De voordelen van een lange reis maken

Ga jij een lange reis maken? Behalve verschillende uitdagingen en lastige situaties die je tijdens het backpacken tegenkomt, zijn er tevens ‘beloningen’ die in geen enkele prijs zijn uit te drukken. In dit artikel bespreek ik een aantal voordelen die ik persoonlijk ervaar als ik een lange reis maak of gemaakt heb.

 

1. Je creëert vrijheid

Vrijheid is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste winstpunten die ik uit mijn reizen haal. Het gevoel dat je kunt doen wat je wilt, zonder dat je daarbij dingen moet is echt fantastisch.

Het zijn doorgaans de mooie bestemmingen, festivals ergens ter wereld en must-see’s waar je andere mensen over hoort praten. Maar het percentage dat er daadwerkelijk is geweest, valt doorgaans te verwaarlozen.

Als je de tijd ter beschikking hebt, doe dan wat je hart je ingeeft en ervaar de vrijheid die het maken van een (lange) reis je oplevert. Zie de wereld als een oester vol avontuur en mogelijkheden, waarbij jijzelf de grenzen bepaalt 🙂 .

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in Kuta (Borneo) in een hangmat lag, met een groen oerwoud als uitzicht en verschillende tree houses. Genieten van het uitzicht met het boek Into the wild, het was voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Op zo’n moment kom je pas echt dicht bij jezelf, bijna meditatief.

 

2. Ervaringen om nooit te vergeten

Als je besluit om voor een lange periode te gaan backpacken, betekent dit onherroepelijk dat je voor altijd een aantal (of meerdere 😉 ) altijd bijblijvende herinneringen met je meedraagt.

Zo heb ik op eigen houtje verschillende afgelegen watervallen ontdekt in Thailand en heb ik in Laos twee weken op een eiland geleefd. Verder ben ik in Pai met de scooter naar de lokale hot springs gegaan, met name de scooter-rit door het natuurrijke landschap gaf me een heerlijk gevoel. Tot slot heb ik de meest blije kinderen gezien (in Siem Reap), heb ik rijstwijn gedronken met locals in de jungle van Ban Lung en ben ik in Maleisië door een local uitgenodigd om ’tea tarik’ te drinken. Verder staat kamperen in de wildernis van de Outback in Australië op de planning 😉 .

Begrijp me niet verkeerd, als je bijvoorbeeld voor een maand reist, maak je ook zeker kans om verschillende onvergetelijke ervaringen op te doen. Echter, als je voor een langere gaat backpacken, is de kans hierop logischerwijs veel groter. Niet in de laatste plaats omdat je bij langere reizen doorgaans minder plant en de dingen meer op je af laat komen.

 

3. Je leert back 2 basics waarderen

Het voor een langere periode leven uit je backpack, zorgt ervoor dat je teruggaat naar de basis. Weet dat je ieder grammetje in je backpack voelt als je van de ene bestemming naar de andere gaat. Daarom is het aan te raden om grenzen te stellen aan het aantal dingen dat je met je meedraagt. Op het moment dat je jezelf realiseert dat alles wat je nodig hebt een paar kleren is, een aantal maaltijden per dag en een plek om te slapen, dan ben je in het echte b2b-backpack-tijdperk aanbeland.

Schroom dus niet om dingen of kledingstukken uit je backpack weg te geven aan bijvoorbeeld locals. In eerste instantie zal het je wellicht een wat shockend gevoel opleveren om allerlei dingen weg te geven, maar het gevoel van het ‘simpele leven’ zal voelen als een echte beloning.

Zo heb ik in Cambodja aan de locals verschillende korte broeken en t-shirts weggegeven. Het waren kledingstukken die ik simpelweg niet droeg, dus waarom zou ik er niemand anders blij mee maken? Daarnaast heb ik tijdens mijn reizen altijd de boeken die ik uitgelezen had, weggeven aan andere backpackers of geruild tegen andere boeken. Behalve dat het mijn backpack drastisch verlichtte, leverde het me een voldaan gevoel op.

Het leven met werkelijk niet meer dan de benodigde dingen, heeft mijn gewoonten en de kijk op het leven drastisch veranderd. Je leert genieten van de kleinere dingen en bent minder met materiële zaken bezig dan thuis. Dit geldt voor mij persoonlijk in ieder geval.

Behalve een gelimiteerd aantal kledingstukken, word je ook op andere vlakken wat meer basic. Zo waste ik in Maleisië mijn kleren zelf met de hand. Hiervoor had ik een borstel en een stuk waszeep aangeschaft, heel normaal onder backpackers 😉 .

Handwas in Maleisië

 

4. Je komt dichterbij jezelf

The Power Of Now Het omgaan met alleen zijn is één van de grootste uitdagingen van het individueel backpacken. Echter, hoe langer je reis duurt, hoe beter je jezelf leert kennen en hoe meer je er doorgaans achter komt dat ‘alleen’ zijn helemaal zo slecht nog niet is.

Door alleen te reizen, kom je goed te weten hoe je jezelf kunt vermaken, hoe je in gesprek komt met vreemdelingen (bijvoorbeeld andere backpackers), leer je allerlei culturen perfect kennen en niet minder belangrijk: doe je aan zelfreflectie.

De lange reizen die ik heb gemaakt, hebben ervoor gezorgd dat ik er meer en meer achter kom wie ik nu werkelijk ben en wat ik wil met mijn leven. Boeken hebben hier ook bij geholpen. Zo heb ik op advies The Power Of Now gelezen. Een boek bij uitstek dat je een kijkje ‘in’ jezelf geeft en waarmee je leert om meer in het ‘nu’ te leven. Er is nog altijd een hoop onbekend, genoeg nog om te ontdekken dus!

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Wat zijn voor jou de voordelen van een lange reis?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw