8 indrukwekkende dingen om te doen in Dalat

Dalat, vaak de ‘Alpen van Vietnam’ genoemd, is een schattig bergdorpje gelegen op 1.500 meter boven zeeniveau. Door de ligging is het er een stuk koeler dan je op andere plekken in Vietnam gewend bent. In een ver verleden zagen de koloniale Fransen deze ‘kans’ al; ze bouwden destijds allerlei luxe villa’s in de bergen om te kunnen vluchten van de hitte in de stad.

Vandaag de dag zorgen de Franse gebouwen voor een fijne sfeer, en gecombineerd met het unieke landschap maakt het dat Dalat een erg toffe bestemming is om te bezoeken.  In de omgeving heb je bovendien een hoop gave dingen om te doen. Het barst er van de bergen, meren, watervallen en rivieren om te verkennen. Daarover ga ik je in deze gids meer vertellen.

Een ding zeg ik je alvast: als je van avontuur houdt en een totaal andere bestemming zoekt dan je gewend bent, dan mag je Dalat eigenlijk niet overslaan.

 

1. Begin je dag in een gezellige koffiezaak

Dalat is een heerlijke bestemming om te genieten van een lekker bakje koffie en een gebakje, zoals een gesuikerde donut. Zeker als je een dag vol activiteiten voor de boeg hebt, is het fijn om je dag relaxed te beginnen. Wellicht is dit het moment om de befaamde Vietnamese egg coffee te proberen 😀 ?

In de stad heb je heel wat koffiezaakjes waar je terechtkunt. Aan te raden plekken om even te gaan zitten zijn bijvoorbeeld Sunshine Coffee Dalat, Q – Coffee Roastery Dalat en Woodstock coffee – Đà Lạt.

Wat tevens leuk is, is om op de scooter te springen en een koffieplantage te bezoeken. Daar kan je vervolgens een vers kopje Vietnamese espresso drinken met een view waar je u tegen zegt.

 

2. Ga naar de Linh Phuoc Pagoda

De kleurrijke Linh Phuoc Pagoda

De Linh Phuoc Pagoda, ook bekend als je ‘Ve Chai Pagoda’, ligt op ongeveer 8 kilometer buiten Dalat en is een bijzonderheid op zich. Het is namelijk een 49 meter lange drakentempel die gemaakt is van 12.000 flessen. De kop van de draak is 7 meter hoog.

Een andere trekpleister is het 20 meter hoge beeld van Lady Buddha dat van, geloof het of niet, 650.000 bloemen gemaakt is.

De pagode bestaat uit 18 verdiepingen die met porselein en allerlei ornamenten versierd zijn. Klim naar boven en geniet van alle mooie details.

 

3. Bezoek de indrukwekkende watervallen

De watervallen rond Dalat behoren zonder twijfel tot de mooiere van Vietnam. Leuk is om een scooter te huren en er zelf heen te rijden. Hieronder noem ik er een aantal die je sowieso gezien wilt hebben.

Op ongeveer 1,5 rijden van Dalat ligt de beroemde Pongour Waterfall, die uit zeven verschillende lagen bestaat en van een bijna 40 meter hoge klif naar beneden stort. Tussen het stromende water zie je rotsachtige spleten en de terrassen zijn deels bedekt met oerbos.

Combineer de Pongour-waterval met een bezoekje aan de 20 kilometer verder gelegen Elephant Falls. De rit erheen over de kronkelende bergweg is supervet. Ze heeft haar naam te danken aan de daar gelegen rots waarvan het hoofd op een olifant lijkt. Eenmaal aangekomen zal je een beetje over rotsen moeten klauteren om beneden te komen, let in ieder geval goed op want op sommige stukken kan het behoorlijk glad zijn. Vlakbij de waterval staat trouwens ook nog een mooie boeddhistische tempel.

Verder is er de Bao Dai Waterfall, die op 50 kilometer van Dalat te vinden is. Met een hoogte van 70 meter en een breedte van 100 meter en de mystieke setting in de dichte jungle, is dit misschien wel de meest spectaculaire waterval in hele omgeving.

De laatste plek die ik bespreek is de Datanla Waterfall en is met name de moeite als je van activiteiten als raften, abseilen en -jawel- achtbanen houdt. Je zou er eventueel heen kunnen wandelen, want ze ligt op slechts 6 kilometer van het centrum. Wat dacht je van een ritje in een achtbaan door de bossen? Dit kan in de Datanla New Alpine Roller Coaster. Deze attractie plus de ligging zorgen er echter wel voor dat het er vaak enorm druk is. Ook wordt hier de canyoning georganiseerd, maar daar vertel ik je meer over in puntje 6.

 

4. Ga hiken op de Langbiang Mountain

Langbiang Plateau
Een van de vele uitkijkpunten onderweg naar de top van de Langbiang Mountain

In de bergen rond Dalat heb je heel wat goede wandelmogelijkheden. Je kunt kiezen uit zowel makkelijke als moeilijkere hikes. Een erg gave is die naar de top van de 2.169 meter hoge Langbiang Mountain. Dit is trouwens niet zomaar een berg, er gaat een bijzonder verhaal achter schuil…

Het gebergte heeft haar naam te danken aan een verliefd stel -K’lang en Ho Biang- dat niet met elkaar mocht trouwen vanwege een langdurige vete tussen de stammen waar ze toe behoorden. Ze pleegden allebei zelfmoord, waarna K’lang’s vader alsnog besloot om de stammen te verenigen zodat trouwen tussen verschillende stammen wel mogelijk werd. De graven van K’lang en Ho Biang groeiden door de jaren heen uit tot twee reusachtige bergen, en om de liefde tussen hen te memoriseren werd het gebergte ‘Lang Biang’ genoemd.

De wandeling naar de top brengt je langs oerbossen en smalle paadjes. Je bent 3 tot 4 uur onderweg en op de top heb je een prachtig uitzicht op de groene vallei, de Golden Stream en de Silver Stream. Je kunt overigens een jeep-tour boeken, al raad ik je aan om lekker zelf te gaan hiken. Dat zal je een veel vettere ervaring geven en bovendien is het uitzicht dan een grotere beloning.

 

5. Huur een mountainbike en ga op pad

Fietsen door de heuvels van Dalat 🙂

Naast hiken is het tof om een mountainbike te huren en fietsend op ontdekkingstocht te gaan. Je kunt gewoon een fiets huren en zelf de boel verkennen, of je kan ervoor kiezen om met een touroperator weg gaan.

Je gaat heuvels op en af, fietst door dennenbossen, plattelanden en verder kom je langs kleurrijke bloementuinen en lokale koffieplantages. Ook de later te noemen Love Valley is een mooie plek om doorheen te fietsen. Of ga naar het Tuyen Lam Lake, waarover ik je meer vertel in puntje 7.

Een indrukwekkende downhill-tocht die door sommige bedrijven wordt georganiseerd is die van Dalat richting Mui Ne. Zij nemen je backpack mee en brengen je het laatste stuk met de auto. Ideaal dus als Mui Ne je volgende bestemming is.

 

6. Maak de avonturier in je los en doe de canyoning

Canyoning is het absolute hoogtepunt in Dalat als je van wat avontuur houdt en jezelf fysiek wilt uitdagen. Je zou het kunnen vergelijken met het canyoneeren in het Filpijnse Moalboal. Ervaring is niet vereist, al is wat moed hier en daar wel handig. Klauteren door kloven, ziplinen, abseilen, cliff jumpen en zwemmen bij watervallen is zo’n beetje in een notendop wat je gaat doen. Als gezegd begin je met abseilen bij de Datlanta-watervallen.

De kosten van deze activiteit bedragen zo’n USD 72. Houd dit in je achterhoofd als je ergens een tour boekt. Een Engelssprekende gids leidt de dag en zorgt dat je veilig bent.

 

7. Bekijk de zonsondergang bij het Tuyen Lam Lake

De serene setting rond het Tuyen Lam Lake

Het fraaie Tuyen Lam Lake ligt in de buurt van de Datanla-waterval en is een fijne plek als je graag in de natuur bent en behoefte aan rust hebt. Nadat je je hebt uitgesloofd bij de waterval, is dit een ideale spot om je dag af te sluiten. Of ga in de vroege ochtend om te yogaën en voel de verbondenheid met de weelderige natuur. Verder is er ook nog het Tuyen Lam Lake Viewpoint, waar je een van de mooiste uitzichten van Dalat hebt.

Langs het meer vind je eetgelegenheden en koffietentjes om wat te eten en te drinken. En wanneer de zon ondergaat is dat verre van een straf. In de lente heb je er bovendien bomen vol met schitterende bloesem. Het voelt er dan een beetje Japans aan. Soms wordt er het jaarlijkse Da Lat Cherry Blossom Festival rond het meer gehouden, al verschilt de locatie van jaar tot jaar.

In Dalat zelf is tevens het Xuan Huong Lake. Je kan hier lekker wandelen, joggen of wat eten. Voor je rust kom je er echter niet, want het rondrazende verkeer is vrijwel altijd aanwezig. Maar goed, je bent dan ook in het centrum.

 

8. Loop door de pittoreske Valley of Love

De Love Valley is een fijne plek om wandelingen te maken, wat te eten of simpelweg te relaxen

De liefdesvallei, oftewel de ‘Valley of Love’, is een pittoreske vallei bezaaid met glooiende heuvels, en middenin ligt een groot meer. Ze heeft haar naam te danken aan de Fransen, die het gebied zo noemden vanwege de mooie locatie en de rijke natuur.

Op de groene heuvels rond het meer staan veel dennenbossen, bloementuinen en wandelpaden die naar de Vong Canh-heuvel leiden. Daar heb je een uitkijkpunt waar je de vallei van boven kunt zien liggen. Verderop is de Paradise Hill met nog een aantal meren om te bewonderen.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

De meeste tours en activiteiten kan je simpel lokaal regelen. Veel dingen kan je echter ook online boeken, kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Get Your Guide.

 

Waar in Dalat raad ik je aan om te overnachten?

In Dalat heb je zat leuke opties om te overnachten. Qua hostels zijn het Tigon Dalat Hostel, het Hello Dalat Hostel en het DaLat Sky Hostel aanraders.

Lijkt het je een toffe ervaring om bij mensen thuis te overnachten? Dan adviseer ik je om naar de Cam Ly Homestay of het Dalat Happy Hostel te gaan.

Goede en bovendien goedkope hotels zijn Raon Dalat Villa, Green Meadow Hotel & Villa Dalat, Lovely House en Dalamoon Hotel. En wanneer je iets luxers zoekt, kijk dan eens bij La Fleur Premium Central Apartment waar je je eigen studio hebt, en bij Ana Mandara Villas Dalat Resort & Spa. Of verblijf aan het Tuyen Lam Lake in het Binh An Village Resort.

Over eigen studio’s en appartementen gesproken, daarvoor kan je natuurlijk ook op Airbnb terecht.

 

Hoe zit het met transport in Dalat?

Goed om te weten is dat Dalat vrij compact is en je daarom veel binnen het stadje te voet kunt bereiken. Om de plekken buiten Dalat te bezoeken, raad ik je aan om een scooter te huren.

Als je je daar niet goed bij voelt, kan je gebruikmaken van Grab-taxi’s, reguliere taxi’s of motorbike-taxi’s. En, zoals ik al zei, kan je op tal van plekken standaardfietsen en mountainbikes huren. Ook leuk natuurlijk 🙂 .

 

Hoe kom je in Dalat?

Het ‘probleem’ met Dalat is een beetje dat ze vrij ver van veel andere geliefde bestemmingen in Vietnam ligt. Vanuit Hoi An ben je met de bus 15 tot 17 uur onderweg, neem in dit geval de sleeper bus. Vanuit Ho Chi Minh City is de busrit al snel 8 uur. Ben je in Nha Trang? Dan valt de reistijd met 4 uur mee. Vanuit Mui Ne is het ook ‘slechts’ 5 uurtjes met de bus.

Je kunt daarnaast altijd even checken of het interessant is om met de trein te gaan. Dalat heeft namelijk het Dalat Railway Station met verbindingen door heel het land.

Tickets voor de trein en bus kan je bij een travel agency regelen, al kan je het ook makkelijk online fixen via 12Go Asia.

Tot slot is het goed om te weten dat er op ruim 30 kilometer van Dalat een luchthaven is: Lien Khuong Airport. En dat is gezien de lange reistijden wel zo handig. Zo vlieg je er vanuit Hanoi in minder dan 2 uur naartoe.

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw