Backpacken in Thailand: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Backpacken in Thailand is wat mij betreft in één simpel woord samen te vatten: geweldig. Bruisende steden, ultieme party-eilanden, verlaten stranden, rijke cultuur, prachtige ongerepte natuur en vooral héél veel reizigers: ‘het Land van de Glimlach’ heeft alles te bieden waar jij als backpacker behoefte aan hebt.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het superlekkere eten dat je er op iedere hoek van de straat kunt krijgen.

In dit uitgebreide artikel bespreek ik achtereenvolgens de kosten die je als backpacker in Thailand kunt verwachten, indrukwekkende bezienswaardigheden om te bezoeken en verder waardevolle reisinformatie zoals de beste reistijd, visum, geldzaken en je benodigde vaccinaties als je gaat trekken door Thailand.

Laat ik meteen maar eens met de deur in huis vallen: Thailand (meestal Bangkok) is doorgaans het centrale punt voor mensen die in Azië gaan backpacken. Dit is niet alleen vanwege de centrale ligging, maar ook zeker wegens de prachtige Thaise eilanden, ongerepte jungles, het goedkope verblijf en aangezien Thailand een land is dat relatief makkelijk bereisbaar is.

Ook als off the beaten path­-backpacker kom je aan je trekken, wees niet bang. Ondanks dat het land vele toeristische spots kent, zijn er nog altijd tal van plekjes die relatief onontgonnen zijn.

Voor mij persoonlijk is Thailand een ideale bestemming om je trip door Azië te beginnen. Na het lezen van de informatie en tips uit deze mini-gids, zal je dit ongetwijfeld beamen en heb ik hopelijk het gros van je vragen weggenomen 🙂 .

Backpacken in Thailand: de kosten

Ik begin met een overzicht van de kosten die je zoal kunt verwachten als je gaat reizen in Thailand. Denk hierbij aan de uitgaven aan accommodatie, eten en drinken, het transport en het ondernemen van activiteiten. Tevens geef ik een schatting van het dagbudget dat je in Thailand als backpacker nodig gaat hebben. Dit doe ik aan de hand van eigen ervaringen, recente research en op basis van wat ik van andere backpackers heb gehoord.

Dit gedeelte begin ik met de kosten voor accommodatie, daarna bespreek ik eten en drinken, transport en tot slot geef ik je een inzage in wat je kwijt gaat zijn aan tours en activiteiten.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in Thaise baht (THB) en in euro (€). Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 40 THB = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie

Als je goedkope accommodatie zoekt, dan ben je net als vele andere Zuidoost-Aziatische landen in Thailand op de juiste plek. Weet wel dat het in Bangkok en het noorden van Thailand een stukje goedkoper is dan in de zuidelijke steden en eilanden.

In Bangkok kun je een private room boeken voor 250 THB (€6,25) maar tevens voor het 100-voudige. In Chiang Mai heb je qua goedkopere opties wat meer keuze dan in Bangkok. Ik sliep hier voor 140 THB (€3,50) in een slaapzaal en in Pai had ik samen met een reisgenoot een treehouse voor minder dan €5 (Twin Hut in Pai). Op de eilanden betaal je al snel het dubbele, zo niet het driedubbele. Voor Nederlandse begrippen nog altijd goed betaalbaar, maar het kan even wennen zijn als je vanuit het noorden komt.

Ben je op zoek naar meer luxe dan een eenvoudig hostel, dan kun je uiteraard ook opteren voor een drie- of zelfs vijfsterrenhotel. In het eerste geval heb je doorgaans een eigen kamer vanaf 700 THB (€17,50) terwijl je in de luxere hotels gemiddeld al snel 2.800 THB (€70) betaalt. Echter, een betere keuze is dan wat mij betreft AirBnb, waar je veel minder kwijt bent voor vaak dezelfde comfort.

Gezellige en betaalbare aanraders om te slapen in Thailand zijn onder meer New Siam Guesthouse, Nappark Hostel en Lamphu House (Bangkok), Thailand Wow Hostel (Chiang Mai), Pajamas (Koh Chang) en Varin Village (Koh Lipe). Iets duurder voor backpack-begrippen, maar nog altijd goed betaalbaar als je met z’n tweeën reist, is Rambuttri Village Inn (Bangkok) inclusief zwembad op het dak.

 

Eten & drinken

Street Food
Probeer de heerlijke pad thai eens in Bangkok (Soi Rambuttri)

Zoals je waarschijnlijk al weet, is Thailand het land bij uitstek voor heerlijke streetfood. Vaak kun je voor bedragen tussen de 2 en 6 THB (€0,50 en €1,50) een perfect smakende maaltijd krijgen. Mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Pad Thai maar ook de Sticky Rice uit Chiang Mai staat er bij mij goed op. Het is gebruikelijk dat bij de straatkraampjes potjes staan met pepertjes, geraspte pinda’s en dergelijke. Hiervan kun je gratis  van gebruikmaken, zo kan je nog een extra twist aan je maaltijd geven.

Voor mij is streetfood helemaal super, dat wil zeggen dat ik niet of nauwelijks in restaurants eet als ik ga rondreizen door Thailand. Wil je dit wel, reken dan op ongeveer het dubbele van de prijs die je voor een gerecht bij een straatkraampje betaalt, prijzen vanaf 120 THB (€3). Net als in omringende landen, zijn Westerse gerechten wat hoger geprijsd, variërend van 160 tot 320 THB (€4 tot €8). Ben je van plan om naar de McDonald’s te gaan, reken dan op ongeveer 100 THB ( €2,50) voor een Big Mac Menu. Helaas zijn de hamburgers wel wat kleiner dan thuis, maar de lage prijs is dan wel weer interessant. Een Sundae-ijsje voor 30 THB (€0,75) vind ik persoonlijk ook niet slecht.

Dan het drinken in Thailand. Te beginnen met het meest genuttigde drankje onder backpackers: bier. Je kunt onder meer kiezen uit de merken Chang, Singha, Leo en Tiger. Bij de supermarktketen 7-11 moet je denken aan prijzen vanaf 40 THB (€1) voor een 66 centiliter fles. Persoonlijk vind ik Tiger het lekkerst, daarna Chang en Singha bevalt me het minst omdat ik ‘m wat waterig vind smaken. Verder kun je natuurlijk Heineken krijgen, wel tegen een ietwat hogere prijs.

Een fles water kost je minimaal 6 THB (€0,15), een fles wijn is net zoals in andere Aziatische landen prijzig, denk aan prijzen vanaf 600 THB (€12) in een lokale supermarkt. Voor softdranken betaal je in de supermarkt per blikje minder dan 20 THB (€0,50) en in een gemiddeld restaurant ongeveer 40 THB (€1).

Houd er trouwens rekening mee dat de prijzen op de eilanden in restaurants meestal twee keer zo hoog liggen vergeleken met het vasteland. Ook zijn de 7-11’s soms wat duurder.

 

Transport

Het zal je niet verbazen, maar ook het transport in Thailand is goedkoop te noemen. Pak je een lokale stadsbus, reken dan op ongeveer 7 THB (€0,18) voor een enkele rit. Maak je gebruik van de metro of skytrain in Bangkok, dan kost je dit voor een enkeltje maximaal 50 THB (€1,25).

Denk je dat tuk-tuks goedkoop zijn? Dan kom je vaak bedrogen uit. Bespreek altijd de prijs op voorhand en onderhandel met de gangbare prijzen van andere transportvormen in je achterhoofd. Taxi’s zijn soms zelfs nog goedkoper dan tuk-tuks, voor een ritje door Chiang Mai of Bangkok zou je normaal gesproken niet meer dan 100 THB (€2,50) moeten betalen. Zelf maak ik overigens regelmatig gebruik van de app Grab, waarmee je goedkoop een scooter-taxi kunt reserveren.

Als je van de ene stad naar de andere wilt reizen, maak je gebruik van de bus, trein of een minibus. De laatste optie is het duurst, maar wel het snelst. Voor transport per trein ben je overdag ongeveer 280 THB (€7) kwijt, voor een nachttrein inclusief bed (2e klasse, zonder airco maar met ventilator) zit je al snel rond de 800 THB (€20). Nachtbussen zijn goedkoper, maar wil ik je niet aanbevelen. In de trein krijg je een echt bed, terwijl je in de bus je stoel enkel naar achter kunt klappen om een dutje te doen. Dit is iets wat niet aan mij besteed is. Daarbij maken de nachtbussen vaak één of enkele tussenstops waardoor je uit je slaap wordt gehouden.

Verder heb je de boot of ferry als vervoersmogelijkheid, om naar omringende eilanden te reizen. De prijzen hiervan variëren van 200 THB (€5) tot ongeveer 480 THB (€12). Ik wil je adviseren om bijvoorbeeld via je guesthouse een pakketreis te boeken, waar zowel het trein- als bootvervoer in zit inbegrepen. Dit is doorgaans het goedkoopst.

Heb je niet alle tijd van de wereld tot je beschikking, is het vliegtuig een goed alternatief. Logischerwijs (wat) duurder dan de voorgenoemde opties, maar je bent wel sneller van A naar B. Daarbij zijn de deals lang zo slecht nog niet. Zo kun je in minder dan anderhalf uur van Bangkok naar Krabi vliegen voor €20. Wel wat fijner dan een busrit van 16 uur!

Wil je je tickets voor transport in Thailand alvast online regelen? Dit kan eenvoudig via 12Go Asia.

 

Tours & activiteiten

Jungletrek Chiang Mai
Een jungletrek in Chiang Mai

Allereerst wil ik je adviseren: onderhandel over de aangeboden prijzen die je in reisbureautjes en dergelijke ziet. Je onderhandelingspositie wordt sterker indien je met meerdere personen bent, dus je weet wat je te doen staat: andere backpackers leren kennen 🙂 .

Voor een trekking ben je gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 THB (€25 en de €50) kwijt, afhankelijk van de plaats en populariteit. Als je bijvoorbeeld kiest voor Flight of the Gibbon in Chiang Mai, dan betaal je al snel 3.200 THB (€80), terwijl je voor een ééndaagse jungletrek in Chiang Mai zo’n 1.000 THB (€25) betaalt.

Tip: doe in ieder geval goed onderzoek en vergelijk de verschillende aanbieders. Zeker voor duurdere activiteiten kunnen de prijzen (sterk) uiteenlopen.

Wil je je PADI -ook wel duikcertificaat genoemd- in Thailand behalen? Goede keuze, want je hebt er verschillende goede en betaalbare opties, met name op het eilandje Koh Tao. Wat zijn de kosten voor het behalen van je PADI op Koh Tao? Zeer schappelijk, met zo’n 9.000 tot 10.000 THB (€225 tot €250) voor een vierdaagse cursus. Nadat je deze hebt behaald, kun je ervoor kiezen om tevens nog je PADI Advanced Open Water te behalen voor zo’n 8.500 THB (€213).

Budget per dag Thailand

Hoe zit het met het dagbudget dat je nodig hebt om te backpacken door Thailand? Alles in ogenschouw nemende, dus de bovengenoemde kosten, adviseer ik je om te rekenen op zo’n 700 tot 1.000 THB (€17,5 tot €25) als budgetbackpacker en indien je wat luxer reist, maximaal 1.400 THB (€35).

Backpacken in Thailand: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte geef ik je een aantal van mijn persoonlijke hoogtepunten die je tijdens je reis door Thailand kunt bezoeken. Waarom zou je gaan backpacken in Thailand? Wat zijn met andere woorden mijn aanraders op het gebied van to-do’s en must-see’s in Thailand? Je leest het hieronder. De tips vormen overigens geen complete lijst, maar slechts een greep uit mijn favorieten.

 

1. Maak kennis met het levendige Bangkok

De drijvende markt in Bangkok

Zoals ik eerder schreef, door veel reizigers wordt Bangkok alleen gebruikt als doorreis-stad. Ik zou je toch willen adviseren om hier tenminste een dag of drie te verblijven en een kijkje te nemen bij onder andere Khao San Road en Soi Rambuttri: backpackersgebieden bij uitstek. Je hoeft niet altijd een georganiseerde tour te doen, Bangkok is daar wat mij betreft het ideale bewijs van. Simpelweg rondstruinen, liggen in een van de stadsparken of tussen de locals eten, zijn aanraders die je zonder al te veel inspanning kunt doen.

Voor mij waren niet het Grand Palace en Wat Prakeaw dé hoogtepunten van de stad, al raad ik je wel degelijk aan om hier een kijkje te gaan nemen. Wat ik vooral leuk vind aan Bangkok, is het spotten van andere kleurrijke reizigers in de straten van Soi Rambuttri en Khao San Road. De figuren die je ziet langskomen, maken alleen het zitten en rustig kijken al tot een ervaring op zich. Blote voeten, rasta’s, baarden, piercings, ladyboys: je ziet werkelijk alles rondlopen.

Bovendien is Soi Rambutti een heerlijke plek om een frisse gemberthee te drinken of een yoghurtje met muesli en vers fruit te eten. Je kunt in deze straat trouwens ook goede bonenkoffie (ga voor de ijsvariant) krijgen bij een aantal kleine eetgelegenheden. Voor Starbucks-liefhebbers: er zit een Starbucks vlakbij Khao San Road.

Verder is het bruisende avondleven in Khao San Road de moeite waard. Je moet het in ieder geval een keer gezien hebben. Ben je op zoek naar een wat meer relaxende vibe, dan is Rambuttri een betere optie.  Als je een shopaholic bent, ga dan naar het reusachtige MBK, een shoppingmall waar ik letterlijk verdwaalde. Tot slot, bezoek de beste plekken met overheerlijke streetfood. Probeer zeker pad thai.

Tot slot wil ik je aanraden om een fietstour door Bangkok te maken, je komt op plekjes waar je anders nooit zou zijn gekomen. Echt een aanrader. Of bezoek de floating market om kennis te maken met het lokale leven in de stad.

Tip: als je voor de laatste paar uur naar Bangkok gaat en geen hostel meer nodig hebt, kun je jouw backpack veilig achterlaten bij het Nappark Hostel dat op Khao San Road bij de drop-off plaats van de bus gelegen is. Dit is tevens een populaire spot waar veel backpackers verblijven.

2. Bezoek Chiang Mai en reis verder naar Pai

Het loslaten van de lampionnen in Chiang Mai tijdens het jaarlijkse festival Yi Peng & Loy Krathong

Dan is er nog die andere stad, Chiang Mai. Het is hier allemaal net even wat rustiger en gemoedelijker vergeleken met Bangkok. Als Bangkok Amsterdam is, dan is Chiang Mai, laten we zeggen, Breda.

Zoals ik eerder zei, heb je hier te gekke trekkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in het Doi Suthep-Pui National Park, of een tocht tocht door de jungle inclusief het bezoeken van een authentieke hilltribe. Ook vanuit Chiang Rai heb je trouwens goede opties voor avontuur.

Verder is er de altijd gezellige night market en zijn er verschillende tempels te vinden verspreid door de stad. Je kunt tevens een fiets (mountainbike) of scooter huren en er zelf op uittrekken richting de nabijgelegen watervallen. Chiang Mai is overigens ook dé stad om een kookcursus te volgen aangezien de stad bekendstaat om haar culinaire hoogstandjes.

Een andere aanrader is om met het Thaise Nieuwjaar in Chiang Mai te zijn, ook wel Songkran genoemd. Dit driedaagse waterfestival wordt jaarlijks in april gehouden. Chiang Mai is trouwens ook een topbestemming voor het vieren van de reguliere jaarovergang van 31 december op 1 januari. Het hoogtepunt is wat mij betreft het moment waarop de prachtig verlichte lampionnen worden opgelaten. Erg indrukwekkend en leuk om meegemaakt te hebben.

Tip: wil je olifanten zien die, in tegenstelling tot op de meeste plekken, wél goed worden verzorgd (en dus niet worden mishandeld)? Ga dan naar het Elephant Nature Park dat in de buurt van Chiang Mai ligt.

Wat ik afraad? De Tiger Kingdom. Zelf ben ik hier jaren geleden geweest, geen idee of de beesten hier gedrogeerd zijn, maar ik ga er niet meer heen. Tijgers horen niet in kooien en zijn geen attracties om mee op de foto te gaan, of ze nou onder de middelen zitten of niet.

Als je toch in Chiang Mai bent, ga dan vervolgens naar Pai en omgeving. Pai is een, nog altijd, authentiek bergdorpje dat veel bezocht wordt door hippies en backpackers. Het is voor veel reizigers een van de favoriete bestemmingen in Thailand. Als ik voor mezelf spreek, is het met name de ongedwongen relaxte sfeer die me zo aanspreekt aan deze plek. Voor het échte avontuur raad ik je aan om in Chiang Mai een scooter te huren en de Mae Hong Son Loop te doen. Je komt hierbij onder andere langs Pai.

3. Ga op avontuur in het Khao Sok National Park

Khao Sok National Park Thailand

Dit natuurlijke wonder wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste natuurlijke parken wereldwijd. Je vindt hier onder meer één van ‘s-werelds oudste regenwouden. Als avonturier kom je hier volledig aan je trekken, met grotten, rivieren, gigantische kalkrotsen en natuurlijk ongerepte jungles.

Met name in de vroege morgen is de aanblik van de kalkstenen rotsen adembenemend, omgeven door mistige wolken en vergezeld door het geluid van de wakker wordende dieren die in de jungle leven.

Het zou vreemd zijn als je geen hike gaat doen als je in dit nationale park bent. Je hebt onder meer de keuze uit negen routes die je kunt afleggen. Onderweg kun je diverse vogelsoorten spotten en een verkoelende duik nemen bij de verschillende watervallen. Onder meer de Bang Liap Nam- en de Ton Kloi-waterval zijn vaak gedane stops onder de toeristen. Persoonlijk vind ik de Sip et Chan-waterval het meest spectaculair, misschien ook wel omdat hier juist niet zoveel andere hikers naartoe gaan gezien de ietwat lastige klim 🙂 .

Als je op zoek bent naar een zeer originele manier van overnachten, boek dan een drijvend hutje op het pittoreske Cheow Lan-meer. Breng zeker een bezoek aan Khao Sok als je in het zuiden van Thailand bent! Vanuit Phuket en Surat Thani kun je er eenvoudig komen.

Tip: als je wilt zien hoe olifanten écht leven, ga dan naar Elephant Hills dat in het nationale park ligt. Hier maak je geen misbruik van de dieren door in een mandje op ze te gaan zitten. Wat je wel gaat doen, is onder meer eten voor ze maken, met ze in bad gaan en ze verzorgen. Echt een aanrader!

4. Zet voet op de fantastische Thaise eilanden

Duiken, snorkelen, flink feesten of simpelweg op het strand liggen met een kokosnoot naast je? Druk of rustig? Wat zoek jij in een eiland? Een ding staat vast: Thailand heeft je wat eilanden betreft werkelijk alles te bieden. Hieronder vind je mijn aanraders.

 

Haal je PADI op Koh Tao

zonsondergang-mae-haad-koh-tao
De zonsondergang vanaf Mae Haad Beach op Koh Tao

Koh Thao is ook direct het goedkoopste eiland om je PADI te behalen. Heb je het certificaat al? Dan raad ik je aan om te gaan duiken rondom Koh Tao, Khao Sok, Koh Lanta of de Similian Islands.

Tip: als je duikbrevet wilt halen op Koh Tao, is Impian Divers een duikschool die ik je kan aanbevelen. De school wordt gerund door Nederlanders en je accommodatie tijdens de cursus zit bij de prijs inbegrepen.

Waarom gaan zoveel backpackers naar Koh Tao om dat felbegeerde brevet te kunnen halen? De hoofdreden is dat het er relatief goedkoop is, zo kun je voor minder dan €250 je certificaat halen inclusief eten, drinken, overnachtingen en duikuitrusting. Verder zijn er op Koh Tao veel gerenommeerde duikscholen aanwezig, en dat is niet zonder reden: de onderwaterwereld rondom dit eiland is fantastisch.

Tip: de beste periode waarin je op kunt gaan voor de PADI, is februari tot en met oktober.

Zeker als je alleen gaat backpacken, kan het nemen van een duikcursus ervoor zorgen dat je vrij eenvoudig met andere reizigers in contact komt. Je duikt namelijk altijd samen met een aantal anderen en gedurende de hele cursus (meestal twee tot drie dagen) ben je onderdeel van een grote groep andere potentiële duikers.

Tip: wil je iets totaal nieuws doen? Ga dan nachtduiken met een uv-lamp, waardoor je de onderwaterwereld op een heel andere manier ziet dan je gewend bent. Dit is mogelijk bij Ban’s Diving Resort.

Ga los tijdens de Full Moon Party op Koh Phangan

Full Moon Party bij binnenkomst
De entree bij de Full Moon Party

De Full Moon Party op Koh Phangan spreekt denk ik voor zich. Een typische must-do die je van je bucketlist af wil strepen als je in Thailand gaat reizen. Helaas zal de kater des te erger zijn, maar het feest zelf is een ervaring op zich. En ach, zeg nou zelf: een kater op het strand uitslapen, hoeft niet perse heel erg te zijn toch?!

Wil je ook een avondje lekker losgaan op het vollemaansfeest op Koh Phangan, dan moet je zijn rondom het strand Haad Rin waar iedere maand het feestgedruis losbarst. Mocht je in een andere periode op het eiland zijn, kun je altijd nog kiezen voor de Half Moon Party. Deze wordt gegeven op Ao Ban Tai, een ander strand op Koh Phangan.

Tip: ik heb er zelf voor gekozen om voor een rustige accommodatie te kiezen, dat wil zeggen niet op het hectische Haad Rin dat zuidoostelijk ligt. Ik kan je zowel de oost- als westkust van het eiland aanbevelen. Voor de oostzijde raad ik Thong Nai Pan aan en als je westelijk gaat Baan Tai.

Goed om te weten is dat Koh Phangan veel meer te bieden heeft dan alleen feesten en alcohol. Zo heb ik er bijvoorbeeld een mountainbike gehuurd en ben ik de heuvelachtige binnenlanden in gefietst. Je vindt op dit eiland prachtige ongerepte natuur, met onder meer verlaten baaitjes, de Than Sadet Waterfall en het Namtok Phaeng National Park.

Wel moet ik toegeven dat het soms wat steil was om te mountainbiken, maar ik ben vrij sportief en houd wel van een uitdaging. Geen zin om te zweten? Dan is een scooter huren misschien een betere optie.

 

Ontdek jouw ultieme paradijs

Koh Kradan Paradise Beach 2
Paradise op Koh Kradan

Is jouw droomplek het party-eiland Koh Phi Phi? Of misschien het eerder besproken Koh Tao? Of wellicht het nabijgelegen Koh Samui?

Persoonlijk ben ik een liefhebber van Koh Chang met het gemoedelijke Lonely Beach. Maar ook Koh Lanta, Koh Lipe, Koh Yao Noi, Koh Yao YaiKoh Tarutao, Koh KradanKoh Mook (ook wel ‘Koh Muk’ genoemd), Koh Phayam, Koh Adang en Koh Mak vind ik super. Ieder hebben ze hun eigen unieke kenmerken. Koh Kradan is simpelweg bounty, Koh Taruato staat voor avontuur en Koh Lipe is gezellig en mooi ineen. En dan heb ik Koh Rok nog niet eens genoemd, een verlaten paradijsje waar je kunt kamperen (en geweldig kunt snorkelen).

Lees ook: alles over mijn zoektocht naar de stranden op Koh Tao en over de geweldige snorkeltrip rond Koh Lipe.

Trouwens, als je op Koh Chang bent en je zit toevallig bij Lonely Beach, denk dan niet dat je wandelend de omgeving kunt gaan verkennen. De wegen zijn namelijk bizar steil en er is niet of nauwelijks ruimte op de weg om te kunnen lopen. Begrijp me niet verkeerd: Lonely Beach is een prachtige plek, maar er zonder scooter zelf op uit trekken, bleek voor mij een utopie.

De eilanden in Thailand hebben overigens meer te bieden dan enkel zon, zee en strand. Iets dat ik je 100% kan aanbevelen, is om op Koh Lanta een scooter te huren bij Long Beach en de indrukwekkende binnenlanden in te rijden. Wat ik heerlijk vond, was om onderweg een stop te maken in de bergen en samen met enkele locals een van de lekkerste dingen te eten die ik ken: frisse maar erg pittige papaja-salade met pindastukjes. Echt een aanrader als je in Thailand bent. Of trek de jungle in bij Koh Mook en kajak naar de imponerende Emerald Cave. Een andere tip is mountainbiken op het authentieke Koh Yao Noi. Of kamperen op Koh Ngai. En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉 …

5. Bekijk de eeuwenoude tempels in Ayutthaya

De enorme liggende Boeddha bij Wat Lokayasutharam

Logisch, want Thailand ademt Boeddhisme. Maar je hebt tempels en tempels. Waar moet je zijn voor de mooiste tempels in Thailand? Dat is wat mij betreft zonder twijfel in Ayutthaya, met onder meer Wat Phu Khao Thong en Wat Chai Watthanaram, Chiang Mai met Wat Dokeung, Wat Doi Suthep, Temple Naga en Wat Chet Yot.

Het kan overigens ook nog gaaf zijn om een boottocht te maken over de rivier, vanaf een afstandje zie je dan vele bijzondere ruïnes liggen.

Heb je behoefte aan wat luxe? Dan kan ik je aanraden om te overnachten bij Baan Thai House waar je een uitzicht op de voorgenoemde rivier hebt. Via hen kun je tevens een fiets huren om de mooie omgeving te verkennen. Bovendien ligt dit guesthouse vlakbij het station, je kunt er te voet heenlopen als je met de trein bent aangekomen. Vind je deze plek wat te duur en ben je simpelweg op zoek naar backpackers, dan is het Stockhome Hostel een goed alternatief.

Als je de naar Chiang Mai gaat, maak dan zeker even een tussenstop in deze voormalige hoofdstad van Thailand die op slechts 1,5 uur van Bangkok ligt. Het zou zonde zijn als je dit boeiende stukje van het land mist.

Behalve in Ayutthaya, zijn er door heel Thailand schitterende tempels te vinden. Een rustiger, minder toeristisch alternatief is bijvoorbeeld Sukhothai. Verder in Bangkok waar je Wat Chaiwatthanaram, Wat Mahathat, Wat Arun, Wat Pho en het Grand Palace vindt. Verder moet je als tempel-junky niet vergeten om te gaan kijken in Chiang Rai (Wat Rong Khun) en Chiang Dao (Wat Tham Pha Plong). Tot slot is de Tiger Cave Tempel in Krabi erg gaaf om te zien. Ook in de Isaan-regio heb je meerdere spectaculaire bouwwerken staan, daarover vertel ik je meer in puntje 8.

 Lees ook: mocht je naar Cambodja gaan en tempels willen bekijken, bekijk dan mijn guide voor het bezoeken van het tempelparadijs Angkor Wat.

6. Trek de binnenlanden van Kanchanaburi in

Erawan Watervallen
De Erawan-watervallen

Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de brug die over de Kwai-rivier loopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze brug gebouwd in opdracht van de Japanners, dit om een snelle en directe verbinding met Myanmar te maken. Tijdens deze mensonterende taak kwamen meer dan 100.000 personen om het leven. Een triest stukje geschiedenis dus. De brug an sich zal je echter vrij snel gezien hebben.

Wat kun je er verder zoal doen?

Huur een mountainbike of een scooter en trek de prachtige binnenlanden van het nog niet erg toeristische Kanchanaburi in. Aanraders zijn het Hellfire Pass Museum, Death Railway, het Sai Yok Noi National Park (hier heb je grotten en de Sai Yok waterval) en tot slot het Erawan National Park. Ook kun je een avontuurlijke kanotocht in de River Kwai doen.

Tip: altijd al de De Erawan Watervallen willen bezoeken? Pak dan vanuit Kanchanaburi de bus naar het Erawan National Park. De rit duurt zo’n 1,5 uur en tussen 08.00 uur en 16.00 uur vertrekt er om de 1,5 uur een bus. De kosten zijn 50 Baht plus 300 Baht entree voor het nationale park. Kom je met de scooter, dan betaal je nog eens 20 Baht extra.

Ik wil je aanraden om zo vroeg mogelijk te gaan, om massatoerisme voor te zijn. Overnachten kan bij Canaan Guesthouse dat op slechts één minuut lopen van het busstation ligt.

7. Ontdek de omgeving van Chumphon

Vissers in Chumphon | Credits: nate2b, Flickr

Gelegen in het zuiden van Thailand, denk je wellicht aan massatoerisme, drukke stranden en een hoog party-gehalte. Niets is echter minder waar als je naar de ietwat slaperige provincie Chumphon afreist. Zeker als je op zoek bent naar rust en de stormvloed aan Westerse toeristen even wilt ontvluchten, adviseer ik om deze bestemming niet alleen als gateway naar het verdere zuiden of Koh Tao te gebruiken. Chumphon heeft namelijk een hoop te bieden. Een hoop waar veel reizigers geen weet van hebben.

En gelukkig maar 🙂 .

Langs de kust vind je diverse eilandjes waar je, zonder omringd te worden door andere mensen, goed kunt snorkelen en duiken. Aanraders zijn Koh Ngam Noi, Koh Ngam Yai, Hin Lak Ngam en Hin Pa. Verder heb je ook goede mogelijkheden om in een homestay te overnachten op het eilandje Koh Pitak.

Voor avontuur raad ik je aan om tussen februari en april te gaan raften in het Phato-district. Tot slot: pak een boek en kom helemaal tot rust op een van de strandjes. Rust die je misschien wel even nodig hebt als je vanuit Bangkok, Koh Phi Phi of Koh Phangan komt. Stranden waar dit goed kan, zijn onder andere Bang Son Bay, Haad Sairee, Thung Wua Laen Beach en Thung Makham Noi Bay.

 

8. Settel jezelf enkele dagen in het gezellige Ao Nang

Ao Nang Beach

Ao Nang is de hotspot in Krabi. Het is een uitgestrekte boulevard vol met winkeltjes, reisbureaus, restaurants, bars en toeristen uit allerlei hoeken van de wereld. Je vindt er zowel backpackers als gezinnen die lekker vakantie aan het vieren zijn. Ik vond het een fijne plek om te bezoeken nadat ik op de rustige eilanden Koh Yao Yai en Koh Yao Noi was geweest.

Het strand -Ao Nang Beach- is mooi, maar verwacht geen kristalhelder water. Het uitzicht op de mega-kalksteenrotsen vergoedt echter een hoop. Bovendien kun je er altijd wel een rustig plekje vinden. Maak de junglewandeling naar Pai Long Beach, waar je met wat geluk aapjes tegen zult komen.

Tot slot raad ik je aan om een scooter te huren en meer van Krabi te zien. Zelf vind ik Klong Muang Beach erg gaaf, maar ook de gigantische gouden Boeddha bij de Tiger Cave Tempel heeft indruk op me gemaakt.

En wanneer je het wel weer gehad hebt met de drukte, pak dan een boot naar een van de nabijgelegen eilanden, bijvoorbeeld Koh Lanta. Of reis verder naar Trang om vanuit daar het paradijselijke Koh Kradan te bezoeken.

 

9. Reis af naar het minder bekende Isaan

Chiang-Khan

Isaan is een regio in het noordoosten van Thailand die vaker wel dan niet wordt overgeslagen door reizigers. Zonde als je het mij vraagt, want er is heel veel moois te zien in dit gebied waar de tijd al jaren lijkt stil te staan. Dit is wat mij betreft de spot waar je moet zijn als je op zoek bent naar het authentieke Thailand.

Wat kun je zoal doen in Isaan?

Het is erg leuk om een fiets te huren en de omgeving te verkennen. Je kunt starten bij het dorpje Wang Saphung en vanuit daar langs de rijstvelden fietsen. Verder kun je een lokale boerderij bezoeken om met eigen ogen te zien hoe de lokale Thai nou eigenlijk leeft.

Indien je geïnteresseerd bent in tempels, dan raad ik je aan om naar de stad Buriram te gaan. Je vindt hier indrukwekkende (opgeknapte) ruïnes uit de Angkor-periode in het Muang Tum-tempelcomplex. Erg mooi is Phanom Rung, een tempel die bovenop een heuvel is gebouwd.

Voor trekkings kun je terecht in het Khao Yai National Park dat trouwens het oudste nationale park van Thailand is. Onderweg kom je langs mooie watervallen en heb je de kans om verschillende bijzondere dieren te spotten. Zo leven er olifanten, gibbons en verschillende tropische vogels, zoals de neushoornvogel.

Er is nog zoveel meer te zien en doen in deze prachtige regio. Zo kun je vanuit het Chiang Khan over de Mekong varen, enorme beelden bewonderen in het Sala Kaew Ku Sculpture Park en een kijkje nemen in het ‘zijdedorp’ Pak Thong Chai. Ik zou zeggen: wijk van het geijkte toeristenpad af en ga het ontdekken.

 

10.  Vaar over de Mekong naar Luang Prabang in Laos

In Chiang Kong, dat per bus te bereiken is vanuit Chiang Mai, kun je met de kleurrijke slow boat afreizen naar Luang Prabang. En dat over de Mekong.

Het is een van de bekendere routes onder Azië-backpackers en gezien de ervaring wat mij betreft een absolute must om gedaan te hebben. Bovendien is het de uitgelezen manier om andere backpackers te leren kennen. Zo heb ik er twee Engelse kerels ontmoet waar ik nog een hele tijd mee heb gereisd.

Het avontuur duurt ongeveer 16 uur inclusief een stop in Pakbeng. Daar slaap je in een accommodatie naar keuze. Vervolgens gaat de tocht in de ochtend verder en later op de dag kom je aan in het gezellige plaatsje Luang Prabang. Daar kun je vervolgens gaan eten op de avondmarkt.

Het is aan te raden om zelf wat drinken en snacks mee te nemen, deze zijn op de boot namelijk relatief duur. In Pakbeng kun je een lekkere warme maaltijd bestellen.

 

Phuket?

Waarom noem ik Phuket niet? Omdat dit eiland me simpelweg niet zo boeit. Je vindt er voornamelijk luxe resorts en (oudere) stelletjes, en je zal er niet echt het typische backpackgevoel krijgen. Het is wat dat betreft meer een vakantiebestemming.

Wel heb je er een bruisend nachtleven bij Patong en enkele mooie stranden zoals Kata Beach en Nai Harn. Verder ligt ook de fotogenieke Phang Nga Bay in de buurt. Een aanrader is om vanuit Phuket naar Koh Yao Yai en Koh Yao Noi te gaan. Maar als ik Phuket met bijvoorbeeld Krabi vergelijk, zou ik persoonlijk altijd Krabi kiezen.

 

Pattaya?

En dat tot slot is er de veelbesproken badplaats Pattaya, waar het -met name in de met neonlichten-versierde Walking Street- barst van de go-go-bars. De stad staat ook wel bekend als ‘sex capital of the world’. En ik heb met eigen ogen gezien dat dit geen overdreven woorden zijn.

Overigens heeft de overheid er de laatste jaren flink aan gewerkt om dit imago te veranderen. Men wil er een meer exclusieve vakantiebestemming van maken gericht op rijke Russen en Chinezen. Niet bepaald wat je als backpacker zoekt denk ik zo.

En het is heus niet zo dat je er geen leuke dingen kunt doen of dat er in de omgeving geen mooie dingen zijn om te zien. Maar Thailand heeft zoveel betere plekken om te bezoeken, dus ik zou voor andere opties kiezen.

Lees trouwens dit artikel over Pattaya eens, ik kreeg er nogal veel negatieve reacties op. Maar goed, als je ergens een mening over hebt dan heb je nou eenmaal voor- en tegenstanders. So be it. Dit is hoe ik erover denk.

Voorbereiding backpacken in Thailand: wat je moet weten

Tot slot is het handig om te weten waar je aan moet denken voor je naar Thailand vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan de beste reistijd, visumzaken, vaccinaties en je reisverzekering. Hierover vertel ik je meer in dit afsluitende gedeelte.

 

1. Beste reistijd Thailand

De meest geschikte periode om te gaan reizen door Thailand is november tot en met april. Wanneer het in ons kikkerlandje koud wordt, kun jij dus lekker je backpack uit het stof halen en vertrekken!

Let er wel op dat het in de maanden mei en april doorgaans zéér warm kan worden. Je kan dan maar beter ergens aan het strand zitten dus.

In Noord-Thailand valt de meeste regen in de maanden juni, juli en augustus. In het midden van Thailand zijn de maanden september en oktober het natst, dit geldt tevens voor Zuidwest-Thailand inclusief de maand mei.

Laat je niet teveel afschrikken door het woord ‘regenseizoen’ dat van juli tot en met oktober loopt. Waar het op neerkomt is dagelijks een (hevige) bui van een uur. Persoonlijk vind ik zo’n bui juist prettig , het zorgt voor welkome verkoeling. Andere voordelen is dat het landschap groener dan groen is, de accommodatie goedkoper en je minder toeristen om je heen ziet.

 

2. Visum Thailand

Als je gaat backpacken in Thailand, heb je te maken met verschillende situaties. Vlieg je naar Thailand, dan krijg je standaard de visumvrije entree die voor 60 dagen geldig is. Voorheen was dit 30 dagen, sinds juni 2024 dus 60 dagen. Verlaat je vervolgens Thailand en kom je naar een tijdje weer terug, dan heb je:

 • Recht op 60 dagen Thailand als je via het vliegtuig Thailand binnenkomt.
 • Sinds 1 januari 2017 gelden deze 60 dagen ook als je Thailand over land betreedt. Voorheen was dit 15 dagen. Echter, je mag Thailand op deze manier maar twee keer per jaar binnenkomen. Als je met het vliegtuig reist, geldt deze beperking niet.

Het visum kun je overigens in Thailand verlengen met nog eens 30 dagen, de kosten hiervoor bedragen 1.900 Baht (€47,50). Ik heb dit als supermakkelijk ervaren. Je kunt ook kiezen voor het doen van een ‘visa-run’, waarbij je Thailand verlaat en vervolgens weer binnengaat. Op deze manier heb je recht op een nieuw visum, tenzij je over land reist en in het lopende jaar al (minimaal) twee keer in Thailand bent geweest, zoals ik hierboven heb beschreven. Ik deed een visa-run vanaf Koh Lanta en hier lees je m’n ervaringen.

Een bewijs van vertrek heb je doorgaans niet nodig. Wel kan het zo zijn dat de vliegmaatschappij waarmee je vliegt hier om kan vragen. Zorg daarom dat je dit voorafgaand aan je vlucht duidelijk hebt.

Buiten de hierboven genoemde opties kun je ook een speciaal toeristenvisum Thailand aanvragen, dit kan tegenwoordig lekker makkelijk online. Hiermee kun je dan 60 dagen in Thailand verblijven, en dat voor omgerekend €35. Ook dit visum kun je verlengen met 30 dagen, wederom voor 1.900 Baht (€47,50). De verlenging regel je in bijvoorbeeld Bangkok, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Koh Phangan of Koh Samui bij een immigratiekantoor.

 

Hoe zit het met de Thailand Pass?

Tijdens de corona-periode had de Thaise overheid de zogeheten Thailand Pass ingevoerd. Voor je naar Thailand ging moest je deze digitale pas online aanvragen, om zo het land in te kunnen komen. Sinds juli 2022 is dit echter niet meer nodig en kan je zonder allerlei voorwerk naar Thailand reizen.

 

Hoe zit het met 45 dagen on arrival?

Vanaf 1 oktober 2022 kreeg je in plaats van 30 dagen 45 dagen bij aankomst in Thailand. Er gingen geruchten dat dit als nieuwe norm zou worden ingevoerd, maar (helaas) heeft men dit in april 2023 weer afgeschaft.

 

3. Geld Thailand

In Thailand betaal je met de baht, ook wel afgekort met ‘THB’. Op dit moment is 40 baht gelijk aan één euro, een koers die over het algemeen stabiel te noemen is. Als is het de laatste jaren ook vaak 35 baht geweest.

Als je gaat pinnen in Thailand, houd er dan rekening mee dat je telkens 220 baht (€5,50) per transactie betaald. Dit bedrag is onafhankelijk het afgehaalde bedrag. Ik raad je daarom aan om per keer een wat groter bedrag te pinnen. Daarbovenop komen nog eens de kosten die je eigen bank rekent, en in mijn geval (ING) zijn die niet mals. Altijd als ik pin maak ik tussen de 15 en 20 euro kosten. Vrij bizar als je het mij vraagt, maar wel goed om te weten.

Let er verder op dat je altijd wat cash op zak hebt, op de kleinere eilanden kan het soms lastig zijn om een pinautomaat te vinden. Dit heb ik aan den lijve ondervonden toen ik op Koh Chang was.

Behalve je pinpas, kun je in Thailand goed terecht met je creditcard. Vaak tegen een geringe commissie van 3%. Vraag de hoogte hiervan altijd even na. Betaling in euro’s raad ik je af, je betaalt in deze valuta doorgaans omgerekend te veel. Vandaag de dag kun je in veel winkels zoals 7-Eleven overigens (contactloos) betalen met je creditcard. Handig, want zo hoef je minder vaak te pinnen en vermijd je dus de hoge transactiekosten die je betaalt als je gaat pinnen.

 

4. Vaccinaties en inentingen Thailand

Backpacken in Thailand betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Thailand in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en tevens BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Thailand blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in Thailand trouwens nauwelijks voor, enkel beperkt bij de grenzen met Myanmar, Cambodja, Maleisië, Laos en in de binnenlanden. Zo beperkt, dat je er geen Malariatabletten hoeft te slikken. Je hoeft je hier dus niet op voor te bereiden als je enkel en alleen in Thailand gaat backpacken. Wel raad ik je ten zeerste aan om een goede insectenspray te gebruiken. Met name op de eilanden stikt het van de muggen als de avondschemering begint.

 

5. Reisverzekering Thailand

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Route Thailand

Ben je op zoek naar een leuke route voor je reis door Thailand? In dat geval raad ik je aan om Backpackgids Thailand aan te schaffen. Ik heb deze gids op Koh Phangan geschreven, middenin de heerlijke Thailand-vibes 🙂 . Er staan onder andere acht te gekke routes in en je krijgt ook nog een extra gids met 64 insider-tips.

Of bekijk deze veelzijdige route door Thailand die je als backpacker te gek zult vinden.

 

7. Vliegticket Thailand

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar, en zorgen ervoor dat je de scherpste prijs krijgt aangeboden.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
28 Antwoorden
 1. Salland Storage

  Thailand is in een simpel woordje samen te vatten: geweldig. Bruisende steden, ultieme party-eilanden, verlaten stranden, prachtige ongerepte natuur.

 2. Kimberly

  Hi Robbert,

  hele vette verhalen! Ik ga voor het eerst backpacken, volgend jaar pas, maar ben nu al helemaal aan het researchen! Ik wil graag gaan backpacken in Thailand en Vietnam, alleen weet ik niet zo goed hoe ik dit moet combineren (ik kan maar max 4 weken). En ik wil graag Bangkok, Chiang Mai en een paar eilanden bezoeken. Heb je een leuke route voor mij, die max 2,5 weken duurt? En is het handiger om eerst in Vietnam te beginnen, of maakt dit niet zozeer uit? Oja, ik zag dat je in Vietnam en Bangkok van die op maat gemaakte kleding en leuke souvenirs kan kopen. Ik heb echt een familie die van liefhebbers van souvenirs zijn, maar als ik ga backpacken in 2 landen hoe praktisch is dit dan?

  Groetjes,

  Kimberly

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kimberly,

   Aangezien dit je eerste keer wordt, zou ik beginnen in Thailand (Bangkok) en je reis in Vietnam eindigen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

   Bangkok –> Chiang Mai –> vliegen naar Krabi. Nadat je bij Krabi diverse eilandjes hebt bezocht (Koh Lanta, Koh Phi Phi, Koh Jum, Koh Rok – wat jij wilt 😉 ) kun je vanuit daar vliegen naar bijvoorbeeld Saigon of Hanoi in Vietnam.

   Een alternatief is om via Bangkok direct naar de eilanden te gaan. Vanuit Krabi of Phuket kun je dan vervolgens naar Chiang Mai vliegen. Hier kun je verder reizen met het vliegtuig naar Hanoi of Saigon.

   Weet wel dat beide vluchten naar Vietnam over Bangkok gaan. Van Krabi naar Saigon, als je tijdig boekt, voor €60. Van Chiang Mai naar bijvoorbeeld Hanoi zal je €70 tot €90 kosten.

   Voor meer uitgebreide info en routes, kan ik je mijn e-book Fantastische Routes Door Azië aanbevelen.

   Oh trouwens, wat betreft op maat gemaakte kleding: je kunt deze ter plaatse -bijvoorbeeld in Hoi An- op laten sturen naar Nederland 🙂 .

   Als je nog vragen hebt, laat het me zeker weten.

 3. de sjaak

  Yoooooooooo nog 1 maandje en het is zover, eens checken of thailand echt zo leuk is ^^ mis je thailand niet nu je je naar een ander land hebt verplaatst?

 4. emmie

  hoi Robbert,

  Ik wil graag gaan reizen voor tenminste meer dan een maand.
  Azië spreekt mij wel aan en Australië lijkt me wel wat vanwege makkelijkere communicatie maar ik heb nog niks besloten.
  ik vind dit (zoals waarschijnlijk de meesten) doodeng omdat dit mijn eerste keer is
  maar verder kan ik ook niet zo goed tegen extreme hitte, ben ik een alleen reizende jonge vrouw, heb ik een laag budget en ben ik vegetariër. deze vier dingen maken het kiezen van een goed land wel wat moeilijker natuurlijk.
  weet jij misschien welke landen relatief veilig zijn voor een vrouw, en waar je kan rondkomen als vegetariër zonder dat je ondertussen de hele dag draaierig bent van de hitte?
  (ik ben en keer twee weken in Aruba en Miami geweest en ik was een groot deel van de tijd suf van de warmte, het lijkt me echt niet fijn als ik een maand of twee in zo’n warm land ben)

  Groetjes Emmie 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Emmie,

   Qua hitte wordt het wel een lastig verhaal hoor in Zuidoost-Azië, wellicht dat Noord-Vietnam wat voor je is? Daar kan het namelijk behoorlijk mild zijn en zelfs koud. Er reizen in dit gedeelte zat solobackpackers, ook genoeg meisjes/vrouwen.

   Vegetarisch eten is geen probleem, gewoon aangeven dat je geen vlees of vis wilt.

   En hoezo lijkt Australië je makkelijker qua communicatie? In Zuidoost-Azië spreekt men doorgaans ook gewoon Engels, dus dat is geen probleem.

 5. Dennis

  Hoi Robbert,

  Ik vertrek begin juli naar Thailand waar ik 5 weken zal gaan backpacken. Dit is mijn eerste keer en vind het best wel spannend. Ik ga in mijn eentje en vroeg me af wat de beste plekken in Bangkok (daar land ik) zijn om te starten en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook hoor ik vele verhalen over drogeren en mensen die ongemerkt drugs in je tas stoppen hoe zijn jou ervaringen daar mee ?

  Groetjes Dennis.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dennis,

   Laat je niet bang maken door die horrorverhalen. Tuurlijk zal het gebeuren, maar waar niet? Ik heb me nooit onveilig gevoeld in ieder geval.

   Pak vanaf de luchthaven de taxi naar Khao San Road en slaap daar ergens (of in Soi Rambuttri, de gezellige straat die er parallel aan loopt).

   Groet, Robbert

 6. Dorien

  Beste Robbert,
  Op welke moment van het jaar ga je best naar Thailand als je naar Khao Sok National Park wil gaan?
  Je schrijft dat je je niet moet laten afschrikken door het regenseizoen, maar ik was ooit in Thailand in augustus en toen raadden de locals me af om naar Khao Sok National Park te gaan vanwege het regenseizoen. Het was toen niet toegankelijk omdat het te nat en dus ook te gevaarlijk was. Als ik nu terug naar Thailand ga, wil ik dus echt zeker naar Khao Sok National park gaan, vandaar de vraag wat de beste moment is.
  Alvast bedankt en groetjes,

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dorien,

   Het KAN inderdaad tegenvallen, maar dit is zeker niet perse het geval.

   Wil je ‘zeker’ zijn van goed weer, reis in november t/m juni. Daarbij zijn mei en april doorgaans het warmst…

   Maar om je een voorbeeld te geven: ik was vorig jaar in januari (droogseizoen) op Koh Lipe, en heb daar ook enkele dagen best wat regen gehad.

   Fijne reis vast!

 7. Kirsten

  Hey Robbert

  We gaan voor de eerste keer naar Thailand wel maar voor 2 weken.
  Het is ook met een Thais meisje die haar familie wil gaan bezoeken in Sa Kaew.
  Graag zou ik Chiang Mai, Pai, Ayutthaya,Bangkok, Pattaya, … zeker willen bezoeken.
  De bedoeling was om ook nog naar Krabi te gaan, maar het Thais meisje vertelde dat we daardoor teveel tijd gaan verliezen.
  Heb je nog goeie tips of plaatsen die we wel haalbaar kunnen bezoeken op 2 weken?

  Alvast bedankt voor je reactie

  Mvg Kirsten

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kirsten,

   Waarom zou je Pattaya willen bezoeken? Zou die juist meteen verwijderen uit je schema.

   Het ligt er verder aan wat je wilt, ik mis bijvoorbeeld eilanden en weet daarom niet of je hier wel of geen behoefte aan hebt…

   Groet,

   Robbert

 8. Peter

  Heey Rob,

  Ik heb bijna al je ‘Thailand’ artikelen en ‘Inspiratie’ artikelen gelezen. Super tof, leerzaam en qua karakter en denkwijze behoorlijk herkenbaar.

  Ik ben 23 jaar en ga volgend jaar winter voor het eerst backpacken en heb voor Thailand gekozen. Ik ga binnenkort een planning maken en als deze af is zal ik vast nog wel een aantal vragen hebben. Ik hoop dat je tegen die tijd kan helpen indien nodig.

  Maar nu mijn vraag, ik ben redelijk allergisch voor cashewnoten. Ik kan behoorlijk misselijk worden na het eten van cashewnoten, gelukkig in mijn geval geen ademproblemen of dodelijk (voor zover ik weet, want ik heb nooit een grote hoeveelheid durven eten, omdat ik gelijk misselijk wordt).

  Is dit een probleem met streetfood etc. in Thailand omdat het daar super vaak wordt gebruikt? Of weten de locals dat sommige toeristen hier last van kunnen hebben en hebben ze tijd om een bakje eten voor je te maken zonder cashewnoten?

  In het ergste geval kan ik ze er zelf uitvissen, want ik ben voor zover ik weet niet allergisch voor kruisbesmetting, tenzij ze geplet zijn en overal in kleine stukjes doorheen zitten natuurlijk.

  Fijne dag!

  Gr. Peter

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Peter,

   Leuk om te horen!

   Wie heeft jou verteld dat cashewnoten vaak worden gebruikt? Ik zie dit eigenlijk vooral in een bepaald gerecht: ‘chicken en cashew nuts’. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken hoor.

 9. Jessy

  Beste Robbert, Ik vertrek half november op rondreis door Thailand, Cambodia, Vietnam en Laos samen met mijn vrouw en twee dochters van 18 en 19. We beschikken over 3 tot 3,5 maand. Ik heb al veel opgestoken van jou tips maar had graag van je gehoord in welke volgorde jij deze landen zou bezoeken om van een vlotte verbinding te genieten. We weten niet wat ons vervoer ter plaatse zal zijn. We staan open voor alle opties.
  Bedankt voor je advies.
  Jessy

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Jessy,

   Beginnen in Thailand, daarna met de boot oversteken naar Laos, verder naar Cambodja en eindigen in Vietnam (zuid naar noord). Kan uiteraard ook anders, maar je vraagt om een suggestie, vandaar 😉 .

 10. Miranda

  Wij gaan deze zomer met ons gezin, drie kinderen in de leeftijd van 16, 15 en 13 voor ruim drie weken naar Thailand. Wij nemen de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai. In Chiang Mai zijn onze wensen: o.a. Doi Suthep Tempel, Elephant Nature Park, watervallengrotten, Long Necks Bergstamm maar ook Chiang RAI en een overnachting in Rabeang Pasak Treehouse. Hoeveel dagen zijn te adviseren in Chiang Mai? Is het verstandig om overnachtingsmogelijkheden van te voren te reserveren bijvoorbeeld S.K. House 2, is autohuur te adviseren? en indien ja is het verstandig dit van tevoren vast te leggen of ter plaatse te regelen of te kiezen voor een aantal dagen reizen met privé chauffeur. Wij lopen even vast ……..

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Miranda,

   Leuk plan!

   Chiang Mai zou ik een dag of 4 doen. Maar dit voel je het beste ter plekke aan.

   Je hoeft verder niets van tevoren vast te leggen, accommodaties zijn er echt genoeg.

   Met het huren van een auto heb ik geen ervaring. De plekken die jullie willen zien, daar kun je ook eenvoudig komen met een taxi of lokaal transport. Of eventueel een tour boeken.

   Denk vooral niet te moeilijk, want het is vrij eenvoudig. Dit zal je wel merken als je er bent.

   Veel plezier!

 11. Lotte

  Ik ga in december 2019 een grote reis maken (4 maanden door azie) en ik zit in de knoop met wat ik allemaal kan gaan doen. zo doe ik groepsreizen maar ook landen in mijn eentje en dat laatste is best lastig.

  ik heb ervoor gekozen om Maleisie, thailand en vietnam in mn eentje te doen. ik heb alleen een niet al te groot budget.

  op je website zag ik ook je reisgidsen voorbij komen. hebben die genoeg inhoud over deze 3 landen om ze te kopen? anders is het misschien zonde.

  en heb je misschien nog tips? dit is mijn eerste grote reis.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Lotte,

   Tof plan!

   Over die drie landen heb ik heel veel informatie in de gidsen staan. Op mijn blog trouwens ook.

   Heb je m’n artikel al gelezen over de eerste keer backpacken? Daarin staan een hoop tips.

   1. Marieke

    Hi Robbert!

    Wat een fijne blog heb je en alles zo gedetailleerd opgeschreven, heel prettig voor een perfectionist als ik 😉 (net als je artikel daarover 👍).
    Anyway, ik heb in april en mei tijd om te gaan reizen. Plan is om via Thailand > Cambodja > Vietnam (zuid naar noord) te reizen.
    Maar, ik lees op veel fora dat april en mei eigenlijk wordt afgeraden vanwege de extreme hitte…
    Hoe is jouw ervaring met het reizen in deze landen in april/mei? Is het echt zo’n drama of valt het allemaal wel mee?
    En heb je eventueel alternatief voor reizen in bepaalde landen in april/mei (ZO Azie)?

    Thnx alvast!

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hey Marieke,

     Tja, afgeraden. Het is in ieder geval beter dan continu regen toch? Ikzelf heb nooit zo’n last van de hitte in ieder geval. En anders zou je ook nog Indonesië kunnen overwegen, al is het daar ook vaak heet 😉 .

     Nee joh, gewoon gaan!

 12. Kim

  Hi Robbert,
  Allereerst wil ik je zeggen dat ik je blog echt super vindt! Wat een werk heb je hierin gestoken! Geweldig, dankjewel 🙂
  Ik vertrek in december 2019 naar Thailand voor 3 weken, niet zo heel erg lang, maar toch wel lang genoeg om eea te zien denk ik. Ik heb ervoor gekozen om wat korter in het Noorden te zijn en wat langer in het Zuiden, wat meer mensen doen volgens mij. Van Chiang Mai wil ik graag naar het Zuiden vliegen en daar heb ik 2 vragen over:
  – Een binnenlandse vlucht boeken: wanneer doe ik dat het best? Ik wil ergens flexibel blijven, maar wil ook niet ontdekken dat alle vluchten vol zitten als ik daar ben. Wat raad je aan? Ik ben er in het hoogseizoen (kerstvakantie), dus alles zal iets drukker zijn denk ik.
  – Waar vlieg ik het beste op als ik van Chiang Mai naar het Zuiden van Thailand vlieg? Krabi? Ko Samui? Ik weet nog niet helemaal welke stukjes in het Zuiden ik wil zien, maar heb je wellicht toch een advies? Of zou je kunnen uitleggen waarom ik op de ene of de andere luchthaven zou vliegen?
  Alvast heel erg bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kim,

   Er zijn tegenwoordig zoveel vluchten, dat je die makkelijk kort op voorhand kunt boeken. Denk aan bijvoorbeeld 3-4 dagen van tevoren, de prijs is dan doorgaans ook nog gunstig. Ik doe dit eigenlijk altijd, dus ik spreek uit ervaring 🙂 .

   En waar je naartoe vliegt ligt natuurlijk aan wat je zoekt. Idyllische eilandjes vind je rond Trang (Koh Nga en Koh Kradan) en Hat Yai (Koh Lipe -is trouwens wel levendig-, Koh Adang en Koh Bulon en avontuurlijkere eilanden bij Krabi (Koh Yao Yai en Koh Yao Noi). Gezelligheid en uitgaan vind je op Koh Phi Phi, Koh Tao net als op Koh Phangan tijdens de Full Moon Party en op het eerder genoemde Koh Lipe. Een rustiger eiland is Koh Samui en tevens Koh Phangan buiten de Full Moon Party’s, maar ook bijvoorbeeld Koh Lanta.

   Dus ja, het ligt er echt aan wat je zoekt.

   Vanuit Chiang Mai kun je in ieder geval direct vliegen naar Krabi (Koh Yao Noi, Koh Yao Yai, Koh Lanta, Koh Phi Phi), Surat Thani (Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan), Koh Samui (duur, dus misschien beter via Surat Thani) en Hat Yai (Koh Lipe, Koh Bulon en Koh Adang). Genoeg keuze dus.

   Laat het maar weten!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw