Railay Beach: een paradijs of niet?

You have to go to Railay when you’re in Ao Nang.”

Dit is wat de eigenaar van een reisbureautje op Koh Lanta tegen mij en m’n moeder zei toen we onze boottocht naar Koh Jum boekten, en hem vertelden dat we van plan waren om erna richting Ao Nang te gaan.

Het gebied rond Railay Beach staat bekend om de mooie stranden begrensd door reusachtige kalkstenen kliffen, grillige rotsen waarop klimmers zich uitleven en een bijzondere grot gevuld met houten penissen. Het is een van de typische plaatsjes die je vaak terugziet op Thaise ansichtkaarten, op Instagram of in reisgidsen.

In al die jaren Thailand was ik nog nooit naar Railay Beach geweest, ondanks de vele positieve verhalen die ik erover gehoord had. En nu weer iemand het aanbeval en we toch in de buurt waren, was het moment dan eindelijk daar.

Vanaf Ao Nang Beach stapten we tegen elven op een mooie Thaise longtailboot die ons even later zou afzetten op Railay West Beach, een van de stranden die je hier vindt.

Is Railay daadwerkelijk een paradijs of valt het tegen?

Op deze vraag geef ik je in dit artikel een antwoord op basis van mijn eigen ervaring. Verder zal ik je alle info geven die je nodig hebt voor jouw bezoek aan Railay Beach. Denk aan dingen als de stranden, hoe je er komt, waar te overnachten, de kosten en de mooiste plekjes om te bezoeken.

Over Railay

Denk niet dat je Railay voor jezelf hebt

De een spreekt over Railay, de ander over Railay Beach. Strikt genomen bestaat er niet eens een Railay Beach. Het is soms een beetje verwarrend. Daarom, om te beginnen en je wat opheldering te geven, heb ik een klein beetje algemene informatie voor je.

Railay Beach, oftewel Railay dus, is een schiereiland behorende bij Krabi en is een van de bekendste trekpleisters van Thailand. Dit is zo vanwege het fascinerende landschap bestaande uit jungle, reusachtige kliffen die uit het water omhoogsteken en de simpelweg prachtige zandstranden, die grenzen aan smaragdgroen en soms turquoise water. Daarnaast is het een walhalla voor rotsklimmers die nergens voor terug lijken te deinzen en dingen doen die ik zelf nooit zou durven. Ten slotte zijn er een aantal grotten, waarvan er één wel heel erg de aandacht opeist door de talloze houten penissen die er liggen.

Dit soort joekels van rotsen maken Railay geliefd bij fotografen – en je snapt vast waarom

Dan over Railay Beach, dat eigenlijk niet bestaat. Het is -zo zou je kunnen zeggen- de kortere naam voor Railay West Beach, zo’n beetje het bekendste strand wat hier te vinden is. Sommigen gebruiken het bovendien als synoniem voor heel Railay. Andere stukken op het schiereiland zijn Railay East, Phra Nang Beach en Tonsai Beach. Over de stranden vertel ik je verderop meer.

Railay is als gezegd een schiereiland en zodoende verbonden met het Thaise vasteland. Kliffen voorkomen echter dat er wegen tussen beiden lopen, waardoor er geen auto’s rondrijden. Het enige motorgeluid wat ik gehoord heb was van een paar scooters, al zie je die ook amper. Heerlijk dus! Er zijn enkel looppaden die al zigzaggend over het eiland gaan, en alle plekken liggen op loopafstand van elkaar.

 

De stranden van Railay

Ik vertelde je hierboven al iets meer over de stranden die je op Railay vindt. Hieronder bespreek ik ze een voor een voor je.

 

Railay West Beach

De iconische en vrolijke versierde longtailboten op Railay West Beach

Railay West Beach, zoals ik al aangaf meestal ‘Railay Beach’ genoemd, is het bekendste strand van Railay en tevens de plek waar wij gedropt werden toen we vanuit Ao Nang gevaren kwamen.

Opvallend zijn hier de imposante rotsformaties aan zowel de zijkant als achter het fraaie strand. Wat echter ook in het oog springt is de slurf van longtailboten die op het water liggen te rusten en de vele mensen die luieren of de boel verkennen. Direct aan het strand heb je enkele bars en het Railay Village Resort om te overnachten.

Vanaf hier loop je direct de Railay Walking Street op met eettentjes, rastabars en shops om een tour te boeken. Gezellig, maar overduidelijk gericht op toeristen en niet bepaald authentiek.

De Railay Walking Street

Mijn eerste indruk was dat ik Railay absoluut een schilderachtige plek vond, maar echt te veel toeristen. En dit dus al rond elf uur ’s ochtends.

 

Phra Nang Beach

Mooi, maar ja…

Via de Railay Walking Street liepen we naar het volgende strand: Phra Nang Beach. Als ik de meeste websites moet geloven een droomstrand en een plek die je niet gemist wilt hebben.

Nou, dit hadden kennelijk meer mensen gelezen, want man wat was het er druk. Zoveel mensen op een strand heb ik serieus nog nooit eerder gezien. Ja oké, vroeger tijdens een zon-zee-zuip-vakantie in Lloret de Mar misschien.

En ja, het is zeer zeker een schoonheid van een strand. Goudkleurig poederzand, turquoise water waar je doorheen kijkt, een rotseiland en een omgeving die bezaaid is met kliffen; het is bijzonder. Vooral de linkerkant heeft iets onwerkelijks door de puntige rotsdelen, die iets weg hebben van druipende stukken lava die versteend zijn.

Alleen, wanneer er zoveel mensen op een kluitje liggen vreet zo’n plek eerder energie dan dat het me een fijn gevoel geeft. Dit is natuurlijk persoonlijk, prima als je er wel van houdt.

Een Nederlands stel vertelde me op de terugweg in de boot dat ze het plan hadden om op Phra Nang Beach iets te drinken bij een van de resorts, maar dat ze werden tegengehouden door beveiligingsmedewerkers. Een drankje bestellen zou alleen zijn toegestaan voor gasten van het resort. Tja…

Wat ik nog wel gaaf vond om te zien waren de rotsklimmers die hier bezig waren. Bizar wat sommige mensen durven zeg. En de prikkels die ze blijkbaar nodig hebben om zoiets persé te willen. Het zag er behoorlijk risicovol uit in ieder geval.

Verder heb je aan de rand van het strand de gelijknamige rotsgrot gevuld met penissen van hout waarover ik je verderop meer vertel.

 

Railay East Beach

Aan de oostkant van het schiereiland ligt Railay East Beach, al is er eigenlijk weinig strand te bekennen. Als je van Railay West Beach naar Phra Nang Beach wandelt kom je langs dit deel, en zal je mangroves en kalkstenen kliffen die deels overwoekerd zijn met regenwoud tegenkomen. Daarnaast heb je er een handjevol -over het algemeen relatief dure- accommodaties, bars en eetzaken.

Al met al leuk om even gezien te hebben, maar wat mij betreft niet de mooiste spot van het schiereiland. Het grotgedeelte tussen Railay East Beach en Phra Nang Beach vond ik in die zin indrukwekkender.

Kom je om te zwemmen? Dan zijn Railay West Beach en Phra Nang Beach betere plekken.

 

Tonsai Beach

Tonsai Beach, mijn favoriete stukje van Railay 🙂

Na al het lopen had mijn moeder het wel gezien en besloot ze om lekker uit te rusten op Railay West Beach. Ik wilde sowieso nog naar Tonsai Beach, een strand dat vanaf Railay West Beach via een pad door de jungle te bereiken is.

Mijn Duitse buurmeisje op Koh Lanta had me er veel positiefs over verteld. Het zou er laidback zijn met met hippie-achtige vibes. Klinkt goed, zo dacht ik.

En dus klom ik op de rots die me bij het begin van de trail bracht. Daar kwam ik een man tegen en ik sprak met hem over de ongelofelijke drukte, en de hoop dat het aan de andere kant bij Tonsai anders was. Hij zei: “Yes it is, and it’s a really nice walk.”

En inderdaad, het voelde als een verademing om eventjes door de jungle te banjeren zonder mensen om me heen.

Ikzelf deed het op blote voeten en dit was prima te doen. Een kwartiertje later belandde ik bij het punt waar je een weergaloos uitzicht op de met palmbomen bezaaide, goudkleurige baai hebt, die direct onder een torenhoge karstklif verschijnt. De immense krijtrotsen erachter zorgen voor een extra vette setting. Door de meer afgelegen locatie is het er vele malen rustiger dan op de nabijgelegen stranden en de hippiescene zorgt er inderdaad voor een cool sfeertje.

Als je ervoor kiest om op Railay te overnachten en een chille sfeer zoekt, zou ik het absoluut hier doen. Al is zwemmen fijner bij Railay West Beach en Phra Nang Beach.

Tonsai Beach is trouwens tevens dé spot van Railay wanneer het op rotsklimmen aankomt. Ook als je niet klimt is het de moeite waard, want kijken naar deze helden zonder vrees is een belevenis op zich.

 

De Phra Nang Cave (Princess Cave)

Het altaar in de veelbesproken Princess Cave

Loop je van Railay East Beach naar Phra Nang Beach, dan beland je vanzelf bij de Phra Nang Cave die ook onder de naam ‘Princess Cave’ bekend is. Onderweg hobbelden er nog een stel apen rond trouwens, wat wel lachen was.

Deze aap zagen we op de trail tussen Railay East Beach en Phra Nang Beach

Anders dan de naam doet vermoeden is het niet persé een grot maar eerder een rotsopening. Daar had ik persoonlijk meer van verwacht. Het speciale tintje aan deze plek heb ik al verraden: er liggen tig houten penissen die als offer dienen voor vruchtbaarheid. Boven en naast de grot zie je verder nogal eens klimmers bezig op de rotswanden.

 

De Bat Cave

Bij het begin van de trail loop je onder takken en struiken door

Aan de andere kant van Phra Nang Beach is een enorm gat uitgehouwen in de rotsen dat wederom via een klim te bereiken is. Er hangen touwen en een gedeelte leg je af over een bamboeladder. Het begin is vooral onder laaghangende struiken door kruipen.

Deze rotsopening is de Bat Cave en geeft je een tof uitzicht op het strand en de achterliggende kliffen en eilanden. Tijdens de tocht zal je ook vleermuizen horen. Neem wel een zaklampje mee, anders wordt het een griezelig verhaal. Denk aan 30 tot 45 minuten om er te komen.

 

De Phra Nang Nai Cave (Diamond Cave)

Op Railay East Beach ligt de Diamond Cave die gevuld is met verzamelingen glinsterende stalactieten en stalagmieten. Om hierin te mogen betaal je 100 THB en in een minuut of vijftien heb je het wel gezien.

 

Het Railay Viewpoint

Het beroemde uitkijkpunt van Railay is niet een plek waar je zomaar even naartoe wandelt. Je zult namelijk verticaal omhoog moeten via touwen, flink zweten en onder de rode modder komen te zitten. Voor de meesten is de klautertocht daarom wat veel van het goede. Eén verkeerde stap en je zult het je leven lang weten.

Heb je klimervaring dan is het goed te doen. Heb je dit niet, dan zou ik deze trip echt even overslaan. Doe verder goede schoenen aan, want met slippers ben je gedoemd om te falen.

Het startpunt bevindt zich op de rotswand tussen Railay East Beach en Phra Nang Beach en staat duidelijk aangegeven. Reken op zo’n 20 tot 30 minuten klauteren voor je boven bent.

 

De Princess Lagoon

Vanaf het Railay Viewpoint kun je het ultieme avontuur aangaan en je klimtocht voortzetten naar de Princess Lagoon, tevens bekend als de ‘Emerald Lagoon’. Een pad is er niet, al zijn er touwen en stukken rots die je de weg wijzen en houvast bieden.

De lagune ligt fraai verscholen in de jungle, al lijkt de waterplas zelf op sommige dagen net een modderbad. Houd er rekening mee ongeveer 5 tot 10 minuten nodig te hebben om bij het meer komen vanaf het Railay Viewpoint.

 

Rotsklimmen

Zelf ben ik geen klimmer, maar ernaar kijken is net zo goed indrukwekkend – dit is op Tonsai Beach

Rotsklimmen is een van de populairdere dingen om te doen op Railay, zowel beginners als gevorderden vinden het een klimwalhalla. Eigenlijk heb je overal op het schiereiland wel goede spots, waarbij Phra Nang Beach, Tonsai Beach en Railay East Beach het bekendst zijn.

Meld je bij een van de klimscholen voor een les of regel dit online op Get Your Guide. Ik heb trouwens ook meer ervaren klimmers zonder gidsen gezien, maar je moet dan logischerwijs echt goed weten waar je mee bezig bent. Deze tour is perfect als je een beginner bent.

 

Kajakken of suppen

Iets anders dat ik een boel mensen heb zien doen rond Railay is kajakken, met name bij Phra Nang Beach en Railay West Beach. Daarnaast is suppen mogelijk. Door het water op te gaan ontwijk je de drukke stranden en kan je in alle rust van de waanzinnige landschappen genieten. Je kunt zelfs dwars langs de kalkstenen kliffen peddelen.

Suppen tijdens de zonsondergang terwijl je lichtgevend plankton ziet is overigens een aanrader als je de tijd hebt. Tours worden georganiseerd door Freebird Paddle Co.

Voor een kajak betaal je 200 THB voor het eerste uur en 100 THB voor ieder uur daarna.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Chillax is een van de leukere rastabars

Allereerst is het goed om te weten dat alles op Railay een stukje duurder is dan gemiddeld in Thailand. Dat is in Ao Nang al zo, maar op Railay nog net iets meer. Verwacht verder ook geen echte lokale Thaise eetzaken die volzitten met locals, die heb je er namelijk niet. Dit wetende kom je in ieder geval niet met verkeerde verwachtingen, en je vindt er zeker wel plekken die moeite waard zijn voor een hapje en een drankje.

Zo is er Café LÉ Inguz – Specialty Coffee dat aan het begin van de Railay Walking Street ligt, wanneer je van Railay West Beach komt. Het is een heerlijke plek om je dag rustig te beginnen met een lekkere ijskoffie. Je kunt binnen in de gekoelde ruimte zitten of gezellig buiten op het terras en kijken naar de langslopende mensen.

Hier maak je mij altijd blij mee 🙂

Op diezelfde Railay Walking Street heb je het zaakje Railay Beach Cafe Thai Noodles, en als je graag noedelsoep eet raad ik je aan om hier iets te gaan eten. Het is daarbij het meest authentieke eettentje van Railay.

Drie andere tenten in de hoofdstraat waar je prima Thaise gerechten hebt zijn het Railay Family Restaurant, het Mangrove Restaurant en het Local Thai Food Restaurant.

Wil je juist iets helemaal anders, zoals bijvoorbeeld kebab? Check dan Bangdun Chicken Kebab op Railay West Beach.

Tot slot is de Chillax Bar op de Railay Walking Street een leuke plek met hippie-vibes om een cocktail te drinken en een praatje te maken met andere reizigers.

 

Waar op Railay raad ik je aan om te overnachten?

Het uitnodigende water van Railay West Beach

Zelf heb ik zoals gezegd niet geslapen op Railay, wij bezochten het schiereiland als dagtrip en waren eerlijk gezegd blij weer te vertrekken. Indien jij er wel voor kiest om er één of meerdere nachtjes te blijven, adviseer ik je om naar Tonsai Beach te gaan. Daar hangt namelijk nog een echte backpacksfeer.

Een bekend hostel is daar Chill Out Bar and Bungalows. Goedkope eigen kamers vind je bij het Garden View Resort. Als je een luxere accommodatie zoekt op Tonsai Beach, dan is Tinidee Hideaway een goede optie om te kiezen.

De duurste en tegelijkertijd meest luxe accommodatie op Railay is Rayavadee aan de kant van Railay East Beach. Een stuk betaalbaarder maar net zo goed comfortabel hier is het Railay Phutawan Resort. Een leuk hostel aan de oostzijde is Blanco Hideout Railay.

Tot slot wil ik je nog even zeggen dat je op Railay voor Thaise begrippen relatief veel betaalt voor je slaapplek, als je kijkt naar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

 

Railay: een paradijs of niet?

Phra Nang Beach gezien vanaf het begin van de trail die naar de Bat Cave leidt

Eerlijk, ik vind Railay best wel verziekt door toerisme. Sorry dat ik het zo zeg. Het landschap is zonder twijfel prachtig en spectaculair, maar door de bizarre drukte zal ik er niet snel meer terugkeren. Als er zo ontzettend veel mensen rondlopen ben je gewoonweg blij om vervolgens weer op de boot te stappen naar -het net zo goed drukke maar vergeleken met Railay zowat gemoedelijke- Ao Nang. En eigenlijk hoorde ik alle inzittenden hetzelfde zeggen.

Wel is het zo dat de meeste mensen die Railay bezoeken een dagtrip doen, waardoor het voor negen uur ’s ochtends en na vijf uur ’s middags een stuk rustiger is. Maar dan nog is het niet meer de plek die het ooit geweest is. Vrijwel alles is hier simpelweg ingesteld op toeristen en geld verdienen. Zelfs voor de wc betaal je 10 baht en échte lokale Thaise eettentjes heb je er niet.

Ik vond het al met al behoorlijk tegenvallen, met Tonsai Beach als positieve uitzondering. We hadden soms het gevoel in een dierentuin te lopen. Niet zozeer vanwege het aantal dieren maar gewoon door de drukte, de commerciële setting en de algehele sfeer die dit met zich meebrengt.

En tuurlijk wist ik dat Railay een beroemde plek is en had ik heus niet de illusie nauwelijks mensen tegen te komen. Maar zoveel en zo commercieel? Nee.

Kom je sec om te klimmen? Dan geloof ik best dat Railay voor jou een waar paradijs is met alle mogelijkheden die je er hebt.

Overigens kreeg ik nog een goede tips van een lezer die ik met je wil delen: ga ’s ochtends tijdens de zonsopkomst met een privéboot, dan is het namelijk wel rustig op Railay. Vanaf negen uur begint de drukte. Dus, ben je een vroege vogel, dan zou ik zeggen: doen!

 

Hoe kom je op Railay?

Met een stokoude longtailboot naar Railay

Wij zijn via Ao Nang naar Railay Beach gereisd. Dit duurt ongeveer 15 minuten en kost 100 THB voor een enkeltje. Bij de balie (hier stapten wij op) kan je meteen een retourticket voor 200 THB kopen. Boten varen de hele dag vanaf 08.00 uur, de laatste gaat terug naar Ao Nang rond 18.00 uur. Je kunt je af laten zetten op alle vier de stranden.

Vanuit Krabi Town vertrek je op de Klong Jilad Pier en duurt het plus minus 25 minuten. Je betaalt 200 THB voor een enkele rit en het dubbele voor een retour.

Tot slot kan je vanaf diverse eilanden direct naar Railay varen, als tour of zelfstandig. Denk aan Koh Phi Phi (40 minuten reistijd), Koh Lanta (1 uur en 45 minuten reistijd) en Phuket (2 uur en 1 kwartier reistijd). Tickets koop je ter plaatse of online op 12Go Asia.

Voor dagtours kun je kijken op Get Your Guide.

 

Meer artikelen over Krabi

 

En… Wat vind jij van Railay? Of heb je misschien vragen? Laat het weten in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw