Hué: is dit de saaiste stad van Vietnam (én alle info + tips)?

Ze zeggen wel eens dat je bepaalde plekken “gezien moet hebben”, omdat je anders iets belangrijks zou missen. Zo hoorde ik dat Hue, ook als ‘Hué’ geschreven, de moeite waard was voor een paar dagen. Het is de voormalige keizerlijke hoofdstad van Vietnam, een walhalla voor geschiedenisfans en cultuursnuivers.

Maar, op een of andere manier zei mijn gevoel nee. Toch ben ik gegaan. Ik bedoel, het is een van de bekendere steden van het land. En nu ik er toch was…

Had ik mijn intuïtie moeten volgen? Daarover lees je verderop meer.

Hué, zoals gezegd de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam, wordt gezien als culturele hotspot van het land. Je hebt er onder meer vele tempels, paleizen en graftombes met prachtige tuinen. Het oude centrum van Hué is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Persoonlijk vond ik Hué eerlijk gezegd nogal tegenvallen. De fijne sfeer, zoals je bijvoorbeeld in Hanoi en Hoi An hebt, ontbreekt er wat mij betreft. Maar goed, net zoals voor andere bestemmingen geldt dat ook hierover de meningen verdeeld zijn. En als je een geschiedenisliefhebber bent, is het absoluut een plek die je niet gemist wilt hebben, dat zeg ik er ook meteen bij. Bovendien heb ik zat mensen gesproken die Hue juist helemaal super vonden.

Als jij Hue gaat bezoeken tijdens het backpacken in Vietnam, gebruik deze gids dan voor de planning van je trip. Ik vertel je over mijn ervaringen, bespreek de belangrijkste bezienswaardigheden en verder een boel leuke adresjes om te eten en te slapen. Plus nog wat praktische tips die je van pas komen.

Waarom ik Hue tegen vond vallen

De Perfume River met op de achtergrond de Citadel en de Flag Tower

Vanuit Phong Nha, waar ik fascinerende grotten bezocht en een jungle-trekking deed waarbij ik in een grot overnachtte, stapte ik ’s ochtends vroeg op de bus om een uur of vier later aan te komen in Hue. Ik en de andere passagiers werden middenin het centrum gedropt. We hadden zodoende gelukkig geen taxi nodig en konden direct op zoek naar een accommodatie. Ik in ieder geval, want ik had nog niets geboekt.

Eenmaal uitgestapt en aan het rondstruinen viel me meteen een ding op: er miste hier iets. Er hing geen fijne sfeer, zoals die er wel is in plekken als Hanoi en Hoi An. In plaats daarvan voelde het voor mij allemaal wat zielloos aan. Het oogde vrij grauw en grijs, ondanks dat de lucht strakblauw kleurde.

Wellicht heeft dit alles grotendeels te maken met de Vietnamoorlog, waarin de Amerikanen Hue flink hebben toegetakeld. Daardoor kan mogelijke charme uit het verleden verloren zijn gegaan. Ik zeg mogelijke charme, aangezien ik hier simpelweg geen weet van heb.

In de meeste plaatsen waar ik kom kan ik me prima vermaken door rond te lopen, bij een koffiespot te zitten en dat soort dingen. In Hue is wandelen nauwelijks bijzonder te noemen. Wanneer ik naar het gezicht van de stad ga -de Hong Giang, ook wel de bekend als de ‘Parfumrivier’- denk ik: tja, leuk, maar meer ook niet.

Dé bezienswaardigheid van Hue is volgens velen Tu Cam Thanh, oftewel de Verboden Stad. Tot op de dag van vandaag wordt ze door UNESCO gerestaureerd om de verwoestingen door bombardementen zo onzichtbaar mogelijk te maken.

Via een oversteek over de Truong Tien Bridge liep ik ernaartoe met de gedachte dat ik vrijblijvend een kijkje kon nemen. Dit bleek, net zoals nagenoeg alle ‘hotspots’ van Vietnam, nogal naïef van me. Entree bleek ook hier vereist.

Waar veel websites deze plek de hemel in prijzen, vond ik het tijdens mijn bezoek weinig bijzonders. Het was er zo ontzettend druk, wat gezien de geringe hoogtepunten in de stad overigens vrij logisch is, en er waren vrijwel overal restauraties aan de gang, waardoor het allemaal wat rommelig oogde.

Ook werd ik bij aankomst direct van allerlei kanten aangesproken of ik een “one hour tour” wilde. Bij mij gaan dan direct de alarmbellen rinkelen.

Nu ben ik misschien niet helemaal objectief, uren gebouwen bekijken is namelijk sowieso niet echt mijn ding. Tenzij het heel erg bijzonder is, zoals bijvoorbeeld Angkor Wat of Bagan.

Wat me verder is opgevallen in Hue?

Dat ik continu maar dan ook continu van mannen op een scooter de vraag kreeg of ik drugs wou. Op fluisterende toon. En als ik iemand op een scooter iets te lang aankeek, werd er hongerig naar me geseind. Alsof de drugsdealer beet had. Dit toch best opmerkelijke fenomeen doet me denken aan jaren geleden toen ik in Sihanoukville was.

Nog iets: echt leuke koffiezaakjes heb ik niet kunnen vinden, terwijl koffie toch juist iets is waar Vietnam bekend om staat. Dan heb ik het over plekken waar je lekker op een terrasje kunt zitten in een fijne omgeving. Als ik een vergelijking trek met Hoi An, Ho Chi Minh City of Hanoi, staat Hue duidelijk op de laatste plaats.

Het positieve is echter de heerlijke lokale keuken. Hue staat niet voor niets bekend om haar lekkere eten. Zo at ik er een krokante rijstpannenkoek met garnalen en de lokale spring rolls. Ja, wat dat betreft is het wél een aanrader.

Mocht ik opnieuw de keuze hebben om naar Hue te gaan, dan zou ik het niet meer doen. Ik kan wel zeggen dat het voor mij de saaiste plek van Vietnam is. Het is voor mij een stad zonder kloppend hart, een stad die van alles mist.

Als je interesse hebt voor het oude koninkrijk en de bijbehorende geschiedenis, kan ik me voorstellen dat het interessant is. Maar verder? Nee.

Nu moet ik wel toegeven dat ik redelijk verwend geraakt was. Voor Hue had ik namelijk al plekken als Ha Giang, Sapa, Halong Bay, Tam Coc en het Phong Nha – Ke Bang National Park gezien. Stuk voor stuk geweldige belevenissen. Daarnaast hoorde ik naderhand van andere reizigers dat de levendigheid en gezellige sfeer vooral rond de rivier te vinden is op de Hue Night Walking Street, een plek die ik serieus helemaal gemist heb!

Dus ja, misschien moet ik Hue toch nog eens een kans geven als ik in Vietnam ben?

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Hue

Wat is er te zien in Hue? En wat mag je niet missen? Hieronder bespreek ik de mooiste bezienswaardigheden en een aantal leuke activiteiten die je er kunt doen.

 

De Verboden Stad (de Citadel van Hue)

De Noon Gate in de Verboden Stad van Hue

Bezoek Tu Cam Thanh, oftewel: de Verboden Stad die vroeger enkel toegankelijk was voor de keizerlijke familie. De stad is volledig ommuurd en omringd door jungle, en hét culturele hoogtepunt van Hue. Dit is de plek waar tussen 1802 en 1945 de Nguyen-dynastie de macht had, de laatste keizerlijke dynastie in Vietnam.

Binnen de muren bewonder je paleizen, koninklijke citadellen en verder liggen er tig graven. Typische bezienswaardigheden zijn hier de Flag Tower, de Noon Gate, het Thai Hoa Palace, 9 Dynastic Urns en de 9 Holy Cannons,

Je betaalt 200.000 VND om binnen te mogen, voor Vietnamese begrippen aan de prijzige kant. Daarvoor mag je echter de hele middag rondstruinen op het stukje werelderfgoed van UNESCO.

 

Thien Mu Pagoda

Vlakbij Tu Cam Thanh en op de oever van de Parfumrivier staat de Thien Mu Pagoda. Het meest opvallend is hier de Phuoc Duyen-toren die uit zeven verschillende lagen bestaat. Een bizar feitje is dat een monnik zich er in 1963 in brand stak. Daarnaast vind je hier de tweede grootste gong van Vietnam en een fraaie Japanse tuin om tot rust te komen.

Houd er rekening mee dat dit net als de Verboden Stad een van de drukste bezienswaardigheden van Hue is. Wees daarom op tijd, zodat je de bussen voor bent.

 

De Perfume River

Een leuke ervaring is om ’s middags met een traditionele boot de Parfumrivier op te gaan en tijdens het ondergaan van de zon de landelijke omgeving rond Hue te bewonderen. Je vaart langs lokale dorpjes met oude huizen, pagodes, tempels kerken en uitgestrekte groende velden.

Tijdens de tocht vertelt een goed Engelssprekende gids je allerlei weetjes en inspirerende achtergrondverhalen over de plekken die langskomen.

Als dit uitstapje je wel wat lijkt, kun je ‘m hier boeken.

De Parfumrivier is trouwens ook een fijne spot om rond te struinen. Langs het water is een houten brug aangelegd, de Perfume River Pedestrian Bridge. Als de zon ondergaat is het er prachtig en gezellig met de vele mensen die bijeenkomen. Je ziet onder andere de Truong Tien-brug, waarvan de bogen sfeervol verlicht worden.

Verder zijn er de Nguyen Dinh Chieu Walking Street en de Hue Night Walking Street. Ze worden als de gezelligste plekjes gezien in Hue door de vele eettentjes, bars en muzikanten, met name op de avonden in het weekend. En laat ik die twee spots nou juist gemist hebben!

 

Thuy Tien lake Abandoned Water Park

Ho Thuy Tien, een ietwat spookachtig verlaten waterpark

Wanneer je verkoeling zoekt of gewoon iets compleet anders wilt ervaren, neem dan een kijkje bij Ho Thuy Tien, een verlaten waterpark dat op een paar kilometer van Hue middenin de jungle ligt. De eyecatcher is hier de enorme draak, die je op de bovenstaande foto ziet.

Ooit, in 2003, begon men met de bouw van Ho Thuy Tien maar vanwege een nog altijd onduidelijke reden zijn ze ermee gestopt.

Voor veel backpackers is dit hét hoogtepunt van hun verblijf in Hue. Officieel mag je overigens niet naar binnen, al liggen er rondom het park meerdere stiekeme ingangsroutes. Je vindt ze in het bos, maak daarvoor gebruik van de altijd van pas komende app Maps.me.

 

Graftombes

De tombe van Tu Duc

Houd je van geschiedenis? Als je Hue bent kan dat eigenlijk bijna niet anders. Naast de Verboden Stad is het indrukwekkend om een bezoekje te brengen aan de verschillende koninklijke graftombes die net buiten de stad liggen.

Aanraders zijn de tombes van Minh Mang, Dong Khanh, Khai Dinh Tom en Tu Duc.

Ieder hebben ze hun eigen verhaal. Eentje zal ik deels vertellen, over de Tu Duc Tomb, ook bekend als het Mausoleum of Emperor Tu Duc. Het complex ligt in een fraai landschap van glooiende heuvels, vijvers en pijnbomen. De toenmalige keizer, Tu Duc, trok zich er regelmatig terug uit de Citadel om poëzie te schrijven en schreef er bovendien zijn eigen biografie. Ook liet hij er zijn eigen tombe bouwen. Opvallend is dan weer dat hij er zelf niet begraven ligt, dit is gedaan op een geheime locatie ergens in Hue.

Je kunt de tombes op eigen houtje bezoeken met de motorbike of een taxi nemen, zo ben je in een kwartiertje bij de Tu Duc Tomb. Een andere optie is om een tour regelen via je ho(s)tel of direct hier te boeken.

 

Hike in het Bach Ma National Park

Zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Hue ligt het Bach Ma National Park, een verwilderd en gevarieerd natuurgebied bestaande uit bergen, dichte bossen, watervallen, beekjes en flink wat wilde dieren. Het 220 km² grote natuurwalhalla is doorkruisd met betoverende wandelpaden.

Bekende highlights zijn het Ngu Ho Lake, de Do Quyen Waterfall die van een 300 meter hoge klif afstort, het fraaie uitzicht bij Vong Hai Dai en de Bach Ma Peak die met 1.448 meter de hoogte berg van het nationale park is.

Het is de perfecte ontsnapping aan de hectiek van Hue en een must als je van wandelen in de natuur houdt. Je kunt er zelf heengaan of deze dagtrip boeken.

 

Een DMZ Tour

Wanneer je een dieper kijkje wil in de bloederige Vietnamoorlog is een tour naar de Demilitarized Zone (DMZ) interessant om te doen. Je gaat naar de grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam, dat tussen 1954 en 1976 een waar slagveld was.

Vietnamezen schuilden destijds in ondergrondse Vinh Moc-tunnels, die samen een compleet dorp vormden. Tijdens de tour zal je een kijkje nemen in de tunnels, wat een ervaring is die je voor je leven mee zult nemen. Het is nauwelijks voor te stellen dat mensen hier jarenlang hebben overleefd.

Een andere bezienswaardigheid die je tijdens de dagtrip bezoekt is de Doc Mieu Base, de Amerikaanse basis die dichtbij de DMZ lag.

Ook neem je een kijkje bij de Hien Luong-brug die over de Ben Hai rivier loopt en in 1954 voor een scheiding van Noord- en Zuid-Vietnam zorgde, precies in de gedemilitariseerde zone.

De DMZ-tour boek je hier.

 

Een Street Food Tour

Streetfood en Vietnam, het zijn twee dingen die niet los van elkaar te zien zijn. Ook in Hue heb je een vrij levendige streetfood-scene en tijdens deze tour ga je ’s avonds op pad naar de beste culinaire plekjes van de stad. Gaaf is bovendien dat je met een ‘cyclo’ wordt vervoerd, de iconische Vietnamese driewieler-taxi.

 

Rijd de Hai Van Pass

De Hai Van Pass, een epische rit in Vietnam

Als je met de scooter verdergaat naar Hoi An, rijd dan zeker via de Hai Van Pass. Het is een adembenemende track van 21 kilometer met uitzicht op de bergen en de zee. Bovenaan bij het uitkijkpunt is het met de aanwezige elektriciteitsdraden helaas wel wat teleurstellend.

Je kunt deze trip trouwens ook met de bus doen. Doe even navraag of men deze toeristische route neemt.

 

Welke tours in Hue zijn leuk?

Deze stadswandeling waarbij je in een dag langs de bekendste hoogtepunten van Hue gaat is een tour die vaak wordt geboekt. Naast wandelen gaat een groot deel van de excursie per boot over de Perfume River.

Verder heb ik bij de diverse activiteiten die ik hierboven noemde al enkele gave tours getipt.

Hieronder vind je een overzicht van de populairste tours die aangeboden worden door Get Your Guide. Je boekt ze eenvoudig in een paar klikken.

 

Hoe zit het met transport in Hue?

De Trang Tien Bridge die beide stadsdelen met elkaar verbindt

Hue is vrij compact en daarmee goed te belopen.

Een andere leuke manier om de stad en omringende countryside te ontdekken is met de fiets. Dit kan vanaf 40.000 VND per dag, daarvoor krijg je een simpele stadsfiets. Een mountainbike kan ook, al ben je daarvoor rond de 10 USD op dagelijkse basis kwijt.

Tot slot heb je de mogelijkheid om voor 120.000 VND per dag een scooter te huren, wat ideaal is als je in relatief korte tijd veel van de omgeving wilt zien.

Een goede verhuurder die zowel fietsen als motorbikes verhuurt is Hue Smile Travel Bike Rental.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Hue?

Waar moet je zijn om te eten in Hue? En welke koffiebars zijn goed en gezellig? Lees verder voor mijn tips.

Ga sowieso een hapje eten bij het Family Home Cafe & Restaurant. Werkelijk alles wat ik hier op heb was heerlijk. De tofucurry, rijstpannenkoekjes maar ook de loempia’s. En het fijne vond ik dat ze muesli met fruit en yoghurt op de ontbijtkaart hebben staan. De ijskoffie is er trouwens ook lekker en goedkoop.

Een ander authentiek Vietnamees restaurantje is Nina’s Cafe Restaurant. Behalve dat de gerechten er lekker zijn zit je er op een terrasje, weg van het lawaai en de drukte.

De laatste lokale spot die ik graag met je deel is Maison Trang, een familiezaakje wat verstopt zit in een smal steegje. Tip: bestel hier het mix-menu.

Indien je graag in een vegetarisch restaurant eet is The Garden Cafe & Vegetarian Food een aanrader. Dit is bovendien een leuke spot om te ontbijten. Nog een ontbijttip die ik voor je heb is Nook Eatery. Ze maken daar behalve lekkere fruitsappen tevens goede burgers, mocht je trek hebben 😉 .

In het stukje over mijn ervaringen in Hue vertelde ik je dat het me qua koffiebars best wel tegenviel. Ik heb echter nieuw onderzoek gedaan, en de laatste jaren zijn er juist een heleboel leuke tentjes bijgekomen. Aanraders zijn bijvoorbeeld KIN Coffee, Hue Cafe Roastery, D House & Coffee en PhinHolic.

Tot slot raad ik je aan om sowieso aan de rivierkant te gaan kijken. Dit is een tip die ik van veel andere backpackers heb gehad, omdat ze er een fijn sfeertje vonden hangen. Check sowieso het cafeetje Daudo. En ga ’s avonds naar de al genoemde Hue Night Walking Street, het barst er van de eetzaakjes.

 

Waar in Hue raad ik je aan om te overnachten?

Wanneer je graag in een hostel slaapt is Chi Homestay #4 een aanrader. Nam Phuong Riverside Villa trouwens ook, je verblijft daar aan het water. Tot slot is het SOLEIL HOSTEL een hostel dat populair is onder backpackers.

Overnacht in het Sunny A Hotel als je een goedkope en comfortabele eigen kamer zoekt. De bedden hebben fijne (en niet de voor Vietnam bekende steenharde) matrassen en er wordt iedere dag schoongemaakt. Bovendien zit er een raam in je kamer, iets dat verre van standaard is in Vietnamese steden. Ook bij Le Robinet Homestay, Guest House Maika, SOLEIL BOUTIQUE en hebben ze chille privékamers voor een zacht prijsje.

Een segmentje hoger -maar voor Nederlandse begrippen nog altijd spotgoedkoop- is het heerlijke Jade Scene Hotel. Je zit direct in het centrum en er is een zwembad om af te koelen. In diezelfde prijsklasse is het The Scarlett Boutique Hotel een topper.

Zoek je een luxer verblijf? Ga dan voor aNhill Boutique, dat even buiten de stad in een groene omgeving ligt. Twee vijfsterrenhotels in het centrum die een uitstekende beoordeling hebben zijn Melia Vinpearl Hue en Silk Path Grand Hue Hotel.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Hue te blijven?

Om een goed beeld van Hue te krijgen adviseer ik je om in elk geval 2 volle dagen te blijven.

Zo heb je een dag voor de Citadel plus de Thien Mu Pagoda en nog een andere dag voor de graftombes en het Thuy Tien lake Abandoned Water Park. Op een van de avonden kun je eventueel een streetfood-tour doen.

 

Wat is de beste reistijd voor Hue?

De ingang van de Verboden Stad

Over het algemeen wordt januari tot en met april als beste reistijd voor Hue gezien. De temperatuur ligt in deze maanden gemiddeld rond de 24°C. Mei kan trouwens ook nog prima, al is het dan wel een stuk warmer.

In juli en augustus wordt het gemiddeld 30°C en is het voor veel toeristen te heet. Ikzelf heb daar overigens geen last van, het is aan jou om hierin je eigen keuze te maken 🙂 .

Het regenseizoen loopt van september tot en met december en kun je beter mijden.

 

Hoe kom je in Hue?

Hue is vanuit meerdere plekken in Vietnam vrij eenvoudig te bereiken, zowel met de trein, bus als het vliegtuig. Ik zet hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Kom je vanuit Hanoi dan is het ongeveer 12,5 uur met de bus, 13 uur met de trein en 1,5 uur met het vliegtuig. Hoi An ligt een stuk dichterbij, de busreis duurt slechts 4 uurtjes. Vertrek je in Da Nang, dan ben je 3 uur met de bus onderweg 2 uur met de trein. Ook vanuit Ninh Binh kun jr naar Hue reizen, je bent dan 14 uur met de bus en 12 uur met de trein onderweg. Of stap net als ik in Phong Nha op de bus, een rit van 4 uur.

De afstand van Hue Airport -Internationale Luchthaven Phu Bai- naar het centrum is 13 kilometer. Ik adviseer je om daar een Grab te pakken, download daarvoor de gelijknamige app.

Via 12Go Asia of Bookaway koop je je ticket voor de bus of trein.

 

Zoek je een leuke route voor Vietnam?

Vietnam is voor mij absoluut een van de leukste backpackbestemmingen van Zuidoost-Azië. Het is echter wel een behoorlijk groot en langgerekt land, waardoor een route opstellen niet bepaald eenvoudig is.

Mocht jij nou een leuke route voor Vietnam zoeken inclusief Hue, laat mij je dan een handje helpen. In Backpackgids Azië heb ik een aantal avontuurlijke routes door Vietnam voor je uitgestippeld, en verder geef ik je een heleboel insider-tips om het maximale uit je reis te halen.

 

Meer lezen over Vietnam

In dit artikel heb ik het over Hue gehad, maar Vietnam heeft natuurlijk nog een hoop meer indrukwekkends te bieden.

Lees je graag meer over dit in vele opzichten schitterende land? Een compleet overzicht van de avonturen, vele tips en een flinke dosis reisinspiratie vind je terug op de Vietnam-pagina.

 

Ga jij naar Hue? Of heb je tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Avatar foto
   Robbert

   Het is persoonlijk, maar ik vond het inderdaad saai.

   Hue komt inderdaad in (nagenoeg) iedere route door Vietnam voor, omdat het een logische stop is tussen Hoi An en Phong Nha.

 1. Bart

  Grappig, ik vond Hue juist heel interessant. De citadel was inderdaad niet zo, veel te druk en teveel verwoest om nog interessant te blijven, maar die graftombes vond ik echt heel gaaf, en het dagje waterpark had ik ook niet willen missen. Ook ben ik naar de Tiger Arena gegaan; een colosseum waar de keizers vroeger olifanten tegen tijgers lieten vechten. Geen fraai stukje geschiedenis, wel interessant om te zien. Verder heb ik wel heerlijk gezeten op een terrasje aan het water op de walking street, en die enorme markt die ze hebben was ook wel leuk voor een uurtje vermaak. Dus al met al genoten van een paar dagen, maar het is blijkbaar voor iedereen anders 🙂 kan heel goed, ik vond Pai in Thailand bijvoorbeeld weer verschrikkelijk en daar lijk ik weer de enige in te zijn…

  Ps ik kreeg inderdaad ook overal drugs aangeboden, dat was wel irritant

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bart,

   Het waterpark en de graftombes van Hue zijn zeer zeker de moeite waard. Maar goed, de stad zelf mis voor mij echt een bepaalde fijne sfeer. Een sfeer die ik bijvoorbeeld wel heb gevoeld in de Old Quarter van Hanoi en in Hoi An. Het terrasje aan het water bij de Walking Street heb ik (helaas) gemist 😉 .

   Grappig dat je Pai niks vond, verschrikkelijk zelfs… Hoe komt het? Té hippieachtig?

   Groet, Robbert

   1. Justin

    Hoi Robbert, ik volg je al een tijd en haal veel reisinspiratie uit je artikelen. Grappig dat de meningen zo verschillen over Hue. Ik ben op dit moment daar ter plekke en ik zou deze plek juist aanraden als tussenstop voor 2 dagen. Heerlijke sfeer, gezelligheid (ondanks het laagseizoen nu) en mooie natuur. Nu houd ik wat meer van de rust en de gemoedelijkheid die zulke dorpen kunnen brengen, maar daar is (gelukkig) ieder anders in! En het is een perfecte plek om zelf met de motor de pas te rijden naar Hoi An (aanrader is motorvina).

    1. Avatar foto
     Robbert

     Die motortocht is inderdaad supermooi!

     En ja, meningen verschillen en dat maakt reizen juist ook weer zo boeiend. Wellicht als ik er nu heen zou gaan dat ik in een ander beeld heb. Zou kunnen hoor!

     Veel plezier 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw