Scooter huren in Azië: 10 waardevolle tips

Wil je een scooter huren in Azië? Vet! En dan? Weet jij al een beetje waar je rekening mee moet houden als je een motorbike huurt?

Behalve dat je op je snelheid moet letten, netjes een helm dient te dragen, voldoende zonnebrand opdoet en niet als een idioot in het verkeer rondrijdt, zijn er nog verschillende aspecten waar je misschien niet zo 1,2,3 aan denkt.

In dit artikel bespreek ik 10 handige tips als je van plan bent om een brommer te huren in Azië.

Tip: mocht je een scooter of motorbike willen kopen, maar heb je geen idee waar je deze online kunt verkopen? Doe dit dan op craigslist.org. Ook kun je een bericht plaatsen in de groep ‘Azië Backpackers’ op Facebook.

1. Je hebt verschillende soorten

Als je weinig tot geen ervaring hebt met scooter-rijden, kies dan voor een automatische (‘fully automatic’) zodat je enkel en alleen gas hoeft te geven en hoeft te remmen.

Als je met z’n tweeën bent, kun je het best kiezen voor minimaal 125cc, terwijl je alleen aan 50cc voldoende hebt.

Grofweg zijn er drie soorten motorbikes waar je uit kunt kiezen:

 • Automatische: enkel gas geven en remmen
 • Semi-automatische: schakelen met je voet naar volgende versnelling
 • Off-road motorbike: crossbrommer/motor, zal minder snel voorkomen
Ikzelf heb in Pai een scooter gehuurd, volledig automatisch. Dit koste slechts 100 Baht per dag, wat neerkomt op €2,50. Ondanks dat ik wat terughoudend was gezien mijn veiligheid, heb ik er echt gave avonturen mee beleefd. Het gaf me het ultieme gevoel van vrijheid, cruisen richting de hotsprings. Helemaal super!

Doe geen gekke dingen. Hiermee bedoel ik, huur geen Harley Davidson als je geen motorrijbewijs hebt. Ja echt, in Azië kun je zonder een dergelijk certificaat ‘gewoon’ op een echte (grote) motor rijden

2. Prijsvergelijk

Roadtrip Bokor National Park
Ik op de scooter door het Bokor National Park

Doorgaans zullen de prijzen in een bepaald gebied redelijk op hetzelfde niveau liggen, maar ik raad je toch aan om altijd even een aantal verhuurders te vergelijken.

Buiten de prijzen, is het ook van belang dat je vertrouwen hebt in de verhurende persoon of organisatie. Merk je bijvoorbeeld dat iemand op je paspoort uit is, bedank dan en kies voor een andere verhuurder.

De prijzen voor (semi)-automatische brommers variëren in Azië meestal tussen de €2,50 en de €7,50.

 

3. Verzekering

Je hebt niet altijd de mogelijkheid om de scooter te verzekeren, maar mocht dit kunnen, doe dit dan. Weet wel dat je vaker niet dan wel de mogelijkheid hebt om je brommer te verzekeren.

Daarom: rijd veilig, ga geen dingen doen waar je jezelf niet veilig bij voelt en minimaliseer de kans dat je jezelf en anderen wat aandoet. Dit kan tot kosten leiden waar je niet op zit te wachten. Natuurlijk zal jouw eigen reisverzekering een hoop kosten dekken, maar het kan zijn dat je jezelf aanvullend moet verzekeren. Check dit even goed voor vertrek.

Wat zijn nu ‘normale’ kosten voor een verzekering? Deze zijn te verwaarlozen, zo betaal je in Thailand tussen de 20 en 40 Baht (0,50-1 euro).

Goed om te weten: weet dat je vaak een (internationaal) motorrijbewijs (en -verzekering) nodig hebt hebt om op scooters met een cilinderinhoud van meer dan 50cc te rijden. Volgens de Nederlandse wet zijn dit namelijk motor(scooters). Zonder het vereiste rijbewijs ben je dus niet verzekerd voor eventuele lichamelijke schade bij derden! Je (reis)verzekering  kan daarom een schadevergoeding weigeren te betalen.

4. Probeer te voorkomen om je paspoort als borg te geven

Dit is niet altijd makkelijk, omdat in veel gevallen juist om je paspoort als borg wordt gevraagd. Laat dit nou juist één van de belangrijkste dingen zijn die je tijdens je reis bij je hoort te hebben. Wat als er fraude met je identiteit wordt gepleegd? Inderdaad, dit wil je niet.

Wat als de verhuurder toch om je paspoort als borgstelling vraagt? Probeer een ander middel als borg aan te dragen, bijvoorbeeld een cash-bedrag of een andere vorm van identiteitsbewijs. Indien hij of zij nog niet akkoord gaat, huur je motorbike dan bij een andere partij.

 

5. Check en neem een foto

Neem niet zomaar alles wat door de verhuurder wordt gezegd als waar aan. Je zou niet de eerste backpacker zijn die bij inlevering van de scooter voor vervelende verrassingen komt te staan. Doe daarom altijd even een (kleine) check voordat je vertrekt.

Zie je een kras, deuk of iets dergelijks? Maak dan een foto zodat je bij terugkomst kunt aantonen dat dergelijke gebreken al aanwezig waren. Het is helemaal goed als je de verhuurder samen met de brommer op de foto kunt krijgen. Zo heeft hij of zij al snel door dat er met jou niet te sollen valt!

 

6. Weet hoe te remmen

Zoals je wellicht weet, mag je in Nederland op een scooter of brommer rijden als je in het bezit bent van een auto- of motorrijbewijs. Dit betekent dat (lang) niet iedereen die een scooter rijdt, een brommertheorie-examen heeft afgelegd.

Ik kan je vertellen, dit kan aardig gevaarlijk zijn. Dit heb ik persoonlijk meegemaakt toen ik ongeveer negen jaar geleden op vakantie was in Griekenland met mijn vader en twee zussen. Scooter huren, dat leek ons wel wat. Uiteindelijk ben ik, samen met mijn zusje, gevallen omdat ik enkel de voorrem gebruikte. Helaas had ik alleen een zwembroek en een T-shirt aan. Ik moest direct naar het ziekenhuis, mijn knie moest gehecht worden en ik heb de hele vakantie op krukken moeten lopen.

Ook heb in Thailand (Koh Chang, 2011) meegemaakt dat een Engelsman een crash had gemaakt door remfouten. Hij had daardoor niets anders gezien dat het ziekenhuis. Dit is niet wat je wilt!

Waar bij de scooter de voorrem zat, zat op mijn mountainbike die ik thuis had de achterrem. Vrij verwarrend dus! Het devies is simpel: rem eerst met je achterrem om vervolgens beide remmen tegelijkertijd te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op vallen (en daarbij naar het ziekenhuis te moeten).

Tip: meestal zit de achterrem links en de voorrem rechts. Bij fietsen is dit dus vaak andersom, houd hier rekening mee!

Overigens, het is natuurlijk altijd veiliger om een lange broek en lange mouwen aan te hebben als je op een scooter stapt. Helaas zie ik backpackers dit nauwelijks doen. Zelf ben ik er trouwens ook zo een: slippers, zwembroek en tanktop aan en rijden maar. Niet bepaald veilig, zeker als je weet dat scooters in Azië makkelijk over de 100 km/u gaan… Ik weet nog goed dat ik in Thailand voor het eerst sinds m’n ongeluk weer op een scooter reed, voordat ik het wist zat ik op 90 km/u. Kijk hier echt mee uit, zeker als je er minder goed op gekleed bent.

 

7. Gevaar van zwerfhonden

Zwerfhond in Azië
In Azië kom je veel zwerfhonden tegen. Weet hoe je moet handelen! | Credits: Edahn Small, Flickr

Weet dat er in Azië veel zwerfhonden zijn. Heel veel. Ikzelf heb verschillende keren meegemaakt dat een hond heel hard op me af / achter me aan kwam rennen als ik met de scooter passeerde. Dit kan voor een gevoel van angst zorgen, zeker als de hond besluit om niet te stoppen maar naast je te blijven rennen!

Zo zat ik achterop toen ik een aantal jaren terug in Siem Reap, Cambodja was voor een ‘transfer’ vanaf de busterminal naar het hostel waar ik had geboekt. Ik zag twee, op het oog gevaarlijke, honden achter ons aan rennen. De bestuurder stopte met rijden, terwijl ik in grote angst verkeerde. Wat ging er gebeuren? Maar juist omdat we niet hard wegreden, leken de honden afstand te houden.

Als je een hond ziet, voorkom dan dat je er hard voorbij gaat rijden. Dit zal het dier een gevoel geven dat hij/zij wordt uitgedaagd, iets dat je moet zien te voorkomen. Blijf rustig en rijd langzaam!

 

8. Voorkom scamming

Aan te raden is om, indien mogelijk, je motorbike te huren via het guesthouse waar je verblijft. Op deze manier verklein je de kans op rompslomp en vervelende situaties.

Hostels zullen je minder snel scammen dan een wat kleiner ‘obscuur’ verhuurbedrijfje. Waarom? Simpelweg omdat hostels aan de lopende band worden gereviewd, bijvoorbeeld op Tripadvisor.

In Vietnam en Indonesië komt het voor dat als je een scooter hebt gehuurd, je wordt gevolgd door iemand van het verhuurbedrijf. Je raadt het al: deze persoon heeft net als jij de sleutel van jouw scooter.

Eenmaal geparkeerd, gaat hij ervandoor met de scooter die jij hebt gehuurd. Vervolgens ben jij degene die moet betalen. Althans, dat willen ze. Blijf altijd even op de wacht staan om te kijken of iemand van het verhuurbedrijf je scooter probeert te ‘stelen’.

 

9. Neem je rijbewijs mee

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar toen ik in 2013 besloot om Koh Lanta te gaan verkennen met de scooter, kwam ik van een koude kermis thuis.

Op de terugweg zag ik dat de Thaise politie mensen van de weg aan het halen was, met name non-locals, toeristen dus. En inderdaad, mensen die hun rijbewijs niet konden tonen, konden zich melden op het nabijgelegen politiebureau. Er moest direct een, voor lokale begrippen, fikse ‘fee’ van 1.000 Baht worden betaald, anders werd de scooter niet vrijgegeven.

Neem dus je rijbewijs mee, en voorkom dat je onnodig (hoge) kosten moet maken. Wil je zeker weten dat je zonder problemen rond kunt rijden, lees dan de tip hieronder.

Tip: ik raad je aan om een internationaal rijbewijs aan te vragen bij de ANWB. Dit kost je 18,95 euro. Het komt namelijk voor dat politie of verkeerswachters hier om kunnen vragen, wanneer je bijvoorbeeld gecontroleerd wordt. Zo kun je in Thailand een boete krijgen van minimaal 400 Baht als je rondrijdt zonder internationaal rijbewijs. In Indonesië komt het regelmatig voor dat er controles zijn, je dient hier steeds een internationaal rijbewijs te kunnen overhandigen.

10. In geval van pech

Mijn twee reisgenootjes (en drie locals :) ), voordat we met pech kwamen te staan...
Mijn twee reisgenootjes (en drie locals 🙂 ), voordat we met pech kwamen te staan…

Wees niet bang, de meeste ‘pechsituaties’ zijn met wat hulp eenvoudig te verhelpen. Zit je zonder benzine? Je vindt behalve tankstations veel verschillende particuliere verkopers die flessen met benzine verkopen (vaak goedkoper dan bij de tankstations!). Een nieuwe helm heb je voor ongeveer 5 euro, datzelfde geld voor het vervangen van je licht of sleutel. Ook kan het voorkomen dat je olie moet worden vervangen, iets dat doorgaans 0,50 euro zal kosten.

In de Filipijnen huurden ik en mijn reisgenootjes twee scooters. Op de terugweg, vanuit een afgelegen gebied bij El Nido kwamen we zonder benzine te zitten. Het was erg afgelegen, dus we zaten met een klein probleempje. Echter, voorbijgangers (locals) hielpen ons uit de brand. Zij hadden thuis nog benzine staan, en zorgden ervoor dat we weer konden verder rijden. Een beetje geluk heb je wel nodig dus 😉 .
Lees ook: mijn favoriete 10 niet-toeristische stranden in Azië. Leuk om naartoe te rijden als je een scootertje hebt gehuurd!

Speciaal voor Azië-backpackers

Ga jij binnenkort backpacken in Azië en vind jij de waarborging van je veiligheid belangrijk? Dan is mijn e-book Veilig Backpacken In Azië wat voor jou.Veilig Backpacken In Azië

Dit boek is onderdeel van de complete zesdelige serie van Backpackgids Azië en biedt je hulp op het gebied van veiligheid, gezondheid en de verantwoordelijkheden die jij als backpacker in Azië hebt.

Tevens vind je in het boek Fantastische Routes Door Azië vele (avontuurlijke) routes die jij bijvoorbeeld met de scooter kunt gaan afleggen, super gaaf 🙂 .

Meer weten? Klik op het boek voor verdere informatie.

Ben jij klaar om te gaan en heb je iets gehad aan mijn tips? Like en share 🙂 .

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
23 Antwoorden
 1. Kennen ze in Azië ook 45 km wagentjes? Dan zit ik in ieder geval veilig als de honden achter me aan komen rennen! En misschien verbrand ik dan ook niet zo snel! Verder lijkt het me veel te akelig om in Azië een scooter te huren, Vanwege veel corruptie en oplichterij lijkt het mij veel te duur of gevaarlijk te worden.

 2. Avatar foto
  Robbert

  Hoi Victor,

  Nee, die wagentjes komen in Azië niet voor. Ik heb ze in ieder geval nog nooit gezien. En qua honden, dit gebeurt vaker niet dan wel, dus maak je hier niet te druk over… Bij mij gebeurde het dus wel, maar uiteindelijk deden ze (gelukkig) niets.

  En qua scamming, gewoon goed opletten waar je de motorbike huurt, dan moet het echt wel goed komen 🙂 . Het zou wat mij betreft zonde zijn als je om de redenen die je noemt besluit geen brommer te huren.

 3. janthai

  Als wij een scooter huren dan hangen we meestal een hangslotje aan de voorschijfrem, zo weet je zeker dat hij blijft staan als ze je stuurslot hebben geforceerd. Natuurlijk niet vergeten voor dat je weg rijd om hem weer te verwijderen.

 4. Al zijn de meeste tips mij wel bekend, toch zijn het zeer goede tips.

  Alleen punt 8 is heel makkelijk te “verhelpen”. Als ik een scooter huur (Thailand), dan heb ik mijn eigen hangslot. Janthai had (praktisch) hetzelfde tip, maar niet elke scooter heeft een remschijf.

  En je zou zomaar kunnen worden verrast als de corrupte medewerkers het hele ding in een pick-up laden, zoals ik van een Engelsman had gehoord…en die had nou net een hangslotje in het remschijf gestopt…

 5. Koen

  Hi Robbert,

  In mei ga ik ook naar Thailand, Laos en Cambodja. Het lijkt mij fantastisch om deze landen met de scooter te verkennen (pai, takhek-Loop, koh samui etc…) helaas heb ik geen ervaring met scooterrijden. Wel heb ik een autorijbewijs. Is het dan veilig om scooter te rijden??

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Koen,

   Dat is natuurlijk helemaal aan jouzelf hè. Ik kan niet voor jou bepalen of iets veilig of niet is…

   Maar goed, zelf vind ik het simpel, helemaal als je een automaat pakt. Kwestie van gas geven en de remmen juist gebruiken.

   Wettelijk toegestaan is het dan weer niet, aangezien je voor voertuigen met meer dan 50cc een motorrijbewijs nodig hebt. Dit is echter weer een andere discussie…

   Groet, Robbert

 6. Emma

  Hi Robbert
  Ik heb geen rijbewijs.
  Niet voor de auto en niet voor de scooter.
  Als ik toch een scooter in Vietnam huur en ik aangehouden word, wat is dan het risico?
  En mocht ik in een ongeval terecht komen, wat zijn daarvan dan de risico’s (ook als het mijn schuld niet is?)
  Groet,
  Emma

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Emma,

   Lees even mijn blog over het huren van een scooter op Bali. Veel zaken gelden namelijk ook in Vietnam. Daar is het alleen nog zo dat je in het bezit dient te zijn van een Vietnamees motorrijbewijs.

   Als je aangehouden wordt en er is verder niets gebeurd, zal je doorgaans wat geld moeten betalen. Zorg simpelweg dat je een klein bedrag in je zak hebt zitten en je overige geld goed wegstopt.

   Groet,

   Robbert

 7. Kim

  Een kleine kanttekening, volgens mij dekt de reisverzekering geen ongelukken als gevolg van schade door het rijden met een 125cc scooter, omdat hiervoor in Nederland een motorrijbewijs nodig is. Je hebt dan dus onbevoegd gereden.

  Iemand hier ideeën over?

   1. Kim

    Hoi Robbert, Bedankt, dat dacht ik al! Toch maar even voorzichtig met het huren van een motor 🙂 Tip uit het artikel dat je stuurt is zeker een goede, ik ga voor de mountainbike (buiten de stad dan, hè).

    Groeten, Kim

 8. Nele

  Dag Robbert, bedankt voor je tips! In oktober vertrek ik voor een reis door Vietnam, Laos en Cambodja. Met een scooter. Ik vroeg mij af als je de grens overgeraakt met de scooter. We zouden hem kopen in Hanoi en gaan vandaar naar Laos. Bedankt nele

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Nele,

   Daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee. Je zou dit even in de Facebookgroep ‘Azië Backpackers’ kunnen vragen.

   Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Tessa,

   Dat lijkt mij vrij veel, al heb je ook scooters waar je je rugzak goed aan vast kunt maken. Dan kan het zeker. Voor daguitstapjes zou ik gewoon voor een kleiner rugzakje kiezen.

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw