Wees niet bang om alleen te gaan reizen

Wil je alleen reizen? Twijfel je? In dit artikel beschrijf ik waarom deze twijfel absoluut niet nodig is. Hoe gek dit misschien ook klinkt. Verder vertel ik je waarom een individuele rondreis mijn voorkeur heeft. Ik hoop je aarzeling weg te nemen en je te kunnen inspireren om het avontuur van je leven aan te gaan.

Tijdens mijn backpackreizen (op eentje na allen individueel) ben ik heel wat mensen tegengekomen. Mensen die in eerste instantie hadden gepland om met één of meerdere vrienden samen het avontuur aan te gaan. Veel van deze backpackers (laten we zeggen het gros) waren uiteindelijk toch helemaal alleen vertrokken, allen met hun eigen redenen.

Helaas blijven er ook een hoop potentiële reizigers thuis…

Hoe komt dit? Dat is niet zo moeilijk te verklaren. Als het moment daar is, de dag voor vertrek steeds dichterbij komt, zie je vaak dat er bij je ‘reismaatje’ iets belangrijkst tussenkomst. Hij of zij is te druk, heeft zich toch bedacht, heeft niet genoeg geld of vindt het toch een wat onverantwoorde stap die gezet moet worden.

Vervolgens ontstaat het idee om misschien wel alleen te gaan backpacken. Je begint jezelf af te vragen of dit wel je ding is en of het voor jou weggelegd is.

Wat gebeurt er dan? Dit kun je al raden. Je vertrekt niet. Of je stelt je plannen uit. Dit in de hoop, of laat ik zeggen illusie, dat die ene vriend of vriendin over vier maanden wel meegaat. Je gelooft er in ieder geval niet in dat jij jezelf zover van huis thuis gaat voelen. Helemaal alleen.

Maar toch… Het gevoel dat je die ene reis wilt maken, blijft je achtervolgen. En gelukkig maar 😉 . Je blijft reisblogs (zoals deze) lezen, onderzoek doen, inspiratie zoeken en ervaringen lezen. Je komt er steeds meer achter dat je de stap misschien toch maar wel zou moeten zetten.

 

Go. Just Go!

Krabi
Ik tijdens een soloreis op Klong Muang Beach in Krabi

De algemene les die ik uit het bovenstaande trek is dat, indien je op anderen wacht, je nooit je dromen kunt najagen. Misschien kom je zelfs wel helemaal nergens en zit je maanden later nog thuis op de bank. Iemand kan het, bijvoorbeeld in een dronken bui, helemaal zien zitten in jouw plannen om binnenkort Down Under of naar Azië te gaan om te backpacken. Als je vervolgens een paar dagen later vraagt of deze persoon het nog altijd ziet zitten, blijft het angstvallig stil.

Als ik je een advies mag geven: ga hier niet op wachten en durf de stap te zetten om alleen te gaan reizen. Natuurlijk, in je eentje backpacken kan een angstaanjagend gegeven zijn. Dit is helemaal zo als je nog geen ervaring hebt op dit gebied.

Maar wat is erger: langzaam ouder worden zonder dat je daarbij de dingen hebt gedaan die je eigenlijk voor ogen had, of een risicootje nemen?

Dus, als je in de situatie bent waarin het ernaar uitziet dat je jouw trip moet gaan cancelen omdat je reisgenootje toch niet kan, je iemand zoekt om mee te vetrekken maar dit niet lukt OF als je jezelf belemmert door angst: STOP! boek die vlucht. Vertrek! Laat externe factoren het realiseren van je doelen en dromen niet in de weg staan. Uiteindelijk moet je dit toch zelf doen, nietwaar?

 

Alleen reizen: wat het je oplevert

Op mijn reizen ben ik veel met locals in aanraking gekomen, super gaaf.
Op mijn reizen ben ik veel met locals in aanraking gekomen, dit was in de Jungle bij Ban Lung (Cambodja)

Je zult inderdaad even alleen zijn: tijdens het boarden en de vliegreis. Dit vond ik de eerste keer ook beangstigend en best een beetje ‘vreemd’. Maar geloof me, als je aankomt in bijvoorbeeld Bangkok of Melbourne, zal je nooit helemaal in je eentje zijn. Tenzij je hier zelf bewust voor kiest natuurlijk. Er zijn altijd wel locals of andere reizigers in voor wat gezelligheid.

Het ontmoeten van andere backpackers is wat mij betreft één van de makkelijkste dingen tijdens het reizen. En ja, dat zeg ik al introvert iemand 🙂 . Waarom is dit zo makkelijk? Ik ben geen waarzegger, maar het feit dat veel reizigers ‘zoekende’ zijn naar gezelligheid en iemand om verhalen mee te delen, zal hier zeker aan bijdragen.

Dus, ook al ben je erg verlegen of behoorlijk introvert, dan nog zal het zo zijn dat je makkelijk contacten gaat leggen. Een simpele glimlach is vaak al voldoende om een gesprek te beginnen. Ik spreek uit ervaring 🙂 !

Alleen reizen zal je verder het ultieme gevoel van vrijheid geven. Als je wakker wordt, ben jij degene die beslist wat je waar en wanneer wilt gaat doen. Er is in ieder geval niemand die jou zal pushen of overtuigen om een stap te zetten waar je niet voor de volle 100% achterstaat. Wil je vertrekken? Dan ga je toch? Snorkelen? Go for it! Vroeg naar bed? Doen! Om 5 uur opstaan voor meditatie? Get zen!

Dit is nou juist het fijne aan het maken van een soloreis vind ik, dat je zelf de keuze kunt maken waar je behoefte aan hebt. Je wordt dus op geen enkele manier belemmerd 🙂 .

Als je alleen gaat backpacken, zal dat er bovendien voor zorgen dat je voor de volle 100% op jezelf bent aangewezen. Jij zal op eigen houtje moeten leren hoe je overleeft, welke mensen je wel of niet vertrouwt, hoe je nieuwe vrienden maakt of hoe je te werk gaat als je jezelf eenzaam voelt.

Met name de uiteindelijke persoonlijke groei die je doormaakt als je individueel gaat backpacken, is wat mij betreft erg waardevol.

En iedere reis opnieuw zal deze groei alleen maar toe gaan nemen. Je wordt steeds onafhankelijker, krijgt meer vertrouwen en weet steeds beter hoe je in bepaalde situaties moet handelen.

Wat ik overigens veel zie bij mensen die samen gaan backpacken, is dat ze zich minder snel openstellen voor andere reizigers. Ergens ook wel logisch, je verkeert immers al in gezelschap. Maar ergens ook weer jammer, aangezien je op deze manier altijd in ‘het veilige’ blijft verkeren.

Ik ben van mening dat dit, de eerder genoemde persoonlijke groei, tegenwerkt. Als je alleen reist, zal je worden uitgedaagd uit je comfortzone te stappen, dit moedigt je ontwikkeling juist aan.

 

Maar…

Alleen genieten van dit prachtige uitzicht, ik deed het graag!
Alleen genieten van dit prachtige uitzicht, ik deed het graag!

Het maken van een solo backpack-trip is logisch gezien niet aan iedereen besteed. Sommige backpackers vertrekken nog in dezelfde week weer naar huis, terwijl anderen na een aantal weken van onwennigheid en huilen van eenzaamheid, het ‘reizigersgevoel’ zullen omarmen.

Echter, indien je het nooit hebt geprobeerd, weet je niet hoe het je gaat bevallen. Ben je toch nog wat angstig? Je kunt dan ook een weekendje alleen gaan kamperen. Kijk hoe het bevalt, en ga steeds een stapje verder!

Stel dat je de stap hebt gezet om alleen te reizen, maar je jezelf in het begin niet al te happy voelt en misschien zelfs ‘down’. Mijn tip is dan om dit ‘proces’ proberen te doorstaan en niet te snel het bijltje erbij neer te gooien. Ook al voel je jezelf de eerste periode simpelweg klote. Het kan best een paar weken duren voordat je beter in je vel komt te zitten. Dit is helemaal niet vreemd, bedenk dat goed.

Echter, als je jezelf slecht blijft voelen en het al een week of vier hebt geprobeerd, dan is een solotrip, of misschien reizen überhaupt, wellicht niet aan jouw ding. Dat kan he, niks mis mee. Trek in dat geval je conclusies. Je hebt het in ieder geval een eerlijke kans gegeven.

Voor mijn eerste reis naar Azië wilde ik, onder andere uit veiligheid, met een vriend gaan backpacken. Ik kon echter niemand vinden die voor lange, onbepaalde tijd, het avontuur ‘durfde’ aan te gaan. Uiteindelijk heb ik toch besloten om alleen te gaan, en hier heb ik onder meer door de bovengenoemde voordelen never nooit spijt van gehad. Ik ben er tijdens mijn reizen juist achtergekomen dat ik iemand ben die goed alleen kan zijn, iets dat ik voor vertrek nog niet echt ‘ontdekt’ had.

Daarbij, toen ik in Bangkok landde en richting Khao San Road trok, leerde ik de volgende dag direct een super aardige gozer kennen waar ik voor een aantal dagen mee ben opgetrokken. Het was een Amerikaan die me in het hostel aansprak. Oftewel: luttele uren nadat ik wakker werd, had ik al een soort van reismaatje gevonden. Zo gaat dat dus 🙂 .

 

Mijn laatste advies

Als je wilt gaan reizen, doe dit dan. Ga niet eindeloos zitten wachten op iemand die met je mee het vliegtuig instapt. Want zoals je weet: van uitstel komt afstel. Als je niet gaat, is de kans dat je later spijt krijgt erg groot.

Ikzelf had er ook voor kunnen kiezen om mijn reis niet te maken, aangezien ik er alleen voor stond. Als ik dit had gedaan, was ik niet de ‘rijke’ persoon die ik nu ben. Immers, mijn eerste solotrip heeft me er juist van overtuigd dat alleen reizen bij me past. Juist door deze eerste stap, heb ik zoveel mooie reizen mogen maken en mezelf op allerlei vlakken ontwikkeld. En nog steeds…

Hoe zonde zou het zijn als jij je dromen niet kunt najagen en je doelen niet kunt bereiken, omdat je er tegenop ziet om een soloreis te gaan maken? Zeker als blijkt dat deze ‘angst’ ongegrond is bij aankomst op je bestemming, heb je jezelf zorgen gemaakt om niets. Laat het dus niet gebeuren 🙂 . Ik zeg het je nog één keer: je zal nauwelijks alleen zijn, tenzij je hier bewust voor kiest. Deze keuze is minder makkelijk te maken als je samen met iemand anders reist…

Mocht je jezelf nou herkennen in mijn bovenstaande verhaal en (bijna) besloten hebben om je reisplannen over boord te gooien, dan ben ik erg blij dat je DIT nu leest. Ik hoop je namelijk op andere gedachten te kunnen brengen en wil alleen maar zeggen dat het helemaal niet nodig is om jezelf ‘wijs’ te maken dat je niet alleen deze sprong in het diepe kunt maken. Zijn de grootste avonturen niet juist die avonturen waarbij je risico’s neemt?

Geloof het of niet, maar ik wil niets anders meer dan alleen backpacken. Dit had ik jaren geleden nooit kunnen denken, toch is het zo. Zet jij binnenkort ook de stap?

Lees ook: deze 4 angsten waar je overheen moet zien te komen als je alleen gaat reizen.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Backpackgids Zuid-Amerika

Als jij naar het veelzijdige Zuid-Amerika gaat, dan is deze zeer uitgebreide en complete backpackgids precies wat je nodig hebt. 

Backpackgids Australië

Ga je naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Portugal

Ga jij naar Portugal om te backpacken of een onvergetelijke roadtrip te maken? Dan wil je deze gids zeker hebben.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
40 Antwoorden
 1. Maarten Bakker

  Beste Robbert,

  Ik ben heel blij dat ik jou blog heb gelezen. Ik zal voor het eerst in Mn eentje op vakantie moeten omdat niemand met mij mee kan,en ik toch heel erg aan vakantie toe ben. Ik kan steeds geen keuze maken omdat angst mij tegen houd. Ik praat hier met veel mensen over,en kom er achter dat alleen op vakantie maar voor weinig mensen is weg gelegd. Ik wil het gewoon doen ook om meer lef te krijgen,en meer zelfvertrouwen. omdat ik voor de eerste keer ga houd ik het nog wel simpel. Ik zit aan Curacao of aan Suriname te denken,en dan zie ik wel of mij dit bevalt. Ik vind het wel erg spannend,maar dat is logisch. Als ik weer doem scenario’s ga denken,lees ik nog een keer jou blog. Dit is een goede houvast,echt top! Bedankt!

  Groeten Maarten

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maarten,

   Zelf keek ik er ook heel erg tegenop hoor, toen ik voor het eerst echt alleen wegging. Net als jij was ik op zoek naar andere mensen om samen een reis mee te maken. Maar ik kan alleen maar zeggen dat het soloreizen mijn ogen heeft geopend, ik had niet gedacht dat het me zo erg zou bevallen. Als je deze stap niet zet, zal je het nooit weten…

   Je zegt trouwens dat alleen reizen maar voor weinig mensen is weggelegd. Bedoel je daarmee dat je niet of nauwelijks anderen spreekt die dit hebben gedaan?

   Geloof me, tijdens het backpacken kom je juist heel veel mensen tegen die alleen op reis zijn…

   Hopelijk heb ik je zo wat kunnen ondersteunen!

 2. Jasper

  Hoi, dit blog gaf me toch nog wat meer drive en motivatie om toch aan het grote avontuur te beginnen want morgen word ik 23 en ik snak echt enorm hard naar vrijheid en avontuur alleen er is zoveel informatie en ik dacht ofwel naar Azië Thailand te gaan ofwel Australië of new Zeeland maar dit is een pak duurder denk ik. Maar het is de start dat het moeilijkste is en hoeveel geld noodzakelijk is om rond te komen..

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jasper,

   Mooi. Het is een stap waar ik in ieder geval geen spijt van heb gehad. Backpacken verrijkt je leven in zoveel opzichten…

   Het weggaan vond ik ook het lastigste. Budget valt allemaal wel mee en is redelijk in te schatten. Lees daar maar eens wat meer over in de artikelen die ik heb geschreven.

   Succes en veel geluk!

   Groet, Robbert

 3. Kirsten

  Robbert, dankjewel voor je blog! Ik kwam bij je artikel uit omdat ik aan het googlen was naar solo backpacken i.c.m. introvertie. Jouw blog heeft ervoor gezorgd dat mijn twijfelweegschaal weer een stukje meer richting ‘gewoon doen!’ hangt.
  En zoals jij ook al een beetje schreef, ik denk dat het erger is om spijt te hebben van dingen die je niet hebt gedaan dan van dingen die je wel hebt gedaan!

  Ik vraag me nu trouwens wel af wie die foto van jou gemaakt heeft. Iemand die je daar tegen bent gekomen of de zelfontspanner? 😉

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kirsten,

   Fijn dat je er veel aan hebt, daar ben ik blij om.

   Spijt van dingen waar je bewust voor kiest, bestaat zoiets wel? Je kunt hoogstens ergens teleurgesteld over zijn, maar daar kun je juist weer lering uit trekken… Als je dat waar je voor wilt gaan uiteindelijk niet doet, dan zal je spijt (kunnen) krijgen. Precies wat je zegt.

   En voor wat betreft die foto: dat was in Kota Kinabalu (Borneo). Niet met de zelfontspanner, maar door een reisgenootje dat ik daar heb leren kennen 😉 .

 4. Frans

  Dag Robbert,

  Vanwege omstandigheden zit ik er sterk aan te denken om voor het eerst alleen op reis te gaan buiten Europa. Overigens vind ik het lastig om een continent te kiezen en de stap daadwerkelijk te zetten.

  Wat zou jij aanraden? Azië lijkt mij erg mooi maar een iets te groot eerste avontuur vanwege de grote cultuurverschillen. Zelf denk ik dat Australie of de VS geschikter zijn omdat ik in deze landen sowieso de taal beheers. Hoe denk jij hierover? Wat zijn jouw ervaringen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Frans,

   Azië kan ik juist aanraden. Je kunt je er prima redden met Engels en de cultuurverschillen maken het juist zo leuk… Australië kan natuurlijk net zo goed, maar ik zou daar niet enkel vanwege de taal voor kiezen. Want nogmaals: in (Zuidoost-)Azië kom je met Engels ook een heel eind.

   Groet en succes met deze stap, Robbert

  2. Hey Robbert,

   Bedankt voor je berichtje, je advies heeft me erg geholpen.

   Heb gebeld en ge-appt met verschillende mensen van thuis om m’n hart te luchten. Dat hielp enorm.

   Het was denk ik ook een kwestie van wennen. Het verdrietige/eenzame gevoel wat ik had is verdwenen tijdens het reizen. Ik ben blij dat ik mezelf meer tijd heb gegeven, zoals je zei.

   Ik zit nu in Laos en heb hiervoor 1 maand door Thailand gereisd. Het plan is om nu een maand in Laos te blijven en daarna 3 weken in Cambodja te zijn. Ik sluit mijn reis af met 1 maand in Vietnam, zuid naar noord. Ik vlieg dan vanuit Hanoi terug.
   Ik heb het erg naar m’n zin en kom dagelijks erg leuke mensen tegen.

   Nogmaals bedankt 🙂

   Groetjes Ruben

 5. Steve

  Hi Robert,

  Ben blij dat ik hier jouw verhaal ben tegen gekomen, al jaren wil ik dit een x doen en heb nog steeds niet de knoop doorgehakt, jouw verhaal inspireert me enorm, gelukkig weet je jouw verhaal goed in woorden te omschrijven, vraag me alleen af of ik wel in bv hostels terecht wil komen tussen alleen maar jongelui, ik ben zelf inmiddels 45 en vraag me af of ik wel “connectie”heb met de jongere reizigers enzo.
  Heb jij hier ook ervaring mee om mij helemaal over de streep te trekken ?

  vriendelijke groeten

  Steve

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Steve,

   Wat fijn om te horen. Zeker doen!

   Ik zou zeggen: probeer het gewoon. Bovendien vind je in hostels allerlei leeftijdscategorieën hoor. Ja oké, het gros zal tussen de 20 en 30 zijn, dat is zo. Wissel het een beetje af met privékamers en kijk wat je het meest bevalt. Ik zou me hier in ieder geval niet te druk over maken. Als dit het enige is, zou ik de stap lekker zetten 🙂 .

   Groet, Robbert

 6. Danine

  Hallo robbert. Ik ben al een aantal weken zo nu en dan aan het rondsnuffelen op Google met groepsreizen enz. Ik denk dat ik dit nu al een paar jaar in mijn hoofd heb maar het gewoonweg niet durf. Dit omdat ik bang met me te gaan vervelen of de hele tijd alleen zal zijn doordat ik niet gauw mensen zo aan durf te spreken. Maar tot nu is het of mega duur of in de periode dat dat gewoon niet gaat lukken. Nu dacht ik, of ga ik gewoon helemaal alleen. Maar mijn vraag is dan: hoe pak ik dit aan? Hoe heb jij dit aangepakt?

  Groetjes Danine

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Danine,

   Grappig, want wat je zegt heb ik ook wel. Het niet zo makkelijk aanspreken van andere mensen. Maar tijdens je reis zal je zien dat je hierin groeit.

   Hoe ik het heb aangepakt, is eigenlijk simpel. Ik ben gewoon gegaan. Het voelde erg onnatuurlijk en moeilijk, maar uiteindelijk ben ik heel erg blij dat ik die stap toen heb gezet.

   Nog iets: misschien ben je op dit moment bang dat je veel alleen zal zijn, maar wellicht bevalt het juist heel erg tijdens je reis. Je zal niet de eerste zijn die dit zo ervaart. Wil je toch gezelschap, dan kun je eenvoudig een bed in een hostel boeken. Mensen zat die contact met je maken 🙂 .

   Groet, Robbert

 7. Roell

  Hoi!
  Awesome blog en veel bruikbare tips!

  Ik ga begin August voor het eerst op reis en ben nu druk bezig met het
  uitzoeken van de benodigdheden om voor langere periode weg te gaan (
  min 3 maanden, max ?? maanden).
  Nu heb ik zelf nul ervaring om dit te organiseren en vroeg ik mij af
  of je wellicht wat info heb op volgende vragen:

  Ik heb een budget van 5000 euro ( ex vlucht ) en vroeg mij af of dit
  genoeg was?

  Heb je ervaring met het regenseizoen wat nu bezig is? Is dit een reden om je reis mn te verplaatsen of zeg je gewoon gaan?

  Heb jij ervaring met werken ( zwart of wit ) in Azie en kan ik hiermee
  mn trip verlengen ?

  Wat is de beste vlucht richting El nido ( hier wil ik 1 a 2 maanden verblijven ), ik kom heel veel opties tegen
  met de goedkoopste vlucht vanuit keulen ( 2 tussenstops ) voor 333 euro, is dit
  het waard of raad je aan vanuit bijv Amsterdam te vliegen?

  Thanks a lot alvast!

  Groetjes,
  Roell

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Roell,

   Dank voor je berichtje hier!

   5.000 euro lijkt me voor 3 maanden Azië meer dan voldoende. Ik neem aan dat je het over Zuidoost-Azië hebt? Zelf geef ik in ieder geval veel minder uit, bekijk mijn kostenoverzichten maar eens.

   Voor wat betreft het regenseizoen, daar reis ik zo vaak in. Ja het kan tegenzitten, maar doorgaans zal dit meevallen. Denk aan een fikse bui aan het eind van de middag. Op dit moment ben ik zelf in Zuidoost-Azië en heb absoluut niet te klagen over het weer.

   Werken voor een inkomen heb ik zelf nog nooit gedaan in Azië, simpelweg omdat het relatief weinig oplevert. Ik zou dan eerder voor Australië kiezen, zodat je daarna weer rond kunt reizen in Azië.

   En El Nido, wil je daar starten? Anders zou ik je aanraden om het jezelf makkelijker te maken en te beginnen op een plek die vanuit Europa eenvoudiger te bereiken is. Denk aan Bangkok of Kuala Lumpur. Vanuit de voorgenoemde plekken kun je er namelijk vrij eenvoudig komen, al is een tussenstop in Manilla nodig. De vlucht die jij bedoelt, is van Keulen naar Puerto Princesa hè? Heb je al gezien hoe lang je dan in het vliegtuig zit 😉 ? Ik raad je dit niet aan.

   Als er nog wat is, hoor ik het graag van je.

   Groet,

   Robbert

 8. Angelique

  Hoi Robert,

  Ik zou samen met mijn vriend gaam backpacken in Thailand aankomende vrijdag. Deze heeft tot mijn verdriet de relatie beëindigd. Zelf heeft hij zijn ticket omgeboekt. En dus die van mij staat nog. Ik vind het doodeng om in mijn eentje te gaan. Ondanks ik redelijk extraver ben. Omdat ik nogal verdrietig ben en thuis dus zit te zwelgen, is mijn angst extra groot ik daar helemaal stuk ga en mij alleen voel. Aan de andere kant zou het kunnen helpen in mijn loslaat proces. Vind t zo lastig. Overdags denk ik ok ik ga. Savonds wanneer ik in mijn bed ligt, komt de angst. Ik heb dan ook alleen maar een vliegticket. Verder nog niks geregeld. Verder valt mij op ik hier meer mannen zie reageren….denk je dat enig verschil maakt? Is Thailand goed te doen. Help me here a litle pls

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hé Angelique,

   Wat heftig zeg! Pff…

   Misschien is dit wel de (enige) juiste manier om verder te kunnen komen… Precies wat je eigenlijk zelf al zegt.

   Maar goed, Thailand is ZEKER goed te doen. Eigenlijk het ultieme land om alleen te gaan backpacken.

   Ik denk dat het een goede stap is voor je, hoe vers alles nu ook is. Weet je wat het is: ‘daar’ heb je veel meer prikkels en afleidingen dan hier (neem ik aan). Tuurlijk zal je je zo nu en dan eenzaam en verdrietig voelen, maar dit is thuis ook zo én is goed (en nodig) tijdens je verwerkingsproces. Skypen met mensen om wie je geeft, kan je dan echt een hoop goed doen. Datzelfde geldt voor nieuwe mensen die je tijdens je reis leert kennen. Je stapt zo even uit het vertrouwde wereldje, en krijgt te maken met frisse en nieuwe inspiratie.

   Uiteindelijk is het jouw keuze, maar ik zou je, hoe lastig in deze situatie ook, niet laten weerhouden door angst.

   En qua mannen: er reizen zeker ook heel veel meisjes/vrouwen solo. Wees daar maar niet bang voor.

   Als ik je op een of andere manier nog kan helpen, laat me zeker iets weten.

   Sterkte, Robbert

 9. Manon

  Hallo Robbert,

  Erg leuk om jouw ervaringen zo te lezen, ik neig er nu toch weer naar om het soloreizen te gaan proberen! Een paar jaar geleden ben ik met een vriendin wezen backpacken door Australië en zuid-oost Azië, wat erg goed bevallen is. Nu als enige single in de vriendengroep over ben ik sindsdien niet meer wezen reizen, terwijl ik hier wel ontzetten van geniet. Heb jij tips wat betreft landen: waar kan ik als 23jarige vrouw goed alleen reizen, afgezien van Zuidoost Azië en Australië?

  Bedankt voor je leuke inspiratie blog!
  Manon

 10. Sanne

  Hoi Robbert. Super fijne website én blog! Erg herkenbaar, deze blog. Ik ben nu al een tijdje aan het kijken voor vliegtickets en ik heb nog steeds niet die knoop doorgehakt. Ik ben van plan om op korte termijn voor de eerste keer naar de andere kant van de wereld te reizen, en ik ben ook erg in twijfel. Ik denk dat het het onbekende is, al is dit natuurlijk ook iets super tofs juist! Ik wil niet te veel alleen zijn. Al helemaal niet in het begin, want dan is er een grotere kans dat heimwee parten zal gaan spelen. Ik heb ook zoveel praktische vragen, maar dat moet je natuurlijk allemaal zelf meemaken daar. Is het het handigst om je eerste dagen vast te leggen qua hostel, en van daaruit te kijken waar en hoe lang je ergens heen wilt? Zijn hostels flexibel als je bv langer wilt blijven dan gepland? En hoe vaak ben jij echt alleen geweest tijdens je reis in Australië? Volgens mij moet je je gewoon flexibel opstellen, en daar zien wie je ontmoet en hoe je van de ene plek naar de andere komt (dat idee krijg ik :)).

  Bedankt voor de leuke blog!

  Groetjes,
  Sanne

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sanne,

   Hostel vastleggen kan, maar doe ik zelf nooit. Voor de eerste nacht is dit wellicht wel prettig. Langer blijven kan doorgaans makkelijk hoor. Enneuh: in je ontmoet er genoeg mensen, wees daar maar niet bang voor.

   Groet, Robbert

 11. Moniek

  Hoi Robbert,

  Zojuist heb ik de blog gelezen waar informatie over jullie boek op staat. In juni ga ik ook naar Australië met een work holiday visum. Staat in jullie boek ook informatie hoe ik werken en reizen het beste kan combineren?

 12. Jessica

  Hoi Robbert,

  Wat een mooie blog. Ook ik ben in twijfel om alleen te gaan reizen. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon vooral heel spannend. Ik ben in oktober 2017 voor 3 weken voor het eerst eigenlijk echt alleen (zonder familie of vrienden)weggeweest maar wel met een groepsreis naar Indonesie. Dus alles wordt toch voor je geregeld en je bent samen met een groep. Voor mij wel echt even goed, toch die stap alleen maar niet helemaal alleen. Stap voor stap.. het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven en ik heb mezelf leren kennen.
  Nu is de vraag wat wil ik nu en wat durf ik. Waar ik eigenlijk het meest bang voor ben is dat er niet zoveel mensen in de hostels in thailand zijn en dat ik dan dus echt alleen ben. En ik hou wel van wat gezelligheid. Weet jij of thailand nog in trek is? En is dit dan echt het beste land om te beginnen met backpacken of zou je een ander land adviseren? In verband met mijn werk wil ik ongeveer 4 weken in thailand backpacken. Is dit te kort? Ik zou namelijk ook heel graag nog een keer naar Australie willen, maar dan zeg ik mijn baan op. Ik wil nu eigenlijk ergens backpacken waar het mooi is kwa uitzichten, verschillende culturen, veel reiziggers en wat te doen is in 4 weken. Ook om gewoon een heleboel ervaring op te doen. Hopelijk kan jij mij verder helpen!! Bedankt voor je inspirerende blog!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Jessica,

   Bedankt!

   Of Thailand nog in trek is? Nou, daar ga je sowieso heel veel andere backpackers tegenkomen hoor 🙂 , dat kan echt niet anders.

   Check anders mijn artikelen over Thailand eens? Ik vind het een geweldig land, met zowel toeristische als nog zat niet-toeristische plekken.

   Je gaat het er sowieso naar je zin hebben schat ik zo in.

   Groet, Robbert

 13. VIncent

  Hoi Robbert,

  Ik heb je artikel doorgelezen en ik kan me in heel veel dingen vinden. Vorig jaar ben ik in mijn eentje een maand naar Vietnam geweest. Dit vond ik erg mooi en ik kwam verrijkt thuis. Maar ik merkte dat ik in contact met de meeste andere reizigers niet ECHT aansluiting had. Dit was een smet op mijn reis. Toch wil ik sinds een jaar een nieuwe reis maken: 2 maanden naar Nepal en India en daarna een maandje oost-europa met mijn vriendin. Maar hoe dichterbij het komt hoe minder zin ik heb in de eerste 2 maanden van mijn trip. Ik heb veel opgegeven om te gaan (vanuit financieel oogpunt bij mijn ouders gaan wonen). Nu, 1,5 jaar na Vietnam, realiseer ik me steeds meer hoe eenzaam ik me voelde zowel samen met andere mensen als alleen. Ik weet ook nog niet exact wat ik ga doen na mijn reis en dat zorgt ook voor veel onzekerheid.

  Wat raad jij mij aan om te doen? Ik voel veel spanning als ik in sociaal contact kom met vreemden, maar zijn dit angsten en moet ik die onder ogen komen en juist gaan? Of is het alleen reizen toch niet iets voor mij? Ik kan dit zelf niet goed beoordelen, omdat ik nog nooit 2 keer alleen ben gaan reizen en ik er ieder moment van de dag weer anders over denk (dan wil ik weer wel, dan weer niet gaan). Mijn reis in Vietnam was overall een trip waaraan ik nog vaak terugdacht met een enorm goed gevoel. Maar dat gevoel is er sinds een tijdje niet meer en dit zou te maken kunnen hebben met
  de angst voor mij aankomende trip? Mijn ticket heb ik overigens nog niet geboekt, het kan dus alle kanten op.

  Ik hoor graag jouw visie!

  Vincent

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Vincent,

   Die angsten, tja… Ze zeggen wel eens dat jezelf ermee confronteren het beste is hè? En daar ben ik het in dit geval wel mee eens. Je zult waarschijnlijk zelfs merken dat het allemaal wel meevalt. Probeer het gewoon, alleen dan zal je weten hoe je het vindt.

   En ja, dat het gevoel over de Vietnam-reis niet meer zo positief is, is jammer. Zeker omdat je er voorheen wel fijne gevoelens aan overhield. Zal waarschijnlijk een hoop te maken kunnen hebben met je huidige ‘angsten’.

   Eerlijk gezegd zat ik laatst nog in zo’n situatie. Ik zag er best tegenop om mijn ticket voor Nieuw-Zeeland te boeken, maar heb het uiteindelijk maar gedaan. Nu zit ik er en ben ik een roadtrip aan het maken…

   Succes!

 14. Hoi Robbert,

  Erg mooie site heb je, handig voor mensen zoals ik.
  Ik ben aan het nadenken over het maken van een backpack reis. Ik ben nu bezig met het laatste jaar van mijn opleiding en wil, voordat ik verder ga studeren, een keer goed op reis (tussenjaar). Ik hoop vele nieuwe indrukken te krijgen op deze reis, maar weet erg weinig van alleen reizen in het buitenland.

  Ik las op je blog dat je tijdens je reis vaak andere backpackers tegenkomt, maar waar dan? Hoe vind je deze mensen, of is het gewoon toeval?
  En waar slaap je, couchsurfing meestal?

  Ook zou ik graag weten welk land, volgens jou, een goede keuze is voor mijn eerste reis. Ik ben een student en heb daarom niet super veel geld, daarom leek Japan me geen goed idee (ik zou er wel erg graag heen willen later).
  En is backpacken uit een rugzak een goed idee voor een jonge rookie-reiziger?

  Misschien zou ik ook een beetje kunnen werken in het land waar ik heen zou gaan, maar dan moet ik een speciaal visum aanvragen. Ik weet niet of dat het waard is.

  Ik hoor graag van je. Alle tips zijn welkom. 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Ruben

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Ruben,

   Je bericht is onder meerdere artikelen verschenen, ik beantwoord ‘m hier voor je.

   Waar je andere backpackers tegenkomt? In hostels, op straat, bij tours, …. Waar eigenlijk niet? Het hangt er uiteraard wel vanaf waar je bent, maar bijvoorbeeld in Thailand of Vietnam zal dit altijd wel goed zitten. Daarmee heb ik ook direct een advies gegeven voor de landen die wat mij betreft aansluiten op wat je zoekt.

   En tja, backpacken uit een rugzak voor een rookie… Zo is iedereen ooit begonnen hè 😉 . Komt goed!

 15. Mike neervoort

  Ik zou zelf heel graag alleen op reis gaan en het avontuur tegemoet gaan.
  Maar 1 ding houd me tegen en dat is dat ik erg slecht in engels ben.
  Ben benieuwd wat jou mening is of ik eerst engels moet bijleren of gewoon moet gaan en leren tijdens mijn reis

  1. Avatar foto
   Robbert

   Leren tijdens je reis. Je zult merken dat dit vrij vlot gaat, er is namelijk geen ontkomen aan 😀 . Tenzij je echt helemaal geen woord Engels spreekt?

 16. Kristie

  Dag! Voor het eerst op reis in Thailand. Gepland voor 3/4 maand en na 2 dagen vreselijk bang voor de grote stad. Ook alleen reizen vind ik eng. Voordat ik wegging nooit last van gehad. En dacht dat ik dat ook niet zou hebben.

  Ik ga proberen om die onzekerheid weg te laten gaan door door te pakken en wat langer hier te blijven voordat ik opgeef.

  Bedankt voor je blog

 17. Kyela

  Hi Robbert,

  Jouw blog heeft mij ontzettend gemotiveerd om alleen te gaan reizen. Ik overweeg dit al heel lang maar sinds een paar weken ben ik echt bereid om er werk van te maken.

  Ondanks dat bijna alles over backpacken gaat -en dat dan weer niet helemaal mijn ding is- ben ik geïnspireerd om de volgende stap te nemen.

  Veel plezier op je volgende reis, groetjes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Kyela,

   Super!

   Ja m’n blog gaat wel over backpacken, maar dit artikel gaat net zo goed over reizen in de bredere zin van het woord. Reizen en backpacken overlapt elkaar nogal hè 🙂 .

 18. Ruben

  Hoi Robbert,

  Mooi artikel!

  Ik ben nu 10 dagen alleen op reis in Thailand (eerste backpack trip). Ik ben begonnen in Bangkok en heb 6 dagen doorgebracht op Ko Tao, ik zit nu op de boot naar Ko Phangan.

  Het is hier erg mooi, en ik ben al veel leuke mensen tegengekomen. Maar ik blijf maar denken aan thuis en m’n familie en vrienden… Het gevoel dat ik gewoon in het vliegtuig wil stappen naar huis komt dagelijks in me op…

  Ik heb mezelf voorgenomen om nog minimaal 3 weken te reizen voordat ik conclusies ga trekken.

  Het reizen is is leuk, allemaal mooie plekken en verhalen hier, maar op een of andere manier wil ik zo graag weer naar huis, naar m’n familie en vrienden…

  Heb op veel momenten tijdens de reis een soort verdrietig gevoel in m’n buik. Had jij dit ook zo? En wat is je advies?

  Groetjes Ruben

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Rubem

   Vervelend gevoel, maar herkenbaar. Ik had dit ook tijdens het begin van m’n eerste reis alleen, al verdween dit vrij snel.

   Ik raad je aan om er even goed de tijd voor te nemen. Afstand nemen van het vertrouwde gaat nou eenmaal niet altijd vanzelf.

   Bel verder met de mensen die je mist en praat over je gevoel. Dit zal zeker helpen om het verdrietige (wellicht eenzame) gevoel weg te nemen.

   Heel veel succes en laat me weten hoe het afloopt.

   Groet, Robbert

 19. Bart

  Beste Robert,

  Al jaren wil ik backpacken de wereld zien. Tijdens mijn huwelijk vond ik dat we te weinig dit deden omdat mijn partner geen vrij kon krijgen voor een langere periode steeds stelde ik het uit. Na mijn scheiding ben ik tegen veel dingen aangelopen en heb ik echt weer leren voor mezelf te zorgen( niet altijd makkelijk) toch bleef de kwestie backpacken door mijn hoofd gaan. Eerst geprobeerd iemand mee te krijgen maar het was moeilijk moeilijk toen toch maar besloten om te gaan. 1 maart vertrek ik naar Laos om daar op een motor het land te gaan verkennen alleen. Ik ben best wel bang terwijl ik normaliter niet op mijn mondje ben gevallen.

  Goed ik ga het het gewoon doen. Ook om het stukje zelf verouwen te bouwen.

  Dankjewel voor je inspiratie

  Bart

  1. Avatar foto
   Robbert

   Moedig. En het zal sowieso wel gaaf worden hoor!

   Iemand meevragen uit veiligheid is bovendien niet echt een aanrader. Je komt zat andere mensen tegen en veilig voel je je waarschijnlijk al vrij snel 🙂 .

   Fijne reis!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw