11 leuke dingen om te doen in Hoi An (+ tips)

Verwissel de letters van Hanoi een beetje en je komt vanzelf uit bij Hoi An. Deze vroegere havenstad gelegen in Centraal-Vietnam is zo’n typische plaats waar je wel eens langer zou kunnen blijven hangen dan gepland. Er hangt namelijk een sfeer die je maar in weinig andere Vietnamese bestemmingen vindt.

Persoonlijk vind ik Hoi An het leukste stadje van Vietnam. Niet zo kolossaal als Ho Chi Minh City, de charme van Hanoi maar dan zonder het verkeer en zoveel meer sfeer dan het naburige Da Nang.

Ik zeg dit niet zomaar hoor, zelf ben ik er bijvoorbeeld dik 2 weken blijven hangen 🙂 . Na het voor mij vrij saaie Hué was het gezellige en fotogenieke Hoi An simpelweg de perfecte bestemming. Ik kreeg er eerder het knusse dorpsgevoel dan het idee te hebben in een stad te bivakkeren.

In het historische centrum heb je talrijke fraaie huisjes die je in Frankrijk en Spanje doen wanen. Je wandelt er door pittoreske steegjes die versierd zijn met gekleurde lampionnen. En wanneer je even wilt relaxen, stop je aan de rand van de Thu Bon-rivier om een drankje te doen in een koloniaal café. Bovendien vind je in de (nabije) omgeving meerdere interessante plekjes om te ontdekken.

En top voor backpackers: ondanks het hippe karakter van Hoi An is het er helemaal niet duur. Indien je wilt kan je voor omgerekend enkele euro’s ergens slapen en eet je voor een paar euro’s per dag. Al geldt ook in Hoi An: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als luxepaardje zal je er evenmin iets te kort komen.

Ga jij Hoi An binnenkort bezoeken of ben je er toevallig al? Lees dan zeker even verder, want in deze ultieme gids bespreek ik elf coole dingen om er te doen. Daarna geef ik je een aantal extra tips voor je verblijf, denk aan fijne slaapplekken, goede eettentjes en de populairste tours om te doen. Ik sluit af met praktische info die van pas komt voor je reis.

Over Hoi An

In het oude centrum stikt het van de leuke zaakjes

De voormalige handelsstad Hoi An is vandaag de dag beroemd om het oude centrum, dat in 1999 door UNESCO tot werelderfgoed is benoemd.

Door de strategische ligging aan de Thu Bon-rivier en de Zuid-Chinese Zee, was Hoi An tussen de 16e en de 19e eeuw een prominente havenstad in Zuidoost-Azië. Mensen uit diverse Aziatische landen, maar vooral uit China, kwamen hier bijeen om te handelen.

Kenmerkend anno nu zijn de Old Town met de Japanese Bridge, zaakjes gericht op op-maat-gemaakte-kleding en de gekleurde lampionnen die voor een fijne sfeer zorgen.

Bekende wijken of gebieden in Hoi An zijn de volgende:

  • De Old Town: het bekendste en hipste deel van Hoi An. Hier vind je de meeste toeristen en dagjesmensen.
  • An Bang Beach: volgens velen het beste strand van Hoi An, op zo’n 5 kilometer van de Old Town.
  • Cam Chau: gelegen tussen de Old Town en An Bang Beach met chille lokale vibes.
  • Cam Thanh: 3 kilometer van de Old Town en omgeven door groen. Ideaal mocht je een iets rustigere setting zoeken. Bekend is hier de Bay Mau Coconut Palm Forest.
  • Cua Dai Beach: ligt pal naast An Bang Beach en is mooi en schoon.
  • Dien Ban: het gedeelte aan de kust tussen Hoi An en Da Nang gefocust op resorts en luxe.
  • An Hoi Island: ligt ten zuiden van de Old Town en is met een brug verbonden aan de oever van de rivier die langs het historische centrum loopt. Wordt eveneens de Riverside genoemd.

Een iconisch gerecht in Hoi An is ‘cao lau’, rijst-noodles met varkensvlees, groenten, kruiden en crackers.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Hoi An en omgeving

Wat is er te doen in Hoi An? Welke bezienswaardigheden zijn er? En wat kan je er zoal ondernemen in de regio?

Hieronder heb ik elf leuke tips voor je.

 

Ga wandelen of fietsen door de sfeervolle Old Town

De Old Town is het gezelligste stukje van Hanoi

De Old Town van Hoi An staat vermeld op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO, en is Azië op z’n best. Deze unieke plek ademt historie met de verschillende traditionele huisjes, Chinese tempels, musea en de Japanese Bridge.

De Japanese Bridge is trouwens het symbool van Hoi An. Ze werd in 1590 gebouwd door de Japanners om het Japanse deel van de stad te verbinden met het Chinese gedeelte.

Bij Tran Phu Street en Bach Dang Street is de Central Market waar de lokale bewoners hun inkopen komen doen. Het is zeker de moeite waard een bezoekje te brengen en je even helemaal één te voelen met de locals. Fruit en groenten koop je hier voor de laagste prijs. Wel onderhandelen. Zo kost een kilo mango 25.000 VND (Vietnamese dong), terwijl er vaak gestart wordt met 40.000 VND. Maar goed, dit is nou eenmaal het spel dat bij een markt hoort, zeker in Vietnam 😉 .

Probeer behalve fruit eens enkele typische specialiteiten van Hoi an: ‘cao lau’, een lekkere lokale noodlesoep of ‘banh bao vac’, garnalen ingewikkeld in doorzichtig deeg. Superlekker allebei. De ‘banh mi’, een knapperige baguette met ei en paté, is in Hoi An eveneens erg goed.

Een gemiddelde maaltijd kost je op de markt slechts 20.000 VND tot 40.000 VND. Aangezien 27.500 VND gelijkstaat aan 1 euro, hoef ik je niet te vertellen dat het er spotgoedkoop is.

Tip: ga zeker koffie drinken bij Mia Coffee. Hier heb ik de lekkerste (ijs)koffie van heel Vietnam op. Niet voor niets was ik iedere dag te vinden op het terras van deze huiselijke tent.

Andere aanraders in de Old Town zijn:

  • De Quan Cong Temple. Een mysterieuze Chinees bouwwerk uit 1653 dat zowel van binnen als buiten erg mooi is. Binnenin vind je enkele houten standbeelden waaronder eentje van Quan Cong, een voormalig Chinees militaire generaal.
  • Het Hoi An Museum. Interessant indien je meer over de geschiedenis van Hoi An wilt weten. Je vindt er alles van het Champa-koninkrijk tot de tijd waarin het stadje een belangrijke havenplaats werd.
  • De Fujian Assembly Hall. Een oud Chinees gemeenschapshuis dat later (en nog steeds) als tempel diende ter ere van de god Thien Hau. Binnen vind je prachtige kleurrijke zalen.
  • De Old House of Tan Ky. Een van de oudste huizen in Hoi An met een mooie binnenplaats. Leuk feitje: er wonen nog altijd Japanse familieleden van de oorspronkelijke bewoners.

Om toegang te krijgen tot vijf verschillende bezienswaardigheden die je in de Old Town vindt betaal je 120.000 VND. Simpelweg kijken en rondwandelen is trouwens gewoon gratis. Maar wil je bijvoorbeeld over de Japanse brug lopen, dan is dit ticket dus wel nodig.

Alsof je door Zuid-Europa slentert 🙂

Het is al met al een fijn gebied om doorheen te slenteren of te fietsen en tegelijkertijd de lokale sfeer op te snuiven. Het kan niet anders dan dat ook jij hier enthousiast van wordt. Het nadeel is echter dat bijna alles in de Old Town om toerisme draait. Je wordt daarom erg vaak aangesproken: “Where are you from?” met als volgende vraag “Want to visit my shop?” Andere geijkte slogans die je naar je hoofd krijgt, zijn: “Want massage?” of “Need a motorbike?” Soms weten ze van geen ophouden, zeker de kledingverkoopsters. De vraag of ik drugs wilde, zoals in Hue continu het geval was, heb ik overigens niet gehoord.

Tip: als je van voetbal houdt, neem dan een kijkje bij een van de kunstgrasveldjes waar iedere dag gevoetbald wordt. Je vindt het complex om de hoek bij het intussen gerenoveerde Hoi An Theatre – Water Puppets vlakbij het busstation. Trap zelf een balletje mee!

Ontspan op een van de stranden

Hoi An, een stad, associeer je misschien niet zo 1, 2, 3 met (schitterende) kuststroken. Toch vind je er twee stranden die best de moeite waard zijn, al hoef je geen paradijsjes te verwachten.

Ik doel onder andere op An Bang Beach, een strand zonder resorts op slechts 3 kilometer ten noorden van het centrum. Met een fiets ben je er in zo’n 20 minuutjes. Zelf ben ik er hardlopend heengegaan, de drukte bij aankomst stelde me echter best wel teleur. Ook heeft het water niet die typische groene kleur en helderheid zoals bijvoorbeeld bij Phu Quoc. Echter, het feit dat Hoi An een strand heeft, is op zich wel een pluspunt natuurlijk 🙂 .

Goed om te weten is dat je strandbedje doorgaans gratis is als je besluit bij de desbetreffende bar te blijven eten of drinken. Doe je dit niet, dan betaal je 30.000 VND inclusief rieten parasol.

Het is een fijne plek om te chillen, al is het er vaak aan de hectische kant. Het is namelijk het populairste strand van Hoi An.

Tip: wanneer je met de fiets komt, laat je dan niet wijsmaken 50.000 VND te moeten betalen om te parkeren. Dit gebeurt namelijk nogal eens, maar het is gewoon gratis als je iets te drinken koopt, bijvoorbeeld een fles water. Ook kun je je fiets gratis neerzetten langs de kant van de weg.

Cua Dai Beach is het andere strand dat je in Hoi An kunt vinden, 5 kilometer ten oosten van het centrum. Door een tyfoon een aantal jaren geleden, verdween het zand grotendeels in de zee, waardoor er nog maar weinig van dit strandje over was. Anno 2024 is de boel helemaal hersteld en is het een mooi en bovendien schoon strand.

 

Volg een kookcursus op Thuan Tinh Island

Hoi An is een beetje wat Chiang Mai voor Thailand is: buiten dat het een stadje vol met sfeer is, is het tevens dé plek in Vietnam waar je moet zijn als je een kookcursus wilt doen.

Dit kan op meerdere plekken, maar een echte aanrader is om een cooking class te volgen op Thuan Tinh Island. Eerst ga je naar de markt om inkopen te doen, vervolgens met de boot (zo’n 40 minuten) naar het eiland. De kok doet voor hoe een specifiek gerecht wordt bereid en daarna mag je direct zelf aan de slag. Over het algemeen maak je 4 verschillende gerechten.

Overigens, ook als je niet van koken houdt, kun je dit slaperige eilandje natuurlijk bezoeken. Spring op de ferry en vaar naar de overkant van de rivier. Het fijne is dat er nauwelijks toeristen rondlopen en je daarom even het gevoel hebt er echt eventjes uit te zijn.

De prijs voor deze gezellige en leerzame dag is over het algemeen zo’n $34.

 

Maak een uitstapje naar Cham Island

Een ander eiland om te bezoeken is Cham Island, dat je zowel met de ferry (1,5 tot 2 uur) als met de speedboot (30 minuten) kunt bereiken. 99% van de toeristen kiest voor een dagtrip waarbij snorkelen de belangrijkste activiteit is. Maar ik zeg je alvast: daarvoor zijn betere plekken te vinden in Azië.

Als alternatief heb je de optie om zelf naar het eiland te varen, en daar op pad te gaan met een scooter. Zo ontwijk je de drukte en ontdek je Cham Island op een leuke manier. Je hebt er eveneens mogelijkheden om in een homestay slapen, zelfs op het strand kamperen is een optie.

Houd er rekening mee dat je sinds 2020 70.000 VND moet betalen om toegang te krijgen tot Cham Island.

 

Bezoek de My Son Sanctuary

De fascinerende My Son-ruïnes

De ruïnes van My Son -sinds 1999 pronkend op de UNESCO Werelderfgoedlijst- liggen op een klein uurtje rijden van Hoi An en zijn een bezoekje meer dan waard. Oké, Angkor Wat is misschien indrukwekkender, maar ook dit moet je gezien hebben. Alleen de weg erheen is al prachtig, zo kom je langs schitterende rijstvelden waarin je soms een waterbuffel ziet grazen of relaxen.

My Son is trouwens de meest heilige plaats van Centraal-Vietnam. Met meerdere tempelcomplexen is dit dan ook een must voor backpackers die interesse hebben in een stukje cultuur, en zij die simpelweg willen genieten van de prachtige -maar helaas deels verwoeste- bouwwerken.

Iets minder leuks: het kan voorkomen dat er tussen de stenen een slang kruipt.

Tip: ga vroeg op de dag, de ruïnes liggen namelijk in een gebied zonder schaduw waardoor het snikheet kan worden.

De entree tot het historische gebied bedraagt 150.000 VND.

 

Laat kleding op maat maken

Hoi An is dé plaats in Azië op het gebied van maatkleding. Nog een pak nodig? Of misschien een overhemd dat naadloos aansluit op jouw lichaam? Mooie leren schoenen?

Je kan zonder overdrijven bijna alles laten maken wat je maar wilt. Bovendien is de kwaliteit doorgaans super en de prijzen laag. Wat wil je nog meer?

Goed om te weten: weet dat nagenoeg iedere taxichauffeur, gids, voorbijganger, hostelmedewerker enzovoort die jou een klerenmaker adviseert, hier een commissie voor vangt. De prijs zal dan ook flink (30-50%) omhoog gaan. Loop dus vooral zelf de winkeltjes binnen.

Welke shops zijn aan te raden? Hieronder enkele suggesties:

  • Maya Design. Binnen 24 uur een pak, jurk of wat jij wilt helemaal op maat gemaakt.
  • Cloth Shop Din Din. Super service, maken werkelijk alles. Ook leren jassen zijn mogelijk.
  • Yaly Couture. Misschien niet de goedkoopste, maar wel zeer goede kwaliteit.
  • Kimmy Custom Tailor. Een prettige zaak waar Nole en Sang jou graag verder helpen.

Tip: het is goedkoper om naar de markt te gaan, ook daar maken ze kleding voor je op maat. Afdingen is overigens altijd aan te raden, ook in de shops.

Trouwens, je hoeft de kleding niet allemaal in je backpack te doen. Gelukkig niet zeg. Vaak kun je via de desbetreffende shop regelen dat zij het voor je opsturen naar Nederland.

Tip: als je jouw aankopen zelf wilt versturen, dan raad ik je aan om dit via DHL te doen. Mocht je dat willen, dan kunnen ze het pakketje bij jouw hostel komen ophalen. Via hen weet je bovendien zeker dat je spullen thuis aankomen. Indien je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Vietnam Post heb je deze zekerheid niet voor 100% en duurt het ook nog eens een stuk langer, het kan dan wel 3 maanden duren.

Bezoek de gezellige avondmarkt

’s Avonds gaan de lampionnen aan en is de sfeer nog specialer

Klein maar fijn, zo zou ik de Hoi An Night Market willen omschrijven. Het prettige is dat er, ondanks de geringe grootte, van alles te vinden is. Bovendien is het er erg sfeervol met alle gekleurde lampionnen en lichtjes.

Ben je opdringerige verkopers zat? Dan is dit de markt die ik je adviseer. De mensen zijn alles behalve vervelend en laten je in alle rust naar de spulletjes kijken. Een ‘nee’ van jouw kant wordt geaccepteerd, goed om te weten 🙂 .

Ga zeker naar stand-nummer 33 en 34 en vergeet ook niet te genieten van het pittoreske uitzicht over de Thu Bon-rivier.

Tip: het is leuk om met een bootje over de Thu Bon-rivier te varen. Dit is mogelijk vanaf Bach Dang Street. Pak niet de eerste de beste boot, er zijn namelijk veel aanbieders en dus mogelijkheden om geld te besparen.

Ga naar het Full Moon Lantern Festival

Op iedere 14e van de maankalender -deze kalender is gebaseerd op de stand van de maan- wordt in de Old Town het Full Moon Festival georganiseerd. Dit is boeiend om mee te maken, het hele centrum is tijdens de festiviteiten sfeervol verlicht met onder meer allerlei gekleurde lampionnen.

Ook zijn er verschillende activiteiten, denk aan livemuziek met dansende locals en traditionele spelletjes zoals ‘bai choi’, een soort muziekbingo. Verder kun je een lampion loslaten op de rivier nadat je een wens hebt gedaan. Dat laatste zorgt voor een magisch effect. Zo’m lampion koop je ter plaatse voor 5.000 VND.

Wil je in de avond iets origineels eten? Probeer dan de ‘moon cake’, een cake die alleen tijdens dit festival te krijgen is en bestaat uit een pasta van groene bonen en lotuszaad. Ik geef toe, het klinkt niet echt spannend maar toch smaken ze verrassend goed .

Verkeer is trouwens niet toegestaan, dus last van auto’s, scooters en dergelijke zal je deze dag niet hebben. Druk is het wel, dit is een feestje waar zowel stadsbewoners als toeristen op afkomen.

Tip: ga naar de An Hoi Bridge aan de An Hoi-zijde van Hoi An indien je geen trek hebt in mensenmassa’s. Hier zal je weinig tot geen last van de drukte ervaren.

Geniet van een spectaculair uitzicht bij de Marble Mountains

Een van de tempels in de Marble Mountains

Op ongeveer 19 kilometer ten noorden van Hoi An, en net even onder Da Nang, liggen de Marmerbergen die uit zandsteen en -inderdaad- marmer bestaan. Het gaat om vijf heuvels die ieder een element van de kosmos vertegenwoordigen, om precies te zijn:

  • Hoa Son (de vuurberg)
  • Moc Son (de houtberg)
  • Kim Son (de metaalberg)
  • Tho Son (de aardeberg)
  • Thuy Son (de waterberg)

In de bergen zitten verschillende opzienbarende grotten (zeker Huyen Khong) verborgen die ingericht zijn als boeddhistische tempels. Loop zeker via de aanwezige trappen en gangen naar boven op de Thuy Son om daar beloond te worden met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Let wel op, want de klim is zo’n 150 treden die hier en daar wat glibberig kunnen zijn. Een alternatief is om met een glazen lift omhoog te gaan (30.000 VND), inclusief mooie views.

Tip: als je beneden bij de winkeltjes een marmeren beeldje wilt kopen, weet dan dat de goedkopere varianten doorgaans uit marmerstof bestaan (en dus niet uit puur marmer).

Om toegang te krijgen tot de Marble Mountains betaal je 15.000 VND.

 

Maak kennis met de trieste geschiedenis van My Lai

Toegegeven, het is niet heel dichtbij maar op 125 kilometer afstand ligt de My Lai Massacre Site, oftewel ‘het bloedbad van My Lai’ tijdens de Vietnamoorlog op 16 maart 1968.

Op deze dag drongen ongeveer 100 soldaten het dorpje binnen en hebben de nog aanwezige bewoners (350 tot 500) om het leven gebracht. Door hen, de Amerikaanse militairen, werd aangenomen dat dit uitsluitend Vietcong-soldaten waren. Een verkeerde aanname, zo is later gebleken.

Bepaald vrolijk zal je zeker niet worden van dit uitstapje, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de schokkende gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.

 

Fiets naar Tra Que Herb Vegetable Village

De akkertjes van boven gezien

Tra Que Herb Village is een klein en schilderachtig dorpje bezaaid met rijstvelden en akkers, gelegen op zo’n 3 kilometer ten noorden van de Old Town. Alles staat hier in het teken van het lokale boerenleven. Indrukwekkend en bijzonder om van dichtbij te zien.

Je maakt kennis met de locals en ziet met eigen ogen hoe ze hun biologische producten verbouwen. Als je wilt, kan je zelf een handje meehelpen en natuurlijk ook de lokale oogst proeven.

Een andere aanrader is het Tra Que Water Wheel Restaurant, bezoekers zijn er lovend over hun kookcursus. Je gaat eerst naar de markt om spullen in te kopen en vervolgens leer je bij de boerderij de fijne kneepjes van het vak. In het bijbehorende restaurant kun je trouwens heerlijk eten.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

In Hoi An heb je verschillende leuke tours om te doen, denk bijvoorbeeld aan de Hoi An Night Tour. Je kan deze uitstapjes ter plaatse regelen, maar ook online via een partij als Get Your Guide.

Hieronder zie je de meest populaire tours en activiteiten in Hoi An op Get Your Guide. Binnen enkele klikken heb je iets leuks geboekt.

Powered by GetYourGuide

 

Waar in Hoi An raad ik je aan om te overnachten?

Veel accommodaties zijn buiten het oude centrum van Hoi An te vinden. Zelf heb ik in meerdere homestays geslapen, allemaal aanraders.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met fijne slaapplekken in Hoi An, van hostels en homestays tot aan appartementen en luxere hotels.

Let er bij het boeken goed op op welke locatie je accommodatie ligt. Dit kan rond de Old Town zijn, maar net zo goed bij het strand of in Cam Tanh.

Zoek je een vet hostel, bijvoorbeeld om andere backpackers te leren kennen en simpelweg voor een beetje gezelligheid? Drie aanraders zijn Dom Hostel and Bar, Gito Hostel en Cheerful Hoi An Hostel.

Qua homestays is Cua Dai Beach Homestay een comfortabele en rustige plek om te tukken. Onder andere door het zeer gastvrije en behulpzame personeel. De locatie is bij Cua Dai Beach. Verder ook The Sun Homestay, waar je bij een aardige familie verblijft en een heerlijk matras krijgt. Chill is bovendien dat de Old Town dichtbij ligt, op minder dan 1 kilometer lopen. Harmony Homestay is eveneens top. Ook hier heb je een superlekker bed. Het eerder aangeraden Mia Coffee ligt overigens op loopafstand, net als de lokale markt. Een andere uitmuntend beoordeelde plek is Flame Flowers Homestay, middenin de Old Town. Tot slot van de homestays noem ik Under the Coconut Tree. Bijna alles is hier gemaakt van bamboe en je zit op enkele minuten lopen van An Bang Beach.

Het kan natuurlijk ook dat je wat meer luxe en comfort zoekt en liever in een boetiekhotel overnacht. Ook dan heb je in Hoi An zat keuze en bovendien voor mooie prijzen. De plekken die ik aanraad zijn Little Riverside wat midden in de Old Town ligt, Lantana Boutique Hoi An Hotel met een lekker ontbijt en op loopafstand van het oude centrum en het luxe maar tegelijkertijd goed betaalbare La Residencia.

Of ga voor een eigen appartementje bij Kha Nguyen Apartment 2 en HA Hero Hoian Pool House. Beiden liggen centraal, nabij de oude binnenstad.

Een segment hoger hebben we de vijfsterrenhotels. En weet je wat het coole is? Die hoeven in Vietnam helemaal niet zo duur te zijn. Soms pit je er al voor vijf tientjes per nacht. Uitstekende luxe hotels in Hoi An zijn La Siesta Hoi An Resort & Spa, Almanity Hoi An Resort & Spa en Bliss Hoi An.

Liever een eigen villa met zwembad? Check in dat geval HA Gateway Inn Hoian Pool Villa en Puravida Villa Hoi An 2. Twee plekken voor de ultieme vakantie.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Hoi An te blijven?

De Old Town tijdens het vallen van de avond

Kom je vooral om het historische centrum te bewonderen en voor de rest niet zo gek veel uit te spoken, is 2 volle dagen genoeg om in Hoi An te vertoeven.

Daar zeg ik wel bij dat de afstanden tussen de bestemmingen in Vietnam groot zijn en het reizen an sich op bepaalde momenten z’n tol zal eisen. Heb je de tijd, dan is 4 dagen zodoende wat mij betreft een betere keuze.

 

Wat zijn aanraders op het gebied van eten en drinken in Hoi An?

Laat ik beginnen met koffie, het is immers iets waar Vietnam zo bekend om staat. Het eerdergenoemde Mia Coffee is mijn absolute favoriet. Behalve genieten van de lekkerste aroma’s, is het hier uitermate fijn om te relaxen op het kleine buitenterras. Twee andere aanraders zijn The Espresso Station en 11 Ca Phe.

Nu ik het over koffie heb ga ik graag door met mijn favo ontbijtplekjes. Zelf ben ik fan van smoothie bowls, (gezonde) pannenkoeken en zulk soort dingen. Zo start je je dag gezond en met puur eten. Check in elk geval Unicorn bowl & coffee, Ellie’s Cafe Hoi An en nourish eatery. Geloof me, in al deze zaken is het smikkelen geblazen.

Verder zijn de avondmarkt en de Central Market twee spots om voor een prikkie goede local food te eten. Je hebt al gerechtjes voor 15.000 VND. Behalve de markt, heb ik nog een aantal aanraders voor je. Plekken die tot de favorieten van zowel Vietnamezen als buitenlandse toeristen behoren.

Zo is er Ganesh. Een must als je van Indiaas houdt. Het zit vaak wel vol, maar wacht zeker even voor een plaatsje, want het eten is hier heerlijk. Wil je niet wachten, reserveer dan alvast een plek voor de volgende dag.

Ik kan me voorstellen dat je na al het Aziatische eten wel weer eens zin hebt in friet en een hamburger. Ik heb goed nieuws voor je: dit is mogelijk. Waar je moet zijn? Bij La Burger Hoi An, een zaak die onwijs veel reviews heeft en met vijf sterren wordt beoordeeld. En da’s met een goede reden. De burgers zijn er lekker sappig en misschien wel beter dan je thuis gewend bent.

Nocturnal Artist is evengoed een leuk tentje om heen te gaan. De eigenaresse is er heel aardig maar nog belangrijker: het eten is er simpelweg heerlijk. Probeer sowieso de gegrilde tonijn.

Eet je liever in een vegan-zaak? Twee toppers zijn Chickpea Eatery en Good Eats Hoi An. Bij de laatstgenoemde hebben ze eveneens verrukkelijke ontbijtopties.

Tot slot is Cafe 43 een lokaal restaurant dat je niet gemist wilt hebben. Goedkoop en héérlijk. Mijn favorieten zijn de ‘chicken chili & lemongrass’ en de ‘stuffed tofu with vegetables’. Ze ligt trouwens schuin tegenover The Sun Homestay dat ik je eerder aanbeval.

 

Hoe zit het met transport in Hoi An?

Fietsen is een leuke manier om Hoi An te verkennen

Goed om te weten is dat bijna alles in Hoi An op loopafstand ligt, dus veel geld zal je niet kwijt zijn aan vervoer.

Een fiets huur je voor 25.000 VND tot 30.000 VND per dag. Bij veel guesthouses bieden ze ze bovendien gratis aan.

Een scooter kost je 80.000 VND tot 100.000 VND op dagelijkse basis. Houd er wel rekening mee dat je volgens de Nederlandse wet op een motor rijdt, aangezien de scooters in Vietnam doorgaans een cilinderinhoud van 125cc of meer hebben. Zonder geldig motorrijbewijs ben je zodoende niet verzekerd voor schade aan derden. De meeste backpackers nemen dit risico op de koop toe, maar ik wil het je toch gezegd hebben. En bovendien: als je een scooter huurt in Vietnam, weet dan dat je officieel een Vietnamees rijbewijs nodig hebt voor ‘brommers’ met meer dan 50cc! In tegenstelling tot bijvoorbeeld op Bali is een internationaal rijbewijs niet voldoende. Niettemin is de kans om aangehouden te worden nihil, maar toch…

Tot slot kun je altijd gebruikmaken van een meter- of een scootertaxi. Ik adviseer je om sowieso de app Grab te installeren, zodat je voor een zacht prijs een scooter-taxi kunt boeken.

 

Wat is de beste reistijd voor Hoi An?

Als het echt nat is lopen de straten van Hoi An vol water

Eigenlijk is het altijd warm in Hoi An, de gemiddelde jaartemperatuur is 29°C, al is het goed om te weten dat de stad twee seizoenen kent: droog en nat.

Het droge seizoen loopt van februari tot en met augustus. De meest aangename maanden in deze tijd zijn februari tot en met april/mei. Van juni tot en met augustus is het extreem warm, het kan dan wel 38°C worden. Prima om een strand te bezoeken, maar een beetje te heet om door het centrum te banjeren.

In de periode september tot en met januari is het natte (en vaak benauwde) seizoen, waarbij in de maanden oktober en november de meeste regen valt.

 

Hoe kom je in Hoi An?

Als je met het vliegtuig reist, is de dichtstbijzijnde luchthaven in Da Nang. Vanuit daar rijd je met de taxi of bus in minder dan 45 minuten naar Hoi An. Bovendien kent Da Nang een treinstation. Ideaal, mocht je per trein je trip willen voortzetten naar het noorden of zuiden van Vietnam.

Verder kun je vanuit alle andere steden met de bus reizen. Denk aan Hue (4 uur reistijd), Hanoi (22 uur reistijd), Ho Chi Minh (17 uur reistijd), Dalat (20 uur reistijd) en Nha Trang (15 uur reistijd). Voor de lange trajecten zou ik eerder kiezen voor de scooter en onderweg stoppen, of het vliegtuig. Een sleeper bus kan natuurlijk net zo goed.

Kom je vanuit Hue? Dan is de treinreis naar Da Nang een echte aanrader. Dit is een van de mooiere stukken van Vietnam om over het spoor te bereizen.

Tot slot is de motorbike natuurlijk een optie. Als je vanuit Da Nang komt is het een aanrader om de prachtige route via de Marble Mountains te rijden.

Mocht je je trein- of busticket alvast willen reserveren, dan raad ik je aan om dit te doen via 12Go Asia. Stel hieronder je reis samen en boek met enkele simpele klikken:

Powered by 12Go system

 

Heb jij nog vragen over het sfeerrijke Hoi An? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw