tours in het Komodo National Park is Local Guides een aanrader. Zij bieden te gekke trips aan, variërend van 2 tot 5 dagen.

Een andere mogelijkheid is om je tours en activiteiten te boeken via Get Your Guide. Hieronder zie je de zes populairste, je hebt binnen een paar simpele klikken geboekt.

Powered by GetYourGuide

 

Is er een strand in Labuan Bajo?

Het korte antwoord op de vraag is: ja. Pantai Waecicu is de naam, maar verwacht er niet teveel van hoor. De stranden die je tijdens de boottocht in het Komodo National Park tegenkomt zijn vele malen indrukwekkender.

Mijn vader en z’n vriendin waren er onlangs en troffen veel aangespoelde rotzooi aan, plus het lag vol met boten. Er is verder een bar met reggae-muziek om iets te drinken. Ook kun je er SUPs huren en naar de naburige eilandjes peddelen om te snorkelen.

Check de meest recente Google reviews om te zien hoe het er voorstaat.

 

Welke eet- en drinktentjes in Labuan Bajo zijn aanraders?

Persoonlijk vind ik het Indonesische eten in Labuan Bajo overall minder boeiend dan bijvoorbeeld op Bali of Java. Je vindt er veel tentjes waar je ‘nasi padang’ kunt eten, al is de kwaliteit gemiddeld genomen niet al te hoogstaand.

Toch heb ik ook wat positieve ervaringen opgedaan.

 

Indonesisch (warungs)

Lalapan bij Warung Warung

Een lokaal eetzaakje wat ik je aanraad is Warung Warung. Probeer hier zeker de ‘lalapan ayam’, als je van gefrituurde kip houdt tenminste.

Mijn andere tip is Warung Coto Makassar, waar slechts een gerecht op het menu staat: soep met malse stukjes rundvlees. Het is een bekend gerecht in Makassar, de grootste stad van Sulawesi.

De Waroeng Labuan Bajo is een andere lokale tip die ik voor je heb, onder andere de ‘nasi goreng’ is er gevaarlijk lekker.

Padang food, ik zei het hierboven al eventjes. Ken je het? Rendang, groene sambal en curry op basis van jackfruit; oh wat vind ik het toch heerlijk hè! De beste Padang-zaak is naar mijn mening RM Minang Flores, gerund door een familie uit Sumatra.

Verder verkopen vrouwen ’s avonds heerlijke streetfood, waaronder gele rijst (‘nasi kuning’) met groenten en tonijn. Sowieso komt Labuan Bajo in de avond, zo rond de klok van zes, helemaal tot leven. Het is er dan een stuk gezelliger dan overdag, wanneer het er een beetje doods aanvoelt omdat praktisch iedereen naar de omringende eilanden is.

Een opmerking tot slot: let bij zulke warungs niet op de ambiance, die is in de meeste gevallen niet bepaald aantrekkelijk. Denk aan plastic krukken, tafels die op instorten staan en een keuken waar je je thuis voor zou schamen. Niet zelden zit er bovendien een groepje mannen lekker te paffen. Je moet daar echt even doorheen prikken, en daarna wil je niets anders meer 🙂 .

 

Westers

In het centrum heb je evengoed zat Westerse eetzaken, mocht je trek hebben in een crêpe, pizza of een hamburger. Zelfs sushi is mogelijk, en wel bij Happy Banana Komodo. De vis is vers en de sushi van hoge kwaliteit.

Zin in een pizza? PIZZA HAUS BAJO is wat dat betreft een must. La Cucina is een andere aanrader voor een lekkere hap Italiaans.

Goede wraps en pokebowls vind je bij Copper Bonnet Bistro & Bar. De cocktails gaan er hier trouwens ook goed in, mocht je behoefte hebben aan een leuk avondje.

Houd je van seafood? Bij de haven wordt zoals gezegd iedere dag na zonsondergang een vismarkt gehouden waar je alles vindt wat je je maar kunt wensen. Ook Taman Laut Handayani Seafood Restaurant en Baccalá zijn top qua zeevruchten trouwens.

 

Koffie en ontbijt

Carpenter Cafe & Roastery is klein maar sfeervol

Wanneer je goede (ijs)koffie zoekt, is wat mij betreft Carpenter Cafe & Roastery een van de beter opties. Zoals de naam al impliceert branden ze er bovendien hun eigen koffie. Met een ijskoffie in mijn hand raakte ik er aan de praat met een Indonesiër, die later een bekende zanger bleek te zijn. Lachen om mee te maken.

Bij MIMAMORI CAFE LABUAN BAJO zit je eveneens goed, de ontbijtjes zijn hier behalve de koffie trouwens ook verrukkelijk, zo heb je er smoothie bowls om je dag met een vitamine-boost te starten.

Over smoothie-kommen en ander gezond spul gesproken, check ook zeker The Juice Bar by Bajo Bloom.

Verder noem ik Back to Bajo Cafe & Resto, een koffietent die steeds populairder aan het worden is. Behalve krachtige koffie vind je er coole vibes en is er op de vrijdagavond regelmatig livemuziek.

Vlakbij de haven is tevens een Starbucks, al ben ik daar persoonlijk geen fan van. Zeker niet wanneer je de heerlijke Flores-koffie uit Bajawa bij lokale koffiebars kunt drinken.

Daarnaast is de Bertini Artisan Baking een aanrader indien je snakt naar croissants, gebakjes en ander lekkers. Enne, ze hebben er tevens huisgemaakte, romige yoghurt.

Qua bakkerijen mag Café Melinjo evenmin op je lijstje ontbreken. Bij deze Frans getinte zaak hebben ze onder meer bananenbrood, sterke koffie en smoothie bowls. En tig verse sappen.

 

Waar in Labuan Bajo raad ik je aan om te overnachten?

Allereerst is het goed om te weten dat de accommodaties in Labuan Bajo een stukje hoger zijn geprijsd dan bijvoorbeeld op Bali. Voor een eigen (basic)kamer moet je al snel rekening houden met 20 euro per nacht, inclusief ontbijt overigens. Al kan het goedkoper, zo vind je soms kamers van een euro of tien.

Laat ik beginnen met de hostels. Seaesta Komodo Hostel & Hotel is zowel een hotel en hostel ineen en scoort al jaren op rij hoge cijfers. Twee andere suggesties die ik voor je heb zijn Bajo Bunkhouse en Escape Bajo.

Guest House d Valeri is uitstekend wanneer een homestay zoekt met huiselijke vibes. Nog een leuk guesthouse met goedkope en kwalitatief prima kamers is Yusilver Guest House. Inang Amang Homestay is mijn laatste tip binnen de categorie homestays/guesthouses.

Heb je meer te besteden en zit je graag in een comfortabel hotel, dan heb je met het Puri Sari Beach Hotel en Blue Parrot twee goede opties.

Voor de luxere reiziger is Plataran Komodo Resort & Spa een buitengewoon fijne plek. Datzelfde geldt overigens voor AYANA Komodo Waecicu Beach en het Sudamala Resort.

Ben je met meerdere mensen en zoek je een gave villa met zwembad? Ik weet zeker dat je het bij Wejang Asi Villa of Villa Niang Ando onwijs naar je zin zult hebben.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Labuan Bajo te blijven?

Het centrum van Labuan Bajo

Indien je zoals ik voor een tweedaagse boottocht kiest, adviseer ik je om daarnaast nog 2 dagen aan Labuan Bajo zelf te besteden. Zo heb je 1 dag over om het iets rustiger aan te doen en na je boottrip en wat rond te slenteren, en 1 dag om de omgeving per scooter te verkennen.

 

Hoe zit het met transport in Labuan Bajo?

In Labuan Bajo is het meeste prima te voet te doen, al ligt het er wel aan op welke locatie je je accommodatie boekt. Die liggen namelijk lang niet allemaal in het centrum, zo nu en dan 2 tot 3 kilometer erbuiten. Om in het centrum te komen kan je in een klein busje -‘bemo’- stappen. Die kost 5.000 IDR tot 10.000 IDR per ritje, laat je dus niet oplichten. Ze willen aan toeristen nogal eens veel te hoge prijzen rekenen.

Een andere optie is het huren van een scooter. In Labuan Bajo heb je ze vanaf 100.000 IDR per dag.

Mocht je nou het plan hebben om Flores met de motorbike te bereizen, dan is er een mogelijkheid om er een in Labuan Bajo te huren en ‘m in Maumere af te droppen. Lena House Flores is een accommodatie die deze service al jarenlang aanbiedt. In Labuan Bajo kun je ze bereiken op het volgende nummer: 📞 +6281239201190.

Grab en Gojek, de bekende apps voor goedkopere (scooter)taxi’s in Indonesië, bieden evengoed hun diensten aan in Labuan Bajo. Voor wat betreft scootertaxi’s heb je ook de reguliere ‘ojeks’ om uit te kiezen. Reken op 10.000 IDR voor korte ritten.

 

Visum verlengen in Labuan Bajo

Wil je je visum verlengen in Labuan Bajo? Ik deed het, en normaal gesproken heb je ‘m in 3 dagen binnen. Ga hiervoor naar het immigratiekantoor -‘Kantor Imigrasi’- wat vlakbij de airport ligt.

Tegenwoordig is het overigens niet meer nodig om de verlenging fysiek op het immigratiekantoor te doen. Je kunt het namelijk gemakkelijk online regelen. Hier lees je er alles over.

 

Wat is de beste reistijd voor Labuan Bajo?

Een hongerige komodovaraan

De beste reisperiode om Labuan Bajo te bezoeken is van april tot en met oktober, het is dan droogseizoenen geregeld zonnig. In juli en augustus kun je de meeste drukte verwachten en is de kans op hogere prijzen groot. Bij voorkeur zou ik die twee maanden dus proberen te vermijden.

Het regenseizoen loopt van november tot en met maart, al hoef je je daar op Flores niet al te druk om te maken. Een beetje wat op Bali ook geldt. Het is er relatief droog en als het plenst is het normaal gesproken van korte duur.

Zelf was ik er overigens in september en heb uitstekend weer gehad.

 

Hoe kom je in Labuan Bajo?

De makkelijkste manier om in Labuan Bajo te komen is met het vliegtuig. De luchthaven heeft de toepasselijke naam Komodo International Airport (LBJ). ‘International’ is lichtelijk overreven, want het aantal internationale vluchten is op een hand, en zelfs een vinger, te tellen. Enkel vanuit Kuala Lumpur (3 uur en 15 minuten reistijd) kun je er buiten Indonesië direct heen vliegen. Andere directe vliegverbindingen zijn er met Bali (1 uur en 15 minuten reistijd), Jakarta (2,5 uur reistijd) en Surabaya (1,5 uur reistijd). (Nog) vrij beperkt dus zoals je ziet.

Het fijne aan Labuan Bajo is dat het vrij klein is. Zo ligt de luchthaven ligt op slechts een paar kilometer van het centrum. Een taxi kost je 60.000 IDR en een scooter-taxi 10.000 IDR.

Een andere mogelijkheid is om met de boot te reizen. Vanuit Sape op Sumbawa vertrekken ferry’s (7 uur reistijd). Daarnaast is de vierdaagse excursie vanaf Lombok vanuit de Kayangan Port een regelrechte hit onder backpackers, al gaan er heel wat horrorverhalen over rond. Ik besprak de omgekeerde weg in het gedeelte over de bezienswaardigheden.

 

Vervolg je reis naar Ruteng

Ruteng 💙

De meeste luitjes komen sec naar Labuan Bajo om de imponerende komodovaraan te spotten en zwaaien daarna af. De rest van Flores blijft onbekend terrein. Zonde als je het mij vraagt. Want Flores is zo’n onwijs mooi en boeiend eiland. En bovendien vrij compact en gemakkelijk te bereizen.

Kortom: heb je de tijd, zorg dan dat je meer van Flores ziet dan enkel Labuan Bajo 🙂 .

Zelf ben ik na Labuan Bajo verdergegaan naar Ruteng. Dit is mogelijk met bus, een gedeelde auto of op eigen houtje met de scooter. De busorganisatie die deze trip organiseert is Gunung Mas. Ik waarschuw je wel alvast voor de ontelbare bochten op deze route. Het ritje duurt ‘slechts’ 4 uur, maar misselijkheid is nagenoeg onvermijdelijk. De chauffeurs rijden vaker wel dan niet op een manier die kotsen aanwakkert. Althans, zo was mijn ervaring 😉 .

Heb je liever je hele reis op Flores al geregeld, zodat je zelf niets meer hoeft uit te zoeken en vervoer telkens voor je klaarstaat? Bekijk de website van Local Guides dan eens, zij bieden namelijk epische rondreizen op Flores aan van 3 tot 6 dagen.

 

Heb je een leuke route voor Flores nodig?

Nu je genoeg leuks over Labuan Bajo te weten bent gekomen, is het tijd om je bezig te houden met het (verder) uitstippelen van je reisroute. Speciaal voor Flores heb ik deze veelzijdige route gemaakt, een die ik zelf van begin tot eind bewandeld hebt. Een absolute aanrader.

Zoek je nu meer routes voor Flores en/of de rest van Indonesië, dan raad ik je aan om de door mij geschreven Backpackgids Indonesië aan te schaffen. Een gids boordevol inspiratie, compleet uitgewerkte reisschema’s en de mooiste plekjes. Plus een bonsuboekje barstensvol tips.

 

Heb je vragen over Labuan Bajo? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw