Je zult wel de definitieve knoop moeten doorhakken

Knopen doorhakken, is het iets dat jij lastig vindt? Welkom, datzelfde geldt namelijk voor mij.

Je kunt wel de beslissing gemaakt hebben om te gaan backpacken, maar er zal hoe dan ook een ticket moeten worden geboekt. Dit is uiteindelijk pas de echte beslissing. Laat nou juist deze laatste stap iets zijn dat bij mij meestal vrij lang duurt.

Misschien komt het je bekend voor: je gaat naar Skyscanner.nl om verschillende prijzen te vergelijken en na even gezocht te hebben, heb je het wel weer gezien. Dit proces herhaalt zich, maar het echte boeken blijft uit.

Wat is dit toch? Angst om iets definitief te maken?

Misschien wel. Maar dat is niet zo vreemd.

Als je voor een lange tijd weggaat, betekent dit tegelijkertijd dat je al je dierbaren een hele poos niet zal zien. Wellicht heb je een hectische tijd achter de rug, wat de beslissing nog moeilijker kan maken. En wat te denken als dit je eerste reis wordt: is backpacken wel iets voor jou? Of misschien ben je op een cruciaal punt in je leven: doen wat de meesten doen of kiezen voor een leven als backpacker?

De bovenstaande situaties maken het daadwerkelijk boeken er niet bepaald gemakkelijker op. Mensen loslaten, spanning, periodes afsluiten en belangrijke keuzes maken, het is nogal wat.

Het gevaar is verder een beetje dat er altijd wel een reden is om het boeken van je vlucht uit te stellen. Dan komt er weer een nieuw projectje bij, het weer wordt thuis beter of je denkt te veel na over of het eigenlijk wel zo’n handige stap is. Wellicht hoop je op die ene betere aanbieding die er misschien nog komt?

Daarom is het belangrijk dat je grenzen stelt voor jezelf. Op een geven moment is het genoeg geweest en is het juiste moment daar. Het gezegde “van uitstel komt afstel” is er natuurlijk niet voor niets.

Ook voor mijn eerste reis zat ik met het ‘probleem’ dat ik dat vliegticket maar niet boekte. Uiteindelijk heb ik, nadat m’n moeder me het laatste zetje gaf, die vlucht geboekt en ben ik 2 weken later op het vliegtuig naar Thailand gestapt.

Ik ben trouwens nooit goed geweest in het doorhakken van knopen. Misschien niet zo vreemd, aangezien ik over bijna alles nadenk waardoor er altijd wel enige twijfel kan ontstaan.

Laatst had ik bijvoorbeeld een vlucht van Amsterdam naar Bangkok gevonden via de maatschappij Ukraine International. Het ticket kostte slechts €185 waardoor ik mijn bedenkingen had. Is deze maatschappij wel betrouwbaar? Is het wel veilig om in Kiev te stoppen?

Je begrijpt het al: de boeking bleef uit. Een paar dagen later was de aanbieding trouwens ook verdwenen en baalde ik een beetje.

Nu ken ik mezelf, en weet ik dat ik het type persoon ben dat zomaar 2 weken van te voor mijn reis kan boeken. Maar soms had ik het prettig gevonden als ik een stukje besluitvaardiger was geweest en dit soort beslissingen eerder zou kunnen nemen.

Mijn plan is om eind mei-begin juni richting Azië te gaan. Ik weet ook dat ik mijn reis in Bangkok begin, om vanuit daar rustig te bekijken waar ik vervolgens heenga. Als ik aan dit komende avontuur denk, krijg ik een fijn en positief gevoel. Deze week misschien toch nog eens kijken en de laatste stap zetten.

Ik kan je alleen maar adviseren om het boekingsproces niet onnodig te rekken. Hoe meer je dit doet, hoe lastiger het wordt om de uiteindelijke knoop door te hakken. Je kunt altijd blijven kijken, maar wat heb je daaraan?

Voor mezelf is dit trouwens ook een leerpuntje, zoals je na dit verhaal begrijpt. Al zal ik denk ik altijd wel een twijfelaar en een denker blijven, dat zit nou eenmaal in me.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
8 Antwoorden
 1. Wederom herkenbaar Robbert.. Fijne manier van schrijven heb je!

  Het kiezen voor een ander leven dan de andere mensen om je heen. Avontuur noemen ze dat toch?
  Enerzijds wil je dat juist graag, anderzijds voelt ‘gewoon meedoen met de rest’ ook wel weer vertrouwd. Of tenminste, je weet tenminste hoe dat gaat 😉
  En, uiteindelijk is niks écht definitief. Er gaan gelukkig ook vliegtuigen terug naar NL!

  Veel plezier alvast in Azië!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat noemen ze inderdaad avontuur 😉 .

   Wat je zegt klopt, je kunt teruggaan wanneer je wilt… Gelukkig heb je altijd zelf die keuze en is niets perse definitief. Al is het -voor mij- wel zo dat hoe ‘ouder’ je wordt, hoe serieuzer dit soort beslissingen worden.

   1. B

    Alles ligt open zei iemand laatst tegen mij.
    Klinkt een stuk fijner. Maar definitief is wel het gevoel wat je kan overvallen denk ik.

    Gelukkig heb je genoeg reiservaring en weet je dat deze ‘angst’ erbij hoort. En het ook heel gezond is om af en toe even na te denken en stil te staan. Maar nog gezonder is om wél het avontuur op te zoeken 🙂

    1. Avatar foto
     Robbert

     Dat is het inderdaad. Ach, zo lang je denkt “ik doe waar ik me goed bij voel, ik pin me nergens op vast” kan het alleen maar positief uitpakken toch?

     Door de ervaring kun je die angst inderdaad wat beter relativeren, maar bijvoorbeeld het (tijdelijk) loslaten van je dierbaren, is iets dat altijd moeilijk blijft…

 2. Kirsten

  Heel herkenbaar….ik droom al mijn hele leven van reizen en ik ben aan het denken om nu toch maar eens de stap te zetten om een 4-tal maanden weg te gaan…maar al die twijfels….

  1. Avatar foto
   Robbert

   Klinkt als een goed plan… Ik kan je alleen maar aanmoedigen om de knoop door te hakken en te gaan, zeker omdat je het al zo lang wilt. Als het niet bevalt, kun je altijd nog teruggaan…

 3. Maike

  Hee Robbert,

  Bedankt voor het maken van deze mooie website en het schrijven van je eerlijke en inspirerende blogs. Als introverte-avonturier geniet ik enorm van je verhalen. Dit stuk is voor mij ook weer erg herkenbaar..

  Ik heb een half jaar Bocas del Toro – Panama in de planning staan en ik ben momenteel aardig opweg om dit voor mezelf te saboteren. Dit heeft te maken met de knoop niet willen doorhakken, precies zoals jij zegt. Zolang dingen nog niet vast staan is er ruimte om het te laten mislukken.. 😉 door bijvoorbeeld teveel geld uit te geven aan nieuwe schoenen.. die je op reis niet eens zult dragen…

  Thnx voor je aanmoediging om achter je eigen keuzes te gaan staan. Ik ga mijn verlof aanvragen!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maike,

   Jij ook bedankt.

   Fijn dat het herkenbaar is, maar nog fijner dat je de keuze hebt gemaakt en voor je reis gaat. Nu kan het niet meer mislukken 😉 . Fijne reis vast!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw