Is reisangst een illusie?

Ik weet nog goed dat ik tijdens de voorbereidingen voor mijn eerste reis erg veel zin had in het avontuur dat komen zou gaan. Echter, naarmate ‘de dag’ steeds dichterbij kwam, kreeg ik meer en meer het gevoel om de stap niet te zetten.

Sterker nog, ik had zoiets van: “waar ben ik mee bezig,” en werd zo nu en dan overvallen met minder fijne gevoelens. Thuisblijven voelde op dat moment zelfs vele malen beter dan het vliegtuig instappen.

Wat is dit toch?

Plankenkoorts? Angst? Twijfel?

Vast wel, maar ik weet nu dat deze gevoelens grotendeels een illusie zijn. Alles wat zich in je hoofd afspeelt, zijn slechts gedachtes. Gedachtes die je soms helemaal gek kunnen maken, maar ver van de realiteit staan.

Dit geldt overigens niet alleen voor reizen, maar tevens voor leven in z’n algemeenheid. Herken jij bijvoorbeeld het gevoel dat je met een ‘vol hoofd’ naar bed gaat en dat je de volgende ochtend wakker wordt zonder ook maar 1 probleem te zien?

Ik wel in ieder geval.

Maar, zijn gedachtes doorgaans niets meer dan een verzonnen iets? Hoeveel van deze dingen zijn er in het verleden werkelijk uitgekomen? Weinig waarschijnlijk.

En nee, het is denk ik helemaal niet vreemd dat ik, en velen met mij, hiermee te maken hebben. Daarmee bedoel ik: iets positiefs kan in je hoofd altijd weer overschaduwd worden door iets negatiefs. Dit is het vermoeiende spel dat onze mind met ons speelt.

Ik begin me hier steeds bewuster van te worden, op deze momenten probeer ik om afstand te nemen van dergelijke gedachtes. Zo creëer ik meer rust en stop ik met onnodige energieverspilling. Waarom allerlei beren op de weg zien die er in het echt niet zijn?

Over 3 weken vertrek ik weer voor een onbepaalde tijd. Een enkeltje Bangkok, dat is het enige wat ik weet. Ik doe m’n best om me niet te laten overnemen door probleem-denken of negatieve gedachtes.

Of laat ik zeggen: ik wil alles zoveel mogelijk op me laten afkomen en niet (te) veel bezig zijn met “wat als”-vragen. Buiten dat het aardig vermoeiend is, heeft het allemaal weinig zin. De toekomst is niet te plannen, dat weet ik nu inmiddels wel.

Maar eerlijk gezegd lukt dit niet altijd. Zoals je weet, is iets roepen vaak makkelijker dan het daadwerkelijk doen. Ook nu denk ik soms aan de moeilijkere dingen die komen gaan, zoals het achterlaten van geliefden, geen eigen stek hebben en het misschien niet goed in m’n vel zitten op reis.

Of ik ben in m’n hoofd met van alles en nog wat bezig als ik in bed lig. “wat moet ik nog allemaal doen?” Voor m’n gevoel veel, maar in de praktijk weinig. Kleine dingen onnodig groot maken.

Echter, als dit gebeurt, probeer ik direct een switch te maken. Waarom focussen op de minder leuke zaken of stress creëren, terwijl ik deze reis juist ga maken om positieve ervaringen op te doen?

Waar ik benieuwd naar ben, is hoe ik me voel als de dag van vertrek nabij is. Droevig? Blij? Als er negatieve gevoelens (illusies) bijzitten, is de uitdaging hoe ik ermee omga.

En de reis zelf? Ik leg mezelf niets op en zie wel hoe het loopt. En als het niks wordt? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om terug te vliegen. Simpel zat toch?

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Esther

    Ik herken dit zó… In april vertrek ik naar Amerika en er spoken nu al vragen door mijn hoofd als: waarom doe ik dit eigenlijk, waarom blijf ik niet gewoon thuis?

    Zoals jij zegt: allerlei beren op de weg die er in het echt niet zijn. Voor mij toch een bepaald soort angst dat verdergaat dan gewone plankenkoorts.

  2. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij jezelf ziet afgaan tijdens een presentatie. Of denk je aan het idee dat mensen jou verhaal afkraken. Of denk je aan het idee dat mensen jouw mening niet op prijs stellen. En exact dit is de illusie van sociale angst.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw