Mijn tips voor de schitterende Cameron Highlands

Na 2 weken te zijn verbleven op Perhentian Kecil, vond ik het tijd worden voor een volgende bestemming. Ik besloot om mijn reis voort te zetten naar de Cameron Highlands, de plek waar je de prachtige groene theevelden van Maleisië kunt vinden.

Om 08.00 uur in de ochtend nam ik een boot naar Kuala Besut om vanuit daar om 10.00 uur de bus naar de hooglanden te pakken. Het was een rit van 5,5 uur, uiteindelijk kwam ik om 15.30 uur aan in Tanah Rata, het toeristische centrum van de Cameron Highlands. Ik ben hier in totaal 4 dagen geweest.

In dit artikel deel ik een aantal waardevolle tips met je, zo vertel ik onder meer wat ik anders zou doen als ik weer zou gaan. Ook bespreek ik een bijzonder voorval dat ik meemaakte.

 

1. Doe niet de goedkoopste excursie, de Countryside Leisure Tour

Rose-Centre-Cameron-Highlands
Deze opvallende verschijning kwam ik tegen in de Rose Valley

Het klinkt misschien nogal negatief, om te zeggen dat je iets niet moet doen. Echter, ik zeg dit omdat ik uit ervaring spreek. Zelf heb ik namelijk deze excursie -de Countryside Leisure Tour (kosten: RM25)- geboekt, die er als volgt uitziet:

  • Je begint de dag bij de Rose Valley / Rose Centre
  • Vervolgens ga je naar de BOH – Sungei Palas Tea Plantation
  • Daarna neem je een kijkje bij de Strawberry Farm
  • De 4e stop is de vlindertuin, oftewel de Butterfly Garden
  • Je sluit de tour af bij de Honey Bee Farm en de Sam Poh Buddhist Temple

Eerlijk gezegd vond ik alleen de BOH-theeplantages met de schitterende uitzichten de moeite waard. De andere onderdelen waren wat mij betreft niet boeiend en van die typische toeristenlokkertjes. Ook kregen we tijdens de excursie pas te horen dat we voor de rozenvallei en de vlindertuin nog eens RM10 in totaal moesten betalen.

Begrijp me niet verkeerd hoor, de groene theeplantages zijn zeer zeker de moeite waard om te bekijken en te genieten van de serene rust. Maar de andere attracties zou ik persoonlijk niet meer bezoeken.

 

2. Kies in plaats daarvan voor de Sunrise Tour

Als je kiest voor de Sunrise Tour (kosten RM65), dan word je in de vroege ochtend opgehaald om getuige te zijn van de zonsopkomst vanaf de op een na hoogste berg in de Cameron Highland: Gunung Brinchang. Met de koele wind en het prachtige uitzicht over het heuvelachtige landschap, is dit een heerlijk begin van je dag.

De trip gaat vervolgens verder naar Mossy Forest, wat eigenlijk niets anders is dan een uniek stuk bos waar je langskomt als je naar de top van Mount Brinchang loopt. In dit geval loop je dus naar beneden, omdat deze berg het beginpunt van de excursie is. Het is helemaal mooi als er wolken tussen de bemoste bomen hangen, dit zorgt voor een sprookjesachtige setting. Schrik trouwens niet als je bijzondere (en grote) insecten, zoals de ferocious tiger beetle, tegenkomt.

Je eindigt de tour bij de BOH-theeplantages. In het bijbehorende Boh Tea Cafe, dat op een prachtige heuvel ligt, kun je vervolgens in alle rust genieten van een verse thee en een gebakje naar keuze. Dit café staat overigens ook bekend als de Boh Tea Factory.

Trouwens als je het niks vindt om vroeg -daarmee bedoel ik 05.30 uur- op te staan, dan kun je ook nog kiezen voor de reguliere Full Day Experience Tour, de Amazing Rafflesia Tour of bijvoorbeeld een tocht door de jungle.

 

3. Het is lang niet zeker dat je de Rafflesia te zien krijgt

Rafflesia, Cameron Highlands
De gigantische Rafflesia: ga jij deze bloem zien? | Credits: Genlab Frank, Flickr

Veel tourbedrijfjes bieden de eerder genoemde Amazing Rafflesia Tour (prijs: RM60) aan, maar het is helemaal niet zeker dat je deze unieke bloem ook daadwerkelijk zal gaan zien. Het is niet voor niets dat sommige guesthouses en touroperators deze excursie niet meer aanbieden.

Daarom raad ik je aan om navraag te doen bij andere mensen die de tour al eerder hebben gedaan. Weet dat er geen vast seizoen voor deze reusachtige en stinkende bloem is en dat ze gemiddeld slechts 6 dagen bloeit.

Ik zeg reusachtig, omdat de Rafflesia de grootste bloem ter wereld is, de doorsnede kan wel 1 meter lang zijn. Het is daarom wel iets bijzonders om te zien. Als je er één ziet, voorkom dan om te veel door je neus te ademen, ze stinkt namelijk naar rottend vlees. Ja echt, je leest het goed 🙂 .

Behalve in de Cameron Highlands, kun je de Rafflesia ook bekijken in Sabah bij de Mount Kinabalu en in het Gunung Gading National Park in Sarawak op Maleisisch Borneo. Verder komt de bloem voor op Sumatra en Java in Indonesië en op het eiland Mindanao dat in de Filipijnen ligt.

 

4. Ga zelf op avontuur

Want je hoeft niet perse een georganiseerde excursie te boeken om de Cameron Highlands te ontdekken. Sterker nog, er zijn 14 verschillende trails die je kunt afleggen, uiteenlopend van eenvoudig tot zeer zwaar.

De meest populaire in nummertje 10, een tocht die qua uitdaging gemiddeld te noemen is en zo’n 3,5 tot 4 uur duurt. Het begin is even zoeken, als je het niet kunt vinden, kun je altijd even navraag doen bij locals of andere toeristen.

Je loopt door de jungle naar het hoogste punt van Gunung Jasar. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Een andere aanrader is trail nummer 3, een wandeling die zwaarder is dan nummer 10. Je begint bij Arcadia Cottage dat vlakbij de golfcourse gelegen is. Vervolgens komt er een 2,5 uur vrij steile klim naar de top van Gunung Beremban, die op 1.841 meter ligt. Onderweg kun je ook overschakelen op de avontuurlijke 2e trail.

Trouwens, als je bang bent om vies te worden, dan is zelf erop uitgaan misschien niet het beste idee. Aan de andere kant: avontuur opzoeken en tegelijkertijd schoon blijven, bestaat eigenlijk niet. Of wel dan 😉 ?

Tip: het is supergaaf om een scooter te huren en door de hooglanden te rijden. Zo kun je zelf naar de BOH-theeplantage cruisen en heb je alle vrijheid. De kosten liggen doorgaans tussen de RM35 en de RM50 per dag.

5. Er zijn minder toeristische alternatieven

Je hoeft niet iedere dag super-actief te zijn en alleen maar de bekende dingen te doen, althans dat is hoe ik reis. Zo vind ik het centrum van Tanah Rata met de leuke eetgelegenheden best wel gezellig om te zitten, zeker als het avond begint te worden.

Tip: de beste plek waar ik heb gegeten, is Sri Brinchang. Een Indiaas restaurant waar je op het terras goedkoop van de lekkerste gerechten kunt genieten.

Na even rondgelopen te hebben, kwam ik eigenlijk per toeval uit bij het Agro Technology Park in MARDI, een soort grote tuin met vele mooie bloemen en planten. Ik wil je aanraden om hierheen te gaan als je bijvoorbeeld een alternatief zoekt voor de toeristische Rose Garden. Ik heb hier namelijk geen toeristen gezien, alleen een paar locals. Het kan overigens gebeuren dat zij met je op de foto willen, dit is in ieder geval wat mij overkomen is 🙂 .

Ook Tan’s Camellia Garden is een aanrader om te bezoeken als je van natuur houdt. Een verborgen juweeltje in de hooglanden met een hele aardige eigenaar die je graag meer vertelt over de bloemen en planten.

Verder is er in Tanah Rata een parkje waar je doorheen kunt wandelen of gewoon even kunt chillen. Ik heb hier zo nu en dan gezeten om mijn dagboekje wat bij te werken. Heerlijk rustig.

 

6. Slaap in een mysterieus huis

Heb jij ooit al eens van Jim Thomson gehoord? Ik heb het er al eens eerder over gehad in mijn artikel over Bangkok, de zakenman die de zijdeproductie in Thailand weer nieuw leven in heeft geblazen.

Nou is dit al behoorlijk opzienbarend, maar je vraagt je wellicht af wat de link met de Cameron Highlands is?

Het volgende:

Hij, James Thomson, is in 1967 in de Cameron Hooglanden verdwenen? Op 26 maart van dat jaar is hij aan het eind van de middag gaan wandelen en vervolgens nooit meer teruggekeerd. Wat er is gebeurd, weet niemand, al heeft men het vermoeden dat hij in het oerwoud is verdwaald. Mysterieus hè?

In Tanah Rata kun je overnachten in dezelfde accommodatie als waar James Thomson in de dagen voor zijn verdwijning is verbleven. Ik heb het over Moonlight Bungalow, tegenwoordig ook de Jim Thomson Cottage genoemd. De prijzen beginnen hier op RM150 per kamer met daarin een tweepersoonsbed.

Oh trouwens, maak in ieder geval niet de fout die James Thomson maakte, ook al weet niemand welke fout dit precies was…

 

7. Raak niet depri door de regen

Theeplantage Cameron Highlands
Een heuvel met theeplantages in de Cameron Highlands | Credits: Adam Jones, Flickr

Want regen ga je hoe dan ook voor je kiezen krijgen in de Cameron Highlands. Zelf was ik hier begin april en ik kwam aan in de stortregen. Na een lange busrit was dit nou niet bepaald een warm welkom; van het paradijselijke Perhentian Kecil naar de natte Cameron Highlands. Nogal een overgang, zoals je begrijpt 🙂 .

De ‘droogste’ maanden zijn in ieder geval januari, juni, juli en augustus. Ik zeg ‘droogste’ omdat er dan nog altijd flinke hoosbuien zullen vallen. Nu is het ook goed om te weten dat deze buien meestal maximaal 2 uur duren en het daarna weer opklaart.

Het voordeel aan de hoge ligging van de Cameron Highlands, 1.500 tot 1.800 meter, is wat mij betreft de aangename temperatuur die gemiddeld genomen zo’n 18°C is. Inderdaad, het nadeel is dat er relatief veel neerslag valt, maar ook dat heeft weer z’n voordelen. Immers, de theevelden zijn voor niets zo indrukwekkend groen-gekleurd. Zonder regen en met lange droge periodes, zou het er heel anders hebben uitgezien.

 

8. Sta niet vreemd te kijken als je hostel in de rook staat

Twin Pines Guesthouse
Mijn hostel werd ineens volledig uitgerookt

Ik zei het al even in het begin: een bijzonder voorval. Nou dat heb ik meegemaakt in het hostel waar ik in Tanah Rata ben verbleven.

Wat gebeurde er?

Alle gasten en het personeel werd verzocht om Twin Pines (onze accommodatie, kamers vanaf RM15) te verlaten omdat deze volledig insectenvrij moest worden gemaakt. Dit werd gedaan met bepaalde rookapparatuur waardoor het van buitenaf leek of onze guesthouse letterlijk in vuur en vlam stond, bekijk de bovenstaande foto die ik heb genomen maar eens.

En het is niet zo dat dit ons was medegedeeld of zo. Nee, op het moment dat deze ‘rokers’ binnenkwamen, werd het even snel verteld. Prima, maar toch ook wel een beetje apart 😉 .

Na een aantal uren mochten we weer naar binnen en was het hostel ‘schoon’ verklaard. Nu zal je dit (waarschijnlijk) niet zo snel overkomen, maar al met al was het bijzonder om meegemaakt te hebben.

 

9. Je kunt er bijna vanuit iedere plek komen

Zoals ik in het begin van dit artikel al heb aangegeven, ben ikzelf vanuit Kuala Besut naar de Cameron Highlands gegaan. Deze rit is per minibus en duurde in mijn geval 5,5 uur.

Als je van Kuala Lumpur komt, ben je ongeveer 4,5 uur onderweg. Vanuit Penang 3,5 uur en vanuit Taman Negara 5 tot 6 uur. Vertrek je in Ipoh, dan duurt het ritje slechts 2 uurtjes.

Zelf vond ik vooral het laatste stuk door het groene en heuvelachtige landschap erg mooi. Je kunt lekker naar buiten kijken en genieten van de mooie uitzichten over de bergen en valleien. Als het kan, zet dan je raampje open en snuif ondertussen de zuivere berglucht op. Dit is in ieder geval wel wat ik deed 🙂 .

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw