Niet iedereen vindt reizen leuk – en dat is oké

Een week of drie geleden sprak ik mijn nichtje die voor een maand in d’r eentje naar Thailand was vertrokken. Ze had behoefte aan rust en wilde de stress van haar drukke baan achter zich laten.

Ontstressen. Relaxen. Gewoon even helemaal niks.

Je koffers pakken en gaan reizen lijkt dan al snel een goede oplossing.

Toch?

Na 3 dagen stuurde ze me dit appje:

“Hey, ik ben nu op Koh Tao maar eerlijk gezegd vind ik het niet echt super. Het is erg rustig en ik ga denk ik naar huis. Mensen komen en gaan en ik ben vaak alleen. Dat vind ik echt niks.  Ik ga zo naar Koh Phangan en dan probeer ik het nog even.”

En iets later:

“Het gaat goed hoor, maar ik ben erachter gekomen dat dit echt niks voor mij is. Ik voel me ook een loser als ik alleen loop en heb het idee dat iedereen naar me kijkt.”

Mijn eerste reactie was dat ik haar wilde helpen. Ik bedoel, toen ik voor het eerst solo ging backpacken had ik het in het begin ook knap lastig. Het alleen bij een eetzaakje gaan zitten voelde vreemd, mensen aanspreken vond ik zeer moeilijk en slapen in hostels bleek een behoorlijke opgave.

En dan is er nog de enorme eenzaamheid waarmee je op reis regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Ik heb goed naar d’r geluisterd en wat advies gegeven. Ze voelde zich in ieder geval al een stuk beter en had weer wat nieuwe energie om de draad op te pakken.

Maar laten we gewoon eerlijk zijn en reizen niet per definitie tot iets geweldigs maken. Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen zo’n avontuur leuk vindt, en dit is helemaal prima. Misschien niet samen. Misschien niet alleen. Misschien helemaal niet. Ieder mens heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren, en iemand hoeft niet iets vet te vinden omdat 98% van de wereld er zo over denkt.

Net zoals ik als reisblogger niet dogmatisch moet verkondigen dat reizen helemaal de bom is. Voor mij kan het misschien zo zijn, maar het is denk ik ook raadzaam om open te staan voor andere meningen.

En ja, zo nu en dan uit je comfortzone gaan om iets radicaal anders te ervaren is goed, al is dit niet voor iedereen zo.

Wanneer jij je thuis in je vertrouwde omgeving super voelt en af en toe een ‘normale’ vakantie met je liefje fijn vindt; helemaal prima. Of als je na je studie geen tussenjaar neemt om te gaan backpacken en direct gaat werken, so what?

Reizen, zeker backpacken, brengt bovendien discomfort met zich mee en verandert je als persoon. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je eenmaal terug thuis geen connectie meer voelt met mensen die voorheen je beste vrienden waren. Daarnaast zal je klaar moeten zijn voor het onbekende en in sommige situaties wordt je gevraagd om flexibiliteit te tonen.

Wellicht zit je hier helemaal niet op te wachten?

Niemand dwingt je om dingen te doen en uiteindelijk is het belangrijk dat je datgene doet wat je hart je ingeeft.

Een ander iets is dat reizen misschien wel voor je is weggelegd, maar je er simpelweg niet klaar voor bent.

Ben je bijvoorbeeld super-onzeker over jezelf, dan kan zo’n reis gewoon té veel van het goede zijn. Je bent continu met andere mensen bezig, wat ze van je denken en hebt het gevoel aan de lopende band aangestaard te worden. Dit vreet energie en gaat je niet in de koude kleren zitten. Een reis kan absoluut therapeutisch werken, maar je zeker ook te erg in het diepe gooien.

Of je bent in het dagelijkse leven vrijwel nooit alleen, en als je alleen bent zorg je er stelselmatig voor dat je afleiding hebt. Werk, social media, bellen; whatever. Je weet dus niet hoe het voelt om echt in je uppie te zijn. En op zo’n reis kan je jezelf dan ineens heel hard tegenkomen. Tuurlijk, je kunt hiervan leren, al kan het ook te vroeg komen en een té rigoureuze overgang voor je zijn.

Na een uur met m’n nichtje gebeld te hebben, merkte ik dat de bovenstaande dingen bij haar aan de hand waren, en ze daarom lastig haar draai kon vinden. Ze had het backpacken te veel geromantiseerd en het was niet ervan geworden wat ze had gehoopt.

Anyway, wanneer jij je reis als een soort vlucht ziet voor je eigen situatie en zelf nog met een hoop zaken te dealen hebt, weet dan dat het kwartje twee kanten op kan vallen. Het is namelijk niet zo dat je je issues daar ineens kwijt bent. Stel jezelf daarom de vraag: ben ik wel klaar voor deze reis, of moet ik eerst nog aan mezelf werken?

En zoals gezegd, misschien is reizen gewoonweg niks voor jou. Reis niet als je dat niet wilt; doe liever wat je diep van binnen voelt en wél wilt doen.

Wat anderen daar van vinden? Probeer het van je af te laten glijden. Ik zei het eerder al eens: ‘de norm‘ is iets waar je lak aan moet hebben.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord
  1. Paul

    Dag Robberto,
    Mooi en realistisch verhaal.
    Veel mensen die gaan backpacken hebben vaak een te romantisch beeld. Ik denk dat het naast een geweldige verrijking juist ook een grote beproeving met jezelf is. Je moet wel tegen die zelf-confrontatie zijn opgewassen. Kan heel leerzaam en verfrissend zijn maar dus ook een onverwachte ervaring die (te) veel van jezelf vraagt.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw