Visum Thailand: alles wat je moet weten (2024)

Het visum voor Thailand, hoe zit dat nou eigenlijk precies?

Een poosje geleden landde ik in Krabi en moest ik me, zoals iedere toerist, melden bij de immigratiemedewerker om een stempel in mijn paspoort te krijgen. Een stempel die me recht zou geven om 30 dagen in Thailand te blijven plakken, de zogeheten visumvrije entree.

How long are you planning to stay,” vroeg de streng kijkende vrouw aan me. Ik wist het eerlijk gezegd niet, omdat ik geen retourtje had geboekt. Het zou 1 maand kunnen zijn maar ook het dubbele. Die wispelturigheid leek ze niet zo fijn te vinden, en ze vroeg bij welke accommodatie ik ging verblijven. Toen ik de naam van de homestay op Koh Lanta gaf was het gelukkig vrij snel goed. Ze stampte de stempel met een strak gezicht in mijn paspoort en ik kon doorlopen. Met een zucht van verlichting, zo kan ik je zeggen.

Het zetten van de 30-dagen-stempel zoals hierboven is voorlopig de laatste keer geweest…

Ik heb namelijk goed nieuws: Sinds 15 juli 2024 krijg je als toerist een visumvrije entree van liefst 60 dagen in Thailand! Twee keer zoveel vergeleken met eerst dus.

Da’s alvast het eerste wat ik je over de Thaise visumregels kan vertellen. Wil jij alles weten over het visum voor Thailand, inclusief de visumvrije toegang die ik in het voorbeeld beschreef en de andere soorten toeristenvisums? Lees deze gids dan rustig door. Ik geef je namelijk alle info die je nodig hebt plus een hoop handige tips.

Visumvrije entree (60 dagen)

De stempel van de visumvrije entree plus de verlenging ervan

Indien je maximaal 60 dagen gaat rondreizen in Thailand heb je geen visum nodig. Bij aankomst op een van de internationale Thaise luchthavens krijg je namelijk een stempel in je paspoort die je het recht geeft om 60 dagen in Thailand te vertoeven. De dagen gaan in vanaf het moment waarop je Thailand binnen bent gekomen.

Deze regel is sinds 15 juli 2024 van kracht, daarvoor was het zo dat je 30 dagen visumvrij in Thailand mocht verblijven.

Soms wordt deze visumvrije entree trouwens het visa on arrival genoemd, al is het strikt genomen geen visum. In het Engels spreekt men dan ook van de visa exemption.

 

Voorwaarden

De voorwaarden om visumvrije entree te krijgen vallen gelukkig heel erg mee. Om precies te zijn gaat het om de volgende zaken:

  • Je komt uit een goedgekeurd land. Nederland en België behoren daartoe.
  • Je hebt een paspoort bij je, dat nog voor tenminste 6 maanden geldig is.
  • Je bezoekt Thailand sec voor toeristische doeleinden.
  • Je kunt het adres van je accommodatie overleggen. Ik hoef nooit een boeking te laten zien trouwens.
  • Je moet officieel een uitreisbewijs bij je hebben. Aan mij is er bij binnenkomst in Thailand nooit om gevraagd, bij het inchecken in Nederland zal dit eerder gebeuren. Een (goedkope) busreis richting Cambodja of Maleisië is overigens voldoende.
  • Je kunt laten zien in elk geval 10.000 THB op je rekening te hebben staan, zo’n 250 euro. Ook dit is mij nooit gevraagd.

Kom je niet per vliegtuig maar over land (bijvoorbeeld vanuit Cambodja of Maleisië) of zee? Dan heb je twee keer per kalenderjaar recht op de visumvrije toegang. Met het vliegtuig is er geen limitatie.

 

Verlengen

Over het verlengen van deze nieuwe visumvrije entree is nog geen uitspraak gedaan.

De 30 dagen die je voor 15 juli 2024 kreeg, kon je eenmaal verlengen met nog eens 30 dagen voor 1.900 THB. Hopelijk houden ze deze regel erin, op die manier kun je dan 90 dagen onafgebroken in Thailand blijven.

Ik verwacht eerlijk gezegd van wel, al is daar als gezegd nog geen uitsluitsel over.

Wanneer er hieromtrent info is, zal ik het hier vermelden.

 

Soorten visums voor toeristen in Thailand

Het gros van de reizigers zal gebruikmaken van de bovenstaande visumvrije entree. Voor langere verblijven dan 60 dagen heb je echter de optie om voor een passend visum te kiezen, daarover vertel ik je hieronder meer.

 

Single Entry Tourist Visa (60 dagen, verlengbaar)

Het Single Entry Tourist Visa van 60 dagen is door de visumvrije entree van 60 dagen overbodig geworden, daarom ga ik er hier niet verder op in.

Voorheen vroeg je dit visum aan wanneer je van tevoren wist langer dan 30 dagen in Thailand te willen blijven. Sinds 15 juli 2024 krijg je zoals aangegeven 60 dagen visumvrij wanneer je Thailand betreedt.

Enkel voor de landen die niet goedgekeurd zijn voor de visumvrije entree, is het aanvragen van dit toeristenvisum interessant.

 

Multiple Entry Tourist Visa (drie keer 60 dagen, verlengbaar)

Het Multiple Entry Tourist Visa geeft toeristen de mogelijkheid om voor 6 maanden per jaar maximaal drie keer 60 dagen aaneengesloten in Thailand te zijn. Telkens als je Thailand binnenkomt heb je dus 60 dagen om er te vertoeven. Verlaat je het land vervolgens om weer binnen te komen, krijg je wederom 60 dagen toegang.

Nogmaals: het visum is 6 maanden geldig. Je kunt dus niet bijvoorbeeld in januari en februari in Thailand verblijven, en nog eens een beroep doen op het visum vanaf juli.

De kosten voor het visum bedragen 5.000 THB via de website van de immigratiedienst.

Overigens is er geen beperking op de manier van reizen. Het maakt daarmee niet uit of je met het vliegtuig, over land of met de boot naar Thailand reist.

Met de komst van het Destination Thailand Visa (DTV) is het Multiple Entry Tourist Visa eigenlijk niet zo interessant meer. Dit nieuwe visum bespreek ik verderop.

 

Voorwaarden

De voorwaarden voor de aanvraag van het Multiple Entry Tourist Visa zijn de volgende:

  • Je komt uit een goedgekeurd land. Nederland en België behoren daartoe.
  • Je bezoekt Thailand als toerist.
  • Je hebt een geldig paspoort met een geldigheid van minimaal 6 maanden, plus tenminste twee lege pagina’s.
  • Je hebt een bewijs dat je een vlucht naar Thailand hebt geboekt.
  • Je hebt een bewijs van een geboekte accommodatie. 1 nacht is voldoende.
  • Je hebt omgerekend minimaal 200.000 THB op je rekening staan.

 

Aanvragen

Ook Thailand gaat steeds meer digitaal, en da’s voor visumzaken wel zo fijn. Je kunt het Multiple Entry Tourist Visa aanvragen via de officiële website van de Thaise immigratiedienst.

Het is absoluut niet nodig om dit te doen via een Nederlandse tussenschakel en twee keer zoveel te betalen! Naar de ambassade gaan in Den-Haag is met deze online-optie überhaupt volstrekt onnodig.

 

Bij aankomst in Thailand

Als je aankomt in Thailand en je meldt je bij de immigratie, zorg dan de volgende zaken paraat te hebben:

  • De bevestiging van de visumgoedkeuring die je per mail hebt gekregen (aanvraag e-visum online) of in je paspoort (aanvraag via de ambassade).
  • Een uitreisticket binnen de gestelde 60 dagen. Waarschijnlijk wordt hier niet om gevraagd, maar toch. Een busreis naar bijvoorbeeld Cambodja of Maleisië volstaat ook.
  • Een boekingsbevestiging van je accommodatie. 1 nacht is voldoende.
  • Een bewijsje dat je omgerekend over 200.000 THB beschikt.

 

Destination Thailand Visa (180 dagen, verlengbaar)

Dit visum (DTV) is in juni 2024 in het leven geroepen, speciaal voor digital nomads. Op het moment van schrijven wordt hier nog druk aan gewerkt. Updates volgen.

De kosten bedragen 10.000 THB en je mag hiermee 180 dagen per jaar in Thailand verblijven, voor een periode van 5 jaar. Die 180 dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn en je mag Thailand zo vaak in en uitreizen als je wilt. Het visum is daarmee multiple entry.

In die 5 jaar is het visum een keer te verlengen met nog eens 180 dagen. Je hebt dus een keer recht op 360 dagen. De kosten van de verlenging bedragen 10.000 THB.

 

Voorwaarden

Om het DTV aan te vragen hoef je slechts aan twee punten te voldoen:

  • Je bent minimaal 20 jaar oud.
  • Je hebt omgerekend tenminste 500.000 THB op je rekening staan.

 

Hoe verleng je je visum in Thailand?

Visum verlengen op Koh Phangan

Het verlengen van je visumvrije entree of je visum is in Thailand een fluitje van een cent. Al ligt het er wel aan welk immigratiekantoor je bezoekt (hier vind je ze allemaal), aangezien het bij de een hectischer is dan de andere. Ikzelf heb goede ervaringen met het verlengen in Krabi.

Bij de verlenging krijg je 30 dagen erbij, ingaande vanaf de dag waarop je huidige visum of visumvrije entree verloopt. Dit geldt tevens voor het Multiple Entry Tourist Visa. Je kunt dan dus 90 dagen achtereen in Thailand blijven.

Wat heb je nodig?

  • Je paspoort, inclusief de stempel in je paspoort.
  • Een pasfoto.
  • Een kopie van de eerste pagina van je paspoort plus een kopie van de stempel in je paspoort. Dit kan eveneens op het immigratiekantoor voor 20 THB.
  • Een screenshot of print van de notification from house-master. Dit is een bewijsje dat je daadwerkelijk verblijft waar je zegt te verblijven. Deze staat bekend als ‘TM30‘, vraag hiernaar bij je accommodatie. Bij het verlengen van m’n visum in Krabi hoefde dit overigens weer niet. Opmerkelijk vond ik.
  • 1.900 Thaise baht.

De kosten voor het verlengen zijn 1.900 THB. Laat je ter plekke een foto plus de kopieën maken, komt het op 2.000 THB.

Verlengen is mogelijk tot op de dag waarop je visum verloopt (ik heb hier ervaring mee), al kan je het natuurlijk ook al veel eerder doen. De regel is vanaf dag nummer vijftien.

Intussen is het voor sommige locaties mogelijk je verlenging gedeeltelijk online te regelen via deze website. Je zult je desondanks alsnog op het betreffende immigratiekantoor moeten melden om de stempel in je paspoort te bemachtigen.

Hoeveel dagen per jaar mag je in Thailand zijn als toerist?

Een hoop Thaise stempels, het bracht me in de problemen…

Hoewel er met het vliegtuig geen officiële restricties zijn op hoevaak je Thailand mag binnenkomen (zie eerder), is het wel degelijk zo dat je bij het immigratie-checkpunt tegen kunt worden gehouden indien de desbetreffende medewerker argwanend is.

Daarmee bedoel ik: als je de visumvrije entree volledig benut, inclusief een verlenging. Vervolgens reis je Thailand uit en in en doe je hetzelfde. Daarna herhaal je dit kunstje. Men ziet je dan niet als toerist, maar als iemand die in Thailand woont. Je gebruikt de visumvrije toegang in feite op de verkeerde manier.

Zo heb ik tussen augustus 2022 en mei 2023 in Thailand gebivakkeerd, telkens met een visumvrije entree. Destijds 30 dagen plus 30 dagen verlenging. Ik ben driemaal het land uit geweest om m’n visum te vernieuwen: 1 maand naar Da Nang in Vietnam, 3 dagen naar Kuala Lumpur en simpelweg voor een visa-run naar Maleisië (daarover vertel ik verderop meer).

Toen ik in april 2023 vanuit Da Nang naar Krabi vloog, kwam ik bij de immigratie in de problemen. De medewerkster vroeg “Wat ik kwam doen” en gunde me geen blik. Haar gezicht stond gespannen en straalde allesbehalve positiviteit uit. Ik dacht geen stempel te krijgen, al gaf ze die na flink wat getwijfel en overleggen met collega’s uiteindelijk wel.

Overigens met de mededeling dat ik volgende keer het juiste visum moest aanvragen.

Er is al met al geen ‘harde’ regel hoelang je in een jaar in Thailand kunt zitten met een visumvrije toegang, en wanneer de immigratie-medewerker je er niet zal doorlaten. Desalniettemin wordt op diverse Thaise websites gesproken over 6 maanden per kalenderjaar. Vanaf dan loop je risico. Al hangt het er helemaal vanaf wie je treft bij het checkpunt op de luchthaven.

 

Wat betaal je voor een ‘overstay’ in Thailand?

Iedere dag dat je te lang in Thailand zit kost je 500 THB.  Zo’n overstay wordt vermeld in je paspoort en kan gevolgen hebben voor toekomstige visumaanvragen.

Oftewel, laat het niet zover komen.

 

Kun je een visa-run doen in Thailand?

De Wang-Prachan-grend bij Maleisië

Visa-runs bieden uitkomst indien je langer dan je visum toelaat in Thailand wilt blijven. Je doet zo’n border-run als je je visum of visumvrije entree al een keer hebt verlengd, en verlenging dus niet meer mogelijk is.

Zelf heb ik het een keertje gedaan vanaf Koh Lanta. Met een groepje backpackers de minivan in en karren richting Satun in het diepe zuiden bij de grens met Maleisië. Het was een hele expeditie, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt.

Je betaalt een soort smeergeld om diezelfde dag weer terug Thailand in te mogen, aangezien dit wettelijk gezien niet is toegestaan, zo beweerde men. Of dit daadwerkelijk zo is? Geen idee. In mijn geval ging het om 1.300 THB, die we allemaal aan de chauffeur van het busje moesten geven en waarvan we ons allemaal afvroegen wat er in godsnaam mee ging gebeuren. We zullen het nooit weten 😉 .

Zo’n visa-run kun je op eigen houtje doen of bij een travel agency boeken. In het laatste geval word je, net als ik, naar de grens gereden. Daar maak je de boel in orde om ten slotte terug te keren.

Het doen van een visa-run is twee keer per jaar toegestaan. Dit is in overeenstemming met de regel die stelt dat je Thailand per jaar twee keer over land mag binnenkomen.

 

Heb je een uitreisticket nodig voor Thailand?

Volgens de regels heb je een uitreisbewijs nodig bij het binnenkomen in Thailand. Niettemin is mij er in al die keren nog nooit naar gevraagd in Thailand zelf.

Vlieg je van Nederland naar Thailand, dan is het waarschijnlijk een ander verhaal. De kans is groot dat iemand je bij het inchecken of het boarden ernaar zal vragen. Al gebeurde me dit niet toen ik eind 2022 van Amsterdam naar Bangkok vloog met Qatar Airways.

Zelf reis ik met slechts handbagage en check ik steevast online in. Zo ontwijk ik de incheckbalie en mogelijke vragen. Echter, voor mijn reis naar Bali in 2023 werd er, ondanks het online inchecken, alsnog vereist om naar de balie te komen. Daar vroegen de medewerkers van Qatar Airways om een uitreisticket, ondanks dat dit voor het visum in kwestie (211A, geldig voor 60 dagen en tweemaal verlengbaar tot maximaal 180 dagen) niet eens vereist was. Maar goed, ze bleven volhouden van wel en zo werd ik gedwongen om als de bliksem een ticket te boeken.

Vertrek je in Zuidoost-Azië -vanuit bijvoorbeeld Kuala Lumpur– naar welke Thaise bestemming dan ook, zal er vrijwel nooit naar gevraagd worden, zo is mijn ervaring.

Om gezeik voor te zijn kun je op 12Go Asia een goedkoop bus- of trein-kaartje kopen naar bijvoorbeeld Siem Reap in Cambodja of Butterworth in Maleisië.

Zoek je extra insider-tips en een leuke route voor Thailand?

Deze route van 4 weken door Thailand is een vette om af te leggen. Ik heb hem helemaal aangepast aan de laatste trends, zodat ‘ie 2024-proof is.

Check ook deze handige tips die ik voor je op een rijtje heb gezet.

Een andere tip die ik voor je heb is om Backpackgids Thailand aan te schaffen. Je krijgt direct toegang tot deze digitale gids, en hij zit boordevol routes, inspiratie, insider-tips en gave verhalen. Je steunt er bovendien mij en de website mee, thanks daarvoor 🙂 .

 

Heb jij vragen over het visum voor Thailand? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Rob Cottenham

    Hallo, bedankt voor alle informatie! Ik zie hier dat je vanaf 15 juli 2024 60 dagen in Thailand kan blijven ipv 30. Dit zie ik op geen andere site terug. Weet je zeker dat dit zo is. Wij vertrekken zondag en waren van plan een border run te doen aangezien wij 37 dagen blijven. Mocht dit kloppen dan scheelt dat ons was moeite 😁. Ik hoor het graag! Groetjes Rob

    1. Avatar foto

      Hey Rob,

      Yep, het is echt zo. Gisteren ook al bewijzen ontvangen van mensen die bij binnenkomst inderdaad een stempel van 2 maanden in hun paspoort hebben gekregen.

      Je hoeft dus geen visa-run te doen, scheelt een hoop gedoe 🙂 .

      Je kunt trouwens ook even googelen op ‘visa exemption Thailand 60 days’.

      Fijne reis!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw