De Cameron Highlands bezoeken doe je met deze tips

Het was een zonnige ochtend toen ik chillend onder een palmblad-parasol lag op het strand van Perhentian Kecil. Geen zorgen, geen verplichtingen, ultiem ontspannen. Ondertussen had ik mijn telefoon erbij gepakt en zag plaatjes van de Cameron Highlands voorbijkomen. Opmerkelijk groene en heuvelachtige landschappen, die aantrekken zoals een kristalheldere zee dat ook doet. Ik wist meteen: hier wou ik naartoe.

Sowieso kon ik wel wat koelere berglucht gebruiken na een onafgebroken periode van intense hitte op het tropische eiland. Aan mijn bijna zwarte huid en inmiddels zowat gele haar was duidelijk te zien dat ik aan zonnestralen geen gebrek had gehad. Ik liep erbij als een of andere foute, té gebruinde Nederlander die je in bepaalde Spaanse oorden ziet.

Verder leek het me gewoon een erg mooie plek om een paar daagjes te zitten en lekkere wandelingen door de natuur te maken. Weer even iets helemaal anders dan zon, zee en strand in ieder geval.

En dus besloot ik na 2 weken te zijn verbleven op Perhentian Kecil om mijn reis voort te zetten naar de Cameron Highlands. Een magisch stukje natuur met een relatief koel klimaat, als ik de recensies moest geloven.

De volgende ochtend om acht uur nam ik een boot naar Kuala Besut om vanuit daar rond de klok van tien de bus naar de hooglanden te pakken. Het was een rit van 5,5 uur en uiteindelijk kwam ik om half vier aan in Tanah Rata, het toeristische centrum van de Cameron Highlands.

Hoe zou ik de hooglanden toch eens omschrijven? Groene, golvende velden die er ietwat onwerkelijk uitzien. Ze liggen op zo’n 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur en er worden hier thee, groenten, fruit, honing en bloemen voor het hele land geproduceerd. Je hebt er dan ook diverse roos- en honingboerderijen, maar ook bijvoorbeeld een vlindertuin, aardbeiplantages en een Chinese tempel.

De Cameron Highlands zijn een typische bezienswaardigheid die reizigers bezoeken tijdens hun trip door Maleisië. Als jij hetzelfde van plan bent, lees deze gids dan eventjes door. Ik vertel je namelijk alles wat je wilt weten en ik geef je tips op het gebied van tours, eetzaakjes, slaapplekken en hoe je er komt.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Cameron Highlands

Wat is er allemaal te zien en te doen in de Cameron Highlands? In dit gedeelte vertel ik je meer over de verschillende tours en bezienswaardigheden.

 

Tours (en mijn ervaring)

Rose-Centre-Cameron-Highlands
Deze in mijn beleving best wel enge verschijning kwam ik tegen in de Rose Valley

Je komt hoogstwaarschijnlijk naar de Cameron Highlands om door de theeplantages te wandelen om naderhand een vers bakje thee te slurpen. En terecht, want dit is wat mij betreft het échte hoogtepunt in deze regio.

De vraag is alleen, welke tour boek je? Er zijn namelijk diverse dagtrips om uit te kiezen, het is daarom goed om voorafgaand enig inzicht te hebben in hoe de verschillende tours eruit zien.

De trip die ik deed verliep als volgt:

  • Ik begon de dag bij het Rose Centre.
  • Vervolgens ging ik naar het BOH Tea Centre en de bijbehorende plantage.
  • Daarna bezocht ik een aardbeienkwekerij.
  • De vierde stop was de vlindertuin, oftewel de Butterfly Garden.
  • Wij sloten de tour af bij een Honey Bee Farm en de Sam Poh Temple.

Eerlijk gezegd vond ik alleen de BOH-theeplantage met de schitterende uitzichten de moeite waard. De andere ‘bezienswaardigheden’ waren wat mij betreft niet zo boeiend en van die typische toeristenlokkertjes. Ook kregen we tijdens de excursie pas te horen dat we voor de rozenvallei en de vlindertuin extra moesten dokken om binnen te komen. De Sam Poh Temple zal net zo min indruk maken, helemaal als je al tempels in steden als Kuala Lumpur en Bangkok bekeken hebt.

Een andere optie is de Sunrise Tour, die je langs Gunung Brinchang, het Mossy Forest en de BOH Tea Plantation brengt. Zou ik nu opnieuw moeten kiezen, dan ging ik voor deze excursie. Of misschien zou ik zelfs helemaal geen tour boeken en op eigen houtje gaan, daarover lees je verderop meer tips. Tevens Gunung Brinchang en het Mossy Forest bespreek ik in het vervolg van deze gids.

Trouwens als je het niks vindt om vroeg -daarmee bedoel ik 05.30 uur- op te staan, dan kun je ook nog kiezen voor de reguliere Full Day Experience Tour, de Rafflesia Tour of bijvoorbeeld een tocht door de jungle. Over jungle-trekkings vertel ik je verderop meer.

 

BOH Tea Plantation en Cameron Bharat Tea Estate

Het fabelachtige uitzicht op de BOH Tea Plantation

Zoals ik je hierboven al vertelde zou ik enkel de theeplantages op de lijstje zetten en de andere zogenaamde attracties lekker skippen. Ik raad je daarom aan om simpelweg de al genoemde BOH Tea Plantation te bezoeken. Een andere bekende theeplantage is het Cameron Bharat Tea Estate.

Je hoeft overigens geen gids mee te nemen, want de wandelpaden zijn duidelijk. Het is supergaaf om een scooter te huren en door de hooglanden te rijden. Zo kun je zelf naar de BOH-theeplantage cruisen en heb je alle vrijheid. De kosten liggen doorgaans ronde RM 60 per dag. Een aanrader is om bij het BOH Tea Centre een verse thee te drinken en daarna door de aanliggende plantages te wandelen.

 

Aardbeien- en honing-farms

Dat ik de aardbeien- en honing-farms niet boeiend vond, wil uiteraard niet zeggen dat het niks voor jou is. Aardbeien en honing zijn net als thee een specialiteit van de regio en misschien vind je het daarom juist interessant om er iets meer over te weten te komen.

Qua aardbeien-farms behoren Raaju Hill Strawberry, de Kok Lim Strawberry Farm, de Big Red Strawberry Farm en de Healthy Strawberry Farm tot de betere.

De Cameron Tringkap Bee Farm, de Highlands Apiary Farm en de Ee Feng Gu Bee Farm zijn bekende honingmakerijen die je een inkijkje geven in het fascinerende bijenwerk en het daaruit voortkomende zoete spul waar de meeste mensen zo van houden.

 

Gunung Brinchang

Wanneer je kiest voor de Sunrise Tour word je in de vroege ochtend opgehaald om getuige te zijn van de zonsopkomst vanaf de op een na hoogste berg in de Cameron Highlands: de Gunung Brinchang, die een piek van 2.032 meter heeft. Met de koele wind en het prachtige uitzicht over het heuvelachtige landschap, is dit een heerlijk begin van je dag.

Je kunt er tevens zelf heengaan. Vanuit Brinchang, wat vlakbij Tanah Rata ligt, loop je in ongeveer 2 uur naar boven via een pad dat veelal door de jungle gaat. Geen zin om te hiken? Het is zelfs mogelijk om naar boven te rijden.

 

Het Mossy Forest

Het Mossy Forest heeft op sommige punten iets weg van een sprookjesomgeving

Een andere bezienswaardigheid in de Cameron Highlands is het Mossy Forest, wat eigenlijk niets anders is dan een uniek stuk bos waar je langskomt als je naar de top van de hierboven besproken Gunung Brinchang loopt.

Het is helemaal mooi wanneer er laaghangende wolken tussen de bemoste bomen hangen, dit zorgt voor een sprookjesachtige setting.

Schrik trouwens niet wanneer je bijzondere (en grote) insecten, zoals de ferocious tiger beetle, tegenkomt. Zoek maar op Google indien je wilt weten hoe die eruit ziet.

 

De Rafflesia

De gigantische Rafflesia: ga jij deze bloem zien?

Veel touroperators bieden een Rafflesia Tour aan, al is het zien van de unieke bloem verre van een zekerheid. Het is niet voor niets dat sommige guesthouses en touroperators deze excursie niet meer aanbieden, veel toeristen kwamen er in het verleden namelijk nogal gedesillusioneerd van terug.

Daarom raad ik je aan om navraag te doen bij andere mensen die de tour al eerder hebben gedaan. Weet dat er geen vast seizoen voor de Rafflesia is en ze gemiddeld slechts 6 dagen bloeit.

Ik zeg reusachtig, omdat het de grootste bloem ter wereld is, de doorsnede kan een lengte van liefst een meter bereiken. Het is daarom absoluut iets speciaals om te zien. Als je er één spot, voorkom dan om te veel door je neus te ademen. Ze stinkt namelijk naar rottend vlees. Ja echt, je leest het goed haha.

Behalve in de Cameron Highlands kun je de Rafflesia tevens proberen te vinden in Sabah bij de Mount Kinabalu en in het Gunung Gading National Park in Sarawak op Maleisisch Borneo. Verder komt de bloem voor op Sumatra en Java in Indonesië en op het eiland Mindanao in de Filipijnen.

 

Het Cameron Highlands Flora Park

Over bloemen gesproken, in het Cameron Highlands Flora Park zie je ze in allerlei kleuren en maten. Via een witte trap loop je door de bloemenvelden naar de top van de heuvel. Boven is het lekker om iets te eten en te drinken bij het Loving Summer Cafe, terwijl je uitkijkt op een zee van kleuren.

Een leuke verrassing in het bloemenpark is het hobbit-huisje, wat verscholen ligt tussen het groen. Het past perfect bij de Cameron Highlands, die op sommige momenten inderdaad iets weg hebben van Hobbiton. Als je wilt kun je er een high tea-ceremonie doen.

De entree is met RM 50 overigens aan de hoge kant, al zie je wel dat het er goed onderhouden is.

 

De griezelige Jim Thomson Cottage

Heb jij ooit al eens van Jim Thomson gehoord? Ik heb het er al eens eerder over gehad in mijn artikel over Bangkok, de zakenman die de zijdeproductie in Thailand weer nieuw leven in heeft geblazen.

Nou is dit al behoorlijk opzienbarend, maar je vraagt je wellicht af wat de link met de Cameron Highlands is?

Het volgende:

Hij, James Thomson, is in 1967 in de Cameron Highlands verdwenen. Op 26 maart van diezelfde jaargang is hij aan het eind van de middag gaan wandelen en vervolgens nooit meer teruggekeerd. Wat er is gebeurd, weet niemand, al heeft men het vermoeden dat hij in het oerwoud is verdwaald. Mysterieus hè?

In Tanah Rata kun je overnachten in dezelfde accommodatie als waar James Thomson in de dagen voor zijn verdwijning is verbleven. Ik heb het over Moonlight Bungalow, tegenwoordig ook de Jim Thomson Cottage genoemd. Het huis ligt op 3 kilometer van Tanah Rata.

Oh trouwens, maak in ieder geval niet de fout die James Thomson maakte, ook al weet niemand welke fout dit precies was…

 

Jungle-trekkings

De zon die oprijst achter de theevelden

Je hoeft zoals ik al aangaf niet persé een betaalde tour te doen om de Cameron Highlands te ontdekken. Sterker nog, er zijn 14 verschillende wandelroutes om af te leggen, uiteenlopend van eenvoudig tot zeer zwaar en veelal door de weelderige jungle.

De meest populaire in nummertje 10, een tocht die qua uitdaging gemiddeld te noemen is en zo’n 3,5 tot 4 uur duurt. Het begin is even zoeken, als je het niet kunt vinden, kun je altijd even navraag doen bij locals of andere toeristen. Je loopt door de jungle naar het hoogste punt van Gunung Jasar. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Een andere aanrader is trail nummer 3, een wandeling die zwaarder is dan nummer 10. Je begint bij Arcadia Cottage dat vlakbij de golfcourse gelegen is. Vervolgens komt er een 2,5 uur vrij steile klim naar de top van Gunung Beremban, die op 1.841 meter ligt. Onderweg kun je ook overschakelen op de avontuurlijke 2e trail.

Trouwens, als je bang bent om vies te worden, dan is zelf erop uitgaan misschien niet het beste idee. Aan de andere kant: avontuur opzoeken en tegelijkertijd schoon blijven, bestaat eigenlijk niet. Of wel dan 😉 ?

 

De Robinson Falls

Op 10 minuten wandelen van Tanah Rata liggen de Robinson Falls. Trail nummer 9 loopt er trouwens ook naartoe. Nee, het is niet de boeiendste waterval die je in je leven zult tegenkomen, maar voor de afwisseling met de theeplantages is het best de moeite waard.

Ik raad je aan om er in de ochtend heen te gaan zodat het nog niet te warm is. Neem iets te eten en te drinken mee en begin je dag in een prachtig stukje natuur.

In het natte seizoen, dat van oktober tot en met december loopt, is de waterval op z’n mooist.

 

Het Agro Technology Park in MARDI

Je hoeft niet iedere dag super-actief te zijn en alleen maar de bekende dingen te doen, althans dat is hoe ik reis. Zo vind ik het centrum van Tanah Rata met de leuke eetgelegenheden best wel gezellig om te zitten, zeker als het avond begint te worden.

Na even rondgelopen te hebben, kwam ik eigenlijk per toeval uit bij het Agro Technology Park in MARDI, een soort grote tuin met vele mooie bloemen en planten.

Ik adviseer je om hierheen te gaan wanneer je bijvoorbeeld een alternatief zoekt voor de toeristische Rose Garden. Ik heb er namelijk geen toeristen gezien, alleen een paar locals. Het kan overigens gebeuren dat zij met je op de foto willen, dit is althans wat mij overkwam. Alsof je een beroemdheid bent. Ik heb het al vrij vaak meegemaakt: in Rammang Rammang, bij de tempels van Prambanan, op Borneo… En zo kan ik nog wel even doorgaan. Altijd lachen vind ik.

 

Tan’s Camellia Garden

Ook Tan’s Camellia Garden is een aanrader om te bezoeken als je van natuur houdt. Een verborgen juweeltje in de hooglanden met een hele aardige eigenaar die je graag meer vertelt over de bloemen en planten.

Verder is er in Tanah Rata een parkje om doorheen te wandelen en om te relaxen. Ik heb hier zo nu en dan gezeten om mijn dagboekje wat bij te werken. Heerlijk rustig.

 

The Sheep Farm

Indien je iets helemaal anders wilt doen en graag onder de dieren bent, is de Sheep Farm een leuke plaats om heen te gaan. Naast schapen lopen hier geiten en zelfs alpaca’s rond, in alle vrijheid gelukkig. Het is uniek om dieren als. deze in een land als Maleisië te zien.

Voor een kleine entreeprijs krijg je een zak voer erbij om de pluizige beestjes te eten te geven.

Ze zullen voor een lach op je gezicht zorgen, dit effect hebben ze op mij tenminste altijd haha!

 

Een aparte gebeurtenis

Twin Pines Guesthouse
Mijn hostel werd ineens volledig uitgerookt

Ik maakte een nogal bijzonder iets mee toen ik in Tanah Rata verbleef. Als je de foto hierboven ziet denk je misschien dat de boel in brand stond, maar er was iets heel anders aan de hand.

Wat gebeurde er dan?

Alle gasten en het personeel werd verzocht om Twin Pines (onze accommodatie die anno 2023 niet meer bestaat) te verlaten, aangezien het hostel kennelijk volledig insectenvrij moest worden gemaakt. Dit werd gedaan met bepaalde rookapparatuur waardoor het van buitenaf leek of ons guesthouse letterlijk in vuur en vlam stond.

En het is niet zo dat dit ons was medegedeeld of zo. Nee, het op het moment waarop ‘rokers’ binnenkwamen werd het ons even snel verteld. Best vaag als je het mij vraagt haha.

Na een aantal uren mochten we weer naar binnen en was het hostel ‘schoon’ verklaard. Nu zal je dit (waarschijnlijk) niet zo snel overkomen, maar al met al was het bijzonder om meegemaakt te hebben.

 

Hoe zit het met transport in de Cameron Highlands?

De meeste mensen kiezen ervoor om een tour te boeken en de streek op die manier te verkennen. Zo’n tour boek je gemakkelijk via je ho(s)tel of guesthouse.

Blijf je wat langer, dan is het echter ook leuk om een scooter te huren, dit kost je RM 60 per dag. Een betrouwbare partij die motorbikes verhuurt in Tanah Rata is Cameron Highlands MK Bike & Scooter Rental Services.

Er tijden tevens bussen en taxi’s in het gebied, bijvoorbeeld van Tanah Rata naar de theeplantages.

 

Wat zijn leuke eettentjes in de Cameron Highlands?

Alle eettentjes die ik hieronder noem liggen in Tanah Rata, het bekendste plaatsje in de regio waar je waarschijnlijk ook je accommodatie zult boeken (zie verder).

Indiaas eten mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je reis door Maleisië. Ik bedoel, het barst ervan door de vele Indiase mensen die in het land wonen. Hun restaurants staan bekend als ‘mamaks’ en een mamak met heerlijk gekruide gerechten is Singh Chapati. Het leuke is hier bovendien dat je het gevoel hebt bij een lokale familie op bezoek te zijn. Twee andere Indiase aanraders zijn Gerai V. SATHISWARAN en het populaire Sri Brinchang.

Als je trek hebt in de Japanse keuken is het zaakje Kougen een plek je niet over mag slaan. Zonder te overdrijven zal dit een van je betere Japanfood ervaringen zijn.

Maleisisch en Westers eten vind je bij Boss Taste, een restaurant dat erg goed bekendstaat in Tanah Rata. Probeer hier de ‘nasi lemak’ en de ‘assam laksa’, twee typische Maleisische gerechten die ik persoonlijk superlekker vind.

Mocht je een scooter gehuurd hebben, dan is het de moeite om naar het iets noordelijker gelegen Casa Osiana te rijden. Het is een restaurant dat vooral geliefd is bij de locals en bekend om de zogeheten steamboat. En zijn dit vaak niet de beste plekjes 😉 ?

Een leuke spot om te ontbijten is Pane Barista House. Naast goede koffie hebben ze er onder andere gebakjes en croissantjes met huisgemaakte jam.

De zoetsappige aardbeien die in de hooglanden groeien moet je natuurlijk ook een keertje geprobeerd hebben. Een plaats waar ze ze in overvloed verkopen is de Pasar Pagi Kea Farm Market. Een andere optie is om ze bij een strawberry farm te halen die ik in het gedeelte over de bezienswaardigheden heb besproken.

Tot slot is er op vrijdag en zaterdag nog een bruisende avondmarkt die de moeite is om te bezoeken, deze heet Pasar Malam Cameron Highlands en ligt in de Golden Hills Area in Brinchang, even ten noorden van Tanah Rata.

 

Waar in de Cameron Highlands raad ik je aan om te overnachten?

Het dorpje dat je als uitvalsbasis gebruikt heet als gezegd Tanah Rata. Je verblijft er tussen de glooiende heuvels en kunt daar eenvoudig de tour boeken die je wilt of zelf aan de wandel gaan.

Een optie die je hebt is de al genoemde Jim Thomson Cottage, een huis met een creepy verhaal. Al zou ik voor het geld dat je daarvoor betaalt en de mindere locatie een kwalitatief betere slaapplek uitzoeken. Zo barst het in Tanah Rata van de kwalitatief goede homestays en heb je een een aantal gezellige guesthouses. Twin Pines, het hostel waar ik verbleef, is anno 2023 als gezegd helaas écht in rook opgegaan.

Wat zijn nu de tips die ik voor je heb qua accommodaties in Tanah Rata?

Een chill guesthouse met privékamers is The Rustique Guest House. Je slaapt er voor een prikkie, al zijn de badkamers wel gedeeld. Mij boeit dat nooit zo, maar misschien vind jij het niks? Dan weet je het in elk geval.

Het Traveller Bunker Hostel behoort zonder twijfel tot de betere hostels van Tanah Rata. Dus als je graag in een dorm slaapt, boek dan daar je bed. Het is bovendien een fijne plek om andere avonturiers te ontmoeten.

Is je budget ietsje ruimer en slaap je graag in een boetiekhotel? Dan is Tiny Boutique Habitat om een paar nachtjes te blijven.

Indien je een wat luxer hotel zoekt zijn het Cameron Highlands Resort en Zenith Cameron prima opties om voor te gaan.

Ten slotte is The Lakehouse Cameron Highlands een schitterend hotel in authentieke stijl, een kilometer of tien ten zuiden van Tanah Rata gelegen in een serene omgeving.

 

Hoelang raad ik je aan om in de Cameron Highlands te blijven?

Trek tenminste 2 volle dagen uit om de Cameron Highlands te ontdekken. Zo kun je een dag -alleen of met een tour- door de theevelden wandelen en een andere dag gebruiken om een van de trails te hiken of simpelweg te relaxen in Tanah Rata.

Ikzelf ben er overigens 4 dagen geweest, omdat ik geen zin had om zo snel alweer door te reizen.

 

Wat is de beste reistijd voor de Cameron Highlands?

Ook locals struinen graag door de Cameron Highlands

Laat ik het niet mooier maken dan het is: regen ga je sowieso voor je kiezen krijgen in de Cameron Highlands. Zelf was ik er begin april en ik kwam aan in een flinke hoosbui. Na een lange busrit was dit nou niet bepaald een warm welkom; van het paradijselijke Perhentian Kecil naar de natte Cameron Highlands. Nogal een overgang, zoals je begrijpt. Desalniettemin heb ik er gemiddeld genomen prima weer gehad en me goed vermaakt. En een pluspuntje was dat het door de regenval juist extra groen kleurde.

De ‘droogste’ maanden zijn in elk geval januari, juni, juli en augustus. Ik zeg ‘droogste’ omdat er dan nog altijd veel neerslag zal vallen. Nu duren deze buien vaak maximaal 2 uur, waarna het weer opklaart. Niet zo’n ramp dus.

April, mei, oktober en november worden als de natste maanden gezien. Al is de praktijk soms anders.

Let er verder op dat het in de weekenden druk wordt. De hooglanden zijn behalve onder toeristen namelijk ook zeer geliefd onder de Maleisiërs zelf, die er op hun vrije dagen maar al te graag een kijkje komen nemen.

Het voordeel aan de hoge ligging van de Cameron Highlands, 1.500 tot 1.800 meter, is wat mij betreft de aangename temperatuur die gemiddeld genomen zo’n 18°C is. Inderdaad, het nadeel is dat er relatief veel regen valt, al zitten daar net zo goed voordelen aan. Immers, de theevelden zijn voor niets zo indrukwekkend groen-gekleurd. Zonder regen en met langdurig droge periodes zou het er heel anders hebben uitgezien.

 

Hoe kom je in de Cameron Highlands?

Drink zeker een vers theetje bij het BOH Tea Centre

Zoals ik in het begin van dit artikel al heb aangegeven, ben ikzelf vanuit Kuala Besut -het havenplaatsje om naar de Perhentians te komen- naar de Cameron Highlands gegaan. Deze rit is per minibus en duurde in mijn geval 5,5 uur.

Wanneer je vanuit Kuala Lumpur reist ben je ongeveer 4,5 uur onderweg. Vanuit Penang 3,5 uur en vanuit Taman Negara 5 tot 6 uur. Vertrek je in Ipoh, dan duurt het ritje slechts 2 uurtjes.

Kom je vanaf Langkawi, dan pak je in Kuala Perlis op het vasteland de bus naar Ipoh (4,5 uur reistijd) om daarna over te stappen op een bus naar Tanah Rata (2 uur reistijd). In dit geval zou ik sowieso een of meerdere dagen in Ipoh blijven, omdat het een leuke bestemming is waar genoeg te beleven valt.

Je transport-tickets regel je eenvoudig via 12Go Asia.

Zelf vond ik vooral het laatste stuk door het groene en heuvelachtige landschap erg mooi. Je kunt lekker naar buiten kijken en genieten van de prachtige uitzichten over de bergen en valleien. Als het kan, zet dan je raampje open en snuif ondertussen de zuivere berglucht op. Dit is in althans wat ik deed 🙂 .

 

Zijn er dagtours van Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands?

Wanneer je niet alle tijd van de wereld hebt en de Cameron Highlands in een dag vanuit Kuala Lumpur wilt bezoeken, raad ik je aan om deze tour te boeken.

Je bezoekt hierbij de must-sees van de regio, inclusief de BOH Tea Plantation en de Lata Iskandar Waterfall. De laatstgenoemde ligt op de weg naar Tanah Rata, op ongeveer 35 kilometer afstand van het bergplaatsje.

 

Leuke routes voor Maleisië

Ben je van plan om door Maleisië te gaan rondreizen en ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen?

In Backpackgids Azië heb ik een aantal routes door dit prachtige land voor je uitgestippeld, waarbij je ook een paar dagen in de Cameron Highlands verblijft. Ik heb bovendien Maleisisch Borneo in een van de reisschema’s opgenomen. Avontuur gegarandeerd dus!

 

Meer lezen over Maleisië?

Behalve over de Cameron Highlands heb ik een hele hoop meer geschreven over de avonturen die ik in Maleisië heb beleefd. Ik heb het land meerdere keren bezocht, woonde een aantal maanden in Kuala Lumpur, ben met locals op pad geweest en praat zelfs een beetje Maleisisch. Zoals je begrijpt heb ik er genoeg over te vertellen 🙂 .

Zin om meer te lezen? bekijk dan al mijn andere Maleisië-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over de Cameron Highlands? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw