Een avontuurlijke jungle-trekking in Banlung

Staat Backpacken in Cambodja en met name het ingaan van de wilde jungle op jouw lijstje? Heb je een paklijst nodig om te survivallen in de ongerepte natuur? Ben jij geen flashpacker maar een ‘echte’ backpacker van het type ‘rauw avontuur’? Dan wil ik je graag meenemen in mijn persoonlijke verhaal, toen ik in 2012 een geweldige jungletrekking in Bang Lung deed waarin ik vogelspinnen heb gezien, letterlijk in een hangmat tussen twee bomen heb geslapen, bamboe heb gekapt om een eigen vlot te maken en bij een gezin heb geslapen dat in de jungle leefde.

Ben jij ook van plan om een jungletrek te doen tijdens je rondreis door Cambodja en lijken de bovenstaande dingen jou wat? Lees dan mijn onderstaande verhaal waarin ik je tevens verschillende reistips meegeef voor het ‘survivallen’ in de jungle van Ban Lung.

 

Grensovergang Cambodja-Laos

Vanuit Don Det (4000 Islands, Laos) nam ik samen met Jakob, een reisgenootje dat ik tijdens mijn rit van Chiang Mai naar Chiang Kong had ontmoet (grensovergang Thailand-Laos), de bus richting de grens tussen Laos en Cambodja. Een rit die zo’n 3,5 uur in beslag nam en waarin we met drie mensen op twee stoelen geperst zaten. Niet bepaald ontspannend, maar het was het waard 🙂 .

Aan de grens regelden we het visum voor Cambodja voor $30. Dit duurde even, maar uiteindelijk verliep dit zonder problemen.

Waar het gros van alle backpackers in Cambodja ervoor koos om richting Kratie of Siem Reap af te reizen, kozen wij voor het minder bekende Ban Lung. Ik wilde naar de ongerepte natuur en letterlijk de wildernis ingaan 🙂 . Ban Lung is zo’n plek waar dat kan.

 

Ban Lung

Eenmaal aangekomen in Bang Lung, ben ik samen met Jakob naar het vulkanische meer, het Yeak Laom Vulcanic Lake, geweest om lekker af te koelen tussen de locals. Er was tevens een ander groepje backpackers aanwezig, een groep van vijf. Ik raakte ermee aan de praat en één van hen, toevallig een Nederlander, begon erover dat hij heel graag de jungle van Ban Lung in wilde, dit zou een super-ervaring moeten zijn, zo had hij vernomen.

Yeak Laom Vulcanic Lake
Yeak Laom Vulcanic Lake bij het ondergaan van de zon

Ik voelde daar wel wat voor, zo’n avontuur. Jakob, had besloten om naar Siem Reap te gaan, omdat hij aan een wat strakker tijdschema gebonden was dan ik. Laten we zeggen dat ik helemaal geen enkele tijdsdruk had 🙂 .

De dag daarop gingen ik een Kasper, de Nederlander die ik de dag daarvoor ontmoet had, naar een klein reisbureautje om een tour te boeken, de jungletrek die we voor ogen hadden. We kozen voor een 3-days-2-nights trekking, dwars door de jungle in Ban Lung bij Ratanakiri Provence. Overigens vielen de kosten me erg mee, zo’n €50 voor de hele trip inclusief eten drinken, gids en ranger.

 

Jungletrekking Ban Lung

Ban Lung Junge
Onze gids die een spin eet…

Daar gingen we dan, twee dagen later. Backpack mee met alleen het broodnodige, deze moesten we immers drie dagen lang op onze rug meesleuren. Bij vertrek bleek dat we twee tour-genootjes hadden, twee Duitse meisjes. Leuk!

We vertrokken met de scooter, achterop bij vier mensen van het reisbureau. Het was nog wel even een eindje rijden, zo’n uur, over zanderige weggetjes. Heel mijn gezicht was rood/bruin van het stof waar we onderweg doorheen waren gereden. Dit boeide me niet, we waren waar we moesten zijn, bij de boot die ons naar de jungle zou brengen.

Daar aangekomen, stapten we op de vloot om naar de overkant te komen. We waren begonnen, we zagen de jungle naderen. Wat stond ons te wachten? Het was best spannend, aangezien het geen jungletrek was voor de massareiziger, zoals bijvoorbeeld rondom Chiang Mai, Thailand. Er was ons al eerder verteld dat we niet of nauwelijks andere mensen zouden tegenkomen, omdat wij onze paden veelal zelf moesten maken…

Bij het begin van de jungle gebeurde er direct al iets onverwachts. Onze gids, een jonge local van het reisbureautje, had het over grote spinnen, vogelspinnen. Hij liet ons holletjes zien waar ze inzaten, en lokte er eentje naar buiten. En jawel, daar was ‘ie, een soort tarantula. Best eng, als je weet dat zoiets los rondloopt in het gebied waar je jezelf de komende drie dagen bevindt.

Altijd leuk om tegen te komen...
Altijd leuk om tegen te komen…

Pittig detail: onze gids vertelde dat hij al meerdere malen malaria had gehad en hiervoor in het ziekenhuis had gelegen. Locals gebruiken geen doorgaans inenting  tegen de malariamug, zo vertelde hij ons. Hij lachte Malaria eigenlijk weg alsof het niets was, ‘heel gewoon onder locals’ zo zei hij.

 

Gebruik jij wel een middel tegen Malaria (bijvoorbeeld malarone) als je gaat backpacken of gebruik je gewoon een goede muggenspray? Wat zijn je ervaringen?

 

Na een lange en toch wel zware tocht, waarbij wij en de ranger (onze leider die enkel Khmer sprak, de lokale taal in Cambodja) veelal zelf de paden moesten maken door de bossen, kwamen we aan bij een prachtige waterval. We hingen onze hangmatten op, kookten wat rijst, spraken nog wat en besloten te gaan slapen.

Slapen in hangmat
Daar lagen we dan in een hangmat…

Slapen in een hangmat (met klamboe overigens 😉 ), dat is iets wat ik nog nooit had gedaan. En al helemaal niet in de wilde jungle. Het is in één woord helemaal super. Vooral het geluid als je wakker wordt, van de waterval en de vele ontwakende dieren om je heen, is onbetaalbaar!

De ochtend daarop ontbeten we met rijst, dronken we wat zelfgebrouwen koffie en thee, zwommen we bij de waterval en besloten we onze trip voort te gaan zetten. Het was niet altijd even makkelijk als je misschien op voorhand denkt. Nee, ik heb ook echt wel momenten gehad dat ik dacht “waar ben ik in godsnaam aan begonnen?”. Simpelweg omdat het gewoon best wel zwaar was, en de ranger soms in een dusdanig tempo ging dat je aardig bezweet raakte. Soms zelfs wat geïrriteerd…

Maar goed, tegelijkertijd steeg mijn respect ook weer voor diezelfde ranger. Hij zorgde er toch voor dat we op de juiste plek kwamen en deed veel moeite om paden te creëren. Lichamelijk behoorlijk zware inspanningen.

Ongeveer midden op de middag, kwamen we aan bij een rivier. Deze rivier moest ons helpen om op het volgende punt uit te komen, locals (oftewel junglebewoners) waar we zouden overnachten. Er stond ons alleen nog een grote uitdaging: het bouwen van een vlot. Nee, het hout lag niet voor ons klaar, dat moesten we zelf kappen.

Eerst maar eens even afkoelen in de rivier, haren wassen en simpelweg even de chill-modus in. We waren best moe van de tocht en konden wel wat rust gebruiken voordat we aan de slag gingen met het bouwen van het vlot.

De ranger en de andere twee reisgidsen waren al begonnen met het kappen van bamboe. Ik en Kasper besloten mee te helpen, de twee Duitse meisjes lieten we even ontspannen. Het was immers mannenwerk 😉 .

Wat groeide mijn respect ten aanzien van de ranger in deze (korte) periode. Ik merkte namelijk al snel hoe zwaar het bamboe kappen en het verplaatsen van de stronken richting de rivier was, heel zwaar! En wat te denken van het eigenhandig maken van ‘bamboetouw’ om de stukken bamboe aan elkaar te kunnen verbinden? Dit was een behoorlijk klus, zeker omdat we er al een behoorlijk pittige hike op hadden zitten.

Onze ranger die het bamboevlot afwerkt
Onze ranger die het bamboevlot afwerkt

Uiteindelijk hebben we geholpen om de stukken bamboe aan elkaar vast te maken met de zelfgemaakte touwen. En jawel, twee vloten waren af: ready for take off.

Daar gingen we, de rivier op. We moesten flink peddelen om ons tegen de sterke stroom te kunnen weren. Onderweg zijn we regelmatig even gestopt om een duik te nemen, wat heerlijk was. Uiteindelijk duurde dit avontuur vier uur, waarna we het eind van de rivier hadden bereikt.

Tip: Ik raad je aan om -net als ik deed- je trekking te boeken bij Lucky Tours. Vraag naar ‘Tommy’ als gids!

Aangekomen aan land, maakte we een stop om te eten. Rijst, wederom rijst. Ik kon eigenlijk geen rijst meer zien. Maar goed, we hadden honger, dus even energie bijtanken!

Vervolgens gingen we naar onze slaapbestemming. Dit was bij drie locals, een koppeltje met een jong kind. Heel erg gaaf om mee te maken, zo’n authentieke ervaring. In de avond dronken we nog zelfgemaakte rijstwijn (‘rice wine’), bouwden we een kampvuur en hebben elkaar de meest wilde verhalen verteld. Uiteindelijk zijn we in alle rust gaan slapen. De geluiden van de natuur, als iedereen stil is, werken op zo’n moment bijna meditatief 😉 .

De laatste dag was de afsluiter en de kortste van de drie. Onderweg kwamen we nog bananenbomen tegen, van die gelegenheid maakten we dan ook dankbaar gebruik. Op het eind kwamen we langs een soort ceremonie waar we uitgenodigd werden om, wederom, rijstwijn te drinken. Dit was een mooie ervaring, zo tussen alle lokale bewoners in.

Rijstwijn drinken met locals in Ban Lung
Rijstwijn drinken met locals in Ban Lung

Onderweg zetten we de ranger thuis af. Thuis in de jungle, waar hij met zijn gezin woonde in een ‘huisje’ dat van bamboe gemaakt was. Grappig om te zien, zoiets kende ik namelijk alleen uit films. Na een kleine pauze waarin we de ranger (en zijn gezinsleden voor de gastvrijheid) bedankten en een fooi als blijk van waardering gaven, gingen we verder.

We naderden de rivier waar we via het vlot weer terug de samenleving inkwamen. Het was hier zelfs mogelijk om een colaatje te bestellen. Een heerlijke koude cola, daar had ik echt naar uitgezien. Tot slot maakte we een groepsfoto, daar waar ons avontuur eindigde. We sprongen op de vlot en verlieten de jungle voor de bewoonde wereld…

Lees ook: mijn avonturen in de jungle van Bukit Lawang (Sumatra) en deze inspirerende gastblog over een trekking in de omgeving van Chiang Mai.

Paklijst backpacken Cambodja – jungletrekking

Heb jij al een backpack gekocht? Inpakken dan voor die jungletrek! Neem niet teveel mee, zeker niet als je net als ik een tocht van meerdere dagen doet. Immers, je moet het ook allemaal met je meedragen. Weet dat de organisator al het broodnodige meeneemt, bijvoorbeeld eten, water en slaapspullen. Wat moet je zelf in ieder geval niet vergeten? Hieronder enkele handige reistips, zeker als je voor de eerste keer gaat backpacken:

Goede schoenen. Het liefst wandel-, hardloop of bergschoenen. Ikzelf had leren Converse All Stars aan, dit ging eerlijk gezegd prima.

Lange mouwen en lange broek. Je komt insecten tegen, minimaliseer daarom de kans op beten. Zorg dat je bijvoorbeeld een joggingsbroek bij je hebt.

Tanktop en korte broek of short. Dit is lekker luchtig en vaak goed mogelijk. Ik heb het grootste gedeelte, voor schemering, in deze outfit rondgelopen.

Insectenspray. Hiermee slinkt de kans dat je bijvoorbeeld muggenbeten krijgt. Ik adviseer om deze in Cambodja (of omringende landen) zelf te kopen, deze werkten bij mij veel beter dan die uit Nederland. Het merk ‘OFF’ werkte bij mij erg goed.

Tijgerbalsem. Mocht je een insectenbeet hebben, dan wil dit ‘wondermiddeltje’ nog al eens helpen.

Oordoppen. Als je niet goed kunt slapen met allerlei omgevingsgeluiden.

Tandenborstel en dergelijke. Om jezelf weer op te frissen voor de dag die komen gaat.

Toiletpapier. Nee, in de jungle heb je geen wc.

Rondreis Cambodja op de planning? Maak kennis met dit prachtige land en doe ook een (minder toeristische) jungletrekking zoals ik deed! Het was voor mij in ieder geval de mooiste introductie van Cambodja die ik me had kunnen wensen. Ik hoop dan ook dat ik je met mijn verhaal en foto’s heb kunnen inspireren.

Lees ook: wil je behalve in Cambodja misschien een trekking gaan doen in Vietnam? Lees dan meer over mijn avonturen in Sapa.

Ga jij backpacken in Azië?

Boekenwaaier Dan biedt, Backpackgids Azië, hét 6-delige reispakket voor backpackers de ultieme ondersteuning. We lossen onder meer de volgende issues voor je op:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen moet ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
10 Antwoorden
 1. Melene

  Ah wat cheap! Via google ben ik op een toursite gekomen waar ze $44 per dag vragen (uitgaande van groep met 4 mensen), dus 3x zoveel als wat jij betaalde! Met welke organisatie ging jij :)?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat is inderdaad een stuk duurder. Ik ben met Lucky Tours gegaan, een klein tourbedrijfje waar we toevallig langsliepen… Ze hebben Facebook, contact de gids (Tommy) eens voor meer info 🙂 .

    1. Avatar foto
     Robbert

     Pff dat is shit. Ik weet zeker als je in Ban Lung bij hen boekt, het een stuk goedkoper is. Nu moet ik ook zeggen dat deze trekking voor mij al een paar jaar geleden is, het zal ongetwijfeld iets duurder geworden zijn…

     Misschien is het handig om ze direct te contacteren via Facebook?

 2. Jorick

  Hee, wat gaaf om dit te lezen! Ik heb twee maanden geleden deze soortgelijke trekking gedaan, alleen dan twee dagen, ook bij Lucky Tours. Tommy doet zelf de tours niet meer, maar zijn collega’s doen het ook hartstikke leuk! Maar ik sluit me volledig bij je aan dat het slapen in een hangmat een unieke ervaring is! Ik deed de trekking samen met mijn vriendin en wij waren de enigen, dus we hadden privégidsen 😉 Alles wat ze kunnen vertellen over de natuur en het idee dat je met een paar mensen in de diepe jungle overnacht maakt het echt compleet. Sowieso een hoogtepunt van mijn reis en ik raad iedereen aan om een trekking te doen in Ban Lung!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jorick,

   Wat vet dat je dezelfde trekking hebt gedaan. Voor mij is het inderdaad ook een die me altijd zal bijblijven, met name door het slapen in de hangmat vlakbij een waterval middenin de wildernis… Het is echt even wat anders, ook omdat maar weinig mensen naar Ban Lung gaan. Ik kan het inderdaad alleen maar aanraden 🙂 .

 3. Eva

  Hi Robbert,

  Wat een vet avontuur! Lijkt me geweldig. Kan je je nog herinneren hoe lang de rit duurde vanaf de grens naar Ban Lung? En wat is de meest logische vervolgbestemming? Ik zit erover te denken om vanaf november voor ongeveer acht maanden te gaan backpacken in Azië (heb ik in Zuid-Amerika een aantal jaar terug ook zes maanden solo gedaan) en ben me nu een beetje aan het oriënteren. Ben tien jaar geleden al in Cambodja geweest, maar dat was alleen een weekje Siem Reap, Angkor Wat en Phnom Penh, dus er valt nog veel te ontdekken daar voor me! Verder wil ik graag naar de Filipijnen, Vietnam, Maleisië (incl. Borneo) en Indonesië (Sumatra, Bali & Lombok, Java (met name voor Bandung) en misschien nog Flores). En weer even terug naar Thailand en Laos, gewoon omdat ik dat echt heerlijke landen vind. 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Is het ook! Zeker een van de vettere trekkings die ik heb gedaan.

   Vanaf Stung Treng (de grens) naar Ban Lung ongeveer 4 uur. Ikzelf ben daarna doorgegaan naar Siem Reap en vanuit daar afgezakt richting het zuiden.

   Fijne reis alvast!

 4. Myrthe

  Hey Robbert,

  Wat ontzettend leuk om dit te lezen.
  Kwam dit per ongeluk tegen en realiseer me dat ik hier ook een trekking heb gedaan (1 dag helaas). Mijn gids woonde met zijn gezin aan de rand van de jungle hij was een Kreung. Het was heel bijzonder, ik was namelijk de enige die met hem op pad ging die dag. We zijn ook naar het meer geweest omdat ik dat zo graag wilde zien, wederom was ik de enige westerling. Wat was dat top zeg! Bedankt voor het ophalen van de herinneringen. Banlung is inderdaad prachtig!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw