Waarom ik Canggu shit vind (én alle info + tips)

I heard Canggu is amazing for beaches and overall the nicest place on Bali.”

Het waren de woorden die mijn Letse buurmeisje in Ubud een poosje geleden tegen me zei.

Ze vroeg me min of meer om een reactie. Die bestond in eerste instantie uit een diepe zucht.

Is Canggu werkelijk zo geweldig als op Insta te zien is en op tal van websites te lezen valt?

Daarover later meer (al zegt de titel al genoeg natuurlijk).

Wat vaststaat is dat Canggu de laatste jaren de nummer 1 trekpleister van Bali geworden is, terwijl voorheen de meeste backpackers en vakantievierders standaard richting Kuta trokken. Het is er daarom enorm toeristisch en scooters komen van alle kanten in sneltreinvaart langs je heen. Vrijwel continu ben je daarom alert om niet voor je flikker gereden te worden. Je ziet er bovendien meer Westerlingen dan locals, waarbij Russen de kroon spannen.

In 2017 was ik voor het eerst in Canggu, destijds had ik van iemand gehoord dat ze het leukste plaatsje op Bali zou zijn. Ik vond het desalniettemin flink tegenvallen. Ontzettend druk, lelijke stranden en nauwelijks lokale zaakjes om te eten. Van die zaakjes -warungs- die Indonesië wat mij betreft zo gezellig maken.

Om Canggu een tweede kans te geven ben ik onlangs weer teruggegaan. En toen me wederom datzelfde gevoel bekroop, vond ik even later uiteindelijk toch redelijk m’n draai. Al voel ik totaal niet meer de behoefte om er weer terug te keren. De verkeerschaos is met geen pen te beschrijven, en het gehalte opgespoten lippen en mensen die meer interesse hebben in hun perfecte Instagramfoto dan in elkaar lijkt met de dag groter te worden.

Canggu was en is ronduit gehyped als ik het zo mag zeggen.

Een laidback-badplaatsje is het al lang niet meer. Al was je denk ik ook niet in die veronderstelling, zo naïef schat ik je niet in 😉 .

Kom je voor een authentieke ervaring en witte stranden, dan kun je beter ergens anders heengaan. Ben je op zoek naar hippe zaakjes, boetiekwinkels, stranden waar je op zitzakken kunt genieten van een biertje, golven om op te surfen en talloze trendy strandbars? Dan is Canggu absoluut jouw ding.

Dit is de hippe kant van Bali, en veel backpackers en surf-fanaten zweren erbij.

Reis jij binnenkort naar Canggu? Bekijk dan deze gids met mijn mening, bezienswaardigheden en meer tips.

Mijn ongezouten mening over Canggu

Zoals je al meegekregen hebt ben ik geen fan van Canggu. Ik hou gewoon niet van die plekken die totaal verwoest zijn door toerisme en al hun charme verloren hebben. Canggu voldoet 100% aan die beschrijving.

Kijk, het verkeer in Ubud is een drama en eerlijk gezegd dacht ik dat het niet erger kon. Maar als het verkeer in Ubud om te janken is, is het in Canggu om van te kotsen.

Aangezien beelden meer zeggen dan woorden:


Vanwege alle scooters, auto’s en de ontelbare mensen heb je nauwelijks nog het idee op een eiland te zitten. Het voelt gewoonweg alsof je ergens in een vieze stad bent aanbeland. Met als enige verschil dat er nauwelijks stoepen zijn om op te lopen, waardoor even lekker rondslenteren niet bepaald een feestje is. Je zult je namelijk over de horrorwegen moeten begeven waar scooterrijders de regels bepalen en voetgangers geen enkel recht lijken te hebben. Surfdudes met slechts een zwembroek aan sjezen langs en tonen precies nul besef en respect voor de Balinese cultuur. Alsof het hun dorp is.

Een ander storend iets is de immer durende constructie. Veel (Westerse) investeerders hebben lucht gekregen van de populariteit van Canggu en zijn daarom als gekken beginnen te bouwen. Hotels, restaurants, shops; noem het allemaal maar op. Kijk er dus niet van op als je ’s ochtends vroeg gewekt wordt door indringende slijpgeluiden en knalharde hamerslagen.

Bovendien had ik zo nu en dan het gevoel ergens in Rusland, of laat ik zeggen Oost-Europa, rond te struinen. Sorry, maar dat Oost-Europese gebrabbel om me heen maakt het er niet bepaald leuker op. Mijn ervaring: Russen lijken vooral geïnteresseerd in Russen en zijn erg gesloten. Simpelweg groeten is vaak al teveel gevraagd. Tuurlijk, dit is een cultuurding, al komt het de gezelligheid niet ten goede.

Qua vibe krijg ik in Canggu heel erg het gevoel van ‘zien en gezien worden’. Het is zo’n vibe die mij absoluut niet bevalt, die in Ubud past beter bij me. Al heb je die types daar net zo goed steeds meer lopen hoor, zo eerlijk ben ik ook met je.

Maar oké, het is niet allemaal shit en het is natuurlijk niet voor niets dat veel reizigers er neerstrijken. Al is het in mijn beleving ook een kwestie van de meute volgt de meute, maar dit terzijde. Mijn plek is het als gezegd niet, al vind jij het er misschien helemaal top.

Op het gebied van Westerse restaurants zit je er bijvoorbeeld helemaal goed. Aan mooie ontbijttenten met smoothie bowls en verse fruitsappen zal het je niet ontbreken. De Italiaanse, Japanse, Thaise en Mexicaanse keukens zijn ook ruim vertegenwoordigd. Hetzelfde geldt voor hippe koffietenten en ga zo maar door. Ik durf wel te stellen dat je nergens op Bali zoveel restaurants tegenkomt als in Canggu. Qua lokale warungs valt het overigens enorm tegen, een logisch gevolg van het verliezen van de Balinese ziel.

Daarbij is het qua uitgaan zo’n beetje de beste spot/regio van Bali. De regio rond Canggu en Seminyak is namelijk waar het allemaal te doen is. Het barst er van de strandclubs en bars, en er is eigenlijk altijd wel iets te doen.

Qua zonsondergangen vanaf het strand scoort Canggu ook buitengewoon goed. Met de talrijke bars en zitzakken is het er zo tijdens de klok van zes bovendien een gezellige boel. Als je van levendigheid houdt tenminste. De stranden, echter, zijn zoals gezegd helemaal niet paradijselijk of zo. Donker van kleur en het water net zo. Veel mooier vind ik ze in het ruige surfmekka Uluwatu.

Tevens als digital nomad heb je er eigenlijk alles wat je je maar kunt wensen. Talloze coworking-plekken, sportclubs metxf exclusieve faciliteiten en al het andere dat ik hierboven al noemde.

Als dit al met al is wat je zoekt, is Canggu op je lijf geschreven. Ik wil je door middel van m’n verhaal in elk geval uit de droom helpen die Google en Instagram je voor houden. Wanneer ik op Canggu zoek, krijg ik namelijk de meest mooie plaatjes te zien. Ik vind het gewoon geen eerlijke voorstelling van de werkelijkheid. Waar is die vreselijke verkeersgekte bijvoorbeeld? Die zie je nergens. Ik heb je bij deze voorbereid.

De welbekende uitspraak “You hate it or you love it.” is Canggu op het lijf geschreven. Een middenweg lijkt er niet te zijn.

 

Over Canggu

The Lawn op Batu Bolong Beach is een geliefde spot voor een drankje tijdens de zonsondergang

Als je naar Canggu (spreek uit als: ’tj-an-goe’) gaat kan het een hele opgave zijn om te bepalen waar je wilt verblijven. Grofweg is het zo dat het plaatsje uit drie delen bestaat: Batu Bolong, Berawa en Pererenan. Ieder van deze gebieden heeft haar eigen strand, waarvan Batu Bolong en Berawa het bekendst en meest toeristisch zijn. Pererenan is zonder twijfel het rustigste gedeelte van Canggu.

Canggu valt onder het bestuurlijke gebied Badung en is qua lengte zo’n 8 kilometer. Het gebied loopt van Berawa Village -met Berawa Beach- tot Cemagi Village -met Batu Bolong Beach, Echo Beach, Nelayan Beach, Pererenan Beach, Selasih Beach, Seseh Beach en Mengening Beach.

De inmiddels beroemde Canggu Shortcut is ooit ontstaan om een snellere route tussen Berawa en Batu Bolong mogelijk te maken. De pak ‘m beet 2 kilometer lange weg voert je over het met uitlaatgassen besmeurde Jalan Pantai Berawa en Jalan Pantai Batu Bolong, dwars door de rijstvelden. De rijstvelden zorgen voor charme en dat échte Bali-gevoel. Desondanks is de kortere route door de jaren heen vooral bekend geworden vanwege de ronduit bizarre filevorming en de talrijke ongelukken die er voorgevallen zijn.

Canggu is ten slotte een vrij logische keuze om je reis op Bali te beginnen. Het kustplaatsje ligt namelijk relatief dichtbij de luchthaven, met de taxi ben je er normaal gesproken in maximaal 1 uur, al duurt het tegenwoordig door alle files soms wel 2 uur. Te bizar gewoon, aangezien we het over een kilometer of achttien hebben. Anyway, na afloop van Canggu raad ik je aan om door te gaan naar Ubud, om vervolgens het verdere noorden van Bali te ontdekken. Of je gaat de andere kant op richting Uluwatu, al heb je na je tijd op Canggu waarschijnlijk meer behoefte aan natuur dan aan enkel stranden.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Canggu

In dit deel vertel ik je alles over de stranden, beach clubs en andere bezienswaardigheden die je in en rond Canggu vindt. Ik zeg je alvast: je komt hier vooral voor het strandleven, heel veel bezienswaardigheden vind je er verder niet.

 

Ontdek de gezellige stranden (die overigens verre van mooi zijn)

Nee, voor paradijselijke stranden kom je niet naar Canggu. Het zand is namelijk bijna zwart en het water is idem dito vrij donker. Wel is het er erg gezellig. Met name op Batu Bolong Beach, Echo Beach en Berawa Beach. In feite is dit een groot strand, al heeft men het verdeeld in drie verschillende secties. Batu Bolong is hiervan het populairst, al doet Berawa er vandaag de dag weinig voor onder.

Je hebt er zitzakken en ligbedjes om op te chillen, en op sommige plekken staan locals maiskolfjes met een dikke laag boter te barbecueën. Verder vind je er diverse strandbars om een drankje te doen, hierover vertel ik je meer in het volgende kopje.

Gezelligheid op Echo Beach

Met name tijdens de zonsondergang blijken de zitzakken in trek. Plof neer en geniet van de surfers die hun laatste kunsten op het water vertonen. Of doe wat aan je conditie en ga hardlopen, daar zijn de aan elkaar grenzende stranden namelijk ideaal voor. Al moet je soms oppassen, want veel mensen lopen hier tevens met hun honden rond.

Pererenan Beach is een stuk rustiger

Rustiger is het overigens op Pererenan Beach, waar je vanaf Echo Beach zo naartoe loopt. Eigenlijk geldt: hoe verder je noordwaarts gaat, hoe minder mensen en voorzieningen je ziet.

Het uiteinde van Pererenan Beach

Bezoek je Bali voornamelijk vanwege de mooie stranden, dan raad ik je aan om naar Uluwatu te rijden.

Let trouwens wel op de rode vlaggen die wijzen op gevaar. Ik kan erover meepraten. Na een rondje hardlopen plonsde ik in het water van Echo Beach. Op het oog zag het er kalm uit, verre van gevaarlijk in elk geval. Desalniettemin was er een verraderlijke onderwaartse stroming die me diep de zee inzoog. Gelukkig wist ik me er alsnog uit te redden, maar de schrik zat er goed in. Reddingsmedewerkers heb ik niet gezien. Als je googelt zal je een hoop resultaten vinden van hachelijke situaties, soms zelfs met de dood tot gevolg. Wees dus gewaarschuwd.

 

Ga surfen

Deze VW-bus is een icoon onder surfers en stond voorheen bij Pantai Munggu (inmiddels niet meer helaas 🙁 )

Waar Uluwatu met name geschikt is voor de meer gevorderde surfer, zijn de golven is Canggu perfect voor beginnelingen. Je kunt terecht bij Echo Beach en Batu Bolong Beach. Berawa Beach en Pererenan Beach vragen daarentegen meer ervaring.

Als je nog nooit hebt gesurft, is het nemen van een les een must. Al is het maar om de regels te weten die op het water gelden.

En, ben je op zoek naar een surfkamp om iedere dag aan je skills te werken? Dan is het Big Brother Surf Camp een goede plek om heen te gaan. Zij bieden professionele lessen aan gecombineerd met accommodatie. Zo leer je meteen ook een hoop andere surfers kennen.

 

Duik een strandbar in voor een feestje of om te relaxen

Het trendy La Brisa

Canggu barst van de toffe strandbars om te relaxen met een drankje of om je ’s avonds uit te gaan. Denk aan populaire tenten als Old Man’s en het trendy Finns Beach Club.

Wat ikzelf echter de mooiste strandclub van Canggu vind is La Brisa. Als je er binnenwandelt lijkt het net of je in een koloniaal dorp terechtgekomen bent. En even verderop ligt een schitterend zwembad met eromheen talloze palmbomen en prachtige zithoeken, waarvandaan je uitzicht op de golvende zee hebt.

Alles lijkt er qua design eigenlijk te kloppen. En wanneer de avond valt, wordt het geheel mooier en mooier.

Jammer is dan wel dat je er enkele en alleen toeristen ziet, voor echte Balinezen is het er simpelweg veel te duur. Maar goed, de illusie dat het hier om een authentieke club gaat heb ik ook nooit gehad.

Een andere leuke tent in de buurt is Mari Beach Club op Batu Belig in Seminyak. Naast een middagje chillen op een ligbed worden er regelmatig technofeesten georganiseerd. En niet met de minste namen, eind 2023 draaide technolegende Sven Väth er bijvoorbeeld nog!

Je zult overigens wel een gevulde portemonnee moeten meebrengen om je te vermaken, de prijzen zijn namelijk vergelijkbaar met Europa en als je een strandbed huurt heb je vaak te maken met minimale uitgaven die voldaan moeten worden. Er komt vervolgens ook nog 10 tot 20% belasting bij. Yep, commercie viert hier hoogtij 😉 .

 

Houd jezelf fit en scherp en ga sporten

Crossfit, yoga, fitness; in Canggu heb je wat sport betreft keuze te over. Het is op Bali absoluut dé plek als het op fitness aankomt. Om fit te blijven zit je hier dus wel goed. Zelf vind ik het heerlijk om ’s ochtends mezelf uit te leven, en zo de rest van de dag energie en focus te hebben.

Verwacht alleen niet dat dit goedkoop is. Je betaalt al snel wat je in Nederland kwijt zou zijn, en vaak zelfs meer. Clubs met maandabonnementen van 250 euro? Jazeker!

Met name crossfit is er een veel gedane activiteit. Crossfit Canggu behoort tot de beteren van de regio en zelfs heel Bali.

Voor luxueuze wellness-clubs hoef je ook niet lang te zoeken. Denk aan de Nirvana Life Fitness and Wellness Club, waar je ook yogalessen kunt volgen en ijsbaden, sauna’s en stoomcabines hebt. Een van Bali’s paradepaardjes is Finns Recreation Club, je bent hier tegen de 4 miljoen IDR op maandbasis kwijt om ‘gezond te blijven’. Nogal leip als je het mij vraagt, al heb je er wel werkelijk alles (waaronder een waterpark) en mag je tevens van de werkplekken gebruikmaken.

Zoek je simpelweg een sportschool en heb je geen zin om veel geld uit te geven. Dan kan ik je Surya Gym Bali Fitness Center aanraden. Basic, maar helemaal prima en lekker old school. En je betaalt een lokale prijs, wel zo fijn toch?

 

Ontdek de bruisende yoga-scene

Yoga is onwijs populair in Canggu, de spirituele community is groeiende en daarbij is het een goede manier om rust in jezelf te vinden. Rust die juist in Canggu nogal eens ver te zoeken is.

Een aantal gerenommeerde yogascholen die ik je aanraad zijn Guan Yin Yoga ShalaRadiantly AliveAdda Yoga en Chandra Yoga Bali. Los daarvan zal je zien dat veel accommodaties yoga-faciliteiten aanbieden.

Ook als je geen yogi bent wil ik je aanmoedigen om het ‘ns een kans te geven. Zelf was ik bijvoorbeeld steevast bezig met hiit, burpees en calisthenics, en dwong mezelf altijd om tot het gaatje te gaan. Yoga? Veel te soft en niet uitdagend genoeg, zo dacht ik. Ik ontdekte op een dag echter hoe fijn ik het vond, het heeft me een stuk flexibeler gemaakt en bovendien gezonder en minder dwangmatig op sportgebied. En uitdagend is het absoluut, ik zweet me vaak helemaal kapot.

 

Wandel door de rijstvelden

Een welkom stukje natuur in het zo overvolle Canggu

Wanneer je de hectiek van Canggu even wilt ontvluchten, raad ik je aan om richting het gemoedelijke Pererenan te gaan. Als je vanuit daar vanaf Jalan Babadan naar Jalan Raya Seseh loopt, kom je prachtige groene rijstvelden uit om doorheen te wandelen. Hier kom je geen mensen tegen, maar kwakende eenden.

Verrassend, wat zulk natuurschoon had ik eerlijk gezegd niet verwacht in het betonovergoten Canggu.

Toegegeven, qua schoonheid is het geen Munduk of Sidemen, al is het er zeker mooi. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Canggu ook dit te bieden heeft.

 

Bezoek een leuke markt

Canggu heeft meerdere markten die de moeite zijn om te bezoeken. Ik heb het hier niet over traditionele markten met groenten, fruit, vis en vlees, maar over plekken die mooie kleren, handgemaakte spullen, allerlei creatieve prullaria en gezond (trendy) eten verkopen. Authentiek is het wederom niet, je moet eerder denken aan hipsterachtige vibes.

Allereerst is er de Love Anchor Market vlakbij Batu Bolong Beach, die iedere zaterdag tussen negen en vijf geopend is. Het is de populairste markt onder toeristen en ze verkopen er best leuk spul, al is het er aan de dure kant.

Op de laatste zaterdag van de maand kun je een kijkje nemen op de Old Man’s Market. Met 150 kraampjes, start-ups, streetfood en talrijke tweedehands spullen hangt er een leuke sfeer.

Tot slot noem ik de Samadi Market, die vooral gericht is op gezondheid en de bijbehorende lifestyle. Je kunt er elke zondag tussen negen en twee terecht.

 

Ontmoet digital nomads in energieke coworking-spots

Canggu is de meest populaire bestemming onder digital nomads, op Bali tenminste. Je hebt er zodoende heel wat toffe coworking spaces om in alle rust en vol energie aan je projecten te werken.

Gaaf is bovendien dat je er sowieso een boel andere lui zult ontmoeten. Als ondernemer is het altijd inspirerend om met andere creatievelingen in aanraking te komen, ja toch?

Aanraders zijn Outpost, PUCO Rooftop Coworking Space en Tropical Nomad Coworking Space. Je kunt er overigens ook voor kiezen om je werk te doen in een koffiezaak, of je wisselt het een beetje af. Je hebt in ieder geval zat mogelijkheden.

 

Check de Tanah Lot Temple, maar ben voorbereid…

Tanah Lot, een van Bali’s bekendste tempels

Tanah Lot is een van de bekendste tempels op Bali en een populaire spot om te genieten van de ondergaande zon. Houd daarom rekening met grote drukte en toeristische prijzen. Je betaalt bijvoorbeeld 60.000 IDR om binnen te komen. In euro’s (zo’n 4 euro) valt dat misschien mee, maar voor tempel-begrippen is zo’n bedrag ongekend. Samen met de aanwezige hordes toeristen voelt het daarom allemaal behoorlijk commercieel aan.

Wil je de drukte ontwijken, dan kun je beter eerder op de dag gaan. De setting is hoe dan ook bijzonder, aangezien het complexje op een rotsblok in de zee staat. Je bent ongeveer een half uur onderweg om er te komen vanuit Canggu-centrum.

 

Wat zijn aanraders qua eten en drinken in Canggu?

Heb je trek gekregen? Mijn aanraders op het gebied van ontbijtzaakjes, warungs en Westers eten vind je hieronder.

 

Koffie en ontbijt

Hungry Bird is een leuke koffietent om te ontbijten

Net als in Ubud blijkt ook Canggu een heuse koffie-scene te hebben, het barst er van die koffiebars. Ideaal om je dag op te starten, wat te werken op je laptop of gewoonweg om een praatje te maken.

Een aanrader is Hungry Bird, een knus door groen omgeven tentje met goede koffie. Je hebt er verder erg lekkere pannenkoeken, mocht je zin hebben in een ontbijtje of een snack. Verwacht trouwens niet te dat je deze spot voor jezelf hebt, het wordt er doorgaans vrij druk.

Miel Coffee is een andere koffiebar die goed bekendstaat. Je vindt deze zaak op Jalan Pantai Batu Bolong en mocht je wat willen werken, dan heb je boven een hele verdieping om aan de slag te gaan.

Nog een tip die ik voor je heb is de Dawn Coffee and Eatery Canggu. Van buiten straalt het weinig uit, al zal de koffie je positief verrassen. Pak er een croissantje bij en ga voor een ultiem genotsmomentje.

Ten slotte mag ik Anomali niet vergeten. Ik ontdekte deze koffietoko ooit in Ubud en tot op de dag van vandaag heb ik nergens zulke lekkere (en krachtige!) espresso op. Vandaag de dag hebben ze meerdere vestigingen op Bali, waaronder dus eentje in Canggu. De Sumatra-koffie is hier mijn favoriet.

 

Warungs

Nasi campur bij Warung Hebo

Canggu is de plek bij uitstek op het gebied van heerlijk (Westers) eten. Zo is een ontbijtje met granola, tropisch fruit, yoghurt afgetopt met honing en kaneel eenvoudig te verkrijgen. Ook is een grillrestaurant met een malse steak zo gevonden. Of je bestelt een pokebowl met tonijn, en loopt daarna een ijssalon binnen met een keuzehoeveelheid die je nog niet eerder hebt gezien.

Alleen, misschien wil je ook eens de lokale keuken proberen zonder de hoofdprijs af te hoeven rekenen? Ga in dit geval naar Warung Heboh in Berawa. Het eten is er superlekker en je hebt er van alles. Voor een bord gele rijst met groenten, tempe, een gebakken eitje en een stuk tonijn ben je zo’n 2,5e euro kwijt. Het gerecht op de foto hierboven kostte me zelfs slechts de helft. Niet vergeten toe te voegen: de overheerlijke rendang-saus.

Warung Local is nog zo’n lokale eettent waar ze onwijs lekker koken voor een relatief zachte prijs. Net als bij Warung Heboh staat er ‘nasi campur’ op het menu, wat wil zeggen dat je je eigen gerecht samenstelt. Ook hier is de rendang subliem trouwens.

Ten derde noem ik Warung Jaba. Ze hebben er van alles, al is de nasi campur het populairst. Kies je ingrediënten uit de bakjes en smullen maar!

Tot slot moet je hoe dan ook een keer Padang-food geprobeerd hebben, met name bekend om het malse rendang-rundvees en de bijbehorende saus. Twee uitgelezen plekken hiervoor zijn Masakan Padang Suria Minang en RM Padang Bungo Padi.

 

Westers

Tot slot heb ik een aantal tips voor je op het gebied van Westers eten. Hippe restaurants vind je zoals ik al zei genoeg in Canggu.

Heb je bijvoorbeeld trek in Mexicaans, zoals taco’s, burrito’s of tortilla’s? Viva Burritos & Fish Tacos en Taco Casa Fresh Mexican Grill & Bar zullen je niet teleurstellen. Ze maken alles zelf en gebruiken verse ingrediënten. Om je vingers bij af te likken!

Ook voor een overheerlijke pizza hoef je niet lang te zoeken. Twee pizzeria’s die ik je aanraad zijn het coole Vittorio Pizza Canggu en Roman Pizza & Pasta.

Verder zijn er tig Japanse restaurants om uit te kiezen. Als ik er twee moet uitpikken, zeg ik Yuki Canggu en Fuji Sushi Canggu. Dus wanneer je smacht naar sushi, sashimi of een zoutig ramen-soepje, weet je wat te doen.

Qua veganistische zaken heeft Canggu net zo goed een hoop te bieden. De betere plekken zijn Iam Vegan BabeBurgreensOma Jamu Vegan en Moringa. Je kunt bij hen overigens ook lekker ontbijten. Bestel bij Oma Jamu Vegan zeker het gezondheidsdrankje ‘jamu’, gemaakt op basis van kurkuma.

 

Hoe zit het met transport in Canggu?

De gemiddelde dag in Canggu

Het gros van de toeristen in Canggu huurt een scooter om zich te verplaatsen, je hebt ze vanaf 70.000 IDR per dag. Wanneer je scooter rijdt doe dan in elk geval altijd je helm op. Zoiets klinkt misschien als een open deur, maar ik zeg dit aangezien er in Canggu veel politiecontrole is. En die politie heeft het vooral gemunt op buitenlanders. Een vriend van me is er onlangs nog gepakt en moest direct 250.000 IDR aftikken.

Bovendien is het vaak zeer hectisch, Canggu is daarmee verder van een ideale plek voor beginnende rijders. Ben je eenmaal op Jalan Pantai Berawa, Jalan Pantai Batu Bolong of ergens anders in het centrum van Canggu, dan kun je over 3 kilometer zomaar 1,5 uur doen. Serieus waar!

Wil je meer weten over scooter-rijden op Bali? In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt.

Maar kijk eens naar bovenstaande foto, daar word je niet vrolijk van hè. Nou ik zal je iets zeggen: de verkeerschaos die je daar ziet is continu aan de gang, en daarom kan ik absoluut begrijpen dat je liever niet zelf rijdt. Mocht je ergens heen willen, download dan gewoon de apps Gojek en Grab om een motorbike-taxi te fixen. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want het is spotgoedkoop. Da’s mooi meegenomen!

 

Waar in Canggu raad ik je aan om te overnachten?

Qua overnachten raad ik je een ding aan: boek geen ho(s)tel aan een drukke weg zoals Jalan Raya Canggu, Jalan Pantai Batu Bolong of Jalan Pantai Berawa. Althans, als je niet heel de nacht last wilt hebben van verkeerslawaai.

Mijn absolute aanrader is Pangkung Sari B&B, een oase van rust in de benauwende hectiek. Vanuit je fijne, moderne kamer kijk je uit op rijstterrassen, wat je gevoelsmatig in Ubud doet wanen. Er is verder een zwembad om te relaxen en het ontbijt is voortreffelijk.

Ik vond het er heerlijk, en werd zo wakker:

Maar belangrijker misschien: auto’s en scooters hoor je hier niet, een goede nachtrust is daarom vrijwel gegarandeerd.

Omdat iedereen andere wensen heeft, heb ik voor allerlei prijsklassen nog een aantal leuke slaapplekken geselecteerd. Zowel in Berawa, Batu Bolong als het gemoedelijke Pererenan. Je hebt in Canggu grofweg vijf opties: hostels, homestays/guesthouses, meer boetiekhotels, luxe resorts en villa’s. Allemaal zijn ze vaak van zeer goede kwaliteit, da’s dan weer een voordeel van het vele geld dat langs alle kanten in de badplaats wordt gepompt.

Zoek je een eigen kamer in Berawa? Check dan Amandaya Canggu. Je verblijft vlakbij het centrum en de kamers zijn nieuw en modern qua design. Er is bovendien een zwembad om te relaxen. Goedkoper maar net zo goed prima is The Uma Guesthouse in datzelfde Berawa. Een chill hostel is The Hostel Canggu. Of ga voor The Jungle House, een geliefd backpackhostel. Ben je met meerdere mensen en zoek je luxe en comfort? Veel beter dan de Sanata Luxury Villa gaat het niet worden.

In Batu Bolong is Leafy Home Canggu een hele fijne plek. Het complex is sfeervol en bovendien lekker rustig in het juist zo drukke Batu Bolong. Een andere topper is hier The Palms Canggu. Ietsje goedkoper is Bali Intan Canggu, ook daar zit je helemaal goed. Tuk je daarentegen graag in een hostel en wil je je omringen met andere backpackers? Twee aanraders zijn het Black Pearl Hostel en het Sepeda Hostel. Een vijfsterrenhotel met allure is Theanna Villa and Spa Canggu.

De meest authentieke kant van Canggu vind je in Pererenan. Twee toffe accommodaties met prima kamers zijn hier het EUFORIA Guest House en Shore Amora Canggu. Heb je net wat meer te besteden, kijk dan bij Mahamustika Riverside of The Hideaway Canggu. Een leuk hostel inclusief werkplekken in dit gebied is het TRIBAL Coworking Bali, ze richten zich vooral op digital nomads. Of dompel jezelf onder in pure luxe bij het MASMARA Resort.

 

Hoe kom je in Canggu?

Vanaf het vliegveld van Bali zou het met de taxi zonder drukte een half uurtje moeten duren om in Canggu te komen. Vandaag de dag is dit echter nauwelijks nog realistisch te noemen, en moet je aan minimaal 1 uur reistijd denken. In de spitsuren, wat op Bali van negen uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds is, is een rit van 1,5 uur van deur tot deur heel gebruikelijk.

Ik adviseer je om je taxi via 12Go Asia te reserveren. Je bent goedkoper uit vergeleken met de airport en je hoeft zo bovendien niet de vermoeiende onderhandelingen te doen met de chauffeurs die zich bij je opdringen op de luchthaven.

Als alternatief heb je de mogelijkheid om zelf te rijden met een scooter. Die huur je bijvoorbeeld bij Bikago, waarna er op het vliegveld iemand met de door jouw gekozen scooter klaarstaat.

Canggu is uiteraard ook vanuit een hoop andere bestemmingen op Bali te bereiken. Denk aan Uluwatu (1,5 uur reistijd), Seminyak (een half uur reistijd), Jimbaran (1 uur en 15 minuten reistijd), Nusa Dua (1 uur en 15 minuten reistijd), Ubud (2 uur reistijd), Sidemen (2,5 uur reistijd) en Sanur (1 uur reistijd).

 

Zoek je een route voor Bali?

Als jij Bali op de planning hebt staan en weinig zin hebt om al het uitzoekwerk te moeten doen, raad ik je aan om Backpackgids Bali aan te schaffen.

In de gids heb ik heel wat veelzijdige routes voor je uitgestippeld en er zit een bonusgids bij met een heleboel insider-tips.

 

Meer lezen over Bali?

Momenteel woon ik op Bali en doe ik m’n best om leuke tips en info voor je te verzamelen. Niet alleen dat trouwens, ik hoop je tevens te inspireren door het delen van mijn ervaringen. En ik ben graag eerlijk, dus laat ik ook mijn licht schijnen op de mindere kanten van het eiland. Zoals in dit artikel bijvoorbeeld.

Lees je graag meer leuks over the Island of Gods? Bekijk dan alle andere Bali-artikelen op deze pagina.

 

Wat vind jij van Canggu? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw