Wat wil je met je leven? Geen idee… - Backpackblog.nl

Wat wil je met je leven? Geen idee…

Niet weten wat je met je leven wilt? Een herkenbaar gevoel? Voor mij wel. Op dit moment ben ik op een punt aanbeland dat ik het erg lastig vind om te bepalen wat de volgende stappen zijn die ik wil zetten.

Het is trouwens best wel vreemd om in deze situatie te zitten. Ik heb het idee dat het bij de mensen om me heen allemaal redelijk ‘op rolletjes’ loopt. Je hebt dan soms het gevoel ver verwijderd te zijn van alles en iedereen.

Maar goed, eerder vertelde ik je al dat ik zeer zeker weet wat ik nu niet wil. Settelen, oftewel kiezen voor huisje, boompje, beestje. En een vaste baan is al helemaal niks voor mij.

Wat dan wel? Reizen?

Je zou het misschien denken, maar eerlijk gezegd weet ik het gewoon niet. Nu ben ik sowieso iemand die moeilijk beslissingen neemt, iets dat het allemaal nog even wat complexer maakt.

Ik heb de mensen in mijn omgeving verteld dat mijn plan is om te gaan backpacken. Maar een ticket, nee hoor. Regelmatig krijg ik de vraag “of ik al heb geboekt” en steeds antwoord ik “nee, dat komt nog wel.”

Zo nu en dan word ik overvallen met een gevoel dat ik absoluut wil gaan backpacken, terwijl ik het op een ander moment even niet meer weet. Het feit dat er de laatste tijd vrij veel is gebeurd in m’n leven, maakt het des te moeilijker.

Mijn moeder zei gister nog dat er in sommige gevallen een verandering nodig is om iets positiefs te creëren. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, zeker als je het gevoel hebt een beetje te stagneren.

Dus ja, knopen doorhakken, dat is denk ik wat me verder gaat brengen. Soms is ‘doen’ de beste optie om vooruit te komen. Je kunt wel blijven denken “wat als ik…”, maar wat schiet je hiermee op?

Weinig, alles blijft dan zoals het is.

Oftewel, voor mij wordt het echt eens tijd om de daad bij het woord te voegen. Daarom heb ik besloten om vandaag of morgen een enkeltje naar Bangkok te boeken.

Tja, en dat ik er niet 100% achtersta of dit de stap is die ik ‘moet’ zetten, dat is dan maar zo. Wanneer sta je als (eeuwige) twijfelaar immers wel volledig achter een keuze?

Een doel is om meer te gaan genieten en een stap vooruit te doen. Een voorwaarde hiervoor is dat ik mezelf meer (mentale) vrijheid gun. Onder andere door het verlies van dierbare mensen en andere hectische gebeurtenissen in m’n leven ‘een plek’ geven, maar ook door minder te ‘moeten‘.

En nu weet ik ook wel dat alleen reizen niet alles op gaat lossen. Als je problemen aan je hoofd hebt, zal je daaraan moeten werken. Een reis is daarvoor denk ik een goede stap, maar niet het ‘middel’ op zich.

Een boek kan bijvoorbeeld helpen.

Daarom ben ik vorige week voor de 3e keer begonnen met het lezen van The Power of Now van Eckhart Tolle. Deze schrijver helpt je dichterbij de essentie van jezelf te komen, door de focus op het huidige moment te leggen.

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik heb het nog geen seconde zo ervaren. Het zorgt eerder voor rust in m’n hoofd in plaats van dat ik continu met allerlei gedachten zit.

Nee, dit boek en mijn komende reis zullen wellicht geen antwoord geven op de vraag “wat ik nu echt wil”, maar dat hoeft ook niet.

Ze helpen me waarschijnlijk wel om het recente verleden wat meer los te laten en ruimte vrij te maken om te genieten van het leven. Dat is uiteindelijk toch het belangrijkste.

***

Weet jij het ook even niet meer? Wellicht is een reis dan tevens wat voor jou. Je kunt in een nieuwe omgeving het leven in ieder geval vanuit een ander perspectief bekijken.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
14 Antwoorden
 1. Avatar
  Janneke Spijkers

  Inspirerend artikel! Ik heb exact dezelfde periode in mijn leven. “Wat wil ik?”.. “Wil ik een fulltime baan op een kantoor?”, “Wat maakt me nu écht gelukkig en welke vervolgstappen moet ik daarvoor nemen?”.. Het is echt onwijs moeilijk. Gelukkig heb ik aardig wat vrienden in mijn omgeving die dezelfde lifestruggles ervaren. Een enkeltje naar Bangkok lijkt me een perfect plan! Ga ervoor!

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Janneke,

   Lastig he… In ieder geval ‘fijn’ dat je genoeg personen om je heen hebt die met hetzelfde zitten.

   Er is een moment dat alles op z’n plaats valt. Althans, daar ga ik vanuit 😉 .

 2. Avatar

  Hallo Robert, deze blog kwam vandaag voorbij op facebook en is zo precies wat ik nu mee maak en welke behoeften ik heb. Ook al is mijn backpack avontuur kort (3 weken) het voelt precies zoals jij schrijft…nog 6 dagen en dan vlieg ik naar Peru. Dank je wel voor deze blog en feest van (h)erkenning erin. Groetjes Bianc

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Bianca,

   Altijd fijn als mensen zich erin herkennen.

   Hopelijk gaat deze reis je een hoop goeds brengen en krijg je wat verhelderende inzichten…

   Groet, Robbert

 3. Avatar
  jorien

  Goede blog! Ik denk dat ontzettend veel mensen zich hierin herkennen, echter is de stap om op reis te gaan en het avontuur aan te gaan eng. Ik zit zelf ook in deze situatie en vertrek in september naar sri lanka voor onbepaalde tijd. Heerlijk, voor een keer in mijn leven niet weten wat ik allemaal ga doen, geen lange termijn verwachtingen, gewoon gaan en kijken wat ik tegenkom!

  Succes!

 4. Avatar
  Hannah

  Heel herkenbaar, en vooral heel toevallig (of juist niet) dat voor mij hetzelfde boek mijn mindset heeft veranderd, ook toen ik het nodig had en het even allemaal niet meer wist. Aanrader voor de piekerende reiziger zou ik zeggen! En dat gevoel dat bij anderen alles op rolletjes loopt… dat lijkt maar zo, ik denk dat iedereen zijn eigen issues heeft 😉 Het feit dat jij bewust nadenkt over je keuzes zorgt er uiteindelijk voor dat jou leven misschien wel meer op rolletjes gaat lopen dan de levens van de mensen waarvan jij nu denkt dat het allemaal perfect is!

  Groetjes Hannah

  1. Robbert
   Robbert

   Dat is wel toevallig inderdaad… Bijzonder boek hè?

   En wat je zegt is natuurlijk ook wel zo, iedereen heeft wel wat, al lijkt dat niet altijd zo (van buitenaf).

   Dank voor je uitgebreide reactie!

 5. Avatar

  Herkenbaar! Maar zomaar alles achterlaten is niet altijd 123 gedaan. Zeker niet als je nog een hypotheek hebt…

  Maar toch.
  Ik heb al 2 x ervaren hoe heerlijke een verre reis is (Australië). De vrijheid. Het ontdekken van de wereld. Nieuwe ervaringen. Mooie mensen ontmoeten.

  Voor mij plantte het boek ‘wat is jouw excuus’ van Esther Jacobs het zaadje voor een ommezwaai. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en de voorbereidingen in volle gang. Mijn appartement staat te koop, die van mijn vriend bijna. Nu volop sparen. Volgend jaar om deze tijd zijn we vertrokken. We gaan op wereldreis. 😀 en daarna? Who knows. Ergens vakantiehuisjes of een B&B beginnen wellicht 😉

  1. Robbert
   Robbert

   Klinkt goed!

   Dat boek ken ik trouwens niet, maar mooi dat het je aanzet heeft gegeven om de knoop heeft doen doorhakken…

   Succes met alle voorbereidingen alvast 🙂

 6. Avatar

  Hi!

  Ik ben op je pagina terecht gekomen na dat ik in google typte: Hoe kom je er achter wat je wilt in je leven. Hahaha! Zo verdwaald voel ik me dus af en toe.

  Heerlijk om te lezen dat er iemand is waar ik mijzelf in kan vinden, gevoelig maar ook door een gebeurtenis (mijn ouders scheiden toen ik 18 was en daarna in een flinke dip gekomen), een stap hebt genomen die mijn leven veranderd heeft.

  Toch ben ik nu weer beland in het drukke werkleven, deze keer in Singapore waar ik niet mijn draai kan vinden als de ‘barefeet walking free spirit’ die ik me nu voel.

  Ik ga nog even doorlezen, ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaard aangezien ik mij zelf goed kan vinden in jouw verhalen!

  1. Robbert
   Robbert

   Grappig dat je via die zoekterm op mijn website uit bent gekomen haha!

   Als je jezelf ‘barefeet walking free spirit’ noemt, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat Singapore niet de plaats is die je zoekt 😉 .

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel al mijn geheimen met je in Blog Secrets – mijn nieuwe online programma zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb