8 absolute aanraders om te doen in de Coromandel

De Coromandel Peninsula is een schitterend gebied op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Velen bezoeken er enkel de bekende Cathedral Cove en Hot Water Beach en reizen daarna door. Maar er is zoveel meer.

In dit artikel bespreek ik 8 leuke activiteiten om te doen in de Coromandel. Een ding staat voor mij vast: het een van de mooiere plekken die ik heb bezocht op Noordereiland. Met name de regio tussen Thames en Port Jackson spreekt me erg aan, een gedeelte waar je nauwelijks toeristen of überhaupt andere mensen tegenkomt.

Voordat ik begin met de tips, is het goed om het volgende te weten:

Buiten dat Coromandel een schiereiland is, is er ook een gelijknamige plaats in deze regio te vinden. Wanneer iemand het over ‘Coromandel’ heeft, bedoelt hij of zij doorgaans het gehele gebied en dus niet Coromandel Town.

 

1. Kom je vanuit Auckland, maak dan een tussenstop bij de Kaiaua Boating Club

Kaiaua Boating Club Campground
De zonsondergang bij de Kaiaua Boating Club

Oké, strikt genomen is Kaiaua geen onderdeel van de Coromandel, maar wanneer je uit Auckland rijdt, dan is dit een fijne spot om gratis te overnachten.

Je verblijft pal aan het water en hebt er schitterende zonsondergangen. Bovendien is de weg erheen erg gaaf om te rijden. Niet zozeer als je net uit Auckland bent, maar dit verandert al snel. Het lijkt op een geven moment zelfs net of je door de woestijn rijdt.

De volgende dag word je (hopelijk) wakker met het zonnetje, ontbijt je wat en kun je je tocht vervolgen naar de Coromandel.

 

2. Hike naar de top van de Pinnacles

De Pinnacles Walk, ook bekend als de Kauaeranga Kauri Trail, is een bergwandeling waarbij je vanaf de Pinnacles Lookout spectaculaire uitzichten over de bossen, kustlijn en bergen van Coromandel hebt.

De tocht naar de top -759 meter- duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur. Een half uur tot 40 minuten daarvoor vind je de Pinnacles Hut waar je eventueel kunt overnachten. Zo kan je de zonsondergang en -opkomst meemaken. Als je dit niet doet, weet dan dat je heen en terug zo’n 6 tot 7 uur nodig hebt via de Webb Creek Track, afhankelijk van hoe snel je loopt.

 

3. Maak een roadtrip van Thames naar Port Jackson

Kereta-Coromandel
Een uitkijkpunt tussen Thames en Coromandel Town – een van de mooiere plekken die ik heb gezien

Serieus, sla deze niet over. Onderweg heb je de meest mooie uitzichten, dit begint al direct tussen Thames en Coromandel. Groene heuvels met donkergroene bebossing, opzienbarende bomen en het uitzicht op de oceaan. Verder veel schapen, zwarte koeien en nauwelijks mensen.

Bomen in Nieuw-Zeeland: ik raak er niet over uitgesproken

Een campingmedewerkster zei het volgende tegen me over de roadtrip van Coromandel Town naar Port Jackson: “It’s so untouched. There you’ll find the real New Zealand.” En gelijk had ze. Veel indrukwekkender heb ik het tot nu toe nog niet gezien.

Wel vertel ik je alvast dat je even na Colville te maken krijgt met een onverharde en smalle weg. Maar als je rustig rijdt, is het allemaal goed te doen. En het voordeel is: juist vanwege deze weg zal je er weinig toeristen tegenkomen. Vanaf Coromandel naar Port Jackson was ik ongeveer 2 uur onderweg. Mocht je nog een plek zoeken om te kamperen nabij Coromandel Town, dan kan ik je Shelly Beach Top 10 aanraden. WWOOF’en is er ook mogelijk. Wil je in het centrum zelf verblijven, bekijk dan eventjes het accommodatie-aanbod op Booking.com.

Shelly Beach Coromandel
De zonsondergang bij Shelly Beach

Wanneer je aangekomen bent in Port Jackson, is mijn tip om te overnachten op de Port Jackson Campsite. Een fantastische camping aan zee met een nog fantastischere eigenaar. Zijn naam is Frederik, een verwilderde man met de mooiste verhalen. Zo heeft hij 2,5 jaar in een grote bus rondgereisd voordat hij op de camping kwam te werken.

Port Jackson Camping Ground
Het uitzicht vanaf mijn kampeerplaats op de Port Jackson Camping Ground

Frederik nam me mee naar een overweldigend uitkijkpunt, waarbij ik onder andere Great Barrier Island en Fletcher Bay zag. Hij gaf als tip om, mocht ik een mogelijkheid hebben, zeker naar Great Barrier Island af te reizen. Ik heb het niet gedaan, misschien jij wel?

Tot slot wil ik je nog zeggen dat het dichtstbijzijnde tankstation in Coromandel Town te vinden is, zo’n 55 kilometer verderop. Houd hier dus rekening mee.

 

4. Doe de spectaculaire kustwandeling tussen Fletcher Bay en Stony Bay

Port-Jackson-uitkijkpunt-Fletcher-Bay
Fletcher Bay – het beginpunt van de wandeling

Een geweldige ervaring is de kustwandeling tussen Fletcher Bay en Stony Bay. Lokaal bekend als de Coromandel Coastal Walk Way. Je kunt deze hike van 6 tot 7 uur doen als je in Port Jackson of in het iets noordelijker gelegen Fletcher Bay verblijft.

Op een geven moment beland je bij Shepard’s Hut, waar je tussen de tientallen vredig grazende schapen komt te lopen. Ze stoppen met kauwen en staren je vervolgens heel aandachtig aan. Of ze rennen weg als je te dichtbij komt.

Een alternatief is om de route andersom af te leggen en vanuit Stony Bay naar Fletcher Bay te lopen. Verblijf in dit geval op de Stony Bay Campsite. Je rijdt dan niet naar Port Jackson maar gaat via Colville richting Port Charles. Ook hier heb je na Colville te maken met een (lange) onverharde weg. Let wel op, want iemand die ik heb gesproken heeft er een lekke band gekregen.

Heb je geen zin om minimaal 6 uur te lopen, maar wil je wel iets ondernemen? Kies dan voor de Muriwai Walk. Een wandeling langs de kust van 1,5 tot 2 uur. Ik heb deze gedeeltelijk met Jurre -een Nederlander die ik op de camping ontmoette- en Frederik gelopen.

Muriwai-Walk-Port-Jackson
Frederik en Jurre die voor me lopen tijdens de Muriwai Walk

Het is trouwens niet alleen het uitzicht dat me is bijgebleven aan deze tocht. Onderweg kwamen we namelijk enkele paddenstoelen tegen, waarvan Frederik er zonder pardon een opat. Ik deed hetzelfde en was positief verrast over de intense smaak. Die avond gebruikte ik ze dan ook als ingrediënt in de pastasaus.

 

5. Geniet van het verbluffende uitzicht op New Chums Beach

New-Chums-Beach-viewpoint
New Chums Beach vanaf boven gezien

Na Port Jackson ben ik doorgereden richting New Chums Beach. Een van de mooiere stranden die ik in Nieuw-Zeeland heb gezien, met helderblauw water dat aan een tropische baai in Zuidoost-Azië doet denken.

Een aanrader om te overnachten is Earl’s Paradise. Earl, een Maori van origine, is een kleurrijke figuur die samen met z’n twee (lieve) honden in een caravan woont en graag een babbeltje met je maakt. Je slaapt simpelweg in zijn tuin met uitzicht op het heuvelachtige landschap. Je zult alleen wel moeten dealen met een dixy-toilet.

Via de camping van Ray kun je naar de parkeerplaats van New Chums Beach rijden. Althans, het is de plek waar de track naar New Chums Beach start, en deze loopt via een ander strand. Het is een wandeling van ongeveer een half uur die je via vele stenen  en jungle uiteindelijk naar het witte zand leidt. Net voor dit strand heb je de mogelijkheid om een steile heuvel op te lopen. Een aanrader, want het panoramische uitzicht dat je even later hebt, is simpelweg verbluffend.

Het zal je waarschijnlijk wel enkele zweetdruppels kosten, maar dit is het allemaal waard. Bovendien kan je op de weg terug afkoelen in het heldere water.

Ik raad je aan om schoenen aan te doen, aangezien behoorlijk wat stenen tegenkomt, voordat je het bospad bereikt wat naar New Chums Beach toeloopt.

 

6. Verfris jezelf bij de Waiau Falls

Waiau-Falls-Coromandel
De Waiau Falls

Een leuk openluchtcafé om je dag met een koffie te beginnen in Cormandel Town, is The Courtyard Cafe. Verdder is het niet zo’n boeiend dorp. Een supermarkt, enkele winkeltjes en dat is het dan ook wel.

Echter, vlakbij het centrum ligt de Waiau-waterval. Toegegeven, het is niet de meest bijzondere waterval die ik ooit heb gezien, maar ze is een erg aangename spot op slechts 20 minuten rijden van het centrum. Je bent zo in no time middenin de natuur. Als je wilt, kan je jezelf uitdagen en onder de waterval gaan staan. Daarna voel je je als herboren. Let wel op, aangezien de stenen behoorlijk glad kunnen zijn.

Behalve zwemmen bij het begin van de waterval, is het leuk om een korte trekking door de jungle maken. Het pad leidt je naar een diepere poel waar je lekker kunt zwemmen.

 

7. Neem een warm bad bij Hot Water Beach

Hot-Water-Beach-Hahei
Hot Water Beach – daar waar je je eigen hotsprings kunt creëren

Hot Water Beach is een bekende toeristische trekpleister aan de oostkust van de Coromandel. Met name omdat je er een kuil kunt graven, die zich vervolgens vult met heet water. Dit is enkel mogelijk wanneer het eb is, doe hiervoor even navraag op de camping waar je zit. Een aanrader is het nabijgelegen Hot Water Top 10 Holiday Park.

Behalve een warm bad nemen, kan je er ook goed surfen. Of uiteraard gewoon een kijkje nemen bij het strand, al vind ik het eerder besproken New Chums Beach veel meer hebben.

Speciaal omrijden voor Hot Water Beach zou ik overigens niet doen, maar je kunt er bijvoorbeeld heengaan voor je naar de hierna te bespreken Cathedral Cove gaat.

 

8. Loop naar de Cathedral Cove

Cathedral Cove Hahei
Jammer dat het zo druk was, maar het uitzicht blijft adembenemend

Vanuit New Chums Beach ben ik naar Hahei gereisd om hét hoogtepunt van de regio te zien: de Cathedral Cove. De parkeerplaats ligt overigens op een behoorlijke afstand, namelijk zo’n 3,6 kilometer. Je hebt de mogelijkheid om een shuttlebus te nemen, maar dan moet je alsnog een dik half uur lopen. Ik heb er daarom voor gekozen om vanaf de parkeerplaats naar de cove te wandelen.

Eenmaal aangekomen bij het strand, was mijn eerste reactie vooral: wat is het hier druk. Veel te druk. Ik had dan ook niet de beste dag uitgekozen, het was namelijk paaszaterdag.

Fascinerend is het er zeker. Je staat in een soort grote grotopening vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt op het strand en de zee met daarin enkele grote kalksteenrotsen.

Neem verder een kijkje bij Stingray Bay, je treft daar veel minder toeristen en het strand met de ruige kliffen is heerlijk om een verfrissende duik te nemen.

Stingray-Bay-Cathedral-Cove
Bezoek niet alleen de Cathedral Cove, maar stop ook bij Stingray Bay

Op de weg terug besloot ik om via Hahei Beach naar de parkeerplaats te lopen. Een aanrader.

Ik adviseer je om doordeweeks te gaan. Vroeg in de ochtend of wat later in de middag. Zo ontwijk je de grote menigte in ieder geval.

Tot slot wil ik je nog even zeggen dat je kunt tanken in het centrum van Hahei, al is de benzine daar erg prijzig. In plaats van de gebruikelijke $2 per liter of minder, betaalde ik liefst $2,28.

Wil je in Hahei overnachten? Dan kun je via Booking.com een leuke plek reserveren.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

En, heb ik je overtuigd om naar de Coromandel af te reizen 😉 ? 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw