Amed: de gemoedelijke kant van Bali

Amed is een kilometerslange kuststrook op Bali die uit meerdere kleine badplaatsjes bestaat. Amed Village, de drukste plek, is er daar een van. Andere populaire dorpjes voor toeristen zijn Jemeluk en Lipah.

De stranden liggen er vol met authentieke houten vissersboten die mooi afsteken tegen de groene heuvels en het zo nu en dan turquoise water. Verder zie je vanuit nagenoeg iedere hoek de 3.142 meter hoge Gunung Agung liggen, een actieve vulkaan en tevens de hoogste piek van Bali.

Het vissersplaatsje staat overigens vooral bekend vanwege de goede duik- en snorkel-mogelijkheden. Behalve dat kun je er lekker relaxen en is het erg gaaf om op de scooter te springen om de prachtige regio te verkennen.

Dus, ook als je duiken en snorkelen niks vindt, is een bezoek aan Amed zeer zeker de moeite waard. Geloof me maar 🙂 . In de omgeving heb je indrukwekkende natuur en fraaie bezienswaardigheden om te bezoeken. Echter, indien je op zoek bent naar bars, uitgaan en levendigheid, dan is het niet de bestemming waar je heen moet gaan.

In dit artikel vertel ik je alles over m’n ervaringen in Amed en geef ik je mijn beste tips. Het is een gemoedelijke plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De vraag is alleen: voor hoelang nog? Want was Kuta ooit ook niet een slaperig vissersplaatsje?

 

Het straatbeeld in Amed

Amed is simpel gezegd een lange weg die dwars door de verschillende dorpjes loopt. Het is er gezellig, soms ietwat rommelig en nog niet echt ontwikkeld. De accommodaties, eetzaakjes, shops, duikscholen, shuttlebus-diensten en dergelijke liggen allemaal langs deze weg. Rond Amed Village en Jemeluk vind je de meeste reuring. Zowel noordelijk als zuidelijk daarvan wordt het steeds rustiger en lokaler.

Een nadeel is dat je in je guesthouse of hotel de scooter zult horen. De -soms drukke- weg is immers bijna altijd dichtbij. Echter, ’s avonds valt het erg mee. Met name het geluid van de scooters waarvan de geluidsdemper is verwijderd doet pijn aan je oren. Gelukkig zijn die in de minderheid.

 

Snorkelen bij Lipah Beach

Lipah is als gezegd een van de plaatsjes in Amed, gelegen in de heuvels en grenzend aan kampungs -lokale dorpjes- waar je een kijkje kunt nemen in het authentieke Balinese leven. Het gelijknamige strand is -net zoals eigenlijk alle stranden in Amed- zeker niet supermooi, de kleur van het (vulkanische) zand is namelijk een beetje grijzig en zorgt voor een wat onfrisse aanblik. Je kunt er vanwege het aanwezige zand gelukkig wel liggen, terwijl veel stranden in Amed juist vol liggen met steentjes én boten. En je snapt dat relaxen op je badhanddoek dan een lastige opgave is.

Zodra je het heldere water instapt word je echter meteen een stuk blijer. Binnen de kortste keren zwemmen er talloze vissen langs je heen. En soms kijken ze je eventjes aan om vervolgens hun zoektocht naar eten voort te zetten.

Hoe lekker is het om, nadat je wakker geworden bent en rustig gegeten hebt, direct het water in te lopen en al dit moois te bewonderen? Het was telkens weer mijn ideale start van de dag. 

Hier en daar zie je bovendien kleurrijk koraal, al is daar -zoals eigenlijk bijna overal- helaas niet veel meer van over. Maar als je dan ineens een schildpad langs ziet komen maakt dat uiteraard een hoop goed 🙂 . 

Soms zag ik helaas wel wat plastic materialen langs me drijven, het blijft Indonesië hè…

Een andere goede snorkelspot is bij Jemeluk Beach rond de rotsen. Behalve kleurrijke vissen vind je er nog iets bijzonders, namelijk een kleine onderwater-tempel.

 

Roadtrippen door de groene natuur

Ik heb Amed in januari bezocht, wat officieel het regenseizoen is. Alleen, zoals ik al vaker heb gezegd, zegt het vrij weinig als de regenmaanden op Bali zijn aangebroken. Vaak komt het neer op een enkele hevige bui per dag en in Amed heb ik in 7 dagen zelfs maar 1 dag wat regen gehad. Voor de rest was de lucht veelal blauw met ’s middags enkele wolken.

Een voordeel van de regenperiode is dat het anders zo droge Amed dan in een wonderlijk groen landschap verandert. Overal zie je tropisch regenwoud en palmbomen, zowel langs de weg als op de bergwanden. Simpelweg op de scooter stappen en richting het zuiden rijden vond ik echt vet om te doen. De uitzichten op de met vissersbootjes bedekte stranden en de groene heuvels eromheen maakten me blij. Met name de view op Gili Selang -een piepklein eilandje- en het nabijgelegen baaitje is er een die ik niet snel zal vergeten.

Daar komt nog eens bij dat de mensen in de kampungs waar je doorheen rijdt super enthousiast reageren wanneer ze je zien. Het voelt hier dan ook al lang niet meer aan als het toeristische Bali.

 

Panoramische uitzichten vanaf Lahangan Sweet

Als je in Amed bent is Lahangan Sweet een plek waar je absoluut naartoe moet gaan. Vanaf deze heuvel heb je werkelijk fenomenale uitzichten, met aan de ene kant Gunung Agung en aan de andere kant Lombok en de Gili-eilanden.

Zoals je in Indonesië wel vaker ziet op Instagram-achtige spots, heeft men er allerlei grappige attributen neergezet. Zo is er een bootje waar je in kunt zitten en zijn er diverse plateaus om bomen gebouwd waar je op kunt stappen om te genieten van het uitzicht. En uiteraard om een paar leuke foto’s van jezelf te laten maken.

Ga naar Lahangan Sweet om de zonsondergang te bekijken, of blijf er een nachtje kamperen om ’s ochtends vroeg wakker te worden met uitzicht op Lombok en de opkomende zon. Je kunt zelf een tentje meenemen of er ter plekke een huren.

Je rijdt er in ongeveer 45 minuten heen, al waarschuw ik je alvast voor het laatste gedeelte. Je komt daar terecht op een steil en hobbelig grindpad, waar je op je tellen moet passen.

 

De schilderachtige setting bij Sunset Point

Aan het eind van de middag komen zowel lokale als buitenlandse toeristen bijeen in Jemeluk bij Warung Sunset Point. Voor je zie je het rond gevormde Jemeluk Beach liggen, omgeven door dichtbeboste heuvels. Daarachter eist de imposante Agung-vulkaan alle aandacht op.

En wanneer even later het moment komt waarop de lucht langzaam roze begint te kleuren, ontstaat er een schilderachtige setting.

Helaas heeft iemand uit Jakarta dit stuk land opgekocht en is men begonnen met de bouw van een hotel. Door geldproblemen is deze bouw stilgelegd, een gedeelte van deze mooie plek is echter wel veranderd in een bouwput waar -nu in ieder geval- niets meer aan wordt gedaan. Ongelofelijk eigenlijk dat zoiets kan. Met geld is alles mogelijk, zo blijkt maar weer.

 

De indrukwekkende tuin van Tirta Gangga

Op ongeveer 40 minuten rijden van Amed ligt de toeristische trekpleister Tirta Gangga. In deze prachtig aangelegde tuin, die uit drie verschillende niveaus bestaat, vind je allerlei vijvers met reusachtige karpers, fonteinen, tropische bomen & struiken en baden met heilig water om jezelf te reinigen.

De eyecatcher is de vijver die je direct bij binnenkomst ziet. In de vijver zijn stapstenen geplaatst zodat toeristen eroverheen kunnen lopen. Een pittoreske fontein, die iets weg heeft van een pagode, geeft Tirta Gangga een sprookjesachtig tintje. Toen ik er was waren er echter renovatiewerkzaamheden, waardoor het er allemaal net wat minder mooi uitzag.

Weet wel dat Tirta Gangga een toeristische bezienswaardigheid is. Het is er zodoende vrijwel altijd behoorlijk druk. Ik vond het daarom eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Het grotere Taman Ujung, zie later, vind ik meer de moeite waard.

 

Bukit Cinta: rijstvelden en Mount Agung

Bukit Cinta is, in tegenstelling tot Tirta Gangga, een plek waar locals geen weet van lijken te hebben. Het fijne is dan ook dat je er niet of nauwelijks mensen zult tegenkomen. Toen ik er was, zag ik zelfs helemaal niemand, alleen op het eind twee Filipijnse gasten die kennelijk van Bukit Cinta hadden gehoord.

Op een minuut of 35-40 rijden vanaf Amed kom je ineens bij een spot uit waar je gekavelde rijstvelden met enkele houten hutjes en wat verdwaalde palmbomen ziet. Daarachter pronkt de imposante Gunung Agung, die met een beetje geluk volledig zichtbaar is. In mijn geval, zo rond 2 uur ’s middags, was deze vulkaan helaas vrijwel volledig bedekt door de wolken. Enkel de contouren waren zichtbaar. Desalniettemin was het uitzicht nog altijd waanzinnig mooi.

Hét moment om Bukit Cinta te bezoeken is overigens tijdens de zonsopkomst, rond 6 uur. Ik vond het echter wel prima zo, aangezien ik zo vroeg opstaan bepaald niet makkelijk vind.

Als je de app Maps.me gebruikt, zal je er al snel achter komen dat Bukit Cinta niet gevonden kan worden. Daarom kun je Bali Asli als bestemming ingeven. Het uitkijkpunt op de rijstvelden en de vulkaan vind je namelijk schuin ervoor. Er loopt tevens een smal pad naar beneden, direct de rijstvelden in. Het is leuk om daar even heen te wandelen. Ik kwam er drie vissende kids tegen die van alles aan me vroegen 😀 .

Naderhand kun je doorgaan naar het eerdergenoemde Tirta Gangga, deze tuin ligt namelijk minder dan 5 kilometer verderop.

 

Speervissen en een Amerikaans scheepswrak

Behalve toerisme is de visserij een belangrijke bron van inkomsten in Amed. En, zou je het niet gaaf vinden om samen met een lokale visser de zee op te gaan om je avondmaal zelf te vangen?

Dit is dus wat ik heb gedaan, samen met Mus, zo’n lokale visser die er iedere dag op uitgaat om vis te vangen. En niet simpel eventjes vissen met een hengel en een dobber, maar speervissen. Je gebruikt hiervoor een soort geweer en moet kunnen freediven. Mus bleef voor m’n gevoel soms wel een minuut lang onderwater.

Ik heb vooral gekeken hoor, want bepaald eenvoudig is freediven met zo’n geweer in je hand niet. Zeker niet als je snorkelmasker telkens beslaat en je dus amper wat ziet, wat bij mij dus het geval was. Het zag er nogal professioneel uit, en het oorspronkelijke plan dat ik mee zou gaan jagen bleek daarom al snel niet haalbaar.

Bovendien weet ik niet of ik het wel zou kunnen om van dichtbij de trekker over te halen, het zijn toch levende wezens van soms meer dan een meter lang die tientallen kilo’s kunnen wegen.

Maar goed…

Uiteindelijk hebben we niks gevangen.

Tussen het vissen door stopten we bij het USS Liberty Wreck, een scheepswrak dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door toedoen van Japan naar de bodem zonk. Het wrak is begroeid met koraal en zeeplanten, en er zwemmen ontelbaar veel visjes. Zeker met het achterliggende verhaal vond ik dit tof om gezien te hebben. Je kunt ook bij Banyuning Bay het water inlopen en zelf naar en rond het wrak snorkelen. Duiken is een andere mogelijkheid, je kunt het voormalige schip dan van dichtbij bekijken, variërend van 6 tot 12 meter diepte.

Mus heeft daarna thuis de black snapper gehaald die ‘ie de dag ervoor gevangen had. En die black snapper -van 3 kilo- heb ik daarna op de zelfgemaakte bbq gegrild. Samen met een marinade van knoflook, kurkuma en wat olie.

Superlekker, beter kan eigenlijk niet.

Wil je deze gave ervaring ook meemaken? Neem dan via Whatsapp contact op met Mus op +6281237672476. Met een gewone hengel is trouwens net zo goed mogelijk hoor, het ligt eraan wat je wilt. Los van dat hij een bekwaam visser is, is het echt een superaardige gozer.

 

Taman Ujung: het waterpaleis van Bali

In Taman Ujung vind je een voormalig koninklijk paleis dat behoorde bij het Karangasem-rijk. Vandaag de dag is het simpelweg een supermooie tuin om lekker rond te struinen.

Je vindt er drie enorme vijvers en in een daarvan staat het hoofdgebouw van het complex: Bale Bengong. Ze is te bereiken via een brug met allerlei mysterieuze poorten en binnen zie je meerdere teksten en foto’s uit het Karangasem-rijk.

Twee interessante feitjes: een van de architecten van Gili Bale was Den Hentz, een Nederlander. En tijdens de VOC-periode in Karangasem stond Taman Ujung bekend als het Waterpaleis.

Als je via de trap omhoogloopt wordt het uitzicht mooier en mooier. Je kijkt uit op de vijvers, Gili Bale, een soort paviljoen, een enorm hindoe-beeld en een mengelmoes van bomen, struiken en planten. Op de achtergrond maken de de zee en aan de andere kant de bergen het plaatje helemaal perfect.

Kom je bij de vijvers en wandel je door de tuin dan zie je allerlei toffe hindoeïstische beelden en richting de uitging zijn er nog wat rijstvelden om te bezichtigen.

Overigens is Taman Ujung vanuit Amed nog best een eindje rijden, je bent namelijk een uur onderweg. Al is het een leuk ritje. Je komt onder meer langs diverse lokale dorpjes, waar mensen zichtbaar verbaasd zijn dat je hier als toerist komt. Vlakbij de kust heb je bovendien schitterende uitzichten op het bergachtige landschap en de zee.

 

Heerlijk eten bij Warung Agung

In Amed heb je heel wat (toeristische) warungs -eetzaakjes- waar je supergoed en voor redelijke prijzen kunt eten. Een aanrader is Warung Agung in Lipah, waar iedere dag met verse ingrediënten wordt gekookt. Ik vond de gerechten hier bovengemiddeld goed smaken en de lieve Dewi serveert het eten op een leuke manier.

Wat denk je bijvoorbeeld van de nasi campur die je op de bovenstaande foto ziet?

’s Avonds is er trouwens regelmatig livemuziek, aangezien Dewa -de mannelijke eigenaar- dan nogal eens gitaar aan het spelen is.

Heel goedkoop en lekker eten? Vlakbij Warung Agung ligt Indah Shop & Resto waar je voor 10.000 IDR (minder dan 0,70 euro) heerlijke gado-gado kunt eten. De pindasaus wordt voor je neus met verse ingrediënten gemaakt. Let op, want deze prijsknaller staat niet op het menu. Vraag ernaar en het komt goed.

 

De Lempuyang Temple: doen of niet?

Pura Lempuyang oftewel de Lempuyang-tempel is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste tempels op Bali. Ze staat tevens bekend als Heaven’s Gate, dit door de lange, steile trap die op plaatjes bijna in de hemel lijkt uit te komen.

Ik kwam er om 12 uur ’s middags aan en ik kan je alvast afraden om hetzelfde te doen. Er werd me vrolijk medegedeeld dat er een wachttijd van 3 uur was, enkel en alleen om een foto te maken. Sorry, maar zoiets gaat me te ver. Dan heb je uiteindelijk die mooie foto, alleen wat is die waard als de ervaring shit is?

De enige manier om de drukte te ontwijken is door de tempel tijdens de zonsopkomst te bezoeken. Ja, ook dan zijn er mensen, maar véél minder dan gedurende de dag. Je vindt Pura Lempuyang op een half uurtje rijden van Amed.

 

Van Amed naar de Gili-eilanden of Lombok

Wist je dat de haven van Amed het dichtstbij de Gili’s en Lombok ligt? Met de speedboot vaar je bijvoorbeeld al in 45 minuten naar Gili Trawangan. Gek genoeg kost het alleen meer dan wanneer je vanuit Sanur of Padangbai vertrekt. Tickets naar de Gili-eilanden of Lombok kun je lokaal regelen, maar ook alvast online via 12Go Asia.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Ik kan je aanraden om te verblijven bij Bayu Cottages. In deze totaal gerenoveerde accommodatie in de heuvels van Lipah heb je fijne, schone kamers met grote en comfortabele bedden. Verder is er een zwembad om te chillen. De medewerkers zijn er daarnaast heel aardig en helpen je met al je eventuele vragen.

Verder kijk je vanuit de kamers uit op de oceaan en is er een ruime ontbijtkeuze. Probeer in ieder geval de granola met fruit en yoghurt. Na het ontbijt wandel je in luttele seconden naar het strand en kun je de zee in om te snorkelen.

Wil je liever een wat eenvoudige kamer slapen, dan heb je ook zat homestays om uit te kiezen. Neem even een kijkje op Booking.com.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw