Backpacken in Vietnam: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Rondreizen door het prachtige Vietnam wordt steeds populairder en is zonder twijfel iets dat je als backpacker gedaan moet hebben. Al is het alleen maar omdat het geen 13-in-een-dozijn-land is.

Boeiende cultuur, toffe steden, vele mogelijkheden om op avontuur te gaan en de prachtige natuur zijn dingen die in me opkomen als ik aan Vietnam denk. Het is simpelweg een geweldige bestemming om te gaan backpacken.

En heb je altijd al gedroomd van een avontuurlijke roadtrip? Dan zit je in Vietnam helemaal goed, want dit is zonder twijfel dé bestemming in Zuidoost-Azië om met de motorbike te ontdekken.

In deze mini-gids vertel ik je van alles over de typische kosten die je kunt verwachten. Ook zal ik de mooiste plekjes en bezienswaardigheden met je delen. Tot slot help ik je met de voorbereiding van je reis door Vietnam. Denk hierbij aan informatie over je visum, de beste reistijd en geldzaken.

Enkele feitjes over Vietnam

Yes, je gaat reizen door Vietnam. Maar ik begrijp dat je niet helemaal als nitwit het land binnen wilt komen. Daarom heb ik een aantal wist-je-datjes voor je.

 

Wist jij dat…

 • Vietnam wereldwijd de grootste exporteur is van cashewnoten?
 • Voetbal en Martial Arts de grootste sporten zijn maar dat ‘Jianzi’ de nationale sport in Vietnam is?
 • Het in Vietnam niet ongewoon is om een hangbuikzwijn als huisdier te houden?
 • ‘Where are you going’ overeenkomt met het groeten van iemand?
 • Ho Chi Minh City de grootste stad is met zeven miljoen inwoners? En dat in heel Vietnam 90,5 miljoen mensen wonen?
 • Kinderen zes dagen van vier uur naar school gaan?
 • Meer dan de helft van de lokale bevolking rookt?
 • Het in Vietnam niet vreemd is om hond (‘Thit Cho’) te eten?

 

Backpacken in Vietnam: de kosten

Voordat ik je meer ga vertellen over de bezienswaardigheden in Vietnam, geef ik je eerst een overzicht van de typische kosten die je kunt verwachten. Achtereenvolgens bespreek ik de volgende thema’s:

 • Accommodatie
 • Eten en drinken
 • Vervoer
 • Tours en activiteiten

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro. Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 25.000 VND = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie

De kosten voor een hostel in Vietnam zijn, net als in omringende landen, laag te noemen. Zeker als je kijkt naar de prijzen voor hostels.

Zo ben je voor een bed in een dorm of slaapzaal omgerekend gemiddeld €3 tot €6 per overnachting kwijt. In Hanoi is €10 ook mogelijk, maar dit zal dan meestal een luxer hotel -oftewel een ‘poshtel’- zijn.

Overnacht je liever in een eigen kamer? Reken dan op minimaal €10 per nacht. In sommige steden heb je overigens double rooms voor €10 of minder. Hue heb ik bijvoorbeeld als relatief goedkope bestemming ervaren, ik sliep daar in een prima kamer voor €7 per nacht. In steden als Hanoi en Ho Chi Minh moet je echter al snel rekenen op zo’n €15 voor een eigen kamer in een basic-hotel.

 

Eten en drinken

Mijn mening over de Vietnamese keuken? Het eten is lekker, al vind ik het in Thailand, Indonesië en Maleisië beter. De echte ‘pit’ ontbreekt nogal eens. Maar hey, dit is persoonlijk hè. Veel mensen zijn namelijk dol op de Vietnamese keuken.

Mits je voornamelijk streetfood eet, dan zal je doorgaans erg goedkoop uit zijn. Bovendien is eten bij straatkraampjes heerlijk. Maak je niet te druk over de hygiëne, de producten zijn doorgaans hartstikke vers. Zelf heb ik geen maag- of darmproblemen ondervonden in ieder geval. Je kunt soms al voor €0,25 terecht, super toch?

Rijstgerechten voor €1 zijn eerder regel dan uitzondering. Ook de bekende noodlesoepen (‘pho’) met rundvlees, zijn om en nabij deze prijs. En voor een knapperige baguette met een omelet, ben je nog minder kwijt.

Als je op zoek bent naar een Westers ontbijt, uitgebreid en wel, denk dan aan bedragen rond de €2 tot €4.

Echter, indien je echt gek wilt doen, kun je ook kiezen om een steak uit Australië of Nieuw-Zeeland te proberen. Sta in dit geval niet vreemd te kijken als je €15-25 kwijt bent. Maar ach, voor een keertje kan dit best lekker zijn.

Een tapbiertje van het merk Bia Hoi kost omgerekend slechts €0,25, soms zelfs minder. Een blikje cola om en nabij de €0,40. Voor een cocktail betaal je ongeveer €1,50 in een club of café. Wil je een geïmporteerd speciaal-biertje, zoals Leffe, in een bar bestellen? Dan kost je dit om en nabij de €4,50.

Rook je? Dan heb je al een pakje lokale sigaretten voor €0,25. Voor Marlboro betaal je ongeveer het viervoudige.

Samenvattend kan ik zeggen, ervan uitgaande dat je jezelf een beetje normaal gedraagt, dat de gemiddelde kosten voor eten en drinken in Vietnam op ongeveer €6 tot €10 per zullen uitkomen. Al zeg ik er meteen bij: het kan voordeliger. En duurder natuurlijk, maar dit ligt aan jezelf.

 

Vervoer

Wat zijn de typische transportkosten in Vietnam? Laat ik je als eerste vertellen dat met name de bus goedkoop is. Ben je bijvoorbeeld in Hanoi, dan ben je tussen de €0,20 en €0,40 kwijt voor de stadsbus. Zorg wel dat je kleinere geldbiljetten bij je hebt, veel wisselgeld is namelijk niet altijd voorhanden.

Het meest populaire transportmiddel in de stad is overigens een scooter-taxi, lokaal worden ze ‘xe om’ genoemd. Reken op €0,40 voor korte ritjes in of rondom het centrum. Je kunt ook een hele dag gebruikmaken van een taxi-scooter, dit kost je dan ongeveer €5 tot €6. Indien je een reguliere taxi neemt, calculeer dan €0,80 tot €2 in. Veel meer zou het binnen de stad niet mogen zijn. Kijk uit voor oplichters die je meer willen laten betalen dan nodig is, want dit gebeurt nogal eens. In de grote steden kun je uiteraard ook gebruikmaken van Grab-taxi’s, download daarvoor de app Grab.

Behalve stadsvervoer, kent Vietnam landelijke bussen. Stel dat je van Hanoi naar Sapa wilt, dan kost je dit ongeveer €11. Er rijden tevens slaapbussen door het hele land, dus met echte matrassen.

Om per bus door Vietnam te reizen, kun je trouwens ook gebruikmaken van de lokale bussen, oftewel het publieke transport. Echter, dit hoeft niet perse goedkoper te zijn dan het nemen van een toeristenbus! Indien je als toerist naar het lokale busstation gaat om een kaartje aan te schaffen, wordt namelijk regelmatig een toeristentoeslag gehanteerd.

Reizen met de trein door Vietnam? Dit is een stuk prijziger dan de bus, maar wel erg comfortabel. Van noord naar zuid (en vice versa) betaal je voor een treinrit van Hanoi naar Ho Chi Minh City $50 voor een ‘harde’ zitplaats, $64 voor een ‘zachte’ zitplaats, $86 voor een ‘hard’ bed en $90 voor een ‘zacht’ bed. Schaf een lokale simkaart aan, zo heb je tijdens lange ritten internet om te ontspannen.

Prijzen treinreis Vietnam
De prijzen van de treinreis van Hanoi naar Ho Chi Minh City

Indien je alvast je trein- of buskaartje wilt kopen, dan kun je dit eenvoudig online doen via 12Go Asia.

Voor langere trajecten raad ik aan om het vliegtuig te overwegen. Zo kun je al voor minder dan €25 van Hanoi naar Ho Chi Minh vliegen, zelfs wanneer je 1 dag van tevoren boekt. Inderdaad, dit is goedkoper dan zowel een trein- als busticket. Bovendien ben je zo veel sneller op je bestemming.

Tot slot is Vietnam het ultieme land om met een motorbike te verkennen. Het afleggen van de route Hanoi naar Ho Chi Minh op de motorbike is een ervaring die je altijd bij zal blijven. Houd wel rekening met chaotisch verkeer in de steden. Heel chaotisch. Zo is Hanoi uitkomen al een hele opgave, kan ik je verzekeren.

Tip: je hebt verschillende shops in Hanoi en Ho Chi Minh City waar je een motorbike kunt kopen, verkopen of huren. Zelf heb ik een Yamaha gekocht (en verkocht) via de Facebookgroep ‘Vietnam Backpacker Sales’. Bekijk tevens de groep ‘Vietnam Backpacker Travel and Sales’.

Als je een scooter huurt in Hanoi, kun je deze aan het eind van je trip afgeven in Ho Chi Minh. Voor de omgekeerde weg geldt natuurlijk hetzelfde. Indien je een scooter wilt huren, reken dan op €4 per dag in toeristische gebieden en op het dubbele in overige plaatsen.

 

Tours & Activiteiten

Het gros van de activiteiten in Vietnam speelt zich af in de natuur. Een trekking door Sapa kost (minimaal) €20, een bezoekje aan de Citadel in Hue €5. Vanaf Hanoi kun je trouwens een te gekke tweedaagse trip naar Halong Bay maken voor ongeveer €25 – dit is echt het minimum, de prijzen lopen sterk uiteen.

Behalve de bovengenoemde bedragen, zijn er ook bezienswaardigheden die je minder dan €0,50 kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bezoeken van de Hanoi Lake Tempel. Entreeprijzen voor musea en nationale parken zijn doorgaans te verwaarlozen, met bedragen minder dan €1.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Vietnam zelf te regelen, op die manier help je de locals ook een handje.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Vietnam

Wat geef je per dag uit in Vietnam? Inclusief alles, dus activiteiten, transport, eten-drinken en accommodatie 370.000 tot 500.000 Vietnamese dong (€15 tot €20). Meer dan 625.000 dong (€25) per dag is als low-budget-backpacker in ieder geval echt niet nodig.

Als je minder een budgetreiziger bent, weinig onderhandelt en vrij veel het nachtleven induikt, calculeer dan 625.000 tot 875.000 dong (€25 tot €35) per dag in.

Backpacken in Vietnam: bestemmingen en bezienswaardigheden

Als je gaat reizen door Vietnam, is het handig om een beeld te hebben van de verschillende hoogtepunten die je door het land vindt. In dit gedeelte bespreek ik elf bestemmingen die je niet gemist wilt hebben.

1. Bezoek de rijstvelden bij Sapa

Sapa-trekking-lunch
Dit is mijn gids Su May die onze lunch maakt, bij een stop de we maakten bij de trekking rond Sapa

Net als Indonesië staat ook Vietnam bekend om haar rijstvelden. Aanraders op dit gebied zijn prachtige groene vlaktes in Noord-Vietnam, met name in het pittoreske Sapa: de Muong Hoa Valley. Als je in Sapa bent, blijf daar dan zeker een dag of vijf om de zeer mooie omgeving te ontdekken en een te gekke meerdaagse trekking te doen. Een hike die ik je wil adviseren, is de (uitdagende) tocht over de hoogste berg van Indochina, de Fansipan.  Andere aanraders zijn het bezoeken van de lokale marktjes en de diverse dorpjes op het platteland. De markt in Sapa zelf is iedere dag geopend en kent een breed aanbod in verse lokale groenten en fruit.

Ben je niet zo van het wandelen? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om een fiets te huren en Sapa met de mountainbike te verkennen. Weet wel dat het best pittig is, gezien de steile heuvels.

Sapa ligt overigens vlakbij de Chinese grens en is qua temperatuur wat mij betreft prettiger dan de overige delen van Vietnam. Een stukje koeler. Zeer aangenaam om buiten rond de lopen door de mooie bergachtige landschappen, al kan het in bepaalde maanden ook rond het vriespunt zijn! Aangezien China zo dichtbij ligt, kun je er voor kiezen om met de bus of trein naar dit immense land af te reizen.

Je kunt in dit mooie plaatsje makkelijk wekenlang verblijven, al houden de meeste backpackers het na de trekking voor gezien. Zelf ben ik er bijvoorbeeld 2 weken geweest.

Voor mij persoonlijk is Sapa een van de mooiere regio’s in Vietnam. Ja, ze is toeristisch, dat wel. Echter, tijdens de trektochten die ik er heb gemaakt, ben ik maar weinig andere toeristen tegengekomen.

 

2. Maak kennis met de charme van Hanoi

Hanoi is de ultieme stad om lekker rond te slenteren. Ga zeker eens naar het oude stadscentrum, de Old Quarter van Hanoi.

Voor ik het vergeet: Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Dat betekent levendigheid, vele bezienswaardigheden en tal van restaurants en barretjes. Kijk ook niet op van de vele heerlijke baguettes die er te krijgen zijn, het gevolg van de Franse bezetting in het verleden.

Net als in Saigon kent ook Hanoi een Ho Chi Minh Museum. Vlak daarnaast ligt het lichaam van deze voormalige leider opgebaard in het Ho Chi Minh Mausoleum. Weet dat een lange broek verplicht is, al zijn korte mouwen wel toegestaan.

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en musea, dan is ook het Women’s Museum een aanrader. Op een leuke en duidelijke manier krijg je te weten wat de rol van de vrouw in de Vietnamese samenleving precies is. Na het bezoek begrijp je misschien beter waarom sommige vrouwelijke straatverkopers soms wat opdringerig zijn.

Wil je in contact komen met de locals of lekker sporten, ga dan naar het Hoan Kiem Lake. Ik werd er regelmatig aangesproken door studenten die graag een woordje Engels wilden leren. Je vindt er tevens veel locals die hun dagelijkse workout langs het meer aan het doen zijn. Bekijk ook zeker de mooie tempel die middenin het meer ligt.

Verder is de Hao Li Gevangenis, hoe triest ook, de moeite waard om naartoe te gaan. Hier werden politieke gevangen gemarteld en tevens Amerikaanse piloten gevangen gehouden tijdens de Vietnamoorlog. De vroegere rol van de Fransen wordt pijnlijk zichtbaar. Een boekje kopen is overigens niet nodig, alles staat binnen duidelijk uitgelegd in zowel het Engels als Vietnamees.

Trouwens, op ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van Hanoi, ligt het oudste nationale park van Vietnam: het Cuc Phuong National Park. Ze vormt tevens het grootste natuurreservaat van het land. Je vindt er een grote hoeveelheid aan flora en fauna, zo leven er panters en beren. Bezoek het park tussen oktober en maart voor de meest aangename weersomstandigheden.

 

3. Vaar door het betoverende Halong Bay

Halong-Bay-Light-Cave
Ik aan het kajakken in Halong Bay

Een must is om vanuit Hanoi naar Halong Bay af te reizen. Genieten ga je er gegarandeerd. De omgeving is werkelijk adembenemend en behoort tot de mooiste die ik ooit heb gezien.

Qua activiteiten kun je onder meer een boot-trip doen of gaan kajakken. Zelf heb ik een tweedaagse trip gedaan en daarbij overnacht op een eiland. Laat je goed informeren over alternatieve routes, om zo de toeristenmassa te ontwijken. Ook kun je een bezoek brengen aan Cat Ba Island, al vond ik dit zelf vrij teleurstellend.

 

4. Ontdek Ho Chi Minh City

Als je van lekker eten houdt, dan zit je in Ho Chi Minh Stad (ook wel ‘Saigon’ genoemd) helemaal goed. Een aanrader is de Chinese wijk Cholon, waar je lokale vruchten en heerlijke local food kunt proeven.

Denk bijvoorbeeld aan ‘Banh beo’ (cake van rijst), ‘Banh Da Xuc Hen’ (een rijstcracker met lemongrass en kokosnoot), Banh ‘Canh Cua’ (krab) en ‘Banh Cuon’ (een soort rijst-pannenkoekjes). Behalve dit heb je nog honderden opties. Mijn favoriet is in ieder geval ‘Banh Da Xuc Hen’. Ga hiervoor kijken bij de Benh Tanh Market.

Kun je in Saigon niet meer dan alleen lekker eten? Tuurlijk wel, zo kent de stad onder andere het Ho Chi Minh Museum en de Notre Dame Kathedraal die gebouwd is door Franse kolonisten. Wel wil ik je aanraden om jezelf een beetje in te lezen wie Ho Chi Minh nou eigenlijk was. In het museum zelf krijg je er namelijk vrij weinig achtergrondinformatie over. Zoals je misschien wel weet, heeft deze voormalig leider ervoor gezorgd dat Vietnam onafhankelijk werd in 1954.

Een andere aanrader, is een bezoekje brengen aan de Cu Chi Tunnels. Dit is een gigantisch netwerk van ondergrondse gangen, waar je ziet welke de sporen de Vietnamoorlog heeft achtergelaten. Bereid je wel voor op een claustrofobisch gevoel tijdens de wandeling.

Tot slot, als je tempels de moeite waard vindt, ga dan naar de Jade Emperor Pagoda. Je kunt je hier even onttrekken aan de drukte in de stad. Als je de tempel verlaat, drink dan een fruitshake bij Fruity Talk. Een andere pagode die de moeite waard is, is de Thien Hau Pagoda, ze staat symbool voor de godin van de zee: Thien Hau.

Leuk feitje: wist jij trouwens dat het belangrijkste postkantoor van Saigon, de Saigon Central Post Office, is ontworpen door de bekende architect Gustave Eiffel? Precies ja, het brein achter de Eiffeltoren. Leuk om even doorheen te lopen.

Weet wel dat het in Ho Chi Minh een complete chaos is qua verkeer, met name rond het centrum. Ik vond het zelf daarom heerlijk om in een minder drukke en meer lokale wijk te verblijven, in District 2.

 

5. Vaar door de Mekong Delta

Het is niet voor niets dat de Mekong Delta doorgaans als hoogtepunt wordt genoemd wanneer reizigers terugdenken aan hun trip door Vietnam.

Tip: boek vanuit Saigon een minivan richting het plaatsje My Tho of Can Tho en doe vanuit daar een tour. Persoonlijk kan ik je de organisatie EcoTours aanbevelen.

Vergeet zeker niet naar de Cai Rang Floating Market te gaan. Deze is op 6 kilometer vanaf Can Tho te vinden. Je zult wel vroeg je bed uit moeten, maar dan heb je ook wat. Hangende ananassen, pompoenen, knoflook, uien en de locals met de typische Vietnamese hoeden op hun hoofd, zorgen voor het ultieme local-gevoel.

Behalve de bovengenoemde drijvende markt, zijn er nog tal van opties, onder meer bij het stadje Vinh Long. Dit is tevens een goede plek mocht je interesse hebben om bij mensen thuis te overnachten.

Voor de beste ervaring adviseer ik je overigens om, naast een tour, de omgeving ook op eigen houtje te verkennen. Stel hiervoor meerdere dagen ter beschikking. Op deze manier kun je het echte Vietnam beter leren kennen, veel beter dan met bijvoorbeeld een eendaagse tocht het geval is.

 

6. Chill in het gezellige Hoi An

Geloof het of niet, maar Hoi An is een ideale plek om tot rust te komen, eventjes heerlijk te ontstressen. Althans als je de juiste spots kent. Je dient trouwens wel 120.000 dong te betalen om toegang te krijgen tot de bezienswaardigheden van de Old Town. Alleen wandelen is gewoon gratis.

Ben je alle hectiek van de stad eventjes beu, huur dan een fiets of scooter en ga naar An Bang BeachCuai Dai Beach, doe een cooking class in de Tra Que Herb Village, bezoek de diverse rijstvelden of ga cruisen over de Thu Bon River. Spring wel op een lokaal bootje (een ‘sampan’) voor de échte local experience. Verder is ook Cham Island aangenaam om als dagtripje te doen.

Overigens is Hoi An dé plek in heel Azië als het gaat om op maat gemaakte kleding. De vele honderden tailor shops zijn er het bewijs van. Dus, als je op zoek bent naar een overhemd, kostuum of zelfs schoenen op maat voor weinig, dan moet je hier hoe dan ook naartoe. Zelf heb ik dit niet gedaan, omdat ik weinig om dit soort dingen geef.

Houd je van massages? Voor luttele dollars kun je een ontspannende voetmassage of gezichtsbehandeling ondergaan. Voor een volledige dag relaxen en chillen raad ik je Hoi An Day Spa aan. Even stoom afblazen na een dagje stad, je kunt het slechter treffen toch?

Tot slot, wanneer je een scooter huurt, ga dan ook eens naar de ruïnes van My Son. Ze liggen op zo’n 40 kilometer ten zuidwesten van Hoi An. Deze bezienswaardigheid staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is, ondanks grotendeels verwoest te zijn door de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog, het bekijken waard.

Al met al wordt Hoi An door veel reizigers omschreven als een van de leukere steden in Zuidoost-Azië, iets waar ik het absoluut mee eens ben. Behalve de bovenstaande tips, kun je er uitermate goed terecht voor het wandelen door smalle, sfeervolle steegjes, unieke architectuur en het drinken van een verkoelende ijskoffie in een gezellig café.

Tot slot wil ik het met je hebben over de Golden Bridge die je in het nabijgelegen Da Nang vindt. Dit is die iconische brug met de enorme handen eronder, die je waarschijnlijk wel van plaatjes kent. Wees voorbereid, want het is een trekpleister waar onwijs veel toeristen op afkomen. Let er verder op dat je bij goed weer gaat, anders zie je simpelweg helemaal niets wanneer je op de brug staat.

 

7. Bezoek Phu Quoc of de Con Dao Islands

Heb je al eens gehoord van de Con Dao Islands? Het is een archipel bestaande uit 16 eilandjes, en wat mij betreft zijn dit de meest indrukwekkende eilanden van Vietnam. Je vindt ze op krap 190 kilometer ten zuiden van Vung Tau. Het overgrote deel van de eilandengroep is tot nationaal park benoemd.

Het grootste eiland, Con Son, is per vliegtuig te bereiken. Je vliegt er in zo’n 1 uur heen vanuit Ho Chi Minh City, al is het vrij prijzig. Reken op bedragen van om en nabij de €100 voor een enkele vlucht.

Een ferry nemen kan trouwens ook. Dit doe je vanaf Vung Tau (100 kilometer ten zuidoosten van Saigon). De kosten bedragen zo’n €9. Aan te raden is het echter niet. De zee kan nogal heftig zijn en de trip duurt liefst 12 uur.

In de binnenlanden kun je het avontuur opzoeken en mooie wandelingen maken. De verlaten stranden nodigen uit om te gaan liggen en eens lekker helemaal niks te doen.

Ook eilandhoppen behoort tot de mogelijkheden.

Lees ook: mijn uitgebreide artikel over eilandhoppen in Thailand of het inspirerende verhaal over eilandhoppen in Indonesië.

De Con Dao Islands vormen wat mij betreft de beste duik- en snorkelspot van heel Vietnam. Je hebt er werkelijk schitterende koraalriffen. Altijd al schildpadden eieren willen zien leggen op het strand? Ook daarvan kun je op dit prachtige eilandje getuige zijn.

Behalve Con Dao kent Vietnam nog een ander bekend eiland: Phu Quoc. Het is er echter wel een stuk toeristischer, bovendien is het snorkelen en duiken er minder boeiend. Gezellig is het er overigens wel, zeker rond Long Beach. Ook kun je vanaf Phu Quoc eenvoudig naar Cambodja reizen.

Tip: meer duiken in Vietnam? Dan kun je tevens terecht in Nha Trang. Ze vormt een van de bekendere duiktrekpleisters van het land.

8. Ga op avontuur in het Phong Nha-Ke Bang National Park

Paradise-Cave-10

Dit nationale park is een gebied dat uit schitterende kalksteenlandschappen bestaat; ze herbergt zonder te overdrijven de mooiste grotten van heel Vietnam. Verder kun je er gave trektochten door de dichtbegroeide jungle maken. Als je van avontuur houdt, is dit een absolute aanrader om naartoe te gaan. Even buiten het nationale park ligt bovendien nog de Duck Stop, waarover ik je verderop meer vertel.

Om in Phong Nha te komen, kun je een stop maken in het plaatsje Dong Hoi.

 

Grotten

In het Phong Nha-Ke Bang National Park ligt de derde grootste grot ter wereld: de Hang En Cave die liefst 5 kilometer lang en 150 meter breed is. Buiten dat ze gigantisch is, is ze ronduit spectaculair te noemen. Helaas is een trekking (2 dagen in totaal) in dit natuurwonder zeer prijzig -namelijk 7,5 miljoen dong, zo’n €300, via Oxalis Adventure– maar het is een ervaring die je altijd bij zal blijven.

Zo ga je binnen in een sprookjesachtige omgeving kamperen, bij een prachtige lagune. Je kunt hier tevens even heerlijk verkoeling zoeken in het verfrissende water. Verder kom je tijdens de tocht langs prachtige natuur, uitkijkpunten en berglandschappen. En wat te denken van een cave party aan het eind van de dag?

Tevens heb je er  de spectaculaire Paradise Cave met de vele stalactieten en stalagmieten. Je kunt hier liefst een kilometer diep de grond ingaan, gewoon via een trap overigens. Het is niet zonder reden dat Britse ontdekkingsreizigers dit de ‘Paradijsgrot’ noemden, let daarom goed op de unieke -en bovendien goed verlichte- omgeving met onder meer gigantische kegels van soms wel 60 meter hoog. De entree bedraagt 250.000 dong.

Ook de De Phong Nha Cave is een absolute aanrader. Dit is de grootste ondergrondse-rivier-grot van de wereld. Het leuke aan deze plek is dat je met een bootje over de rivier door de grot gaat varen. Om binnen te komen, betaal je 150.000 dong.

Tot slot is een tocht door de Dark Cave een unieke ervaring om mee te maken. Wist je bijvoorbeeld al dat je blijft drijven in het aanwezige modderbad?

Voor de Paradise Cave, de Dark Cave en de Phong Nha Cave kun je trouwens ook kiezen om een tour te boeken. Zo hoef je geen transport naar de grotten  (zoals een boot -320.000 dong per boot- voor de Phong Nha Cave) te regelen.

Echter, als je toch zelf wil gaan, dan is dat zeker iets waar je geen spijt van zult krijgen. Stap op de scooter en cruise richting de Dark Cave en de Paradise Cave. Onderweg kom je langs allerlei weggetjes en riviertjes dwars door de bergen. Of ga net als ik met de mountainbike 🙂 .

Jungle-trekking

Behalve het bezoeken van grotten, kun je ook op avontuur gaan en door het nationale park mountainbiken. Een andere aanrader is de Hai’s Eco Conservation Tour waarbij je de jungle ingaat om dieren, watervallen en bijzondere planten te spotten. Zo kom je onder andere bij het Wildlife Rescue Center met aapjes, pythons, pauwen, stekelvarkens en allerlei andere beestjes.

En toen werd ik wakker in deze grot…

Als je van een uitdaging houdt, doe dan net als ik deze tweedaagse jungle-trekking met diezelfde Hai. Je slaapt hierbij in een grot, wat echt een unieke ervaring is. Tot slot is een wandeling door de Phong Nha Botanic Garden de moeite waard, de meeste jungletochten beginnen daar trouwens ook.

Leuk feitje: het Phong Nha-Ke Bang National Park is gebruikt voor de opnames van de Hollywood-film ‘PAN’ uit 2015.

De Duck Stop

Een kilometer of twaalf van het nationale park ligt de zogenaamde Duck Stop. In de ochtend worden koeien, buffels en (natuurlijk) eenden losgelaten in de rijstvelden. Je kunt deze schattige beestjes te eten geven en samen met ze op de foto gaan. En vergeet ook niet om kennis te maken met de waterbuffel Donald 🙂 .

Ik zeg er trouwens wel bij dat deze ooit zo verborgen plek inmiddels vrij toeristisch is geworden. Dat is helaas hoe dit soort dingen gaan. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je geluk hebt en weinig mensen tegenkomt.

Na je bezoek aan de Duck Stop is het gaaf om op de Phong Nha Farmstay te overnachten. Deze boerderij ligt in een werkelijk schitterende omgeving, middenin de rijstvelden. Overigens zijn er vlakbij diverse dorpjes die nog niet ontdekt zijn door toeristen. Het is leuk om hier met de scooter naartoe te rijden.

Tip: wanneer je met de trein reist, stop dan bij Dong Hoi en neem daar een taxi (1 uur) naar de boerderij of bus (1,5 uur) naar Phong Nha. Vanuit Hanoi kun je een bus nemen (4 uur). Voordat ik het vergeet: vlakbij is de Pub with Cold Beer leuk om heen te gaan als je een liefhebber bent van lekker eten en koud bier. Probeer de kip met satésaus maar eens.

Het Phong Nha-Ke Bang National Park ligt al gezegd in de buurt, en de route ernaartoe vanuit de boerderij is geweldig. Het is leuk om deze trip zelf met de scooter af te leggen. Bij de receptie van de boerderij kun je hier meer informatie over vragen, zij organiseren tevens excursies.

9. Rijd met een motorbike door de schitterende Ha Giang Province

Ma-Pi-Leng-Pass-1
Een gedeelte van de Ma Pi Leng Pass in de omgeving van Ha Giang

Heb jij al eens gehoord van de Ha Giang Province in het hoge noorden van Vietnam bij de Chinese grens? Dit is zo’n typische plek die nog niet is ontdekt door toeristen en met haar unieke landschappen, bestaande uit onder meer kalksteenrotsen, grotten en rijstterrassen, wat mij betreft een bestemming die je eigenlijk niet mag missen. Zeker als je een roadtrip met de motorbike op de planning hebt staan.

Een van de absolute hoogtepunten in deze regio is het Dong Van Karst Plateau Geopark waar je jezelf blijft verbazen over de alsmaar veranderende omgeving. Het Geopark bestaat uit vier verschillende districten: Meo Vac, Dong Van, Yen Minh en Quan Ba. De trip van Yen Minh naar Dong Van en verder naar de Mai Pi Leng Pass en Meo Vac, is werkelijk onbetaalbaar zo mooi.

Onderweg kom je langs rijst- en maïsterrassen, vele bergen en verschillende dorpjes waar je enthousiaste locals leert kennen. Over de locals gesproken: je vindt in deze provincie 17 minderheidsgroeperingen, ieder met hun eigen gebruiken en gewoonten. Een van de dorpjes om te bezoeken, is Thon Tha Village dat in een schilderachtig gebied ligt. Bij een gastgezin slapen is hier erg gaaf.

Maak ook even een stop bij de Lung Cu Flag Tower in het dorpje Lung Cu waar je van een panoramisch uitzicht kunt genieten, je ziet onder andere China liggen.

Laat ik duidelijk zijn: dit is wat mij betreft wel de mooiste plek van heel Vietnam. Als jij behalve de Ho Chi Minh Trail nog een gebied zoekt om met je scooter te rijden én massatoerisme wilt ontwijken, dan is kun je Ha Giang niet overslaan Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde trekking, dit kun je bijvoorbeeld regelen bij het Xuan Thu Guesthouse in Dong Van.

Hoe kom je er? Vanuit Hanoi kun je vanaf het My Dinh bus station een bus nemen naar Ha Giang, dit duurt 6 tot 7 uur. Ik raad je aan om overdag te gaan, zodat je tijdens de rit van de mooie omgeving kunt genieten. Een andere optie is met de scooter, al moet je er wel rekening mee houden dat het een behoorlijke tocht is, namelijk 315 kilometer over soms hobbelige en smalle wegen. Ik adviseer om rustig te rijden en minimaal 2 dagen te reserveren voor deze trip.

 

10. Verken de wonderschone omgeving van Ninh Binh

Ninh Binh is zo’n typische plek die nogal eens wordt overgeslagen door Vietnam-backpackers. Absoluut niet doen als je het aan mij vraagt. Nu is het stadje zelf weinig interessant, maar het nabijgelegen Tam Coc is werkelijk schitterend om te verblijven. Rijstvelden, ruige karst-rotsen, de Ngo Dong River en de vele homestays waar je kunt verblijven, maken het tot een uitermate prettige bestemming. Helemaal als je uit het drukke en chaotische Hanoi komt, is het een aanrader om naar af te reizen. Met de bus ben je er al in 2 tot 2,5 uur en dat voor $5.

Wanneer je in Tam Coc arriveert en zoekende bent naar een accommodatie, dan is Tam Coc Bungalow mijn aanrader. Zelf ben ik er langere tijd verbleven, het is echt een heerlijke stek. Je wordt wakker met het rustgevende uitzicht op de bergen en de rivier. Ook is het personeel buitengewoon vriendelijk en behulpzaam. Het is voor mij een van de specialere plekken waar ik tijdens mijn reizen heb geslapen.

Wat kun je zoal ondernemen?

Huur in ieder geval een mountainbike of scooter om de omgeving te verkennen. De prachtige natuur is geweldig om doorheen te rijden.

Ga zeker naar de Mua Cave en loop de trap van 500 treden omhoog om boven van een spectaculair uitzicht genieten. En de grot? Daar is weinig aan. Deze bezienswaardigheid ligt op zo’n 5 kilometer van Tam Coc Bungalow, zelf ben ik er via de rijstvelden heen gerend (aanrader 🙂 ).

Verder is een boottocht door de grotten van Trang An de moeite waard om te doen. De omgeving, met onder andere het ultragroene landschap, is ronduit adembenemend. Let wel op dat je in de grotten zo nu en dan moet bukken, om te voorkomen dat je jezelf pijn doet.

Tot slot is een bezoekje aan de Bai Dinh Pagoda aan te raden. De pagode ligt op zo’n 20 kilometer van Ninh Binh en is de grootste van heel Zuidoost-Azië. En dat is niet het enige record. Zo vind je er tevens de grootste bronzen Boeddha van alle landen behorende tot deze regio.

Tip: bezoek het reusachtige heiligdom vlak voor het ondergaan van de zon. Rond dit tijdstip kun je de meest mooie foto’s maken.

Wat me trouwens opgevallen is, is dat de locals in Tam Coc doorgaans niet met hun handen de roeispanen bedienen, maar met hun voeten. Apart en eigenlijk best knap als je het mij vraagt.

 

11. Onderneem indrukwekkende dingen in Dalat

Op 1.500 meter hoogte ligt het koloniale plaatsje Dalat. Door deze ligging is het er een stuk koeler dan in de vaak snikhete steden als Hanoi en Ho Chi Minh City. De vele Franse gebouwen zorgen daarbij voor een fijne sfeer. Behalve relaxen in stadje zelf, kun je in de nabije omgeving je een aantal toffe dingen ondernemen. Ideaal als je op zoek bent naar een wat avontuurlijkere bestemming.

Zo heb je er enkele watervallen die het bezoeken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Datanla Falls die even ten zuiden van de stad liggen. Een andere aanrader zijn de Pongour Falls, een coole waterval die je bovendien kunt beklimmen. Tenslotte zijn de Elephant Falls indrukwekkend om gezien te hebben. Als je er bent aangekomen, loop dan via het aangelegde pad naar beneden om zo de enorme natuurkracht van dichtbij te zien.

Indien je behoefte hebt aan meer sensatie, dan is canyoning wat je zoekt. Via enorme kliffen daal je een diep dal in, onder andere dwars door de Datanla Falls, waar je jezelf op het eind vanaf 3 meter hoogte in het water laat plonzen. Cliff jumping zit ook in het pakket. En niet zomaar, zo zal je van een 11 meter hoge rotsrand moeten afspringen. Naja moeten, als je het durft natuurlijk 😉 .

Ga verder lekker hiken in de prachtige natuur rond Dalat. Zo is het leuk om naar de top van de Lang Biang Mountain te lopen. Of spring op de fiets en mountainbike via de bergen langs allerlei minderheidsdorpjes, aardbeienplantages en wijnvelden.

Voorbereiding backpacken in Vietnam: wat je moet weten

 

1. Beste reistijd Vietnam

Het enige wat je voor ogen moet houden, is dat in Noord-Vietnam het regenseizoen net wat afwijkt van het zuiden. In het noorden loopt deze periode namelijk van maart t/m september, terwijl dit in het zuiden van mei t/m oktober is.

Grofweg valt van november t/m maart de minste regen in Vietnam. Dit zijn tevens de maanden die ik je wil aanbevelen om te gaan backpacken. Het meest optimale klimaat is in de maanden december, januari en februari. De luchtvochtigheid is dan het laagst, waardoor het minder benauwd is dan in andere maanden.

Wel is het zo dat de rijstvelden van Sapa het mooist gekleurd zijn in de maanden augustus en september. Je ogen komen met de schitterende combinatie van groen en geel dan niets tekort. In februari ben ik er ook geweest, het gras is dan wat droger maar nog altijd ziet het er allemaal prachtig uit. De felgele kleuren zijn er dan echter niet.

Ik wil je nog even zeggen dat jet niet bang hoeft te zijn voor het woordje ‘regenseizoen’. Het kan natuurlijk tegenvallen, maar doorgaans komt deze periode neer op een enkele fikse bui per dag, waarna de lucht weer opklaart.

 

2. Visum Vietnam

Zoals je misschien al weet, is een visum voor Vietnam minder eenvoudig te krijgen dan voor veel andere landen in Zuidoost-Azië. Je hebt de keuze uit de volgende visa:

 • 30 dagen (single entry of multiple entry).
 • 90 dagen (single entry of multiple entry).

Voor al deze visums is een visa on arrival beschikbaar. In dat geval zal je op de luchthaven in Vietnam nog een stempel moeten halen en het verschuldigde bedrag in dollars dienen te betalen. Voor het 30 dagen single entry visa kun je ook een e-visum aanvragen. Deze krijg je dan per mail toegestuurd.

Belangrijke update 2023: sinds corona kun je enkel een 30 dagen single entry visa aanvragen, het zogeheten e-visa. Je krijgt het na de aanvraag binnen 3 dagen gemaild en vervolgens is alles geregeld (zie stap 2 en 3 hieronder). Bij mij ging het allemaal supermakkelijk.

Let op: dit visum is niet verlengbaar.

Het is even afwachten of het visum voor 3 maanden weer terugkomt. De laatste info zal ik hier melden.

Waar kun je de aanvraag doen? Hieronder een aantal tips:

1. Je vraagt het visum op voorhand in Nederland aan bij de Vietnamese Ambassade in Den-Haag. Het visum is voor 30 dagen geldig en de aanvraag duurt één tot enkele werkdagen waarna je het visum zelf kunt ophalen. De kosten bedragen €60. Ik raad je dit alleen niet aan, aangezien het reizen erheen je ook behoorlijk wat euro’s kan kosten. Bovendien, waarom zou je voor de ambassade kiezen als het, behalve goedkoper, veel makkelijker kan?

2. Je kunt direct online een e-visum (30 dagen single entry) aanvragen via de Vietnamese overheid. Dit is met $25 de goedkoopste manier. Het duurt meestal 3 dagen voor je het visum in je e-mail ontvangt.

3. Het visa on arrival (3 maanden multiple entry) regelde ik online via Friends Travel Vietnam. Dit is een Nederlands bedrijfje dat gevestigd is in de Old Quarter van Hanoi. Je krijgt het visum echter pas als je aankomt in Vietnam. Volg op de luchthaven de bordjes voor ‘Visa Approval’ en het komt allemaal in orde. Ze bieden overigens alle visa on arrival aan.

Goed om te weten: je neemt de volgende zaken mee als je het visum op een Vietnamese luchthaven wilt afhalen:

 • Je paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Twee pasfoto’s.
 • Je ‘letter of approval’ (PDF in je e-mail).
 • Het ingevulde ‘visa application form’. Dit formulier kun je op de luchthaven verkrijgen of hier downloaden.
 • Het benodigde bedrag in dollars.

4. Je kunt ook vanuit het buitenland je Vietnam-visum ter plaatse bemachtigen. Doe dit via je guesthouse of via een Vietnamese ambassade. De wachttijd bedraagt doorgaans drie dagen. Het kan ook sneller (één tot twee dagen), maar je betaalt dan iets meer. In Cambodja (Sihanoukville) betaal je bijvoorbeeld $60 om het visum (30 dagen single entry) binnen een uur al te hebben.

Wil je je visum voor Vietnam verlengen? Dit kan met maximaal 30 dagen in (in ieder geval) Hanoi, Ho Chi Minh of Hoi An. De kosten hiervan bedragen $50 tot $100, afhankelijk van de travel agency en hoe de pet van de desbetreffende immigratieambtenaar staat.

Echter, in sommige gevallen is het wellicht handiger om te overwegen een 90 dagen visum aan te vragen. Je voorkomt zo je dat op het laatste moment nog van alles moet gaan regelen. Het is (vaak) bovendien een stuk goedkoper en je bent niet gebonden aan de 4 tot 10 werkdagen die de aanvraag voor de verlenging in beslag neemt.

 

3. Geld Vietnam

In Vietnam betaal je met de Vietnamese dong, ook wel afgekort met ‘VND’. Op dit moment is één euro gelijk aan 25.000 VND. Behalve de lokale valuta, zijn ook dollars erg gewild in Vietnam. Sterker nog, op veel plekken staan de prijzen enkel in d
ollars aangegeven en is het gewenster om in deze munteenheid te betalen.

Pinnen in Vietnam vormt in de toeristische gebieden geen problemen. De biljetten die je kunt verkrijgen, lopen uiteen van 500 tot en met 500.000 dong. Wil je niet pinnen maar geld afhalen of betalen met creditcard? Dit is bijna altijd mogelijk, tegen een geringe commissie.

 

4. Vaccinaties en inentingen Vietnam

Backpacken in Vietnam betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Vietnam in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Vietnam blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Mocht je nog nooit zijn gevaccineerd tegen de mazelen, dan wordt BMR aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Waar in Vietnam komt Malaria voor? Enkel op het eiland Phu Quoc en het grensgedeelte met de buurlanden van Vietnam. Met name de overgang met Cambodja is een risicogebied. Je kunt in deze gebieden Malariatabletten slikken, maar ook opteren voor een goede muggencrème.

 

5. Reisverzekering Vietnam

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.nl.

 

6. Vliegticket Vietnam

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
96 Antwoorden
 1. Koef

  Hoi Robbert,

  Mooie site heb je, ben blij dat ik het ben tegengekomen!!
  Wil zelf in mijn eentje in april naar Vietnam. Heb hier 35 dagen voor, wil dit eigenlijk combineren met Cambodja. Denk je dat dat te doen is? Zit namelijk ook met mijn visa. Mag maar 30 dagen blijven in Vietnam.
  Wil sowieso naar Halong Bay, SaPa, Ninh Binh en de rest van de hightlights van Vietnam. En voornamelijk reizen met de trein mits mogelijk. Ben bang dat ik autoziek word als ik teveel in de bus zit.
  Heel leuk die weetjes en feitjes tussen je verhalen door 😀

  Groetjes koef

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Koef,

   Dank 🙂

   Tof plan.. Ik zou alleen niet naar meer landen gaan vanwege je visumbeperking. Twee landen in 35 dagen lijkt mij persoonlijk wat veel. Ik zou daarom eerder kiezen voor het Vietnamvisum voor drie maanden. Wil je wel beide landen doen? Dan zou ik kiezen voor drie weken Vietnam en twee weken een gedeelte van Cambodja 🙂

   1. Koef

    Heb de tickets vandaag geboekt 😀
    Wil toch graag Angkor Wat zien, dus zal je advies overnemen van 3 weken Vietnam en 2 weken Cambodja. Kan niet zo heel vaak op vakantie dus als ik toch in de buurt ben 😉

 2. shirley

  hoi robbert,

  binnekort ga ik naar vietnam, ik zal graag naar de eilanden con dao willen.
  echter kan ik er niet zoveel informatie over vinden, nu toevallig bij jou.
  kan je er alleen op vliegen of kan je ook met de boot?

  alvast bedankt.
  fgroetjes, shirley

 3. Inge

  Hi Robbert,

  Thanks voor de tips, super handig 🙂 Wij gaan in december naar Vietnam, vliegen heen op hanoi en terug vanaf ho chi ming. We zitten te twijfelen tussen 3 en 4 weken en vinden verschillende informatie online. Wat raadt jij aan?

  Thanks!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Inge,

   Graag gedaan!

   Als je vier weken hebt, zou ik deze zeker gebruiken. Drie weken voor Vietnam is wat mij betreft wat aan de korte kant…

   Groet,

   Robbert

 4. Luuk

  Hoi Robbert,

  Super bedankt voor je uitgebreide informatie heb er veel aan. Ik ben van plan dit jaar ook nog naar vietnam toe te reizen en wil eigenlijk in mijn eentje gaan.

  Heb wat vragen:

  Welke tijd is het beste om in je eentje te gaan? Wil vooral mensen ontmoeten en beetje bang dat ik daar alleen rondloop anders.

  Als je in Nederland al vaak problemen met Darm/Maag hebt welke dingen moet je dan vermeiden en is het wel aan te raden dan naar een aziatisch land te gaan?

  Zou je van noord –> zuid of van zuid –> noord aanraden?

  Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Luuk,

   In Vietnam zijn altijd backpackers, maak je daar dus maar geen zorgen om. In het hoogseizoen zal het er het drukst zijn, maar ook in de regenperiode kom je zat andere reizigers tegen.

   Welke dingen je moet vermijden? Kun je niet goed tegen bijvoorbeeld pittig eten? Eén ding: er zijn altijd alternatieven qua gerechten. In ieder geval zeker niet Azië overslaan vanwege die reden 🙂 .

   Van noord naar zuid of andersom… In het zuiden heb je meer stranden, ideaal om te eindigen dus denk ik… Maar dat geldt net zo goed voor het noorden, waar je weer wat meer authentieke bergstammen en een wat koeler klimaat hebt. Weet wel dat je het noorden het best tussen april en september kunt bezoeken, het zuiden doorgaans het hele jaar door.

   Ook is het een aanrader om van de ‘hoofdweg’ af te wijken, een tentje mee te nemen en bijvoorbeeld op een (verlaten) strandje te kamperen. Dit is natuurlijk aan jou.

   Succes en veel plezier!

 5. Amber

  Hai Robbert,

  Ik vlieg dinsdag naar Vietnam voor vrijwilligerswerk voor 5 weken, maar heb wel 2 dagen in de week vrij. Is het mogelijk om vanaf can tho naar hoi an te gaan voor die 2 dagen of in dat niet echt realistisch? Aangezien hoi an ’the place’ is om pakken en kleding op maat te maken. Of zeg je dat dat ook wel ergens in de buurt van can tho kan?

  Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Amber,

   Wat je kan, is zeker mogelijk. Maar ik zou dan wel kiezen om te vliegen, dit duurt 1,5 uur.

   Echter, puur voor de tailor shops zou ik het niet doen, deze kun je ook vinden in Can Tho of bijvoorbeeld in Ho Chi Minh City 🙂 .

 6. Quinten

  Hello Robert,
  Mooie blog met veel interessante tops. Ik zit hem nu in Hue, VN voor het eerst te lezen, op zoek naar info om naar Bach Ma te gaan. Vandaag bezochten we de citadel. Ik las het hoofdstukje over het budget. Daar vermeld je dat het ticket 3.5€ kost. Wij betaalden +/-6.00€ (zoals officieel vermeld bij de ingang) daarna aten we lokaal (héél lekker 😋) aan de Dong Ba market voor ongeveer 2€/pers. Wat ongeveer de regel is merken we. We zijn nu ongeveer één maand in
  Vietnam en aten elke dag op straat. Ik weet niet hoe oud jouw informatie is maar ik heb de indruk dat de prijzen wel wat gestegen zijn. Groeten Quinten

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Quinten,

   Thanks voor je berichtje.

   Ik houd de info altijd zo goed mogelijk up-to-date door regelmatig checks uit te voeren. Dankjewel in ieder geval voor de oplettendheid, ik zal het zelf ook nog eens checken en waar nodig de prijs wijzigen.

   Fijne reis, en als je vragen hebt, laat het gerust weten.

   *Edit: ik zie inderdaad dat de entree voor Citadel is gestegen naar 150.000 VND, oftewel €6. Aangepast 🙂 .

   Groet, Robbert

 7. Stephanie

  Hé Robert,
  Wat een super blog, ik heb onwijs veel interessante informatie gevonden, bedankt daarvoor! Ik wil in maart naar Vietnam en uiteindelijk ook naar Cambodja en Nepal. Ik wil veel avontuurlijke dingen doen, heb ik dan echt wandelschoenen nodig of zijn goede sportschoenen voldoende? Als ik geen wandelschoenen mee hoef te slepen in mijn backpack, scheelt dat veel gewicht en ruimte. Maar ik lees zoveel verschillende verhalen over schoeisel. Wat adviseer jij?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Fijne kerstdagen!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Stephanie,

   Allereerst sorry voor mijn wat late reactie. Ik heb de afgelopen dagen ziek op een hotelbed gelegen, dus dan snap je het misschien wel 🙂 .

   Mijn antwoord is eigenlijk simpel: goede sportschoenen zijn zeker ook goed hoor. Zelf heb ik hardloopschoenen van Asics meegenomen (Gel Nimbus 18). Ik gebruik ze zowel voor trekkings als lange afstanden. Die zware bergschoenen zijn in ieder geval geen must!

   Fijne jaarwisseling.

   Groet,

   Robbert

 8. Roos

  Hey Robert!
  We zijn echt heel blij met jou (:
  Je blog is super uitgebreid en handig en gaat ons heel erg opweg helpen in het plannen van een geweldige reis naar Vietnam!!
  Wat is tot nu toe jou all time favorite activiteit/plek/avontuur in Vietnam geweest??
  Als er meerdere dingen in je opkomen, feel free om ze allen te noemen (:
  Alvast heel erg bedankt en we vinden je een hele coole gozer
  Lieve groetjes!!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Roos,

   Wat een enthousiasme 😉 .

   Als ik iets op moet noemen, dan is het scooter-rijden van zuid naar noord erg gaaf om te doen. Pak ook zeker de Ha Giang Province mee.

   En niet te vergeten: de Phong Nha Cave.

   Fijne reis!

   1. silvia

    hallo Robbert,
    Ik zie vaak de tips langs komen van een scooter huren.
    Maar je bent toch niet verzekerd in Vietnam als er iets gebeurd?
    Dat zou mij ervan weerhouden een scooter te huren.
    Is er nog een ander alternatief zover jij weet?
    gr silvia

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Silvia,

     Klopt wat je zegt, als je iemand aanrijdt heb je een probleem (tenzij je een motorrijbewijs hebt).

     Misschien kun je ergens een 50cc huren? En anders gewoon goed uitkijken en niet te hard rijden, dit is hoe ik het altijd doe…

 9. Ellis

  Hoi! Lekker veel tips, heerlijk.

  Zelf wil ik graag in juli/augustus reizen in Vietnam. Het idee is 4 tot 6 weken te gaan backpacken. Ik begreep dat de periode niet het meest ideale is, maar enig idee of het echt niet te doen is vanwege het weer?
  Is het ook mogelijk om een motor te kopen en hiermee door het land te rijden binnen deze tijd?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ellis,

   Het noorden van Vietnam, bijvoorbeeld Sapa, is in die periode juist ideaal. Met name in augustus hebben de rijstvelden supermooie kleuren. En het regenseizoen moet je je doorgaans niet te veel van aantrekken. Dat is vaak niets meer dan een fikse bui per dag. Het kan zelfs erg zonnig zijn.

   Een motor kopen in Vietnam moet zeker lukken. Wel heb je in Ho Chi Minh een grotere kans om deze weer te verkopen dan in Hanoi, aangezien daar meer reizigers aan hun trip beginnen. Echter, dit zal doorgaans geen probleem zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een briefje in wat hostels achterlaten of gebruikmaken van de Facebookgroep ‘Azië Backpackers’ zoals ik in het artikel heb geschreven.

   Groet, Robbert

 10. Margot

  Hallo Robbert,

  Wat een fijne info geef je! Super blog!
  Ik heb een vraag: we overwegen om in juli na een rondreis van 3 weken Vietnam van noord naar zuid in augustus naar Bali te vliegen om nog een kleine twee weken “niks te doen”.
  ( ook vanwege het regenseizoen) Maar misschien heb jij een betere tip?

 11. ANITA

  In Vietnam komt de dengue (knokkelkoorts) voor. Dit wordt overgebracht door een soort muggen die overdag actief zijn. Dus een muggenwerende crème of olie met meer dan 30 % deet wordt aangeraden

 12. Donna

  Hi Robbert,

  Mijn broer en ik gaan vanaf 2 oktober +/- 4,5 week reizen in Vietnam. Welke trip zou jij aanraden qua tijd die we hebben en het regenseizoen? Wij staan overal voor open en willen als het kan zoveel mogelijk meepakken!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Donna,

   Je bedoelt qua route? Zou sowieso het noorden (Sapa en Ha Giang) gaan bekijken. Echt fantastisch mooi. Zou dan via Hanoi afzakken naar het zuiden en sowieso Phong Nha, Halong Bay, Hoi An, Dalat en Ho Chi Minh City meepakken.

   Groet, Robbert

 13. Janneke

  Hallo Robbert,

  Ik heb een vraag over het verkrijgen van het visus voor Vietnam.
  Wij hebben geboekt naar Ho Chi Minh-stad in december en komen daar ’s avonds om 19.35 aan. We vliegen meteen door naar Da Nang. Die vlucht is om 22.00 uur.
  Hebben wij genoeg tijd om visum on arival te regelen op het vliegveld in Ho Chi Minh of wordt dat te krap en kunnen we dat in dit geval dan beter doen bij de ambassade in Den Haag?

 14. Hoi Robbert! Super handige tips! Ik ga ook bijna naar Vietnam en kijk er mega erg naar uit. Ik vond het dus ook echt veel gedoe om een visum aan te vragen en wist niet precies waar ik moest zijn. Een vriendin wees me op Evisumservices. Dit is echt een super handige Website voor het aanvragen van je visum. Helemaal niet duur en super handig. Misschien een goede tip voor iemand anders! Mij heeft het in ieder geval echt heel erg geholpen en stress weg genomen

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sarah,

   Dank voor de tip. Er zijn vrij veel bedrijfjes waar je een visum voor Vietnam kunt regelen. Zelf houd ik het bij de twee die ik in dit artikel aanraad. Met beide partijen heb ik zeer goede ervaringen.

   Groet, Robbert

   1. Dorien

    Dag Robbert,

    Wij gaan op wereldreis (vertrek in juni) en gaan ook naar Vietnam. Vietnam doen we wel pas in de eerste helft van 2020. Moeten we op voorhand/ nu ons visum aanvragen (dus voor juni in ons geval) in België of kunnen we ons visum onderweg regelen? En hoe?

    Een fijne dag verder!

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Dorien,

     Heb je het kopje ‘Visum Vietnam’ gelezen?

     Je kunt het makkelijk onderweg regelen. Zowel bij de ambassade als online.

     Groet,

     Robbert

 15. Iris

  Hoi Robbert,

  Ik ben van plan om in april te gaan backpacken in Vietnam, alleen ik lees op internet dat het hoogseizoen van december t/m maart loopt. Ik hoop ook andere backpackers tegen te komen en ben bang dat die er in april niet zoveel zullen zijn! Wat is jouw ervaring hiermee?

 16. Jolanda

  Hai robbert
  Wij (gezin,2 volwassenen en 3 kinderen van dan 17, 16 en13 willen in juli 2018 naar Thailand en Vietnam. Welke bagage middel is handig. Rugtas van 30 liter?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jolanda,

   Dat hangt ervan af wat je allemaal mee wilt nemen. Zelf reis ik inderdaad met een 30-liter tas, maar ik kan me voorstellen dat je als gezin wat meer bij de hand wilt hebben. Maar goed, als je man er ook nog een meeneemt, moet het wel goed komen.

   Groet,

   Robbert

 17. Mirjam

  Hoi Robbert,

  Allereerst: bedankt voor alle goede tips, echt superhandig! 🙂 Ik reis vanaf begin maart eerst naar Nieuw-Zeeland en Australië, en eindig eind juli tot eind augustus in Vietnam, hier kijk ik al heel erg naar uit! Dankzij de Backpackgids Australië en het lezen van je blogs ben ik in ieder geval al een heel eind op weg :).

  Ik heb voor Vietnam nog geen vliegtickets geboekt, omdat ik nog niet precies weet waar vanuit Australië ik naar Vietnam vlieg.. Ik weet dus nog niet wanneer ik aankom in Vietnam. Kan ik vanuit Australië eventueel mijn visum regelen? Of moet ik dit nog wel vanuit Nederland doen?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes, Mirjam

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Mirjam,

   Dat is erg fijn om te horen 🙂 .

   Het visum kun je gewoon online regelen in Australië. Je ontvangt de ‘approval letter’ per mail en betaalt $25 voor de stempel (1 maand) bij aankomst.

   Groet, Robbert

 18. Delina

  Dag Robbert,

  Leuke blog heb er al super veel uitgehaald.
  Nu heb ik gewoon een vraagje ik ga ongeveer een maand naar Vietnam, en wil heel low budget reizen maar toch iets zien.
  De excursies bvnaat ha long baby, boek ik die best ter plaatste ?
  En wat zijn goede plaatsen of bij welke bureautjes kan ik ze best boeken?
  ( ook geen afgeladen bussen vol toeristen)
  Dan betaal ik liever wat meer 🙂
  Alvast bedankt voor je hulp en fijne zondag nog.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Delina,

   Ha Long Baby, dat klinkt leuk 😉 .

   Ikzelf heb in Vietnam nagenoeg alles geregeld via Friends Travel Vietnam in Hanoi. Je betaalt hier inderdaad wat meer, maar in bijvoorbeeld in Sapa ben ik nauwelijks andere toeristen tegengekomen, omdat we een minder gangbare route liepen.

   Ik raad je aan om even bij hen binnen te lopen en naar Sidney te vragen. Ook al wil je ergens anders boeken, hij kan je een hoop goede info geven.

   Groet, Robbert

 19. Hoi Robert! Super goede tips! Ik ga 6 september drie weken rondreizen in Vietnam. Vanuit Hanoi wil ik naar Sapa om daar een trekking te doen. Wat kan je me aanraden? Kan ik de trekking van te voren doen? Of beter in Hanoi boeken? Is het beter om een dagtrekking te doen en slapen in hotel of een tweedaagse trekking?
  Alvast erg bedankt!

  Groet, Yvette

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Yvette,

   Ik zou zeker een meerdaagse trekking doen, dit is echt geweldig.

   Je kunt in Sapa eenvoudig een gids regelen. Wanneer je aankomt, zie je er genoeg staan. Zelf heb ik het voorafgaand in Hanoi geregeld trouwens en heb ik behalve de trekking ook nog een mountainbike-tour gedaan en de Fansipan beklommen.

   Groet, Robbert

   1. Yvette

    Dank je wel Robert! Weet je nog bij welke organisatie je de trekking geboekt hebt in Hanoi? Misschien een voor de hand liggende vraag, maar slaap je bij een meerdaagse trekking bij de locale bevolking thuis? Of kun je ook twee dagtochten boeken en in een hostel overnachten? Of is dat zonde omdat je dan minder ziet? Alvast erg bedankt! Groet, Yvette

 20. Willemijn

  Hi Robbert,

  Ben echt blij dat ik je blog/site gevonden heb, super handige tips en goed verteld allemaal! Daarvoor dank. Ik reis graag maar nooit backpack style en nooit Azië aangetikt, werd wel een tijd dus 😉 Het verhaal is dat ik alleen in de zomer kan reizen en nog niet kan boeken i.v.m studie. Hoe zit het met last minute tickets naar Vietnam of elders in Azië? Vietnam was/is het plan, but to be honest it doesn’t matter. Ik wil een week of 6 weg en liefst voor een leuke prijs. Hoor graag je advies, alvast bedankt!

  Groetjes Willemijn

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Willemijn,

   Bedankt!

   Last minute zal in de meeste gevallen duurder uitvallen, tenzij het om pakketreizen gaat die ‘weg moeten’.

   Maar boek je bijvoorbeeld 2 of 3 weken op voorhand, dan heb je vaak nog prima deals hoor.

   Fijne reist vast 🙂 !

 21. amber

  Hoi Robbert,

  Weet je misschien of de prijzen voor de guesthouses en hostels het hele jaar door hetzelfde blijven of dat deze verschillen in het hoogseizoen ten op zichte van het laagseizoen?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Amber

 22. Heleen

  Wat een leuke site.
  Mag ik zo vrij zijn om hier nog iets te noemen? Wij zijn in Vietnam aan het rondreizen en zijn nu in
  Sapa. De stad hier is vrij toeristisch geworden. Wil je een fantastische ervaring bij de locals beleven? Boek dan bij Mama T. Homestay, Keu is een lieve vrouw, spreekt goed Engels, kookt heerlijk en neemt je mee hiking. Ontzettend leuk! Keu ontvangt graag een voicebericht via whatsapp en haalt je op bij het station. Haar nummer is +841645713361.

 23. He,

  Ik ben op dit moment in Ninh Binh in Vietnam.

  Mijn visum verloopt op 12 augustus. Ik lees bij jou dat je kunt verlengen in Hoi An. De meeste sites schrijven dat dit kan in Hue.

  Ben jij hier ook bekend mee?

  Bvd

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Pieter,

   Het kan zeker in Hoi An, namelijk bij het politiekantoor op de Phan Chau Trinh Street. Dit duurt 1 tot 2 werkdagen en zou $20 moeten kosten voor een extra maand. Een andere optie is via je ho(s)tel of een tourbedrijfje. Je betaalt dan wat commissie, waarschijnlijk $5 tot $10. Een de aanvraag duurt gemiddeld 2 tot 4 werkdagen.

   Zelf heb ik m’n Vietnamese visum nooit hoeven verlengen trouwens, ik reis altijd met een visum dat geldig is voor 3 maanden…

   Succes!

   Groet, Robbert

 24. Adrien Melsen

  Beste Robbert, genoten van je site. Staan 2 dagen voor onze first ever back-pack -vakantie, naar Noord- & Midden-Vietnam, samen met onze kidz. Spannend. Vond je tips en beschrijving een genot om te lezen. Ben benieuwd naar deze nieuwe ervaring voor ons. Kijk vooral uit naar het natuurschoon en de mensen. We hebben maar 20 daagjes, maar als jij zou moeten kiezen (voor een eerste keer naar Vietnam), zou je dan Sapa of juist Ha Giang kiezen. En welke van de 2 nationale parken: Cuc Phuong National Park of Phong Nha-Ke Bang

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Adrien,

   Persoonlijk vond ik Sapa en Ha Giang allebei super, maar overall is Ha Giang voor mij het mooiste gedeelte van Vietnam.

   Phong Nha-Ke Bang is geweldig als je een (meerdaagse) jungle-trekking wilt doen en uiteraard als je de grotten wilt bezoeken. Het Het Cuc Phuong National Park is eerder voor een dagbezoek.

   Fijne reis!

 25. amber

  Hi Robbert,

  Ik ga vanaf 12 september t/m 9 oktober naar Vietnam en ik wil graag heel Vietnam bezoeken dus zowel Noord-Vietnam als Midden-Vietnam en Zuid-Vietnam. Ik wil een planning maken qua regio’s aan de hand van de beste reistijd, maar op internet zeggen ze overal wat anders dus ik weet hoe ik dit het beste kan aanpakken. Wat zou jij aanraden? Eerst Noord-Vietnam, daarna midden en dan zuid? Of eerst Midden dan Noord-Vietnam en dan Zuid of een andere volgorde? Alvast bedankt!

  Groetjes Amber

 26. amber

  Hoi Robbert,

  Ik ga vanaf midden september tot midden oktober naar Vietnam en ik vroeg me af welke eilanden jij zou aanraden in deze periode (niet al te toeristisch).

  Ik hoor het graag, bedankt!

 27. Jan van Buuren

  Hoi Robbert,
  Met genoegen heb ik jou site gelezen en vind het stoer hoe jij een keuze heb gemaakt om (voorlopig) niet voor een carriere te gaan maar je droom/gevoel te volgen. Ik heb een wat andere vraag want wij willen reizen (febr) met 2 kids (5/10 ) en willen eigenlijk maar een paar dingen doen omdat ons de tijd (18 dgn) niet rest en het met kids tijdrovender is.
  In 2007 zijn wij al backpackend in Vietnam geweest en wilde een deel (midden/zuid) overdoen maar ik las/hoorde dat er momenteel heel veel hotelcomplexen/resorts gebouwd worden langs de kust en dat het in HoiAn zo druk is dat er eigenlijk niets meer aan is en tevens schijnen ook Russen in grote getalen het land te bezoeken en daar heb ik erg slechte ervaringen mee. Klopt dit? Is Phu Quoc wel een eiland om te bezoeken of zijn er ook al van die grote party’s zoals de full moon party’s in Thailand. Wij willen uiteraard iets meer luxe hebben dan basic maar dan ook echt niet meer. Eerder hebben we ook al met 1 kind Laos/Thailand/Maleisië/Singapore geweest en nu dus eens wat anders. Wij zoeken dus geen georganiseerde reizen maar een paar tips of ideeën.
  Groet Judith en Jan

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi J&J,

   Tja, tuurlijk veranderen dingen en worden plaatsen toeristischer. Maar zelf vond ik Hoi An juist superleuk en geen last gehad van Russen. Die vind je vooral in Nha Trang.

   Voor echt mooie eilanden zou ik persoonlijk kiezen voor Cambodja, waar je vanuit Vietnam makkelijk kunt komen. Ik heb het in dit geval over Koh Rong Samloem. In Phu Quoc heb je wel nightlife, maar verwacht niet zoiets als op Koh Phangan in Thailand.

   Groet, Robbert

 28. kim

  hey!
  mijn vriend en ik gaan in januari ook naar Vietnam. echter zijn we nog aan het twijfelen of we halong bay op voorhand zouden vastleggen of niet. het reisbureau vertelde ons dat je het daar wel kan regelen maar dat je dan vaak te horen zal krijgen dat het is volgeboekt. de prijzen die op sites en op het reisbureau verschijnen zijn wel veeeeel duurder dan dat u vermelde (25euro)
  wat raadt jij aan?

  vriendelijke groet Kim

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kim,

   Typisch een verkooplulverhaal. Niet intrappen en gewoon in Vietnam boeken. Let wel op dat 25 euro het echte minimum is. Ikzelf heb een wat duurdere en tweedaagse cruise gedaan.

   Groet,

   Robbert

 29. Sonja

  Hoi Robbert,
  Eind februari ga ik samen met mijn dochter 3 weken backpacken van noord (Sapa) naar midden Vietnam, we hebben al een retour ticket geboekt naar Hanoi. We willen het liefst alleen maar handbagage meenemen (rugzak van 30 á 35 liter) is dit mogelijk denk je of is het te koud in dit seizoen. Kun je ons eventueel tips geven wat we mee moeten nemen.
  P.s. Afgelopen jaar 3 weken rondgereisd door Sri Lanka met alleen handbagage, dit ging prima.
  Groet, Sonja

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sonja,

   Leuk plan!

   Wat je zegt kan prima hoor, ik heb dit zelf namelijk ook zo gedaan in Vietnam in de periode die jij noemt. Je hebt voor het noorden wel warmere kleren nodig, maar bijvoorbeeld een hardlooplegging, een longsleeve en handschoenen voldoen. Een winterjas, als je die nodig hebt (ikzelf vond dit te warm) kun je daar regelen.

   Veel plezier, Noord-Vietnam is super!

 30. Hoi Robbert,

  In december willen wij van Noord naar Zuid reizen in Vietnam, Sapa willen we overslaan en daarvoor in de plaats Ha Giang doen. Eindigen in Phu Quoc. We willen zoveel mogelijk gaan zien, hoe zou je ons adviseren te reizen, Scooter, bus, auto, vliegtuig? Ben heel benieuwd, wij zijn er nog niet uit, het lijkt ons wel als je vliegt dat je zoveel mist. Is het teveel om alles zoveel mogelijk met de scooter te doen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Edith,

   In een maand kan het met de scooter, maar zeker niet korter. Welke manier van reizen heeft je voorkeur? Avontuurlijk (scooter) of trein/bus?

   Je kunt het noorden vanuit Hanoi prima met de bus bereizen; via Sapa naar Ha Giang gaan en daar een scooter huren. Vervolgens reis je terug naar Hanoi en dan is eigenlijk alles mogelijk. Vliegtuig is eigenlijk niet nodig, tenzij je bv. via Da Nang direct naar Ho Chi Minh City wilt gaan, om tijd te besparen.

   Maar nogmaals: hoe wil je zelf reizen?

   Ik hoor het graag van je!

 31. Deborah

  Hey!
  Super site, heel veel ideeen en tips 🙂
  Wij zijn begonnen met plaatsjes te zoeken en het plannen van twee maanden backpacken met onze kinderen (10 en 12). We vertrekken pas in juli 2020, maar omdat ze nog vrij jong zijn willen we uitzoeken wat het beste te doen is voor hen natuurlijk!
  Plan is Thailand, Vietnam, Cambodja, laos en Maleisië. Met tussen uitstappen en bezichtigingen, ook wat strand zodat ze ook rust hebben 🙂 Veel landen en maar twee maanden… Heb je nog tips, do’s and Dont’s?
  Alvast bedankt 😉

  Grtjs Deborah

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Deborah,

   Dat is een erg algemene vraag haha.

   Wel kan ik je zeggen dat vijf landen in 2 maanden erg veel is. Zeker als je ook wat rust wil hebben, zou ik eerlijk gezegd voor drie landen gaan. In de landen die je noemt valt namelijk genoeg te zien.

    1. Avatar foto
     Robbert

     Ligt eraan, als je je plan al weet kun je dit van tevoren doen. Al kan je het ook korter voorafgaand doen, zodat je ter plaatse beter kunt bepalen wanneer je precies wilt verkassen. Ik doe het altijd op de laatste manier.

 32. Bernadette

  Ha Robbert, wat een super tips op je site! Met mijn gezin (6 personen) gaan we deze zomer (eind juli/augustus) 3 weken vanaf Noord naar zuid Vietnam reizen. We willen ter plekke de hotels boeken zodat we (en onze volwassen kinderen ook zelf) vrij zijn ergens langer/korter te blijven. Nu horen we van verschillende kanten dat het lastig is geschikte hotels (prijsklasse tussen 10,00-20,00 p.p.p.n) ad hoc te boeken als we wel met z’n allen zijn en dus 3 kamers nodig zouden hebben. Wat is jouw ervaring?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bernadette,

   Drie kamers zal (doorgaans) niet nodig zijn hoor. Meestal valt er wel een mouw aan te passen door matrasjes bij te leggen. In het andere geval kun je natuurlijk voor twee kamers kiezen. En in het slechtste geval inderdaad voor drie. Voor 10 euro per persoon per nacht, oftewel 60 euro in totaal, moet dit zeker geen probleem zijn. Voor drie kamers heb je dan nog altijd een budget van 20 euro, wat in Vietnam prima te doen is.

   Fijne reis!

 33. Kim

  Dag Robert,

  Heel erg leuk om je blog te lezen!
  Zelf ga ik samen met mijn vriend in augustus en september drie weken door Vietnam reizen (van zuid naar noord) per scooter. Is dat te doen binnen drie weken? En kan je makkelijk met zijn 2’en (en bagage) op een scooter zitten? En welke route raad jij aan om te nemen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kim,

   Als je allebei een grote backpack hebt, dan zou ik allebei een eigen scooter pakken…

   In 3 weken is het te doen, al moet je in die periode ook niet alles willen zien omdat je anders erg kort op iedere plek bent.

   Voor routes raad ik je mijn e-book ‘Fantastische Routes door Azië’ aan, onderdeel van Backpackgids Azië. Ik zou in ieder geval genoeg tijd uittrekken voor het noorden, met als absolute hoogtepunt Ha Giang 🙂 .

   Veel plezier!

   1. J

    Hi robert,
    Ik ga als vrouw alleen reizen door Vietnam in november
    Is het makkelijk om in contact te komen met andere mensen? Het is de eerste keer alleen
    De andere keren in Azië was ik altijd met vrienden maar hadden we ook altijd veel contact met andere reizigers

 34. debora

  hoi, ik lees wat tegenstrijdige teksten van je. in een antwoord in 2016 zeg je: Weet wel dat je het noorden het best tussen april en september kunt bezoeken, het zuiden doorgaans het hele jaar door.
  Maar eerder in je eigen tekst, en ook elders op internet en in boeken, zie ik eigenlijk overal staan dat de beste reistijd dec-maart ongeveer is.
  kun je me uitleggen waarom je juist na april naar het noorden zou moeten gaan?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Deborah,

   In het noorden van Vietnam is de lente dan vol in gang, de bloemen staan dan vol in bloei. Dit maakt het een ideale maand om te hiken en rond te rijden. December t/m maart geldt grofweg voor heel Vietnam. Kijk je echter per gebied, dan kun je specifieker zijn. In januari is het doorgaans bijvoorbeeld superkoud en mistig in Sapa, toevallig was ik er in die maand.

   Rond april-mei beginnen de locals rijst te planten in Sapa, wat mooie plaatjes geeft. In september-oktober zullen de kleuren van de rijstvelden het mooist zijn. Diezelfde maanden zijn normaal gesproken het beste om Ha Giang te bezoeken, het barst er dan van de roze bloemenvelden.

   Als je meer wilt weten, vraag het me gerust.

 35. Dani

  Ha Robbert! Toffe site met veel informatie. Chill dat je dit doe. Ik ben op zoek naar een plek waar je in je eentje naar toe kunt, makkelijk kunt aanhaken bij andere backpackers, en kunt surfen/yoga’en/en kroegentochtjes kunt doen en dan misschien van daar uit beslissen om dagtripjes te doen naar mooie natuur/cultuur. Ik ga in media februari die kant op. Overigens, Vietnam, maar als je een andere plek te binnen schiet hoor ik het ook graag, misschien switch ik mn plannen dan wel. Groet en alvast heel erg bedankt voor het meedenken.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dani,

   Klinkt eigenlijk wel alsof Bali perfect bij je past. Maar als je voor Vietnam gaat, dan is Hoi An ook een goede optie. Echt een supergezellig stadje vind ik!

 36. Brigitte

  Hoi Robert,

  Wij hebben de intentie (samen met mijn zoon) om 3 weken te gaan backpacken in Vietnam in de periode eind juni!

  Heb je nog tips voor ons, of zeg je deze periode beter niet naar Vietnam te gaan?

  Bedankt alvast groetjes Brigitte

 37. sandy

  Hallo

  Ik zou graag in juli een trektocht doen van het noorden naar centraal Vietnam, met mijn dochter (12j) en moeder (62). Is Noord Vietnam te doen in juli, rekening houdend met het regenseizoen?

  groetjes
  Sandy

  1. Avatar foto
   Robbert

   Jazeker, de omgeving van Sapa en Ha Giang zijn dan zelfs extra mooi.

   En voor wat betreft de regen: dit kan zowel mee- als tegenvallen. Dat het regenseizoen is, hoeft in ieder geval zeker niet te betekenen dat het continu regent.

   Fijne reis!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw