Halong Bay: een tweedaagse cruise in deze wonderlijke baai

Na wekenlang in Sapa en het ongelofelijke Ha Giang geweest te zijn, was het tijd om terug naar Hanoi te reizen en eventjes bij te komen. Vol verwachting had ik al een volgende bestemming op mijn denkbeeldige lijstje gezet: Halong Bay. Een fotogenieke baai bezaaid met rotseilandjes, mystieke grotten en drijvende dorpen, die door velen als een van de mooiste plekken van Vietnam wordt gezien. Ze behoort bovendien tot de New 7 Wonders of Nature, zeven wereldwonderen gekozen door miljoenen mensen.

Als jij naar Vietnam gaat is de kans vrijwel 100% dat je de Halongbaai, zoals ‘ie in het Nederlands heet, ook gezien wilt hebben. Door het grote touraanbod kan het echter behoorlijk lastig zijn om te bepalen voor welke tour je gaat. Wil je bijvoorbeeld een excursie boeken vanuit Hanoi of zelf naar de baai reizen en ter plekke iets regelen? En hoe ontwijk je de drukte?

In het komende verhaal vertel ik je hoe ik het heb aangepakt en neem ik je letterlijk mee op avontuur. Twee hele gave dagen die ik nooit meer zal vergeten. Echt, ik heb zoveel moois meegemaakt en verschillende leuke mensen ontmoet. Naast mijn persoonlijke ervaringen deel ik handige info en tips die je zullen helpen met de planning van jouw boottocht in Halong Bay.

Zo, dit was het voor wat betreft de intro. Nu nodig ik je uit om verder te lezen en te genieten 🙂 .

Over Halong Bay

Halong Bay -gelegen in de provincie Quảng Ninh- is een aaneenschakeling van karsteilanden en -kliffen die uit het water omhoogsteken en behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. In totaal gaat het om zo’n 2.000 eilandjes, vaak uniek gevormd en met spannende tunnelgrotten waarvan er veel per kajak te ontdekken zijn. De baai ligt op zo’n 150 kilometer te noordwesten van Hanoi, waardoor de hoofdstad door velen als startpunt van de cruise wordt gekozen. Tot slot is het goed om te weten dat Halong Bay een oppervlakte van 1.553 km² heeft, met een kustlijn van 120 kilometer.

In de baai liggen behalve de eilandjes een aantal drijvende dorpjes waar de bewoners leven van de visserij. Het zijn diezelfde vissers die ooit namen aan de eilandjes hebben gegeven, omdat ze er bepaalde vormen in zagen terugkomen. Voorbeelden hiervan zijn Turtle Island, Chicken Island, Fighting Cocks Island en Human Head Island.

Een andere mooie spot in de buurt is de Lan Ha Bay en maakte op mij het meeste indruk, ik heb er serieus amper andere boten gezien. Veel van de touroperators hebben Lan Ha in hun reis opgenomen, zodat ook jij van deze prachtige plek kunt gaan genieten.

Nog een baai in de buurt is Bai Tu Long Bay. Ikzelf ben hier overigens niet geweest, al heb ik zat avonturiers gesproken die dit wel gedaan hebben en aangaven dat het er vele malen rustiger was dan in Halong Bay. Je zou het daarom als gemoedelijkere alternatief kunnen beschouwen.

Het overgrote deel van de cruises vertrekt in de Tuan Chau Port, de haven die op ongeveer 20 minuten rijden van Ha Long op Tuan Chau Island ligt. Tuan Chau Island is via een brug met het vasteland verbonden. En Ha long is het dichtstbijzijnde plaatsje bij Halong Bay.

 

De tweedaagse cruise in Halong Bay: mijn ervaringen

Zo, nu ik je wat achtergrondinformatie heb gegeven, is het tijd om over te gaan op de cruise. Het begon voor mij allemaal op het eiland Cat Ba, waar ik op een zogeheten junk boat stapte…

 

Cat Ba als beginpunt van de trip

Als de wekker om 6.45 uur afgaat, ben ik al een paar keer wakker geweest. Dit heb ik trouwens altijd wanneer ik m’n alarm zet. Het is een soort onderbewuste alertheid denk ik. Maar goed, ik word tussen half 8 en 8 bij de bushalte in het centrum van Cat Ba opgehaald, dus het is nog eventjes haasten. Dat laatste ben ik wel gewend.

Na een Banh Mi -een Vietnamees broodje- met omelet en tevens een lekkere sterke ijskoffie op te hebben, loop ik om precies 2 voor half 8 naar een kantoortje vlakbij het busstation. Daar komt een minuut of 20 later iemand binnen. “Ocean Tours?”, roept hij. En na even navraag gedaan te hebben, blijkt dit inderdaad de man te zijn die me op komt halen.

Het ritje op de scooter duurt minder dan 30 seconden. Daarna spring ik op een klein vissersbootje met een vrouwelijke kapitein. Ze lijkt slechts één werkend oog te hebben. Ik weet het niet, maar wat doet het er verder ook toe? Ik verleg de aandacht naar deze kleurrijke boten die in de baai drijven:

Cat Ba haven

Over kleuren gesproken, Cat Ba krijgt wat mij betreft de wat saaie kleur grijs, maar dat terzijde.

Daarna komen we aan bij een grotere boot die voor de cruise gebruikt zal gaan worden. Ziet er goed uit moet ik zeggen.

Ik ben voorlopig de enige passagier, aangezien alle andere mensen nog in de bus vanuit Hanoi zitten. Zij arriveren rond de klok van 11 bij de Cai Vieng Ferry Terminal. Het is nu pas 8 uur, ik besluit daarom om buiten op de meterslange bank te gaan liggen. Een bank waarop een soort kussenmateriaal is geplakt om het plaatsnemen extra zacht te maken. Laat ik daar nu juist behoefte aan hebben.

De lucht kleurt wit, maar hier en daar zie ik blauwe stukken. Voor mij het zoveelste bewijs dat de weersvoorspellingen in Azië vaak totaal niet kloppen. Er is namelijk regen voorspeld. Als het zonnetje doorbreekt, doe ik m’n ogen dicht en probeer ik wat weg te dommelen.

 

Het natuurwonder Halong Bay

Net voor de middag komt de groep uit Hanoi aan. Een man of 20, opgedeeld in Fransen, Duitsers, Nederlanders, een Deense jongen en een opvallende Oostenrijkse man met een niet al te dik paardenstaartje. Al vrij snel raak ik aan de praat met Marvin, een Nederlander die bij de marine werkt.

Hij vertelt me een beetje over z’n reis, en ik over de mijne. Als ik zeg dat ik al 6,5e maand onderweg ben, is hij merkbaar onder de indruk. “Wow”, “Hoe dan?” en “Wat heb je allemaal gedaan?”, zijn opmerkingen die ik naar m’n hoofd krijg. Onder de indruk ben ik ook van hem, wanneer ik hoor met welke zware praktijken hij tijdens kantooruren te maken heeft.  Zo noemt hij bijvoorbeeld een barre tocht door de Schotse bergen en de snijdende regen. En dat met 120 kilo aan bagage.

Dan staat de lunch klaar en we gaan naar binnen om deze tot ons te nemen. Rijst, seafood, gebakken aardappeltjes, tofu met tomatensaus en gekookte kool. Ik zit bij de Duitsers aan tafel en merk dat een aantal van hen in een nogal heftig tempo eet. Van de seafood zie ik daarom helemaal niks, gelukkig kan ik bij de andere tafel nog een stukje inktvis proeven. Die smaakt hier trouwens superlekker, veel beter dan de rubberen uitgaves die ik ken uit Nederland.

Ondertussen krijgen we een bucket met alcohol aangeboden. Niet perse waar ik nu zin in heb, ik houd het daarom maar gewoon bij water. Liever ben ik nuchter, zodat optimaal genieten van het mooie uitzicht mogelijk is.

Wanneer we Halong Bay invaren, begint het landschap te veranderen. Grote kalkstenen rotsblokken met hier en daar wat bebossing duiken op:

Halong-Bay-3

Behalve de mooie views, is het erg gezellig op de boot. Er wordt wat afgepraat, waardoor deze trip ook wel iets weg heeft van een soort sociale happening. Ze zeggen ook wel dat de groep de kwaliteit van een tour beïnvloedt, iets waar ik het vandaag zeker mee eens ben. 

Even later maken een eerste stop om te gaan kanoën. Ik ben benieuwd.

 

Kanoën door de Light Cave en de Dark Cave

Samen met een Fransman deel ik een kano. Verrassend genoeg een roze. De opgewekte -of is het ADHD?- gids roept dat we hem moeten volgen. Hij is in z’n eentje sneller dan wij, wat me verbaast.

Het is een wat toeristische activiteit, aangezien nagenoeg iedere tourorganisatie deze activiteit in haar pakket heeft zitten. Maar de omgeving is echt schitterend en, ondanks de vele kano’s, behoorlijk rustgevend. De groene kleur van het water met daaromheen de imponerende heuvels, maken indruk op me.

We naderen een grot, de Light Cave, waar we doorheen varen:

Halong-Bay-Light-Cave

Op zich leuk, al vind ik het gedeelte daarna eigenlijk mooier. Ik denk omdat het bijna lichtgevende water en de stenen rotsen er zo betoverend uitzien. De gids vertelt ons dat er apen op kunnen duiken. Ik heb meteen het idee dat dit zo’n typische plek is als ‘Monkey Island’ of ‘Turtle Island’, die plekken waar ze van alles beloven, maar waar je uiteindelijk niks te zien krijgt.

En dit voorgevoel blijkt te kloppen. Ach ja, ik heb ze tijdens deze reis al genoeg gezien en het is nou niet zo dat ik naar Halong Bay ben gekomen voor aapjes. En al zouden ze er zijn, vraag ik me af of ik het nou zo bijzonder zou vinden. De ervaring die ik had toen ik een een orang-oetan in het wild spotte vanuit een cafe in Bukit Lawang, schat ik namelijk in als iets wat nauwelijks te evenaren valt. Teleurgesteld ben ik daarom niet. Het apenverhaal is trouwens geen verkooppraatje, want van iemand anders heb ik gehoord dat hij ze een andere dag wel heeft gespot.

Via een scherpe bocht en enkele lichte knallen tegen te zijkant, belanden we bij een grot waar donkerte regeert. Dat ‘Dark Cave’ haar naam is, zal je dan ook weinig verbazen.

Het is een beetje passen en meten en vooral niet te veel uitwijken naar de zijkant, maar uiteindelijk komen we uit bij nog een prachtig stuk van de baai. De setting heeft wat weg van een sprookje.

De weg terug wordt een wedstrijd, zo geeft de gids aan. Marvin zegt hier geen zin in te hebben en juist te willen genieten van de omgeving. Ik vind het op zich wel prima. De ‘strijd’ begint als we allemaal uit de Light Cave komen.

3, 2, 1 GO.

Als een redelijke bezetene ga ik met mijn peddelstok tekeer. De Franse jongen doet voor mijn gevoel hetzelfde en we liggen op koers. We zijn van plaats 5 opgestoomd naar de 2e plek. Het probleem is alleen dat de nummer 1 ogenschijnlijk eenvoudig aan kop blijft varen. Er is geen mogelijkheid tot inhalen, helemaal als mijn teamgenoot het op lijkt te geven. Runner up is waar we het mee moeten doen.

Wanneer we weer op de vlonder staan, krijgen we enkele bakken te zien waar vissen in zwemmen. Niets bijzonders wat mij betreft, ik houd nooit zo van die kunstmatig aangelegde dingen. Helemaal niet in zo’n natuurlijke omgeving. Bovendien schijnen de grote exemplaren zich schuil te houden, waardoor we uiteindelijk vrijwel niks zien. Op enkele minuscule gevallen na dan.

Tijd om terug de boot op te gaan.

 

De magische omgeving van Lan Ha Bay

Misschien is het omdat het weer begint te verbeteren, maar ik heb het idee dat dit gedeelte van de excursie tot nu toe het meest boeiend is. We varen de bizar mooie Lan Ha Bay binnen. De gigantische stenen blokken, de een nog mysterieuzer dan de andere, vormen samen met de steeds blauwer wordende lucht en de ‘dorpjes’ op het water een beeld wat je nergens anders ziet:

Halong-Bay-5

Halong Bay 6

Halong-Bay-8

Halong-Bay-9

Halong Bay 11

We houden er een pauze om te gaan zwemmen. Ik ben trouwens de enige die geen duik neemt, aangezien ik even geen zwembroek bij de hand heb. Bovendien vind ik het eigenlijk wel prima zo. Genieten van het uitzicht terwijl ik op het dak zit. Je kunt het slechter treffen toch?

De gids gooit een stuk of 10 blikjes bier in het water. Je begrijpt het al: degenen die ze weten te pakken, mogen ze opdrinken. Ik kijk toe en houd het lekker bij water.

De Oostenrijker, Philipp, vraagt even later aan me of ik een slow motion foto van hem kan nemen terwijl ‘ie het water inspringt. Hij legt me uit hoe het werkt, het resultaat levert unieke beelden op.

We gaan verder richting Cat Ong, het eiland waar we met z’n allen gaan eten en overnachten. Onderweg valt me op dat lokale bootbewoners letterlijk de was hebben buiten gehangen:

Dit is nou het échte Vietnam als je het mij vraagt. Geen andere toeristen, adembenemende natuur en locals die vredig hun leven leiden.

 

Cat Ong Island

Net na vijven komen we aan op Cat Ong. Mijn eerste indruk is er een die ik niet kan plaatsen. Het gecombineerde restaurant-hotel ziet er modern uit maar ergens ook weer ouderwets:

Cat-Ong-Island

De brandende vuurkorf, die vreemd genoeg binnenstaat in plaats van op het koudere balkon, zorgt letterlijk voor een warm onthaal.

Beneden staan 3 tafels: één om te pingpongen, één voor het klassieke voetbalspel en één om te poolen. Boven is het restaurant, daar krijgen we wat achtergrondinformatie over Cat Ong. Onder andere dat het een privé-eiland is en dat er 4 stranden en 2 verschillende types accommodaties zijn.

We slapen vannacht in de welbekende stapelbedden, wat overigens prima is. 40 dollar bijbetalen voor een privékamer, is iedereen wat te gortig. De verdeling waar we voor kiezen, is nogal traditioneel: Fransen bij Fransen, Nederlanders bij Nederlanders en Duitsers bij Duitsers. De overgebleven Oostenrijker, Deen en Nederlandse, voegen zich bij de laatste groep.

De Deense jongen is 20, een typische binnenvetter die op me overkomt als een slimme gast. Ik probeer een gesprek met ‘m aan te gaan, al gaat dat wat stroef. Het verloopt wat eenzijdig en de temperatuur ervan is eerder koud dan warm. Anyway, hij blijkt een Spaanse reisgenoot te hebben die besloten heeft om Halong Bay over te slaan. Als hij even later vertelt dat z’n reisbuddy ook overweegt om Sapa te skippen, vraag ik me af wat de deze Spanjaard bezielt.

Na wat uitgerust te hebben, lopen ik en de 3 andere kamergenoten naar het restaurant voor het diner. Aangezien we sinds 12.00 uur niet meer hebben gegeten, zijn we hier allemaal zichtbaar aan toe. Zeker ik met mijn verbrandingsmotor die te vergelijken is met een McLaren. Het is niet voor niets dat ik bijna altijd honger heb. Naja laten we zeggen trek.

De starter is heerlijk. Onder meer varkensvlees op een stokje, garnalen, friet en gegrilde oesters liggen voor het oprapen. In een sneltreinvaart doen we waar onze maag om vraagt. Gepraat wordt er even niet. Genoten wel.

Daarna nemen we plaats aan de tafels. Het vervolg is een nogal vies soepje. Als je een op het oog romige champignonsoep verwacht en het blijkt een bitter mengsel te zijn dat maar lastig in woorden uit te drukken is, dan valt zoiets wat rouw op je dak. Zeker na zo’n lekker begin.

Tot slot eten we nog wat rijst, aardappels en groenten. Maar we zijn het er allemaal over eens dat het begin van dit diner veruit het beste was.

 

Een bijzonder gezellige avond

Na wat te hebben uitgebuikt, ga ik met Marvin naar de plek waar we kunnen tafelvoetballen. Philipp is er ook, en we spelen om en om tegen elkaar. Wie het eerst bij drie is, heeft gewonnen. Voor m’n gevoel ben ik weer terug in Frankrijk waar ik dit spelletje zo vaak speelde op de camping.

Ik en Philipp blijven het langst, maar gaan daarna naar de anderen: Nederlanders en een Deen. We spelen een kaartspel met de naam ‘liegen’. Het komt erop neer dat je met flink wat gebluf en een goed oog voor liegende mensen aan het langste eind trekt.

In tegenstelling tot het tafelvoetballen, blink ik hier totaal niet in uit. Na 4 rondes lopen we allemaal richting bed.

In plaats van te gaan slapen, liggen we dubbel om de meest slappe humor. Vanwege het feit dat alle nationaliteiten nagenoeg gescheiden liggen, om de Fransen die in de kamer naast ons met bouwlampen bezig lijken te zijn of omdat er soms een nogal penetrante lucht de kamer binnenkomt. Maar ook om de leeftijd van Philipp. De een schat hem achterin de 40, terwijl iemand anders beweert dat het om een broekie gaat die net de 30 heeft bereikt. Het zijn van die typische dingen die je alleen begrijpt als je er op de betreffende momenten bij was.

Ondanks dat ik bekaf ben, lukt het me niet om te slapen. Ik heb ontzettende jeuk aan m’n voeten. Je raadt het al: muggen. In het donker grijp ik op de gok naar mijn rugzak, om het magische potje met Thaise massagezalf erbij te pakken. Dit middeltje met vele kruiden verzacht in ieder geval het irritante gevoel. Eindelijk val ik weg. De ochtend erop word ik niet bepaald uitgeslapen wakker.

  

De kortste trekking ooit

Het ontbijt bevalt ons allemaal erg goed. Pannenkoeken, toast en fruit. Dat boter het enige smeermiddel is, lijkt niemand wat uit te maken. Mij ook niet. De luxe van pindakaas of iets vergelijkbaars is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Als zoete afsluiter pak ik wat drakenfruit en watermeloen.

Stipt om 9.30 uur beginnen we aan de trekking. Samen met de hond van Cat Ong die ons overal achtervolgt:

Na krap 10 minuten komen we op een uitkijkpunt, waar de gids ons mededeelt dat er normaal gezien gezwommen wordt maar vandaag niet. De reden is het slechte weer.

We wandelen daarom al vrij snel terug. Dan zie ik een pad naar boven lopen. Naderhand schijnt dit de weg geweest te zijn om naar de top te komen. We vragen ons naderhand allemaal af waarom we deze ‘klim’ hebben overgeslagen. Regen, zo blijkt. Het miezert inderdaad een beetje, maar voor m’n gevoel valt het allemaal wel mee. Is de gids gewoon te moe vandaag of zo? De waarheid zullen we nooit weten. Wel wil ik er voor jou even bijzeggen dat dit normaal niet de gang van zaken is.

20 meter voor me hoor ik ineens een luide kreet. Wat is er in godsnaam aan de hand? Gebeurt er dan toch nog iets spannends? Er is een slang via het pad de diepte in geslingerd. Best speciaal inderdaad. Helaas zijn we te laat om het reptiel te zien. Dit grote blad dat de omvang heeft van een boom, is wat mij betreft een mooie troostprijs:

Ik, Marvin, z’n vriendin Maaike, de Deen en twee andere Nederlandse meisjes proberen de lol in te zien van deze 20 minuten durende ‘minitrekking’, door allerlei onzin aan elkaar te verkondigen. Ik zal je de weinig diepzinnige details besparen.

 

De afsluiting van een speciale trip

Aangezien we 2 uur eerder terug zijn dan gepland, ga ik maar even lekker op bed liggen. Om 12.00 uur is de lunch, dus we hebben de tijd. We filosoferen nog wat over de leeftijd van Philipp. Ik houd het op 37.

Later zou blijken dat deze bijzonder aardige man 38 is. In Hanoi heb ik overigens nog een buitengewoon goed gesprek met hem gehad tijdens het eten van een ‘hot pot’. Zo leeft deze Oostenrijker al 15 jaar in Seattle, terwijl het oorspronkelijke plan was om slechts voor een tijdje te gaan. Ook heeft hij al eens een wereldreis van 2 jaar gemaakt. Soms raak je met personen aan de praat waarvan je het totaal niet verwacht. Zulke dingen maken reizen voor mij zo mooi.

Even terug naar de lunch op Cat Ong…

Hoewel ik weinig honger heb, eet ik toch 2 borden gebakken rijst en een gegrilde kippenpoot op. Na het eten maken ons klaar voor de reis terug naar Hanoi.

 

Afsluitende woorden

Ondanks dat we de trekking naar de top niet hebben gedaan en het weer soms beter had gekund, is het een tour geweest waaraan ik zeer goede herinneringen overhoud. De leuke mensen en de ronduit beeldschone omgeving zullen me zeker bijblijven.

Laat ik afsluiten met de volgende 5 woorden: je moet er zijn geweest.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Halong Bay te blijven?

Zelf heb ik zoals je gelezen hebt voor 2 dagen gekozen met een overnachting op Cat Ong Island, en dit is erg goed bevallen. Vervolgens vond ik het ook wel weer prima om terug te keren naar Hanoi, een dag langer had van mij zodoende niet gehoeven. In de 2 dagen zie je namelijk zoveel, waardoor een derde dag er (denk ik) niet meer heel veel nieuws aan toevoegt. Aan de andere kant heb ik net zo goed positieve verhalen van reizigers gehoord, die aangaven dat door die dag extra juist de minder ontdekte plekjes van Halong Bay worden bezocht.

Je hebt ook tours van een enkele dag, maar het overnachten op een eiland of op de boot is absoluut een ervaring die erbij hoort wanneer je het mij vraagt. Op die manier leer je bovendien de groep beter kennen, wat ik als erg waardevol heb ervaren. Het zou daarnaast zonde zijn als je het gevoel hebt te gehaast te hebben gereisd. Omgevingen zoals deze zie je (waarschijnlijk) niet zo vaak in je leven.

Heb je de tijd, kies dan dus zeker voor de meerdaagse variant. De tweedaagse cruise wordt overigens het vaakst gekozen.

 

Wat kost een cruise in Halong Bay?

Voor een eendaagse cruise moet je rekenen op prijzen van 50 USD tot 120 USD per persoon. Ga je net als ik 2 dagen, dan variëren de bedragen van 90 USD tot 300 USD. Kies je voor 3 dagen rondvaren, dan is 150 USD tot 500 USD gangbaar, al is ook 1.000 USD mogelijk indien je voor een luxe cruise gaat.

Let erop waar je de excursie boekt, lees reviews en/of doe navraag bij je touroperator. Regel je het bijvoorbeeld in een party-hostel in Hanoi, dan kun je er donder op zeggen dat feesten centraal staat tijdens de boottocht. Simpel gezegd zijn er drie soorten tours: de party-tours, de rustigere backpacker-tours en de luxere tours. Zelf heb ik voor de backpackvariant gekozen, omdat ik het niet zag zitten om me continu dronken en katerig te voelen en daarbij weinig van het landschap zou meekrijgen.

Mijn laatste advies: kies niet de tours die zo laag geprijsd zijn dat je het amper kunt geloven. Denk aan 15 USD voor een dagtrip vanuit Hanoi. Je zult namelijk niet de eerste backpacker zijn die teleurgesteld terugkeert uit Halong Bay.

 

Waar boek je een tour?

Wil je dezelfde trip maken als ik deed? Snap ik 😉 .

Ik heb de cruise geboekt via Friends Travel Vietnam, het Nederlandse reisbureau in Hanoi dat gerund wordt door de Nederlander Sidney en z’n vrouw Thao. Via deze link kun je een van de leuke tours uitkiezen. Vul tijdens het boekingsproces de kortingscode ‘BACKPACKBLOG’ in bij ‘Promo Code’ en je krijgt 5% korting.

Ook via Booking.com boek je met een paar klikken een prachtige meerdaagse cruise, waarvan de meeste zich vooral op het hogere segment richten. M’Gloria Cruise, Paradise Luxury Sails Cruise, Dora Cruise, Signature Halong Cruise en Genesis Luxury Regal Cruises zijn allemaal uitmuntend beoordeeld.

Een andere aanrader is om je avontuur in Halong Bay te regelen via Get Your Guide. Zie bieden allerlei soorten tours aan en werken samen met lokale organisaties. Je kunt zelfs mee op een 3-daagse 5-sterrencruise. Ideaal als je van luxe houdt 🙂 . Heb je iets minder lang de tijd, dan heb je bovendien de mogelijkheid om voor deze leuke eendaagse boottocht te kiezen.

Hieronder zie je de populairste tours in Halong Bay via Get Your Guide en kun je meteen boeken.

 

Wat is de beste reistijd voor Halong Bay?

Het hoogseizoen in Halong Bay loopt van oktober tot en met april, waarbij december en januari het drukst zijn. Als het kan zou ik die twee maanden daarom proberen te vermijden. Zelf ben ik overigens in maart geweest en heb tijdens de dagen over het algemeen goed weer gehad, met hier en daar een buitje.

Mei tot en met september wordt als laagseizoen gezien, maar blijken doorgaans prima om de baai te bezoeken. In Juli en augustus, het hoogseizoen in Europa, is het echter nogal eens stormachtig. Die twee maanden sla je zodoende beter over. Een voordeel van het laagseizoen zijn de relatief lage prijzen.

 

Hoe kom je in Halong Bay?

Je hebt verschillende mogelijkheden om naar Halong Bay te reizen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Het merendeel van de mensen kiest er als gezegd voor om een tour te boeken in Hanoi, en worden na de excursie weer netjes terug afgezegd bij hun accommodatie in de hoofdstad. Je bent ongeveer 4 uur onderweg. Zoek je een overnachting in Hanoi? Het barst er van de levendige hostels, denk aan het Little Charm Hanoi Hostel. Comfortabele hotels zijn Amira Hotel en The Flower Boutique Hotel & Travel, of kies voor het luxere Hôtel du LAC Hanoi

Een andere optie is om je trip te regelen op Cat Ba Island en vanuit daar direct de Halongbaai in te varen. Een voordeel hiervan is dat je de grote massa ontwijkt, die vertrekt namelijk vanuit de Tuan Chau Port. Zelf ben ik ook vanaf Cat Ba begonnen, al boekte ik de tour in Hanoi. Accommodaties die ik je aanraad op Cat Ba Island zijn het Cat Ba Eco Hotel, het Bao Phuc Hotel en het hostel Secret Garden.

Ook Ninh Binh is een prima uitvalsbasis om naar Halong Bay te gaan. Boek ter plekke je tour en vervolgens word je in een busje naar het startpunt gebracht. De reistijd bedraagt 4 tot 5 uur. Leuke slaapplekken in Ninh Binh zijn het Tam Coc Lion Kings Hotel & Resort, het Nam Hoa Hotel en het hostel Tam Coc Banana Bungalow.

Tot slot kan je ervoor kiezen om op eigen houtje naar Haiphong of Ha Long te reizen, de laatstgenoemde is de toegangspoort tot Halong Bay die ik het begin al even heb genoemd. Het in de buurt gelegen Haiphong is echter een vieze, industriële stad die nauwelijks toeristen aantrekt. Ik zou deze mogelijkheid daarom links laten liggen. In Ha Long kun je een tour boeken of je hele uitstapje zelf regelen. Daarvoor pak je een taxi naar de Tuan Chau Port waar je een onder meer een dagticket voor een cruiseboot kunt kopen. Reken op 250.000 VND per persoon voor 4 tot 6 uur, plus een extra 200.000 VND per dag om toegang te krijgen tot het nationale park waartoe Halong Bay behoort. In Ha Long zijn Grand Fleuve Boutique, The Yen Residences Halong en het BBQ Hostel fijne adresjes om te overnachten.

Via 12Go Asia of Bookaway koop je je ticket voor de bus of minivan.

 

Zoek je een leuke route voor Vietnam?

Vietnam is voor mij absoluut een van de leukste backpackbestemmingen van Zuidoost-Azië. Het is echter wel een zeer uitgestrekt land, waardoor een route opstellen niet bepaald eenvoudig is.

Mocht jij nou een leuke route voor Vietnam zoeken inclusief Halong Bay, laat mij je dan een handje helpen. In Backpackgids Azië heb ik een aantal avontuurlijke routes door Vietnam voor je uitgestippeld, en verder geef ik je een heleboel insider-tips om het maximale uit je reis te halen.

 

Meer lezen over Vietnam

Halong Bay is helemaal de bom, maar ik zeg je vast niets nieuws als ik je vertel dat Vietnam nog een hoop meer moois te bieden heeft?

Zelf ben ik er meerdere keren geweest en op Backpackblog.nl kun je eigenlijk alle leuke en handige info die je nodig hebt wel vinden.

Dus, wil je meer lezen over dit in vele opzichten schitterende land? Een compleet overzicht van de avonturen, vele tips en een flinke dosis reisinspiratie voor Vietnam vind je terug op deze pagina.

 

Heb ik je geïnspireerd om ook een cruise in Halong Bay te doen?

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Maaike

  Wauw wat kan jij leuk schrijven zeg! Je schrijft echt heel puur. Ik zat met tranen in mn ogen, nu alweer heimwee! En ja je moet er zijn geweest:D
  Prachtige herinneringen gemaakt.
  Je bent een bijzonder mens, en ben blij je te hebben mogen ontmoeten.
  Wie weet treffen we elkaar ooit weer! Liefs Maaike

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maaike,

   Leuk om je via deze weg weer te ‘spreken’ 🙂 .

   Het was super, en dat heeft zeker ook te maken met het feit dat ik jullie heb ontmoet. Bijzondere herinneringen!

   Robbert

 2. Mirthe

  Hoi Robbert,

  Misschien een rare vraag maar je zegt in dit blog dat bij alle toursorganisaties de kano tocht zit inbegrepen. Ik durf sinds de laatste paar jaren niet meer in een kano te stappen.
  Enig idee of er iets van een alternatief is waardoor ik Halong Bay kan zien zonder te hoeven kanoën?

  Alvast Bedankt. (:

  Mirthe

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Mirthe,

   Dit moet wel kunnen hoor, dat je alleen een boottocht maakt. Je kunt dit sowieso melden bij de touroperator waar je boekt, vraag even wat de mogelijkheden zijn.

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw