Zo reis je van Krabi Airport naar Koh Lanta

Je kent het wel…

Na een (vermoeiende) vliegreis kom je aan op een airport, je fixt je visumstempel en daarna is het tijd voor de volgende stap: het regelen van vervoer naar je eindbestemming. Het kan soms een heel gedoe zijn om alles uit te zoeken, iets waar je waarschijnlijk weinig trek in hebt.

Ook als je van Krabi Airport naar Koh Lanta wilt reizen zal je moeten weten wat te doen. Zelf maakte ik onlangs deze reis en gelukkig valt het allemaal heel erg mee. Het was zelfs een stuk makkelijker dan ik dacht.

Indien jij binnenkort van plan bent om diezelfde reis te maken, lees deze korte gids dan eventjes door. Ik leg je namelijk precies uit hoe je op dit heerlijke eiland in Thailand kunt komen vanaf de luchthaven van Krabi. Om precies te zijn heb je drie verschillende opties, die ik hieronder voor je bespreek. Inclusief de reisduur en de kosten.

Maak je keuze en geniet op Koh Lanta. Want echt, het is een fantastisch eiland waar van alles te beleven is 🙂 .

Optie 1: met een minivan + autoferry

Ik had me eerlijk gezegd niet voorbereid en dacht met een minivan naar de haven in Krabi Town of Ao Nang te moeten, om daar uiteindelijk. op de boot te stappen. Dit is dus helemaal niet nodig, omdat er sinds november 2022 de zogeheten Koh Lanta Car Ferry is die je vanaf het vasteland in zo’n 10 minuten afzet op Koh Lanta Noi. Koh Lanta Noi is het kleinere eiland dat via de Siri Lanta Bridge verbonden is met het grotere Koh Lanta Yai, de plek waar je hoogstwaarschijnlijk je accommodatie hebt geboekt.

Superchill dus 🙂 .

Om bij de Koh Lanta Car Ferry te komen boek je op Krabi Airport een minivan naar Koh Lanta, de kosten hiervan zijn 350 tot 380 THB. Weet dat men met hogere bedragen zal beginnen, zo werd mij om 500 THB gevraagd. Je regelt je ticket in de aankomsthal, daar heb je namelijk een aantal reisbureaus die ze verkopen. Ook voor eilanden als Koh Jum en Koh Phi Phi en populaire bestemmingen als Ao Nang en Railay Beach trouwens.

Bereid je voor op enige hectiek, want je zult langs alle kanten worden benaderd door verkopers met de vraag of je vervoer nodig hebt naar een van de eilanden. Hetzelfde gebeurde mij en tot mijn verbazing moest ik de prijs noemen, terwijl ik vroeg wat het kostte. Toen ik vervolgens tegen de vrouw zei dat ik niet de verkoper ben, kwam ze dus aanzetten met 500 THB. Teveel, zo wist ik gelukkig.

De shop waar ik mijn kaartje kocht

Nadat je je ticket hebt kun je op een van de stoeltjes gaan zitten om te wachten tot je wordt geroepen. Bij mij duurde dit een kwartiertje. Daarna werd ik naar buiten geleid richting een minivan, en enkele minuten later vertrokken we.

De rit van Krabi Airport naar de Koh Lanta Car Ferry duurt 1 uur en 15 minuten tot 1,5 uur. Daar rijdt de chauffeur van het busje de ferry op, die vervolgens vertrekt wanneer er genoeg auto’s, motorbikes en mensen opstaan. Doorgaans na enkele minuten. De boten gaan continu en de oversteek duurt als gezegd zo’n 10 minuten, waarna je aankomt op Koh Lanta Noi. Je wordt ten slotte afgezegd bij je accommodatie, dat zal 10 tot 45 minuten duren, afhankelijk van waar op Koh Lanta je verblijft.

Al met al was dit reisje helemaal prima en raad ik je aan om voor deze optie te kiezen. Naast het comfort is het namelijk ook de goedkoopste mogelijkheid, tenzij je met een grote groep bent (zie optie 3).

 

Alternatief: boek online je ticket

Je kunt ook je ticket alvast online kopen via 12Go Asia. Je meldt je buiten bij de plek die in je boeking vermeld staat, meestal is dit voor terminal 2 of 3. Het fijne is dat je via 12Go Asia een eerlijke prijs betaalt en dus niet meer hoeft te onderhandelen op de luchthaven. Heb je vervoer niet online geregeld, dan kan je in ieder geval 12Go Asia checken voor de meest actuele prijs. Zo voorkom je teveel te betalen. Op deze manier wist ik bovendien dat het ticket niet meer dan 380 THB zou hoeven te kosten.

Hieronder kun je direct je ticket zoeken en vastleggen:

Powered by 12Go system

Ik heb onlangs in 2024 nog geboekt via 12Go Asia trouwens. Mijn vlucht vanuit Kuala Lumpur zou om half twee ’s middags landen in Krabi. Dus boekte ik via 12Go Asia de transfer naar Koh Lanta, en wel om half drie. Binnen een mum van tijd was ik door de immigratie, en wachtte ik -zoals aangegeven op de boekingsbevestiging- voor terminal 3. En om half drie stond er inderdaad een busje klaar, we vertrokken direct.

 

Optie 2: met een minivan + speedboot

Een iets snellere maar tegelijkertijd veel duurdere optie is het boeken van een minivan en speedboot. Je betaalt namelijk 2.045 THB, dik zes keer zoveel als de eerste optie.

De trip met de minivan naar de haven duurt 45 minuten en de oversteek met de boot 15 minuten. Je komt dan aan in de haven van Saladan op Koh Lanta Yai, het hoofdeiland.

Vervolgens word je met een ‘songtaew’ -een soort truck- afgezet bij je accommodatie, wat maximaal 45 minuten duurt, afhankelijk van waar op het eiland je accommodatie ligt.

 

Optie 3: met een privétransfer

Tot slot heb je de optie om een private transfer voor maximaal negen mensen te boeken, dit zou tussen de 2.000 en 2.500 THB moeten kosten. Je komt in een minivan die dezelfde route aflegt als optie 1. En voor de duidelijkheid: je zit dus enkel met je eigen reisgenoten in de minibus.

Je kunt je tickets bij aankomst op de luchthaven kopen of online via 12Go Asia.

Ben je met een grotere groep dan is dit dus de perfecte keuze. Een ander voordeel: je hoeft niet te wachten tot de minivan vol is, al duurde dat bij mij slechts een kwartiertje.

 

Heb je nog vragen over hoe je op Koh Lanta komt vanaf Krabi Aiport? Of misschien andere tips? Laat het weten in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
13 Antwoorden
 1. Wil

  Beste Robbert, goede info op je blog, dank daarvoor. Nu wil het geval dat wij `s avonds om 20.00 uur aankomen op Krabi Airport dus ik denk ca een half uur tot een uur later pas kunnen vertrekken naar Koh Lanta. Waarschijnlijk rijden de betreffende minivans dan niet meer naar Koh Lanta dus heb ik een overnachting geboekt in Hotel Palmari (in plaatsje net ten zuiden van het vliegveld. Van daaruit willen we dan de volgende ochtend met de minivan naar ons hotel op Koh Lanta (Sayang Beach Resort). Is dit mogelijk of heb jij andere (betere) opties?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet Wil & Rosita

  1. Avatar foto

   Hoi Wil,

   Fijn te horen dat je er wat aan hebt.

   Nee, je kunt hier zien hoe laat de laatste minivan vanaf de luchthaven vertrekt, dit is nu om 16.30 uur.

   Zou dan vragen of jullie de volgende ochtend door je hotel kunnen worden gedropt bij de luchthaven om daar een minivan te pakken, of vraag wat de mogelijkheden zijn die je hotel aanbiedt.

   Succes!

   1. Petra

    Beste Robbert,
    Als ik je advies volg voor transfer van Krabi Airport naar Koh Lanta Klong Nin rn kies voor Optie 1: met een minivan + autoferry:
    moet ik dat dan vooraf boeken of kan ik net zo goed ter plekke boeken bij 12Go.Asia? En loop ik veel risico dat het lang duurt voordat ze vertrekken als er niet 9 personen geronseld zijn?
    Dank voor je reactie!

    1. Avatar foto

     Hoi Petra,

     Klopt inderdaad, die optie is het meest logisch.

     Zelf heb ik dit gewoon op de airport geregeld, maar je kunt het ook vast van tevoren via 12Go doen inderdaad.

     Ter plekke via 12Go kan ook, alleen is dit niet handig omdat de eerstvolgende busjes die vertrekken waarschijnlijk niet meer online staan. Als ik nu bijvoorbeeld kijk welke tickets er voor zometeen (het is in Thailand 09.54 uur – ik zit nu op Bali) beschikbaar zijn, is de eerste om 11.30 uur. Dan moet je dus nog even wachten nadat je geland bent.

     Dus, voorafgaand via 12Go boeken (je weet immers hoe laat je landt), of gewoon ter plekke bij een van de verkooppunten op de airport.

     Succes!

     1. Petra

      En loop ik veel risico dat het lang duurt voordat ze vertrekken als er niet 9 personen geronseld zijn?
      Dank voor je reactie!

     2. Avatar foto

      Nee hoor, er zijn meerdere busjes beschikbaar, al weet je het natuurlijk nooit. Bij mij duurde het in ieder geval niet lang, een kwartier dus.

      Je kunt natuurlijk altijd via 12Go Asia boeken, dan heb je sowieso je plaats gereserveerd.

     3. Petra

      Ik bedoelde eigenlijk niet dat ik bang ben dat de busjes richting Koh Lanta vol zijn maar meer dat ik bang ben (als ze nog NIET VOL zijn) dat ze eerst gaan lobbyen en wachten totdat ze 9 personen gevonden hebben die mee willen reizen. Ik las dat nl. ergens of komt dat zelden voor denk 🤔 jij? Ik heb geen idee zelf…

     4. Avatar foto

      Ah zo haha.

      Ze willen inderdaad de minivan wel eerst vol hebben, maar er zijn zat mensen die die kant opgaan is mijn ervaring, dus dat gaat niet heel lang duren.

 2. Yvonne

  Hoi Robbert, wat een toffe blog heb je! En ontzettend handig alle tips die je geeft.
  Ik sta op het punt om een reis te boeken met mijn (bijna complete) gezin. We gaan met 2 volwassenen en 2 kinderen (8 en 12 jaar oud. De oudste van 23 heeft helaas al een andere vakantie geboekt).
  Ik heb 1x eerder Thailand mogen bezoeken maar dat is lang lang geleden (2007), lekker met de backpack! Maar nu dus met het gezin.
  Het plan was om niet al teveel te gaan rondreizen met die kids aangezien we net twee weken de tijd hebben.
  – Bangkok 3 nachten
  – Kanchanaburi 3 nachten
  – Koh Lanta 9 nachten
  Nu we met kinderen reizen wil ik het liefste de grote lijnen in kaart hebben: hotels, wat is er te doen maar ook de ’transfers’ van de ene naar de andere locatie.

  Nu komen de vragen ;)…
  Ik lees overal dat je een extra toeslag betaald voor koffers (2 grote koffers). Weet jij hoe dat zit?
  En wat zou jij adviseren met kinderen? En dan doel ik meer op het gemak om van het ene naar het andere punt te komen. Dit zal de eerste verre reis voor de kinderen worden
  (en ik hoop dat er nog vele gaan volgen…Bali en de Molukken staan trouwens voor volgend jaar gepland).
  Budgettechnisch zou ik voor optie 1 gaan maar voor de ervaring zou ik weer voor de speedboot kiezen.
  Help me out!
  Thanks!! ik ga snel verder door je website struinen.

  1. Avatar foto

   Hey Yvonne,

   Thanks en leuk plan!

   Toeslag voor koffers? Nee hoor. Alles staat uitgelegd in de voorwaarden als je bij 12Go doorklikt. “A maximum of 30 kg of luggage is allowed per passenger.”

   Ik zou echt de minivan pakken, die reis is echt een eitje en is wat eigenlijk iedereen tegenwoordig doet. Je stapt in en 1,5 uur later stap je uit. C’est ca. Zoals je in het artikel kunt zien is de speedboot ook vele malen duurder… Ook zit er bij de speedboot geen transfer naar je hotel bij.

   Veel plezier en als er nog iets is hoor ik het wel.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw