Stranden op Bali: paradijs of niet? (+ de 9 mooiste)

Het lekkere eten, de stranden, surfen, yoga, trendy beachbars, rijstvelden, vulkanen, tempels, de boeiende cultuur…

Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om naar Bali te komen?

Voor veel mensen staat het strand met stip op nummer een. Het is nou eenmaal iets dat we in ons kikkerlandje missen, en samen met de zon is het essentieel voor een relaxte reis of vakantie. Ja tuurlijk, we hebben wel strand, maar het zijn natuurlijk niet de droomplekken die je op Bali hoopt te zien.

Je begrijpt het al: vandaag ga ik het met je hebben over de stranden op Bali. Ik trap af met mijn eerlijke mening: is het allemaal wel zo paradijselijk als je op Instagram ziet, of is de werkelijkheid anders?

Daarna zoom ik in op de kosten die je kunt verwachten. Want ja, niets op Bali is gratis hè 😉 . Ook vertel ik je kort iets over de veiligheid, er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken. Soms met dodelijke afloop.

Verder heb ik de voor mij negen mooiste stranden in willekeurige volgorde geselecteerd. Toevoegingen en onontdekte plekjes van jouw kant zijn zeker welkom, laat een reactie achter in de comments 🙂 .

De stranden van Bali: mijn eerlijke mening

Pemuteran Beach is absoluut geen bounty-strand – helaas ligt er ook een hoop rotzooi

Velen denken bij Bali aan kraakhelder water en witte stranden die bezaaid zijn met palmbomen. Malediven 2.0 zeg maar. Ik wil je echter waarschuwen om niet met verkeerde verwachtingen naar het hippe Indonesische eiland af te reizen, want de echte pure paradijsjes vind je uitsluitend op de naburige eilanden Nusa Penida en Nusa Lembongan. En een stuk verderop bij de Gili-eilanden en Lombok.

De stranden bij Canggu en Seminyak hebben in elk geval allesbehalve helder water en wit zand, het is er eerder donker en verre van idyllisch. De waterkleur doet je denken aan de Noordzee. Gezellig is het er overigens wel, met fancy strandbars, talrijke gekleurde zitzakken en zitjes om te genieten van een drankje en de ondergaande zon.

In Lovina en Pemuteran kleuren de stranden zelfs bijna zwart, veroorzaakt door het vulkanische zand in het noorden van Bali. Dit kan mooi zijn, maar niet als het er een rotzooi is. Het viel me tegen. Ook de stranden vol steentjes in Amed, afgeladen vol met vissersbootjes, boeien me weinig. Al kan je daar wel goed snorkelen.

Amed: gave viewpoints maar geen fijne stranden

Daarnaast ligt er bij flink wat plekken op Bali een hoop aangespoelde troep, veelal plastic flesjes en verpakkingen. Met name in het regenseizoen komt er door de stromingen veel rotzooi van Java aangespoeld, in bijvoorbeeld Uluwatu kan het dan echt een zooitje zijn. Maar in het noorden net zo. Ik zal het snorkelen bij Menjangan Island niet snel meer vergeten, zóveel plastic in het water. Ongekend gewoon.

Toch vind je op the Island of Gods zeker wel fraaie stranden en ruige baaitjes, vooral in de regio Uluwatu en het diepere zuiden van de Bukit Peninsula word je wat dat betreft verwend. Alleen nogmaals: voor de échte bounty-stranden zal je op de boot moeten stappen.

 

Welke kosten zijn er?

Gezelligheid op Kuta Beach tijdens de zonsondergang

Ben zo nu en dan voorbereid op het betalen van 10.000 IDR (Indonesische roepia) tot 20.000 IDR entree, het is en blijft nou eenmaal Bali waar alles een prijs heeft. Tenzij je naar de grotere stranden gaat, zoals Kuta Beach, Nusa Dua Beach en de stranden in Canggu en Seminyak.

Voor twee ligbedjes met parasol is het meestal tussen de 150.000 IDR en 200.000 IDR.

Sommige stranden zijn enkel vanaf een heuvel te bereiken en vereisen enige inspanning. Shuttle-diensten bieden daar uitkomst voor, je bent dan doorgaans rond de 15.000 IDR kwijt.

Om je scooter te parkeren betaal je 2.000 IDR, maximaal 5.000 IDR. Vraagt de man in kwestie 10.000 IDR of meer, ga hier dan niet mee akkoord en geef aan dat je weet hoeveel het normaal gesproken kost.

 

Zijn de stranden op Bali veilig?

De zuidwestkant van Bali is berucht om gevaarlijke onderstromingen. Ik heb het bij Batu Bolong Beach in Canggu aan den lijve ondervonden, aangezien ik mee de diepte in werd gezogen. Bij het populaire Double Six Beach in Seminyak komen toeristen evengoed nogal eens in de problemen. Zo overleed er in december 2023 een man van 25, ondanks de aanwezigheid van reddingsmedewerkers.

Toezicht van strandwacht is er vrij weinig op Bali, je zult daarom echt zelf je verantwoordelijkheid moeten pakken. Ga sowieso niet het water in als dit staat aangegeven. Soms wapperen er rode vlaggen die je vertellen uit de zee te blijven vanwege gevaar.

 

De 9 mooiste stranden op Bali

Nu ik je in alle eerlijkheid heb verteld hoe ik over de stranden op Bali denk, is het tijd om de mooiste plekken voor je op een rijtje te zetten. Ik heb er negen voor je geselecteerd.

 

1. Tegal Wangi Beach (Jimbaran)

Tegal Wangi Beach is qua landschap mijn persoonlijke favoriet

Tegal Wangi Beach kwam voor mij als een regelrechte verrassing. Ik belandde er ’s middags nadat de hele ochtend in Uluwatu op verkenning was. Na daar een aantal schitterende, rotsachtige baaien gezien te hebben, besloot ik om een stukje verder richting het noorden te rijden. Ik stopte in de buurt van Jimbaran.

Daar vertelde iemand me over een klein strandje met woeste golven, rotspartijen en een mysterieuze grot. Dat leek me wel wat! Een zanderig pad leidde me naar de kliftoppen, vanwaar ik de bovenstaande foto nam. En zeg nou zelf, is het geen pareltje?

Het is mede door de grot een populaire plek geworden om tijdens de zonsondergang naartoe te komen en een mooie foto te maken. Je kunt dan ook enige drukte verwachten.

Zwemmen is hier overigens levensgevaarlijk door de rotsen in de zee en de onstuimige golven. In het verleden zijn er zelfs mensen overleden.

Tegal Wangi Beach zou anno 2024 niet meer toegankelijk zijn, wegens ongelukken die er hebben plaatsgevonden. Je kunt het zelf vaststellen door er simpelweg naartoe te rijden. Het lijkt mij niet dat ze het uitkijkpunt hebben afgesloten.

 

2. Virgin Beach (Candidasa)

Ben je aan de oostkust van Bali en in de buurt van Candidasa in de Karangasem-regio, dan mag een bezoekje aan het schilderachtige Virgin Beach niet ontbreken. Dit is wat mij betreft het mooiste strand wat je in die regio zult vinden. Het water is er verrassend helder en de ietwat afgelegen ligging maakt het tot een extra bijzondere plek.

Leuk is bovendien dat je er vrij goed kunt snorkelen. Jammerlijk is daarentegen de betaling van 20.000 IDR die vereist is om ‘binnen’ te komen. Het is iets wat je wel vaker ziet op mooie en toeristische plekken op Bali en überhaupt in Indonesië.

Of dit een scam is? Nah, volgens mij niet. Mannetjes die op zulke plekken de wacht houden en geld komen innen is nou eenmaal iets Indonesisch. Telkens moeten betalen kan op den duur natuurlijk wel vervelend worden.

Op steenworpafstand ligt met Pasir Putih trouwens nog een exotische baai, al worden ze vaak beiden Virgin Beach genoemd.

 

3. Balangan Beach (Uluwatu)

Balangan Beach is grillig en is vooral van boven een plaatje

Het eerste strand waar ik terechtkwam toen ik in Uluwatu op ontdekking ging, was het door kliffen gedomineerde Balangan Beach. Jeetje, wat een bizar mooie spot is dit zeg!

Balangan is in trek bij zowel surfers als dagjesmensen die komen om lekker te luieren. Pas er bij het zwemmen wel op waar je loopt, op bepaalde plekken liggen namelijk steentjes in het water.

Vanaf de enorme rots aan de rechterkant heb je een weergaloos uitzicht op de ruige baai, die behalve bij Instagrammers ook geliefd is onder mensen die in het huwelijksbootje stappen. Gedurende mijn bezoek was er een heuse trouw-fotoshoot aan de gang.

 

4. Nyang Nyang Beach (Uluwatu)

Pantai Nunggalan, ligt in het verlengde van Nyang Nyang Beach

Nyang Nyang Beach is een ander idyllische strand in het Uluwatu-gebied. Ze is begrensd door bergen, en gezien de iets moeilijkere bereikbaarheid lekker rustig en ongerept.

Ikzelf ben de lange weg naar beneden gewandeld, je komt dan aan op een enorm uitgestrekt strand waar op een paar houten hutjes, warungs en bedjes na amper menselijke invloeden te zien zijn.

Je kunt er vandaag de dag met de scooter heenrijden, al is de weg smal en steil en moet je er zeker van zijn dat je scooter voldoende vermogen heeft om de terugweg naar boven aan te kunnen. Of je laat je door een local afzetten, die bieden hun diensten bovenaan de heuvel aan. Maar eerlijk: de wandeling ernaartoe is een leuk avontuurtje. Een beetje klimmen en klauteren hoort er af en toe bij, ja toch 🙂 ?

 

5. Dreamland Beach (Uluwatu)

Dreamland Beach, vet uitzicht hè?

Pantai Dreamland, oftewel Dreamland Beach is het volgende ruige Uluwatu-strand dat uit de koker komt. Ze trekt vooral de aandacht van surfers, door de uitdagende golven die smeken om getrotseerd te worden.

Wat ik hier erg tof vind is het uitzicht vanaf de hoger gelegen klif, zoals je hierboven op de foto ziet. Qua zwemmen is het, als je genoeg kracht hebt, net zo goed prima trouwens. In tegenstelling tot veel andere stranden in Uluwatu liggen er geen steentjes in de zee en hoef je dus niet uit te kijken.

Een geheime spot is het echter al lang niet meer, reken dus op een heleboel mensen. Helemaal tijdens de zonsondergang, het piekmoment van de dag.

 

6. Nusa Dua Beach (Nusa Dua)

Relaxen onder een rieten parasol op Nusa Dua Beach

Nusa Dua is dé bestemming op Bali voor luxepaardjes. Hier zie je vijfsterrenhotels, dure resorts, villa’s en een schitterend en bovendien schoon strand. Doordat Nusa Dua zoveel geld aantrekt, is het voor de horeca en hotels een must om het strand opgeruimd te houden. Anders zijn de vakantiegangers binnen no time weer verdwenen natuurlijk.

Alles is er verder op en top geregeld, en in tegenstelling tot Kuta Beach lopen hier geen opdringerige verkopers rond. Je kunt er watersportactivteiten doen, chillen onder een parasol en relaxed zwemmen, omdat het water kalm is. Let op als je met kinderen bent, want hier en daar komen verraderlijke onderstromen voor.

Cultuur snuiven is er hier echter niet bij, het voelt er in die zin een beetje zielloos.

 

7. Pantai Batu Barak (Nusa Dua)

11 kilometer ten zuiden van Nusa Dua Beach ligt het ronduit fascinerende Pantai Batu Barak. Het is vooral de weg erheen die indruk maakt, aan weerszijden word je geflankeerd door torenhoge kalksteenkliffen, wat voor een surrealistisch effect (en prachtige foto’s!) zorgt.

Het strand zelf is aan de kleine kant, al heeft dat juist wel zo z’n charme.

 

8. Pantai Gunung Payung (Nusa Dua)

Pantai Gunung Payung nabij Nusa Dua is een fraai en rustig strand

Een stukje ten oosten van het hiervoor besproken Pantai Batu Barak ligt het geelwitte Pantai Gunung Payung, een heerlijk en bovendien rustig strand ingesloten door groene kliffen.

Het pad naar beneden is behoorlijk steil, maar eenmaal beneden zal je niet teleurgesteld zijn. Het contrast van het turquoise water, de gele zandbank en de donkergroene heuvels en zorgt voor bizar mooie aanzichten. De kleurenmix is zowat perfect. Verder is er een grot, waarvan uit je een toffe foto kunt maken. Neem een duik (let wel op het koraal!) of huur een kajak, wedden dat dit een van je favoriete stranden wordt?

Je hebt overigens ook de mogelijkheid om met een shuttle naar beneden en boven te gaan.

 

9. Melasti Beach (Uluwatu)

De afzichtelijke slingerweg die naar Melasti Beach loopt

Ten slotte is Melasti Beach het noemen waard, een fijn strand om te zwemmen met zacht zand en blauwgroen water, even ten westen van Pantai Batu Barak. In de buurt vind je tal van strandclubs en eetzaken, er is zodoende genoeg te beleven.

Als ik een minpunt moet noemen is het de ontwikkeling die in het gebied gaande is. Zoals op zoveel locaties op Bali wordt ook hier flink gebouwd, waardoor het niet meer de vredige plek is van weleer. Desondanks is het er nog altijd prachtig.

 

Meer lezen over Bali

Op dit blog heb ik heel veel meer geschreven over Bali, kijk daarvoor op de speciale Bali-pagina.

En wanneer je een leuke route voor Bali zoekt, raad ik je aan om de door mij geschreven Backpackgids Bali te kopen. Je krijgt een heleboel kant-en-klare routes en een bonusgids boordevol insider-tips. Plus je steunt mij en de website, wat ik erg waardeer 🙂 .

 

En… Wat vind jij van de stranden op Bali Bali?

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw