Backpacken in Maleisië: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Heb jij plannen gemaakt om te gaan reizen in Maleisië? Deze bestemming mag eigenlijk niet op je lijstje ontbreken als je een rondreis door Azië gaat maken. Het land kent heel wat prachtige en unieke plekjes, gastvrije mensen, geweldig lekker eten en goede mogelijkheden om trekkings te maken.

Dus, heb jij Maleisië op de planning staan en ben je op zoek naar handige tips? Lees dan even verder, want in dit artikel vertel ik je alles over de kosten, de bezienswaardigheden en help ik je met de voorbereiding van je reis.

Backpacken in Maleisië: de kosten

In dit gedeelte bespreek ik de typische kosten die je als backpacker in Maleisië kunt verwachten. Achtereenvolgens noem ik de uitgaven voor accommodatie, eten en drinken, vervoer en tot slot tours en activiteiten.

Ondanks dat ik van veel andere backpackers heb gehoord dat Maleisië duurder zou zijn (duurder dan bijvoorbeeld Thailand), is me dit heel erg meegevallen. Je hoeft dus zeker geen upclass-backpacker te zijn om te kunnen rondtrekken door dit mooie land. Lees het zelf maar in het komende kostenoverzicht.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in ringgit (RM) en in euro (€). Ik ben uitgegaan van de koers RM4,50 = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie Maleisië

Twin Pines Guesthouse
Twin Pines, het guesthouse waar ik in verbleef toen ik in de Cameron Highlands was  – mijn hostel werd ineens volledig uitgerookt

Goed om te weten: sinds 1 september 2017 heeft de Maleise overheid een zogenaamde toeristenbelasting van RM10 per nacht ingevoerd. Dit is met name vervelend als je in een relatief goedkope accommodatie verblijft. Betaalde je eerst bijvoorbeeld RM15 per nacht, dan wordt dat nu ineens RM25.

Als ik op Hostelbookers.com kijk naar een van de goedkoopste opties in Kuala Lumpur, dan is dit Backpacker’s Travellers Inn waar je voor ongeveer €3,50 terechtkunt in een dorm.  In dit hostel kun je tevens een eigen driepersoonskamer boeken voor datzelfde bedrag per persoon. Ben je met z’n tweeën, dan kost je dit ieder €4,25.

Jaren geleden heb zelf overigens in dit hostel geslapen en ik moet zeggen dat het een prima (basic) accommodatie was. Wel was de slaapzaal erg druk, volgens mij sliepen er wel 16 mensen. Maar goed, ik betaalde maar RM12 (minder dan €3), dus dan moet je ook niet te veel zeuren. Bovendien was het een ideale plek om andere backpackers te leren kennen. Het fijne is trouwens dat het hostel middenin het levendige Chinatown ligt.

De laatste tijd slaap ik in KL trouwens meestal in het Rainforest Hotel waar je voor omgerekend iets meer dan €10 je eigen kamer hebt. Nadeel, zoals voor veel privékamers in ho(s)tels in Kuala Lumpur het geval is: er is geen raam aanwezig. Een andere plek waar ik tegenwoordig veel verblijf is Empire Damansara, ook omdat het hier wat minder hectisch is dan Chinatown en ik er beter tot rust kom. Je huurt hier voor aantrekkelijke prijzen je eigen studio en kunt met de nabijgelegen metro overal makkelijk komen.

Maleisië is natuurlijk meer dan alleen haar hoofdstad. Hoe zit het bijvoorbeeld op het populaire eilandje Penang dat in het noordwesten van Maleisië ligt? De meest betaalbare optie is bij het Love Lane Inn waar je in een slaapzaaltje terechtkunt voor €4,25. Een eigen kamer met twee bedden kost je hier per persoon het dubbele. De goedkoopste tweepersoonskamer in Penang is volgens Hostelbookers My Hostel Muntri: voor €13 kun je er met z’n tweeën terecht.

Wat zijn nu de gemiddelde kosten die je voor accommodatie in Maleisië kunt verwachten? Reken voor dorms op gemiddeld zo’n RM22 tot RM40 (€5-€8,90). Als je een eigen kamer wilt, dan ben je ongeveer het dubbele kwijt. Voor degelijke tweepersoonskamers in een gemiddeld hostel betaal je rond de RM81 (€18). Echter, ook prijzen rond de RM45 (€10) zijn mogelijk, zeker als je low-budget zoekt en in de minder toeristische gebieden bent.

Nogmaals, ik heb het hier over gemiddelden, het kan dus zeker goedkoper als je goed zoekt en niet al teveel eisen hebt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Perhentian Islands, dat soms als duur wordt neergezet. Niet helemaal terecht wat mij betreft. Tenminste, als je goed zoekt heb je ook daar goedkoper opties.

 

Eten en drinken Maleisië

Als je in Maleisië bent en zoekt naar een plek om te eten, dan is het grote en gevarieerde aanbod een ding dat direct opvalt. Wat ik erg lekker vind, is met name de Indiase keuken. Roti telor, chicken masala, tosai, naan… Je smaakpapillen weten hier niet wat ze meemaken 😀 .

Zeker bij de lokale restaurantjes is het erg goedkoop en bovendien heerlijk om te eten. Zo betaal je rondom Little India of Chinatown in Kuala Lumpur niet meer dan RM8 (minder dan €2) voor een heerlijk bord met noodles en groenten. Sterker nog, zelfs prijzen van RM4 (minder dan €1) zijn zelfs mogelijk. Wil je chicken tandoori met een naan? Dan kost je dit ongeveer RM14 (iets meer dan €3), al at ik dit laatst nog voor slechts RM12 (€2,65) inclusief een ijsthee.

Hét gerecht van Maleisië is nasi lemak. Rijst, gefrituurde kip, zoet-pittige sambal, pinda’s, gefrituurde ansjovis en wat groenten. Ik vind dit echt superlekker, en het kost je doorgaans maximaal RM10 (minder dan €2,50),

Overigens geldt, net als voor zoveel Aziatisch landen, voor Maleisië dat streetfood de goedkoopste optie is. Bij de kraampjes op straat betaal je eigenlijk nooit meer dan RM10 (minder dan €2,50) voor een gerecht. Denk hierbij aan rijst met kip, curry’s of een noodle-specialiteit. Voor de eerder genoemde roti canai ben je doorgaans slechts RM1 (minder dan €0,25) of net wat meer kwijt.

Ook vind je in Maleisië veel fruitkraampjes waar je heerlijke verse ananas, jackfruit, mangosteen of bijvoorbeeld guava kunt krijgen. Jackfruit en mangosteen zijn wat mij betreft twee aanraders, zeker als je lokaal fruit wilt proberen.

Het is zo dat de prijzen op de eilanden hoger liggen, maar dit is in ieder Aziatisch land zo. Reken voor bijvoorbeeld Tioman, Perhentians en Langkawi ongeveer tweemaal zoveel voor eten en drinken. In dat geval betaal je voor een bordje noodles met groenten en kip dus geen RM4-RM8 (zo’n €1 tot €2) maar om en nabij de RM12 tot RM 16 (ongeveer €3 tot €4).

Dan de alcoholische dranken. In Kuala Lumpur is het geen uitzondering om RM16 tot RM20 (zo’n €3,50 tot €4,50) voor een biertje te betalen als je in een bar bent (ook €2,50 tot €3 is mogelijk, bijvoorbeeld bij strandbarretjes op Langkawi). Ga je naar een meer fancy bar, dan betaal je al snel tussen de RM16 en RM34 (€3,50 en €7,50) voor een drankje. Reken in dat geval ook op entreeprijzen tussen de €4 en €12. Dit is nogal een verschil met landen als Thailand of Vietnam.

Dus, wil jij op je budget letten en aan je fit- en gezondheid denken? Ga dan naar Maleisië en je kunt direct beginnen 😉 . De verleiding om naar de alcohol te grijpen zal dan immers minder groot zijn, gezien de hogere prijzen.

Goed om te weten: de eilanden Langkawi en Tioman zijn belastingvrij, daarom is bijvoorbeeld alcohol hier een stukje voordeliger dan in andere gebieden van Maleisië.

Behalve budgettaire redenen, is het (openbaar) drinken van alcoholische dranken niet ‘gewoon’ zoals in bijvoorbeeld een land als Thailand. Dit is vanwege het feit dat Maleisië grotendeels Islamitisch is, wat overigens ook de directe reden is voor de relatief hoge belastingen op alcoholische producten.

Als je naar de restaurantje gaat, reken dan op RM2 (ongeveer €0,50) voor een blikje frisdrank, RM11 (ongeveer) €2,50 voor een lokaal getapt biertje en RM13 (ongeveer €3) voor een geïmporteerd merk zoals bijvoorbeeld Heineken. Rook je? Dit kost je in de supermarkt +/- RM 13 (zo’n €3) per pakje sigaretten.

 

Vervoer Maleisië

Taxi Kuala Lumpur
Een metertaxi in Maleisië | Credits: Maks Karochkin, Flickr

Binnen de grotere gebieden kun je voor verschillende opties kiezen. De taxi is uiteraard de meest dure. Budgettaxi’s hebben een starttarief van RM3 (net iets minder dan €1). Er bestaat ook nog iets zoals een ‘premier taxi’, waarbij de instapprijs tweemaal zo hoog ligt.

Weet dat een taxiritje in Kuala Lumpur je nooit meer dan RM 20 (€4,50) zou mogen kosten. Je kunt een vaste prijs afspreken met de chauffeur of vragen of hij de meter aanzet. Behalve de reguliere taxi’s, kun je in de toeristische gebieden vaak gebruikmaken van de goedkopere varianten Uber of Grab. Sowieso raad ik je voor ieder land waar je heengaat aan om de applicaties van deze aanbieders op je telefoon te hebben staan. Het scheelt je een hoop geld.

Over Kuala Lumpur gesproken, deze stad kent een goed en overzichtelijk metronetwerk: Light Rail Transit.

Vanuit KL Sentral kan je tussen 06.00 en 00.00 uur naar ieder gebied in de stad reizen. Kaartjes zijn goedkoop (ze zijn geprijsd vanaf RM1,20 (€0,25) en kun je zowel aan het loket als in de automaten op de metrostations kopen. De ondergrondse metro biedt samen met de hoge stadstrein een ideale mogelijkheid om Kuala Lumpur goed te verkennen.

Op Penang raad ik het gebruik van de reguliere taxi’s af. Chauffeurs weigeren vaak de meter aan te zetten en het is niet uitzonderlijk dat je meer dan RM50 (€11) betaalt voor een ritje van tien minuten. Grab en Uber zijn overigens wel prima te doen. Het goedkoopste vervoersmiddel op het eiland is zonder twijfel de bus. Dit kost je nooit meer dan RM4 (€1,50) voor een enkele rit. Hiervan heb ik gebruikgemaakt toen ik vanuit Georgetown naar de (teleurstellende) stranden van Batu Ferringhi en Teluk Bahang ben gegaan.

De gemiddelde kosten voor busvervoer binnen de stad liggen door heel Maleisië nooit hoger dan RM10 (€2,25) per uur, daar kun je vanuit gaan.

Je kunt de bus ook kiezen voor landelijk transport. Zo kun je vanuit Kuala Lumpur een bus nemen naar Kota Bharu (RM45, €10), Penang (RM27, €6), Melaka (RM13, €3) of de Cameron Highlands (RM35, €8). Je hebt zowel de keuze uit publiek transport als de particuliere touroperators. De meest bekende busbedrijven zijn Transnasional, Plusliner, Nice en Aeroline. Behalve de grote bussen, kun je ook gebruikmaken van minivans, een bekend vervoersmiddel in heel Azië. De kosten liggen ietwat hoger, maar je bent sneller op je bestemming. Zo betaal je voor een minibusje van Kuala Lumpur naar Kuala Besut ongeveer RM55 (€12).

Voor de langere afstanden kun je behalve de bus ook de trein als optie overwegen. Net als de bus is ook dit goedkoop. Zo betaal je voor een ticket van Kuala Lumpur naar Singapore ongeveer RM45 (€10), afhankelijk van de klasse en de tijd waarop je reist. Voor deze RM45 (€10) reis je tweede klasse. Niet slecht voor een rit die zeven tot acht uur duurt. Meer informatie over trajecten en prijzen vind je op ktmb.com.my.

Ikzelf heb eens de trein genomen om vanuit Thailand naar Maleisië te reizen voor minder dan €25. Dit was een stuk goedkoper dan met het vliegtuig (€70 voor een enkele vlucht). Het bleek alleen een lange zit, ruim 20 uur, maar zeker gezien de kosten en het avontuur de moeite meer dan waard.

Tot slot, kun je binnenlands natuurlijk ook het vliegtuig als vervoersmiddel kiezen. Doorgaans is AirAsia de goedkoopste optie om mee te vliegen. Echter, als je voor het ietwat duurdere Malaysian Airlines kiest, heb je doorgaans een vlucht te pakken met minder passagiers. Het is maar net waar je naar op zoek bent.

Vliegen hoeft in Maleisië helemaal niet duur te zijn. Met name AirAsia heeft geweldige aanbiedingen. Zo kun je in een uurtje voor slechts €11 van Kuala Lumpur naar Penang vliegen. Je leest het goed €11.

Ben je in Kuala Lumpur en wil je naar de Perhentians? Dan raad ik je aan het vliegtuig naar Khota Bharu te pakken en vanuit daar een taxi naar de haven bij Kuala Besut te nemen. De vliegreis van ongeveer een uur is ook hier spotgoedkoop, reken op ongeveer €11 tot €18.

Je kunt ook alvast je vervoersticket online regelen. Dit kan bijvoorbeeld via 12Go Asia.

 

Tours en activiteiten Maleisië

De meeste attracties in Maleisië zijn erg goedkoop. Wil je bijvoorbeeld een trekking doen, reken dan op RM35 tot RM80 (€8 tot €18) per dag. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Als je bijvoorbeeld naar Kota Kinabalu gaat om de Mt. Kinabalu te beklimmen, kost je dit (minimaal) om en nabij de RM1.350 (€300). Een tour door de Cameron Highlands kun je al doen vanaf RM25 (zo’n €6), entree voor het Bird Park in Kuala Lumpur kost hetzelfde en de Batu Caves in Kuala Lumpur zijn zelfs helemaal gratis. Hoewel, wat bananen meenemen voor de aapjes op de trap is wel zo aardig 😉 . Wil je naar de top van de Petronas Towers? Dat kost je RM40 (€9).

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen als je in Maleisië bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Maleisië kent overigens meer dan 30 nationale parken, vaak met een lage toegangsprijs. Reken op zo’n RM10 (€2,25) om binnen te komen. Voor sommige natuurparken betaal je helemaal niets, bijvoorbeeld het Penang National Park dat in het vissersdorpje Teluk Bahang ligt. Ik ben er zelf geweest, zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Onderweg kom je langs diverse verlaten strandjes.

Als je wilt gaan duiken en je van plan bent je PADI te behalen, reken dan op ongeveer RM900 (€200) als je dit op Perhentian Kecil doet. Aanraders zijn wat mij betreft: Flora Bay, Coral Sky Divers, Spice Divers en Pro Divers World. Weet dat je op andere eilanden, zoals bijvoorbeeld Tioman of Redang, doorgaans een hoger bedrag betaalt om je duikbrevet te kunnen halen.

Wat is het benodigde dagbudget voor Maleisië?

Het dagbudget dat je in Maleisië als budgetbackpacker aan kunt houden is RM65 tot RM 110 (€14-€25). Dit is een budget waar ik het altijd goed mee red. Ik ga er in het minimale geval (RM65) wel vanuit dat je in een dorm slaapt.

Zeker als je niet iedere dag van plan bent om alcohol te drinken, is minder dan RM80 (€18) mogelijk, als is dit natuurlijk ook afhankelijk van of je veel reist en van de activiteiten die je doet. Ikzelf kan me bijvoorbeeld prima een dag vermaken door op het strand een boekje te lezen, zelf de jungle in te gaan of in het KLCC-stadspark te hardlopen. Dit kost allemaal niets. Soms zitten er in mijn geval dan ook dagen tussen dat ik niet meer dan RM45 (€10) uitgeef.

Ga je meer drinken, meer (betaalde) activiteiten ondernemen, niet op zoek naar de goedkoopste hostels en wil je ook bij restaurantjes eten in plaats van enkel streetfood? Reken dan op gemiddeld RM115 tot RM160 (€26-35) per dag.

Backpacken in Maleisië: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat zijn nou goede redenen om naar Maleisië te gaan? In dit gedeelte bespreek ik diverse hoogtepunten van het land.

 

1. Je kunt wegdromen op de Perhentian Islands

Perhentian-Kecil
Het uiterste puntje van Long Beach op Perhentian Kecil

Nu al één van mijn all-time favoriete bestemming van Azië. Althans, als ik het heb over tropische eilanden. Want echt waar, het is heerlijk op de Perhentians.

Ze heten overigens ‘islands’ omdat er twee zijn, namelijk Perhentian Kecil en Perhentian Besar. De eilanden liggen voor de Maleisische oostkust.

Tip: als backpacker raad ik je aan om naar Perhentian Kecil te gaan. De meeste backpackers vind je bij Long Beach. Let wel op: tussen oktober en maart zijn de meeste accommodaties gesloten omdat het dan regenseizoen is.

Verwacht overigens geen boulevard of wolkenkrabbers rondom de stranden. Wat je gaat krijgen is het ultieme eilandgevoel, denk hierbij aan palmbomen, ongerepte natuur en ultieme snorkelmogelijkheden. In de avonduren veranderen de eetgelegenheden in typische laid-back-strandtentjes waar je kunt genieten van een heerlijke biertje, de lokale ‘monkey juice’ of een tropische cocktail.

Tip 1: hoe ben ik op Perhentian Kecil gekomen? Vanuit Kuala Lumpur een minivan gepakt (om 05.00 in de ochtend wat de enige optie was 🙁 ) richting Kuala Besut. Vanuit daar de boot naar Perhentian Kecil. Maar goed, zoals eerder aangegeven: vliegen naar Khota Baru is doorgaans supergoedkoop.

Tip 2: wil je naar het pittoreske Redang? Ga dan op Perhentian Besar naar Mamas Chalet. Zij organiseren dagelijkse boot-trips naar dit eiland voor minder dan RM80 (€18).

 2. Maak de avonturier in je los, want Borneo is er ook nog

De zonsopkomst gezien vanaf de top van Mount Kinabalu

Behalve het ‘vaste land’ van Maleisië, is er ook nog Maleisisch Borneo. Je hebt hier ontelbare mogelijkheden om jezelf te vermaken. Wat denk je bijvoorbeeld van het Mt. Kinabalu National Park of een homestay in Sepilok? Als je in Sandakan bent, ga dan zeker naar het Proboscis Monkey Sactuary en het Orangutan Rehabilitation Centre om neusapen en orang oetans te spotten? Ook is er tegenwoordig het Bornean Sun Bear Conservation Centre. Vergeet het noorden van Borneo niet, waar je de ongerepte natuur van Kudat op je ligt te wachten. Je kunt daar bovendien in de unieke ecolodge Tampat Do Aman verblijven.

Verder kun je rondom Kota Kinabalu één van de gaafste bergbeklimmingen van Azië doen: de Mt. Kinabalu in het gelijknamige nationale park. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om simpelweg een stevige hike door de jungle te doen, iets dat ik in 2012 nog deed (vergezeld door hevige regenval trouwens 🙂 ).

Tip 1: als je de Mt. Kinabalu wilt gaan beklimmen, regel dit dan (minimaal) een maand op voorhand. Per dag worden namelijk slechts 75 vergunningen uitgedeeld om de klim te doen. Een aanrader is om dit te doen via Sutera.

Tip 2: vergeet geen stop te maken bij de, vaak vergeten, Desa Dairy Farm indien je de klim gaat doen.

Ben je een duikfanaat, dan kun je moeilijk om het duikparadijs Sipadan heen. Ze wordt beschouwd als één van de beste duikspots wereldwijd. De kans is zelfs aanwezig dat je hamer- of walvishaaien, schildpadden en barracuda’s aan je voorbij ziet zwemmen.

Sipadan Island wordt niet voor niets de “untouched piece of art” genoemd. Ga jij er een duik nemen? Ook het nabijgelegen Mabul is een aanrader, met name voor muck en macro diving.

Tip: van medio oktober t/m maart is het regenseizoen op Maleisisch Borneo. In principe betekent dit niet dat je in deze periode Borneo niet kunt bezoeken. Regen vind je op Borneo immers het hele jaar door. Wees niet bang, het gaat hier doorgaans om korte plensbuien, vaak aan het eind van de middag.

 

3. Hike in de bergen van de Cameron Highlands

De indrukwekkende theevelden van de Cameron Highlands

Groener dan groen. Zo kan je de prachtige Cameron Highlands in Maleisië wel omschrijven. Deze pittoreske binnenlanden liggen op zo’n 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. Op deze ’tuinen’ worden zowel thee, groenten en bloemen voor het hele land verbouwd. Je hebt er dan ook diverse rose en honey farms maar ook bijvoorbeeld een butterfly garden, een aardbeiplantage en een Chinese tempel.

Als je een dagtour doet, kom je doorgaans langs al deze bezienswaardigheden. Aan het eind maak je een stop  bij het Boh Tea Cafe om te genieten van een lekker lokaal biologisch theetje.

Persoonlijk vind ik de theeplantages het hoogtepunt van de dagtour, bij een volgend bezoek zou ik daarom enkel een tour langs de theevelden doen. De vlindertuin en de aardbeienfarm vond ik niet noemenswaardig.

Maar, er is nog meer te doen in de hooglanden. Zo heb je de Robinson Waterfalls waar je heerlijk tot rust kunt komen. Zeker in de maanden november tot en met maart (het regenseizoen) zijn deze watervallen erg indrukwekkend.

Tot slot, in het centrum bij Tanah Rata kun je heerlijk eten en heb je diverse winkeltjes. Je vindt er een goede mix van backpackers en toeristen. Loop je iets verder, dan kom je bij de Cameron Highlands Golf Course, een plek waar je jezelf ook zonder golfstick goed kunt vermaken door de vele natuur die je er vindt. Ik heb er gewandeld en gekeken naar locals die aan het golven waren. Buiten staan kraampjes waar je vers fruit, lokale jam en honing kunt kopen.

Tip: vanuit de highlands kun je naar de nabijgelegen stad Ipoh, dat 20 kilometer verder ligt. Een mooie stad, die vandaag de dag nog redelijk onbekend is onder toeristen. Pak de bus vanaf het Tanah Rata busstation en je bent er in een uurtje. Ik vertel je er meer over in puntje 9 .

4. Trek de jungle in bij Taman Negara

Het Taman Negara National Park een is een echte aanrader, tenminste als jij in bent voor een jungletrek. Laat ik kort zijn: Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld en het grootste in Maleisië. Mocht je geen tijd hebben voor Borneo, sla dit oerwoud dan zeker niet over. Verwacht alleen niet dat je er veel dieren ziet, daarvoor zal je toch echt naar Borneo moeten reizen.

Een populaire plek is de canopy walk, een wandeling die overigens ruim 530 meter lang is. Niet erg lang, zo zou je denken. Echter, het is de langste canopy walk wereldwijd! Wat maakt de tocht zo speciaal? Simpel: je hangt zo’n 45 meter boven de grond en loopt over houten planken . De brug wiebelt daarbij ook nog eens behoorlijk. Zeker als je hoogtevrees hebt, is het lopen over deze brug een uitdaging op zich. Maar het is het allemaal waard: de uitzichten vanaf de grote hoogte zijn adembenemend.

Behalve de canopy walk, heb je ook verschillende mogelijkheden voor wat betreft (meerdaagse) jungletrekkings, riviertochten, ontdekken van grotten (bijvoorbeeld Gua Telingga, Gua Kepayang en Gua Luas) en zwemmen bij watervallen (Lata Berkoh Falls).

Wat ook een leuke ervaring is, is om een avond-trekking te doen. Want wanneer het donker wordt, komt de jungle tot leven. Een speciale gids zal je op allerlei bijzondere insecten wijzen. Je kunt deze eventueel mooi met de dagwandeling combineren, die je dan de volgende dag doet.

De nachtsafari, waarin je rondrijdt in een 4WD, is veel minder aan te raden trouwens. Je rijdt dan namelijk grotendeels door een aangelegde palmplantage, en laat dat nou niet hetgeen zijn waarvoor je deze plek bezoekt.

Een andere gave activiteit is het beklimmen van de Mt. Tahan, een trip die vier tot zeven dagen of zelfs langer duurt. Enigszins getraind zijn is daarom wel zo handig . Tot slot is het een aanrader om de locals te ontmoeten die letterlijk in de jungle leven, de orang asli in het gelijknamige dorp.

 

5. Maak kennis met het veelzijdige en compacte Kuala Lumpur

De iconische Twin Towers die Kuala Lumpur zo kenmerken – met name ’s avonds is het er prachtig

Wat ik persoonlijk zo gaaf vind aan Kuala Lumpur is dat vrijwel alles goed te belopen is. Het ene moment bevind je je tussen de backpackers in Chinatown terwijl je even later al tussen de Gucci-winkels in het shop-centrum van KL staat. Daarbij teken ik wel aan dat ik het niet erg vind om een half uurtje te lopen.

Zo wandel je in ongeveer 30 minuutjes vanuit Chinatown naar de bekende Petronas Twin Towers. Vanuit daar kun je eenvoudig naar het nabijgelegen parkje (KLCC Park) lopen om bijvoorbeeld je hardloop-skills wat op te krikken (gratis water en andere hardlopers motiveren jou wellicht 😉 ). Ook ligt de gigantische shoppingmall, Suria KLCC, dichtbij de Petronas. Je vindt er dure winkelmerken als Prada, Luis Vuitton maar ook stores van Adidas, Nike, Asics en Under Armour. Mocht je in zijn voor wat cultuur, neem dan kijkje bij één van de vele -mooie- stadsmoskeeën.

Goed om te weten: Kuala Lumpur is dé absolute bestemming van Zuidoost-Azië om je vlucht van en naartoe te boeken. Nagenoeg iedere bestemming is vanuit KL met een directe vlucht te bereiken en doorgaans ook nog eens voor zeer aantrekkelijke prijzen.

Kuala Lumpur is voor mij ook dé stad in Azië waar je de meest opmerkelijke figuren ziet. Zo loopt er in Petaling Street al jaren een (kleine) drankverkoper met een zonnebril rond, treedt in diezelfde straat zo nu en dan een groep gehandicapten op en zie ik vlakbij de Starbucks in Chinatown regelmatig een man zonder shirt over straat wandelen, met z’n broek open. Of die typische Indiase taxichauffeurs die altijd weer “teksi” roepen en de buschauffeurs die buiten het voertuig iets als “tuk tuk tuk” schreeuwen.

Wat me verder altijd opvalt, is het grote aantal daklozen dat je in deze -toch behoorlijk goed ontwikkelde- metropool ziet. Zeker als ik dit met een armer land zoals Vietnam vergelijk, waar ik ze nauwelijks heb gezien.

Maar het is ook een stad waar allerlei culturen in harmonie met elkaar lijken samen te leven: moslims, hindoes, boeddhisten, christenen; iedereen oogt erg gelukkig. Bovendien lachen de mensen vaak naar je of groeten je enthousiast.

6. Relax op Langkawi

Langkawi, gelegen langs de westkust van Maleisië, biedt goede mogelijkheden om trekkings door de jungle te maken en diverse exotische dieren spotten, watervallen te bezoeken (bijvoorbeeld de Seven Wells-watervallen en de Temuran-watervallen) of te gaan eilandhoppen. Verder kun je er met een kabelbaan naar het hoogste punt van het eiland gaan om vervolgens van een indrukwekkend uitzicht over Langkawi te kunnen genieten.

Lees ook: mijn uitgebreide artikel over eilandhoppen in Thailand of het inspirerende verhaal over eilandhoppen in Indonesië.

Langkawi heeft daarnaast verschillende goede restaurants, bezienswaardigheden en dorpjes waar je doorheen kunt wandelen. Qua eten kan ik je ‘Tomatos’ en ‘Little Mexican’ aanbevelen!

Wat dat betreft heeft ze je een hoop te bieden, je kan er veel meer dan alleen maar luieren op het strand.

Eerlijk is eerlijk, als ik Langkawi vergelijk met Tioman of de Perhentian Islands, dan is het qua snorkelen en duiken de minste van de drie. Echter, als je een snorkel-tour boekt, ga je naar nabijgelegen eilandjes waar de onderwaterwereld meer dan de moeite waard is.

Tip: het strand op Langkawi met het meest heldere water is Tanjung Rhu.

7. Ontdek de jungle van Tioman

Salang: mijn favoriete plek op Tioman

Maleisië kent zoveel eilanden, helaas te veel om ze allemaal in dit overzicht te noemen. Maar behalve Langkawi en Perhentian Kecil, wil ik ook Tioman even bespreken. Simpelweg een heerlijk bergachtige eiland op ruim 30 kilometer van de zuidoostelijke kust van Maleisië.

Ze wordt niet voor niets tot één van de mooiste strandbestemmingen van Maleisië gerekend. Als je op het eiland bent en behoefte hebt aan een mooi strand, ga dan naar Salang Beach of Juara Beach. Een geliefd strand onder backpackers is ABC Beach. Je kunt bij al de genoemde strandjes goed snorkelen, al is een snorkeltour wat dat betreft een betere optie.

Verder is het goed om te weten dat het eiland grotendeels uit ongerepte jungle bestaat. Je raadt het al: er zijn daarom heel wat mogelijkheden om te gekke trekkings te doen. Zo kun je van Tekek naar Juara lopen, een tocht van zeven kilometer die zo’n twee tot drie uur in beslag neemt. Je loopt door de verwilderde jungle en je komt langs een waterval. Lekker om even een frisse duik te nemen. Bij Juara kun je wat eten, even bijkomen op het strand en weer teruglopen.

 

8. Waan je in Nederland in Malakka

De Christ Church Melaka: een ‘Nederlandse’ icoon van de stad

De sporen van de Nederlandse bezetting in het verleden zijn nog altijd goed zichtbaar in het stadje Malakka. Zo heb je er het ‘Stadthuys‘, een imposant bouwwerk dat erg Nederlands aan doet voelen. Vlak daarnaast staat een typisch Nederlandse kerk, de Christ Church die dieprood gekleurd is. Behalve sporen van de Nederlandse bezetting, zie je ook duidelijk het stempel van de Engelse en Portugese kolonies terug.

Malakka is een prettige stad als je van cultuur houdt. Het fijne is dat het gros van de bezienswaardigheden vlakbij elkaar ligt, allemaal rond de St. Pauls Hill.

Aanraders om naartoe te gaan, zijn het eerder genoemde Stadtshuys en de Christ Church. Via het Stadtshuys kun je overigens doorlopen naar een nabijgelegen museum. Aan de top van de St. Paul Hill staat de St. Pauls Church, een voormalige Portugese kerk waar tijdens de bezetting van Nederland verschillende Nederlanders begraven werden. Tot slot: ga op vrijdag- en zaterdagavond naar de Jonker Straat, een drukke straat vol met kraampjes en lokale specialiteiten. Vanuit deze straat loop je de brug over en kom je bij een volgend stukje Nederland: het Red Square. Op dit rode plein ligt tevens het eerder besproken Stadtshuys.

 

9. Ontdek de leuke stad Ipoh

Street art in het oude centrum van Ipoh

Ipoh is dan misschien niet zo’n bekende bestemming, toch hoor je mensen er steeds vaker over praten. Het is zo’n typische plek die in opkomst is en waar toeristen meer en meer naartoe gaan. Na Kuala Lumpur is het door bergen omringde Ipoh overigens de grootste stad van Maleisië, het zal je daarom niet verbazen dat er een hoop te doen is.

Als ik het met locals over Ipoh heb, beginnen ze vrijwel direct over het lekkere eten wat er te krijgen is. Men vergelijkt de stad al snel met Penang, een streetfood-heaven waarover ik in puntje 10 meer vertel. In Ipoh vind je talloze gezellige avondmarkten waar je terechtkunt om lokale gerechten te proberen. Een zo’n markt is Gerbang Malam, maar neem ook zeker een kijkje bij Tong Sui Kai, dit is de toetjes-straat van Ipoh.

Verder is het leuk om door de sfeervolle Old Town te wandelen. Je hebt hier allerlei schattige smalle steegjes, koloniale gebouwen en indrukwekkende muurschilderingen. Met name de street art is erg gaaf om te bekijken. Naderhand kun je relaxen bij een van de vele cafeetjes en er bijvoorbeeld een ijsje eten.

In de omgeving zijn verder nog een aantal tempels om heen te gaan. Een aanrader is de Kek Lok Tong Cave Temple, die -zoals de naam al zegt- in een grot ligt. Ernaast ligt tevens een prachtige zen-tuin waar je wat kunt rondwandelen en ontspannen. Een andere mooie grot-tempel is de Perak Tong Cave Temple. Binnenin staat een gouden Boeddha en zie je talloze muurschilderingen. Ik raad je aan om naar de top van de klif te lopen om daar te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan zou ik zeker even naar Kellie’s Castle gaan, een kasteel dat in 1890 gebouwd is door de Schotse ingenieur William Kellie-Smith. Rond het perceel plantte hij rubberbomen en verder richte hij zich op de tinmijn-industrie. Een rijk bestaan was het gevolg. De bouw van het kasteel is echter nooit afgemaakt, aangezien de beste man overleed en z’n vrouw ervoor koos om terug naar Schotland te gaan.

 

10. Proef de keuken van Penang

Chulia Street Penang
Streetfood eten in Chulia Street | Credits: Richard Lee, Flickr

Penang, het is zonder te overdrijven één van de betere plekken voor wat betreft gevarieerd Aziatisch eten. Ze is dan ook de culinaire hoofdstad van Maleisië. Je vindt op het eiland zowel invloeden van de Chinese, Maleise als Indiase keuken. Ga naar Gurney Drive, Penang Road en Chulia Street om te genieten van de meest bijzondere (en lekkere) lokale streetfood die je jezelf maar kunt voorstellen.

Heerlijke streetfood-gerechten om te proberen, zijn: Char Koay Teow (gewokte garnalen met groenten), Penang Assam Laksa (een pittig vissoepje met noodles), Mee Goreng (noodles met vis of vlees en een vleugje limoen) en natuurlijk de alom bekende roti canai (pannenkoekje met een pittig currysausje). Alle gerechten lijken in Penang net wat beter te smaken dan in andere Aziatische steden. Trouwens, mocht je zin hebben in een Westers gerecht, er zijn ook altijd kraampjes te vinden die goede hamburgers verkopen.

De hoofdstad van Penang is overigens Georgetown, een stad die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat en een mengelmoes aan culturen kent. Behalve goed eten heb je er vele artistieke en pittoreske straatjes. Op minder dan acht kilometer buiten de stad vind je bovendien de grootste boeddhistische tempel van heel Zuidoost-Azië: de Kek Lok Si Temple.

 

Voorbereiding backpacken in Maleisië: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Maleisië afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Maleisië

Voordat je naar Maleisië afreist, is het handig om te weten wat nu de meest gunstige periodes zijn om te gaan backpacken. Met andere woorden, hoe zit het met het klimaat in Maleisië? Hieronder het antwoord:

Ten eerste wil ik je meegeven dat geen enkel gedeelte van Maleisië een uitgesproken droogseizoen kent. Iedere dag is er wel de kans op een buitje, al zijn deze meestal kortstondig en aan het eind van de dag. Bijkomend voordeel: het land is vrijwel het hele jaar groen.

West Maleisië. Aan de westkust valt de meeste regen in de maanden september t/m december.
Oost Maleisië. Het regenseizoen loopt hier van november t/m februari.
Maleisisch Borneo. Zoals ik eerder heb besproken, kun je Borneo het hele jaar bezoeken. Er valt altijd wel een bui, de ene keer langer dan de andere. Echter, de beste periode is mei t/m oktober en de natste loopt van medio oktober t/m maart.

Houd er verder rekening mee dat het in de Cameron Highlands een stuk koeler is dan in de overige delen van Maleisië (+/- 20 graden Celsius is gangbaar). Ook regent het er vaker. Dit is niet per se een nadeel, regen komt het groene landschap alleen maar ten goede.

 

2. Visum Maleisië

In Maleisië kun je gratis voor 90 dagen verblijven. Dit is ook zo als je Maleisië over land binnenkomt via bijvoorbeeld Thailand of Singapore. Bij de grensovergangen krijg je voor de vergoeding van €0 een stempel waarmee je recht heb op deze 90 dagen. Dit is nog eens wat anders, dan de gangbare 30 dagen in omringende landen.

Je hoeft je in Maleisië daarom niet zo snel druk te maken over wanneer je het land moet verlaten. 90 dagen komt neer op 3 maanden, zeeën van tijd dus.

En retourticket wordt bij binnenkomst vrijwel nooit gevraagd. Wel kan de immigratiemedewerker vragen hoelang je van plan bent te blijven, al wordt hier meestal niet zo diep op ingegaan. Apart is daarentegen dat men in het land van vertrek (naar Maleisië) vaak juist wel om een exit-ticket vraagt. Zorg daarom dat je iets kunt overleggen.

Tip: let er wel op dat je paspoort in ieder geval nog zes maanden geldig is als je Maleisië binnenkomt.

3. Geld Maleisië

De valuta waarmee je in Maleisië betaalt, is de Maleise ringgit, ook wel afgekort tot ‘RM’. Vandaag de dag staat om en nabij RM4,50 gelijk aan €1.

Pinnen kan bijna overal. Houd er wel rekening mee dat er soms lage transactiekosten aan verbonden zijn. Indien je naar de afgelegen gebieden trekt, zorg dan dat je altijd voldoende contactgeld bij je hebt. Stel dat je bijvoorbeeld een trekking wilt gaan doen in het oude regenwoud van Taman Negara, dan is de dichtstbijzijnde optie om geld te pinnen Jerantut.

Ik wil je wel zeggen dat ik in maart 2018 een negatieve ervaring had met pinnen bij CIMB. Ik pinde een bedrag van RM1.500, wat volgens diverse omreken-websites gelijkstaat aan €311. Echter, er is liefst €333 afgeschreven. Echt schandalig. De beste ervaringen heb ik met Maybank, zij rekenen in ieder geval geen commissie. Ik betaal bij hen dus enkel de kosten van m’n eigen bank.

Overigens is het lang niet in alle winkels mogelijk om met een bankpas te betalen, contant geld is daarom altijd aan te raden. Met creditcard betalen kan overigens wel op veel plekken.

 

4. Vaccinaties en inentingen Maleisië

Backpacken in Maleisië betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Maleisië in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Maleisië blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus aangeraden. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Waar in Maleisië komt Malaria voor? Met name in Oost-Maleisië (in grote delen van de staten Sarawak en Sabah) is er een risico op besmetting met de infectie. Ook in de diepere binnenlanden kun je de ziekte oplopen, als je voor langere tijd de jungle ingaat. De kans hierop is echter miniem.

 

5. Reisverzekering Maleisië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af.

Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Vliegticket Maleisië

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Heb jij vragen over Maleisië? Of heb je handige tips? Laat het me weten in de reacties onder dit artikel 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
42 Antwoorden
 1. sophie

  Hallo!

  Wat een super handig artikel! Ik ga volgend jaar zelf naar Maleisië, en ik heb een paar vraagjes..

  Hoe heb je het Twin pines hostel geboekt? En hoe boek je de bussen die in Maleisië rijden? Wat is je favoriete hapje dat je in Maleisië gegeten hebt?

  Ik hoop dat je me kan helpen!

  liefs, Sophie

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sophie,

   Dankjewel!

   Twin Pines heb ik gewoon ter plaatse geboekt. Datzelfde geldt voor de bussen. Allemaal erg makkelijk. Mijn favoriete gerecht is toch wel roti canai met ei. Een soort pannenkoekje met een heerlijk pittig currysausje. Verder heb je in Cameron Highlands (Tanah Rata) diverse Indiase restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

   Groet, Robbert

 2. Madelène

  Hoi Robbert,

  Ik heb het plan opgevat 1.5 mnd naar Maleisie te gaan. Aug en half sept. hopgseizoen dus, in ieder geval gedeeltelijk. Kun je dan gewoon op de bonefooi of moet je in die periode van tevoren alles boeken? Weet jij dat?

  mvg
  Madelène

 3. Hoi Robbert,

  Ik vraag mij af of je me hierbij kan helpen.
  Ik wil een paar maanden – 6/7 maanden gaan reizen, maar door werken mijn reis bekostigen. Ik zit te denken aan Australie (oostelijke deel), Thailand en Maleisie ed..
  Probleempje ik ben 36 jaar dus dit is niet mogelijk. (ik lees alleen nog over vrijwilligerswerk, maar dan moet je werken en moet je er nog voor betalen ook, dat is niet de bedoeling)
  Of jij moet nog wat weten. (binnen de regels dan graag 🙂 )

  Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  Grtjes Heidy

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Heidy,

   In Australië zal dit inderdaad niet mogelijk zijn. Maar in Azië kun je bijvoorbeeld wel als Engelse lerares aan de slag en best leuk verdienen. Is dat misschien wat?

   Groet, Robbert

   1. Heidy

    Ok bedankt! Was er al wel iets van tegengekomen ja. Is dit in beide landen zoals Thailand en Maleisië mogelijk? En heb je nog andere ideeën betreft werk en landen? (ik ben zelf niet helemaal van de teveel drukte en al die scootertjes en groepen mensen, Wel van strand, zon, zee, wandelen en ook wel van afentoe een feestje!)
    En stel dat ik dat Engels zie zitten, mijn Engels is vrij goed en lesgeven kan ik ook wel maar die samen weet ik niet of mijn Engels goed genoeg is?
    En kan dit dan bijv. 3 weken en daarna weer ergens anders een paar weken..?

    Alvast bedankt, mocht je dit weten en hier antwoord op willen geven!?

    Groetjes Heidy

 4. Joe

  Beste Robbert,

  Mooi artikel, maar toch een paar dingen die het aanpassen waard zijn. Zo is de kans dat je luipaarden of andere grote dieren gaat tegenkomen in Taman Negara uitermate klein. Het park is enorm en de meeste gebieden ontoegankelijk voor mensen. Groot wild blijft doorgaans ver uit de buurt van mensen, uitzonderingen daar gelaten.

  Voor Mount Kinabalu heb je tegenwoordig een vergunning nodig, waarvan er maar 75 per dag worden uitgedeeld. Op moment van schrijven dien je de activiteit een maand van te voren te boeken met startprijzen vanaf 300eu. Door de enorme vraag naar deze vergunningen kan ik iedereen adviseren dit niet op het laatste moment te doen

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Joe,

   Voor wat betreft Taman Negara heb je helemaal gelijk.

   Bedankt voor je tips met betrekking tot Mount Kinabalu, heb het direct verwerkt (uiteraard na het gecheckt te hebben 😉 ).

   Groet, Robbert

   1. Avatar foto
    Robbert

    Overigens is het niet zo dat er minimaal 300 euro betaald moet worden. Via Sutera, waar ik contact mee heb gelegd, kun je namelijk voor RM1.108 (zo’n 220 euro op het moment van schrijven) de 3D2N-trekking doen. Hier komen echter nog wel kosten bij, aangezien transport naar het park en diverse toeslagen niet zijn inbegrepen. Hierin zijn ze niet heel erg transparant, maar totaal komt het neer op zo’n RM1.290 en daarmee 256 euro.

 5. Melanie

  Hoi Robbert,
  Ik en een vriendin verblijven momenteel in de cameron highlands/Maleisie. Wij willen graag doorreizen naar Maleisisch Borneo (via Kuala Lumpur gok ik het beste te doen). En daarna door naar Java. Wij komen er niet goed uit qua planning en vluchten. Wij willen 2 weekjes op Borneo verblijven. Waar kunnen wij vanuit KL het beste op vliegen in Borneo en welke route kunnen wij het beste reizen in Borneo voor ongeveer 2 weken?? Rekening houdend met reizen vanuit Borneo naar Java?

  Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Melanie,

   Ik zou vliegen op Kota Kinabalu. Wil je van Maleisisch Borneo naar Java, dan zal dit altijd via Kuala Lumpur of Singapore lopen. Je kunt vanuit Kota Kinabalu naar Kudat gaan en vervolgens richting Sandakan en omgeving. De reis afsluiten bij Semporna is geweldig als je wilt duiken. Tot slot kun je van Tawau weer teruggaan naar Kuala Lumpur 🙂 .

 6. Marleen

  Super fijn artikel! Leuk en fijn leesbaar geschreven =).
  Nu al zin om alles voor volgend jaar zomer uit te pluizen. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen haha!
  Veel plezier met je volgende reis!

  Marleen

 7. Kayleigh

  Beste Robbert,

  Een hoop leuke tips die ons nog nieuwsgieriger maken naar Maleisië.
  We vroegen ons af of november wel een mooie maand is om te reizen naar dit gebied? Er wordt overal aangegeven dat vanaf oktober regenseizoen is, maar lees dat jij ook in december bent geweest.
  We willen combinatie natuur/ duiken graag beleven.
  Misschien heb je een tip voor ons.

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kayleigh,

   Ligt eraan waar je heen wilt. De seizoenen verschillen namelijk tussen het westen en oosten van Maleisië. Maar bijvoorbeeld de Perhentians en Tioman (langs de oostkust), zijn in november (grotendeels) gesloten vanwege de moessonperiode. En laat je nou juist in het oosten betere duikmogelijkheden hebben…

   Qua natuur kun je de Cameron Highlands (doorgaans) prima bezoeken in november. Datzelfde geldt voor Taman Negara. In het westen (Penang en Langkawi) is het sowieso goed te doen in deze maand. Maar goed, nogmaals: de onderwaterwereld is beter aan de oostkant van Maleisië.

   Groet, Robbert

 8. Ellen

  Wat een leuk en handig artikel. Zelf zijn we van plan om in december|januari 3 weken naar azie te gaan. Het plan momenteel is om te landen in Singapore en dan via Maleisië naar thailand te reizen. Dit met de trein en of boot. Zelf ben ik al meerdere malen in thailand geweest maar mijn vriend nog niet vandaar dat onze reis daar zou eindigen. Is dit een haalbaar plan? Kan alles deze periode op de bonnefooi? Is het veilig in zuid thailand? Van hieruit achter de ipad lijkt dit te doen maar misschien is een bevestiging (of net niet) van een ervaringsdeskundige iets nuttiger.
  Bedankt alvast.
  Ellen

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ellen,

   Kan zeker. Ik reis altijd op de bonnefooi, nog nooit problemen mee gehad.

   Veilig in Zuid-Thailand? Ik heb me er geen moment onveilig gevoeld 🙂 .

   Groet, Robbert

 9. josé

  Hoi Robbert,
  Wat een leuk&handig artikel om te lezen, heel inspirerend! Ik ben van plan om in februari 3 weken in Maleisië te gaan rondreizen. Nu vroeg ik me af of hoe het in deze periode met het klimaat zit. Ik begreep dat de Westkant van het ‘vaste land’deel dan het beste weer heeft? En als het regent, zijn dat dan buien van een paar minuten of van een paar uur? Ik hoor graag of je tips hebt, alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi José,

   Inderdaad, aan de westzijde van Maleisië is de kans op goed weer dan het grootst. Vanaf maart gaan de Perhentians aan de oostkant trouwens weer ‘open’.

   In het oosten van Maleisië is de moesson waarbij het in de oktober t/m begin maart vrijwel ontoegankelijk is / kan zijn. In West-Maleisië is dit niet het geval en zal de regenperiode doorgaans neerkomen op een enkele fikse bui per dag. Uiteraard kun je pech hebben, maar daar gaan we niet vanuit 🙂 .

   Groet, Robbert

 10. Joyce

  Hi Robbert,

  Ik kan helaas maar een week verblijven in Maleisië. Ik heb afgelopen jaar mijn PADI gehaald en het lijkt mij heel gaaf om een duik te doen bij Sipadan. Is dit haalbaar als ik maar een week heb en ook Kuala Lumpur (en het liefst ook de theeplantages etc.) wil zien? Ik lees namelijk dat het best lastig is om te duiken bij Sipadan.

  Dankjewel alvast!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Joyce,

   Dat lijkt me erg kort, zeker als je ook naar de Cameron Highlands wilt gaan…

   Als je toch wilt gaan, raad ik je in jouw geval aan om online een plek te reserveren. Kijk even op Sipadan.com.

   Groet, Robbert

 11. Juvena

  Hoi Robbert,

  Allereerst wat een leuke en handige site om tips te krijgen! Ik heb gelijk je gratis e-book aangevraagd met ‘8 onverwachte dingen die overbodig zijn in je backpack.’ 🙂

  Ik heb een vraag over het volgende: ik ben van plan in mei een maandje te reizen samen met een vriendin. Nu vind ik 90% van de bezienswaardigheden welke jij hebt opgenoemd interessant om te bezoeken.
  Maar, is het realistisch de bovenstaande bezienswaardigheden te bezoeken binnen 4 weken?

  Liefs Juvena

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Juvena,

   Leuk om te horen!

   Moet zeker kunnen hoor, Maleisië is namelijk vrij compact. Aan de oostkant zou ik misschien voor één eiland kiezen: een van de Perhentians of Tioman.

   Ik weet niet of je ook nog naar Sabah (Borneo) wilt?

   Groet, Robbert

   1. Juvena Schreiber

    Hoi,

    Dat is goed nieuws om te horen. Ik zal de eilanden eens opzoeken op Google en kijken naar welk eiland onze voorkeur gaat, bedankt voor de tip.
    Ja we willen Sabah/Borneo ook zien! (en Singapore, aangezien dat gelijk in de buurt ligt) Heb je nog meer tips? 🙂

    Groetjes Juvena

 12. Mariska

  Hallo Robbert!

  Ja hoor, ik sluit me aan bij de eerdere reacties van lezers: erg leuk en goed geschreven artikel, het maakt enthousiast!

  Misschien dat je me kunt informeren op basis van tegen gekomen alleen-reizende vrouwen: Is het voor een vrouw alleen ook veilig om door Maleisië te backpacken?

  Groetjes, Mariska!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dankjewel!

   Jazeker, Maleisië is een erg prettig land en prima te bereizen als vrouwelijke soloreiziger! Als je in Kuala Lumpur start, heb je bovendien genoeg ‘kansen’ om andere backpackers te ontmoeten.

   Veel plezier alvast!

 13. Beste Robbert,

  Ik wil binnenkort graag ongeveer een maand op reis naar Maleisië, en ik wil de meeste tijd besteden in Borneo (fijne route daarvoor ook gevonden op je site, bedankt daarvoor!). Ik ben ook van plan een jungle trekking te doen en waarschijnlijk zal ik ook overnachten in en nabij jungles. Nu is er daar een risico op Malaria, en worden Malariapillen aangeraden. Ik weet echter dat dit troep is voor je lichaam, en ik slik het dan ook liever niet. Daarom mijn vraag: Heb jij malariapillen gebruikt toen je daar was? Waarom wel/niet?

  Groeten Larisa

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Larissa,

   Zelf slik ik ze nooit, maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk.

   Wist je trouwens dat je Malariapillen niet meer preventief hoeft te slikken? Als ik jou was zou ik gewoon een kleine voorraad meenemen, voor noodgevallen. Maar nogmaals: de keuze maak jij zelf. Ik ben geen arts namelijk 🙂 .

   Groet, Robbert

 14. Mariska

  Hai Robbert,

  Nog bedankt voor je antwoord, het was het laatste duwtje in de rug om dat ticket te boeken. Volgende week zondag is het al zover! Ik kijk er enorm naar uit!

  Hoe bevat het jou in NZ? Ik vond het zuider-eiland prachtig en heerlijk om te bereizen! Jij bent op het noorder-eiland begonnen, toch?

  Ik heb ook je “8 overbodige dingen” gelezen, maar toch nog even een korte vraag hierover: beddengoed vind je in elk hostel/ hotel? Zelf een sleep-liner meenemen is echt niet nodig?

  En (voor nu 😉 ) een laatste vraag: heb je een aanrader wat betreft accomodatie in Kuala Lumpur? Een leuk hostel/ budget hotel waar ik eventueel andere backpackers kan ontmoeten?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Mariska,

   Nieuw-Zeeland is super tot nu toe, ben al bijna 2 weken op Noordereiland. Nu in Coromandel.

   Beddengoed is echt compleet overbodig.

   Accommodatie in Kuala Lumpur… Mingle is een gezellig hostel! Wil je een eigen kamer die betaalbaar is, dan raad ik Grocer’s inn aan.

   Fijne trip alvast.

 15. Larisa

  Hoi Robbert,

  Bedankt voor je eerdere reactie over de marlariapillen! Binnenkort dus naar Maleisië en Borneo, en zeker ook wat jungle tochten op mijn verlanglijstje (wellicht van enkele dagen)!
  Ik heb echter geen idee wat ik daarvoor mee moet nemen; wat voor kleding is bijvoorbeeld handig? Lange kleding ivm insecten? Of is dat juist naar ivm de hitte? Waterafstotend of juist sneldrogend? Ik zie ook dat er in sommige jungles in Borneo gewaarschuwd wordt voor bloedzuigers, zijn bloedzuigersokken dan ook echt handig of is dat ook een beetje geldklopperij? En mijn idee is om mijn backpack dan ergens achter te laten, zodat je niet alles mee sjouwt in die benauwdheid (kan dat?). Dus dan is een daypack nodig. Is een waterdichte dan handig? En moet het goed zitten? Ik wilde namelijk eigenlijk liever geen daypack, omdat je die dan op je buik moet dragen als je je backpack ook bij je hebt. Dus ik wilde een opvouwbare rugzak voor de momenten waarop je je backpack kunt achterlaten bij je hostel (en dus ook voor jungle trekkings), maar dat gaat dan ten koste van steun/comfort e.d. Hoe pak jij dit aan?
  En laatste vraag; ik zie vaak dat je een goede conditie moet hebben. Maar goed, wat is een goede conditie? Ik heb geen ijzersterke conditie, moet je dan overwegen om het niet te doen?

  Nog andere tips?

  Alvast bedankt!

  Groeten Larisa

 16. Bart

  Hey Robert,

  Ik ben momenteel in Maleisie (nog 4-5 weken) en zou graag Sabah bezoeken en dan ook het oosterlijke deel rond Semporna en/of Mabul. Echter, het reisadvies ‘Alleen noodzakelijke reizen’ in dit gebied ivm piraterij en kidnapping houdt me een beetje tegen. Want het moet wel leuk blijven.. 🙂 Na wat rondvragen bij locals en andere reizigers ben ik niet veel wijzer geworden over wel of niet gaan, gezien ik heel uiteenlopende antwoorden krijg omtrent de veiligheid. Wat zijn jouw ervaringen?

  Trouwens; fantastische blog! Frequent bezoeker.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Gewoon gaan! Toevallig is iemand die ik ken op dit moment op Mabul en ze vindt het geweldig daar. Ook ik heb in Sabah echt nergens last van gehad.

 17. Farja

  Hi, Ik ga voor 3 weken reizen in Malaise. We willen graag heel veel mooie plekken bezoeken en gaan van hostel naar hostel. Alleen lees ik dus nu dat je het beste met een koffer kan reizen dan een backpack. Wat raden jullie aan?

 18. Niels

  Hoi,

  misschien even goed om te vermelden dat de Canopy Walk in Taman Negara op dit moment gesloten is vanwege onderhoudswerkzaamheden; momenteel al enkele maanden. Het is gesloten voor onbepaalde tijd, dus niemand weet echt wanneer het weer open gaat.
  Ik dacht, ik zeg het even :))

 19. Lieke

  Hoi Robbert,

  Dankjewel voor dit overzichtelijke artikel!
  Ik wil graag rond kerst twee weken naar Maleisie en wil dit graag combineren met 3/4 dagen Singapore, is dit mogelijk denk je? Kan je misschien een route aanbevelen zodat ik alle highlights zie in Maleisie?
  En hoe groot is de kans dat ik niet kan overnachten Long Beach op aangezien in dus in december ga.
  Sorry voor de vele vragen!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Lieke,

   Voor Long Beach zou ik je accommodatie alvast vastleggen. Voor de rest kun je Maleisië prima met een paar dagen Singapore combineren. Ik zou dan 12 dagen Maleisië doen en 2 dagen Singapore.

   Compleet uitgewerkte routes staan in de gidsen voor Azië die ik heb geschreven. Wellicht dat ik hier later ook nog een artikel plaats met een mooie route.

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw