Een bijzondere ontmoeting met een oude bekende

Deze week had ik een speciale ontmoeting met een oude bekende. Het is een weerzien geworden met bijzondere momenten die ik niet zo snel meer zal vergeten.

Nu ben je misschien benieuwd met wie ik heb gesproken…

Om precies te zijn met Gijs, de vroegere vriend van mijn oudste zus. Hij woont alweer een poosje in Hongarije, maar niet zomaar. Het is iemand die voor goed afstand heeft genomen van onze moderne Westerse maatschappij.

Gijs samen met zijn vriendin op hun plekje in Hongarije
Gijs samen met zijn vriendin op hun plekje in Hongarije

Waarom?

Jaren geleden merkte hij dat hij totaal niet gelukkig werd van het drukke leven in Nederland waarin hij zichzelf continu overwerkte. Naast een baan vol stress, nam hij letterlijk elk klusje van iedereen aan.

Dit werd hem op een geven moment te veel, waardoor hij langzaam in een burn-out terechtkwam en niet meer kon functioneren in een omgeving met te veel prikkels.

Zo ziet de boerderij er in de winter uit
Zo ziet de boerderij er in de winter uit

Hij vertelde dat ‘ie op een dag in de auto stapte en begon te huilen. Voor hem hét teken dat het genoeg geweest was. Het roer moest om. Hij besloot te gaan backpacken, langer dan in eerste instantie gepland.

Toen hij terugkwam en het de bedoeling was dat hij aan z’n baan zou beginnen, wist hij het zeker: “Dit is niet wat ik wil, ik wil uit dit systeem, ik wil avontuur”, aangezien dat hem wél gelukkig maakte, zo wist hij nu.

Wandelen in de prachtige omgeving
Wandelen in de prachtige omgeving

Er zat voor hem daarom maar één ding op: z’n contract inleveren en vertrekken. Eerder al had hij een meisje ontmoet waarmee hij samen de stap wilde zetten. Dit gebeurde dan ook: ze vertrokken naar Hongarije waar ze een boerderij op het oog hadden.

Uiteindelijk hebben ze dit huis met wat hulp voor een habbekrats kunnen kopen, zo’n €18.000 zei hij me.

Denk trouwens niet dat je daar een bouwval voor krijgt. Nee, een zeer degelijke boerderij volledig bestaande uit klei met alle voorzieningen die je nodig hebt. En dat middenin de natuur.

De creatieve inrichting die gemaakt is van klei
De creatieve inrichting die gemaakt is van klei

Moeilijk voor te stellen hè?

Het mooiste aan alles is dat hij en z’n vriendin er in 8 maanden een hippie-boerderij van hebben gemaakt met vele dieren en vrijwilligers die langs kunnen komen om mee te werken aan de verschillende projecten.

Ook als je thuis even niet meer weet wat je met je leven moet, kun je bij hen terecht om de batterij weer helemaal op te laden. Voor een week, een maand of wat je maar wilt. Het is eigenlijk een soort kleine community waar geluk centraal staat.

De blijheid van een kind (en een dier) is het mooiste dat er is
De blijheid van een kind (en een dier) is het mooiste dat er is

Om zelf geld te verdienen, maken hij en z’n vriendin allerlei hippie-spulletjes die ze online verkopen. Denk bijvoorbeeld aan dreadlock-setjes.

Verder hebben ze een eigen oven van klei gemaakt waarin brood en pizza’s worden gebakken. Tevens maken ze geitenmelk en -kaas. Een groentetuintje ontbreekt natuurlijk ook niet.

Verse rabarbersap uit de eigen groententuin
Rabarbersap uit de eigen groentetuin
Zelfgebakken desembrood
Zelfgebakken desembrood
En wat te denken van deze verse pizza's?
En wat te denken van deze verse pizza’s?

Hij verdient nu misschien veel minder geld, toch voelt hij zich een stuk rijker. Het is maar net hoe je ‘rijk zijn’ definieert.

Zoiets misschien: “een leven zonder stress waarin je gelukkig bent”?

Terug in de tijd, naar hoe het leven vroeger was...
Terug in de tijd, naar hoe het leven vroeger was…

Dan nog iets: de tijd.

“Tijd is een illusie”, vertelde hij me. En ergens klopt dit ook wel: we hebben het zelf gecreëerd om een houvast te hebben.

Noah-Farm-2

Maar op hun boerderij doet ‘tijd’ er simpelweg niet toe alleen “het moment“, zo zei hij. Hij gaat slapen als ‘ie moe is en wordt wakker zonder wekker, gewoon wanneer het goed voelt. “Veel gezonder”, zo hoor ik hem nog letterlijk zeggen.

Dit alles heeft Gijs, inmiddels een hippie, mij afgelopen dinsdag verteld. Hij was namelijk voor een paar dagen in Nederland en had spontaan een berichtje gestuurd.

Vrijwilligers met in het midden Gijs en Noah (z'n vriendin)
Vrijwilligers met in het midden Gijs en Noah (z’n vriendin)

Die middag kwam hij aanrijden in een, hoe kan het ook anders, oranje Volkswagen-busje. En verder: dreads, een tanktopje en blote voeten. Precies het beeld dat je bij een hippie hebt, maar compleet het tegenovergestelde van hoe ik hem vroeger kende.

Het werd een speciaal weerzien.

Niet alleen door zijn unieke verhaal, maar ook zeker omdat hij een positief stukje van m’n zus d’r leven is geweest. Zij die ik helaas al een tijdje moet missen. Bovendien straalde hij wat moois uit: rust, vrijheid en geluk. Bijzonder, vind ik.

De 'door to wonderland'
De ‘door to wonderland’

Verder is hij voor mij wederom een bewijs dat je naar jezelf moet luisteren en je het best gewoon je hart kunt volgen. Dat iemand zo ‘uit het systeem gestapt is’ om z’n geluk achterna te gaan, vind ik echt indrukwekkend om te zien.

Eén ding is voor mij zo langzamerhand wel zeker: het leven valt niet te plannen. En ja, ooit ga ik een bezoekje brengen aan zijn speciale plekje. Misschien jij ook wel?

Gitaarspelen met dieren, alles kan hier ;-)
Gitaarspelen met dieren, alles kan hier 😉
Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw