Tabanan: een prachtig stukje Bali dat je zal verbazen

Tabanan is natuurlijke schoonheid ten voeten uit. Met stranden, rijstterrassen, bergomgevingen, dichte jungle, tempels en eindeloze uitzichten is het puur genieten geblazen. Hier zal je, in tegenstelling tot het veel ontwikkeldere zuiden van Bali, in het onontdekte Balinese landshap belanden.

Al wil ik het niet teveel romantiseren hoor, want je komt zeker ook langs plekjes die druk bezocht worden. Het gaat dan met name om de beroemde tempels waarover ik je verderop meer vertel.

Anyway, lijkt het je niet heerlijk om met je scootertje door de natuur te rijden en dat typische gevoel te ervaren van ‘eventjes helemaal weg te zijn’?

Nou, dan zit je in Tabanan helemaal goed kan ik je zeggen.

Behalve een vrij grote regio is Tabanan trouwens ook een plaatsje. Wanneer men het over Tabanan heeft, kun je er vanuit gaan dat het om de regio gaat en niet zozeer om het (weinig boeiende) stadje. Tabanan loopt grof gezegd van de Tanah Lot-tempel in het zuiden tot Pura Ulun Danu in het noorden. Buiten deze twee betoverende tempels vind je er onder andere de fotogenieke Jatiluwih Rice Terraces.

Naast de voor Bali zo bekende bezienswaardigheden die ik net noemde, barst het er van de ongerepte natuur. Verder heb je er met Kanciana Village de mogelijkheid om het ‘andere’ Bali te ervaren en helemaal van de gebaande paden af te gaan. Serieus, ik had daar het gevoel in een andere wereld beland te zijn, zo mooi was het er.

Als jij op Bali bent en Tabanan wilt bezoeken, lees deze gids dan door. Ik zal alle info die je nodig hebt bespreken en geef je een boel handige tips, inclusief de mooiste plekjes, accommodaties en ‘warungs’ om lekker te eten.

Waar ligt Tabanan precies?

De regio Tabanan ligt op Bali (duh) en om precies te zijn tussen Tanah Lot in het zuiden (vlakbij Canggu) en Danau Beratan -het Bratanmeer- in het noorden (vlakbij Munduk). De afstand tussen beide plekken is om en nabij de 50 kilometer.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Tabanan

Wat zijn nou de plekjes in de Tabanan-regio die je niet gemist mag hebben? Ik noem hieronder mijn favorieten, inclusief een accommodatie die je in een sprookje doet wanen.

 

Tanah Lot

Tanah Lot is een van de bekendste tempels op Bali en een spot die in trek is om te genieten van de zonsondergang. En nee, ik zal niet ontkennen dat het een plek is waar een magisch sfeertje hangt. Desalniettemin is het er vrijwel altijd ontzettend druk. En door de hordes toeristen en de nogal hoge prijzen voelt het er helaas behoorlijk commercieel aan.

Wil je de mensenmassa’s ontwijken? Ga dan eerder op de dag. Je mist in dat geval de zonsondergang, maar de setting is hoe dan ook bijzonder, aangezien het complex op een rotsblok in de zee gebouwd is. En zeg nou zelf, waar zie je zoiets?

 

Pura Ulun Danu Bratan

De iconische Pura Ulun Danu Bratan

Reis je vanuit Ubud naar Munduk dan is een stop bij Pura Ulun Danu Bratan de moeite waard. Het is een van de bekendere tempels van Bali. Je ziet dit hindoeïstische heiligdom aan de lopende band voorbijkomen op Instagram, bij reisbureautjes en ze staat bovendien op het briefgeld van Indonesië.

Dat Pura Ulun Danu Bratan een bekende bezienswaardigheid is, blijkt wel uit de grote hoeveelheid bussen die je op de parkeerplaats ziet staan. Toen ik er was, leek net alsof ik bij de ingang van de Efteling stond.

Via een mooi aangelegde tuin kom je uit bij Danau Beratan, een groot meer grenzend aan groene heuvels. Op het meer staat de tempel die alle aandacht naar zich toetrekt. Een prachtig heiligdom met een taps toelopend dak dat uit meerdere verdiepingen bestaat.

De kans is groot dat het er overvol is met mensen die selfies aan het nemen zijn. Ga daarom bij voorkeur wat vroeger in de ochtend, anders zal je niet het magische gevoel aan je bezoek overhouden waar je van tevoren op hoopt.

 

Pura Taman Ayun en Pasar Mengwi

De derde en laatste tempel die ik in dit rijtje noem is de Pura Taman Ayun, even ten westen van Ubud in het plaatsje Mengwi. In tegenstelling tot de bovengenoemde twee hindoe-tempels is Pura Taman Ayun veel minder toeristisch, waardoor de ervaring een stuk authentieker zal uitpakken.

De omringende tuin en de gracht zorgen samen met het bouwwerk voor een mooi plaatje. Qua grootte is het de tweede tempel van Bali, al zal je het er waarschijnlijk redelijk snel gezien hebben. Cultuurfanaten kunnen het naastgelegen Ogoh Ogoh Bali Museum binnenwandelen, bekend om de levensgrote poppen die de dag voor het Balinese nieuwjaar ritueel verbrand worden.

Wanneer je er weer vandoor gaat, is het leuk om nog eventjes een bezoek te brengen aan de traditionele markt in de buurt: Pasar Mengwi. Je bent daar als Westerling een bezienswaardigheid voor de rondstruinende locals, op zichzelf is dat op het toeristische Bali al heel bijzonder.

 

De Jatiluwih Rice Terraces

Wandelen door de Jatiluwih-rijstterrassen is een must op Bali

Een alternatief voor de -in mijn ogen- veel te toeristische rijstvelden in Tegallalang bij Ubud zijn de Jatiluwih-rijstterrassen, al is deze prachtige plek wel 1,5 uur rijden vanuit datzelfde Ubud. Maar dit is het helemaal waard en wat mij betreft zijn ze indrukwekkender dan de rijstvelden van Tegallalang. Daarnaast zal je merken dat het er minder druk is.

Vanuit een van de warungs geniet je na de wandeling van een rustgevend zicht over het landschap, wat uit ontelbare groentinten bestaat. Je hebt trouwens diverse parcours om af te leggen, van krap een uur tot aan meerdere uren. Tegenwoordig is bovendien fietsen met een e-bike er een populaire activiteit om te doen. Check bijvoorbeeld deze tour.

 

Pupuan

De minder bekende rijstvelden bij Pupuan

De rijstvelden van Jatiluwih mogen dan het populairst zijn in Tabanan, maar is het niet leuk om ook een kijkje te nemen bij rijstvelden waar je amper mensen -laat staan toeristen- ziet?

Indien je antwoord op die vraag ‘ja’ is, zet Pupuan dan alvast op je lijstje. In dit schattige plaatsje heb je namelijk een viewpoint met een schitterend uitzicht op de groene terrassen en een lange strook palmbomen. Kijk zelf maar op de foto hierboven 🙂 .

 

Balian Beach

Ten noorden van Tanah Lot ligt het vredige Balian Beach, een geliefde spot onder surfers die bovendien perfect is om te genieten van schitterende zonsondergangen. Hier zie je in tegenstelling tot de veel drukkere stranden op Bali geen verkopers en andere commerciële zaken. Het zijn vooral lokale eetzaakjes waar je tegen lage prijzen lekker Indonesisch kunt eten.

Balian is bovendien een bestemming die veel yogi’s aantrekt, een aanrader is wat dat betreft Balian Spirit Yoga.

 

Kanciana Village en Belimbing Village

De geweldige natuur in Kanciana Village

Bali is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest toeristische bestemmingen in Zuidoost-Azië. Sowieso is het al jaren dé place to be in Indonesië. Maar wat nou als je dit veelzijdige eiland bezoekt, en je juist behoefte hebt aan een plek die je helemaal één met de natuur doet voelen en de drukte wilt ontwijken?

Goed nieuws, want ook Bali heeft opties om van de gebaande paden af te gaan. Kanciana Village in de Tabanan-regio is er zo een. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan en de natuur is er waanzinnig mooi. Het is zo’n plaats waar je voor een paar dagen heengaat, terwijl je na die dagen voor je gevoel weken weg bent geweest.

Behalve de schilderachtige omgeving heb je er de mogelijkheid om in een unieke accommodatie te overnachten, tussen de rijstterrassen, weg van de drukte. Zo sliep ik in de openlucht en werd ik wakker met het geluid van een stromende rivier, vogeltjes en insecten die je alleen in de jungle hoort. Ik raad je voor de volle 100 procent aan om het artikel dat ik erover schreef te lezen en om een of meerdere nachtjes te slapen op deze droomplek.

Op steenworpafstand van het dorpje vind je de Tibu Sampi Waterfall om te verkoelen. De sfeer heeft er iets magisch, mede omdat de kans groot is dat je er helemaal alleen bent.

Vlakbij ligt overigens ook het dorpje Belimbing waar je net als bij Kanciana Village prachtige wandelingen langs de rijstterrassen kunt maken. De Belimbing Rice Fields vormen hier de voornaamste trekpleister. Wel is dit gebied al een stukje bekender onder reizigers, al is dit allemaal relatief. Superdruk zal het er in ieder geval echt niet zijn.

 

Air Panas Angseri

Zo’n beetje halverwege tussen Jatiluwih en Pura Ulun Danu Bratan ligt het plaatsje Angseri met de gelijknamige warmwaterbronnen Air Panas Angseri. De twee baden liggen prachtig verscholen in het bos.

Al met al is dit de ideale spot om lekker te ontspannen en je lichaam een boost te geven. Je hebt er zelfs privé hot springs die je tegen een klein bedrag voor een uurtje huurt.

 

De Leke Leke Waterfall

Air Terjun Leke Leke, alweer zo’n juweeltje in Tabanan

Wanneer je na een kwartiertje over blubberige paadjes eenmaal voor de Leke Leke-waterval staat zal je blij verrast zijn. Nee, het is niet de grootste waterval die je ooit gezien hebt, maar hoog is ‘ie toch zeker wel. De setting middenin het oerwoud maakt het allemaal extra gaaf.

Ergens op de helft van de jungle-wandeling kom je een kraampje tegen waar een Balinese man kokosnoten verkoopt. En ik verzeker je dat die extra lekker smaakt na je ingespannen te hebben. Mierzoet en zó verfrissend.

En wat is er nou beter dan na het drinken van je kokosnoot in zo’n onwerkelijke omgeving het zweet van je af te spoelen?

De Leke Leke Waterfall en het hiervoor besproken Air Panas Angseri kun je prima met elkaar combineren trouwens, ze liggen op ongeveer 12 kilometer van elkaar.

 

Het apenbos Alas Kedaton

Je hebt vast al eens gehoord van de Ubud Monkey Forest, het beruchte apenbos in Ubud. Wat veel mensen echter niet weten is dat er op Bali nog meer van zulke plekken zijn, waarvan Alas Kedaton er een is. Vergeleken met de hotspot in Ubud kom je hier echter nauwelijks andere toeristen tegen.

Je gaat in het schaduwrijke boscomplex met een (verplichte) gids op pad, die de apen met een stok op afstand houdt en je naderhand haar winkeltje showt.

Overigens komen er niet alleen apen langs, want er vliegen ook enorme vleermuizen die je een aai over de bol mag geven.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Tabanan?

Deze explosie van vitaminen (en kleuren!) at ik ’s morgens bij Clove Tree Hill

Als je op Balian Beach bent raad ik je aan om te gaan eten bij Deki’s Warung. Terwijl je nasi goreng en gefrituurde tempé eet kijk je uit op de surfers in de zee. Een andere aanrader hier is Tekor Bali.

Tridatu Waroeng Bamboo bij de Jatiluwih-rijstvelden is een plek waar je lekker lokaal kunt eten en tegelijkertijd een prachtig uitzicht op al het groen hebt. Heb je nog meer trek, stop dan ook zeker even bij Warung Samboga Besikalung en bij Jati Harum Bali.

In Kanciana Village heb ik heerlijk gegeten bij het restaurant van Clove Tree Hill, al is het er vergeleken met lokale warungs vrij prijzig. De enige warung daar in de buurt is de Tibu Sampi Warung, die naast de gelijknamige waterval ligt en omringd is met wildgroei. Eet hier een hapje als je goedkoper uit wilt zijn.

 

Waar in Tabanan raad ik je aan om te overnachten?

De aankomst bij Clove Tree Hill – kan het beter?

Zoek je in Agoda of Booking.com op ‘Tabanan’, dan krijg je vervolgens een overzicht van alle accommodaties in de regio. Een guesthouse kan zomaar 40 kilometer van de Jatiluwih-rijstvelden liggen, iets wat op Bali al snel 1,5 uur reizen betekent. Als je bepaalde bezienswaardigheden wilt bezoeken, raad ik je daarom aan om goed de locatie checken van de accommodatie die je op het oog hebt.

Hieronder heb ik een aantal aanraders voor je, voor de verschillende plekken in Tabanan.

Wanneer je de Jatiluwih-rijstvelden bezoekt en er een nachtje wilt blijven, dan zijn KUBU D’UME Homestay en Saridevi Ecolodge twee aanraders. Zit je qua budget wat hoger, boek dan een kamer bij Ti Amo Bali.

Wil je rond Balian Beach verblijven en dat voor een zacht prijsje? Dan is Gubug Balian Beach Bungalow een gave plek. Luxere kamers vind je bij Bali Lush.

In Kanciana Village heb je qua accommodatie beperkte mogelijkheden, maar Clove Tree Hill is wat mij betreft echt een must om heen te gaan. Je verblijft tussen de rijstterrassen in een indrukwekkend heuvelachtig landschap, ik sprak er hierboven al even over. Het is voor mij zonder twijfel een van de mooiste accommodaties waar ik ooit geslapen heb. Dichtbij ligt tevens Bali Eco Stay, die behalve accommodatie tevens yoga-retraites organiseren.

 

Hoe kom je in Tabanan?

Sowieso raad ik je aan om een scooter te huren op Bali om het eiland op eigen houtje en in je eigen tempo te verkennen, dit kan bijvoorbeeld via de betrouwbare partij Bikago. Wees je echter wel bewust van de regels en de mogelijke gevaren als je besluit op zo’n ding te stappen.

Wanneer je vanuit Canggu of Seminyak komt, is het logisch om je roadtrip door Tabanan bij Tanah Lot te starten (30 minuten reistijd) om zo geleidelijk aan je weg naar het noorden richting het Bratanmeer te vervolgen.

Ben je in Ubud? Dan kun je naar Pura Taman Ayun rijden (45 minuten reistijd) en daarna verder noordwaarts gaan. De Tanah Lot-tempel sla je in dit geval over, al heb je die waarschijnlijk al bezocht als je in de Canggu-regio bent geweest. En anders kan je die altijd nog een andere keer meepakken.

 

Zijn er tours in Tabanan?

Indien je geen trek hebt om zelf te rijden, heb je altijd nog de optie om voor een tour te gaan. Die kun je in bijvoorbeeld Ubud regelen, maar ook online via Get Your Guide.

Dit zijn een aantal leuke:

 

Leuke routes voor Bali

Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen op Bali? Ik heb een lange tijd op Bali gewoond en speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, een gids vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

De gids is een aanrader als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.

 

Meer lezen over Bali?

Ik raak maar niet uitgeschreven over Bali. Er is dan ook zoveel moois en bijzonders over te vertellen.

Nee, de bewering die je nogal eens hoort dat je er niet heen zou moeten gaan omdat het verziekt is door toerisme – daar ben ik het absoluut mee oneens. Persoonlijk vind ik het er fantastisch. En, zoals je in dit artikel hebt gezien, kent ook Bali zat verborgen parels.

Heb je zin om meer artikelen te lezen over Bali? Bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over Tabanan? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw