Candidasa: de toegangspoort tot vele pareltjes op Bali

Als ik en Gusti vanuit Ubud onderweg zijn naar Candidasa, zet hij na een poosje de auto langs de kant bij de ingang van een tempel. Gusti, de chauffeur, wil me blijkbaar een bijzondere plek laten zien. Terwijl we uitstappen schrik ik me rot, want er stormt direct een stel grijze apen op ons af, duidelijk op zoek naar eten. Ze hebben altijd iets schattigs en geniepigs tegelijk, met die typische gezichten van ze.

Gusti strooit vervolgens een handjevol pinda’s rond waarna de aapjes al bezetenen tekeergaan. Binnen een mum van tijd is alles op en komen ze wederom eten bietsen. Zelf voel ik er overigens weinig voor om ze te voeren, omdat ik me na al die jaren reizen besef wat dit voor negatieve gevolgen kan hebben. Nadat ze merken dat er bij mij niks te halen valt rennen ze vrij rap weer weg, om daarna te gaan zitten en alles in de gaten te houden.

Na deze korte en enigszins verrassende stop stappen we terug de auto in en zetten we onze trip voort. Op een gegeven moment rijden we door een gezellige straat langs de kust en vraag ik aan Gusti waar we precies zitten. Het blijkt Candidasa te zijn, het strandplaatsje waarover ik het met je ga hebben in dit artikel.

Candidasa is een klein vissersdorp op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van Amed. Dorp is overigens een groot woord, aangezien het eigenlijk een weg -Jalan Raya Candidasa- is met cafeetjes, eetzaken, guesthouses, villa’s en dergelijke. Het is vooral relaxen waarvoor je hier komt, veel meer niet.

Je spreekt Candidasa trouwens niet uit zoals je misschien zou denken. Balinezen zeggen namelijk Chandidasa. De ‘h’ wordt daarbij ook daadwerkelijk als h uitgesproken.

Ikzelf ben eventjes in Candidasa geweest, omdat vanuit Ubud op pad was richting Amed. Onderweg stopten we bij diverse spots in de buurt, waaronder dus de plek uit de intro waar apen uit het bos kwamen gerend. Daarover vertel ik je verderop meer.

Als je een rustigere bestemming aan de kust op Bali zoekt is Candidasa perfect. Je zou er daarnaast voor kunnen kiezen om er één of twee nachtjes te blijven indien je van Ubud naar Amed reist.

In de omgeving is overigens genoeg te zien, dus mocht je het luieren zat zijn kun je altijd nog op de scooter springen en op avontuur gaan. Je rijdt langs rijstvelden die begrensd worden door jungle, er liggen fraaie hindoe-tempels en de hoogste vulkaan van Bali daagt je uit voor een epische beklimming. Verder is er een heus bounty-strand te bewonderen.

In deze gids vertel ik je alles over Candidasa, van wat er te doen is tot aan leuke tips voor eetzaakjes en fijne accommodaties om te verblijven. Tot slot ook handige info over hoe je er komt en reisroutes voor Bali die je zeker van pas komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Candidasa en omgeving

Wat is er te doen in Candidasa? Behalve relaxen rond het strand en lekker eten niet bijster veel eerlijk gezegd. In de omgeving is echter een hoop te zien, je leest het allemaal hieronder.

 

Candidasa Beach en de Lotus Lagoon

In Candidasa ligt het gelijknamige rotsachtige strand. Hier vind je een hoop bungalows en resortjes om te verblijven. Let erop als je het water inloopt, want door het koraal en de stenen bezeer je je snel. Het strand is verder niet persé heel bijzonder, aangezien er vrijwel overal steentjes en rotsblokken liggen.

Een stukje verderop is een grote vijver gevuld met lotusbloemen. Leuk om even een kijkje te nemen, met name ’s ochtends als de bloemen zich geopend hebben.

Bij een aantal strandresorts organiseert men regelmatig kookworkshops. Dus mocht je Balinees willen leren kokkerellen, doe dan navraag bij de accommodatie naar de mogelijkheden.

Voor een idyllisch strand raad ik je aan om naar het hierna te noemen Virgin Beach te rijden.

 

Virgin Beach (Pasir Putih)

Hét strand waarover iedereen in de omgeving spreekt is Virgin Beach, het ligt zo’n 8 kilometer van Candidasa Beach. Deze prachtige door kliffen begrensde baai is de ideale plek om een dagje te relaxen. Je vindt er een aantal eettentjes, strandbedjes en er lopen masseurs rond.

Sommigen noemen dit mooie strand ook Pasir Putih. ‘Putih’ betekent ‘wit’, verwijzend naar de kleur van het zand.

Je kunt er met de boot vanuit Candidasa komen of er zelf met de scooter heenrijden. Let wel op, want de weg is vrij steil.

 

De Sang Hyang Ambu Temple

Twee van de aapjes die kwamen bedelen om pinda’s 😀

Even buiten Candidasa ligt de Sang Hyang Ambu Temple. Dit is de spot waar die ik in het begin van het artikel beschreef, de spot waar we de apen tegenkwamen. Die vind je zowel voor het heiligdom als bovenaan, nadat je de trap opgeklommen bent.

Op de top heb je verder een weids uitzicht op het groene landschap, dat vrijwel geheel uit rijstvelden en bergen bestaat. Erachter zie je de zee liggen.

Het is trouwens een tempel die maar weinig Westerlingen aantrekt. Het zijn vooral locals die je er ziet, ze brengen offers en bidden, om te verbinden met de zielen van de hindoegoden.

 

De Lempuyang Temple

De iconische poort van de Lempuyang Temple

Tja, wat kan ik hierover zeggen? De Lempuyang Temple die op 1.175 meter hoogte ligt met op de achtergrond de zichtbare contouren van Mount Agung, is op zichzelf absoluut een betoverende spot. Helaas is deze bezienswaardigheid compleet verwoest door Instagram en de vele toeristen.

Ik weet nog goed dat we er aankwamen en er een rij stond van hier tot Tokio. 3 uur (!) lang zouden we erin moeten staan om bij de zogeheten Gate of Heaven te komen. We hielden het daarom voor gezien.

Nu moet ik wel zeggen dat ik er om 12 uur ’s middags was, midden op de dag dus. Vroeg in de ochtend, bij zonsopkomst, is het er het rustigst. Nog steeds druk hoor, maar niet zo erg als overdag. Dus als je gaat, dan weet je wat je te doen staat.

Deze tour heeft zeer goede recensies, je zou ‘m daarom kunnen overwegen. Naast Lempuyang bezoek je tevens de hierna te noemen Pura Besakih.

 

Pura Besakih

Dezelfde kant op als de Lempuyang-tempel vind je de Pura Besakih, veruit het grootste tempelcomplex op Bali. Behalve de enorme omvang wordt ze ook als het meest heilig van het eiland gezien.

Bij aankomst zal je direct merken dat er zich veel (opdringerige) locals bij je aandienen die je willen gidsen en een sarong aan je proberen te slijten, maar je kunt de tempel prima op eigen houtje verkennen. Bovendien krijg je bij het betalen van de entree een sarong erbij te leen.

Als je wilt kun je zelf ook een offer doen en gezegend worden.

Snorkelen bij Blue Lagoon Beach

Blue Lagoon Beach is zeker niet het mooiste strand van Bali, de kans is bijvoorbeeld groot dat je er flink wat afval tegenkomt.

Maar je hebt er gelukkig wel een aantal goede snorkelspots om je te vermaken. Je kunt er zelf naartoe rijden of vanuit Candidasa met een bootje meegaan en naar de beste plekjes varen.

 

Het weef-dorpje Tenganan

Een leuke activiteit is om naar het traditionele Tenganan te gaan, een dorpje waar men nog altijd volgens oude gebruiken van het animisme leeft. Dit is de overtuiging dat alles op aarde een bepaalde kracht bezit.

Een absolute aanrader om hier te doen is het bezoeken van een lokale school, en qua beleving tientallen jaren terug in de tijd te stappen. Sommige kinderen krijgen les onder een eenvoudig afdakje, terwijl anderen in een lokaal zitten. Een boel van de kids leert er ook Engels, waardoor je een praatje met ze kunt maken. Ze doet dit maar al te graag, superleuk dus!

Tengenan staat verder vooral bekend om de ikat-weverij, een eeuwenoude techniek waarmee men onder andere sarongs maakt.

Doordat je in het dorp de hele tijd producten -waaronder sarongs- aangeboden krijgt, voelt het allemaal wel ietwat commercieel aan. Maar misschien is het bij jouw bezoek anders, dit kan natuurlijk!

 

Gunung Agung beklimmen

Rijstvelden met op de achtergrond het silhouet van Gunung Agung

Ben je klaar voor een fysieke en mentale uitdaging en hike je graag? In dit geval is het beklimmen van Gunung Agung, oftewel Mount Agung, iets wat je gedaan wilt hebben. De actieve vulkaan is 3.031 meter hoog en barstte in juni 2019 nog uit. Behalve de hoogste piek is het ook nog eens de meest heilige berg van Bali.

In alle vroegte start je in Karangasem de klim door de jungle om vanaf de top de zonsopkomst te bekijken. Het gevoel wat je daaraan overhoudt is onbeschrijfelijk, iets dat iedere bergbeklimmer zal beamen. Kleed je wel goed aan, want het is er vaak ijskoud. Het zal zo’n 4 uur duren voor je boven bent.

Naderhand geniet je met de groep hikers van een lekker ontbijtje en zet je de daling in om ten slotte terug naar je accommodatie te worden gebracht.

De beklimming regel je via je accommodatie of online op Get Your Guide.

 

Goa Lawah: een grot vol vleermuizen

Goa Lawah is een vleermuizengrot en -tempel waar regelmatig begrafenisceremonies worden gehouden. De tempel is dan ook een belangrijke plek om rituelen na de dood uit te voeren. Het kan zomaar zo zijn dat, wanneer jij er bent, er zo’n ceremonie plaatsvindt. Je kunt deze dan op gepaste afstand bijwonen.

Binnenin de grot zie je duizenden vleermuizen aan het plafond hangen, dit is indrukwekkend om te zien. Al raad ik je aan om je adem in te houden. Het kan er namelijk behoorlijk stinken.

Het verhaal gaat trouwens dat er in de grot een slang genaamd Basuki zou rondkruipen. Of dit waar is? Geen idee.

 

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Het uitzicht op het Berina Rice Terrace

Voor andere bezienswaardigheden in de buurt raad ik je aan om het artikel over Amed erbij te pakken. De meeste van de plekken die ik daar beschrijf kun je namelijk ook vanuit Candidasa bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Taman Ujung en Tirta Gangga.

Wanneer je van Candidasa naar Amed rijdt, stop dan sowieso bij het Berina Rice Terrace. Je hebt er een schitterend panoramisch uitzicht op de rijstvelden en de omringende jungle-heuvels.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Candidasa?

Nasi campur, een authentiek Indonesisch gericht, is zoooo lekker he 🙂

Indien je naar vertier op zoek bent en bovendien lekker wilt eten in een gezellige setting, dan is Crazy Kangaroo een aanrader om heen te gaan. ’s Avonds spelen er vaak bandjes en je kunt er poolen en darten. Let wel op, want het is er vrij prijzig.

Een leuk eetzaakje aan het strand met een mooi uitzicht is Lezat Beach Restaurant.

Eet je liever in een lokale warung, dan is Warung Smiley leuk om naartoe te gaan. Ga ook zeker naar Warung Puspa. Bij beide warungs is de ‘mahi mahi’ heerlijk, als je van vis houdt tenminste.

Voor een lekker ontbijtje is Casa Coffee een aanrader. Huisgemaakte gebakjes, brood en lekkere koffie vind je bij het Loaf Candidasa Cafe. Ook bij Oketo Bali Cafe Candidasa is de koffie subliem, ze maken er bovendien heerlijke bowls vol fruit, noten en zaden plus verse sapjes.

 

Waar in Candidasa raad ik je aan om te overnachten?

Hostels zijn er op het moment niet in Candidasa. Sleepy Croc was een hele chille, maar zij hebben de corona-periode helaas niet weten te overleven.

Gelukkig vind je in Candidasa nog genoeg low-budget-opties om te overnachten. Er liggen namelijk een aantal (leuke) homestays. Zo hebben ze bij Pondok Diana fijne kamers omgeven door natuur. Hetzelfde geldt voor Ida’s Homestay.

Erg gave houten huisjes op palen vlakbij Virgin Beach heb je bij Jepun Didulu Cottages. In diezelfde prijsklasse is ook Mutiara Bali een aanrader.

Een duikresort dat goed bekendstaat is Benthos Bali Dive Resort.

Of misschien is een luxe cottage bij het strand wat je zoekt? Dan raad ik je aan om een kamer te boeken bij het Orlowsky Discovery Candidasa Hotel. Over luxe gesproken, in de buurt ligt het Lempuyang Boutique Hotel, een prachtige accommodatie vernoemd naar de beroemde hemeltempel op Bali. Tot slot is Jasri Bay Hideaway ten noorden van Virgin Beach een plek vol luxe en comfort. Vanuit je villa kijk je uit op zee en Mount Agung.

 

Via Padangbai naar Lombok, de Gili- of de Nusa-eilanden

Pantai Padangbai, het vetrekpunt naar de Gili- en de Nusa-eilanden

Vlakbij Candidasa ligt Padangbai waar je zowel de ferry als speedboot naar Lombok, de Gili’s en de Nusa-eilanden kunt pakken.

Met de speedboot ben je in 1,5 uur in Gili Trawangang, in een half uur op zowel Nusa Lembongan als Nusa Penida.

Tickets voor de ferry of speedboot regel je gemakkelijk via 12Go Asia.

 

Hoe kom je in Candidasa?

Vanaf Bali Airport is het ongeveer 1,5 uur rijden om naar Candidasa te komen. Pin me er alleen niet op vast, want de verkeersomstandigheden kunnen nogal dramatisch zijn op Bali, waardoor je langer onderweg bent.

Ook vanuit zat andere plekken bereik je Candidasa vrij eenvoudig. Denk aan Ubud (1 uur en 1 kwartier reistijd), Sidemen (45 minuten reistijd), Canggu (1,5 reistijd), Kuta (1,5 uur reistijd), Seminyak (1,5 uur reistijd), Amed (1 uur en 10 minuten reistijd), Uluwatu (2 uur reistijd) en Nusa Dua (1,5 uur reistijd).

Je kunt ter plekke een taxi pakken of online boeken via 12Go Asia. Er gaan tevens minibusjes op bepaalde trajecten, daarvoor kijk je op Bookaway. Een andere optie is zelf met een scooter rijden. Als je de scooter pakt is het wel goed om je van de risico’s bewust te zijn. Daarom heb ik deze uitgebreide gids geschreven. Qua (scooter)-taxi’s raad ik je de apps Gojek en Grab aan.

 

Leuke routes voor Bali

Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen op Bali, waarbij je ook minder bekend oosten inclusief Candidasa bezoekt? Speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

De gids is een aanrader als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.

 

Meer lezen over Bali?

Ik heb meerdere maanden op Bali gewoond en onwijs veel gave plekjes mogen zien. Het is voor mij een van de fijnste bestemmingen om te zijn.

Zoek je meer inspiratie en wil je lekker doorlezen? Bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over Candidasa? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw