Wat wil je met je leven? Geen idee…

Niet weten wat je met je leven wilt? Een herkenbaar gevoel? Voor mij wel. Op dit moment ben ik op een punt aanbeland dat ik het erg lastig vind om te bepalen wat de volgende stappen zijn die ik wil zetten.

Het is trouwens best wel vreemd om in deze situatie te zitten. Ik heb het idee dat het bij de mensen om me heen allemaal redelijk ‘op rolletjes’ loopt. Je hebt dan soms het gevoel ver verwijderd te zijn van alles en iedereen.

Maar goed, eerder vertelde ik je al dat ik zeer zeker weet wat ik nu niet wil. Settelen, oftewel kiezen voor huisje, boompje, beestje. En een vaste baan is al helemaal niks voor mij.

Wat dan wel? Reizen?

Je zou het misschien denken, maar eerlijk gezegd weet ik het gewoon niet. Nu ben ik sowieso iemand die moeilijk beslissingen neemt, iets dat het allemaal nog even wat complexer maakt.

Ik heb de mensen in mijn omgeving verteld dat mijn plan is om te gaan backpacken. Maar een ticket, nee hoor. Regelmatig krijg ik de vraag “of ik al heb geboekt” en steeds antwoord ik “nee, dat komt nog wel.”

Zo nu en dan word ik overvallen met een gevoel dat ik absoluut wil gaan backpacken, terwijl ik het op een ander moment even niet meer weet. Het feit dat er de laatste tijd vrij veel is gebeurd in m’n leven, maakt het des te moeilijker.

Mijn moeder zei gister nog dat er in sommige gevallen een verandering nodig is om iets positiefs te creëren. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, zeker als je het gevoel hebt een beetje te stagneren.

Dus ja, knopen doorhakken, dat is denk ik wat me verder gaat brengen. Soms is ‘doen’ de beste optie om vooruit te komen. Je kunt wel blijven denken “wat als ik…”, maar wat schiet je hiermee op?

Weinig, alles blijft dan zoals het is.

Oftewel, voor mij wordt het echt eens tijd om de daad bij het woord te voegen. Daarom heb ik besloten om vandaag of morgen een enkeltje naar Bangkok te boeken.

Tja, en dat ik er niet 100% achtersta of dit de stap is die ik ‘moet’ zetten, dat is dan maar zo. Wanneer sta je als (eeuwige) twijfelaar immers wel volledig achter een keuze?

Een doel is om meer te gaan genieten en een stap vooruit te doen. Een voorwaarde hiervoor is dat ik mezelf meer (mentale) vrijheid gun. Onder andere door het verlies van dierbare mensen en andere hectische gebeurtenissen in m’n leven ‘een plek’ geven, maar ook door minder te ‘moeten‘.

En nu weet ik ook wel dat alleen reizen niet alles op gaat lossen. Als je problemen aan je hoofd hebt, zal je daaraan moeten werken. Een reis is daarvoor denk ik een goede stap, maar niet het ‘middel’ op zich.

Een boek kan bijvoorbeeld helpen.

Daarom ben ik vorige week voor de 3e keer begonnen met het lezen van The Power of Now van Eckhart Tolle. Deze schrijver helpt je dichterbij de essentie van jezelf te komen, door de focus op het huidige moment te leggen.

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik heb het nog geen seconde zo ervaren. Het zorgt eerder voor rust in m’n hoofd in plaats van dat ik continu met allerlei gedachten zit.

Nee, dit boek en mijn komende reis zullen wellicht geen antwoord geven op de vraag “wat ik nu echt wil”, maar dat hoeft ook niet.

Ze helpen me waarschijnlijk wel om het recente verleden wat meer los te laten en ruimte vrij te maken om te genieten van het leven. Dat is uiteindelijk toch het belangrijkste.

***

Weet jij het ook even niet meer? Wellicht is een reis dan tevens wat voor jou. Je kunt in een nieuwe omgeving het leven in ieder geval vanuit een ander perspectief bekijken.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
 1. Janneke Spijkers

  Inspirerend artikel! Ik heb exact dezelfde periode in mijn leven. “Wat wil ik?”.. “Wil ik een fulltime baan op een kantoor?”, “Wat maakt me nu écht gelukkig en welke vervolgstappen moet ik daarvoor nemen?”.. Het is echt onwijs moeilijk. Gelukkig heb ik aardig wat vrienden in mijn omgeving die dezelfde lifestruggles ervaren. Een enkeltje naar Bangkok lijkt me een perfect plan! Ga ervoor!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Janneke,

   Lastig he… In ieder geval ‘fijn’ dat je genoeg personen om je heen hebt die met hetzelfde zitten.

   Er is een moment dat alles op z’n plaats valt. Althans, daar ga ik vanuit 😉 .

 2. Hallo Robert, deze blog kwam vandaag voorbij op facebook en is zo precies wat ik nu mee maak en welke behoeften ik heb. Ook al is mijn backpack avontuur kort (3 weken) het voelt precies zoals jij schrijft…nog 6 dagen en dan vlieg ik naar Peru. Dank je wel voor deze blog en feest van (h)erkenning erin. Groetjes Bianc

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bianca,

   Altijd fijn als mensen zich erin herkennen.

   Hopelijk gaat deze reis je een hoop goeds brengen en krijg je wat verhelderende inzichten…

   Groet, Robbert

 3. jorien

  Goede blog! Ik denk dat ontzettend veel mensen zich hierin herkennen, echter is de stap om op reis te gaan en het avontuur aan te gaan eng. Ik zit zelf ook in deze situatie en vertrek in september naar sri lanka voor onbepaalde tijd. Heerlijk, voor een keer in mijn leven niet weten wat ik allemaal ga doen, geen lange termijn verwachtingen, gewoon gaan en kijken wat ik tegenkom!

  Succes!

 4. Hannah

  Heel herkenbaar, en vooral heel toevallig (of juist niet) dat voor mij hetzelfde boek mijn mindset heeft veranderd, ook toen ik het nodig had en het even allemaal niet meer wist. Aanrader voor de piekerende reiziger zou ik zeggen! En dat gevoel dat bij anderen alles op rolletjes loopt… dat lijkt maar zo, ik denk dat iedereen zijn eigen issues heeft 😉 Het feit dat jij bewust nadenkt over je keuzes zorgt er uiteindelijk voor dat jou leven misschien wel meer op rolletjes gaat lopen dan de levens van de mensen waarvan jij nu denkt dat het allemaal perfect is!

  Groetjes Hannah

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat is wel toevallig inderdaad… Bijzonder boek hè?

   En wat je zegt is natuurlijk ook wel zo, iedereen heeft wel wat, al lijkt dat niet altijd zo (van buitenaf).

   Dank voor je uitgebreide reactie!

 5. Herkenbaar! Maar zomaar alles achterlaten is niet altijd 123 gedaan. Zeker niet als je nog een hypotheek hebt…

  Maar toch.
  Ik heb al 2 x ervaren hoe heerlijke een verre reis is (Australië). De vrijheid. Het ontdekken van de wereld. Nieuwe ervaringen. Mooie mensen ontmoeten.

  Voor mij plantte het boek ‘wat is jouw excuus’ van Esther Jacobs het zaadje voor een ommezwaai. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en de voorbereidingen in volle gang. Mijn appartement staat te koop, die van mijn vriend bijna. Nu volop sparen. Volgend jaar om deze tijd zijn we vertrokken. We gaan op wereldreis. 😀 en daarna? Who knows. Ergens vakantiehuisjes of een B&B beginnen wellicht 😉

  1. Avatar foto
   Robbert

   Klinkt goed!

   Dat boek ken ik trouwens niet, maar mooi dat het je aanzet heeft gegeven om de knoop heeft doen doorhakken…

   Succes met alle voorbereidingen alvast 🙂

 6. Hi!

  Ik ben op je pagina terecht gekomen na dat ik in google typte: Hoe kom je er achter wat je wilt in je leven. Hahaha! Zo verdwaald voel ik me dus af en toe.

  Heerlijk om te lezen dat er iemand is waar ik mijzelf in kan vinden, gevoelig maar ook door een gebeurtenis (mijn ouders scheiden toen ik 18 was en daarna in een flinke dip gekomen), een stap hebt genomen die mijn leven veranderd heeft.

  Toch ben ik nu weer beland in het drukke werkleven, deze keer in Singapore waar ik niet mijn draai kan vinden als de ‘barefeet walking free spirit’ die ik me nu voel.

  Ik ga nog even doorlezen, ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaard aangezien ik mij zelf goed kan vinden in jouw verhalen!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Grappig dat je via die zoekterm op mijn website uit bent gekomen haha!

   Als je jezelf ‘barefeet walking free spirit’ noemt, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat Singapore niet de plaats is die je zoekt 😉 .

   Groet, Robbert

 7. Crystel

  Hallo Robbert,

  Inmiddels is het al een aantal jaar geleden dat je dit artikel geplaatst hebt, dus ik heb geen idee of je dit nog gaat lezen haha. Toch voelde ik ergens de behoefte om mijn verhaal te delen. Ik herken me zoals velen heel goed in dit verhaal. Toch heb ik al erg lang het gevoel dat niemand mij echt goed begrijpt. Ik heb op mijn 18e mijn VWO diploma behaald en ben inmiddels 20 jaar. Met het volledige idee dat ik een universitaire diploma wilde behalen startte ik aan een universitaire studie. Hier voelde ik mij helemaal niet thuis en ik stopte dan ook na 3 maanden met mijn studie (volledig gestrest en tegen een burn-out aan). Ik belandde in een tussenjaar en zou een maand naar Thailand gaan in mijn eentje (totaal buiten mijn comfort-zone), maar corona zorgde ervoor dat deze reis niet door kon gaan. Ik wist echt niet wat ik wilde, maar naar veel studiekeuze gesprekken/coaching koos ik voor een opleiding op het HBO. Nu ben ik 20 jaar en heb ik bijna mijn eerste jaar erop zitten, maar ook dit voelt niet goed. Dit is weer niet de studie die bij mij past en waar ik voldoening uit haal. Ik ben volledig de weg kwijt en weet niet wat ik wil. Opnieuw stoppen voelt ontzettend doelloos. Ergens in mij blijft er een stemmetje zeggen dat ik een lange reis moet gaan maken. Echter lees ik ook dat dit niet altijd de oplossing is. Een reis lost niet altijd je problemen op. En wie zegt dat ik daarna wel weet wat ik wil? Dat is iets waar ik erg bang voor ben. Naar mijn idee heb ik alle bestaande studies al bestudeerd, maar er lijkt NIKS bij mij te passen. Ik ben ook snel op iets uitgekeken en er is niks waarvan ik denk: Daar wil ik mijn baan van maken! Nu ben ik 20 met een VWO diploma, maar ik lijk nergens te komen en niets te bereiken.

  Ik weet dat er niemand is die mij kan vertellen wat het beste is, maar zou een ”Solo reis” mij antwoord kunnen geven op wat ik wil? Ik ben voor mijn gevoel de weg kwijt en doe al 2 jaar pogingen om de weg te vinden, maar ik sta vast en het leven voelt zo doelloos.

  Ik vind je blog erg inspirerend en helpend en vind het knap hoe je achter je passie bent gekomen. Bedankt voor wat je deelt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Crystel,

   Dankjewel voor je uitgebreide bericht.

   Ik lees alles trouwens hoor 🙂 .

   En ik zal je wat vertellen: ik weet het nog steeds niet. Maar heb wel geleerd dat dat ook niet persé hoeft. Als je nu gelukkig bent, waarom moet je dan weten wat je later wilt?

   Zo sta ik er op dit moment in voor mezelf.

   Ik snap dat dit voor jou wat lastiger is, aangezien je een studiekeuze moet maken. Wat alleen wel goed is om te weten is -dat wat jij hebt, die onduidelijkheid in wat je wilt- dat heel veel mensen hiermee zitten.

   Zelf ben ik ook maar gewoon bedrijfskunde gaan studeren omdat ik het allemaal niet zo goed wist. Daar doe ik nu ook helemaal niks meer mee. Simpelweg omdat het 9-5-leventje niks voor me is. En, uiteindelijk kan je ook na zo’n studie nog je eigen weg bepalen hoor, met de meeste studies kun je namelijk een hoop kanten op.

   Een echte passie had ik ook nooit. Ja, ik vond auto’s en voetbal leuk. Maar qua beroepen?

   En toen ik m’n eerste reis maakte, ontdekte ik dus een soort van passie voor reizen en avontuur.

   Maarreuh, voor wat betreft jouw mogelijke reis…

   Ja, dat kan je zeker gaan helpen ja. Al moet je niet persé wonderen verwachten. Maar zo’n avontuur zal je een frissere blik geven op alles en misschien is dat juist wel wat je nodig hebt? De ‘boel’ even legen en met een andere blik naar de mogelijkheden kijken.

   Sowieso zal het je een hoop gaan brengen.

   Ik kan het je wat dat betreft alleen maar heel erg aanraden. Het stemmetje in je hoofd zegt het eigenlijk al een beetje…

   En dat je dan (weer) stopt met je studie: so be it. Je weet dan in ieder geval duidelijk wat je niet wilt. Beter dan doorzetten en iets doen waar je je niet goed bij voelt.

   Als er nog iets is, laat het me gerust weten.

   Succes!

 8. Crystel

  Heel erg bedankt voor je lieve en eerlijke antwoord!😊 Helpt me denk ik weer een klein stapje verder. Wie weet dat ik je nog eens met een brandende vraag probeer te bereiken😅. Ik hoop ooit een passie te vinden zoals jij die hebt gevonden🙈 Dankjewel!

  Groetjes,
  Crystel

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw