Sanur: een chille badplaats op Bali

Sanur is een gezellig kustplaatsje in het zuidoosten van Bali waar je lekker kunt relaxen. Het is er veel rustiger dan toeristische plekken als Canggu, Kuta en Seminyak en je wordt hier (nog) niet continu aangesproken met de vraag of je een taxi nodig hebt of dat je misschien iets wilt kopen.

Echter, een typische backpack-vibe ontbreekt. Het is eerder een vakantiebestemming waar families en de iets oudere stelletjes op afkomen. Ook hoef je er -behalve het strand- geen spannende bezienswaardigheden te verwachten, al kun je er prima een paar dagen chillen voor je verder reist naar een andere bestemming. Die bestemming kan op Bali zijn, maar net zo goed ergens anders. Vanuit Sanur kan je namelijk de boot pakken naar meerdere paradijselijke eilanden.

 

Het uitgestrekte Sanur Beach

Het plaatselijke strand is de grootste reden waarom de meeste toeristen in Sanur neerstrijken. Nee, je hoeft geen hagelwit zand en turquoise water te verwachten, je komt hier vooral voor de gezelligheid en de relaxte sfeer. Bovendien moet je voor de echt witte stranden sowieso niet op Bali zijn, die heb je eerder bij de Gili’s en natuurlijk op Lombok. De beste strandspot van Bali is wat mij betreft overigens Uluwatu.

Anyway, de kuststrook van Sanur is zo’n 3 kilometer lang en officieel opgedeeld in allerlei verschillende stranden. Voorbeelden zijn Sindu Beach, Karang Beach, Cemara Beach en dus Sanur Beach. Als je er heengaat, kom je er echter al snel achter dat het eigenlijk gewoon een strand is.

Naast het goudgele zand loopt een wandelpad en je vindt er allerlei leuke strandbars, restaurants en villa’s met enorme tuinen. Maar bijvoorbeeld ook ultieme chil-spots met ligbedden, veel groen en zwembaden. Op het strand zie je hier en daar de voor Sanur zo bekende gekleurde vissersbootjes liggen. En in de zee vertonen mensen hun kunsten op jetski’s.

Het werd me al snel duidelijk dat Sanur Beach -en Sanur in algemene zin- zich vooral op vakantiegangers richt en niet zozeer op reizigers. Desalniettemin vond ik het leuk om er rond te struinen. Verder kun je er overigens genieten van een mooie zonsopkomst, al moet je dan wel vroeg uit de veren.

 

Jalan Danau Tamblingan: de gezellige hoofdstraat

De straat waar het allemaal gebeurt is de parallel aan het strand lopende Jalan Danau Tamblingan. Je vindt er tig eetzaakjes, geldwisselkantoren, shops, hotels enzovoorts. Ze deed mij denken aan Jalan Wana Segara in Kuta, alleen dan een stuk rustiger. Ja, ook hier word je zo nu en dan aangesproken door commerciële figuren, maar lang niet zo vaak en agressief zoals ik in Kuta heb meegemaakt.

Vanuit deze straat wandel je binnen luttele minuten naar het strand. Je loopt dan een van de zijstraatjes in waar je vaak erg mooie hindoeĂ¯stische details te zien krijgt.

Ik vind zoiets als op de foto hierboven bijvoorbeeld helemaal geweldig. Wat jij?

In de buurt liggen overigens nog enkele tempeltjes, waarvan Pura Desa en Pura Datal de meest bekende zijn. Echter, zeker wanneer je al wat tempelervaring hebt, is dit allemaal niet heel erg bijzonder.

Lokale -en goedkopere- eetzaakjes vind je trouwens nauwelijks in Jalan Danau Tamblingan, die kom je vooral tegen in een van de vele zijweggetjes.

 

Eten op de Sindu Night Market

Zoals voor bijna iedere bestemming in Indonesië geldt, heeft ook Sanur een leuke avondmarkt waar je heerlijke Indonesische gerechten kunt proberen. Denk aan nasi campur, nasi goreng, gado gado, saté en dat soort dingen. Het ultieme toetje is terang bulan, een soort dikke pannenkoek met topping naar keuze. Ik kan je de combinatie chocola-pinda aanraden.

Deze relatief kleine markt is zo’n typische plek waar locals bijeenkomen om na een werkdag met elkaar een hapje te eten en een praatje te maken. Echt een markt is het trouwens niet, het zijn een stuk of tien kraampjes waar mensen eten koken en verkopen. Al met al is dit een toffe spot om heen te gaan als je van streetfood houdt. Iedere avond kun je er tot 22.00 uur terecht. Mijn favoriete tentje zit rechts achterin waar een Balinees nasi campur aanbiedt, oftewel allerlei groenten, vlees en vis om uit te kiezen.

Vlakbij wordt tevens iedere dag een overdekte ochtendmarkt gehouden: Pasar Pagi of de Sindu Morning Market. De lokale bewoners komen hier bijeen om hun dagelijkse groenten, fruit, vlees, vis en rijst in te slaan. En zoals je misschien wel weet vinden Indonesiërs het fijn om zulk soort inkopen zo vroeg mogelijk te doen. Je kunt er daarom al om 04.00 uur terecht, rond 10 uur is het nagenoeg afgelopen.

 

Het Sanur Cat Cafe

Cat Cafes, misschien ken je ze wel uit Japan of Zuid-Korea? In Sanur is een dierenliefhebbende Koreaan onlangs zo’n zelfde concept gestart. Ik kwam er per toeval langs en ben eens een kijkje gaan nemen. De cats hebben het er goed, zien er verzorgd uit en zijn bovendien behoorlijk speels.

Dus, als je van katten houdt en wat wilt kroelen met deze lieve beestjes, dan is dit een toffe plek om eventjes te stoppen. En tegelijkertijd geniet je er van een drankje, of je koopt wat kattensnacks om de katten blij te maken đŸ™‚ .

 

Mooie eilanden in de buurt

Ik zei het hierboven al: vanuit Sanur kun je prachtige eilanden bezoeken. Indien je behoefte hebt aan bounty-achtige omgevingen of bijvoorbeeld wat actie en avontuur, spring dan op de boot naar een van de vele paradijsjes die rond Bali liggen.

Op ongeveer een half uur varen vind je Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en het avontuurlijke Nusa Penida. Lembongan en Penida zijn erg tof om met de motorbike te ontdekken. Een andere optie is om verder te reizen richting de Gili-eilanden en het schitterende Lombok. Wat dat betreft heb je dus mogelijkheden te over.

 

Van Sanur naar een andere bestemming op Bali

Om vanuit Sanur op de internationale airport van Bali te komen (of andersom) ben je een half uur tot 3 kwartier onderweg, afhankelijk van de verkeersdrukte. Als je een taxi pakt, probeer er dan een van Blue Bird aan te houden en vraag of de chauffeur z’n meter aan wil zetten. In het centrum staan echter vooral locals met een bordje ‘Taxi’ die veel te hoge prijzen vragen aan toeristen.

Dit zijn bedragen die je aan moet houden:

  • Van Sanur naar de luchthaven: 150.000 IDR (9,60 euro)
  • Van Sanur naar Seminyak: 100.000 IDR (6,40 euro)
  • Van Sanur naar Canggu: 150.000 IDR (9,60 euro)
  • Van Sanur naar Ubud: 200.000 IDR (12,85 euro)

Daar zeg ik direct bij dat je de bovenstaande tarieven niet zult krijgen wanneer je een van de lokale ’taxichauffeurs’ aanspreekt. Hiervoor heb je echt een taxi met meter nodig.

Normaal gesproken gebruik ik de apps Gojek of Grab om een scooter-taxi te bestellen, alleen kwam ik er achter dat deze goedkopere manier van transport nauwelijks mogelijk is in Sanur. Er waren gewoonweg geen drivers beschikbaar en op de hoofdstraat zag ik bovendien borden staan waarop “Grab en Gojek verboden” te lezen was. Echter, toevallig sprak ik vandaag iemand die het wel gelukt is đŸ™‚ .

 

Overnachten in Sanur

Ondanks dat er in Sanur met name families komen die meestal een wat ruimer budget hebben dan de gemiddelde backpacker, heb je er gelukkig voldoende homestays waar je voor weinig geld kunt verblijven. Ik heb geslapen in het Gustavbali B&B, al is deze accommodatie qua locatie geen aanrader. Dit guesthouse ligt namelijk aan een weg waar aan de lopende band toeterende scooters langskomen. Het nabijgelegen Prasanthi is wat mij betreft een betere optie.

Mocht je behoefte hebben aan luxe en comfort, dan zijn Bali Emerald Villas en Hyatt Regency Bali twee heerlijke plekken om te verblijven.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen đŸ™‚ . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van IndonesiĂ« gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-IndonesiĂ«-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen đŸ™‚ .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw