Jaren geleden toen ik voor het eerst op Palawan in de Filipijnen was en naar El Nido reisde, hoorde je werkelijk niemand over Port Barton. Het idyllische vissersdorpje is de laatste tijd echter steeds bekender aan het worden onder reizigers, en dat is niet zonder reden.
Ikzelf had het plan om via Port Barton naar El Nido te gaan. Alleen, aangezien ik het zo naar m’n zin had en El Nido een supertoeristisch oord is geworden, ben ik veel langer gebleven dan ik vooraf had gedacht. De El Nido-plannen heb ik vervolgens links laten liggen. Waarom zou je ook verkassen, als het ergens goed bevalt?
In dit artikel vertel ik je alles over Port Barton, van de mooie bezienswaardigheden en to-do’s tot aan lekkere eetzaakjes en chille accommodaties om te verblijven.
De gemoedelijke sfeer in het dorp
Als je aankomt valt het direct op dat er veel guesthouses zijn en er best wat toeristen naar Port Barton komen. Maar net zo duidelijk is de fijne en relaxte sfeer die er hangt. Niets moet, alles mag.Â
In het dorp, als je daar al van kunt spreken, vind je allerlei leuke restaurantjes, lokale eetzaken en zie je kinderen achter elkaar aanrennen of met een basketbal spelen. Hier en daar ligt een hond op de weg te slapen. Luxe hotels zie je er niet, het zijn voornamelijk homestays en betaalbare resorts waar je terechtkunt.Â
Het leven gaat hier in een laag tempo, voor actie kom je dan ook niet naar Port Barton. Wandel naar het hoofdstrand en ga rustig liggen met een kokosnoot aan je zijde. Wil je toch wat ondernemen, spring dan in een kajak en trek erop uit.
Wel vraag ik me af hoelang Port Barton nog blijft zoals ze nu is. Wordt het de nieuwe El Nido van Palawan? Ik hoop het niet, maar vaststaat dat deze kleine badplaats meer en meer wordt bezocht.Â
Mocht je trouwens lokaal fruit willen proeven, probeer dan eens zuurzak, oftewel soursop. Een van m’n persoonlijke favorieten.
Coconut Beach, de betere versie van White Beach
In en rond het strand zal je regelmatig worden aangesproken door locals die je met hun bootje naar White Beach willen brengen. Varen hoeft alleen niet, want je kunt er tevens te voet komen. Dit strand ligt op zo’n 3,5e kilometer vanuit het centrum.
Toen ik er bijna was, zag ik een fraaie baai die op de kaart geen naam heeft, al wordt ze door locals Coconut Beach en ook Austria Beach genoemd. Bij de entree valt te lezen dat je 30 PHP (0,50 euro) entree moet betalen, al bleek er niemand aanwezig om dit in ontvangst te nemen.
Maar hey, wat een geweldig mooi strand is dit. ZĂ³ veel palmbomen, groen, een lang uitgestrekte zandstrook en geen mensen te bekennen. Ruigheid in haar puurste vorm. Sterker nog, vergeleken met White Beach -waar ik even later uitkwam- is Coconut Beach vele malen indrukwekkender. White Beach is namelijk vrij druk. Ook ligt er een resort en je raadt het al: het strand is privĂ© en er moet 50 PHP (0,85 euro) betaald worden. Het voelt er allemaal wat commercieel aan als je het mij vraagt. Een minpuntje van Coconut Beach is dat je er niet zo goed kunt zwemmen, door de stenen in het water. Al vond ik dit best meevallen.
Op expeditie naar de Papawyan Falls
Een wandeling (of scooterrit) van krap 5 kilometer brengt je bij de Papawyan Falls, tevens bekend als de Pamuayan Waterfalls. Het is trouwens ook een fijn stuk om hardlopend af te leggen, al heb je hier en daar wat uitdagingen met de heuvels en de modder waar je langskomt. Verder zal je twee keer je schoenen moeten uitdoen om door het water te kunnen lopen.
De hike is de moeite waard. Zo zie je rijstvelden met waterbuffels en later ga je dwars door een ongerepte jungle. Op een gegeven moment kom je bij een checkpoint waar je wat snacks of drinken kunt kopen. Verder kan je er een donatie doen voor je verdergaat naar de Papawyan Falls.
De waterval zelf is overigens niet de meest bijzondere die ik ooit heb gezien, al is het zeker een toffe plek om geweest te zijn. Bovendien maakt de setting middenin de jungle het allemaal extra gaaf. Toeristisch is het er, vanwege de lastige weg om er rijdend te komen, verre van. Onder het stortende water gaan staan raad ik je niet aan, dat is namelijk vrij pijnlijk. Ben je op zoek naar een beetje spanning? Dan zit je hier goed, want er is een klif waar je vanaf kan jumpen.
Eilandhoppen en snorkelen rond Port Barton
DĂ© activiteit waarmee veel locals in Port Barton hun geld verdienen is eilandhoppen. Tours worden dagelijks aangeboden. Je vertrekt om 9 uur en meert tegen het einde van de middag weer aan op het strand, waar je die ochtend op de boot stapte.
Er is de keuze uit tour A, B, C of D of een combinatie hiervan. Onze boot-man stelde voor om een combinatietrip te maken, wat wij allemaal prima vonden.Â
Erg mooi vond ik Exotic Island en het snorkelen bij Twin Reef en Turtle Point. Bij Turtle Point moet je wat geluk hebben, wij zagen er een schildpad. De lunch op Exotic Island met verse tonijn, kip, groenten en nog veel meer, was verrukkelijk.
Tegenvallers vond ik German Island, Fantastic Reef en Starfish Island. German Island is simpelweg veel te druk en is eigendom van een resort. Bij Fantastic Reef viel veel minder te zien vergeleken met Twin Reef. En Starfish Island is een sandbar die vlakbij Port Barton ligt, maar op geen van ons indruk maakte.Â
Indien jij op tour gaat en de beste spots wilt zien, doe dan een voorstel en geef aan dat je naar Exotic Island, Twin Reef, Turtle Point, de Small Lagoon Reef en Paradise Island wilt .
Als je een local met een boot zoekt, neem dan contact op met Saldy op nummer +639076620566 of met Paopao Ingsaburan via Facebook. Hij is een tussenpersoon die veelal op het strand te vinden is en samenwerkt met meerdere van deze locals.
De kosten bedragen 1.200 PHP (20 euro) per persoon, plus 50 PHP (0,85 euro) national park fee. Afdingen is niet mogelijk, dit is een door de overheid bepaalde prijs en je dient een officieel ticket te halen bij een counter op het strand.
De dag afsluiten bij de Upsetter Reggae bar
Voor nachtjes doorzakken kom je niet naar Port Barton. Wel heb je diverse bars, mocht je gezelligheid zoeken in de avond. De meest populaire tent is de Upsetter Reggae Bar, die je op het strand vindt. Het is de plek waar veel reizigers bijeenkomen om de dag met cocktail of biertje en een fijn gesprek af te sluiten. Met chillende livemuziek op de achtergrond, al staat het volume soms behoorlijk hoog.
De keren die ik er was, sloot ‘ie rond middernacht. Je kunt daarna doorgaan naar de karaokebar, alleen of dit een verstandig besluit is moet je zelf maar weten. Ik vond de lokale rum-cola namelijk vrij zwaar vallen đŸ˜‰ .
Een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien
Nadat ik een week eerder al getuige was van een schilderachtige zonsondergang op Apo Island, werd ik in Port Barton nog een keer aangenaam verrast. Ik had totaal niet het plan om de zonsondergang te gaan bekijken, maar kwam min of meer per toeval rond het juiste tijdstip op het strand aanlopen.
De mooiste ervaringen gebeuren vaak onverwachts toch?
Langzaam zag ik de blauwe lucht veranderen in een felpaarse geheel en ik voelde direct dat dit speciaal ging worden. Hoe langer ik wachtte, hoe mooier het werd. Alsof ik naar een schilderij keek.
Waar in Port Barton kun je lekker eten?
Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik het eten in de Filipijnen vaak vind tegenvallen, al heb je in Port Barton best wat zaakjes zitten die een bezoekje waard zijn.
De meest bekende is denk ik Gacayan, een tent met een kleurrijke voorgevel waarop vele landenvlaggen de aandacht trekken. Locals en toeristen komen hier en het is er relatief goedkoop. Ik ontbeet er iedere dag, buiten zittend op het terrasje.
Superlekkere pizza’s heb je bij Gorgonzola. De compleet handgemaakte pizza is zo groot, dat je er met twee personen alle moeite van de wereld mee zult hebben om ‘m op te krijgen.
Wanneer je zin hebt in een smakelijke en goedkope hamburger, ga dan naar Denmart. Je krijgt er een gratis colaatje bij. Verder is de fried fish er heerlijk.
Tot slot heb ik heb ik goed gegeten bij Dam Dam Restaurant Bar en Kusinero Del Barrio. In Dam Dam vond ik de bananenpannenkoek en de curry met inktvis top. Aanraders bij Kusinero zijn de vis van de dag en de curry.
Indien je behoefte hebt aan echte koffie, dan ga je het lastig krijgen in Port Barton. Al is er wel een mogelijkheid. Bij Mabuti bieden ze namelijk french press-koffie aan en je kunt er fijn zitten. Voor mij eerlijk gezegd wat te slap, al moet ik daarbij zeggen dat ik een espressoliefhebber ben.
Welke accommodaties raad ik aan?
Ik heb in vier verschillende guesthouses geslapen en kan je op het gebied van accommodatie dus zeker wat handige tips geven.
Als je behoefte hebt aan andere backpackers en in een authentiek vierpersoonshuisje van bamboe (dorm) wilt slapen, dan is Russell Place een leuke plek om naartoe te gaan. Voor ongeveer een tientje kun je er zelfs in je eigen traditionele huisje slapen.
Heb je een iets ruimer budget, dan is het Angels Hautz Resort een fijne spot. Je hebt hier je eigen bamboehutje en veel groen om je heen.
De andere plaatsen waar ik heb overnacht zijn Janhour en JBR. Prima kamers, alleen was het er wat gehorig toen ik er verbleef. Dit lag alleen aan de gasten die er op dat moment waren. Sommige mensen hebben weinig omgevingsbewustzijn en denken een homestay als bar te kunnen gebruiken. Je kent het misschien wel?
Overigens liggen al deze accommodaties niet direct aan het strand, maar daar ben je in 1 tot 2 minuten lopen. Je kunt uiteraard ook een hutje aan zee boeken, bijvoorbeeld bij Deep Moon of bij Hummingbird.
Hoe kom je in Port Barton?
Bij aankomst op de luchthaven van Puerto Princesa, vertrekken er tot het eind van de middag ieder uur minibussen naar Port Barton. Op het moment dat je naar buiten loopt, word je langs alle kanten aangesproken. De rit duurt 3 uur en is, op sommige hobbelige stukken na, goed te doen. De kosten zijn 400-500P PHP (maximaal 8,35 euro).
Vanuit Port Barton kun je doorgaan naar El Nido, een rit die nog eens dik 3 uur duurt. Dit kost je 600 PHP (10 euro) met een minivan, hetzelfde als wanneer je vanaf de luchthaven direct naar El Nido reist trouwens.
Om terug naar Puerto Princesa te komen, kan je in Port Barton voor 350 PHP (5,85 euro) een minibus nemen.
Lokale bussen zonder airco zijn ook mogelijk. Alleen aangezien het al zo goedkoop is, adviseer ik je om voor wat meer comfort te kiezen.
Ga jij backpacken in de Filipijnen?
Laat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen đŸ™‚ .
Samen met verschillende Filipijnen-experts heb ik namelijk een superhandige backpackgids speciaal voor de Filipijnen ontwikkeld. Het is een prachtig product geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.
Onder meer de volgende dingen komen aan bod: Cruciale informatie voor je vertrekt. Zowel bekende als geheime plekjes. Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet. Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten. Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen. Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven. Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan. 50 extra tips om het maximale uit je reis te halen.Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Filipijnen-reizigers?
Hoi Robbert,
Ik denk dat de combinatietrip van de verschillende tours een (kleine) scam was. Op internet lees ik namelijk dat de booteigenaren doen alsof er meerdere tours zijn om een hogere prijs te krijgen voor een zogenaamde combinatietrip. Dus als je tour A kiest ga je naar dezelfde eilanden als bij tour B, C, en D. Dit weet ik niet zeker maar wordt veel gezegd op internet
Groetjes Robin
Zou kunnen, alleen de eilandjes staan per tour toch echt vast. Lijkt me sterk dat ze zich hier niet aan houden eerlijk gezegd.