De ultieme gids voor een bezoek aan Taman Negara

Taman Negara -letterlijk vertaald ‘nationaal park’- is een echte aanrader voor backpackers die van avontuur in de jungle houden. Dit reusachtige nationale park is zelfs het oudste regenwoud ter wereld en het grootste van heel Maleisië. Hier word je een met de weelderige natuur en je zal je voor even Tarzan (of Jane) in de jungle wanen.

Tijdens een (meerdaagse) trekking door dit natuurwalhalla zal je je flink vermaken. Zo komen er meer dan 3.000 plantensoorten voor en leven er verschillende indrukwekkende dieren. Denk aan tijgers, Maleise beren, bisons, waterbuffels, varanen, diverse aapsoorten, tapirs, meterslange pythons en neushoornvogels. Overigens zeg ik er wel meteen bij dat je niet moet verwachten dat je tijgers en beren zult spotten, maar kijk er niet gek van op als je een python tegenkomt. Die kans is namelijk vrij groot.

In deze gids vertel ik je alles wat je wilt weten over Taman Negara, dus lees even verder als je binnenkort naar deze dichtbegroeide jungle in Maleisië gaat.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Taman Negara

Welke trekkings kan je toen in Taman Negara? Zijn er bezienswaardigheden die je niet mag missen? En wat is er nog meer te doen in het natuurpark? Je leest het hieronder.

 

Jungle-trekkings

Into the wild…

Qua trekkings heb je allerlei verschillende opties. Je hebt ze van een middag tot meerdere dagen. Naast de soms oneindig lijkende jungle, kom je ook langs watervallen en een aantal mysterieuze grotten. Leuk om te weten is dat sommige touroperators overnachtingen in een van de grotten aanbieden, wat een unieke ervaring is om meegemaakt te hebben. Meestal zal je in de Kepayang Besar Cave slapen.

Vooral de meerdaagse trekkings zijn wat mij betreft erg gaaf, op die manier maak je pas echt kennis met wildernis van Taman Negara. Je kunt zo’n meerdaagse trekking boeken in het nabijgelegen plaatsje Kuala Tahan. Ga je voor een dagje, dan heb je geen gids nodig. Je kunt dan zelf een van de aangelegde trails volgen. Net als zo vaak zal de app Maps.me een goede hulp voor je zijn. Verder kan je bij de ingang van het park een plattegrond vragen waarop diverse routes staan.

Ik zeg er wel bij dat hiken door de jungle een erg toffe ervaring is, maar dat je er tegelijkertijd rekening mee moet houden dat het soms ook behoorlijk afzien zal zijn. Na enkele minuten gutsen de druppels zweet al over je hoofd, en na een paar uur zal je behoorlijk uitgeput en totaal doorweekt zijn. Mark my words 😀 .

 

Canopy Walk

Naast een trekking met een gids kan je ook zelf de boel een beetje gaan verkennen. Zo is het leuk om de Canopy Walk te lopen, een ‘wandeling’ die in 2018 en 2019 overigens gesloten is geweest om de veiligheid ervan te kunnen checken. Je loopt hier over verschillende wiebelende touwbruggen, waarvan er eentje liefst 530 meter lang en ruim 40 meter hoog is.

Ik raad je overigens aan om wat vroeger in de ochtend te gaan, aangezien het er overdag meestal vrij druk wordt. ’s Ochtends is alles gelukkig anders. Vanaf de ingang ben je er in een half uur tot 3 kwartier lopen.

 

Avondwandeling

Wat een andere vette ervaring is, is om een night walk te doen. Want wanneer het donker wordt, komt de jungle tot leven. De speciale gids die met je meeloopt zal je op allerlei bijzondere insecten wijzen. Kijk ook even boven je, waar je waarschijnlijk een waanzinnige sterrenhemel ziet. Ik raad je aan om deze wandeling te maken op de dag dat je bent aangekomen, de volgende dag kan je dan je geplande jungle-trekking doen.

Wel zeg ik er eerlijk bij dat avondwandelingen erg populair zijn, waardoor de kans groot is dat je andere groepen tegenkomt. Doe daarom van tevoren navraag bij je gids of hij je mee wil nemen naar een rustiger stuk van het regenwoud.

En dan is er nog de nachtsafari waarin je rondrijdt in een 4WD. Dit klinkt misschien als must-do, maar ikzelf vind het eerlijk gezegd geen aanrader. Je komt namelijk langs het pijnlijke gedeelte van Taman Negara; een gigantische palmplantage waarvoor een groot gedeelte van de jungle gekapt is. Dus ja, persoonlijk zou ik deze tour lekker links laten liggen.

 

Andere activiteiten

De mooie omgeving bij Taman Negara

Is er nog meer te doen dan hiken door het regenwoud? Jazeker. Zo kan je jezelf uitdagen en de 2.187 meter hoge Mount Tahan beklimmen. Maar let op, dit is een ware expeditie die 4 tot 7 dagen of zelfs langer duurt. Enigszins getraind zijn is daarom wel zo handig.

Ook een tocht over de Tahan-rivier de moeite waard. Zo zie je de jungle vanaf het water, wat weer voor een compleet andere ervaring zorgt. Je komt onder andere bij de Lata Berkoh-waterval waar je je kunt opfrissen.

Verder is het een aanrader om de locals te ontmoeten die letterlijk in de jungle leven, de ‘orang asli’ die je in het gelijknamige dorp vindt. Zie hoe deze stammen in een afgelegen gebied wonen dat verre van ontwikkeld is.

 

Kenong Rimba Park

Heb je tijd over om de regio te ontdekken, dan kan je ook nog een uitstapje maken naar het zuidelijker gelegen en veel minder bekende Kenong Rimba Park. Hier zal het een stuk rustiger zijn dan in Taman Negara, en behalve een enorme jungle liggen er meerdere grotten die ieder hun eigen fascinerende verhaal hebben.

Een van de meest indrukwekkende is wat mij betreft Gua Batu Tinggi, waar je prachtige orchideeën en tropische vogels tegenkomt. Andere boeiende grotten zijn Gua Batu Tangga, Gua Kesung, Gua Hijau, Gua Buta, Gua Harimau en Gua Tangkup.

Je kunt ook in dit nationale park kiezen voor verschillende jungle-trekkings, variërend van 2 tot 6 dagen.

 

Wat neem je mee?

Een aapje op het dak van je guesthouse is iets dat je waarschijnlijk ook wel zult zien 🙂

Een veelgestelde vraag is “wat neem je nou mee naar een jungle-trekking?” Vooral niet teveel, want je wilt niet continu een zware backpack met je meesleuren. Weet dat er bloedzuigers voorkomen, waardoor een (dunne) lange broek met lange sokken aan te raden zijn.

Ik raad je het volgende aan voor een meerdaagse trekking:

  • Goede schoenen met grip. Wandelschoenen of hardloopschoenen zijn prima.
  • Muggen- en insectenwerende spray of crème.
  • Zwemkleding.
  • Zowel een korte als lange broek. Als lange broek zou ik voor een legging gaan, die kun je bovendien gebruiken om in te slapen en je te weren tegen bloedzuigers.
  • Een of twee T-shirts en een shirt met lange mouwen.
  • Voldoende sokken en ondergoed.
  • Een handdoek. Een aanrader is een microvezelhanddoek.
  • Toiletspullen. Denk aan wc-papier, deo en een tandenborstel

 

Waar kan je een tour boeken?

Bij de meeste accommodaties in Jerantut of Kuala Tahan kan je eenvoudig je tour regelen. Over de accommodaties vertel ik je verderop meer.

Een andere optie is om je excursie alvast online te regelen via Get Your Guide.

Maar zoals gezegd is een gids niet persé nodig. Ga je bijvoorbeeld voor een middagje het oerwoud in, dan kun je dat ook gewoon zelf doen. Zo kan je na de Canopy Walk de 334 meter hoge heuvel Bukit Teresek beklimmen om daarna weer terug te lopen naar de rivier.

 

Heb je een permit nodig voor Taman Negara?

Ja, al is deze met RM1 (0,20 euro) verwaarloosbaar. Ook betaal je een toeslag van RM5 (1 euro) als je een camera bij je hebt. Wanneer je het park verlaat, lever je de permit weer in bij de headquarters.

 

Kan je pinnen in de buurt van Taman Negara?

De dichtstbijzijnde pinautomaat is in Jerantut, wat op 1,5 uur rijden van Taman Negara ligt. Zorg daarom dat je voldoende cash bij je hebt als je in Kuala Tahan, de uitvalsbasis voor het nationale park, bent. Sowieso raad ik je aan om je accommodatie online te boeken, dan hoef je dit niet meer contant te betalen.

Bij een aantal resorts kan je gelukkig wel met je creditcard betalen, reken in dit geval op een commissie van 3% tot 5%.

 

Waar in Taman Negara raad ik je aan om te overnachten?

Allereerst is het goed om te weten dat je zowel in als buiten het nationale park kunt verblijven. In het nationale park betaal je meer, al zit je dan wel middenin te natuur wat een geweldige ervaring is. Dit kan bijvoorbeeld bij het schitterend gelegen Resort Mutiara Taman Negara Resort, waar je aapjes rond je chalet ziet lopen.

Buiten het natuurreservaat kan je kiezen voor een slaapplek in Kuala Tahan. Twee fijne plekken zijn het Tebing Guesthouse en Naura Roomstay. Kuala Tahan ligt aan de andere kant van de rivier, maar de hele dag pendelen er bootjes tussen het dorpje en de ingang van Taman Negara.

 

Hoe kom je in Taman Negara?

Je reist naar het dorpje Jerantut en daarna naar Kuala Tahan, dat de uitvalsbasis is om Taman Negara te bezoeken. Vanuit Kuala Lumpur ben je met de bus dik 3 uur onderweg naar Jerantut en vervolgens nog 1,5 uur naar Kuala Tahan. In Kuala Lumpur stap je op bij de Pekeliling Bus Terminal.

Je busticket naar Jerantut kun je bij een travel agency fixen om online via 12Go Asia.

Als je iets avontuurlijker ingesteld bent, heb je in Jerantut de mogelijkheid om in een traditionele boot naar Taman Negara te varen over de plaatselijke Tembeling-rivier. Reken in dit geval op ongeveer 3 uur reistijd.

Overigens kan je tevens vanuit Cameron Highlands in Taman Negara komen. Je kunt dan bijvoorbeeld met de bus (3,5 uur) naar Kuala Tembeling reizen en daar op een houten boot (3 uur) naar Kuala Tahan stappen. De vaartocht door de jungle is erg gaaf trouwens.

 

Borneo of Taman Negara?

Vind je het lastig om te beslissen of je voor een trekking in Borneo of Taman Negara kiest? Op Borneo, bijvoorbeeld bij de Kinabatangan River, is de kans vele malen groter om wildlife te spotten, daar ben ik heel eerlijk in. Kom je sec om te hiken, dan kan je net zo goed naar Taman Negara gaan.

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw