10 tips voor een bezoek aan Auckland

Wanneer je in Auckland rondloopt zou je bijna denken dat je in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland bent, al is dit natuurlijk niet zo. Het is voor veel reizigers de plek waar hun avontuur begint. Of eindigt uiteraard.

Verblijf er in ieder geval een paar dagen, want Auckland is een bestemming die je van alles te bieden heeft. Ook al is het niet mijn favoriete plek van het land.

Persoonlijk moest ik er bijvoorbeeld flink wennen. Ik kwam namelijk net uit Kuala Lumpur, waar het op de straten vele malen levendiger is. Bovendien bezocht ik Auckland in de herfst, nogal een verschil met het tropische Maleisië. Ook qua prijzen was het flink omschakelen trouwens, haha. Geen privékamer meer maar een rumoerig hostel waar je al snel 20 euro betaalt. En ook geen geen streetfoodkraampjes meer om even lekker goedkoop wat te snacken.

Verder zat ik me de nodige stress omdat ik zo snel mogelijk een camper wilde kopen om aan m’n roadtrip te kunnen beginnen. Zoiets had ik nog nooit gedaan.

Hmm..

Ach ja, ik moest ergens aan m’n reis beginnen hè? En die auto kwam er gelukkig al na een paar dagen 🙂 .

Auckland is met name een fijne bestemming als je backpackers wilt ontmoeten en de behoefte hebt om op stap te gaan. En natuurlijk wanneer je simpelweg van het moderne stadsleven houdt.

In de nabije omgeving vind je bovendien prachtige berglandschappen en er zijn een aantal toffe eilanden om te bezoeken. Dus ook als natuurliefhebber hoef je niet te treuren.

Ga jij binnenkort naar Auckland? Bekijk dan de volgende tien tips die ik voor je heb.

 

1. Loop door de leuke wijk Ponsonby

Een van de leukere plekken in Auckland is Ponsonby, op ongeveer 10 minuten rijden vanuit het stadscentrum. In deze groene en heuvelachtige wijk vind je allerlei leuke koffiezaakjes, restaurants, winkeltjes, bars, gallerijen met kiwi-kunst en authentieke houten huisjes die gemaakt zijn van de voor Nieuw-Zeeland zo bekende kauri-boom. En sommige steegjes in Ponsonby heeft men  sfeervol met graffiti versierd, waardoor ronddwalen nooit saai wordt.

Vergeet niet om vanaf de heuvels van het uitzicht op het centrum van Auckland te genieten. En als de avond valt kun je bovendien luisteren naar livemuziek of helemaal losgaan in een van de discotheken waar dj’s aan het draaien zijn.

 

2. Ga bungeejumpen

Een van de typische highlights in Auckland is de Waitemata Harbour met daaroverheen hangend de Auckland Harbour Bridge. Ben je een adrenaline-junkie? Ga dan bungeejumpen vanaf de brug, een sprong van ongeveer 40 meter.

Mocht je op zoek zijn naar nog een andere bungeejump-plek, dan kun je naar de Sky Tower gaan om een sprong van 192 meter hoogte te wagen. Nee, mij niet gezien to be honest 😀 .

 

3. Duik het uitgaansleven in

Voor wat betreft uitgaan zit het in Auckland wel snor. Je kunt bijvoorbeeld naar een rooftopbar zoals Dr. Rudis lopen om een speciaalbiertje te drinken, of gaan dansen in een van de vele clubs, denk aan Roxy, InkBar en Bar 101. Maar ook lekker relaxed genieten van livemuziek in een Irish Pub zoals Father Ted’s is mogelijk. Goedkoop zal het meestal niet zijn, alleen dit zal je weinig verbazen.

 

4. Ontdek de levendige North Shore

Op 10 minuten rijden van de eerdergenoemde Waitemata Harbour vind je het gezellige North Shore, een stadsdeel dat vooral bekendstaat vanwege de stranden, cafeetjes, trendy winkels en een aantal mooie parken. Vanuit de Waitemata-haven kun je er bovendien ook met de boot komen.

Ga zeker even naar het gemoedelijke Takapuna om bij een van de strandzaken lekkere verse fish and chips te eten. En als je daarna zin hebt in een glas bier, kun je terecht in een pub zoals Florrie McGreals.

 

5. Zie glowing plankton bij Tindalls Bay

Oké, voor deze moet je wat geluk hebben. Maar als je dit geluk hebt, dan krijg je iets supermoois te zien. Even ten noorden van de stad ligt namelijk Tindalls Bay, waar je lichtgevend water kunt bewonderen door het gloeiende plankton wat erin voorkomt.

In januari 2020 kwam de local Alistair Bain in ermee in het nieuws en hij maakte een aantal onwerkelijke foto’s. En als je die gezien hebt, wil je waarschijnlijk maar een ding: dit bijzondere fenomeen ook meemaken.

 

6. Geniet van een mooi uitzicht vanaf Mount Eden

De wandeling naar de 196 meter hoge piek van Mount Eden is misschien wel de meest populaire activiteit onder reizigers in Auckland. Boven zie je onder andere het volgepakte centrum van de stad, het hierna te bespreken Rangitoto Island en diverse suburbs liggen.

Mount Eden is trouwens de hoogste berg die je in Auckland vindt en officieel zelfs een vulkaan. De kans op uitbarsten is echter nihil, de laatste keer dat dit voorkwam is namelijk tig duizenden jaren geleden. Om de krater die toen ontstaan is vind je vandaag de dag verschillende paden om op te wandelen.

 

7. Hike over het vulkanische Rangitoto Island

Wanneer je de stad even wilt ontvluchten en zin hebt om te hiken, kan ik je aanraden om voor een dagje naar het vulkanische Rangitoto Island te gaan. Je kunt daar richting de top van de vulkaan wandelen en vanuit Auckland ben je er al in een half uurtje. Wel eten en drinken meenemen, want op Rangitoto kun je niets kopen.

 

8. Bezoek Waiheke Island

Een ander eiland vlakbij Auckland is Waiheke, je bent er in een dik half uur met de ferry. Je vindt er mooie stranden en heel wat wijngaarden. Verder kun je er leuke wandelingen maken die je door de binnenlanden en langs de ruige kustlijn van Waiheke Island leiden.

Vanaf Waiheke Island kan je bovendien nog andere eilanden bezoeken. Zo kun je de boot pakken naar Great Barrier Island, bijvoorbeeld om te duiken.

 

9. Zwem in de schilderachtige KiteKite Falls

Credits: russellstreet | Flickr

3 kwartier ten westen van Auckland liggen de schilderachtige KiteKite Falls. En de weg van Auckland richting Piha door het tropische regenwoud van de Waitekere Ranges is eigenlijk al een belevenis op zich.

Eenmaal geparkeerd, kom je via een wandeling van zo’n 20 minuten door de bossen bij de waterval die uit drie verschillende niveaus bestaat. Zeker in de zomer is het heerlijk om hier te verkoelen in het (ijs)koude water.

8 kilometer ten zuiden van de KiteKite is nog een fraaie waterval om te bezoeken, de KareKare Falls. Voor de inspanning hoef je het niet te laten, want vanaf de weg loop je er in ongeveer 5 minuten heen. Voor zwemmen is deze spot echter minder ideaal, omdat het water vrij ondiep is.

Wel moet ik zeggen dat het bij beide watervallen behoorlijk druk kan worden, aangezien het een populaire dagtrip vanuit Auckland is én vanuit Piha, het plaatsje wat dichtbij ligt. De weekenden zou ik daarom bij voorkeur vermijden, tenzij je erg vroeg gaat.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om in Piha te blijven, bijvoorbeeld om te surfen op Piha Beach of om simpelweg te genieten van het door kliffen omringde strand.

 

10. Maak een uitstapje naar Whatipu

Whatipu-uitzicht
Het mooie uitzicht onderweg naar de camping

Vlakbij Auckland heb je erg mooie natuur liggen. Zo ben ik op de bonnefooi naar Whatipu gereden, waar je hoog in de bergen een camping vindt, omgeven door groene velden en bossen. Je doucht er met regenwater en je hebt er spannende grotten om te bezoeken. De naam van de camping is trouwens de Whatipu Lodge & Campground.

Dit was dus mijn eerste ervaring met kamperen in Nieuw-Zeeland. De relatieve onbekendheid van deze bestemming én de prachtige omgeving, maakten het tot een ervaring die ik niet had willen missen. De tocht ernaartoe is erg gaaf, zeker als je begint aan de klim door de bergen.

Ik was echt totaal verrast om zoiets moois (en vooral groens) zó dichtbij de stad aan te treffen. Wat dat betreft is Nieuw-Zeeland superveelzijdig  en een feest om doorheen te roadtrippen 🙂 .

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste activiteiten in Auckland kun je op eigen houtje ondernemen. Voor het boeken van tours of bijvoorbeeld een ticket naar Rangitoto Island raad ik je aan om dit lokaal te regelen.

Een andere optie is om alvast online te boeken via Get Your Guide.

 

Waar in Auckland raad ik je aan om te overnachten?

In Auckland vind je een aantal prima (maar tevens verslonsde) hostels. Ik heb onder andere geslapen in het relatief goedkope The Station Backpackers, alleen vond ik het er nogal oubollig. Je kunt wat dat betreft beter iets meer betalen en naar de Hobson Lodge, YHA of Joy House gaan.

Wil je een eigen kamer en voor Nieuw-Zeelandse begrippen niet al teveel betalen, dan is City Lodge Accommodation een goede keuze.

Kamperen kan uiteraard ook. Ga je voor natuur en back to basics dan adviseer ik je om naar de bovengenoemde Whatipu Lodge & Campground te rijden. Niet vergeten om eerst boodschappen te doen, want er zijn daar geen supermarkten in de buurt. Meer comfort vind je onder meer bij het Orere Point TOP 10 Holiday Park.

 

Hoe kom je vanaf de luchthaven in het centrum?

Bij aankomst op de luchthaven kun je de SkyBus pakken om in het centrum van Auckland te komen. Een goedkopere optie is om de 380 Airporter Bus naar het Papatoetoe Train Station te nemen, waar je met de trein naar het centrum kunt reizen. Je kan bijvoorbeeld uitstappen op het Britomart Train Station.

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw