Sanur: een chille badplaats op Bali

Sanur is een gezellig kustplaatsje in het zuidoosten van Bali en ideaal om lekker te relaxen. Het is er veel rustiger dan toeristische plekken als Canggu, Kuta en Seminyak en je wordt hier (nog) niet continu aangesproken met de vraag of je een taxi nodig hebt of dat je misschien iets wilt kopen.

Echter, een typische backpack-vibe ontbreekt. Het is eerder een vakantiebestemming waar families en de iets oudere stelletjes op afkomen. Ook hoef je er -behalve het strand- geen spannende bezienswaardigheden te verwachten, al kun je er prima een paar dagen chillen voor je verder reist naar een andere bestemming. Die bestemming kan op Bali zijn, maar net zo goed ergens anders. Vanuit Sanur kan je namelijk de boot pakken naar meerdere paradijselijke eilanden.

Men doet er overigens alles aan om het imago van Sanur positief te beïnvloeden. In 2022 heeft de Balinese overheid miljoenen gestoken in het op de kaart zetten van de badplaats. Zo is het wandelpad langs het strand compleet aangepakt en uitgebreid. En ik moet zeggen, het ziet er onwijs goed uit. Zoveel beter vergeleken met toen ik er voor het eerst kwam in 2019. Het is schoon, er liggen mooie resorts en de sfeer is gemoedelijk. Alsof je ergens in Europa wandelt. Er straalt zelfs enige allure vanaf.

Als jij van plan bent om Sanur te bezoeken, lees dit artikel dan even door. Ik vertel je er namelijk alles over, van wat er te doen is tot aan leuke eettentjes en fijne accommodaties om te verblijven.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Sanur

Wat is er te doen in Sanur? Je komt er vooral voor het strand en om lekker van een vakantie te genieten, veel meer is er simpelweg niet. Ook is het een ideale plek om een of twee nachtjes te blijven als je van een van de naburige eilandjes komt en in de buurt van het vliegveld wilt zitten.

Hieronder deel ik mijn beste tips met je.

 

Wandel over de sfeervolle boulevard langs Sanur Beach

Kleurrijke vissersbootjes op Sanur Beach

Het plaatselijke strand is de grootste reden waarom de meeste toeristen in Sanur neerstrijken. Nee, je hoeft geen hagelwit zand en turquoise water te verwachten, je komt hier vooral voor de gezelligheid en de relaxte sfeer. Bovendien moet je voor de echt witte stranden sowieso niet op Bali zijn, die heb je eerder bij de Gili’s en natuurlijk op Lombok. De beste strandspot van Bali is wat mij betreft overigens Uluwatu.

Anyway, de kuststrook van Sanur is zo’n 3 kilometer lang en officieel opgedeeld in allerlei verschillende stranden. Voorbeelden zijn Sindu Beach, Karang Beach, Cemara Beach en dus Sanur Beach. Als je er heengaat, kom je er echter al snel achter dat het eigenlijk gewoon een lang strand is.

De vernieuwde promenade is een feetje om overheen te lopen (of te fietsen)

Naast het goudgele zand loopt een wandelpad, dat zoals ik al vertelde recentelijk gerenoveerd is. Het is heerlijk om hier lekker rond te slenteren en de fijne sfeer in je op te nemen. Je vindt er tevens allerlei leuke strandbars, restaurants, fraaie resorts en villa’s met enorme tuinen. Maar bijvoorbeeld ook ultieme chil-spots met ligbedden, veel groen en zwembaden. Hippe beachbars zoals in Canggu en Seminyak hoef je er niet te verwachten trouwens, daarvoor is Sanur simpelweg niet de plek.

Op het strand zie je hier en daar de voor Sanur zo bekende gekleurde vissersbootjes liggen. En in de zee vertonen mensen hun kunsten op jetski’s of zie je locals in de vroege ochtend een bad nemen.

Langs het strand is het verrassend groen
Een deel van de Sanur Beachwalk

Het werd me al snel duidelijk dat Sanur Beach -en Sanur in algemene zin- zich vooral op vakantiegangers richt en niet zozeer op reizigers. Desalniettemin vond ik het leuk om er rond te struinen. Verder kun je er overigens genieten van een mooie zonsopkomst, al moet je dan wel vroeg uit de veren.

 

Pak een massage op het strand

Als er iets relaxed is, is het wel het nemen van een massage op het strand, met het zeegeluid op de achtergrond. In Sanur, en helemaal aan de strandkant, stikt het van de massagespots en is het ultiem genieten geblazen.

Behalve de eenvoudige bedjes op het strand telt Sanur eveneens tal van exclusievere spa’s. Een aanrader is Spa at Maya Sanur. Het is er zo ontspannen dat je zomaar in slaap kan vallen tijdens het masseren.

 

Volg een yogalesje

Naast puur relaxen en een massage pakken kun je het natuurlijk ook iets actiever doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een yogalesje?

Net als massagesalons vind je in Sanur een hoop yogastudio’s waar je terechtkunt. Twee plekken die ik je aanraad zijn Power Of Now Oasis en Koa Shala. Voor iedere vorm zijn er mogelijkheden, denk aan hatha, vinyasa, ashtanga en yin.

 

Ontdek Jalan Danau Tamblingan: de gezellige hoofdstraat

De straat waar het allemaal gebeurt is de parallel aan het strand lopende Jalan Danau Tamblingan. Je vindt er tig eetzaakjes, geldwisselkantoren, shops, hotels enzovoorts. Ze deed mij denken aan Jalan Wana Segara in Kuta, alleen dan minder commercieel. Ja, ook hier word je zo nu en dan aangesproken door commerciële figuren, maar lang niet zo vaak en agressief zoals ik in Kuta heb meegemaakt.

Qua verkeer is het overigens verre van rustig. Er is een continue stroom van auto’s en scooters, zoals je dat op Bali gewend bent. Sla je een zijstraat in, dan is het (gelukkig) wel meteen al een stuk rustiger. Bijvoorbeeld in Jalan Pantai Sindhu dat je op de foto hieronder ziet:

Jalan Pantain Sindhu met de gebogen en versierde bamboestengels -‘penjor’- ten tijde van Galungan, een ceremonie op Bali

Vanuit deze straat wandel je binnen luttele minuten naar het strand. Je loopt dan een van de zijstraatjes in waar je vaak erg mooie hindoeïstische details te zien krijgt.

Ik vind zoiets als op de foto hierboven bijvoorbeeld helemaal geweldig. Wat jij?

In de buurt liggen overigens nog enkele tempeltjes, waarvan Pura Desa en Pura Datal de meest bekende zijn. Echter, zeker wanneer je al wat tempelervaring hebt, is dit allemaal niet heel erg bijzonder.

Lokale -en goedkopere- eetzaakjes vind je trouwens nauwelijks in Jalan Danau Tamblingan, die kom je vooral tegen in een van de vele zijweggetjes.

 

Ga eten op de Sindhu Night Market

Zoals voor bijna iedere bestemming in Indonesië geldt, heeft ook Sanur een leuke avondmarkt waar je heerlijke Indonesische gerechten kunt proberen. Denk aan ‘nasi campur’, ‘nasi goreng’, ‘gado gado’, saté en dat soort dingen. Het ultieme toetje is ’terang bulan’, een soort dikke pannenkoek met topping naar keuze. Ik kan je de combinatie chocola-pinda aanraden.

Deze relatief kleine markt is zo’n typische plek waar locals bijeenkomen om na een werkdag met elkaar een hapje te eten en een praatje te maken. Echt een markt is het trouwens niet, het zijn een stuk of tien kraampjes waar mensen eten koken en verkopen. Al met al is dit een toffe spot om heen te gaan als je van streetfood houdt. Iedere avond kun je er tot 22.00 uur terecht. Mijn favoriete tentje zit rechts achterin waar een Balinees nasi campur aanbiedt, oftewel allerlei groenten, vlees en vis om uit te kiezen.

Vlakbij wordt tevens iedere dag een overdekte ochtendmarkt gehouden: Pasar Pagi of de Sindu Morning Market. De lokale bewoners komen hier bijeen om hun dagelijkse groenten, fruit, vlees, vis en rijst in te slaan. En zoals je misschien wel weet vinden Indonesiërs het fijn om zulk soort inkopen zo vroeg mogelijk te doen. Je kunt er daarom al om 04.00 uur terecht, rond de klok van tien is het nagenoeg afgelopen.

 

Knuffel met katten in het Cat Cafe & Cat Boarding Sanur

Kattencafés, misschien ken je ze wel uit Japan of Zuid-Korea? In Sanur is een dierenliefhebbende Koreaan jaren terug zo’n zelfde concept gestart. Ik kwam er per toeval langs en ben eens een kijkje gaan nemen. De beestjes hebben het er goed, zien er verzorgd uit en zijn bovendien behoorlijk speels.

Dus, als je van katten houdt en wat wilt kroelen met deze lieve beestjes, dan is dit een toffe plek om eventjes te stoppen. En tegelijkertijd geniet je er van een drankje, of je koopt wat kattensnacks om de katten blij te maken 🙂 .

 

Pak de boot naar mooie eilanden in de buurt

De nieuwe haven van Sanur is een hele verbetering ten opzichte van de oude opstapplaats op het strand

Ik zei het hierboven al: vanuit Sanur kun je prachtige eilanden bezoeken. Indien je behoefte hebt aan bounty-achtige omgevingen of bijvoorbeeld wat actie en avontuur, spring dan op de boot naar een van de vele paradijsjes die rond Bali liggen.

Net als de promenade is het ook qua havenfaciliteiten flink verbeterd in Sanur. Sinds 2022 is een nieuwe haven, die even ten noorden van Sanur Beach te vinden is. Een enorm verschil met de vorige ‘haven’ van Sanur, waarbij je tot je enkels het water in moest lopen om de boot op te komen. De vernieuwde haven ziet er modern en exclusief uit.

Op ongeveer een half uur varen vind je Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en het avontuurlijke Nusa Penida. Lembongan en Penida zijn erg tof om met de motorbike te ontdekken. Een andere optie is om verder te reizen richting de (autoloze) Gili-eilanden en het schitterende Lombok. Wat dat betreft heb je dus mogelijkheden te over.

Hieronder boek je direct je ticket voor de laagst mogelijke prijs:

Powered by 12Go system

 

Welke eet- en drinktentjes in Sanur zijn aanraders?

Bull’s Coffee is echt een aanrader

Mocht je op zoek zijn naar een cool koffietentje met écht goede koffie, dan mag je Bull’s Coffee niet missen. Blij verrast nam ik hier een slok van mijn espresso on the rocks, bestaande uit een mix van Indonesische en Braziliaanse koffie. De Braziliaanse invloed geeft een heerlijke tint van chocola. Echt superlekker! De inrichting is bovendien sfeervol, je ziet het op de foto hierboven. Behalve koffie hebben ze er eveneens dingen als croissantjes en brioches. Als je lekkere trek hebt zit je hier dus helemaal goed.

Verder kwam ik onlangs per toeval uit bij een typisch lokaal eettentje, vlakbij het strand. Deze warung heet Nasi Bali Made Weti en in eerste instantie liep ik er langs. Omdat het druk was met Indonesiërs en ik best wel trek had, besloot ik terug te lopen en een kijkje te nemen. Een enorme pan gevuld met sambal maakte me nieuwsgierig. Ik vroeg aan de vrouw wat ze voor eten had, en het bleek nasi campur met kip. En oh, wat was het verrukkelijk. Ga het zelf maar proberen 🙂 .

Wanneer je met je voeten in het zand wilt genieten van een lekkere hap, is Soul on the Beach een aanrader om iets te gaan eten. De tafeltjes staan op het strand en je kijkt tijdens het eten uit op zee.

Voor gebarbecued vlees is Naughty Nuri’s Warung een van de beste plekken die je in Sanur vindt. Vooral de spareribs staan hier zeer goed bekend.

Ten slotte hoef je ook als vegan niet te treuren. Een uitstekende zaak is Sauce Tree Sanur: Plant Based Cafe. Probeer hier sowieso die overheerlijke burger.

 

Hoe zit het met transport in Sanur?

Op Sanur Beach barst het van de fietsverhuurders. Fietsen over de kilometerslange boulevard is er dan ook een van de populairste activiteiten om te doen. Je huurt een felgekleurde tweewieler voor 15.000 IDR per uur.

Verder is Sanur vooral een plaats om te voet te verkennen. Je zult hoogstwaarschijnlijk veelal rond het strand vertoeven, een plek waar (gelukkig) geen motorvoertuigen mogen komen. Wil je een scooter huren om de omgeving te verkennen, dan huur je die vanaf 75.000 IDR per dag. Lees je van tevoren wel eventjes in voor wat betreft het scooter rijden op Bali, daarvoor is deze gids handig.

 

Waar in Sanur raad ik je aan om te overnachten?

Het Bali Beach Hotel is een populair vijfsterrenhotel direct aan het strand

Ondanks dat er in Sanur met name families komen die meestal een wat ruimer budget hebben dan de gemiddelde backpacker, heb je er gelukkig een aantal hostels en een heleboel homestays waar je voor weinig geld kunt verblijven.

Twee prima hostels om te tukken zijn Aiwan Hostel & Luggage Storage en Suwardika Homestay & Dormitory.

Ik heb overigens geslapen in het Gustavbali B&B, al is deze accommodatie qua locatie geen aanrader. Dit guesthouse ligt namelijk aan een weg waar aan de lopende band toeterende scooters langskomen.

Homestays die qua comfort beter zijn, zijn Naksa Homestay Sanur, Gunakaya Homestay en Erwin’s Guest Room.

Een segmentje hoger maar nog altijd prima betaalbaar heb je in Sanur eveneens voldoende mogelijkheden. Aanraders zijn bijvoorbeeld The Cozy Haven Sanur en Cening Ayu Sanur.

Mocht je behoefte hebben aan luxe en comfort dan is het Hyatt Regency Bali een heerlijk hotel om te verblijven. Verder liep ik langs het Bali Beach Hotel, een vijfsterrenhotel gelegen aan de boulevard. Het zag er erg gezellig uit, met de vele vakantiegangers die rond het prachtige zwembad aan het ontbijten waren. Echt zo’n ultieme vakantieplek.

Liever een eigen villa tot je beschikking? Check dan Bali Emerald Villas.

 

Van Sanur naar een andere bestemming op Bali

Om vanuit Sanur op de internationale airport van Bali te komen (of andersom) ben je een half uur tot 3 kwartier onderweg, afhankelijk van de verkeersdrukte. Als je een taxi pakt, probeer er dan een van Bluebird aan te houden en vraag of de chauffeur z’n meter aan wil zetten. In het centrum staan echter vooral locals met een bordje ‘Taxi’ die veel te hoge prijzen vragen aan toeristen.

Dit zijn bedragen die je aan moet houden:

  • Van Sanur naar de luchthaven: 150.000 IDR.
  • Van Sanur naar Seminyak: 100.000 IDR.
  • Van Sanur naar Canggu: 150.000 IDR.
  • Van Sanur naar Ubud: 200.000 IDR.

Daar zeg ik direct bij dat je de bovenstaande tarieven niet zult krijgen wanneer je een van de lokale ’taxichauffeurs’ aanspreekt. Hiervoor heb je echt een taxi met meter nodig van Bluebird of een online taxi zoals Gojek of Grab. Sowieso kun je via de apps van Gojek en Grab altijd even checken wat de gangbare prijs op dat moment is.

 

Hoe kom je in Sanur?

Sanur is chill 🙂

Vanaf het vliegveld van Bali is het al gezegd een half uur tot 3 kwartier rijden om in Sanur te komen. Ik raad je aan om je vervoer online te regelen via 12Go Asia, zodat je bij aankomst niet de vermoeiende gesprekken met chauffeurs hoeft te voeren die je (waarschijnlijk) veel te hoge tarieven aanbieden.

Vanuit Ubud, Canggu en Seminyak moet je rekenen op 1 uur reistijd, vanuit Nusa Dua duurt het zo’n 35 minuten, vanuit Kuta 30 minuten en vanuit Uluwatu minimaal 1 uur.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw