Waarom een lange reis goed voor je is (en je niet moet wachten)

Beeld jezelf eens in dat je een oude man of vrouw bent…

Het is een gure januaridag en vanuit je antieke, grenen schommelstoel blik je terug op je leven. Je denkt aan die ene beslissing die je destijds genomen hebt, de beslissing om door te gaan met wat je deed en niet je reisdroom achterna te gaan. Reizen voor onbepaalde tijd en vrijheid in de meest pure vorm ervaren.

Je wachtte tevergeefs op het ‘juiste’ moment.

Vanuit een van je waterige ogen rolt een traan naar je kin, die ten slotte op je wollen trui neerdaalt.

Terwijl je door het raam naar het besneeuwde grasveld kijkt, zucht je diep. Daarna neem je een grote slok van je rijkelijk gevulde glas rode wijn, en zeg je tegen jezelf:

“Wat is het toch allemaal snel gegaan hè.”

Hoe zonde zou dit zijn?

Volg alsjeblieft je hart en wacht niet op het juiste moment. Want inderdaad, dat moment komt niet. Er is altijd wel iets te bedenken om het niet te doen namelijk.

Dat gezegd hebbende…

Zit jij eraan te denken om een lange reis te gaan maken?

Dan nodig ik je uit om verder te lezen.

In 2011 deed ik het voor het eerst. Ik boekte een enkeltje naar Bangkok en liet ons kikkerlandje voor onbepaalde tijd achter me. Het was tijd om m’n grenzen te verleggen en nieuwe dingen te ontdekken. Ongelofelijk spannend vond ik het! Uiteindelijk werden het zeven maanden waarin ik onwijs veel bijzonders beleefde en mooie mensen heb ontmoet.

Daarna begon voor mij wat ze het ‘normale leven‘ noemen: een baan zoeken en aan de bak. Carrière maken. Door de ingrijpende dood van mijn zus kort daarna, besloot ik echter het roer om te gooien. Ik zei m’n baan op en na anderhalf jaar van diepe rouw vertrok ik wederom. Ditmaal voor, schrik niet, drie jaar.

Ik doorkruiste Nieuw-Zeeland met een camper, zag het mystieke Japan in de sprookjesachtige herfst en leerde zowat heel Indonesië kennen. En behalve dit alles nog zoveel meer…

Het zou niet blijven bij deze twee dolle avonturen, zo ben ik nu ik aan het typen ben ook alweer een jaar weg uit Nederland. Momenteel is het slow travel trouwens, en blijf ik lekker lang plakken als het me bevalt. Zo zat ik zes maanden op Bali en inmiddels alweer twee maanden op Koh Lanta, een heerlijk Thais eiland.

Da’s mijn reisleven in een handjevol zinnen laten we maar zeggen 🙂 . Maar ik wil graag overschakelen naar jou, aangezien jij dus ook zo’n sprong in het diepe gaat maken. Het moet een fantastisch avontuur worden.

In dit artikel deel ik een aantal positieve dingen die ik heb meegenomen uit mijn reizen, zo weet je wat voor moois jou te wachten staat en op welke vlakken je ontwikkelingen door zult maken.

Wat is een lange reis?

Roadtrip-Niew-Zeeland-Wanaka
Wanaka, een van de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland (voor mij dan hè 🙂 )

Laat ik beginnen met te definiëren wat een ‘lange reis’ eigenlijk is. In elk geval geen backpackvakantie van bijvoorbeeld 3 weken, dat moge duidelijk zijn.

Nee, met een lange reis bedoel ik eerder een avontuur van tenminste drie maanden. Een reis waarbij je jezelf de tijd en ruimte geeft om dieper te gaan dan tijdens een vakantie. Een reis die je de mogelijkheid geeft om je op meerdere vlakken te ontwikkelen. Een reis die waarschijnlijk zelfs je leven verandert.

Dit hoeft overigens niet persé een solotrip te zijn, al zal je dan wel de meeste persoonlijke groei doormaken.

 

8 voordelen van een lange reis

En dan nu over naar acht belangrijke voordelen die ik heb meegenomen uit mijn reizen.

 

1. Je bent zo vrij als een vogel

Vrij om te gaan en staan waar jij wilt

Vrijheid is een van de fijnste dingen die ik uit mijn reizen haal. De dingen kunnen doen die je wilt zonder verantwoording af te leggen is verademend. Thuis werkt het vaak toch net iets anders. Op kantoor dans je naar de pijpen van je baas, thuis heb je bepaalde verplichtingen enzovoorts.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in Kudat op Borneo in een hangmat lag, met een groen oerwoud voor me en verschillende boomhutten naast me. Helemaal weg van de bewoonde wereld. Ondertussen las ik het boek Into the wild en zonk ik weg in gedachten, vrijer kon ik me niet voelen.

Op reis kun je je hart volgen en word je door niets of niemand belemmerd. De wereld is een oester vol avontuur en mogelijkheden, waarbij jijzelf de grenzen bepaalt. De oester die thuis gesloten was, heeft zich nu geopend.

Weet je trouwens wat je ook zo’n fijn en vrij gevoel geeft? Rijden op een scooter.

 

2. Je maakt herinneringen voor het leven

Wharariki Beach, voor mij heel erg bijzonder

Wanneer je besluit om voor een lange periode te gaan backpacken, zal je hoe dan ook ervaringen opdoen die je nooit meer zult vergeten. Thuis gebeurt zoiets minder snel en is iedere dag meestal hetzelfde. Laten we eerlijk zijn…

De roadtrip in Nieuw-Zeeland die ik hierboven al even noemde, is voor mij bijvoorbeeld zo’n ervaring. Letterlijk aan de andere kant van de wereld kocht ik een tot camper omgebouwde auto en stortte ik me in het onbekende. Ik brak op dat moment echt uit m’n comfortzone. Iets heel bijzonders wat ik daar meemaakte is het afreizen naar het afgelegen Wharariki Beach, waar ik -nadat ik met zijn moeder in contact kwam- de voetsporen van Ken Boogers volgde, een van de backpackers uit het eerste seizoen van BNNs Break Free.

Begrijp me niet verkeerd, tijdens een kortere reis kun je evengoed speciale dingen beleven. Wanneer je langer reist is de kans hierop niettemin een stuk groter. Je plant waarschijnlijk minder en laat de dingen -en daarmee de magie van het leven- meer op je afkomen.

 

3. Je leert het simpele leven waarderen

Handwas in Maleisië
Effe een handwasje doen 😀

Het voor een langere periode leven uit je backpack brengt je automatisch meer bij de basis.

Je voelt ieder grammetje in je rugzak als je van de ene bestemming naar de andere trekt. Daarom wil je vooral niet teveel dingen meesleuren.

Bij het inpakken van je backpack zal je vast denken: shit, met zo weinig spul ga ik het toch nooit redden?

Het moment waarop je jezelf echter realiseert dat alles wat je nodig hebt een paar kleren is, een aantal maaltijden per dag en een plek om te slapen, dan is het simpelere leven begonnen. En hoe simpeler het leven is, hoe mooier. Echt!

De kans is trouwens groot dat je, zeker zonder ervaring, alsnog veel te veel items in je rugzak stopt. Onderweg zal je lang niet alles gebruiken. Geef in dit geval gewoon spullen weg, zo heb ik destijds in Cambodja zowat m’n halve garderobe aan locals uitgedeeld. En die waren er ontzettend blij mee.

Leven met weinig spullen heeft mijn kijk op het leven drastisch veranderd. Je leert genieten van de kleinere dingen en bent minder met materiële zaken bezig dan thuis. Dit geldt voor mij persoonlijk in ieder geval.

Behalve nauwelijks kleren en andere dingen te hebben, word je na verloop van tijd op andere vlakken eveneens meer basic. Denk aan het zelf wassen van je kleding met een zeepje plus borstel, een spartaanse maaltijd waarderen en kokosolie gebruiken in plaats van tig dure haaroliën, gezichtscrèmes en ga zo maar door.

 

4. Je leert beter omgaan met verandering

Ik val in herhaling, maar thuis zijn de dagen al gauw weinig veranderend. Op reis daarentegen zal je bijna iedere dag nieuwe dingen meemaken. Daarom word je min of meer gedwongen om je in onbekende situaties te storten en ervaar je dat het lang niet zo ‘eng’ is als je vooraf dacht.

Van een vastgeroeste brave burger die op de autopilot leefde ben je plots een avontuurlijke persoon geworden die een beetje verandering niet zo’n probleem meer vindt. Sterker nog, je gaat er lekker op!

 

5. Je leert dingen te accepteren

Bussen die urenlange vertraging hebben, een gemiste vlucht (ik maakte het mee op Kuala Lumpur International Airport!), horrornachten, hurktoiletten zonder wc-papier en privacy, mieren in je kamer…

Overall lopen situaties op reis nogal eens volkomen anders dan je gepland had, terwijl de dingen thuis doorgaans juist wel volgens het boekje gaan.

Maar geloof me, da’s helemaal niet erg!

Je leert met teleurstellingen te dealen en accepteert de situatie hoe die is. Althans, daarin groei je gedurende je trip. Deze levensles neem je straks weer mee terug naar Nederland en zal je goed van pas komen.

 

6. Je tunnelvisie verdwijnt

Voel je je aangevallen? Ga er dan maar ’s extra goed voor zitten 😉 .

Weet je wat het is, ieder land heeft z’n eigen werkelijkheid. Een werkelijkheid die grotendeels gecreëerd wordt door de media. Het gevolg is een tamelijk bekrompen wereldbeeld.

Wanneer je voor een langere tijd on the road bent zal je merken dat de wereld heel anders in elkaar steekt dan je dacht.

Aziaten vond je altijd maar een tikkeltje viezig. De praktijk laat je iets anders zien, met de bum-gun als treffend voorbeeld (wij zijn pas smerig met ons wc-papier!).

In Banda Aceh blijken de inwoners lang niet zo radicaal al je verwachtte, ondanks de heersende sharia-wetgeving.

Colombia blijkt niet zo gevaarlijk als je dacht en je kunt er prima alleen reizen, ook als vrouw.

India is minder schokkend dan het beeld wat je tussen je oren had gevormd.

Een Ayahuasca-ceremonie in het Peruaanse regenwoud is geen lsd-trip of iets dergelijks. Het is een reis naar binnen om te helen.

En er is een reden waarom de meeste mensen in Rusland op Poetin stemmen. Zouden ze werkelijk allemaal gek zijn? Ik leerde een Russisch stel kennen in Ubud en zij gaven me een hele andere kijk op de conflicten waarin Rusland betrokken is.

Yep, je blik op de wereld wordt wijder en wijder. Je komt als het ware meer ‘open’ te staan. En gelukkig maar!

 

7. Je wordt gezonder

Mijn favoriete gezondheidsdrankje

Ik zag laatst voorbijkomen dat van al het eten wat we in onze giechel gooien liefst zeventig procent processed foods zijn. ‘Eten’ gemaakt in fabrieken, veelal met synthetische rommel en ronduit slecht voor je lichaam.

Ongekend eigenlijk, maar goed…

Tijdens je reis zal je veel meer pure producten eten dan thuis, zeker wanneer je daar normaal geproken niet of nauwelijks mee bezig bent. In bijvoorbeeld Zuidoost-Azië kennen ze op veel plekken niet eens grote supermarkten en doen mensen hun inkopen ouderwets op de markt. Daarnaast is het fruit uit de streek afkomstig en (meestal) onbespoten en ligt het -in tegenstelling tot bij ons- niet jarenlang in een koelcel vooraleer het verkocht wordt.

Gember en kurkuma worden nogal eens gebruikt om te koken, of bijvoorbeeld voor het drankje ‘jamu’ in Indonesië (aanrader!). Supergoed voor je immuunsysteem en nog veel meer zaken.

Wat ik je al met al wil zeggen: er wordt (vaak) gekookt met verse producten en zo min mogelijk met pakjes, potjes en andere rotzooi. Men is in die zin veel traditioneler (en gezonder).

En wat te denken van de wondervrucht die kokosnoot heet? Weet je hoeveel goeds er in (vers) kokoswater zit? En het is nog ongekend lekker ook, zoveel beter dan uit een pak.

Daarbij ben je op reis vrijwel altijd buiten en beweeg je je, terwijl je in Nederland het grootste deel van je tijd stilzittend tussen vier muren doorbrengt. Met een beetje pech ook nog eens onder teisterende TL-lampen. Verder is de mineraalrijke zee nooit heel ver weg. En anders zit je wel ergens omgeven door weelderige jungle die je energie weet te geven.

Sporten is op reis trouwens ook gewoon mogelijk.

En ja, je zult misschien wat vaker ziek zijn onderweg, al wordt je lichaam daar juist alleen maar sterker van.

Ik ben ervan overtuig: een reis maakt je gezonder.

Overigens barst het er net zo goed van diep gefrituurd eten, zo eerlijk wil ik ook zijn. Zelfs groenten worden zonder pardon ondergedompeld in liters vet.

Enne, ben je die backpacker die louter voorverpakte shit uit de 7-Eleven eet en streetfood mijdt. Tja, dan houdt het op en help je je gezondheid langzaam naar de filistijnen. Een voorbeeldje: de beroemde tosti van de 7-Eleven in Thailand telt zo’n 25 e-nummers, en is in feite een chemische boterham. Eet smakelijk!

 

8. Je komt dichterbij jezelf (en wordt puurder)

Een reis maken om jezelf te vinden, het is voor een hoop mensen een drijfveer om te vertrekken. Sommigen worden al moe als ze het horen, sommigen herkennen zich er juist volledig in.

Hoe je het ook wendt of keert: je zult dichterbij je echte zelf komen. Met name wanneer je de reis in je uppie maakt. Er is dan zo min mogelijk afleiding, en je zult vaak met jezelf worden geconfronteerd. Vooral wanneer je er amper ervaring mee hebt, bijvoorbeeld omdat je thuis steevast met je vrienden bent.

Het omgaan met jezelf is een van de grootste uitdagingen van het solobackpacken. Des langer je reis duurt, hoe beter je jezelf leert kennen en hoe meer je er doorgaans achter komt dat je eentje zijn helemaal zo rot nog niet is.

Door alleen te reizen kom je beter te weten wat bij je past en (vooral) wat niet. Thuis kan het zomaar zo zijn dat je al jarenlang dingen doet die diep van binnen totaal niet bij je horen. Zonder het door te hebben. Door regelmatig op jezelf te reflecteren kom je steeds dichter bij je hart, de toegangspoort tot je ware zelf.

Van mijn eerste reis in 2011-2012 herinner ik me de bijzondere jongen Matt, die op een of andere manier indruk op me wist te maken. Na wekenlang feesten koos hij ervoor zich te richten op meditatie en alchohol-loos leven. Hij inspireerde me om de boeken De kracht van het Nu en Siddhartha te lezen, boeken die me op een volstrekt andere frequentie brachten, en me op een andere manier over mezelf en het leven lieten nadenken.

Al met al zal je een puurder en mooier mens worden. Wie wil dat nou niet?

 

De keerzijden van een lange reis

Het leven is nou eenmaal niet slechts rozengeur en maneschijn, ook aan het maken van een lange reis kleven bepaalde nadelen of minder mooie kanten.

Nieuwsgierig? In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Mocht je nog twijfelen…

Je weet niet hoe het leven loopt en of morgen je gegeven is.

En je wilt niet die opa of oma worden die ik in het begin schetste, die spijt heeft niet gegaan te zijn. 

Boek je ticket en spring in het diepe!

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw