7 tips voor de wonderschone omgeving van Ninh Binh

Om positief te beginnen: Ninh Binh zelf is totaal niet bijzonder.

In de nabije omgeving zijn echter een hoop mooie plekken te vinden. En dat op slechts 2 tot 3 uur rijden van de totaal andere wereld die Hanoi heet. Het prachtige landschap bestaat uit uitgestrekte rijstvelden, kalksteenrotsen, mysterieuze grotten, vele bergen, waterwegen en slaperige dorpjes.

En wanneer je naar Vietnam gaat, zal de kans groot zijn dat je er een kijkje gaat nemen. Je zou eigenlijk wel gek zijn als je dit niet doet.

Lees daarom even verder, want in dit artikel geef ik je zeven tips voor een bezoek aan Ninh Binh. En dan heb ik het met name over het mooie Tam Coc, dat op ongeveer 7 kilometer van de stad ligt. Ik ben er een week geweest en daar is een goede reden voor. Meerdere trouwens 🙂 .

 

1. Verblijf een homestay aan het water

Tam-Coc-Bungalow-uitzicht
Zo werd ik iedere ochtend wakker

Een tip die ik je meteen wil meegeven: stap niet uit in het centrum van Ninh Binh, maar vraag aan de buschauffeur of je gedropt kunt worden in het nabijgelegen Tam Coc. Een prachtig gebied met rijstvelden, karstbergen en de zo kenmerkende rivier. Vanuit Hanoi kun je er al voor $5 heen. Als je zelf rijdt, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk.

Mijn aanrader is om te verblijven in een van de homestays die aan het water liggen. Zelf ben ik bij Tam Coc Bungalow geweest, waar je vanaf de haven in een minuut of tien naartoe loopt. Deze zeer chille accommodatie ligt pal aan de rivier en is een heerlijke plek om te relaxen, maar tevens om andere backpackers te ontmoeten. De bedden zijn bovendien erg fijn en het inbegrepen ontbijt is ruim.

Wat is er nou lekkerder dan wakker worden en vervolgens ontbijten met uitzicht op het water en de bergen?

Typerend zijn de regelmatig roeiende vrouwtjes -soms mannen- die langskomen, af en toe met allerlei spulletjes om te verkopen. En het grappige is: ze roeien met hun voeten.

In de omgeving zijn trouwens ook nog zat andere goede en bovendien goedkope accommodaties te vinden. Twee leuke homestays zijn bijvoorbeeld Wild Flower Homestay en Tam Coc Happy Home. Is je budget wat hoger en wil je jezelf eens lekker verwennen? Dan raad ik het Bai Dinh Garden Resort & Spa aan.

  

2. Geniet van een fantastisch uitzicht vanaf de Mua Cave Viewpoint

Mua-Caves-Viewpoint
Het uitzicht vanaf boven – helaas was het bij mij niet zo’n mooi weer

‘Mua Cave’ klinkt misschien spannend, de werkelijkheid blijkt echter anders. De grot is namelijk verre van bijzonder. Voor de bijbehorende viewpoint geldt het tegenovergestelde. Je loopt ongeveer 500 treden omhoog en dat is behalve een boost voor je conditie niet voor niets. Het 360-graden-uitzicht vanaf het hoogste punt is namelijk schitterend. En met een beetje geluk heb je deze spot helemaal voor jezelf.

De bizarre en tegelijkertijd pittoreske weg die je moet afleggen om boven te komen

Als je er aan het eind van de middag bent, wacht dan even tot de zon ondergaat. Het vergezicht dan namelijk extra fraai.

Zoals bij zoveel plekken in Vietnam, moet je er overigens wel voor betalen. 100.000 dong om precies te zijn, zo’n 4 euro. 

 

3. Ga op pad met de mountainbike of scooter

Bai-Dinh-Pagoda
Binnenin de Bai Dinh Pagoda doet het fonkelende goud bijna pijn aan je ogen

Op verschillende plaatsen in Tam Coc kun je mountainbikes huren. Zo ook bij de eerder besproken homestay. Een aanrader, aangezien je op deze manier zelf kunt bepalen waar je heengaat. Uiteraard is een scooter ook mogelijk, maar een beetje beweging is goed voor je hè?

Zelf heb ik maps.me gebruikt om naar Trang An te fietsen, dat op ongeveer 15 kilometer van Tam Coc Bungalow ligt. Je kunt daar een riviercruise doen. Eén ding zeg ik je alvast: ontwijk het weekend, want dan wordt het extreem druk met (luidruchtige) locals. Dit heb ik aan den lijve ondervonden op zaterdagmiddag. Een rustiger alternatief is de tocht die ik in het vierde puntje noem.

Anyway, ik ben verdergegaan en zo uiteindelijk beland bij de Bai Dinh Pagoda, naar wat men zegt een van de grootste pagodes van Azië. Bovendien staat er een gigantisch breedlachend bronzen Boeddhabeeld, al vond ik die niet heel indrukwekkend of zo.

Wat ik het mooiste vond, waren de drie gouden Boeddha’s in de Bai Dinh Pagoda. Nu heb ik er al heel wat gezien, toch heeft het me geïmponeerd. Ook door alle details in de muur, waarin duizenden Boeddhabeeldjes verwerkt zitten.

Het viel me op dat er weinig Westerse toeristen rondliepen. Zelf was ik er aan het eind van de middag, iets wat ik je kan aanraden. A) vanwege de zonsondergang en B) omdat het er dan relatief rustig is. De weg erheen door de natuur is bovendien geen straf te noemen.

Tot slot is het fijn om te weten dat je hier geen entree hoeft te betalen.

 

4. Maak een tocht over de rivier

Tam-Coc-river-cruise
Een lokaal bootje met achterin het rijstveld een werkende vrouw met de voor Vietnam iconische punthoed

Zoals ik al zei, kun je vanaf Trang An een riviertour doen. Een andere optie is om dit in Tam Coc te regelen. Je kunt bij de haven op een bootje stappen en vaart in 1,5 uur langs rijstvelden, door drie grotten en het bergachtige landschap. Ik vond het in ieder geval de moeite waard om te doen, meer ook niet.

Dit lag voornamelijk aan het continue gevraag om fooi door de roeister en haar vriendin, die in een andere boot zat. Het irriteerde ons best wel, aangezien we ieder al voldoende hadden betaald voor de trip zelf. En als kers op de taart werd er nog even medegedeeld hoeveel fooi we beiden moesten geven. Niet dat we aan deze vraag hebben voldaan, maar toch.

En dit is hoe Tam Coc er van boven uitziet

Even voor de goede orde: de natuur waar je langskomt, is zeer zeker de moeite waard. Ik raad aan om in de ochtend of later op de middag te gaan. Zo ontwijk je de massa. Ga je voor de ‘grotervaring’, dan is Trang An beter om te doen. Weet wel dat die riviercruise 2 tot 3 uur duurt, afhankelijk van de route.

Je hebt trouwens ook de mogelijkheid om je tour online te boeken via Get Your Guide. Al is het natuurlijk altijd beter om dit ter plaatse te regelen, zo ondersteun je de lokale bevolking 🙂 .

 

5. Eet de lokale specialiteit: geitenvlees

Geitenvlees. Dat is waar Ninh Binh om bekendstaat. Dit heb ik op enigszins lugubere wijze ondervonden, door het zien van dode geiten die buiten op een tafeltje staan te ‘wachten’ om verkocht te worden. In het begin geloofde ik maar nauwelijks wat ik nu eigenlijk zag.

In nagenoeg ieder restaurant kun je deze lokale trots bestellen. Probeer de gegrilde variant eens. De maak heeft iets weg van rund.

 

6. Sta binnen enkele stappen in de meest mooie natuur

Thai-Vi-Temple
Hier, tussen de velden in, heb ik zelfs nog staan springtouwen en allerlei oefeningen gedaan waarbij locals me soms lachend aanmoedigden – die fiets is trouwens niet van mij

Hardlopen is voor mij een goede manier om te ontspannen en me daarna weer als een soort van herboren te voelen. Vanuit Tam Coc-centrum sta je binnen 5 minuten in de rijstvelden. Heerlijk om te joggen, wandelen of fietsen.

Een weg die ik je vanaf de Tam Coc-haven kan aanraden, is die naar de Thai Vi Temple, zo’n 1,5e kilometer regelrecht door de natuur. Ik ben op bepaalde plekken gestopt om wat oefeningen te doen, maar ook omdat ik me verbaasde over hoe wonderschoon het er is. En dat op slechts 1 minuut lopen van het centrum.

Thai-Vi-Temple-2
Indrukwekkend hè?

Het is eigenlijk niet de tempel waarvoor je hier komt, maar de fabelachtig mooie omgeving. Uit de rijstvelden steken vaak de typische punthoeden van de vrouwen die aan het werk zijn. De aanwezige berggeitjes maakten voor mij met hun schattige gemekker het totale plaatje helemaal af. Even werd ik nog bijna omvergelopen door een koe die mij als doel leek te hebben, maar dit liep gelukkig goed af.

Zonder overdrijven is het een van de mooiere plekken die ik in Tam Coc heb gezien.

 

7. Vervolg je reis naar Hanoi of Phong Nha

De meest voor de hand liggende bestemming om je reis voort te zetten, zijn Hanoi of Phong Nha. Zelf ben ik met de dagtrein naar Dong Hoi gegaan (8 uur) en heb ik vanaf daar een bus naar Phong Nha genomen (1 uur). Vanuit Tam Coc-centrum kun je voor 60.000 tot 100.000 dong (maximaal 4 euro) een taxi nemen die je in een kwartier bij het treinstation afzet.

Je kunt natuurlijk ook met de bus reizen. Een nadeel vind ik persoonlijk echter dat alle bussen naar Phong Nha in de avond vertrekken en zeer vroeg in de ochtend aankomen. Vervolgens ben je gebroken. Al is dit misschien persoonlijk; ik ben simpelweg geen kei in het slapen in bussen.

Als je met de trein reist en uit wil rusten, dan raad ik je aan om iets meer te betalen en een ‘soft berth’ te reserveren. Het matras en de rust die je ervoor terugkrijgt -je ligt/slaapt namelijk in een cabine- vond ik in ieder geval heerlijk. Ik had de cabine zelfs helemaal voor mezelf. Er is bovendien een stopcontact om je spullen op te laden. Met mobiel internet heb ik me prima vermaakt. Als het tegenzit, kan er zomaar een nieuwsgierige muis rondlopen. Die was er bij mij tenminste. En dat heet dan eersteklas 😀 .

De andere optie is afreizen naar Hanoi. Met de bus duurt het om en nabij de 2,5 uur. Erg goed te doen.

Tip: boek je bus- of treinkaartje niet via je homestay maar bij bijvoorbeeld 12 Go Asia, dit is doorgaans een stuk goedkoper.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Aad

  Ha robbert, ik zit met een vraag. Heb in al mijn vorige (georganiseerde) reizen altijd een spiegelreflex camera bij mij gehad. Nu is dit natuurlijk met backpacken erg onhandig. Maar nu viel mij op dat jij best wel erg mooie foto’s maakt. Doe je dat met je telefoon of heb je een compact camera oid? Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Aad,

   Mijn foto’s maak ik met m’n telefoon, ik ben wat dat betreft zeker geen expert. Maar voor mij is het simpel: ik heb geen zin om al die zware spullen mee te nemen. En als je eenmaal aan spiegelreflex begint, is de volgende stap een drone. Behalve meer gewicht, leidt dit tot een hoop extra werk. Het is simpelweg een vak. En ik ken mezelf :). Liever niet dus.

   Maar voor jou: ik zie best wat reizigers die hun camera meenemen. Kan dus zeker!

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw