13 geweldige dingen om te doen op Nusa Penida (+ tips)

Bij een rasta-achtige strandtent vertelde een backpacker met lange, pluizige krullen en een beperkt rossig baardje me over een eiland met de naam Nusa Penida. Hij sprak over plekken als Kelingking Beach, een heilige hindoegrot, overnachten in een primitieve bamboe-boomhut, grillige kliffen, verborgen poelen in de bossen en avonturen op de motorbike.

Het was 2017 en ik had er serieus nog maar amper mensen over gehoord. Bali, de Gili’s en Lombok, dit werd een beetje als de gebruikelijke backpackersroute gezien, die ikzelf ook aflegde.

Zoals hij Nusa Penida beschreef leek het net een andere wereld of zo. Een wereld die perfect bij mij paste. In ieder geval iets totaal anders dan het voor mij destijds teleurstellende Gili Air, het piepkleine eilandje voor de kust van Lombok waar ik op het moment van ons gesprek verbleef. De verhalen zorgden bij mij voor een gevoel van opwinding en verlangen. Het typische gevoel dat je avonturenhart sneller doet kloppen.

Toen hij vervolgens een aantal foto’s van zijn reis op Nusa Penida aan me liet zien begon het steeds meer te kriebelen, en wist ik dat ik er ook heen wilde. Het zag er ongekend mooi en soms bijna wonderlijk uit.

Voor mij zat er dus maar een ding op: die kant op gaan en het zelf allemaal ontdekken.

En ja, wat ben ik achteraf blij de keuze gemaakt te hebben om op de boot naar Nusa Penida te stappen.

Want zonder te overdrijven, dit is een van de mooiste en meest bijzondere plekken die ik tot dan toe had gezien. En nog steeds trouwens.

Het eiland ligt vlakbij Bali, maar als je eenmaal aankomt heb je het idee totaal ergens anders te zijn. Het landschap is ronduit fascinerend en sommige stukjes natuur spreken hier écht tot de verbeelding.

Men spreekt overigens ook over het ‘Bali van de toekomst’, wanneer het gaat over Nusa Penida. Of dit daadwerkelijk zo zal uitpakken is natuurlijk lastig te zeggen. Vast staat wel dat deze droomplek steeds populairder wordt om te bezoeken. Met name omdat je vrijwel overal op Instagram de iconische foto’s van Kelingking Beach, Diamond Beach en Rumah Pohon voorbij ziet komen. De voorgenoemde pittoreske spots hebben wereldwijd de aandacht van miljoenen mensen getrokken. En terecht. Maar de geheime parel die Penida-eiland voorheen was, is het daarom al lang niet meer.

Want waar er tijdens mijn eerste bezoek vrij weinig mensen op Nusa Penida afkwamen, kom je tegenwoordig nogal eens in heuse selfie-parades terecht. Echter, als je op de juiste tijden gaat en bovendien niet alleen de geijkte bestemmingen bezoekt, valt dit gelukkig allemaal mee.

In deze ultieme gids deel ik dertien hoogtepunten van Nusa Penida met je, inclusief mijn (soms) spannende ervaringen en minder bekende plekjes. Daarnaast vertel ik je wat ik tegen vond vallen. Verder geef ik je tips voor leuke eettentjes, overnachten, een route en praktische info die je van pas komt tijdens je reis.

Dus, heb jij zin om eens compleet wat anders te zien én ben je avontuurlijk ingesteld? Ben jij met andere woorden van plan om Nusa Penida te bezoeken? Lees dan snel even door.

Over Nusa Penida

Na de spannende weg naar beneden beland je uiteindelijk op het strand van Kelingking Beach

Nusa Penida ligt op 25 kilometer van Bali en is zo’n 20 kilometer lang en 12 kilometer breed. Het eiland heeft een oppervlakte van 209,4 km², en is qua grootte zodoende niet te vergelijken met haar 8 km² kleine buurman Nusa Lembongan en het nog kleinere Nusa Ceningan (3 km²).

Je komt dus niet op een klein bounty-eilandje terecht, mocht je dat misschien denken. Nusa Penida bezoek je echt voor avontuur, rondrijden op de scooter, te zwemmen met manta-roggen en de fraaie uitzichten vanaf de viewpoints. En natuurlijk om te chillen aan het strand indien je daar zin in hebt. Al kan je voor wat betreft idyllische stranden en luieren beter naar Nusa Lembongan of een van de Gili-eilanden gaan, als je het mij vraagt.

In totaal leven er ongeveer 47.000 mensen op het eiland en het merendeel hiervan is hindoe. Nuda Penida is zelfs een heilige bestemming voor hindoes, met Goa Giri Putri als belangrijkste spot. In Toyapakeh, het bekendste dorp, is de meerderheid overigens moslim. De aanwezige moskee is daar het toonbeeld van.

Toyapakeh is tevens het plaatsje waar de meeste boten arriveren. Andere kleine dorpjes/plekken zijn Ped en Buyuk in het noordoosten, Crystal Bay in het westen en Tanglad in het zuidoosten.

De onderwaterwereld is op veel spots rond Nusa Penida bijzonder, omdat je er de illustere maanvis (‘mola mola’), mantaroggen en zelfs walvishaaien kunt spotten.

Een veelgestelde vraag is: “Wat is leuker/mooier: Nusa Penida of Nusa Lembongan?” Laat ik zeggen dat beide eilanden totaal verschillend zijn. Qua omvang, qua natuur en qua avontuur. Nusa Penida is meer voor de avonturier, terwijl Nusa Lembongan veel meer laidback is. Zo zou ik ze in elk geval omschrijven. Maar goed, ze liggen zo dichtbij elkaar, bezoek ze dus gewoon beide 🙂 .

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op en rond Nusa Penida

Wat is er allemaal te zien en doen op Nusa Penida? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

In het gedeelte hieronder ga ik je er alles over vertellen, zowel bekende als minder bekende plekjes. Geniet ervan!

 

1. Slaap in een boomhut en voel je een met de natuur

Mijn hutje in de boom 😀

Met meer geluk dan wijsheid was ik nog net op tijd om de boot vanuit Sanur naar Nusa Penida te pakken. Tijdens het ritje kwam ik twee Canadezen tegen die me vertelden dat ze een nacht geboekt hadden in een boomhut. Dit leek me wel wat, dus besloot ik met ze mee te gaan naar de plaats waar het om ging: Nyuh Bengkok Tree House. En daar zou ik geen spijt van krijgen.

In totaal heb ik zeven nachten geslapen in een van de vele tree houses die er te vinden zijn. Een supervette ervaring, weer eens wat anders dan slapen tussen vier stenen muren. Telkens wanneer je over de houten trap omhoogklimt, heb je het idee jaren terug in de tijd te stappen. Het is zo’n typische bestemming waar je van houdt als je midden in de natuur wilt slapen en graag ontsnapt aan de drukte. Ideaal na bijvoorbeeld de Gili-eilanden of het massaal bezochte Bali.

Ik heb wat afgelachen met de eigenaar z’n familie die iedere dag druk bezig waren om het complex verder vorm te geven. Voor mij best wel indrukwekkend om te zien dat ze er alles zelf hebben gemaakt. En erg prettig: de matrassen liggen heerlijk.

Als ik dan toch een nadeel moet noemen, zijn het de luid kraaiende hanen in de vroege morgen. Zo werd ik tijdens mijn eerste nacht al om halfvijf gewekt. (Goede) oordopjes meenemen is wat mij betreft daarom echt een must. Ook is het erg basic, zo hebben ze er enke hurktoiletten en koude douches. Voor dat eerste zal even wennen zijn.

Nyuh Bengkok Tree House heeft de corona-periode helaas niet overleefd en is zodoende niet meer beschikbaar. Gelukkig is het echter niet de enige boomhut-accommodatie op Nusa Penida. Een andere schitterende spot is Rumah Pohon. Een betere locatie dan hier ga je niet krijgen. Je zit vlakbij Atuh Beach en hebt vanuit je hutje een prachtig uitzicht op de oceaan. Mijn tip is om vroeg uit de veren te gaan en de magische zonsopkomst vanaf je balkon te bekijken.

Dit is het uitzicht bij Rumah Pohon

Let er wel op dat -vanwege die mooie setting- er veel toeristen op Rumah Pohon Tree House afkomen, en een hele tijd selfies aan het maken zijn. Als ‘bewoner’ van zo’n boomhut kan dit het echte avonturiersgevoel een beetje wegnemen. Tijdig online boeken is overigens aan te raden, aangezien deze accommodatie vaak vol zit.

 

2. Geniet van een overweldigend uitzicht op Kelingking Beach (Cap de T-Rex)

Dit is zo’n beetje de bekendste foto van Nusa Penida, het iconische Kelingking Beach

Kelingking Beach is zonder twijfel een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. Nogal een uitspraak hè? Toch is het echt zo.

Het is een wit-gele zandstrook die wordt omsingeld door reusachtige kliffen en smaragdgroen water. Het uitzicht vanaf de Karang Dawa Viewpoint -dat inmiddels is hernoemd tot ‘Kelingking Viewpoint’- heeft mij letterlijk de mond doen openvallen. Serieus onrealistisch gewoon hoe beeldschoon deze plek is.

Bij aankomst lijkt het in eerste instantie alsof er geen pad naar beneden is, maar dat is er wel degelijk. Eenvoudig is ‘ie echter zeker niet. Je gaat veelal steil omlaag via rotsen en (gladde) zandweggetjes. Gelukkig is er een reling gemaakt van bamboe om jezelf aan vast te houden. Pas alleen goed op, want deze is lang niet altijd even sterk. Zelf ben ik halverwege gestopt omdat ik die dag nog enkele plekken wilde bezichtigen. Het duurt zo’n 40 minuten voor je beneden bent.

Trouwens, kijk tijdens het afdalen ook even de andere kant op. Naar links dus. Daar zie je de volgende ruige baai liggen:

Een waar je overigens niet kunt komen. Maar het uitzicht alleen is meer dan genoeg om blij van te worden.

Weet wel dat Kelingking Beach zo ongeveer de meest drukke spot van Nusa Penida is. In 2017 viel het allemaal nog wel mee, alleen dingen veranderen snel. De kans is groot dat je in een rij terechtkomt om de bekende foto te maken of om naar beneden te komen. Ga daarom vroeg in de ochtend of later op de middag.

Op het strand zelf komen echter maar weinig mensen en zal je nauwelijks moeite hebben om een plekje voor jezelf te vinden. Het is gewoonweg een hele expeditie om er te komen, iets wat niet al teveel mensen ervoor over hebben of door de hoogte niet voor iedereen is weggelegd.

Op 5 minuten rijden van Kelingking Beach ligt de Paluang Cliff, een ander spectaculair uitkijkpunt dat je zeker eventjes aan je planning moet toevoegen.

 

3. Bekijk het natuurwonder Angel’s Billabong

Angel’s Billabong heeft iets betoverends

Nadat ik via een nogal hobbelige weg aankom bij de parkeerplaats, arriveer ik via een weggetje door de bossen bij Angel’s Billabong. Een lagune die omringd wordt door kraterlandschap en van water wordt voorzien door de ruige aangrenzende zee. Dit is zo’n welbekende spot waar fotografen, Instagrammers of wie dan ook even stil van zullen worden.

Het is ronduit indrukwekkend om de kracht van de zee van dichtbij te aanschouwen. De intensiteit waarmee het water in dit natuurlijke ‘bad’ terechtkomt, is gigantisch. De golven zijn soms zo enorm, dat ze zelfs over de hoogste rotsblokken slaan.

Ik vraag me ten zeerste af hoe het kan dat ik op foto’s van Wonderful Indonesia mensen ontspannen in het water heb zien dobberen. Er staat niet voor niets een bordje waarop iets geschreven is in de trant van ‘zwemmen verboden’. En dit lijkt me, gezien de onuitputtende natuurkrachten die hier samenkomen, een wijze beslissing.

Opmerking: soms kun je er schijnbaar wel zwemmen. Meerdere Penida-reizigers die ik de afgelopen tijd gesproken heb, hebben dit bevestigd. Ik kwam er simpelweg op het verkeerde moment toen de zee te ruig was. Het is wat dat betreft ook een beetje geluk hebben.

 

4. En loop even door naar Broken Beach

Broken Beach Nusa Penida
Vlakbij Angel’s Billabong ligt Broken Beach

Wanneer je via de hobbelige weg verder wandelt, kom je enige minuten later uit bij Broken Beach, ook bekend als Pasih Uug Beach. Anders dan de naam doet vermoeden, is er geen strand om op te relaxen.

Ja oké, vanaf de klif is inderdaad een zandstrook te zien. Echter, erheen gaan is onmogelijk. Niet dit ‘strand’ maar de imposante rotsformaties eisen hier de aandacht op. En dan met name de door de natuur gevormde brug met de halve cirkel waar de zee in hoog tempo doorheen stroomt.

Als ik weer bij m’n scooter ben om de nogal avontuurlijke route terug te rijden, krijg ik de vraag van een Australiër of ik z’n zus achterop wil nemen. Hun moeder is er namelijk ook nog bij, en de heenweg met drie mensen op een scooter was niet al te comfortabel verlopen. Eerlijk gezegd heb ik daar, gezien de erbarmelijke staat van de weg en het forse extra gewicht, weinig trek in. Ik ben toch maar zo gastvrij om het te doen.

 

5. Bewonder Atuh Beach en Diamond Beach vanaf een immense klif

Diamond Beach is mijn favoriete strand van Nusa Penida – en je ziet vast waarom 🙂

Het bij elkaar gelegen Atuh Beach en Diamond Beach zijn, net als Kelingking Beach, een onwerkelijk mooie plek op Nusa Penida. Nadat je aankomt bij een poort die de ingang vormt, loop je omhoog naar het toppunt van de klif. Voor je daar bent, zie je beneden al een droomstrand liggen, met de uit het water rijzende rotsblokken. De naam is Diamond Beach. Het landschap doet denken aan de Twelve Apostles in Victoria, Australië. Ik wist echt niet wat ik zag, zo betoverend mooi is het er. Het lijkt helemaal niet op Indonesië, maar toch is het zo.

Wanneer je ietsje doorwandelt, kom je bij de top van de klif uit. Daar staat een verlaten huisje, bijna spookachtig. Of zou er stiekem toch iemand wonen? Als je nog een plaats zoekt voor de perfecte panoramafoto, dan moet je op dit punt zijn. Rechts van je ligt het voorgenoemde Diamond Beach, voor je zie je talloze megarotsen uit het water komen waarvan er eentje inderdaad iets weg heeft van een ruwe diamant. Aan de andere kant bevindt zich een wederom een strand: Atuh Beach. Het water heeft verschillende kleuren, wat het geheel uiterst bijzonder maakt.

Atuh Beach kun je via een steile trap langs de heuvel bereiken. Overigens een relatief eitje vergeleken met de weg naar Kelingking Beach of het later te noemen Guyangan. Eenmaal beneden, is het heerlijk om een kokosnoot te bestellen en jezelf op een zitzak neer te laten ploffen. Het is, gezien de vele rotsen en stenen, helaas niet de ideale plek om te zwemmen.

Voorheen was het trouwens niet mogelijk om naar Diamond Beach te lopen, maar sinds 2019 is er een trap die het bezoeken van dit pareltje mogelijk maakt. En zeg nou zelf als je naar de onderstaande foto kijkt, je zou wel gek zijn om het niet te doen toch? Er is verder nog een schommel om tussen de palmbomen te bungelen.

Sinds 2019 is Diamond Beach gemakkelijk te bereiken via een stenen trap langs de klif

6. Woon een ondergrondse ceremonie bij in Goa Giri Putri

Goa-Giri-Putri-ceremonie
Ineens stond ik daar tussen de hindoes…

Voordat ik naar Atuh Beach reed, maakte ik een stop bij Goa Giri Putri. Een heilige plaats waar locals bijeenkomen voor Hindoe-ceremonies. Er zou zich hier een grot bevinden waarin ‘het’ allemaal gebeurt.

Ik doe wat van me verwacht wordt, en huur een sarong om m’n beneden te bedekken. Net op ’t moment als ik via de lange trap naar beneden loop aangezien de grot onvindbaar is, roept een van de medewerkers naar me. “Cave?” Inderdaad, die wil ik zien. Ik voel me zo’n typische toerist die aapjes komt kijken en heb het idee dat we als bezoekers de locals storen. Maar goed, ik word uitgenodigd dus ik doe het.

Nadat ik met heilig water besprenkeld ben, beland ik, via een miniscule en mysterieuze ingang die goed zou passen in een fantasieboek, in een megagrot. Iets wat ik totaal niet had verwacht aan de buitenkant.

Binnen staan tempeltjes waarbij grote groepen aan het bidden zijn en offers doen. Het is er trouwens snikheet. Nogmaals, helemaal gepast voelt mijn bezoek hier niet, maar wat een speciale ervaring.

Mocht je niks met spiritualisme hebben, dan is de kans groot dat je dit wel hebt na een bezoek aan deze ondergrondse openbaring.

 

7. Stel je hoogtevrees op de proef tijdens de weg naar de Guyangan Waterfall

Ja, dit was echt CRAZY

Moet ik het eigenlijk nog wel benoemen? Tevens de weg naar Guyangan (soms Peguyangang genoemd) is simpelweg superslecht. Het mooie aan Nusa Penida is echter dat je na vrijwel iedere grote inspanning beloond wordt met ongekende schoonheid. Zo ook bij de waterval van Guyangan.

Ik kan je zeggen: ik heb best wel hoogtevrees. Dit merkte ik al op de afdaling (naja eerder afgrond) die leidt naar Kelingking Beach, alleen bij Guyangan is het misschien nog wel erger. Gelukkig zijn het meerdere trappen die je uiteindelijk naar de tempel -Pura Segara Kidul- brengen, in plaats van gladde zandweggetjes en rotsen. Tellers beweren dat het om liefst 700 treden gaat. Prima, ik ben niet vies van een beetje inspanning.

In het begin lijkt het allemaal mee te vallen, tot ik bij een blauwe trap aankom die met geen mogelijkheid steiler gebouwd zou kunnen zijn. Naast me een diepe afgrond en tussen de treden door zie ik de beangtigende diepte.

😲

Ik doe het toch, en lijk, behalve fysiek, ook mentaal stappen te maken.

Uiteindelijk kom ik langs meerdere van dit soort stalen trappen, die afgegaan moeten worden om bij het eindpunt te komen. Helaas zitten er soms buitengewoon krakkemikkige houten exemplaren tussen die in geen jaren gecheckt lijken te zijn.

Op het eind krijg ik te maken met een soort bruggetje met zeer fragiel ogende treden. Tussen die treden kijk je tientallen meters naar beneden. Het doet me besluiten om te stoppen en de laatste horde naar de tempel en de waterval, die overigens weinig bijzonder blijkt als ik ‘m op afstand zie, niet te nemen. Ook omdat er simpelweg geen controle is. Dit is eigenlijk, en verrassend genoeg, het enige punt waar ik dichtklap.

Ik kijk goed waar ik sta en geniet liever van het schitterende uitzicht en het klotsende geluid van de golven die kapotslaan op de kliffen. Op de weg terug zie ik van grote hoogte talloze manta’s in het water zwemmen, al is het op de onderstaande foto nauwelijks te zien. Je moet me dus maar op m’n woord geloven 😉 .

Inmiddels is het pad om over te lopen gelukkig verbeterd, waardoor je veel makkelijker bij de tempel en de waterval uit kunt komen. Doe dit zeker, want zwemmen in de natuurlijke infinity pool onder deze waterval met het bijkomende uitzicht is de ultieme beloning van de vele zweetdruppels die de klautertocht je heeft gekost. Een sarong -die kun je er huren- of lange broek is overigens wel vereist om naar de tempel te gaan.

 

8. Chill op het paradijselijke Suwehan Beach

Leuk voor het oog al die Instagram-stranden, maar een nadeel is wel dat het er vaker niet dan wel retedruk is, waardoor de ervaring niet altijd is waar je op hoopte.

Gelukkig heeft Nusa Penida echt nog wel plekjes te bieden die toeristen niet of nauwelijks kennen. Een zo’n plek is bijvoorbeeld het bounty-strand Suwehan Beach. Een van de redenen hiervoor is de weg vol haarspeldbochten en de afdaling van een kwartier die gedaan moet worden om er te komen. En omdat Suwehan Beach simpelweg niet in de standaard pakketreizen opgenomen wordt.

Eenmaal beneden is krijg je met het witte zand en de steile kliffen de ultieme beloning.

Een gave accommodatie bovenop de klif is het Eco-tourist Dreamstay Tree House. Ik hoef je vast niet te vertellen dat je daar een waanzinnig fraai uitzicht hebt 😉 ?

Kom trouwens wel voor 2 uur ’s middags, anders heb je geen zon meer.

Zoek je een nog een andere hidden gem in de buurt? Dik 5 kilometer verderop ligt Nyanyad Beach, op het zuidelijkste puntje van Nusa Penida. Behalve het fijne zandstrand staat er hier verrassend genoeg een tempel genaamd Pura Kayan.

 

9. Verkwik jezelf in de poel van het Tembeling Beach and Forest

Een magische spot verscholen in de bossen

In eerste instantie ben ik ietwat teleurgesteld als ik aankom bij de Tembeling Forest. Het is zeker een mooi stukje natuur, zelfs een beetje sprookjesachtig met het bos en de kleine tempel, maar het verwachte ‘natuurbad’ zie ik niet.

Net op het moment wanneer ik weer terug naar boven wil gaan, merk ik gelukkig op dat er nog een weg is die verder naar beneden loopt. Het is het zeegeluid wat me doet vermoeden dat er meer is. Geen mensen, alleen een aap is getuige van mijn aanwezigheid.

Uiteindelijk zie ik de zee met daarvoor een kraakhelder beekje waarin vers bronwater stroomt. Ook is er een kleine waterval. Het is een rustgevende plek middenin de wildernis. De ideale bestemming om jezelf eens lekker op te frissen. Er zouden meerdere poelen moeten liggen, die lijken echter droog te staan.

Specialer vind ik eerlijk gezegd de naastgelegen minigrot van waaruit ik een soort tempeltjes zie. Als ik dichterbij kom, blijken het steentjes die op elkaar gestapeld liggen.

Op de achtergrond gaat de zee flink tekeer en ook hier zijn de kliffen wederom fascinerend.

Tip: stop onderweg om te eten bij de gezellige Warung Nengah Mesin. Ik heb daar de lekkerste gado-gado ever op!

10. Geniet van het bizarre uitzicht bij Saren Cliff Point en Banah Cliff Point

Nadat je in het Tembeling-bos bent geweest adviseer ik je om door te rijden richting Saren Cliff Point. Vanaf de heuveltop heb je weergaloze uitzichten op de uit het water stekende karstkliffen. En met een beetje geluk kom je geen enkel ander mens tegen. Er hangt bovendien een schommel om een mooie foto te maken. Aangezien je in het zuidwesten bent is dit tevens een goede spot om de zonsondergang te bekijken.

Overigens is de laatste pak ‘m beet 1.000 meter over een onverharde weg die veelal uit rotsachtige stukken bestaat, je zult waarschijnlijk moeten afstappen om het laatste deel te wandelen. Of gewoon heel rustig rijden, dan komt het allemaal goed.

Precies aan de andere kant van de Tembeling Forest ligt het Banah Cliff Point. Ook een viewpoint dat je niet gemist wilt hebben tijdens je roadtrip langs de westkant van het eiland, met wederom een beroerde weg vol hobbels die erheen leidt 😉 .

 

11. Eet local food op de night market

Het betere lokale eten van het eiland vind je zonder twijfel op de plaatselijke avondmarkt. Fijn aan zulke eetmarkten is verder dat het je doorgaans nauwelijks wat kost en je gezellig tussen de locals zit.

Probeer zeker eens de ‘martabak manis’ of ‘martabak telor’. De eerste is een soort dikke pannenkoek met topping naar keuze. Ik pak altijd nootjes en chocola 😀 . Martabak telor is een mengsel van deeg, eieren (’telor’ betekent ei), wat groenten en eventueel kip ander vlees. Na gefrituurd te zijn, krijg je een heerlijk krokant ding, een soort hartig taartje. De martabak manis (‘manis betekent zoet) is lekker als je avondeten gezakt is en je behoefte hebt aan wat zoets. Martabak manis wordt ook ’terang bulan’ genoemd.

Je vindt de night market in Sampalan, vlakbij Kutampi Beach en Mentigi Beach. Iedere avond zo rond 18.00 uur kun je er terecht.

 

12. Relax en geniet van een spectaculaire zonsondergang bij Amok Sunset

De beloning na een dag vol avontuur

Amok Sunset is een pracht van een plek om je dag in stijl af te sluiten. Ja oké, de menukaart is voor lokale begrippen aan de prijzige kant, maar je krijgt er een hoop voor terug.

Zo is er een infinity pool met ligstoelen om lekker te chillen. Vanuit het zwembad -of je stoel- heb je bovendien een fantastisch uitzicht op de zee en Gunung Agung – de bekende vulkaan op Bali. Ook zijn er zogenaamde ’treetop nests’ waar je met vier personen in kunt zitten.

Kom tijdens de zonsondergang, want je ziet de zon dan langzaam achter wat heuvels verdwijnen waarna -met wat geluk natuurlijk- een schouwspel van kleuren ontstaat.

Amok Sunset ligt redelijk afgelegen en je zult ook hier over een niet al te makkelijk stuk moeten rijden. Maar zijn afgelegen plekjes vaak juist niet de mooiere 😉 ?

 

13. Ga snorkelen of duiken en zie fascinerende wezens

Helaas heb ik niet gesnorkeld, aangezien het iedere dag te hard waaide en de zee daarom veel te onstuimig was. Wel heb ik enkele tips gekregen van een vriendin uit Yogyakarta.

Zo kun je bij Manta Point tussen de mantaroggen zwemmen, een bijzondere ervaring die je maar op weinig plekken kunt meemaken. Naast snorkelen, kun je er tevens goed duiken.

Het is trouwens zo dat de kans zeer groot is op het spotten van deze manta’s. Sterker nog: ik heb van andere backpackers gehoord dat je niet verbaasd moet opkijken als er vijf of meer van zulke grote vissen vlakbij je komen. En wel voor tientallen minuten lang. Ze zijn in ieder geval verre van bang voor je. Ik heb dit later meegemaakt in het Komodo National Park en het is echt zo’n ervaring die je nooit meer vergeet. In de goede zin van het woord hè 😉 .

Verder gaf ze me de tip om te gaan snorkelen bij Gamat Bay. Ze heeft daar de mooiste koralen en vissen uit haar leven gezien. Daarnaast zwommen er schildpadden langs. Ze vond het zelfs indrukwekkender dan het het onderwaterleven rond Karimunjawa, een van de beste spots waar ik ooit gesnorkeld heb.

Kortom: snorkelen bij Nusa Penida is een absolute must. Ik baal ervan dat ik dit niet heb kunnen doen. Deze snorkeltrip is een aanrader om te boeken.

Voor duikers is het overigens net zo goed een paradijs. Rondom het gehele eiland vind je duiksites. Zoals ik in het begin al zei komt in deze streek naast de manta-rog de fascinerende maanvis (mola mola) voor, en heb je met een beetje geluk de kans op het zien van walvishaaien. Maanvissen zwemmen voornamelijk bij Crystal Bay, Gamat Bay en Toyapakeh.

 

Crystal Bay: niet erg bijzonder

Crystal Bay is wat mij betreft een normaal strand. Lang niet zo mooi als bijvoorbeeld Kelingking Beach, Atuh Beach en Diamond Beach.

Erg druk, geen parelwit zand en vrij donker water. Nu weet ik dat sommige plaatjes op Google, Insta en reviews op blogs anders beweren, alleen eigen onderzoek liegt nooit. Anno 2023 ligt er bovendien een hoop troep, wat het aanzicht er niet bepaald fraaier op maakt.

Nu was het natuurlijk niet bepaald goed weer toen ik er een kijkje nam, zoals op de foto hierboven duidelijk te zien is. Zo eerlijk ben ik ook.

Het is daarbij wel een ideale bestemming om met een drankje de zonsondergang te bekijken of om te zwemmen en te snorkelen. Je ziet er namelijk een hoop mooie vissen als je kopje onder gaat. Al moet je vanwege de koraalstenen en schelpen wel oppassen waar je loopt, die liggen er direct vanaf het begin. Waterschoenen zijn daarom aan te raden.

Maar zoek je dus naar een idyllisch strand, dan kom je op Crystal Bay bedrogen uit.

Is er dan helemaal niets moois in de buurt? Jawel hoor! Op een kwartiertje lopen ligt Pandan Beach, een prachtig klein strandje, en nog redelijk onontdekt. En dat zal voorlopig wel zo blijven denk ik, aangezien je over een flinke heuvel moet wandelen om er te komen.

 

Evenmin bijzonder: de Teletubbies Hill

Teletubbies Hill, Indonesië heeft er een handje om groene glooiende landschappen die aan de beroemde kinderserie doen denken deze naam te geven. Ik ben het inmiddels misschien al wel tien keer tegengekomen haha.

En zo is er dus ook een Teletubbie-heuvel op Nusa Penida. Je vindt het heuvelachtige gebied in het zuidoosten nabij het dorpje Tanglad. Al moet ik zeggen dat het allemaal niet zo bijzonder is, de weg erheen is in mijn optiek boeiender.

Nope, ik zou de Teletubbie Hill niet als een mustsee omschrijven, er zijn simpelweg veel indrukwekkendere plekken op Nusa Penida.

 

Hoe zit het met transport op Nusa Penida?

Wanneer je naar de hoogtepunten van het eiland wilt is het hoe dan ook aan te raden om een scooter te huren. Dit kost je 75.000 IDR tot 100.000 IDR per dag. Sommige bezienswaardigheden kun je zelfs enkel en alleen per motorbike bereiken, denk aan het Saren Cliff Point en de Tembeling Forest.

Een scooter of motorbike regel je via je accommodatie of bij een verhuurder. Twee aanraders zijn Penida Motorbike Rental en Nusa Penida Scooter Rental.

Let op: wees je wel bewust van de risico’s die je neemt als je op een scooter stapt, zeker op een eiland waar de kwaliteit van de wegen nogal eens te wensen overlaat (zie verder). Check deze handige gids indien je van plan bent om er een te huren.

Je andere opties zijn om een tour rond het eiland te doen waarbij je de hele dag in een auto zit (die boek je hier), of om een motorbike-taxi te pakken. Er rijden overigens ook kleine busjes tussen de dorpjes, maar die komen lang niet langs alle mooie plekjes.

Zo nu en dan heb ik mensen op mountainbikes zien rijden, al zijn die slechts beperkt te krijgen.

 

Hoe is de kwaliteit van de wegen op Nusa Penida?

De hoofdweg op het eiland is echt hartstikke goed. Verbazingwekkend bijna, voor Indonesische begrippen. Bovendien is het op de meeste plekken lekker rustig, geen Kuta– of Ubud-praktijken dus.

De ‘problemen’ ontstaan wanneer je deze weg verlaat om uit te wijken naar de hotspots. Met name de wegen naar Kelingking Beach, de Guyangan Waterfall, Atuh Beach en Angel’s Billabong en Broken Beach vormen een flinke uitdaging.

Of eigenlijk moet ik zeggen ‘vormden een flinken uitdaging’…

Begin 2020 heeft men de wegen namelijk behoorlijk onder handen genomen en is er asfalt neergelegd, bijvoorbeeld de weg naar Angel’s Billabong en Broken Beach. En de weg die naar Atuh Beach leidt. De wegen om bij deze hoogtepunten te komen waren -zoals je in m’n bovenstaande verslag kunt lezen- ronduit dramatisch. Zand, steentjes en hier en daar rotsblokken; je kent het wel. Dit is dus verleden tijd en de reistijden naar de meeste bezienswaardigheden zijn daarmee aanzienlijk verminderd.

Scooter rijden op Nusa Penida is daarom allemaal een stukje eenvoudiger geworden, al zijn er absoluut nog steeds een heleboel wegen waar je extra goed uit moet kijken. Plekken vol hobbels, putten en zand. En wees op je hoede voor roekeloos rijdende trucks die als gekken komen aangereden. Jeetje, ik schrok me op sommige momenten werkelijk kapot.

Persoonlijk heb ik me echter -ook toen de de wegen nog vrij dramatisch waren- geen moment onveilig gevoeld. Bovendien is de situatie -als gezegd- verbeterd. Laat je dus niet afschrikken door de spookverhalen die mensen nogal eens verspreiden.

Als ik me toentertijd wat aangetrokken had van de verhalen die ik las, zou ik me misschien ook tegen hebben laten houden. ‘Gewoon doen’, is soms het beste motto. Ja toch?

Tip: tank bij een van de benzinestations. Je betaalt daar de helft ten opzichte van de flessen die je langs de weg haalt.

Zijn de bezienswaardigheden gratis te bezoeken?

Broken Beach tussen de bomen door gezien

Voor sommige hoogtepunten zal je een klein bedrag moeten betalen om je scooter te parkeren. Dit komt doorgaans neer op 5.000 IDR.

Voorheen diende je voor sommige plekken entree te betalen, bijvoorbeeld 5.000 IDR voor Atuh Beach. Sinds 2023 is dit echter niet meer nodig, omdat je bij aankomst op het eiland eenmalig 25.000 IDR ‘entree’ betaalt. Hierover vertel ik je verderop meer.

 

Kun je pinnen op Nusa Penida?

Ja! Voorheen lukte het me trouwens nooit met mijn ING-pasje, omdat er enkel een BRI en BPD aanwezig waren. Tegenwoordig zijn er tevens geldautomaten van Bandiri, waardoor geld uit de muur trekken ook met je ING-kaart geen probleem meer is.

Lukt het op een of andere manier toch niet, gebruik dan je creditcard.

 

Heerlijk eten op Nusa Penida: mijn favoriete adresjes

Wat zijn nu goede en leuke plekjes om te eten? Ik deel mijn beste tips met je.

 

Indonesisch

Warung Nengah Mesin is als gezegd een aanrader voor local food. Mijn eettip: gado-gado. Die is hier echt subliem, met name door de huisgemaakte pindasaus 🙂 .

Een ander lokaal eettentje waar zowel locals als toeristen graag binnenlopen voor een lekkere ‘nasi goreng’ is Wahyu Resto. Hetzelfde geldt trouwens voor Wr. Makan RESTU.

Een stukje landinwaarts op weg naar het zuiden is Warung NG een aanrader voor een pittige Indonesische hap. De ‘nasi campur’ is er helemaal top.

Indien je richting Crystal Bay rijdt en honger begint te krijgen, stop dan bij PAYODA WARUNG. Probeer die met ketjap gemarineerde tempé eens 🙂 .

 

Westers

Wanneer je trek hebt in Westers eten is Sunny Cafe Penida een perfecte spot om te gaan zitten. Hier kan je terecht voor lekkers zoals bruschetta, knoflookbrood en toast met avocadoboter.

Een gave spot om met een drankje aan het water te chillen is de Penida Colada Beach Bar.

Of ga naar het al genoemde Amok Sunset om de zonsondergang te bekijken en ondertussen andere reizigers te leren kennen.

Een andere tip is het Secret Penida Restaurant & Bar, waar je behalve goede koffie tevens lekker en gezond kunt eten. De salades smaken hier bijvoorbeeld echt super. Mocht je wat werk willen doen op je laptop, dan is dit trouwens ook een prima plek om naartoe te gaan. Pluspunt: je kijkt uit op zee.

 

Koffie en ontbijt

Dan nog even een handjevol tips op het gebied van koffie en ontbijt. Waar er in 2017 geen enkele espressobar te vinden was op Nusa Penida, is dit in 2023 helemaal anders. En gelukkig maar 😀 .

Ik raad je in ieder geval aan om naar Penida Espresso te gaan voor een heerlijk ontbijt. Wat denk je bijvoorbeeld van een intense (ijs)latte gecombineerd met een verse smoothie bowl?

Een echte topper op het gebied van ontbijt is Vegan Soul Kitchen. De kommen gevuld met noten, lokaal fruit, zaden, pitten en yoghurt zijn om te smullen en de locatie in de natuur maakt het extra tof.

Daarnaast zit je bij het hippe The Chill Penida voor een gezond ontbijt helemaal goed. De koffie is er ook lekker. Als je wilt kun je na het eten eventjes blijven hangen en op een van de ligbedjes neerploffen.

 

Waar op Nusa Penida raad ik je aan om te overnachten?

Allereerst is het een hele belevenis om in een treehouse of boomhut te slapen. Ik heb je dit in het begin bij de tien tips al verteld. Rumah Pohon is de meest beroemde, maar wel erg basic. Al hoort dat er natuurlijk een beetje bij 😉 . Een andere treehouse-tip die ik voor je heb is het al even genoemde Eco-tourist Dreamstay Tree House.

Mocht je liever in een hostel tukken, dan heb je diverse goede opties. Aanraders zijn Hostel Bukit Sangcure, Coastal Inn, het Kamasanti Hostel en het Write Hostel.

Of wil je misschien een paar nachtjes verblijven in een homestay? Dan is de Gamat Garden Homestay een leuke spot, vet is dat je er uitkijkt op Gamat Bay.

Gave houten hutjes met een moderne touch heb je bij Batang Golden Hills. Ook Mahendra Cottage vlakbij Diamond Beach is wat dat betreft een aanrader.

Je kunt tevens gewoon in een hotel verblijven natuurlijk, zeker als je behoefte hebt aan meer comfort. Die vind je bijvoorbeeld in Toyapakeh, het drukste dorpje van Nusa Penida. Twee accommodaties met fijne kamers zijn Hotel Arsa Santhi en het Saka Boutique Hotel. Leuk is trouwens ook om rond Crystal Bay te overnachten. De slaapplekken die ik je hier aanraad zijn The Tinsi en Mahaloka Valley.

Zoek je een luxer verblijf? Dan heb je met Diamond Beach Villas vlak naast Diamond Beach de plek die je zoekt. Of ga glampen in de jungle bij Autentik Penida Glamping. Vijfsterrenhotels hoef je verder niet te verwachten op Nusa Penida.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Nusa Penida?

De beruchte afdaling naar Kelingking Beach

Tenminste 3 volle dagen heb je sowieso nodig. Ik ben mensen tegengekomen die een dagtrip deden vanaf Nusa Lembongan, maar vervolgens spijt hadden dat ze niet langer gebleven waren. Tuurlijk, als je niet langer de tijd hebt, kun je dit zeker doen. In alle andere gevallen adviseer ik je echt om ietsje langer te gaan.

De bezienswaardigheden heb ik in drie verschillende dagen bezocht. Het rondrijden vergt energie en bovendien leer je het eiland pas echt kennen indien je er wat langer blijft. Oftewel: neem de tijd als je die hebt.

Ik heb de volgende routesuggestie voor je:

 • Dag 1: Goa Giri Putri en Atuh Beach plus Diamond Beach.
 • Dag 2: Kelingking Beach, Angel’s Billabong en Broken Beach – eventueel afsluiten bij Amok Sunset.
 • Dag 3: Banah Cliff Point, Tembeling Natural Pools, Saren Cliff Point en Guyangan Waterfall.

Echter, gezien de verbeterde wegen kun je ook meerdere van deze hoogtepunten per dag bezoeken. Dit is natuurlijk aan jou, het ligt eraan hoelang je op Nusa Penida wilt blijven én hoe vol je je dagen wilt stoppen.

 

Waar verblijven de meeste backpackers?

Zonder twijfel rond het dorpje Toyapakeh. Het is een levendig plaatsje met een mix tussen locals en toeristen. Er is iedere dag een markt waar je groenten, fruit en dergelijke kunt halen en je hebt er gezellige eetkraampjes en lokale shops.

Goed om te weten is dat er ook een moskee aanwezig is. Als je dit niet gewend bent, kan het, zeker midden in de nacht, een onaangename verrassing zijn. Ik meld het daarom maar even 🙂 .

Toyapakeh is het dorpje met de meeste reuring

Toyapakeh is tevens de plaats waar je met de boot aankomt. Je kunt er daarom direct naartoe lopen.

Nyuh Bengkok Tree House, de eigenzinnige accommodatie waarover ik eerder sprak, ligt (edit: lag, want dit toffe plekje bestaat helaas niet meer) er zo’n vijf kilometer vandaan, in een veel rustigere omgeving. Het is dus maar net wat je zoekt. Zelf verblijf ik liever in de natuur, met een scooter ben je toch zo in de levendigheid.

 

Wat is de beste reistijd voor Nusa Penida?

De beste reistijd voor Nusa Penida is vergelijkbaar met Nusa Lembongan en Bali. Van april tot en met oktober loopt het droge seizoen, terwijl het regenseizoen in november tot en met mei valt.

In het artikel over Nusa Lembongan vertelde ik je echter ook dat ik en mijn moeder halverwege februari op het naburige eiland verbleven en supergoed weer gehad hebben.

Nee, regenseizoen hoeft zodoende lang niet altijd iets te zeggen als je in de regio Bali verblijft.

De grootste drukte vind je in juli en augustus en kan je beter proberen te mijden.

 

Hoe kom je op Nusa Penida?

Er zijn best wat mogelijkheden om het eiland te bereiken. Hieronder noem ik de meest populaire.

Vanaf Sanur ben je met de speedboot al in een half uurtje op Nusa Penida. Ik ben gereisd met touroperator Angel Billabong Fast Cruise en heb bij de haven een retourtje gekocht voor 350.000 IDR. Onderhandelen kan, de normale prijs is namelijk 400.000 IDR. Met geluk had ik nog net de laatste boot, die om halfvijf in de middag vertrok. Ik heb (veel) andere toeristen gezien die voor een enkeltje 400.000 IDR hebben betaald, NIET doen. Sanur wordt vaak als opstappunt gebruikt wanneer je vertrekt uit Canggu, Seminyak, Kuta, Uluwatu, Nusa Dua, Ubud en natuurlijk Sanur zelf.

Kom je vanuit Ubud? Dan kun je bijvoorbeeld in Jalan Gautama een open retourtje kopen voor 400.000 IDR inclusief brengen naar en ophalen van de haven. Een enkeltje voor 200.000 IDR, waarbij ze je tevens wegbrengen naar de haven, kan ook. Je zal doorgaans via Sanur reizen.

Een andere optie op Bali is Padang Bai. Daar kun je de ferry (reistijd 1,5 uur) of een speedboot (45 minuten reistijd) pakken.

Iets zuidelijker ligt de Kusamba Port (ook ‘Pelabuhan Tribuana‘ genoemd), die ideaal is als je vanuit Amed of Sidemen vertrekt. Soms wordt deze haven bovendien voor mensen die uit Ubud vertrekken gebruikt, al zal dat meestal Sanur zijn. De vaartijd naar Nusa Penida is ongeveer 15 minuten.

Kom je vanaf Nusa Lembongan, dan is de ferry (1 uur reistijd) een optie. De andere mogelijkheid die je hebt is een speedboot (20 minuten reistijd).

Of reis je vanaf de Gili-eilanden? Zelf ben ik gekomen vanaf Gili Air. Er gaan directe speedboten die er minimaal 2,5 uur over doen. Vanaf Gili Trawangan en Gili Meno duurt het minimaal 3 uur.

Het handigste is om je ticket via 12Go Asia te regelen, dit doe je door in het zoekformulier hieronder je vertrekplaats in te vullen en vervolgens in een paar klikken te boeken.

Powered by 12Go system

 

Waar kom je vervolgens aan op Nusa Penida?

Nusa Penida heeft drie havens, om precies te zijn de volgende:

 • Banjar Nyuh: deze haven ligt vlakbij Toyapakeh en is tevens de haven waar de meeste boten binnenkomen. De andere naam is Toyapakeh Harbour.
 • Buyuk: ligt 7 kilometer ten oosten van Banjar Nyuh in het uiterste noorden. Ook hier meren speedboten aan, alleen een stuk minder.
 • Sampalan: de Sampalan Harbour ligt nog eens 2 kilometer verder oostelijker. Veel speedboten die in Kusamba vertrekken komen hier aan.

Gezien de grootte van Nusa Penida is het handig om van tevoren duidelijk te hebben in welk gebied je wilt verblijven, zo kun je op de voor jou beste havenplek uitstappen. Ben je bijvoorbeeld van plan om naar Atuh Beach te gaan, dan is Sampalan de beste optie. Voor Ped, Toyapakeh of Crystal Bay is dat de Banjar Nyuh Harbour.

Bij aankomst betaal je sinds 2023 25.000 IDR. Hiermee heb je toegang tot alle drie de Nusa-eilanden. Ook krijg je er toegang mee tot de toeristen-hotspots van Nusa Penida. Zo hoef je dus geen entree voor bijvoorbeeld Kelingking Beach of Atuh Beach te betalen, zoals voorheen wel het geval was.

Op de haven zal je waarschijnlijk een taxi nodig hebben om bij je slaapplek te komen. Prijzen van 100.000 IDR voor een ritje van 10 minuten zijn gebruikelijk. Vrij duur voor Indonesische begrippen, maar je doet er weinig aan. De apps Gojek en Grab werken er helaas niet.

 

Zoek je een route voor Indonesië, bijvoorbeeld Bali inclusief Nusa Penida?

Nu je dit artikel leest ga ik ervan uit dat je Nusa Penida wilt bezoeken tijdens je reis door Indonesië. Ik zeg: doen!

Om avonturiers zoals jou te helpen heb ik speciale backpackgidsen ontwikkeld, vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

Zo hoef je je niet meer bezig te houden met een lastige klus als het uitstippelen van je route. Want ik weet uit ervaring dat dit een behoorlijk gedoe is.

Van lezers krijg ik bovendien regelmatig te horen dat ze ze leuk vinden om te lezen 🙂 . En da’s net zo goed belangrijk, want gortdroge info is er al genoeg te vinden.

Anyway, wanneer je op zoek bent naar routes en inspiratie voor Indonesië in z’n geheel, is Backpackgids Indonesië een aanrader. Specifiek voor Bali en de Nusa-eilanden heb ik Backpackgids Bali gemaakt. Beide gidsen zijn digitaal en komen met een bonus vol insider-tips erbij. Na aankoop krijg je direct toegang.

Leuk voor mij is dan weer dat je mij en m’n blog met je aankoop ondersteunt. Twee vliegen in één klap dus 🙂 !

 

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Alle avonturen die ik beleefd heb in Indonesië zijn te vinden op Backpackblog.nl, inclusief veel inspiratie en tips die jou gaan helpen tijdens je reis in dit geweldige land.

Ikzelf heb de grootste eilanden van het land gezien, waarbij ik het helemaal tot de Molukken heb geschopt. Echt heel bijzonder daar. Indonesië is sowieso een land naar m’n hart. Omdat ik er zo vaak kom en meestal voor langere tijd, spreek ik zelfs de taal een beetje.

Het kan niet anders dan dat jij het er ook helemaal super zult vinden.

Lees je graag meer leuks over Indonesië? Check dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina. Specifiek voor Bali is deze pagina waar je moet zijn.

 

Heb je vragen over Nusa Penida? Of leuke tips? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
19 Antwoorden
 1. Kasia

  Heeee. Allereerst, ontzettend bedankt voor de informatie die je met ons deelt! Ben nu voor aantal weken aan het backpacken in Bali en heb jouw blog trouw gestalkt hahaha. Telkens als ik weer google, kom jij tevoorschijn. Morgen naar Nusa Penida vanaf Gili Air, echt ideaal dat je precies dezelfde overstap hebt gemaakt.

   1. Larissa

    Hallo Robbert,

    Aankomende zomer ga ik een rondreis maken door Indonesië, maar wel gewoon met een koffer. Het plan is om 2 of 3 dagen naar Nusa Penida te gaan. Ik kan alleen nergens goed vinden of je bij de overtocht je spullen makkelijk mee kan nemen. Mijn vraag is hierbij of ik al mijn bagage, dus koffer en handbagage, mee kan nemen tijdens de overtocht of dat ik hier iets anders op moet verzinnen. Alvast bedankt!

    Groetjes, Larissa

 2. Duane

  hallo,

  Aankomende zomer ga ik op vakantie naar bali. Wij willen ook graag naar lembongan of penida gaan. we hebben ongeveer 3 dagen te besteden. welke van de twee zou je ons aanraden?

  Groetjes Duane

 3. Eva

  Super leuk verslag! Wij zijn helemaal overtuigd. Is het een aanrader om tijdens je verblijf in Nusa Penida steeds in dezelfde accommodatie te slapen (regio Toyapakeh) en telkens van daaruit te vertrekken? Of verlies je dan te veel tijd met rondrijden?

  Thanks alvast 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Eva,

   Nee hoor, tijd verlies je niet. Maar in Toyapakeh is een moskee die je al vroeg zal wekken, houd daar rekening mee. Ikzelf ben buiten het centrum verbleven, meer in de natuur. Aangezien je toch alles per scooter doet, maken die paar kilometers weinig uit.

   Veel plezier!

 4. Symone

  Hey!! weet je toevallig of je ook met de boot vanaf nusa penida naar Lombok kan? Thanks alvast 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Simone,

   Voor zover ik weet is die er niet. Je zult dan via Bali of Nusa Lembongan moeten reizen…

   Groet, Robbert

 5. Matias

  Vanaf Padangbai naar Mentigi op NusaPenida is de vaartijd 1 1/2 uur. De reistijd kan al snel 3 uur meer zijn, omdat de veerboten naar en van Lombok voorrang hebben, waardoor de veerboot naar Nusa Penida lang (heel lang) moet wachten voor een plekje aan een van de twee aanlegsteigers. Wij reizen bij voorkeur met de ‘sloperi’, maar naar Nusa Penida is dit te ontraden.

 6. Cynthia

  Yes wat een chille blog! Het bevat alle antwoorden op de vragen die ik heb als solo backpacker die naar Nusa Penida wil. Tof dat je trouwens een stukje hoogtevrees hebt overwonnen. Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt, thanks!!

 7. Laurence

  Hey Robbert,

  Super artikel! Wij zijn al helemaal overtuigd van Nusa Penida. We reizen komende september in Indonesië en zullen zeker een stop hier maken. We zijn heel impulsieve reizigers en beslissen vaak 1 à 2 dagen op voorhand om door te reizen. We boeken dus onze accommodatie niet echt op voorhand. Zou dit een probleem zijn, bv voor deze boomhutten te boeken, en overal elders in Lombok/Flores/etc toffe, unieke slaapplaatsen te boeken?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Nee hoor, dit moet over het algemeen wel lukken. Het populaire Rumah Pohon Tree House is wel heel vaak vol. Maar voor de rest reis ik ook zo precies als jullie, en er zijn zoveel toffe accommodaties dat je altijd wel wat vindt.

   Veel plezier!

 8. Lotte

  Hey Robbert!

  Ik en mijn vriend willen onze laatste week reizen spenderen op Nusa Penida, maar we twijfelen of het voldoet aan onze eisen. Dus ik dacht ik vraag jou om advies! We willen lekker op het strand kunnen liggen met ons handdoekje, een duik kunnen nemen, snorkelen en verder niet zoveel uitvoeren. Ook houden we van goedkope eettentjes, maar een westers tentje is af en toe ook fijn. Denk je dat we dit hier kunnen vinden? Alvast bedankt voor je reactie.

  Liefs Lotte

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lotte,

   Op het strand liggen kan zeker op Nusa Penida (bijvoorbeeld op Crystal Bay), al vind ik het persoonlijk meer een eiland om erop uit te gaan en mooie plekjes te bezichtigen. In Toyapakeh vind je veel goedkope eetzaakjes, verder liggen die vooral verspreid over het eiland, gemixt met meer toeristische plekjes.

   Misschien kun je beter naar Lombok gaan en daar wat stranden bezoeken? Zat lokale eetzaakjes. Voor snorkelen moet je dan echter richting de nabijgelegen eilandjes trekken, denk aan een dagtripje naar Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Kudat.

   Als je nog wat wilt weten, hoor ik het wel 🙂 .

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw